Dodaj do ulubionych

Europejska klęska Poznania!

13.10.10, 20:47

"Cały czas nie możemy zrozumieć, co się stało"

No to fakt... Przecież miasto, które ze swojego centrum utworzyło na poły wymarłą dzielnicę banków i gdzie jeszcze parę lat temu działało co najmniej 5 księgarni, których dzisiaj już nie ma, albo za chwilę nie będzie, powinno w szczególny sposób zasługiwać na tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. Miasto, które z takim zapałem już od tylu lat remontuje swoją operetkę, gdzie Teatr Tańca ma swoją podziwu godną siedzibę, gdzie barokowe rzeźby są naprawiane już po 3 tygodniach po demolce kiboli, a Urząd Miasta dewastowany jest przez...domagających się "kultury" anarchistów z Rozbratu. No i ten piękny barak w starym korycie Warty. Ech, cóż za jawna niesprawiedliwość...
Obserwuj wątek
    • rf174 Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 20:51
      Pan Hinc niech się zapadnie pod ziemię. Poznań promował się słabo i opieszale, a do spójnej polityki Wrocławia, czy Gdańska nam daleko. Żadna niespodzianka, a heca z Teatrem Ósmego Dnia i późniejszy festiwal lojalności wobec wiceprezydenta to był spory gwóźdź do tej trumny. Wstyd i tyle.
      • laylooli podziękujmy redakcji GW 14.10.10, 06:09
        za jej "wkład" w ośmieszanie Poznania
        i udział w partyjnych rozgrywkach PO
        • wlodzimierz_nowak Re: podziękujmy redakcji GW 14.10.10, 09:44
          Tak, winny zawsze gdzieś się znajdzie. Najbardziej irytujący jednak jest wpis Ganowicza na FaceBooku, który winą obarcza ... obecnego prezydenta. No kurcze, rządzi się wspólnie od wielu lat, uchwala się budżety, dokonuje ustaleń, a teraz takie coś....

Patrząc na to jak w ostatniej chwili postanowiono "postawić na kulturę", to przypominały mi się raczej czasy gierkowskiego akcjonizmu. Na pewno można powiedzieć, że miasto nie wspiera kultury w Poznaniu. Natomiast na pewno NIE można powiedzieć, że Poznań nie ma bogatego życia kulturalnego. Dlatego wczorajsza decyzja jest - po ludzku - rozczarowaniem, ale nie zaskoczeniem, a na pewno jest przykrością.
          • libl Re: podziękujmy redakcji GW 14.10.10, 09:53
            wlodzimierz_nowak napisał:

> Na pewno można powiedzi
            > eć, że miasto nie wspiera kultury w Poznaniu. Natomiast na pewno NIE można powi
            > edzieć, że Poznań nie ma bogatego życia kulturalnego. Dlatego wczorajsza decyzj
            > a jest - po ludzku - rozczarowaniem, ale nie zaskoczeniem, a na pewno jest przy
            > krością.

Podpisuję się pod tym, co napisałeś. Ja na pewno jestem rozgoryczony, że Poznania już nie ma w stawce.
        • piter_wlkp To wielki sukces poznańskiej GW 14.10.10, 10:32
          której to redaktorzy z uporem maniaka przez całe tygodnie odgrzewali mało istotną sprawę Hinca. Brawo redaktorzy, udało się , teraz możecie z dumą powiedzieć - a nie mówiliśmy że tak będzie ...
          W żadnym z pozostałych odrzuconych miast (Białystok, Bydgoszcz, Łodź (!!!) , Toruń, Szczecin ) w lokalnych dodatkach GW nie było wielkich tytułów typu KLĘSKA , nawet w najbardziej rozgoryczonej Łodzi. A w tych miastach na pewno dałoby się znaleźć jakieś grzeszki miejscowej władzy wobec kultury, ale widocznie są tam bardziej rozgarnięci pismacy. Jakoś nie kojarzę aby np. łodzki dodatek GW robił z kłótni wokół Camerimage argument przeciw staraniom miejscowych władz o ESK2016.
      • Gość: Krzysztof Poznań lubi oszczędzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:38
        Poznań europejską stolicą OSZCZĘDNOŚCI, na dzisiejsze czasy to najmądrzejsze wyróżnienie! Aha ! Tzw. Teatr 8 Dnia - radzę zlikwidować - oni tam nie robią nic a wysysają pieniądze z kasy miasta za nic.
      • 00mimika00 Mimika 07.11.10, 19:34
        Szukałam Pana, żeby nie odpowiadać na blogu. Dziękuję za troskę, ale proszę się o mnie nie martwić, daję radę. Niech rzucają. Nie jestem sama:) Proszę mnie jeszcze kiedyś odwiedzić,
        Mimika
    • micnow Jaka piękna katastrofa !!!!!! 13.10.10, 20:59
      Pięknie. Czas na wnioski. Czas na dymisje dyrektorów instytucji kulturalnych. Za kilka tygodni wybory!
    • Gość: renifer Re: Europejska klęska Poznania! IP: 95.108.23.* 13.10.10, 20:59
      Wcale mnie to nie dziwi że Poznań odpadł. Władze na tą klęskę zarabiały całymi latami, teraz widac dopiero efekty - czarno na białym
    • qwardian Dziękujemy Panie Januszu Palikocie... 13.10.10, 21:03

Jest Pan nie tyle śmieszną i żałosną karykaturą człowieka, ale zawistnym pełnym nienawiści indywiduum. Nie zasłużyłeś cioto na 2% poparcia, które przyznano ugrupowaniu reprezentowane przez Ciebie...
      • Gość: Adam Re: Dziękujemy Panie Januszu Palikocie... IP: *.echostar.pl 13.10.10, 21:13
        Palikot to jedno, ale 98% winy ponosi pański pryncypał, Rysiu Fryzura Gróbelny i jego ekipa. Kultura w Poznaniu to skandal, a muzea - pełna żenada.
        • Gość: Kai Wessel Wiecej marszow pedala to bedzie dobrze IP: 95.108.0.* 13.10.10, 22:36
          Marsz pedalow i TW Bolek honorowy obywatel.
          • gniewnyleonard Właśnie za ten "marsz pedałów" odpadł Poznań 13.10.10, 23:28
            Gość portalu: Kai Wessel napisał(a):

> Marsz pedalow i TW Bolek honorowy obywatel.

To główny czynnik, który pogrzebał to miasto. Okolice siedzib kultury nie znoszą homofobii.
          • wlodzimierz_nowak ESK to nie mecz - nie wygrywa kto głośniej krzyczy 14.10.10, 09:47

• pandemonium_5 Re: Dziękujemy Panie Januszu Palikocie... 14.10.10, 03:47
        Oto wypowiedź godna wyroku jaki zgotowała Poznaniowi komisja nie dopuszczając miasta do kolejnego etapu. Poznań przegrał, bo ma fundamentalny problem z kulturą a sygnały, które od co najmniej kilku miesięcy były stąd wysyłane, tylko utwierdziły komisję w przekonaniu, że nie warto nas wspierać. Nie przyłożyliście się Państwo włodarze do tego projektu, zmarnowaliście szansę na podźwignięcie coraz bardziej bezdomnej kultury i sztuki, padł ostatni mór, ostatni pretekst chroniący artystów, nawet nie wyobrażacie sobie jaką szkodę im wyrządziliście, a także sobie. Będziecie ich za parę lat szukać, by tak jak Pani Abakanowicz z pogardą odsprzedali wam DROGO swoje prace. Co do wypowiedzi pracownicy Profile, to świadczy ona o kompetencji operatora , który nawet nie rozumie gdzie popełnił błąd
    • Gość: mills Re: Europejska klęska Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 21:15
      bredzisz... ja widze w tym ogromna role marginalizowania Poznania przez Warszawe i tzw silnych ludzi stamtad. Gdyby rola Hinca i Osemek miala zawazyc o porazce miasta, to znaczy, ze caly ten konkurs nie jest nic wart. Na nic pomysly, potencjal etc. I tak o wyborze zadecyduje polityka, a tu juz swojego lobby nie mamy. Grobelny czy ktokolwiek inny bez zaplecza w stolycy w takich zawodach moze sobie pokiwac palcem w bucie. Moze jednak bardziej byloby nam po drodze z Berlinem?
      • Gość: Do millsa Re: Europejska klęska Poznania! IP: *.versanet.de 13.10.10, 21:30
        Wiesz Mills,ze to by bylo nie glupie posuniecie ! Wpowiedziec wojne Berlinowi i natychmiast sie poddac,pewnie by zaraz ruszylo z tzw.kopyta ! :) Hihihahabuhaha.Pozdrawiam
        • Gość: kung-fu fighter Re: Europejska klęska Poznania! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.10, 21:45
          Wrocław - Schetyna, Trójmiasto - Tusk, Warszawa - Hania - a w Poznaniu żadnej znaczącej postaci w polityce krajowej. Lublin - PO dba o głosy w bastionie PiS-u. A mieszkańcy Poznania jak te barany głosują gremialnie na PO, za co PO każe się pocałować w d...

• zezzem Re: Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 21:47
        Gdzie się nie spojrzy to w każdym konkursie "piękności" przechodzi zawsze Warszawa, Wrocław, Gdańsk. A Poznań nawet jeśli byłby najlepszy to i tak nie przejdzie głównie to zawdzięczamy kolesiom z Dolnego Śląska
        • micnow Re: Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 21:49
          taaa, oczywiście, oszukali nas.... bo my tacy super jesteśmy.. no no, głosujecie na PO czym więcej radnych z PO tym więcej żołnierzy w armii Gdańsk-Warszawa-Wrocław. Jako że większość to życiowe niezdary i życiowo zalezą od polityki to podejmą najgłupszą decyzje aby się górze partyjnej podlizać.
    • rockville Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 21:44
      Trudno mi pisac, bo jeszcze jestem w szoku. Jak sie dowiedzialem o tej krzywdzacej decyzji , to myslalem , ze nie warto dluzej zyc. Te wszystkie wysilki na marne : wielki rozowy penis na starym rynku, plany przebudowy plywlni na synagoge, krewki policjant na Piatkowie strzelajacy do zlodzieja komorki, malowanie psich kup na kolor zloty, mianowanie Poznania miastem gejowskim, najmadrzejszy prezydent miasta w calej Unii Europeskiej, Poznan stolca how-how, przerobieni komina na minaret, przytulne 50-stopniowe letnie upaly w szpitalach....... To prawdziwy cios dla Poznania, na pewno wiekszosc mieszkancow jeszcze jest w szoku.
      • Gość: Do rockville Re: Europejska klęska Poznania! IP: *.versanet.de 13.10.10, 21:51
        Zapomniales koles o kapowych metodach w firmie H & M ! Zdrowka zycze
        • Gość: bio Re: Europejska klęska Poznania! IP: 46.113.46.* 22.10.10, 00:30
          I jeszcze ci wszysc sławni i wybitni Poznaniacy. Miałem przytoczyć listę ale gdzieś mi się zapodziała. No na przykład Krystyna Feldmann. To oni powinni byli wesprzeć Poznań w tej batalii.
    • kosztorysik Eeee, z tego co mi wiadomo to Lublin przeszedł. 13.10.10, 21:47
      Czyżbym się mylił? Chyba jednak nie. Miasta, które przeszły to: Warszawa, Wrocław, Lublin, Katowice i Gdańsk. O ile pozostałe miasta mogły konkurować to, że Poznań przegrał z Lublinem to już ujma!
      • Gość: Poznań najlepszy Re: Eeee, z tego co mi wiadomo to Lublin przeszed IP: *.icpnet.pl 13.10.10, 22:56
        Słuchajcie naprawdę przesadzamy. Ostatnie nagrody-Poznań najlepiej zarządzanym miastem.,
        prezydent Grobelny najlepszym prezydentem w Polsce!!.Nie można przecież zabrać wszystkich wyróżnień. Czyżby sędziowie byli bardziej reprezentatywni??
        Jedno jest pewne-napewno mamy pierwsze miejsce w całej Europie za najdłużej trwający proces i zasiadanie na ławie oskarżonych przez" NASZEGO "PREZYDENTA.
        Przecież to przeszkadza mu w normalnej pracy. Grobelny powinien koniecznie złożyć zażalenie
        do Trybunału Sprawiedliwości za przewlekłość postępowania. Umorzenie pewne!!!
      • gniewnyleonard No dalej tak miej muchy w nosie 13.10.10, 23:29
        kosztorysik napisał:

> Czyżbym się mylił? Chyba jednak nie. Miasta, które przeszły to: Warszawa, Wrocł
        > aw, Lublin, Katowice i Gdańsk. O ile pozostałe miasta mogły konkurować to, że P
        > oznań przegrał z Lublinem to już ujma!

Zdziwisz się jak Lublin zostanie stolicą.
    • free.woman Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 21:59
      I dobrze - jaka tam z Poznania stolica kultury, co najwyżej deserki lekkostrawne dla groszorobów, aby czasem nie było zbyt - jak wiem - kontrowersyjnie? Może i Euro by Poznaniowi odebrali, potrzebna ta impreza jak dziura w moście, naprawdę.
      W Poznaniu nie ma głodu kultury, a zatem i tworzyć nie ma dla kogo, ot, co. Są zwyczaje weekendowe, snobizmy powoli jak w Warszawce też, ale nikt tego tak naprawdę nie potrzebuje do życia. Więc i stolicą zostać nie może. Inna sprawa, że udział w tej całej hecy pana Hinca powinien zostać wyjaśniony, bo jest to człowiek szkodliwy i niekompetentny symptomatycznie dla tego miasta.
      • Gość: DEA Szkodliwa to jest Wojciak i jej komunistyczne pogl IP: 95.108.0.* 13.10.10, 22:41
        oraz zakochanie w Mao i Czerwonych Brygadach. Za pieniadze podatnikow ta Ciota urzadza warsztaty dla cpunow i wylegarni lewackeigo robactwa. A pozniej oburzenie. Ale spoko Stefciu Michnik wroci w bransoletkach do kraju to bedzie mogla listy pisac w obronie komunistycznych zbrodniarzy.
        • pandemonium_5 Re: Szkodliwa to jest Wojciak i jej komunistyczne 14.10.10, 03:54
          Jak czytam takie wypowiedzi to stwierdzam, że katolicyzm powinno się zdelegalizować w tym kraju.
      • Gość: jack dokladnie free IP: *.icpnet.pl 13.10.10, 23:16
        tez uwazam ta cala hece za nadzbyt pretensjonalna, natomiast Pan Hinc
        jest nieudacznikiem calym swoim jestestwem
    • jachu690 Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 22:39
      W-wa, Gdańsk, Wrocław... wiadomo. Polityka! A Lublin i Katowice? Zacofańcom też trzeba było coś dać. Szkoda, że Poznania nie ma w tym gronie, bo zasłużył. Kulturalnie dzieje się sporo, mamy doświadczenie w organizacji tak ogromnych przedsięwzięć jak Malta itd.
      Śmieszą mnie argumenty tych którzy uważają, że w centrum banki zamiast księgarń. Ano książek nie czytacie to tak jest!
      • gniewnyleonard Tak: Poznaniowi należy się wszystko 13.10.10, 23:40
        Tak, mam rozumieć: Poznaniowi należy się wszystko: Euro 2012, obwodnica, autostrady we wszystkich kierunkach, lotnisko co najmniej jak Istanbul Atatürk Havalimani, Mundial, Kulturalna Stolica Europy, Targi Expo, 3 podziemne linie tramwajowe, i sam pan Bóg raczy wiedzieć co tam jeszcze. Może Halowe Igrzyska Zimowe?
        Tak to już jest: Kulturalną Stolicę Europy przyznaje się między innymi dla promocji dziadów, jak to nas nazwałeś. Żeby mieli szansę na rozwój. Poza tym to chyba dobrze, że topnieje bastion PiS-u, nie?
        Aha, poza tym tu, w tym "zacofanym" Lublinie mamy takie szczęście, że nie rozdeptali nas "turyści", lecz jak ktoś już się pojawi z zagranicy, to zwykle jest to TURYSTA, który wie co wybrać, przyjechał sam, z własnej woli, bo się zainteresował, a nie zobaczył bilboard o tanich liniach lotniczych.
        • pandemonium_5 Re: Tak: Poznaniowi należy się wszystko 14.10.10, 03:57
          brawo!
        • Gość: leonss Re: Tak: Poznaniowi należy się wszystko IP: *.icpnet.pl 14.10.10, 10:59
          sluszna sprawa Poznaniowi nalezy sie wszystko Euro zaklady pracy wczoraj 200 informatykow bedzie zarabialo od 4 do kilkunastu tys zlotych .Lublin odda wam ten miniaturowy sukces za Euro stadion 713 mil zl autostrady wszelkie imprezy .Ludzie Poznan nie jest pempkiemPolakow niech inne miasta dostana okruchy z tortu?.A tak dla przypomnienia Drugi teatr w Polsce po Krakowie powstal wlasnie w Lublinie to miasto Uni Polsko -Litewskiej ,miasto NIEDOINWESTOWNE Zero obwodnic drug ekspresowych autostrad lotniska szybkiej koleji ,tam mieszkaja rowniez Polacy a ich synowie sluza w Iraku czy Awganistanie -najnizsze zarobki to lubelskie dla kumatych warto o tym wiedziec
          • libl Re: Tak: Poznaniowi należy się wszystko 14.10.10, 11:14
            Gość portalu: leonss napisał(a):

> sluszna sprawa Poznaniowi nalezy sie wszystko Euro zaklady pracy wczoraj 200 in
            > formatykow bedzie zarabialo od 4 do kilkunastu tys zlotych .Lublin odda wam ten
            > miniaturowy sukces za Euro stadion 713 mil zl autostrady wszelkie imprezy .Lu
            > dzie Poznan nie jest pempkiemPolakow niech inne miasta dostana okruchy z tortu?
            > .A tak dla przypomnienia Drugi teatr w Polsce po Krakowie powstal wlasnie w Lub
            > linie to miasto Uni Polsko -Litewskiej ,miasto NIEDOINWESTOWNE Zero obwodnic d
            > rug ekspresowych autostrad lotniska szybkiej koleji ,tam mieszkaja rowniez Pola
            > cy a ich synowie sluza w Iraku czy Awganistanie -najnizsze zarobki to lubelskie
            > dla kumatych warto o tym wiedziec

To, że teraz jest żal, że Poznania nie ma już w stawce, to nie znaczy, że nie możemy pogratulować na przykład Lublinowi. Ja nigdy nie rozgraniczałem Polski na tę przed i tę za Koninem, więc z sympatią będę teraz patrzył, co będzie robił Lublin. Akurat nie byłem zaskoczony, że to miasto gra dalej, ale jestem też rozgoryczony, że już nie ma Poznania. Może to nie jest pępek całego świata, ale na pewno jest to miasto mi najbliższe, ukochane, więc nie dziw się naszemu rozgoryczeniu.
      • liuzzi Re: Europejska klęska Poznania! 14.10.10, 11:59
        jachu690 napisał:

> W-wa, Gdańsk, Wrocław... wiadomo. Polityka! A Lublin i Katowice? Zacofańcom też
        > trzeba było coś dać.

W pracach panelu, którzy wskazali kandydatów do ESK, wzięli udział: z ramienia Komisji Europejskiej Robert Scott (Wielka Brytania) i Manfred Gaulhofer (Austria), z Parlamentu Europejskiego Andreas Wiesand (Niemcy) i Danuta Glondys (Polska), z Rady UE Erna Hennicot-Schoepges (Luksemburg) i Constantin Chiriac (Rumunia) oraz przedstawicielka Komitetu Regionów Elisabeth Vitouch (Austria). Resort kultury wyznaczył polskich ekspertów. Nominacje otrzymali Joanna Kiliszek - zastępca dyrektora Instytutu Adama Mickiewicza w Warszawie, prof. Tadeusz Kowalski - dyrektor Filmoteki Narodowej, Michał Merczyński - dyrektor Narodowego Instytutu Audiowizualnego, prof. Jacek Purchla - dyrektor Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie, dr Monika Smoleń - podsekretarz stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego".
        Tak, rzeczywiscie polityka, szczegolnie eksperci zagraniczni oraz Wrocław, ktorego prezydent toczy ostrą wojnę z PO w miescie a PO robi co moze, zeby go wykopać.

Stary: nie szukaj prostackich usprawiedliwien dla porażki.
    • saosao Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 22:47
      To nie Poznań przegrał, ani Poznaniacy. To przegrał URZAD MIASTA Poznania - urzędnicy - indolenci, którym się tylko wydaje, że sprawnymi, nowoczesnymi menadżerami.
    • Gość: Gdzie ci notable ? Re: Europejska klęska Poznania! IP: *.versanet.de 13.10.10, 22:50
      Czy ja snie,czy ich wcielo ? Gdzie jest lili,liblus,wlodek itd.? Nic nie macie do skomentowania pyrkowi "krezusi" ?
      • bassooner Re: Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 22:59
        najpierw trzeba zadbać o teatry, przedstawienia na wysokim poziomie, co to ludziska będą z całej polski walić drzwiami i oknami, a później dopiero marzyć, co to lublina to sam nie wiem - spiskowa teoria dziejów?
      • internistka Re: Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 22:59
        Poznań stolicą kultury?
        Poznań stawia na sport?
        Poznań miasto know-how?
        ...
        Najpierw trzeba coś zrobić, a potem startować w konkursach.
        A w Poznaniu odwrotnie. O!
        • Gość: Do eskulapki Re: Europejska klęska Poznania! IP: *.versanet.de 13.10.10, 23:08
          No to wypisz Sz. eskulapko kazdemu notablowi recepte na dopalacze,to zobaczysz jak szybko odpala z kultura ! :) Oby nie bylo jak krezusem z Bilgoraja i malpkami ! Pozdrawiam
        • gniewnyleonard Poznań stawia na how-how 13.10.10, 23:42
          internistka napisała:

> Poznań stolicą kultury?
          > Poznań stawia na sport?
          > Poznań miasto know-how?
          > ...
          > Najpierw trzeba coś zrobić, a potem startować w konkursach.
          > A w Poznaniu odwrotnie. O!

Dużo hałasu o niewiele.
    • antyfundamentalista Zadna nowina. 13.10.10, 22:54
      Z taka ekipa ograniczonych kulturalnie urzednikow Poznan szans po prostu nie mial. Grill i fajerwerki przy kazdej okazji to jeszcze nie kultura. Tercet Egzotyczny i Sting rowniez nie naleza do jednostek kulturotworczych. Kulture w miescie ksztaltuje sie poprzez sprzyjanie inicjatywom a nie przez efemeryczne spraszanie "gwiazd" i innych popkulturowych producentow, glownie po to aby moc sie pokazac (i zrobic sobie zdjecie). Ferajna z UM! Wracajcie na przedmiescia, rozpalcie grilla, wyluzujcie sie... i nie wracajcie do Poznania!

...
      Ryszard Grobelny musi odejść - dołącz do fanów na Facebook!
    • soyokaze Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 23:06
      "Pewnie teraz będą musiały zmienić się priorytety w polityce miasta, ale cel, jakim jest zapisane w Strategii Rozwoju Poznania wspieranie kultury i rozwijanie kapitału społecznego, pozostaje bez zmian."

To zdanie dobrze podsumowuje, ile w Poznaniu warta jest kultura: tyle, ile da zarobić na jakimś 'evencie'. Nie rozumiem, kiedy kultura była niby w Poznaniu priorytetem? Chyba dawno temu, zatem nic się jednak nie zmieni - chyba, że jeszcze bardziej chcą ją zmarginalizować. Nawet sam prezydent Grobelny poniekąd przyznał, że pozostaje tylko celem, celem - którego nie da się już zrealizować. Poza tym słusznie ktoś już zauważył: w Poznaniu nie ma na nią popytu. Pytanie, dlaczego? Przecież ponoć życie tu jest na poziomie każdego innego dużego, bogatego, rozwiniętego europejskiego miasta.
    • niebieskamartucha06 jak zwykle nasz włodarzEuropejska klęska Poznania! 13.10.10, 23:13
      jak zwykle nasz włodarz miasta pan Ryszard ,, odniósł'' sukces ! Mimo to znów go wybierzemy człowieka który jest zwyczajnym dyletantem ! Panu Grobelnemy i Panu Hincowi DZIĘKUJEMY Poznań miał szansę być europejską stolicą kultury bo mamy potencjał i tradycje chociażby Konkurs Wieniawskiego Twórzcie sobie to swoje miasto Biznesu i Sportu !
      • Gość: Lubelak Re: jak zwykle nasz włodarzEuropejska klęska Pozn IP: *.chello.pl 13.10.10, 23:24
        Jesteście kulturalną wioską w porównaniu z Lublinem.

Boze, boze wielki Poznań przegrał w miastem ze wschodniej Polski.

I gdzie ta Azja, chyba na zachód od Konina. Żałosne wielkopolskie zakompleksione wieśniaki.

• Gość: prezydent Re: jak zwykle nasz włodarzEuropejska klęska Pozn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:15
          spieprzaj dziadu
    • gniewnyleonard Podziękujcie wspaniałemu prezydentowi Grobelnemu! 13.10.10, 23:25
      Dobry wieczór. Jestem z Lublina. Czyli z Rosji.
      No i widzicie, jak to dobrze nie jest robić sztucznego hałasu wokół siebie, nie reklamować się natarczywie jakim to się jest naj, naj, naj? I kandydować do czego tylko się da?
      Tylko cicho i powoli robić swoje?
      Toruń to chyba za Rydzyka odpadł i za konkurowanie z Bydgoszczą.
      Warszawa odpadnie - to stolica, więc nikt z Polski na nią nie zagłosuje. Ani z zagranicy.
      Wrocław - po pierwsze ma Euro 2012. A po drugie chyba zbyt duże muchy w nosie, a tego, jak mi się zdaje, jurorzy nie lubią. Podobnie Gdańsk. Katowice właściwie też to samo(stadion w Chorzowie). Poza tym to nie Liverpool, nie mają właściwie nawet Śródmieścia.
      Poza tym właśnie mija 5 lat od Poznańskich Stonewall Riots :), czyli osławionej na całą Europę rozpędzonej Parady Równości. Choć za bardzo nie lubię parad gejowskich, to mógł być to główny czynnik, który pogrzebał Poznań - scena kulturalna baaaardzo nie lubi homofobii!

Podobno to "na wschód od Konina Azja się zaczyna"... Hmm, czyli np. Lublin jest gorszy od Konina?
      No właśnie: Lublin zawsze miał kompleks niższości, że gorszy, że na wschodzie itp. że Polska Be, bo na wschód od Wisły.
      A od jakiegoś czasu bez wielkiego hałasu, lecz naprawdę imponująco szybko remontowane są tutaj dwa duże obiekty: najstarszy po Poznaniu budynek teatru publicznego w Polsce (Teatr Stary na Starym Mieście) oraz dawny Klasztor Powizytkowski w Śródmieściu z wieloma salami teatralnymi.
      Poza tym Kulturalna Stolica Europy jest przyznawana również w celu promocji miasta.
      Tak, jest naprawdę duża szansa, że to Lublin i Malaga zostaną kulturalnymi stolicami Europy. Mam nadzieję, że Poznań będzie głosować za Lublinem a nie za Warszawą czy Wrocławiem?
      Pozdrowienia z byłej Rosji.
      • pandemonium_5 Re: Podziękujcie wspaniałemu prezydentowi Grobeln 14.10.10, 04:06
        Przyganiał kocioł garnkowi, wytykasz Poznaniowi pychę i słusznie ale za chwilę sam w nią popadasz, Twoje diagnozy na temat reszty miast są bardzo ogólnikowe. Lublin dostał szansę na zachętę i żeby się ta ściana wschodnia do reszty nie rozsypała. Wprawdzie macie skansenowy potencjał ale teraz będziecie musieli udowodnić, że jest coś wart.
        • Gość: Lubelski Prawda jes taka: do Poznania się nie powraca. IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 08:25
          Prawda jest jednak taka: do Poznania się nie powraca. Było się raz, czy dwa, bo się było i na tym koniec.
          Tępota zagłosowała na prezydenta - bandytę i ma za swoje.
      • Gość: POZnan Re: Podziękujcie wspaniałemu prezydentowi Grobeln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:17
        jeśli liczycie na głosy poznaniaków to trzeba je pozyskać, a puszenie się teraz że Lublin jest lepszy od Poznania na pewno w tym nie pomoże
    • mackuch Re: Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 23:36
      Kultura, to nie tylko wielkie imprezy z ogniami sztucznymi i kulturalny Sting podczepiony do sportowego stadionu. Kultura to wspomaganie inicjatyw indywidualnych, wszelkich dzialan non-profit, odpowiednie traktowanie przestrzeni publicznej, rewitalizacja zabytkowej tkanki miasta... Jak moze zostac ESK 2016 miasto, w ktorym: Poznanski Teatr Tanca nie moze doczekac sie siedziby, Aula Nova swieci pustkami, Filharmonia dba o frekwencje,a nie o poziom kulturalny, Centrum Designu buduje prywatny inwestor, a Centrum Kultury Poznania Zamek stoi na granicy wyplacalnosci... Napewno starac sie bedziemy teraz o tytul ESK 2024 i zapewne ten sam prezydent co obecnie (wszak ilosc kadencji jest nie-ograniczona) bedzie wyglaszal te same plaskie zdania.. A przy zabytkowym , gotyckim kosciele sw.Marcina stanie kolejne centrum kultury w postaci budy z kurczakami...
    • jalat Hinca było w porę wywalić z jak największym hukiem 13.10.10, 23:39
      Chyba tylko w chorym społeczeństwie ingerencja tępawego i pozbawionego jakiegokolwiek obycia urzędniczyny może być uznawana za coś normalnego, ba powodować falę wiernopoddańczych adresów, ze strony dysponentów "jednostek kultury". Nawet gdyby Poznań się jakoś z kulturą kojarzył, a nie kojarzy się nijak, tamto wydarzenie zdyskredytowało go całkowicie, co słusznie zauważył poseł ze zwycięskiego (i słusznie) Lublina.
      • gniewnyleonard Pamiętaj, 20 listopada 5-a rocznica! 13.10.10, 23:49
        jalat napisał:

> Chyba tylko w chorym społeczeństwie ingerencja tępawego i pozbawionego jakiegok
        > olwiek obycia urzędniczyny może być uznawana za coś normalnego, ba powodować fa
        > lę wiernopoddańczych adresów, ze strony dysponentów "jednostek kultury". Nawet
        > gdyby Poznań się jakoś z kulturą kojarzył, a nie kojarzy się nijak, tamto wydar
        > zenie zdyskredytowało go całkowicie, co słusznie zauważył poseł ze zwycięskiego
        > (i słusznie) Lublina.

Pamiętaj, za tydzień mija równiutko 5-a rocznica Wypadków Poznańskiego Listopada 2005! To takie polskie Stonewall Riots. Chyba to nie przypadek, że to właśnie na tydzień przed okrągłą rocznicą tych wydarzeń, kiedy to Grobelny, który nakazał rozpędzić dżenderowe towarzystwo, duma Poznania została tak urażona.
        Czy uważacie się za coś lepszego od Tallinna, bo ten też w Azji?
    • funkenschlag Re: Europejska klęska Poznania! 13.10.10, 23:43
      Trudno się nie zgodzić z wynikiem. Byliśmy w Poznaniu w kwietniu i chciałem pokazać miasto od najlepszej strony komuś, kto nigdy tu nie był. Śliczna pogoda, wiosna, ale centrum było martwe. nic nie działo się na ulicach czy Starym Rynku. Najżywszym miejscem w centrum był Stary Browar... chyba nie o to chodzi w mieście kultury. Miasto wybudowało stadion dla kiboli za grube miliony (i kto wie ile jeszcze będzie trzeba dopłacić), a pieniądze te można było przeznaczyć na szeroko pojętą kulturę: renowację zabytków, zorganizowanie nowego festiwalu na kształt Malty, ale poświęconemu innej muzie itd.

Na zachodzie ludziom podoba się Kraków. Mają wolny weekend, więc bookują tanie bilety do jakiegoś taniego miejsca, a potem idzie plotka do znajomych. Czy ktoś kto przypadkiem trafił do Poznania będzie chciał tu wrócić, albo polecić miasto komuś innemu na weekend?
      • gniewnyleonard W ten sposób reklamuje się Lublin 14.10.10, 00:04
        funkenschlag napisał:

> Trudno się nie zgodzić z wynikiem. Byliśmy w Poznaniu w kwietniu i chciałem pok
        > azać miasto od najlepszej strony komuś, kto nigdy tu nie był. Śliczna pogoda, w
        > iosna, ale centrum było martwe. nic nie działo się na ulicach czy Starym Rynku.
        > Najżywszym miejscem w centrum był Stary Browar... chyba nie o to chodzi w mieś
        > cie kultury. Miasto wybudowało stadion dla kiboli za grube miliony (i kto wie i
        > le jeszcze będzie trzeba dopłacić), a pieniądze te można było przeznaczyć na sz
        > eroko pojętą kulturę: renowację zabytków, zorganizowanie nowego festiwalu na ks
        > ztałt Malty, ale poświęconemu innej muzie itd.
        >
        > Na zachodzie ludziom podoba się Kraków. Mają wolny weekend, więc bookują tanie
        > bilety do jakiegoś taniego miejsca, a potem idzie plotka do znajomych. Czy ktoś
        > kto przypadkiem trafił do Poznania będzie chciał tu wrócić, albo polecić miast
        > o komuś innemu na weekend?

Chyba właśnie w ten sposób reklamuje się Lublin, pocztą pantoflową. I bardzo podoba się ludziom nie tylko z "Zachodu" (co oznacza ten "Zachód"?).
        Taka reklama to najlepszy sposób na uniknięcie hołoty, która przyjeżdża się tanio nachlać i narzygać na Rynek i pokazać angielski goły tyłek. Nie ma z niej zbyt wiele pożytku, raczej więcej szkody.
        A może to dobrze, że czas na tanie linie lotnicze właściwie minął? Bo bym tego nie zniósł, nie chcę tutaj w Lublinie pseudoturystycznego chamstwa, do którego jak się samemu odezwać w jego języku to odmawia rozmowy, ale potem ma pretensje, że głupi Polacy nie "nie znają języków".
        A lotnisko? Można przyjechać pociągiem, albo autobusem. Z Krakowa albo Warszawy.
        Zapraszam zainteresowanych na sobotę-niedzielę, muzea standardowo darmowe. Piękny złoty październik.
        • Gość: bio Re: W ten sposób reklamuje się Lublin IP: 46.113.46.* 22.10.10, 00:56
          Trochę jest w tej wypowiedzi kwintesencji Poznania. Jeżeli coś nie jest takie, jakie z założenia być powinno, to to odrzucamy. Jak ktoś poczuł się na tyle swobodnie w wygłupach że pokazał tyłek to jest zupełnie nie do zaakceptowania bo to zaburza porządek świata. A problem ze sztuką (kultura) może być taki, że ona eksperymentuje z różnymi rzeczami (artyści czasem pokazują tyłek itp.) a takie fanaberie są w Poznaniu niezrozumiałe. Tutaj się stąpa twardo po ziemi i nie ma czasu i pieniędzy na pierdoły.
    • gniewnyleonard Sklerozie przypominam: mniej pampuchów z masłem! 13.10.10, 23:50
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,3023679.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f18b6252f2f49e2&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=120
    • Gość: x dlaczego się martwicie Drodzy Rodacy? IP: *.unitymediagroup.de 14.10.10, 01:56
      Poznań ma swoich sympatyków, miłośników, ludzi, którzy przyjeżdżają z daleka na imprezy kulturalne, festiwale, wystawy i inne imprezy. Co po tytule ESK? Może jakieś dotacje unjne? Sam mieszkam w rejonie, który w tym roku jest ESK. Wiele się nie zmieniło, poza jednorazowymi imprezami dla szerokich mas. Kto chce uczestniczyć w życiu kulturalnym nie potrzebuje tego typu zachęty, wręcz przeciwnie.
      Jakość nie ilość! Cieszcie się Rodacy, że zamiast kilkunastu tysięcy pijanych turystów odwiedzi Poznań tysiąc kulturalnych i zainteresowanych gości. Oni i tak zostawią więcej pieniędzy.
    • 1nexus1 g...na + hinc 14.10.10, 02:04
      najpierw pozbądźmy się g...n z ulic i parków, później możemy stratować do konkursów. no i dziękujemy panie hinc. poda się pan do dymisji czy zostanie zwolniony w zwykłym trybie?
      • Gość: Lubelski Lublin pozbył się Pruszkowskiego z PISU IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 10:37
        Rzeszów pozbył się psich g...n
        Więc jeśli Rzeszowowi się udało to i Poznań może się pozbyć G...nego.
    • 1nexus1 pozdrowienia z poznania 14.10.10, 02:24
      nie wiem jak inni poznaniacy, ale ja nie mam nic do lublina czy wrocławia. fakt - we wrocku życie trwa 24 na dobę, u nas się głownie śpi lub zatacza we mgle. jeśli miasto sportu to nie kultury i odwrotnie, trzeba mieć jakąś wizję. moim zdaniem, lublin ma największe szanse od samego początku i życzę im wygranej. pozdrowienia z poznania.
      • Gość: DRAMAT POZNANIA Re: pozdrowienia z poznania IP: *.icpnet.pl 14.10.10, 09:38
        Też podziwiam Wrocław,ale musimy coś zrobić w NASZYM Poznaniu. Ta ekipa kolesiów sama nie odejdzie. Taczki i do roboty. Nawet jak cudem Grobelny się załapie na kolejną kadencję pozostanie nam tylko jedno REFERENDUM.Prokuratury i Sądy niestety są nieruchawe.,boją się bronić OBYWATELI??Do tego zostali powołani. Za to biorą nasze pieniądze.Wstyd!!!!
        Pomyślcie Rodacy- Grobelny,Stepień,Kayser i kolesie w różnych konfiguracjach i na różnych stanowiskach od 20 lat.Jak długo jeszcze razem z towarzyszami kolesiami i deweloperami będą osaczać nasze miasto. Dosyć upodlenia Poznaniaków.Czas na zmiany!!!!
    • laylooli GW robiła nagonkę na Hinca ####################### 14.10.10, 06:07
      robiąc wszystko aby ośmieszyć Poznań,
      i poprzeć Palikota...

więc czy można się temu dziwić?
      • leszekes To było działanie tylko w imieniu społeczeństwa 14.10.10, 07:22
        Hinc nie ma predyspozycji do piastowania tak wysokiego stanowiska. Media są właśnie po to, aby artykułować głos narodu. By był on słyszalny. Są po to, aby pilnować władzę, sprawdzać... Tak trudno tobie to zrozumieć?
    • leszekes Hinc do dymisji. Natychmiast! 14.10.10, 07:17
      Nie ma się co oszukiwać. Jego zamordystyczne działania się do tego przyczyniły. To była walka o unijne pieniądze. Niemałe pieniądze. Walka, która została przegrana na własne życzenie. Kara za to jest tylko jedna: DYMISJA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka