Dodaj do ulubionych

Jak nam się żyje w Poznaniu?

10.01.11, 19:15
WITAM ZADUFANYCH W SOBIE POZNANIAKOW!!!I CO TERZA POWIECIE ZE MACIE NAJLEPSZE MIASTO W POLSCE???NIESTETY PRAWDA WYSZLA NA JAW JESTESCIE ZA MIOM KOCHANYM WROCLAWIEM I WIEM ZE ZAZDROSCICIE MOJEMU MIASTU,WE WSZYSTKICH NAJWAZNIEJSZYCH DZIEDZINACH!!!!POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: łukasz Re: Jak nam się żyje w Poznaniu? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.01.11, 20:04
      Ja, choć z Poznania się już jakiś czas temu wyprowadziłem, zazdroszczę przede wszystkim klawiatury z permanentnie wciśniętym caps lockiem.
    • Gość: Poznaniok Re: Jak nam się żyje w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 20:09
      Ja cieszę się z "literówek", interpunkcji i polskich liter. Niewiele to, ale zawsze trochę mnie to pociesza.
    • spinaker206 Nauczyciele nie są wynagradzani za efekty pracy 10.01.11, 20:33
      Niski poziom edukacji to wina Ministerstwa Edukacji Narodowej. Istniejący system wynagradzania nauczycieli nie za efekty pracy, ale jaki dyplom posiada nauczyciel. Do tego zbyt mała subwencja oświatowa nie wystarczająca na pokrycie nawet wydatków bieżących oświaty .
      • wlodzimierz_nowak Re: Nauczyciele nie są wynagradzani za efekty pra 10.01.11, 22:07
        W innych miastach MEN daje wyższą subwencję?
      • blic Jak określisz "efekty pracy" nauczyciela? 11.01.11, 10:28
        Wg wyniku egzaminu?
        Żaden nauczyciel nie będzie chciał uczyć patologii, która zawsze wypadnie gorzej.

Abstrahując od faktu, że ten sam nauczyciel świetnie nauczy jednych i nie da rady nauczyć innych. Z przyczyn różnic osobowości.
    • Gość: fichtel1 Re: Jak nam się żyje w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 21:19
      Mam zazdroscic wam tego waszego breslał...tego szlezierskiego najbardziej antypolskiego parcha z okresu kajzerowskiego?
      Opowiedzcie lepiej nam moze troche o waszej starosłowianskiej historii....to sie usmiejemy.
      • bartuzi7 Re: Jak nam się żyje w Poznaniu? 10.01.11, 22:50
        LUBIE PISAC Z DUZEJ LITERY-PRZYNAJMNIEJ LEPIEJ TO ZOBACZYCIE,A CO DO HISTORII TO ZINTERESUJ SIE NIA TROCHE BO CHYBA NIE WIESZ NIC O WROCLAWIU,A JA O POZNANIU TROCHE TAK.POZA TYM CHWILE TAM MIESZKALEM.PEWNIE ZADEN POZNANIAK NAWET NIE WIE ZE STOLICA SLASKA OD SETEK LAT JEST WROCLAW-NAZWA TA POCHODZI OD SLEZAN KTORZY MIESZKALI NA TYCH TERENACH....POZDRAWIAM TEN WSPANIALY POZNAN W KTORYM MIALO POWSTAC POZNAN FORUM,NOWY DWORZEC...NO I W KTORYM MACIE TEN WSPANIALY PRZEMAKAJACY STADION Z NIEROWNYMI TRYBUNAMI I SUPER MURAWA!SUPER POZNANSKA PRACOWITOSC I SOLIDNOSC!!!!!
        • Gość: DO BARTUZI 7 Re: Jak nam się żyje w Poznaniu? IP: *.versanet.de 10.01.11, 23:07
          TEJ WROCEK ! PEWNIE JESTES MALY I PISZESZ Z DUZEJ CO ? ZAZNACZ ZE Z DOLNEGO BO TO ZASADNICZA ROZNICA ! A NA SLEZY TO WROCEK BYL ? OGLADAL WIELKA SOWE ? DALEJ TAKIE DZIURY W DRODZE NA GORE ? POZDRAWIAM WROCKOWEGO BATIARA ZE LWOWA !
          • adellante12 Re: Jak nam się żyje w Poznaniu? 11.01.11, 10:24
            DOLNEGO?? Widzisz - to róznica dla ciebie , bo pojecia o historii nie masz bladego niestety...
            Historycznie ŚLĄSK zaczynał się od Drezna i ciągnął się do Opolszczyzny... Znacznie później wymyslono okreslenie Górny Śląsk... Nie wiesz? Dowiedz się, uzupełnij braki w wykształceniu...
      • adellante12 Re: Jak nam się żyje w Poznaniu? 11.01.11, 10:20
        Mogę ci opowiedziec wiele - bardzo wiele o historii Śląska. Tak nie masz się co dziwić tak nazywano dawniej region którego stolica jest Wrocław. Podział na Dolny i Górny sląsk to relikt i wymysł komuny. Historia to o wiele wiele starsza i o wiele bogatsza niźli historia Poznania.
        Dzisiejszy Dolny Śląsk ze swoimi licznymi zamkami, warowniami, szlakami handlowymi był regionem który rozwojem gospodarczym i naukowym zostawiał Wielkopolske daleko w tyle.
        Ciekaw jestem z czego tak bardzo chcesz się usmiać? Z poznańskiej ksnofobii która własnie się objawia strasznym ograniczeniem horyzontów i brakiem jakiejkolwiek elementarnej wiedzy na temat reszty kraju?
        Wiesz, niestety teraz tylko pokazałes ze to byłby smiech przez łzy...
    • v.i.k.k.a tak nam sie zyje 10.01.11, 23:18
      forum.gazeta.pl/forum/w,72,120776296,120776296,Poznan_to_brudna_wies_czyli_przewodnik.html
      • Gość: Do wiki Re: tak nam sie zyje IP: *.versanet.de 10.01.11, 23:31
        Ty to masz jednak farta ! Mieszkasz w Puszczykowym siole w czwartakach i mahoniowy luft sznupiesz jeno kinolem ! Az Ci zazdroszcze !:-)))
      • emissarius Re: tak nam sie zyje 10.01.11, 23:55
        "Przewodnik" może i ciekawy, ale czemu na wrocławskim forum?
        • v.i.k.k.a Re: tak nam sie zyje 11.01.11, 00:12
          Zeby moi przyjaciele, kontrahenci, wspolnicy, wspolpracownicy, chlopcy przyszli i byli-wiedzieli co ich czeka
          • adellante12 Re: tak nam sie zyje 11.01.11, 10:40
            Masz racje.
            Pierwsze wrazenie jakie Poznań robi na przyjezdnych to:
            1. Niecheć i strach mieszkańców przed obcymi
            2. Brak jakiejkolwiek zyczliwosci , stosunków sasiedzkich, zycia towarzyskiego.
            3. Brudne szare zniszczone zapuszczone miasto. Wystarczy spojrzeć na rynek i Św. Marcin - wszystko jest szare bure i ponure.

Po czasie zadziwia zadufanie poznaniaków, bezgraniczne przekonanie ze to co maja to jest najlepsze co mozna mieć.. Zadziwia okreslenie "wielkopolska jakość" tak naprawdę to Poznaniacy kochaja bylejakość byle tanią. Wystarczy przejść się po sklepach na codzienne zakupy. Dostaniesz tylko najtańsze towary najniższej jakości. Czesto rozmawiam z róznymi dostawcami handlowcami pytajac dlaczego tu nie mozna dostać ich asortymentu? To proste - jest za drogi i się nie sprzedaje...
            Jak to okresliła kiedys pani handlowiec z firmy z Wadowic na Poznan sie pcha :" ...Byle co byle g..no , byle złotówke taniej..."
            Opinia o Poznaniu to olbrzymia różnica pomiedzy tym co sadzą mieszkańcy a tym jak widzi i ocenia Was reszta Polski...
            A najsmieszniejsze jest zachowanie "rdzennych Poznaniaków" którzy gadają tylko gwarą a jeszcze 10-20 lat temu mieszkali na wsi pod Kołem ;))
            • Gość: fichtel1 Re: tak nam sie zyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 23:10
              NO TO NA SPOKOJNIE.
              Nie przyszlo mi do glowy nigdy krytykowac Wrocławia bo mnie i znajomych on nie obchodzi podobnie jak Pabianice czy Ozorków.
              Pilnujemy swojego a nie wroclawskiego nosa. Mamy swoje poznanskie wydarzenia i swoje poznanskie porzadki. Nie zalezy nam tez by we wroclawiu radni ustanowili niemieckie nazewnictwo ulic czy zachowali niemieckie napisy na tym czy owym.
              My w Poznaniu np. Hindenburgowi tablicy nie wystawimy bo mamy go w d*pie i tyle.
              Dla mnie Breslał nie jest wart funta kłaków i oczekuje ze farbowani szlezierzy tez beda mieli takie zdanie o Poznaniu.
              • adellante12 Re: tak nam sie zyje 12.01.11, 10:49
                Nie przyszlo mi do glowy nigdy krytykowac Wrocławia bo mnie i znajomych on nie
                obchodzi podobnie jak Pabianice czy Ozorków. Pilnujemy swojego a nie wroclawskiego nosa.

I to jest własnie typowa poznańska zasciankowość... Nie widzieć i nie wiedzieć nic więcej poza czubkiem własnego nosa...To się własnie nazywa przyznaniem się do tego jak Was widzą i opisują - ograniczeni, zadufani, bez wiedzy na temat otaczajacego świata...
                W ten właśnie sposób i dzieki takiemu ograniczonemu mysleniu Poznań został daleko w tyle za resztą polskich miast.. A wiesz ze Białorusini na zapadłych wiochach sa świecie przekonani że w Polsce jest głod bieda i nedza? Podwładni Kim Dzon Ila też są przekonani ze nie ma nigdzie lepiej niż w KRLD..... Naszczęście i tam jak i w Poznaniu znajdzie się też troche światłych umysłów...
    • emissarius Jak nam się żyje w Poznaniu? 10.01.11, 23:43
      Ucieszył mnie stosunkowo "wysoki" poziom opieki zdrowotnej w naszym mieście. Zawsze to miło wiedzieć, że są gorsi od nas.
      Obawiam się jednak, że badania ekspertów PwC nie były zbyt szczegółowe, stąd ten "nieznacznie niższy niż średnia" wynik.
    • kolec45 srednie dochody 11.01.11, 08:12
      pierwsze miejsce .. hehe dobre... place dziadowskie w stosunku do cen usluh czy nieruchomosci, z czego wynika to miejsce ? bo wiekszosc zasuwa na dwa etaty az im glowy odskakuja zeby dorownac mozliwosci do cen. POZNAN jest SKĄPY.
      • Gość: Do dorna 45 Re: srednie dochody IP: *.versanet.de 11.01.11, 08:36
        POczytaj artykul na stronie TVN 24 pl. POd tytulem "POlska rajem taniej zywnosci" ! Idzie pierdyknac ze smiechu na plery z debilstwa tego redaktorka i oklamywania publiki ! Noz sie otwiera w kieszeni na taka gospodarkre i POklepywanie ryzego kaszuba z ministrem finansow PO plecach ! Ale was pucuja bez mydla i na kazdym kroku ! To jest wlasnie sila nabywcza POlskiej zlotowki jak tu pare dni temu na forum PISal jeden z kretynow,ze za 1500 zl zyje sie lepiej w POlsce niz za 1500 euro w Niemczech ! Dawno juz tak sie nie ubawilem i przez najblizszy tydzien bede mial dobre samopoczucie ! POzdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka