Dodaj do ulubionych

Po odbiorze

16.12.10, 22:05
Witam serdecznie,

Jesteśmy już po odbiorze naszego mieszkanka. Zdam więc relację, co i jak :-)

Odbiór przebiegał w miłej atmosferze, kierownik budowy chętnie odpowiadał na wszystkie pytania. Czas, czyli 1,5 h wystarcza na pomierzenie wszystkiego, aczkolwiek najlepiej pójść na odbiór z kimś do pomocy przy pomiarach. Mieszkanie wykonane zostało ok, tylko niewielkie poprawki ale to wiadomo się zdarza. Jedyne co mi się nie podobało to to, ze powiększono kominy wentylacyjne (są większe niż w projekcie) przez to nasza mini kuchnia i mini łazienka jest jeszcze mniejsza. To smuci. Wcześniej myślałam, ze piec junkers będzie mały natomiast jest bardzo duży. To także sprawia, ze w łazience jest jeszcze mniej miejsca.

To tak na szybko.

Jeśli będziecie mieli jakieś pytania odnośnie odbioru - piszcie śmiało.
Obserwuj wątek
    • wenekk Re: Po odbiorze 16.12.10, 22:57
      Hej sąsiadko, my też już po odbiorze, ogólnie wszystko ok, kiedy zaczynacie urządzanie?
    • djmike-b Re: Po odbiorze 16.12.10, 23:33
      Maryblair co masz na myśli mówiąc drobne poprawki? My jutro mamy odbiór i nie wiemy czego się spodziewać. I jeszcze jedno pytanko odnośnie mediów, jak wygląda sytuacja? Pozdrawiam
      • amiraamiraamira Re: Po odbiorze 17.12.10, 11:39
        Dzien dobry :)

Jesli bedzie to mozliwe, to odpiszczie mi prosze Drodzy Sasiedzi:
        1/ o ile wieksze sa te kominy?
        2/ jak wyglada z mediami
        3/ jakie ma gabaryty ten junkers?

Serdecznie dziekuje :)
        • maryblair Re: Po odbiorze 17.12.10, 13:49
          Komin ten w łazience jest szerszy o 27 cm. Na projekcie jest szerokość 70 cm, natomiast ma 97 cm. Ten w kuchni ma 112 cm a w projekcie jest zaznaczone 89 cm. Dla mnie to dużo, bo ta kuchni i łazienka była i tak mikroskopijnej wielkości.

Nasze poprawki dotyczyły okien. Wiało z nich i będzie to poprawiane.

Jeśli chodzi o media to gaz ma być w przyszłym tygodniu.

Zaczynamy urządzanie za miesiąc. Teraz będziemy maksymalnie grzać. A Wy keidys ie urządzacie?

• wenekk Re: Po odbiorze 17.12.10, 14:44
            Tak jak wcześniej napisałem, ja też odebrałem mieszkanie. Usterki były minimalne - tzn. jakieś tam drobne uszkodzenie osłonki i takie tam - w sumie 10 min pracy i poprawione. Niestety nie wiem skąd maryblair wzięła informacje nt. mediów. Nie ma prądu, nie ma gazu - nie wiadomo kiedy będzie jedno i drugie. Oczywiście prąd FH udostępni budowlany. Nie wiedza sami kiedy będą dwa pozostałe media, ale na pewno nie było mowy o przyszłym tygodniu (przynajmniej jeżeli chodzi o gaz), równie dobrze może być i za 2 m-ce. Ale specjalista, który pomagał nam w odbiorze stwierdził, że deweloperowi należą się pochwały ;) - kawał dobrej roboty i solidnie zrobione. Miejmy nadzieję, że nic nie wyjdzie w trakcie.
            • maryblair Re: Po odbiorze 17.12.10, 15:20
              Może coś źle zrozumieliśmy, ale gaz niby ma być w przyszłym tygodniu. Oby tak było ;-) Prąd rzeczywiście tylko budowlany. My także byliśmy na odbiorze z fachowcem i także stwierdził, że mieszkanie jest wykończone naprawdę ok. Jedynie te okna, no ale to będzie szybko poprawione.

Wenekk, kiedy planujesz rozpocząć wykończenie?

Skoro wczoraj miałeś odbiór to jesteśmy bliskimi sąsiadami :-)

Pozdrawiam
              • wenekk Re: Po odbiorze 17.12.10, 15:27
                Najchętniej od poniedziałku. W przyszłym tygodniu obejrzy mieszkanie ekipa wykończeniowa i podejmiemy decyzję co i jak. No i kwestia ogrzania a TY jakie masz zapatrywania - prąd budowlany jednak trochę kosztuje. No i na to wynika, że jesteśmy sąsiadami ;)
        • halskee Re: Po odbiorze 17.12.10, 17:05
          Komin w łazience jest szerszy - tak jak na zdjęciu
          lh5.ggpht.com/_vK2cBJua7uM/TQt6UcE0wCI/AAAAAAAADRM/V171JQwjzWs/s512/DSCN2779.JPG
          co do kuchni my akurat przenosiliśmy kuchnię do pokoju nad garażem i tu komin jest niewidoczny.
          My już odebraliśmy mieszkanie - 5 drobnych niedociągnięć - z czego jedno naprawione od razu w czasie odbioru ( krzywo wiszący kaloryfer) kolejne to nie zjeżdzająca do końca roleta - tak jakby za krótka taśma była, w pokoju z balkonem sufit lekko krzywy ( źle zamocowana płyta gipsowa) w kuchni kominy wentylacyjne krzywo wybite ( kilka centymetrów różnicy w poziomie)
          i wewnętrzne listwy na oknach nie schodzą się w narożnikach - co powoduje że są szpary - ale to wszystko ma być poprawione. Poza tym na pierwszy rzut oka wszystko zrobione bardzo dobrze. Ściany równe, kąty proste zachowane.
          Co do mediów - podobno jest woda,
          co do prądu i gazu nie jest znany termin ze względu na warunki atmosferyczne i na niesłowność gazowni i energetyki.
          • maryblair Re: Po odbiorze 17.12.10, 18:21
            Jeśli tak piszecie z tym gazem to pewnie faktycznie tak jest. Źle coś musiałam zrozumieć. W każdym razie jak gazu nie bedzie to i wykończenie mieszkania będzie musiało się przesunąć na późniejszy termin.

To bardzo niedobrze jak przez zimę zostanie mieszkanie nieogrzane. No, ale cóż zrobić. Miejmy nadzieję, ze podłączenie gazu nastąpi jak najszybciej.
            • djmike-b Re: Po odbiorze 17.12.10, 20:54
              No ja też już po:)
              Ogólnie bardzo pozytywnie. Faktycznie największą wadą to było okno od salonu przy którym wiało dosyć mocno. No będą musieli podociągać , tylko po tych dużych mrozach.
              Jeszcze pare małych rzeczy typu otwory od wentylacji na kominie troche niestarannie wykonczone i chyba w salonie zauwazyłem jakieś resztki gipsu na suficie , tak wiec napewno bedzie to szybko usunięte.
              Sciany ogolnie proste , kąty również nie było sie do czego przyczepić.
              Niestety brak prądu uniemożliwił sprawdzenie kontaktów , rolety elektrycznej czy też bramy elektrycznej która w tej chwili dziala na "śrubokręt":)
              Z tego co ja wiem Panowie od elektryki mieli podłączać to w tym tygodniu ale nie udalo sie dotrzeć. Maja być w przyszłym tygodniu ale to tak nie wiadomo do końca. Zimno ogranicza załozenie sieci na zewnątrz , twardy grunt i pękająca izolacja przy rozwijaniu kabli. Jesli założą prąd za niedługo o bedziemy korzystać z niego do czasu podpisania umowy z Energetyką a potem dostaniemy rachunek od Family.
              Gaz niestety to przyszły miesiąc i mam nadzieje ze nie przecaagnie sie na dłuzej.
              Martwi mnie tylko na parterach w I szeregowcu że nawet jak nasypią nam ziemie na ogródek to bedzie spora róznica wzniesien miedzy naszymi sąsiadami znad przeciwka.Kierownik mówił że to moze być jakies 10% tylko. W czasie dużych ulew moze nam troch wody pospływać . Chyba ze sie myle.

pozdrawiam wszystkich
          • jfk1976 Re: Po odbiorze 18.12.10, 10:50
            Mam pytanie do Halskee. Czy przenosiliście piec na tą ścianę ? W projekcie jest on na ścianie między łazienką, a małym pokojem.
            • halskee Re: Po odbiorze 18.12.10, 11:01

Do jfk1976 nie, nie przenosiliśmy - na projekcie niestety nie jest zaznaczony Junkers tylko gniazdko elektryczne do jego podłączenia, ale szczerze mówiąc też się zdziwiliśmy że jest na kominie
              • jfk1976 Re: Po odbiorze 18.12.10, 11:25
                Na rzucie załączonym do umowy piec jest zaznaczony na tej drugiej ścianie. Czy będziecie przenosić piec, bo my szczerze mówiąc mamy koncepcję łazienki z piecem na tej ścianie od pokoju.
                • kris-555 Re: Po odbiorze 18.12.10, 17:11
                  Witam! A czy można prosić o więcej zdjęć wnętrza pomieszczeń odebranych mieszkań?
                • halskee Re: Po odbiorze 18.12.10, 19:59
                  jfk1976 napisał:

> Na rzucie załączonym do umowy piec jest zaznaczony na tej drugiej ścianie. Czy
                  > będziecie przenosić piec, bo my szczerze mówiąc mamy koncepcję łazienki z piece
                  > m na tej ścianie od pokoju.

Raczej zostawiamy tak jak jest. Co do rzutu rzeczywiście jest tam coś na prawej ścianie (patrząc od drzwi) Ale na rzucie też nie było skosu w pomieszczeniu nad garażem - na szczęście skos zaczyna się na wys 2,31 więc za duży to on nie jest.
                  • suslawscy Re: Po odbiorze 18.12.10, 21:11
                    Serdecznie witam sąsiadów.
                    No my też już po. I ogólnie tak jak u Was, generalnie ok. Niedociągnięcia takie same. Dzisiaj byłem pomierzyć dokładnie wszystko, to już niektóre usterki poprawili. Jeżeli chodzi o przyłącza wody, gazu i prądu, to jeszcze musimy poczekać aż się ociepli bo kopać nie mogą. Jeszcze nie ma skrzynek elektrycznych na budynkach. Kierownik mówił że dla lokatorów na piętrze chcą zrobić zatoczki parkingowe i za to mają duży plus. A co wy na grzejnik w aneksie, no po prostu masakra!!! Nobel dla projektanta. Aż się prosi postawić lodówę ( nawet jest gniazdko ). My go wywalamy i zamiast grzać będziemy chłodzić lodówą. Ale musimy wymienić na większy ten z salonu.
                    Pozdrawiam wszystkich i niech się ociepli żeby nam wszystko po podłączali. A wtedy to już sobie poradzimy!!!
                    Sąsiad spod 136b
                    P.S.
                    Numery nam się pozmieniają a ulica nazywać się będzie JAGODOWA. ( wg. kierownika )
                    • kylal Re: Po odbiorze 20.12.10, 11:15
                      My chcemy go przenieść na drugą stronę drzwi, bo tam powiedzmy nie będzie nam przeszkadzał - aż tak bardzo. A chcemy go zostawić, aby potem nie okazało się, że nie możemy dogrzać mieszkania.
                      Z tego co czytam to martwią mnie też te dłuższe komuny w łazience czy kuchni. Kurcze, te pomieszczenia i tak są mini-mini i jeszcze troszkę z nich zabrali.
                      • halskee Re: Po odbiorze 20.12.10, 13:25
                        Szczerze, nie jestem specjalistą - ale piec musi mieć wyjście do komina - co za tym idzie jak miałby być na lewej ścianie ta gruba rura musiałaby iść przez pół łazienki i dodatkowo rurka z gazem. Co prawda sufit jest dopiero na wysokości 2,71 (w mieszkaniach na piętrze) więc może można tą rurę jakoś ukryć sufitem podwieszanym. Ten komin w łazience podobno poszerzono ze względu na ten piec.
                        • jfk1976 Re: Po odbiorze 20.12.10, 14:49
                          Nie na lewej ścianie tylko na prawej patrząc od wejścia, tak jak bylo to zaznaczone na rzucie.
                          • halskee Re: Po odbiorze 20.12.10, 16:19
                            jfk1976 napisał:

> Nie na lewej ścianie tylko na prawej patrząc od wejścia, tak jak bylo to zaznac
                            > zone na rzucie.

W zasadzie to moja wypowiedź była odnośnie poniższego wpisu

kylal napisał:

> My chcemy go przenieść na drugą stronę drzwi, bo tam powiedzmy nie będzie nam p
                            > rzeszkadzał - aż tak bardzo. A chcemy go zostawić, aby potem nie okazało się, ż
                            > e nie możemy dogrzać mieszkania.
                            > Z tego co czytam to martwią mnie też te dłuższe komuny w łazience czy kuchni.
                            > Kurcze, te pomieszczenia i tak są mini-mini i jeszcze troszkę z nich zabrali.

A druga strona drzwi to lewa strona patrząc od wejścia :)
                        • kylal Re: Po odbiorze 29.12.10, 14:03
                          Ale ja pisałem o przeniesieniu kaloryfera w kuchni, a nie pieca w łazience :)
    • maryblair Re: Po odbiorze 20.12.10, 19:57
      Ja także pozbywam się kaloryfera z kuchni. Przenoszę go do "salonu". Będzie pod stołem, tam nie będzie przeszkadzać. Także zastanawiałam sie dlaczego architekt umieścił kaloryfer w tak mikroskopijnej kuchni. Ani tam nie ma okna, ani pomieszczenie nie jest na to wystarczające metrażowo. Nawet przyszła mi na myśl taka opcja, ze specjalnie tam został umieszczony, aby większość przenosiła go, płacąc 500 zł. Zaraz jednak tą myśl porzuciłam, bo deweloper i tak swoje zarobi, więc nie rzucałby sie na jakieś tam 500 zł.

Czy macie już wstępne projekty "kuchni" tzn. naszej wnęki?
      • malgorzata167 Re: Po odbiorze 20.12.10, 23:23
        Witam przyszłych współmieszkańców.
        Mam mieszkanie w rozbudowie II więc odbieram je dopiero w czerwcu 2011 r. ale mam pytanie do osób , które są już po odbiorze swoich mieszkań. Czy ściany są na tyle gładkie, że nie wymagają szpachlowania? Z góry dziękuję za jakąś odpowiedź.
        • halskee Re: Po odbiorze 21.12.10, 10:37
          Witam
          U nas są gładkie jednak gdzie gdzieniegdzie wymagają delikatnego przetarcia.
          • reda100 Re: Po odbiorze 21.12.10, 18:56
            witam, mnie czeka odbiór jutro. Czy był z Wami jakiś fachowiec, czy sami stwierdziliście wady i usterki?
            Mój spec nie dojedzie jutro, więc mam pietra!!!!!
            • mats146b Re: Po odbiorze 22.12.10, 10:33
              Jesteśmy już po odbiorze.
              Tak jak wyżej forumowicze pisali standard wykonczenia jest na dobrym poziomie.Jedyne usterki jakie znalezlismy to brak zaslepki przy oknie i niedomykajaca sie roleta przy zsuwaniu-drobnostki.
              grzejnik w tym aneksie kuchennym zostal przeniesiony za drzwi,w sumie dobry pomysl ale i tak psuje mi to plany przestrzenne,ale lepsze to niz w miejscu pierwotnym.
              o mediach nie umial nic powiedziec,najwiecej problemow z gazem-trzeba czekac.
              To wsumie na tyle.Ogolne wrazenie pozytywne.
              • trescher Re: Po odbiorze 22.12.10, 12:05
                Witam,
                a czy mieszkanie nadaje się już do wykańczania, czy jednak trzeba je najpierw ogrzać ze względu na np. wilgoć?
                • wenekk Re: Po odbiorze 22.12.10, 12:20
                  Czy jest na forum sąsiad z dołu ? -mieszkania 139B
                  • mats146b Re: Po odbiorze 22.12.10, 13:13
                    Na moje oko to mieszkanie wygladalo na suche.kierownik budowy mowil ze mozna wykanczac tylko wypadaloby wczesniej nagrzac je zanim wejda fachowcy,a do tego potrzeba kilku dni by panowala tam temp,np.17'C.ogrzewacze wraz z pradem budowlanym kupuje sie od nich w biurze.Na pierwszy rzut oka to sie wrecz zaskoczylem ze nie wilgoci nie widac.
                    • trescher Re: Po odbiorze 22.12.10, 13:21
                      Czy mógłbyś proszę doprecyzować to zdanie "ogrzewacze wraz z pradem budowlanym kupuje sie od nich w biurze" - wiem, że za prąd budowlany trzeba im zapłacić, chociaż w moim mniemaniu w tej sytuacji niesłusznie, ale o jakich ogrzewaczach i ewentualnych opłatach za nie piszesz?
                      • mats146b Re: Po odbiorze 22.12.10, 13:48
                        Z tego co ja go zrozumialem to mozna u nich wynajac piece ktore nagrzewaja pomieszczenia.
                        Sa to dmuchawy do uzytku na budowach wlasnie,ale nie wiem po jakich cenach oni to udostepniaja. Chyba ze cos zle zrozumialem...
                        W kazdym razie bylby to wzglednie dobry sposob na przygotowanie mieszkania zeby dalo sie w nim cos robic.
                        • halskee Re: Po odbiorze 22.12.10, 15:45
                          Przed chwilą rozmawiałem z kierownikiem budowy, który poinformował mnie że prąd budowlany należy załatwiać przez biuro na Półwiejskiej - koszt 500 zł/miesiąc
                          Piece - zostałem poinformowany że nie są wypożyczane (mają ich tyle ile potrzebują pracownicy na budowie)
                          • carniv Re: Po odbiorze 22.12.10, 17:33
                            halskee jesteś pewien, że jest to kwota 500 zł... i to jeszcze miesięcznie...? Skąd oni te kwoty biorą :/
                            • reda100 Re: Po odbiorze 23.12.10, 08:35
                              witam, ja tez po odbiorze. Kierownik budowy służył radą i pomocą. Faktycznie kawał dobrej roboty-tylko drobne usterki-obrysane okna i takie tam...
                              faktycznie prąd budowlany 500,- za m-c
                              • domip3 Re: Po odbiorze 23.12.10, 16:56
                                Trochę dużo za ten prąd, ale czy wtedy można pobierać ile się chce??
                            • halskee Re: Po odbiorze 23.12.10, 13:05
                              carniv - chciałbym się mylić, ale niestety w biurze potwierdzają tą kwotę
    • maryblair Re: Po odbiorze 23.12.10, 18:07
      A tak w ogóle to jakie są najświeższe informacje na temat prądu i gazu? Kiedy mają być podłączone?
      • reda100 Re: Po odbiorze 23.12.10, 22:11
        co my teraz musimy załatwic po odbiorze? jakie sa teraz procedury? Akt własności i te inne...co teraz?
        • halskee Re: Po odbiorze - wykańczanie mieszkań 25.12.10, 18:55
          Czy ma ktoś z Was jakąś koncepcję na wykańczanie mieszkań - chodzi o termin?? Jakieś pomysły na ogrzanie mieszkania bo zima daje się we znaki. Mamy mieszkania, ale w zasadzie nic nie można robić. Prąd budowlany 500 zł/m-c, ale ile grzejników trzeba załatwić by utrzymać w mieszkaniu temperaturę w granicach 15 stopni. W taką pogodę i z brakiem ogrzewania o wilgoć nie trudno. Swoją drogą, przeglądaliśmy wcześniejsze posty i we wcześniejszych inwestycjach był taki sam problem z prądem i gazem, więc nie rozumiem czemu deweloper nie uczy się na błędach i nie zadbał o to wcześniej?? Czy nie spodziewał się zimy i zmarzniętej ziemi, dlaczego nie zostały zrobione przyłącza na jesieni??
          Będziemy wdzięczni za Wasze pomysły.
          Wesołych jeszcze Świąt (mamy nadzieje że Wielkanocne już będą na nowym gruncie ;-))
          • trescher Re: Po odbiorze - wykańczanie mieszkań 28.12.10, 09:09
            Witam,
            my też już po odbiorze, generalnie wszystko w porządku, trzeba tylko trochę podregulować okna i rolety, jedna z szyb była pęknięta więc cały wkład do wymiany. Ciąg w kominach wentylacyjnych, jest taki, że prawie gasi płomień zapalniczki:)
            Chcilibyśmy zacząć wykańczanie mieszkania jak najszybciej, trzeba tylko trochę je podgrzać. Mamy już dwa piecyki elektryczne, mam nadzieję, że jak zasłoni się rolety zewnętrzne to jakaś w miarę rozsądna tempreatura utrzyma się w mieszkaniu.
            Przy okazji zadam pytanie - czy ktoś mierzył juz może wilgotność posadzki?:) Informacja dość istotna przed kładzeniem podłogi.
            Jedno trzeba dodać - trzymanie w rękach kluczy od mieszkania - bezcenne:)
            • reda100 Re: Po odbiorze - wykańczanie mieszkań 28.12.10, 16:44
              witam, czy zaraz po odbiorze można załatwiać akt własnosci? Jakie teraz trzeba załatwić formalności?????
              • trescher Re: Po odbiorze - wykańczanie mieszkań 29.12.10, 12:37
                Witam, czy tylko mnie zdziwił brak domofonu w mieszkaniu?:) Wystają tylko kable, czyżby zakup domofonu należął już do mieszkańców? I jak go zsynchroniziować z nadajnikiem przy drzwiach wejściowych i jednocześnie z sąsiadem?:)
            • kylal Re: Po odbiorze - wykańczanie mieszkań 29.12.10, 14:07
              pamiętaj, że osuszanie mieszkania to także częste wietrzenie, nawet warto lekko odszczelnić okna... a nie zamykać roletami :)
    • inspektor_budowlany Re: Po odbiorze 28.12.10, 21:49
      CHCESZ KUPIĆ - KUPIŁEŚ MIESZKANIE LUB DOM W POZNANIU OD DEWELOPERA.
      NIE WIESZ JAK SPRAWDZIĆ STANDARD - JAKOŚĆ WYKONANIA DOMU, A DEWELOPER WZYWA DO ODBIORU.
      POPROŚ O POMOC INSPEKTORA Z UPRAWNIENIAMI BUDOWLANYMI I PROFESJONALNYMI NARZĘDZIAMI, KTÓRY WYSZUKA USTERKI, NIEDORÓBKI. OCENI DOM ZGODNIE Z POLSKIMI NORMAMI ORAZ STANDARDEM TECHNICZNO-MATERIAŁOWYM DEWELOPERA.

ZADBAJ O ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ I WARTOŚĆ SWOJEGO MIESZKANIA.
      ZA NIEWIELKIE PIENIĄDZE OSZCZĘDZASZ TYSIĄCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Umów się już teraz aby zarezerwować termin przeglądu.
      tel. 784 930 185
      e-mail: biuro@borabud.pl
      www.odbiormieszkaniapoznan.pl
    • halskee Re: Po odbiorze 09.01.11, 16:16
      Witam
      Mam pytanie do "pierwszych pięter" czy ktoś z was zauważył jakieś zacieki teraz po roztopach? My w dniu dzisiejszym przeżyliśmy szok widząc pod oknem balkonowym plamę wielkości 1m x 0,5m. Raczej nie jest to normalne zjawisko nawet w sytuacji gdy na balkonie stoi woda. Będę to jutro zgłaszać u developera.
      • kylal Re: Po odbiorze 10.01.11, 13:26
        muszę się tam wybrać w takim razie i obejrzeć wszystko teraz...
        aż mnie lekko wystraszyłeś

po drugie denerwuje mnie taka jedna sprawa - przy odbiorze podpisaliśmy deklarację, że przez dwa najbliższe sezony grzewcze mieszkanie będzie wygrzewane i wietrzone... a tutaj z braku mediów pierwszy sezon grzewczy nam mija i ni jak wywiązać się z tego zobowiązania :(
        • djmike-b Re: Po odbiorze 10.01.11, 20:12
          No do mieszkanka trzeba jezdzic czesto i sprawdzac bo przy tych temp które panowały rózne rzeczy moga sie pojawiać. W mieszkaniach panuje duża wilgoć co widac po oknach jak sa zawilgocone. U mnie cały parapety byly mokre jak stopnial lód na szybach.
          Z tego co dzis słyszałem ekipa od energetyki ruszyla z podłańczaniem prądu , wiec miejmy nadzieje ze w przyszłym tygodniu bedzie on dostępny w naszych mieszkaniach. Co do gazu pozostaje czekać niestety jeszcze.

Jesli pojedziecie do Czapur wezcie ze sobą kalosze!!!!!
          • halskee Re: Po odbiorze 10.01.11, 20:28
            Z tym częstym jeżdżeniem masz rację.
            Problem w tym że nie ma prądu a z latarką za wiele nie zdziałam. W tygodniu nie jestem w stanie jeździć ze względu na godziny pracy, przed pracą jest szaro, a po ciemno, a urlop zostawiam na wykończeniówkę i "papierologię"
            Z tymi kaloszami to niestety prawda :/
            Swoją drogą czy ktoś z was może już transportował jakieś materiały budowlane??
            Cały czas mam dylemat jak to tam dowieźć pod "klatkę" a ciągnika nie posiadam :D
            Spod bramy też mi się nie widzi nosić prawie tony materiałów.

• amiraamiraamira Re: Po odbiorze 11.01.11, 11:09
          Dzien dobry Kylal :)

Ma jedno pytanie. Czy ta deklaracja (..)"przy odbiorze podpisaliśmy deklara
          > cję, że przez dwa najbliższe sezony grzewcze mieszkanie będzie wygrzewane i wie
          > trzone... " dotyczyla wszystkich mieszkań?
          Bo ja mam mieszkanie na parterze i nie przypominam sobie takiego dokumentu :(
          Czy cos przegapilam??!! :-0

Pozdrawiam serdecznie.
          • suslawscy Re: Po odbiorze 11.01.11, 22:17
            Z tego co pamiętam mowa o ogrzewaniu i wietrzeniu mieszkań przez dwa sezony jest zawarta w pismach które podpisywałem przy odbiorze. Kiero o tym wspominał.
          • kylal Re: Po odbiorze 12.01.11, 10:07
            Podpisując protokół odbioru dodatkowo podpisałem jeszcze jeden papier w którym właśnie była mowa o zachowywaniu się z mieszkaniem przez 2 najbliższe sezony grzewcze.
            • amiraamiraamira Re: Po odbiorze 14.01.11, 13:10

Drodzy Sasiedzi,
              dziekuje Wam za szybka odpowiedz!
              :( rzeczywiscie ...
              • pieczara87 Re: Po odbiorze 16.01.11, 13:53
                Miałem okazję dzisiaj być na naszych posesjach. To co mnie zaskoczyło najbardziej to brak jakiejkolwiek drogi dojazdowej lub kładek po których moglibyśmy się udać do naszych mieszkań. Grząsko jest wszędzie na nowo wybudowanym osiedlu brak jakiejkolwiek drogi troszkę utwardzonej, płyty które tam leżały tak jakby się zapadły w błoto masakra wystające kawałki kamieni i połamane duże kawałki płyt są pułapkami dla naszych samochodów na których łatwo urwać tłumik czy co gorsza miskę olejową. Czy coś się w tym aspekcie poprawi w najbliższym czasie trudno powiedzieć. Jak zimno to gazownia nie pracuje teraz jest straszne błocko chyba szybko gazu mieć nie będziemy mieli. Wiosna tuż, tuż a my nawet na chwilę nie załączymy naszych piecy aby osuszyć mieszkania
                • reda100 Re: Po odbiorze 17.01.11, 11:50
                  witam, ja dzisiaj jadę w to nasze błocko. Muszę sprawdzić jak nasz sufit po roztopach. Wieczorem zdam relację.
                  Czy ktos teraz po odbiorze przekładał piec w łazience? U nas zaczęli 2 tyg. temu, przełożyli, ale widoczny jest brak części rury. Muszę pogonić te prace!
                  • reda100 Re: Po odbiorze 17.01.11, 19:23
                    na naszym polu walki-szkoda gadać. Mało nie wlało mi się błoto do kaloszy. Ściana w łazience w jednym miejscu mokrusieńka. Balkon był otwarty-ładnie sie wietrzyło i grzało-bo pogoda dziś sprzyjała.
                    kierownik budowy dzis nie był dostepny pod tel. zaatakuję go jutro. Piec skończą w piatek.
                    Podziwiam ludzi, którzy juz sie tam instaluja, dobrze, że nie mam noza na gardle;))
                    pozdrawiam
                    • maryblair Re: Po odbiorze 17.01.11, 21:20
                      Reda, rozumiem że dach przecieka tak?
                      My chcemy się wprowadzić jak najszybciej i trochę przeraziło mnie to, co napisałaś o mokrej ścianie.
                      Muszę sie wybrać na budowę, ale jakoś ciągle brak czasu.
                      Co z tym piecem? Czemu Ci go przenoszą?

Pozdrawiam
                      • halskee Re: Po odbiorze 18.01.11, 11:24
                        Ja zauważyłem spływającą po ścianie wodę na klatce schodowej - raczej nie jest to przeciek dachu - woda spływa od połowy ściany - raczej jest to "pocenie" się ścian - są duże wahania temperatur i wilgotne powietrze. Ciekaw jestem czy pousuwali wszystkie usterki zgłoszone przy odbiorze. Ostatnio byłem tam w sobotę i na pewno nie naprawili niedomykającej się rolety i krzywego regipsu w pokoju z balkonem.
                        • maryblair Re: Po odbiorze 18.01.11, 13:16
                          Dopóki nie podłączą gazu tak naprawdę nic nie możemy zrobić z faktem pocenia się ścian. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego tak sie to ciągnie, jesli chodzi o podłączenie mediów. Przecież deweloper doskonale wiedział, ze odbiór przypada na zimę a nowowybudowane budynki trzeba grzać. Dlaczego wcześniej nie zgłosił prośby do gazowni o podłączenie gazu...Tak naprawdę takie niedogrzane ściany mogą źle rokować dla naszych mieszkań. Z niczego innego biorą się grzyby, wilgoć czy też trudności w późniejszym dogrzaniu mieszkań.
                          • pieczara87 Re: Po odbiorze 18.01.11, 13:57
                            W umowie mieliśmy grzanie i wietrzenie mieszkań a tu nic w tym aspekcie nie robią abyśmy mogli się wywiązać z określonych zadań.
                            • maryblair Re: Po odbiorze 18.01.11, 19:33
                              Witam,
                              Dzisiaj byliśmy na budowie i z przykrością muszę stwierdzić, że dach nam przecieka. Są zacieki w rogach ścian. Wykończenie mieszkania trzeba będzie przesunąć, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mam nadzieję, ze deweloper szybko weźmie się za usunięcie usterek.

Wniosek z tego jeden. Bardzo ważne jest jak najczęstsze odwiedzanie mieszkania, bo mogą wychodzić właśnie tego typu sytuacje. Ehh:(
                              • reda100 Re: Po odbiorze 18.01.11, 20:26
                                Faktycznie trzeba odwiedzac budowę, ale trzeba mieć wysokie kalosze, w przeciwnym razie błoto wlewa sie do butów.
                                I jeszcze mail od dewelopera, zeby na razie nie rozjeżdżać drogi. Pytanie, jakiej drogi????
                                Mediów nie podłaczaja, żeby brać prąd budowlany, to czysty zarobek. Kto ma nóż na gardle, to wykupi...ja na szczęscie mam gdzie mieszkać, ale z okna widziała, ze kilka osób juz działa. Myśle, że najblizszych świąt jednak nie spędzimy w Czapurach ;(
                        • kylal Re: Po odbiorze 19.01.11, 16:21
                          No niestety my też mamy zacieki w łazience i pokoju obok łazienki (niby pokój nr 2) :(
                          Zgłosiłem do kierownika i wczoraj nie miał możliwości wejść, a dziś ma to zobaczyć i mam się z nim kontaktować.
                          Nie za bardzo mi się uśmiecha ten dziurawy dach.... bo w lutym chciałem zacząć wykańczanie i to zaczynać od łazienki :( jak to nie wyschnie, albo będzie tego więcej będzie trzeba przekładać poukładane już ekipy remontowe :(
                          Mam nadzieję, że to drobna nieszczelność dachu i szybko to znajdą i uszczelnią. Ale martwi też to, że nie było dużych deszczów...tylko ta woda to z tej warstewki śniegu na dachu po roztopach się zrobiła. Aż się boję co będzie w czasie wiosennych czy jesiennych ulewnych dni...
                          • reda100 Re: Po odbiorze 19.01.11, 22:04
                            My tez mamy się jutro odezwac do kierasa. Czekam jaka jeszcze usterka ,,wylezie". Tylko, ze trudno dostac się-mamy chałupke w drugim rzędzie.
    • 154b Re: Po odbiorze 27.01.11, 00:17
      My też już mamy klucze do mieszkanie (na piętrze)

Odbieraliśmy z inspektorem_budowlanym, który ogłaszał się na forum (skasował 280 zł) - inspektora oceniamy pozytywnie i jeśli cena jest dla Was do zaakceptowania, to polecam.

Usterki/poprawki do końca 26.02.2011 (miesiąc od odbioru):
      - regulacja skrzydeł okna balkonowego oraz małego w tym samym pomieszczeniu
      - rysa na szybie (jeśli nie uda się jej wypolerować, to wymiana szyby)
      - zapaćkane gipsem puszki od instalacji el.
      - brak opisów na tablicy rozdzielczej oraz puste miejsca (brak zaślepek)
      - krzywo osadzona uszczelka w oknie (widać po otwarciu okna)
      - braki w brązowej okleinie okiennej na zewnątrz (trzeba się wychylić za okno i obejrzeć od zewnątrz - u nas min. 2 okna zawierały braki - ok 10 cm braku)
      - brak kąta prostego na 1 ścianie
      - brak posadzki na balkonie (do końca marca)
      - fragmenty rur/wypustek przy kaloryferach oraz rurze z gazem w przedpokoju (należy ściąć te zbędne elementy do poziomu ściany)
      - zarysowane 2 klamki okienne
      - kominy są szersze, niż wynikałoby to z rysunku. 12 i 18 cm. Proponuję rozważyć przeniesienie w łazience muszelki na ścianę przy piecu, ale nie na tej samej, by siedząc na tronie nie mieć łokcia w umywalce
      - braki zaślepek w otworach wentylacyjnych znajdujących się na zewnątrz okien (kilka)

Inspektor zwrócił uwagę na oszczędności dewelopera:
      - nieotynkowane sufity na piętrze (płyta)
      - brak kratek w otworach wentylacyjnych

Proponuję zmierzyć otwory na drzwi oraz odległości tych otworów od ściany (min. 5cm)

Otrzymałem informację od kierownika budowy - p. Tomasza - że prąd, woda i gaz będą dostępne w lokalu do końca lutego (mam nadzieję, że to była uczciwa odpowiedź, bo jeśli nie, to bardzo się zawiodę)

Przy protokole była informacja o konieczności ogrzewania mieszkania przez 2 sezony grzewcze. Zwróciłem uwagę p. kierownikowi, że brak mediów uniemożliwia grzanie i jak w takim razie mam realizować postanowienia tego zapisu i uzyskałem informację, że skoro FH nie zapewnił mi warunków do realizacji tego postanowienia, to jestem usprawiedliwiony "jakby co" - dodał, że będę posiadał dokumentację, która stwierdza, że odbiór był dnia X, a instalacja grzewcza oddana do użytku była w dniu Y (co potwierdza, że nie miałem możliwości grzania nie ze swojej winy)

Kubły na śmieci - mają być obudowane płotkiem, jak ogrodzenia. Bez zadaszenia. Stać będą pomiędzy alejką wejściową, a wjazdem do garażu.

Domofon oraz oświetlenie zewnętrzne zapewnia FH po zrobieniu elewacji.

Nazwy ulic - b.d. Ustala to gmina, choć jak przypuszczam konsultuje to z FH. Nazwa powinna pasować od nazewnictwa na osiedlu. Osobiści proponuję ŻURAWINOWĄ (jak Finlandia, hehe ;P), ale co ma być, to będzie.

Innych nie pamiętam.

Pozdrawiam sąsiadów z parteru - miło było poznać się osobiście. Niestety nie spotkaliśmy się po odbiorze, bo nam to zajęło 2h (następnie 30 min w biurze)
      • kylal Re: Po odbiorze 27.01.11, 08:18
        No tym prądem pod koniec lutego to mnie załamałeś
        Jeszcze wczoraj usłyszałem, że praktycznie dni nas dzielą od jego posiadania w domkach, a tu piszesz, że jeszcze miesiąc.
        • 154b Re: Po odbiorze 27.01.11, 17:23
          kylal napisał:

> No tym prądem pod koniec lutego to mnie załamałeś
          > Jeszcze wczoraj usłyszałem, że praktycznie dni nas dzielą od jego posiadania w
          > domkach, a tu piszesz, że jeszcze miesiąc.

GAZ ma być do końca lutego, a prąd i woda mogą być szybciej, bo już są instalowane (do końca lutego ma być komplet).
      • wojmag6876 Re: Po odbiorze 27.01.11, 11:35
        Witam serdecznie mam pytanko do sąsiadów z mieszkania 154b chciałabym uzyskać namiar do tego inspektora budowlanego ponieważ odbieramy mieszkanie w szergowcu w czerwcu 2011 r segment od 171-181 ( na piętrze) i pewnie skorzystam z jego usług również bo jak widzę ,wam drodzy sąsiedzi trochę się tego nazbierało do poprawek a to jest ich sprawa do poprawek a nie nasza, a co do prądu wody i gazu to jestem przerażona że taka jest obecnie sytuacja maskra..... pozdrawia wszystkich sąsiadów....
        • 154b Re: Po odbiorze 27.01.11, 17:28
          info na prv (w lewym górnym rogu "Poczta", pomiędzy "Gazeta.pl" i "Randki") :)
    • halskee Re: Po odbiorze 09.02.11, 18:48
      Drodzy sąsiedzi w umowie deweloperskiej jest zapis informujący o tym że zarówno drzwi wejściowe do mieszkania jak i do klatki schodowej mają być antywłamaniowe - czy ktoś mógłby mnie uświadomić co antywłamaniowego jest w drzwiach do budynku?? Ja nie dopatrzyłem się niczego.
      • nexers Re: Po odbiorze 09.02.11, 19:04
        Tu może dowiesz się więcej www.imp.edu.pl/cert/cert_drzwi_1627.html , a raczej to drzwi o podwyższonej odporności na włamanie. Warto sprawdzić też na stronie producenta drzwi są z reguły stosowne informacje co dane drzwi reprezentują sobą.
        • 154b skosy na parapetach zewnętrznych 21.02.11, 21:14
          jak w temacie - macie? u mnie 2 parapety są na płasko - mierzyłem poziomicą

(woda pośniegowa stoi w szczelinie między parapetem i oknem)
        • halskee Re: Po odbiorze 26.02.11, 10:14
          czy na pewno mówimy o tych samych drzwiach??
          wg mnie białe drzwi z szybą na 7/8 wielkości, bez żadnych rygli z zamkiem typu YETI nie stały nawet w magazynie koło antywłamaniowych. Chyba że developer je wymieni po zakończeniu prac.
          • reda100 Re: Po odbiorze 26.02.11, 14:12
            uważam, że powinniśmy dostać atest na te drzwi wejściowe a takiego pewnie nie ma!!!!. Myśle, że razem jesteśmy w stanie wyegzekwować wymianę drzwi przeszklonych na pełne, co pewnie zapewni lepsza izolację, nie mówiac juz o własciwościach antywałamaniowych
            To jest niewywiązanie sie z umowy! Miały być drzwi antywałamaniowe lub o podobnym standardzie-GERDA...jak do mieszkania. Czyli co robimy? to w końcu nasza kasa i nasze mieszkania!
            • angela322 Re: Po odbiorze 27.02.11, 16:49
              Jak już piszecie o drzwiach to mam takie pytanie do tych, którzy odbierali mieszkania w grudniu. Czy drzwi wejściowe z garażu na klatkę schodową i drzwi do kotłowni są na wyposażeniu mieszkania czy trzeba je dokupić? z góry dzięki za info
              • 154b Re: Po odbiorze 25.05.11, 07:51
                wyszło dopiero przy kładzeniu podłogi:

W małym pokoju okna są na różnej wysokości. Brak miejsca na położenie deski, bo jedne drzwi okienne by się nie otwierały. Mam panel i między oknem, a podłogą 2mm.

Listwa progowa przy drzwiach wejściowych jest zbyt blisko posadzki, by pod nią włożyć panel, o desce nie wspomnę (czyli drzwi są zbyt nisko osadzone, kilka mm)

Ściana łazienki, na której są drzwi, jest nierównej grubości. Generalnie ciężko to stwierdzić na odbiorze, ale jak się już założy ościeżnicę, to widać - z jednej strony idealnie przylega, a z drugiej odstaje ościeżnica 3mm (i jest szpara...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka