Dodaj do ulubionych

Kranówkę mamy jedną z najdoższych i najgorszych

17.09.10, 19:44
Może Aquanet będzie łaskaw wytłumaczyć się z wyników tych badań
www.sfora.pl/Tu-jest-najlepsza-kranowka-w-Polsce-Smakuje-jak-oligocenska-a24326
Przy okazji każdej podwyżki słyszmy, jakież to inwestycje będą czynione, jak poprawi się smak wody. Rezultaty pytam, gdzie rezultaty?
Obserwuj wątek
    • Gość: a co? jesteśmy monopolistą i możecie nam naskoczyć! IP: *.piastlan.net 17.09.10, 20:05
      jest okazja wyciągnąć od was kasę, więc z przyjemnością to zrobimy :)

Coś takiego chciałbyś usłyszeć przy kolejnej podwyżce?
      Zresztą też by przeszło. I nikt by nie protestował...
      • kiks4 Re: jesteśmy monopolistą i możecie nam naskoczyć! 17.09.10, 22:08
        Niestety pijemy wodę z rzeki do której sikają ( i nie tylko) mieszkańcy Częstochowy,Sieradza, Koła, Konina i paru innych miejscowości. A dodatkowo tegoroczna powódź wypłukała wszystkie szamba, cmentarze i wysypiska śmieci po drodze.
        Podziwiam Aquanet ( a właściwie pruskich budowniczych poznańskich wodociągów) że mimo wszystko jeszcze daje się pić.
        • Gość: m Re: jesteśmy monopolistą i możecie nam naskoczyć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 09:47
          "Pijemy wodę z rzeki..." - twoja wiedza jest zdumiewająca...
          • kiks4 co pijemy 18.09.10, 19:50
            Gość portalu: m napisał(a):

> "Pijemy wodę z rzeki..." - twoja wiedza jest zdumiewająca...

Pofatyguj się na Dębiec. Zobaczysz tam stawy filtracyjne, zalewane wodą z Warty. Była zresztą o to awanturka, gdy projektowano autostradę, przebiegającą zbyt blisko nich. Ale ja nie o tym a o technologii uzdatniania wody miejskiej.
            Wokół stawów wywiercone są studnie do których przesącza się woda przez złoże specyficznego żwiru z pradoliny warciańskiej, doskonale spisującego się jako materiał filtracyjny. Na tym etapie niestety woda wypłukuje ze złoża związki wapnia i magnezu powodujące stosunkowo wysoką twardość- którą potem widzimy w czajnikach. Woda ze studni jest następnie intensywnie napowietrzana, co powoduje utlenienie związków żelaza dwuwartościowego do trójwartościowego a te jako nierozpuszczalne są odfiltrowywane na filtrach piaskowych wraz z innymi zanieczyszczeniami zaokludowanymi na tym osadzie.
            Po dodaniu chloru lub dwutlenku chloru woda tłoczona jest do sieci miejskich rurociagów.
            Wg. podobnej technologii zbudowane są ujęcia w Mosinie.
            Więc oczywiście nie pijemy wody czerpanej wprost z rzeki ale nasza woda jest jednak wodą rzeczną. To nic zdrożnego. Zapotrzebowanie wielkich miast na wodę jest tak duże, że tylko rzeki są w stanie je pokryć. Warszawa pije z Wisły, Wrocław z Odry.
            Taka jest moja wiedza. Oczywiście mogę błądzić, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.
            A jaka jest twoja wiedza na ten temat?
          • Gość: marek.es Re: jesteśmy monopolistą i możecie nam naskoczyć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 20:38
            Napisz do Aquanetu podając adres, to odpiszą skąd pochodzi woda, którą pijesz. Ja tak zrobiłem i dostałem odpowiedź, że to przefiltrowana i uzdatniona woda z ujęcia powierzchniowego (czyli z rzeki). Mieeszkam na Starym Mieście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka