Dodaj do ulubionych

Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić?

29.09.10, 08:15
Myślę, że pomnik Golema, jadącego na rowerze i przejeżdżającego po samochodzie, w którym siedzi Rysiek, zmieni ten nieprzyjazny plac w tętniące życiem centrum kulturalne.
Obserwuj wątek
    • von.g Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 08:22
      Zgadzam się z Kurzawskim. Jeden plac nie moze miec 1000 funcji. Gdzie sie zebrali mieszkancy przed ogloszeniem organizatorow Euro 2012? Jakby w tym czasie byla tam jakas zielen albo mala zabudowa to by juz z niej nic nie zostalo. Mamy wzgorze Przemysla i na nim mozna zorganizowac lepiej miejsce do odpoczynku. Lawki , fontanny itd.
      • lukasz.palka Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 09:16
        Dołączę się. Mnie bardzo podoba się obecny kształt placu i bardzo lubię tam przysiąść. Ta pustka na środku sprawia dla mnie pozytywne wrażenie.
        • wlodzimierz_nowak Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 09:36
          Naprawdę? A mnie się kojarzy z atmosferą socjalistycznych miast, takich gdzie centrum aranżowano w latach 50/60-tych - beton, pustka, widok nie zasłaniany żadnym przeszkadzającym drzewem.

Pan Kurzawski ma bez dwóch zdań rację, że każde miasto potrzebuje przestrzeni reprezentacyjnych i architektura placu oraz funkcje Muzeum oraz Biblioteki tej reprezentacyjności dodają. Jednak żadne puste betonowisko, nawet ze szlachetnego kamienia, nie będzie reprezentacyjne, jeśli będzie puste i nieprzyjazne.
    • emissarius Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 08:58
      Wielofunkcyjność tego placu jest jego wielką zaletą. Ta duża przestrzeń świetnie daje się zaaranżować dla rożnych celów. Niech ktoś spróbuje zliczyć, ile imprez tu się odbyło, defilad, demonstracji, zgromadzeń... To taka nasza miejska agora [nie mylić z "Agorą"]. Nie zmarnujmy tego.

Plac zabaw, uroczy skwerek z zielenią i ławeczkami można przecież zaaranżować tak, by dało się go w ciągu kilku godzi usunąć dla potrzeb jakiejś imprezy czy spotkania. To rozwiązanie jest o tyle fajne, że można je modyfikować, uatrakcyjniać. Aż dziw, że dotąd nikt na to nie wpadł.

Największą wadą placu jest to, co jest cechą dużej części centrum - plac jest wyspą, oblaną ze wszystkich stron tętniącym ruchem ulicznym. Z kilkoma zaledwie "mostami" w postaci przejść dla pieszych, które doń prowadzą. Jest niedostępny, hałaśliwy i pusty.
      • wlodzimierz_nowak Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 09:26
        Słusznie zauważyłeś kilka rzeczy, w tym akurat jedną z głównych przyczyn martwoty. Ten plac jeszcze w latach 90-tych przyciągał resztki ludzi, którzy mieli stare nawyki. Ale wraz ze wzrostem liczby samochodów stał się on miejscem przelotowym. Wraz z powstaniem drugiego skrzydła Browaru zniknął ruch sklepowy na południowej pierzei.
        Znalezienie pomysłu na ten plac będzie o tyle trudne, że południowa pierzeja nadaje się na ogródki gastronomiczne, aż się o to prosi. Tylko czy ktoś będzie kiedykolwiek chciał, nawet po zamknięciu ruchu samochodowego, usiąść w permanentnym cieniu?
        Może w czerwcu i lipcu. Ale co w pozostały 10 miesiącach?
        Jeśli przestrzeń jest niezamieszkała, to idealnie nadaje się na odciążenie Starego Miasta z knajp czynnych po 24tej. Ale z drugiej strony to założenie na osi ul. Paderwskiego jest salonem nowego miasta i w żaden sposób nie licuje z życiem knajpianym, rozbawionym towarzystwem o świcie. Takie miejsce trzeba znaleźć, ale nie to miejsce.
        Decyzja o remoncie placu i budowie parkingu okazała się być typową decyzją ZDM, czyli DROGA UBER ALLES albo ZABUDUJEMY DROGAMI MIASTO. Nie wiem, czy piękne platany mające swobodnie 25 metrów wysokości były na tyle chore, że należało je usunąć, ale dzisiaj na placu nie da się usiąść w delikatnym cieniu drzew. A nasadzone głogi są żałosną atrapą dawnej zieleni, gdyż nigdy nie dadzą ludziom cienia ani wytchnienia.

Aż chciałoby się powiedzieć, że przecież nie ma najmniejszego problemu aby zamknąć ruch na placu poza wjazdem i wyjazdem z parkingu. Ale czy to pomoże? Z tego co przeczytałem o projekcie budynku Atanera na Al. Marcinkowskiego, to przyczyni się on do pustoszenia centrum, gdyż znów (tak jak nowa część Browaru) został zaprojektowany tak by skupiać ludzi w ścianach, a nie współgrać z otoczeniem. Sklepy w bezpośrednim otoczeniu staną się atrakcyjniejsze (patrz wyrzucenie Jedynki), ale czy pl. Wolności na tym zyska?
        Na pewno dużo by dał tramwaj w Ratajczaka, ale poprowadzony dalej Myńską na Winogrady i Sołacz.
        • emissarius Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 12:28
          wlodzimierz_nowak napisał:

> Aż chciałoby się powiedzieć, że przecież nie ma najmniejszego problemu aby zamk
          > nąć ruch na placu poza wjazdem i wyjazdem z parkingu. Ale czy to pomoże?

Może wystarczy wyłączyć z ruchu tylko jedną stronę, południową, i połączyć ją z planowanym deptakiem na 27 Grudnia, przy zachowaniu ruchu tramwajów... Taki deptak mógłby zaczynać się już przy moście Teatralnym, poprzez A. Fredry, 27 Grudnia, I. Paderewskiego... Może dałoby się to jakoś wkomponować w projekt planowanego traktu cesarsko królewskiego. Kto wie, może warto o tym pomyśleć. Z pewnością warto dyskutować. :-)
    • aas.ia Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 09:18
      ludzie, co to za żagiel??? czy my miastem nadmorskim jesteśmy czy co? nie lepiej zrobić fontannę wychodząca z chodnika jak w Dreźnie?
      commons.wikimedia.org/wiki/File:Dresden-Wasserspiel-Hauptstrasse.jpg
      albo taką zwyczajną jak w Sony Center w Berlinie
      www.pointoo.de/Galerie/Berlin/Sony-Center-71450/
      w Polsce rzadko się stawia małe pomniki małe fontanny, wszystko musi byc duże... a czasem wystarczy mały człowiek ...
      www.hamburger-allee.de/die-zitronenjette-ein-hamburger-original.html
      www.panoramio.com/photo/4985726
      • wlodzimierz_nowak Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 09:33
        aas.ia napisała:
        > albo taką zwyczajną jak w Sony Center w Berlinie

Spójrz na centra handlowe - zapewne obecny prezydent cieszy się, że tam są fontanny, więc ludzie mogą być szczęśliwi, a on ma mniej wydatków z kasy. Każde ostatnio budowane zwyklaste CH ma fontannę.

> w Polsce rzadko się stawia małe pomniki małe fontanny, wszystko musi byc duże..
        > . a czasem wystarczy mały człowiek ...

Dodam - w Poznaniu XXI wieku rzadko w ogóle buduje się coś małego, obojętnie czy praktycznego, czy ubarwiającego otoczenie. Wszystko musi być duże.
        • emissarius Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 12:07
          wlodzimierz_nowak napisał:

> Spójrz na centra handlowe - zapewne obecny prezydent cieszy się, że tam są font
          > anny, więc ludzie mogą być szczęśliwi, a on ma mniej wydatków z kasy. Każde ost
          > atnio budowane zwyklaste CH ma fontannę.

No tak, pomijając jednak rolę prezydenta... Myślę sobie, że od kreatorów przestrzeni niektórych centrów handlowych, tak powszechnie przez nas wykpiwanych, a jednocześnie tak często nagradzanych na wielu międzynarodowych konkursach - moglibyśmy się naprawdę wiele nauczyć. Ich oferta jest często miażdżąca dla warunków jakie stwarza miasto. To prawdziwy nokaut! Porównywanie przestrzeni i funkcji jakie daje SB i naszego reprezentacyjnego deptaka - to jak porównanie zabałaganionego garażu z salonem, gdzie bez trudu znajdziesz urocze miejsce na chwilę odpoczynku i kosz na śmieci. Pomyśl, ile tam jest drobiazgów, detali, szczegółów, rozwiązań na których można by oszczędzić. Dlatego ludzie chętnie spędzają czas właśnie tam, a nie na ulicy Święty Marcin. A że przy okazji zajdą do jednego ze sklepów i kupią to i owo...

Ja wcale nie chce, by ludzie wybierali pusty plac Wolności zamiast SB. Chcę za to, by plac i wiele innych przestrzeni w centrum stwarzały warunki konkurencyjne i przyciągały ludzi nie tylko otwartym niebem, słońcem, zielenią. To bardzo ważne, ale to trochę mało.

Przez ponad godzinę obserwowałem w lecie, ile najprawdziwszej frajdy dała wielu ludziom zwykła, prosta sikawka wodna. Taki prosty gadżet sprawił, że kawał bruku na Starym Rynku - nagle ożył. Świeże powietrze, słońce, zieleń, urocze zakątki, spokój - to luksusy na które nie może pozwolić sobie żadne centrum handlowe. Ludzie ciągle tego szukają - w ZOO, ogrodzie botanicznym, w parkach, w pobliżu fontanny przed operą. Dlaczego nie można stworzyć namiastki takich warunków w centrum? Niech miasto będzie przyjazne ludziom, a oni z pewnością nie zawiodą.
          • alfalfa Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 30.09.10, 14:07
            haha, Twoja ocena walorów CH i oferty centrum miasta to bluźnierstwo! Włodka zdaje się zatkało;)) Nieważne, że SB odzyskał teren na którym stoi i okolicę "dla cywilizacji", zaplecze Biblioteki ma tak wygladać ja wygląda, na żadną instalację komercyjną w centrum się nie zgodzimy bo "zabije okoliczny handel". Nie bardzo rozumiem dlaczego wieczorem na Placu nie mogłyby się odbywać koncetry - nie prawdą jest, że duży ruch samochodowy wokół Placu zagłuszyłby występy, głębszym popołudniem i wieczorem okolica Placu zamiera.
            A.
            • emissarius Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 30.09.10, 21:05
              Wbrew pozorom Włodek ma swoje racje i czasem warto rozpatrzyć jego punkt widzenia. A że jest wizjonerem, to i nie zawsze stąpa po ziemi... Jego opinie często są inne niż moje, ale zawsze chętnie je czytam.

alfalfa napisał:

> cję komercyjną w centrum się nie zgodzimy bo "zabije okoliczny handel". Nie bar
              > dzo rozumiem dlaczego wieczorem na Placu nie mogłyby się odbywać koncetry - nie
              > prawdą jest, że duży ruch samochodowy wokół Placu zagłuszyłby występy, głębszy
              > m popołudniem i wieczorem okolica Placu zamiera.
              > A.

Ja nie mam absolutnie nic p-ko koncertom, wprost przeciwnie. Co więcej -uważam, że ten pomysł ma mnóstwo zalet i jest stosunkowo tani. Zaś sam plac można przecież aranżować każdego roku inaczej, z elementów przenośnych, które w zależności od potrzeb - można przesuwać. Potrafię wyobrazić sobie nawet uroczy skwerek otoczony solidnymi ławkami, z wielka donicą i wieloma mniejszymi pośrodku. Wszystko do przemyślenia. Pomysł z koncertami byłby jeszcze lepszy, gdyby wyłączyć z ruchu ulicę 27 Grudnia, zachowując przejezdność północnej jezdni, ale rozumiem, że tu potrzebne są poważniejsze decyzje.
      • von.g Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 15:20
        Takie fontanny "wychodzace z chodnika" sa budowane teraz wszedzie. W Toruniu zbudowali taka 2 czy 3 lata temu. Notorycznie sie psuje bo ludzie sie w tym kapia i zatykaja wyjscia nogami albo jakimis przedmiotami.

Mi sie szczerze podoba projekt.
    • libl Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 09:53
      Też zawsze zadziwiała mnie pustka placu Wolności. To miejsce, przez które się przechodzi, a nie na którym się jest. Może fontanna będzie punktem, który będzie przyciągał ludzi do spontanicznego bywania na tym placu? Ale do tego potrzebne byłoby też uspokojenie ruchu samochodowego, jakieś knajpki w budynkach dookoła, więcej ławek...
      Jeszcze jedna rzecz od dawna marzy mi się w tym miejscu: w letnie sobotnie wieczory koncerty jazzowe (w końcu jesteśmy najlepszym miastem jazzowym w Polsce :)) na wzór warszawskiego "Jazzu na Starówce". Na przykład pod nazwą "Muzyka wolności na placu Wolności :) Lub jakoś mniej pretensjonalnie :)
      • emissarius Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 12:14
        libl napisał:

> Jeszcze jedna rzecz od dawna marzy mi się w tym miejscu: w letnie sobotnie wiec
        > zory koncerty jazzowe (w końcu jesteśmy najlepszym miastem jazzowym w Polsce :)
        > ) na wzór warszawskiego "Jazzu na Starówce". Na przykład pod nazwą "Muzyka woln
        > ości na placu Wolności :) Lub jakoś mniej pretensjonalnie :)

Muzyka wolności... he he he... W pełni się zgadzam. Może nawet otwarta scena dla tych, którzy chcieliby po raz pierwszy pokazać się publicznie... Dlaczego nie. No ale nie w sytuacji, kiedy obok właściciele rożnych pojazdów demonstrują ostentacyjnie w środku miasta, jak bardzo potrafią zaryczeć silniki ich pojazdów.
      • von.g Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 15:26
        >To miejsce, przez które się przechodzi, a nie na którym się jest.

W mysl powiedzenia głodnemu chleb na mysli. W Poznaniu brakuje miejsca do niekomercyjnego spedzania czasu. Ale to nie znaczy ,ze kazde miejsce powinno byc takim w ktorym sie jest. Sa moim zdaniem lepsze miejsca.

>Jeszcze jedna rzecz od dawna marzy mi się w tym miejscu: w letnie sobotnie wieczory koncerty jazzowe

Szczerze mowiac to mi sie wydaje ,ze do tego bardziej by sie nadawala Zydowska. Jakby zamknac ta uliczke i pozwolic wszystkim tym kawiarnia zajac ulice mozna by tam wlasnie organizowac koncerty na wolnym powietrzu ...
    • piter_wlkp O co chodzi w tych narzekaniach ? 29.09.10, 10:02
      Jacyś niszowi artyści chcieliby rozsławić swoje nazwiska i do tego celu potrzebują tak dostojnego miejsca jak Plac Wolności ?
      Ja nie tęsknię za tymi kontenerami, jak również za tą pijalnią piwa która na szczęscie istniała tylko jeden sezon, jak równiez nie cierpię tej kuwety uparcie stawianej co roku dużym kosztem, tylko po to żeby garstka zapaleńców mogła poodbijac piłkę.
      To nieprawda że plac świeci pustkami, przy ładnej pogodzie ludzie spędzają czas na ławkach i trawnikach, nie brakuje nawet rolkarzy i street-bikerów , tak więc redaktorze nie pisz głupstw że to niby nieprzyjazne miejsce. A jeśli chcecie więcej kultury to zabiegajcie o więcej ławek i więcej zieleni, bo nie każdemu kultura musi kojarzyć się z kontenerami
      • Gość: ludź kontenery IP: *.icpnet.pl 29.09.10, 11:00
        Pan raczy nie rozumieć idei kontenerów. To miejsce gdzie spotkało się i działało ze sobą kilkaset a momentami i tysiąc osób kreatywnych. Gdyby tego miejsca nie było, to by to się nie wydarzyło.
        Ci ludzie siedzieliby w domu i psioczyli na nudny, sztywny Poznań.
        • piter_wlkp Re: kontenery 29.09.10, 12:09
          Świetnie ! Proszę teraz napisać cóż takiego kreatywnego zdziałało tych 1000 kreatywnych osób w tych kontenerach ? Na nudę najbardziej narzekają ci którzy sami są nudni, ludzie naprawdę kreatywni nie mają takich problemów. Ale jeśli nawet kontener wybawił grupkę ludzi od psioczenia , to i tak nie uważam tego jego poważny argument na rzecz zagracania PlacuWolności takimi obiektami.
          Z równym poważaniem traktuję Sześcian Kultury który przez całe lato stał samotnie na PlacuWolności i dał zatrudnienie pilnującemu go ochroniarzowi, tudziez powiększył o 1 ilość miejsc parkingowych na placu (ochroniarz musiał przecież gdzieś przyparkować i siedzieć). Cieszę się że kontenery w końcu znalazły godne siebie miejsce z dala od Pl.Wolności. Proszę mnie dobrze zrozumieć , nie zamierzam być wrogiem sztuki alternatywnej, ale byłoby miło gdyby jej twórcy na siłę nie szukali sławy w najładniejszych miejscach Poznania (vide - to różowe coś tam na StarymRynku). Te miejsca zarezerwowałbym tylko dla Sztuki przez duże S
          • von.g Re: kontenery 29.09.10, 15:30
            >cóż takiego kreatywnego zdziałało tych 1000 kreatywnych osób w tych kontenerach ?

Czasami sedno lezwy w tworzeniu a nie w tworze.

>Na nudę najbardziej narzekają ci którzy sam
            > i są nudni, ludzie naprawdę kreatywni nie mają takich problemów.

Nieprawda. Ludzka inteligencja potrzebuje bodzca, stymulacji. Zamknij dziecko w domu , zabierz zabawki i obserwuj jak rosnie przyglup.
    • jezyc Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 10:44
      Na zamknięcie ulic wokół Placu Wolności raczej nie ma co liczyć. Charakter okolicy jest czysto bankowy, stoliczki i kawiarenki na pierzei południowej raczej się nie utrzymają, tym bardziej, że sam chodnik jest przelotowy, choć chętnie przysiadłbym przy takim stoliczku w tym rejonie.
      Dla mnie interesujący jest budynek Arkadii. Aż się prosi by zrobić tam kawiarnię, nawet restaurację. Idealnie nadaje się do tego taras, z którego od razu wychodzi się na płytę placu. Nie gorszą lokalizacją, a nawet jeszcze bardziej atrakcyjną jest taras piętro wyżej, na tzw balkonie. Widok na plac, na Bazar, Muzeum Narodowe i Bibliotekę Raczyńskich, w dali wieża ratusza, i dobre jedzenie, byłoby to coś pięknego. Można połączyć także funkcję czytelniczą tego miejsca z kawiarnią, jako artystyczne miejsce spotkań, bookcrossingu, debat twórczych itd. Koncerty też mogłyby się tam odbywać.
      Ustawienie fontanny na placu jest fantastycznym pomysłem, w sumie przed remontem była tam "wodna kula" i ludzi kusiła ochłodą w upalne dni. Spójrzcie ile ludzi jest przed operą, to można tu powtórzyć.

A jeśli już jesteśmy przy tarasach, chętnie widziałbym wykorzystanie innych tarasów w mieście i podcieni na usługi kawiarniane, a gdy zimno na dworze, może być tam gorąca czekolada, kawka, grzane winko. Zauważcie że takich miejsc jest naprawdę dużo w Poznaniu, tylko służą one przede wszystkim jako miejsce tyou przejdź i zapomnij, warto wspomnieć o:
      - podcieniach przy dawnej WZ na Fredry,

- podcieniach na ul. Padarewskiego (częściowo są one zagospodarowane),

- pięknym miejscem jest budynek Teatru Wielkiego: po obu stronach schodów jest mnóstwo miejsca na stoliczki, idealnym na restaurację jest taras z widokiem na zamek po prawej stronie schodów na 1 piętrze, jak pięknie wyglądałyby tam koncerty, widziałem, że kiedyś korzystali z tej przestrzeni twórcy Balcony TV, wyglądało to fantastycznie;
      jest tam jeszcze przestrzeń od Al. Niepodległości za tralkami, wystarczyłoby ją obdować zielenią: bluszczami, cisami itp by odizolować ją od zgiełku ulicy i nadać jej prywatności;

- można też połączyć budynek opery z parkiem Mickiewicza z fontanną jako centralnym punktem i wokół niej ustawić gastronomię.

- podcienia przy starym Rynku, wjazd od ulicy Wielkiej, dziś tam są punkty z kebabami, jest tam obleśnie, można by to zmienić,

- świetny miejscem jest dziedziniec Muzeum Archeologicznego, z obeliskiem pośrodku, zadaszone miejsce, ustronne, z prywatnością

- dziedziniec Szkoły Baletowej, bardziej ezoterycznego miejsca w Poznaniu nie ma niż to, tam jest cudnie

- no i ciągle wałkowane przeobrażenie ryneczków, placyków ze śmiesznymi budami targowymi też na cele kawiarniane, miejsca spotkań; tak jak mówi się o zwróceniu rzkei miastu, tak jak apeluję o zwrócenie placów mieszkańcom!!! :)

pozdrowienia
    • cgpoznan pamiętajmy, że Plac Wolności jest zabytkiem 29.09.10, 13:22
      powinien być taki jak przed I wojną światową, dokonane zmiany, kamienna posadzka - jak grill rozgrzana latem, brak drzewek naokoło nowoczesna ławki mało wygodne, to skandal. Dobrze że zrekonstruowano stare lampy. Fontanna powinna pozostać taka jaka była kiedyś z otaczającymi ją klombami kwiatów. Proponowana nowa fontanna nie może zostać zaakceptowana przez miejskiego konserwatora zabytków, jeśli to uczyni - zostanie podana do sądu
    • funkenschlag Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 29.09.10, 14:23
      A jak można tam siedzieć i odpoczywać na ławce, skoro dookoła jeżdżą, smrodzą i hałasują samochody?

Jakby w okolicach rynku pozamykać ulice (np. Marcinkowskiego, Fredry itd.), to przynajmniej ludzie mogli by się przemieszczać bez problemów, a nie cały czas uważać, żeby jakiś dupek nie przejechał na pasach.
      • Gość: 007 pomysł z XIX wieku - taras z kawiarnią, muzyka... IP: *.icpnet.pl 29.09.10, 15:55
        To było i mogło być dalej, ale >dysydenckie władze< po 1990 roku chcieły się dorobić.

Były Przewodniczący Rady Miasta został dyrektorem MPiKU. I robi kasę. Nie ma miejsca na taras połączony z kawiarnią i restauracją. Było i zawsze był tam tłok...
    • jarka63 Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 30.09.10, 19:20
      Latem, gdy grzeje słońce, Plac Wolności staje się rozgrzaną patelnią i chyba nawet fontanna nie pomoże - potrzebny byłby cień drzew i parasole kawiarenek.
      • zderzacz-hadronow Re: Poznański Plac Pustki. Jak go ożywić? 30.09.10, 20:54
        No właśnie, gdyby na placu postawić w sezonie ogórdki "piwne"? Myślę, że chętnych by nie zabrakło. A zimą porządne lodowisko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka