Dodaj do ulubionych

Mini BUSy w MPK ?

30.11.10, 12:49
Widzialem w okolicy Wilczaka/Naramowickiej kursujace busy. MPK poszlo po rozum do glowy i kupilo wreszcie cos tanszego w eksploatacji (choc, znajac zycie, tez przeplacone) ? Czy to co innego... ?
Obserwuj wątek
    • umultowianka Re: Mini BUSy w MPK ? 01.12.10, 20:16
      MPK podpisało umowę z firmą transportową pilotażowo. Było o tym w Wyborczej.
      Najbardziej mnie bawi, jak widzę, że kierowcy tych busów omijają korek na Lechickiej jadąc w prawo w Naramowicką, a następnie przez stację benzynową wracają na Lechicką i dalej zgodnie z trasą w Murawę. Takiego niebanalnego podejścia życzę etatowym kierowcom MPK :).
      • Gość: Bimota Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.icpnet.pl 02.12.10, 11:42
        No tak, przeplacili 5 baniek na tramwajach to ich teraz na BUSiki nie stac, musza podnajmowac...

Takiego niebanalnego podejścia życ
        > zę etatowym kierowcom MPK :).

No jak wszyscy beda jezdzic przez stacje to bedzie korek i na Lechickiej i na stacji i wiekszy na Naramowickiej..
        • umultowianka Re: Mini BUSy w MPK ? 02.12.10, 12:09
          cyt. No jak wszyscy beda jezdzic przez stacje to bedzie korek i na Lechickiej i na stacji i wiekszy na Naramowickiej...

to prawda, żartowałam przecież z tym niebanalnym podejściem. ale prawda jest taka, że stojąca w korkach komunikacja miejska nigdy nie będzie alternatywą dla samochodu, a jedynie złem koniecznym dla osób, które nie mają samochodu czy prawa jazdy. kierowcy osobówek jeszcze jakoś kombinują, dobrze to czy źle nieważne, ważne że są sporo szybsi...
          • Gość: andy Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 18:14
            "kierowcy osobówek jeszcze jakoś kombinują, dobrze to czy źle nieważne, ważne że są sporo szybsi... " Takich cwaniaków w osobówkach należałoby odstrzeliwać na miejscu. Szczególnie tych, którzy z pełną premedytacją jadą do oporu prosto Zamenhoffa, a potem myk i już są pierwsi do skrętu w lewo w ul.Kruczą (os.Armii Krajowej, Selgros itp.). Wg nich, ci którzy czekają kilkanaście minut na światłach (czasami kolejka nie mieści sie na pasie do lewoskrętu) to jacyś debile i mało bystrzy...
          • mapo0 Re: Mini BUSy w MPK ? 07.12.10, 20:16
            Niestety komunikacja miejska w Poznaniu nie stanowi żadnej konkurencji dla samochodu. Samochodem szybciej, wygodniej, taniej i wszędzie się dojedzie. Komunikacja miejska ma sens tylko tam gdzie dociera tramwaj. Tam gdzie tylko autobus albo nic, to już jest wielka kicha - podróż trwa 3 razy dłużej.
      • Gość: binio Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 13:23
        umultowianka napisała:

> MPK podpisało umowę z firmą transportową pilotażowo.

MPK z nikim nie podpisywało umowy. Autobus obsługuje niezależna firma działająca na rzecz ZTM-u (miasta).
        • Gość: umultowianka Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.10, 09:49
          sorry, mogłam się pomylić, już jakiś czas temu to czytałam.
          co do wciskających się z innego pasa (post wcześniej), to czasem niestety tak jest, że niektórzy ruszają spod świateł jak ofiary i mogłoby dużo więcej aut przejechać na zielonym, gdyby niektórzy nie spali.
          ale czasem to jest tak, że taki cwaniaczek nie ma gdzie się wcisnąć i blokuje pas np do skrętu w prawo, czekając aż się zrobi miejsce
          osobną sprawą całkiem jest jeszcze jak pas się kończy za skrzyżowaniem i trzeba zjechać na inny. przecież osoby stojące na tym kończącym pasie nie są cwaniakami, tylko wiedzą, że dzięki temu, że są dwa pasy, dwa razy aut przejedzie na zielonym, a za skrzyżowaniem powinny się spiąć na zameczek, ale nie, debile nie chcą cię wpuścić, nawet jak kulturalnie migasz i czekasz na miejsce zamiast się wciskać, bo uważają, że cwaniakujesz
          • mapo0 Re: Mini BUSy w MPK ? 06.12.10, 20:20
            Popieram! Niestety wielu kierowców nie potrafi sprawnie ruszyć na zielonym świetle. Zostawiają duże luki. Na lewoskrętach na światłach czeka się i czeka. Nie umieją jeździć na zamek błyskawiczny. Ja to wykorzystuję i wypełniam powstałe luki, dzięki czemu wszyscy przejeżdżają szybciej :)
            • Gość: BIMOTA Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 23:52
              Czyli jedno chamstwo kreuje kolejne...
              • mapo0 Re: Mini BUSy w MPK ? 07.12.10, 08:34
                To nie jest chamstwo. To jest optymalizacja.
                • Gość: Bimota Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.icpnet.pl 07.12.10, 11:24
                  Juz ja znam te "optymalizacje"... Po liniach ciaglych i wpieprzanie sie przed nos na czerwonym...
                  • mapo0 Re: Mini BUSy w MPK ? 07.12.10, 19:55
                    A jak na drodze masz zwężenie 2 pasów do jednego to też ustawiasz się za kilometrową kolejką tirów i wszystkich co jadą lewym pasem by wjechać na zamek błyskawiczny uważasz za cwaniaków i chamów?
                    • Gość: Bimota Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.icpnet.pl 08.12.10, 11:08
                      Co to ma do rzeczy ?
            • Gość: andy Re: Mini BUSy w MPK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 10:44
              Nie mówiłem o lukach powstających podczas ruszania spod świateł i refleksie innych kierowców. Zapraszam na to skrzyżowanie ok.16-17. Staniesz w okolicy stacji Neste i poobserwujesz takich "bystrzaków".To jazda środkowym pasem do oporu i zjechanie przed stojącgo na czerwonym do lewoskrętu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka