Dodaj do ulubionych

Rumuni na Polance

09.02.11, 22:18
Własnie oglądam wiadomości na Wtk.Pan wielki developer grozi że usunie siłą rodzinę z malutkimi dziećmi,opieka spoleczna twierdzi ze nie przysługuje im zadna pomoc bo nie zalegalizowali pobytu.
Do jasnej cholery,gdzie my zyejmy? jesteśmy cywilizowanym krajem czy nie?
Taka sama rodzina Polaków w Niemczech dostala wszystkie świadczenia!
Dostała mieszkanie,zasilki opiekę medyczną!
Nikt z Niemców nie grozil polskiej rodzinie ze usunie silą.To skandal.Daleko nam do cywilizowanego świata.Niestety.
Obserwuj wątek
    • dziodu Re: Rumuni na Polance 09.02.11, 22:22
      Wsiadaj w auto, jedź na Polankę i bierz ich na kwadrat. Potem wróć na forum i opisz swoje wrażenia z pobytu gości. Poza tym to są rumuńscy Cyganie a nie Rumuni.
      • kosmopo-litkaa Re: Rumuni na Polance 09.02.11, 22:24
        Następny prymityw obok pana developera.Rumuński Cygan jest Rumunem ,czlowiekiem jakbyś nie wiedzial
        • Gość: zenek Re: Rumuni na Polance IP: 95.108.69.* 09.02.11, 22:27
          Wsiadaj w auto, jedź na Polankę i bierz ich na kwadrat. Potem wróć na forum i opisz swoje wrażenia z pobytu gości (człowieków).
          Wykaż swój humanitaryzm a nie tylko o nim piszesz.
          • kosmopo-litkaa Re: Rumuni na Polance 09.02.11, 22:31
            od wykazywania się humanitaryzmem są odpowiednie słuzby( w cywilizowanym kraju oczywiście)
            • Gość: zenek Re: Rumuni na Polance IP: 95.108.69.* 09.02.11, 22:37
              LOL, a to dobre.
              Prawie jak z Orwella.
              Służba Czystego Sumienia Współczujących Przez Urząd

Uśmiałem się setnie.
              A głodującym w Afryce niech Ministerstwo handlu coś wyśle.
              :P
              • kosmopo-litkaa Re: Rumuni na Polance 09.02.11, 22:56
                "głodującym w Afryce" -cywilizowane kraje prowadzą kampanie na rzecz głodujących w Afryce.Zaścianek nawet o tym nie słyszy.
                • Gość: zenek Re: Rumuni na Polance IP: 95.108.69.* 09.02.11, 23:04
                  Naprawdę jesteś słodka.
                  Wszystko za ciebie ma zrobić rząd, urząd, odpowiednie służby.
                  A Ty sobie siądziesz wygodnie w fotelu i pomyślisz:
                  - Ale ja jestem dobra i altruistyczna. Ale się poświęcam dla innych.

Jednak masz rację.
                  To rządy muszą naprawiać świat skopany przez zwykłych obywateli :P
            • dziodu Re: Rumuni na Polance 09.02.11, 23:10
              Hop służka z pod łóżka! Niech "Państwo" (Oni) im pomoże, żeby moje sumienie było czyściuteńkie jako lelija a ja będę mogła spokojnie położyć się spać. W
              momencie kiedy tylko "Państwo" im pomoże rozdzwonią się telefony i zamiast 17 osób będzie ich 700 "bo tu dają za darmo". A tak na marginesie - za epoznan:
              "Rodzina pochodzi z kraju Unii Europejskiej i przebywa w Polsce legalnie. Mimo to oficjalnie nie zalegalizowała swojego pobytu w Poznaniu, więc nie mogła liczyć na pomoc Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie. Rumuni z Polanki do tej pory utrzymywali się z dorywczych prac i z żebrania."
        • mapo0 Cyganie nie są Rumunami!!! 09.02.11, 22:42
          Cyganie nie są Rumunami!!! Rumuni są narodem romańskim i nie mają żadnego pokrewieństwa z Cyganami, którzy przywędrowali z Indii. Czy masz informacje, że rzeczoni Cyganie przyjechali tu z Rumunii? A może z Węgier lub Słowacji? Albo z Hiszpanii.
          • kosmopo-litkaa Re: Cyganie nie są Rumunami!!! 09.02.11, 22:53
            O kurcze ,następny nierozumiejący.Ci Cyganie są obywatelami Rumunii,obywatelami cywilizowanej Unii Europejskiej.
            • Gość: zenek Re: Cyganie nie są Rumunami!!! IP: 95.108.69.* 09.02.11, 23:06
              No to na co czekasz?
              Nie przygarniesz do domu obywateli cywilizowanej Unii Europejskiej?
              O tej porze Urząd Do Spraw Przygarniania jest raczej nieczynny, wykaż się więc europejską niezaściankowością.
            • Gość: mapo Re: Cyganie nie są Rumunami!!! IP: *.wtvk.pl 09.02.11, 23:34
              No dobra, Cyganie z Rumunii, szkoda ich.
            • ksmx Re: Cyganie nie są Rumunami!!! 09.02.11, 23:49
              W cywilizowanej EU obowiązuje meldunek tj. przemieszczając się z jednego kraju do drugiego musisz się w nowym kraju zameldować, najczęściej po 3 miesiącach, a w drugim wymeldować lub zgłosić wyjazd. Mało tego, przenosząc się do nowego kraju, być może zaczniesz płacić podatki za nieruchomości, które wcale w tym kraju nie leżą, np. te które zostawiłeś w Polsce. Przepisy UE są jednoznaczne. Rumuni byli obowiązani się zameldować. W tym domu mieszkał kiedyś facet, który zajmował się renowacją mebli, miał warsztat jeszcze na terenie Agromy. Bardzo miły gość, zreperował mi wszystkie krzesła. Co się z nim stało? Dlaczego opuścił dom? Nie wiem.
              Rumunów mi strasznie szkoda, szczególnie zimą, bez prądu, wody, nie wiem jak ogrzewają dom. Chętnie bym im coś podrzucił, pomógł ale jak? Wiem jedno. Nie są sami bo od czasu do czasu przyjeżdżają tam różne samochody. W razie czego mają gdzie się wynieść, to cyganie w końcu, nomadzi.
              • pan.nikt Re: Cyganie nie są Rumunami!!! 10.02.11, 01:12
                Jaki meldunek???
                W Polsce tak, ale gdzie indziej??
                Np w UK adres w banku, jakiś rtachunek np za prąd na Twoje nazwisko i to cały meldunek
                • ksmx Re: Cyganie nie są Rumunami!!! 10.02.11, 07:17
                  Chcesz powiedzieć, że w UK nie ma ewidencji ludności? W wielu krajach robią to urzędy skarbowe np. w Szwecji. Meldunek, wpis do ewidencji, nazwij to jak chcesz bo tutaj nie chodzi o komunistyczny wymóg podania adresu pobytu w ID.
                  • pan.nikt Re: Cyganie nie są Rumunami!!! 11.02.11, 01:50
                    Jakaś ewidencja ludnosci jest, ale nie meldunkowa.
                    W Urzdzie skarbowym dostają Twój adres, kiedy składane są deklaracje podatkowe.
                    Ale, czy to rodzaj meldunku??
                    Wg mnie najbardzie aktualne dane mają banki.
                    Tam wypada zmienić adres.
                    Są też spisy ludnosci i to obowiązkowe, ale co 10 lat.
                    www.polishplace.pl/poradniki/formalnosci-w-szkocji/ankieta-spis-ludnosci-w-2011-uk-wielkiej-brytanii-anglii-census-3508
            • gall.anonim.pn Re: Cyganie nie są Rumunami!!! 10.02.11, 04:29
              Tak z ciekawości, co cywilizacyjnie różni Cyganów z Rumunii od Cyganów czeskich wyborcza.pl/1,76842,7376249,Czescy_Romowie_odprawieni_z_kwitkiem_w_Kanadzie.html czy Cyganów słowackich new-arch.rp.pl/artykul/236330_Wizy_dla_obywateli_Slowacji.html ?
              Nota bene uważam za gruby nietakt w pisaniu "Rumuni" w przypadku Cyganów rumuńskich. Można było napisać "obywatel rumuński", skoro "Cygan" nie przechodzi już redakcji "GW" przez "klawiaturowe gardło". Etnicznie te dwie grupy narodowościowe nie mają za sobą wiele wspólnego, chyba że dowiem się czegoś nowego od redakcji "Gazety" na temat etnogenezy narodów co nie dane było mi jeszcze poznać.

PS Pytanie do redakcji "GW" - ile osób z tej rozbudowanej siedemnastoosobowej cygańskiej rodziny pracuje legalnie w Polsce? Czy też może są turystycznie i zwiedzają wielkopolskie zabytki? Jakoś nie doczytałem się, a bardzo jestem ciekaw.
              • dziodu Re: Cyganie nie są Rumunami!!! 10.02.11, 08:19
                wyborcza.pl/1,75477,9050925,Rumunia_ma_mowic__Cyganie.html
                Szanowna Redakcjo - ku rozwadze
        • anty_nick Re: Rumuni na Polance 04.03.11, 16:08
          kosmopo-litkaa napisała:

> Następny prymityw obok pana developera.Rumuński Cygan jest Rumunem ,czlowiekie
          > m jakbyś nie wiedzial

Ano nie;)
          Moja znajmoma związała się z rumunem,ale nie jest cyganem;)
          Tak więc jak być niewiedziała...
    • l.george.l Re: Rumuni na Polance 10.02.11, 00:03
      kosmopo-litkaa napisała:
      [...]
      > jesteśmy cywilizowanym krajem czy nie?
      [...]

Cywilizowani Francuzi wsadziliby Cyganów do samolotu lecącego do kraju skąd pochodzą. Takie postępowanie jest idealnym wzorem do naśladowania.
      • Gość: prawda Re: Rumuni na Polance IP: 95.108.69.* 10.02.11, 00:33
        l.george.l napisał:
        > Cywilizowani Francuzi wsadziliby Cyganów do samolotu lecącego do kraju skąd poc
        > hodzą. Takie postępowanie jest idealnym wzorem do naśladowania.

et voila! ;)

A skospolitce raz jeszcze proponuje się wykazać miłosierną postawą i przyjąć Cyganów pod swój dach! ;)
      • pan.nikt Re: Rumuni na Polance 10.02.11, 01:20
        Twoja informacja jest niepełna. Wsadzili w samolot iiiii i dali kieszonkowe. Wtedy liczba Cyganów przyjeżdżających do Francji wyraźnie wzrosła. Każdy chciał kieszonkowe.
        I drugie. Mówmy jednak o Obywatelach Rumunii, a nie o Rumunach. Znam kilku Rumunów osobiście już kilka lat. Naprawdę bardzo spokojni i pracowici ludzie.
        W pracy nie chcę się z nimi ścigać.
        W dodatku sami Rumuni mówią o problemach z Cyganami. Tak, tam też mają problemy.
        Oczywiście nie wolno uogólniać, ale Cyganie generalnie źle się asymilują.
        • ksmx Re: Rumuni na Polance 10.02.11, 07:19
          Też znam kilku Rumunów, a w zasadzie kilka miłych pań z uboższej od Rumunii Mołdawii. Światowi ludzie ze świetną znajomością francuskiego (oczywiste), angielskiego i rosyjskiego.
        • l.george.l Re: Rumuni na Polance 10.02.11, 10:55
          pan.nikt napisał:

> Znam kilku Rumunów osobiście już kilka lat. Naprawdę bardzo spokojni i pracowici ludzie.
          > W pracy nie chcę się z nimi ścigać.
          [...]

Przypuszczam, że każdy kraj zainteresowany jest ludźmi, którzy mają fach, są pracowici, do tego maja konto w banku i płacą podatki.
          • Gość: albert Re: Rumuni na Polance IP: *.acn.waw.pl 10.02.11, 16:23
            Jeżeli dasz im mieszkanie, zasiłki, ubezpieczenie medyczne to natychmiast zwala se setki/tysiace podobnych zacheceni opinia,ze "w Polsce to wszystko dają". To własnie dlatego tak wszyscy zwalaja sie do Niemiec i teraz sami Niemcy maja kłopoty.
    • Gość: Timmy Re: Rumuni na Polance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 12:11
      Jak tak czytam wasze wypowiedzi, to często mam wrażenie, że przemawia przez was nienawiść, która bardzo często nie jest niczym uzasadniona. Bardzo często jakoś mało w tym merytorycznych argumentów... Nie wiem, ale jeśli ktoś z was naprawdę chciałby dowiedzieć się o Romach, żyjących w Polsce czegoś więcej, to polecam zapoznanie się przykładowo z tym artykułem.
      • Gość: x piszesz ostrożnie "bardzo często", IP: *.unitymediagroup.de 04.03.11, 16:23
        moim zdaniem ta nienawiść jest zawsze nieuzasadniona i zawsze brak rzeczowych argumentów.
        Wynika z lęku prymitywnych osobników przed czymś nieznanym. A poznać Romów nie chcą, bo wolą żyć w swojej zaściankowości i karmić się stereotypami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka