Dodaj do ulubionych

Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na dw...

18.02.11, 21:19
Czarno widzę ten dworzec na EURO 2012. Podobnie jak Nowy terminal na Ławicy.

Przespano całe i nawet nie ma pozwolenia na budowę.
Obserwuj wątek
    • leszekes Przespano całe lata oczywiście 18.02.11, 21:20
      • Gość: Markus Re: Przespano całe lata oczywiście IP: *.icpnet.pl 18.02.11, 23:37
        Bądzmy szczerzy tu nie chodzi o dworzec, ale o kolejną galerie handlową.
        • onefoks Re: Przespano całe lata oczywiście 19.02.11, 13:31
          jestem tego samego zdania,chodzi o galrie .
          • Gość: pomysłowy zacznijmy cokolwiek budować, byle z pomysłem IP: *.icpnet.pl 19.02.11, 15:52
            a gdzie zmiana układu komunikacyjnego - w sensie wydłużenia Mostu Dworcowego aż za PKS i skrzyżowanie z Wierzbięcicami?
            gdzie dworzec autobusów nocnych i autobusów podmiejskich, międzymiastowych i międzynarodowych?
            gdzie pętla tramwajowa? (bo PST do Zachodniego dla mieszkańców Rataj, Wildy, Grunwaldu i Jeżyc nie wnosi nic nowego - choć kiedyś była mowa o kolei napowietrznej - tzw. fudżibanie, albo metro prowadzone taborem tramwajowym)
            z wizualizacji wykonawcy widać przede wszystkim dom towarowy (zwany obecnie galerią handlową), gdzie w części obiektu powstaną kasy biletowe

ale jestem za - zróbmy cokolwiek, z dworcem, tylko nie zapominajmy o rozbudowie kolejnych jego elementów.
            • Gość: es Re: zacznijmy cokolwiek budować, byle z pomysłem IP: *.tbcn.telia.com 19.02.11, 17:58
              To wlasnie Poznan - zrobmy cokolwiek, najlepiej byle co, byleby bylo.
              Artykul jest idiotyczny bowiem nic z niego nie wynika, poziom pismakow z GW jest ponizej wszelkiej krytyki.
              Proces projektowania tego typu inwestycji (w normalnym kraju) wymaga wielu lat i udzialu wszystkich partnerow: inwestora, projektantow wszystkich branz, wykonawcy (najczesciej konsorcjum), sluzb ratowniczych, ekologow, ekonomistow jak i biura architekta miejskiego oraz urbanistow. Plus paru innych.
              To jest tak kompleksowy projekt, w dodatku uderzajacy w sama tkanke miasta, ze wszystkie uzgodnienia i decyzje musza byc podejmowane przez wiele lat w trakcie prac nad projektem.
              Przestancie wypisywac bzdury, nikt z was nie ma najmniejszego pojecia o projektowaniu. Lacznie z tym tzw dziennikarzem.
        • zezzem Bądźmi szczerzy do bólu... 19.02.11, 23:48
          Ten dworzec, hotel, galeria handlowa będzie konkurencją dla Starego Browaru.
        • Gość: BMI BABY PKP i trigranit szantażyści IP: *.icpnet.pl 20.02.11, 10:53
          Jak bezczelnie przyznaje firma Trigranit dworzec ma być: naturalnym przedłużeniem galerii handlowej.
          I zajmowac powierzchnię 7 tys m2 czyli 0, 7 hektara. Całość ma zajmować 7 albo 9 hektarów czyli dworzec będzie zajmował 7-10% powierzchni.
          Resztę: przez nikogo nie chciana galeria handlowa i jakieś bloczki w których może będą biura.
          Teraz jeszcze mówią: heeeeej, miasto, rzuć 50 baniek na przebudowę dróg do naszej galerii w holu której będą kasy biletowe!
          Nie lubię Grobelsa, ale w tym wypadku trzeba go wspierać. Wolę 100 razy mieć ten dworzec, pardon galerię w 2013 bez haraczu dla jakiejś dziadowskiej węgierskiej firmy i PKP...
      • Gość: Poznaniak Nie na dworca, Ławicy i Kaponiery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 14:32
        Za to przybywa urzędasów. Kolesie opanowali wszystkie możliwe stanowiska, ze się nie znają na robocie to gorzej dla roboty. Ta ekipa rządzi miastem ponad 12 lat. Jaką inwestycję wykonała?
        Nie mogę sobie ŻADNEJ przypomnieć. Żenada
    • miroo W Polsce tylko kościoły szybko się budują... 18.02.11, 21:46
      nic innego nawet za cudze (unijne) pieniądze polacy budować nie potrafią....
      • Gość: mkrs Re: W Polsce tylko kościoły szybko się budują... IP: 195.2.222.* 18.02.11, 21:54
        Polacy potrafią - budownictwo finansowane z prywatnych środków ma się nienajgorzej. Nawalają urzędnicy, więc nie obwiniajmy za to Polaków.
    • rockville Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na dw... 18.02.11, 21:54
      Pomysl Grobelnego, abyn polaczyc nowy dworzec z lotniskiem szybka koleja liniowa rowniez powinien byc zrealizowany przed Euro.
    • covadonga Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na dw... 18.02.11, 22:23
      Jeżeli za inwestycję odpowiada Pan Kruszyński, podobnie jak kiedyś za strefę ekonomiczną, to zapomnijmy o dworcu, lotnisku i "dopięciu" jakiegokolwiek projektu ... nieudacznik, jakich mało .... a do tego pełen frazesów i "opowieści z zielonego lasu" ....
      • Gość: asdf Re: Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 22:39
        Kruszyński - wracaj do Ostrowa Wlkp.
        Poznań to za wysokie progi na Twoje nogi...
      • Gość: REALISTA Re: Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na IP: *.icpnet.pl 19.02.11, 11:01
        I to jest niestety prawda. Poważne wyzwania inwestycyjne na Euro- Dworzec,linie
        tramwajowe,Franowo i in. Kto to ma zrobić. Ryszard Wielki i Pretorianie. Grono niekompetentnych przyspawanych od wielu lat urzedników??Na szczęście do Euro już
        blisko i naga prawda dotrze do wyborców obecnej ekipy. Gwarantuje,że pierwszymi,którzy rozliczą Grobelnego za demolkę Poznania będą kibice Lecha. Otworzą im się oczy.Za póżno.
        Oby Grobelny w tym czasie nie uciekł do cichego gniazdka na Kajmanach!!!
      • Gość: gerwazy Re: Kruszynskiego do kopania rowów wysłać IP: *.icpnet.pl 19.02.11, 11:18
        zgadzam sie, ale dziad Kruszynski sie nawet do Ostrowa nie nadaje, nie zyczmy im tego. Od razu wszystkie inwestycje w tamtym miescie przelozonoby na 2045 rok...
      • Gość: N Re: Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na IP: 83.238.242.* 19.02.11, 20:22
        Czysta prawda. Totalne nieudacznictwo! Tylko dlaczego Poznaniacy ich wybrali po raz kolejny?? Dlaczego ? Niech mi to ktoś wreszcie wytłumaczy!!!!
    • mmmmmm000 A według mnie, to NIE miasto jest winne! 18.02.11, 23:26
      Cieniasy wzięły się za budowę dworca bez kasy. Teraz próbują wyłudzić od miasta wydatki na infrastrukturę NA SWOIM WŁASNYM TERENIE. To nic innego jak szantarz na zasadzie: "albo zapłacicie, albo dworca na EURO nie będzie". Bardzo nie w porządku!
      • Gość: zerber Re: A według mnie, to NIE miasto jest winne! IP: *.icpnet.pl 19.02.11, 01:27
        też mam takie wrażenie. A dworzec niech sobie będzie i trzy lub więcej miesięcy po EURO, ale porządny i bez naciągania miasta
      • Gość: mkrs Re: A według mnie, to NIE miasto jest winne! IP: 195.2.222.* 19.02.11, 11:26
        W takim razie i tak miasto jest winne, że nie zabezpieczyło się przed takimi wybrykami. Gdyby inwestycję wcześniej odpowiednio zaplanowano, można by było spisać znacznie bardziej szczegółową umowę, od której ucieczki by już nie było. Spisanie takiej umowy było/jest przede wszystkim w interesie miasta, bo dla niego (a nie dla Trigranitu) jest zdążenie przed Euro, więc moim zdaniem przede wszystkim to miasto nawaliło.
      • Gość: Lolobrygida Re: A według mnie, to NIE miasto jest winne! IP: *.icpnet.pl 19.02.11, 11:35
        Jest w tym sporo prawdy. Ale to urzędy wydają pozwolenie na budowę i blokują kolej.
        Poza tym zwróćcie uwagę na przykład budowy stadionu miejskiego. Tam także doszło do takich licytacji i niestety miasto ugięło się i dało kolejne prawie 100 mln złotych.
        Niestety kibice to siła, której ciężko się przeciwstawić. Może poskutkuje kolejny ich protest pod urzędem w sprawie dworca? ;)
        • Gość: ex Bahnfahrer Re: A według mnie, to NIE miasto jest winne! IP: 150.254.120.* 19.02.11, 14:34
          > Ale to urzędy wydają pozwolenie na budowę i blokują kolej.

Która to kolej - jak się wydaje (pospołu z Trigranitem) niewiele zrobiła, by takie pozwolenie otrzymać. Kto miał o pozwolenie i decyzje środowiskowe występować? Miasto?
      • Gość: Ehę Re: A według mnie, to NIE miasto jest winne! IP: *.icpnet.pl 20.02.11, 10:59
        Zgadzam się z przedmówcą. Kolejarze i wykonawca chcą wyłudzić od nas siano. Ja mówię nie, kasa potrzebna na szpital dziecięcy albo zajezdnię na franowie a nie dla kolejarzy...
    • der-rauber kolejarze sami sobie finansujcie! 18.02.11, 23:40
      Kolejarze sami sobie finansujcie, o finansowaniu to można rozmawiać gdyby to był tylko sam dworzec, ale tu chcecie wcisnąć gó...ane centrum handlowe, a CH są dla każdego miasta szkodliwe. To co wasz partner popełnił w Krakowie to zbrodnia na mieście, został stary dworzec z dorobionym jednym przejściem podziemnym i doklejonym CH. Takie coś to szrama na twarzy miasta, to zabijanie życia w mieście i wessanie do centru, reszty handlu który przeżył po otwarciu poprzednich gó...anych CH.
      • Gość: Kamil O dofinansowaniu infrastruktury trzeba było dawno IP: *.cdma.centertel.pl 19.02.11, 08:08
        rozmawiać. Teraz jest za późno.
        Miasto na pewno zgodziłoby się na to w zamian za udziały w przyszłych zyskach z galerii handlowej.
        • Gość: RAUBER Re: O dofinansowaniu infrastruktury trzeba było d IP: *.spray.net.pl 19.02.11, 23:04
          Nie myśl tak, to też nie byłoby rozwiązanie, Grobelny dał ciała w pierwszej kadencji gdy wraz z innymi geniuszami zmienił zapisy w planach rozwoju miasta które mówiły o nie wpuszczaniu centrów handlowych. Szczęsny-Kaczmarek wiedział jak się miastem zarządza i po prostu brał przykład z Zurichu, chciałbym żeby po prostu zrzynał żywcem. A ten powpuszczał tu CH.
          Ja byłem jeszcze większy głupek bo mu wierzyłem, broniłem i nakłaniałem ludzi do głosowania na niego przy drugiej kampanii wyborczej. Potem przejrzałem na oczy, a teraz wszystkich przepraszam że nakłaniałem do głosowania na RG. Teraz namawiam do obalenia i naprawienia w Poznaniu tego co zostało spieprzone.
          • Gość: Kamil Centra handlowe są ok IP: *.cdma.centertel.pl 20.02.11, 00:49
            Chcąc coś kupić nie muszę wjeżdżać do tego okropnego centrum, gdzie nie ma gdzie zaparkować, wszędzie psie bobki i smród moczu po obskurnych bramach
            • Gość: RAUBER Re: Centra handlowe NIE są ok IP: *.147.107.68.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.02.11, 17:34
              Przez CH handel i życie zostało wyssane z centrum miasta, pozostali starsi, biedni i trochę marginesu. Stało się tak dlatego że grobelozaury i RG pozwolili na zwiększanie ruchu samochodowego w centrum, na więcej i więcej parkingów. Dzięki temu było stale coraz mniej klientów i sklepów, co w połączeniu z powstającymi CH dało nam to co mamy teraz. Do tego jakiś łoś sukcesywnie rozbudowuje UAM na Morasku, przez co życie studenckie także ucieka poza centrum, jak na amerykańskich filmach, w amerykańskich miastach bez tradycji. Nie ma co, wspaniałe wzorce się u nas powiela. Wzorce europejskich błędów sprzed lat oraz amerykański szajs.

CH tylko pozornie dają korzyści i to krótkookresowe. Dla miasta podatek katastralny i w rzadkich przypadkach dochodowy, poza SB i beznadziejną Panoramą CH działające w Poznaniu nie płacą tu podatku dochodowego. Najemcy CH to międzynarodowe sieciówki płacące podatek dochodowy poza Poznaniem. Ich istnienie eliminuje drobny handel naszych podatników, czyli kasa ucieka z Poznania. Więc gdzie ta fajność CH? Fajnie to one nam rozpieprzają rynek i psują miasto, w tym są dobre.
              • leszekes W małych sklepikach towar jest kiepskiej jakości, 20.02.11, 21:14
                często podrabiany a w branży spożywczej dużo droższy.
                W takich miejscach zostawiam pieniądze wyjątkowo...
                • Gość: RAUBER Re: W małych sklepikach towar jest kiepskiej jako IP: *.spray.net.pl 20.02.11, 22:46
                  Pewna firma produkująca w Polsce znaną z reklam herbatę ma dwie linie produkcyjne, na markety i na sklepy. Jeżeli kupisz herbatę tego samego typu z marketu i ze sklepiku w którym jest droższa o niemal połowę a potem porównasz smak to stwierdzisz że w markecie kupiłeś siano z pyłem po produkcji herbaty do sklepików.
                  • Gość: Eva Re: W małych sklepikach towar jest kiepskiej jako IP: *.cdma.centertel.pl 21.02.11, 03:28
                    Eeee... takie rzeczy mogą się zdarzyć w tych najtańszych sklepach typu... Może nie uprawiajmy krypto propagandy. W markowych sklepach jest taki sam produkt za mniejsze pieniążki
                    • Gość: RAUBER Re: W małych sklepikach towar jest kiepskiej jako IP: *.spray.net.pl 21.02.11, 10:39
                      Jedyny sensowny market to Piotr i Paweł, reszta jest żałosna.

Ale nie odchodźmy od tematu. CH są złe z punktu widzenia rozwoju miasta, przypomnę że taki np Paryż ma tylko jedno CH w centrum, bo się radni i kupcy szybko zorientowali co to za problem dla miasta. W Japonii jeżeli chce się otworzyć sklep o większej powierzchni trzeba mieć zgodę cechu lokalnych handlowców, a w przypadku marketów lub CH zgodę uzyskaną na szczeblu ministerialnym.
                      • Gość: Eva Re: W małych sklepikach towar jest kiepskiej jako IP: *.cdma.centertel.pl 21.02.11, 12:00
                        Też tak uważam. Dodałabym jeszcze "Almę". Niestety oba sklepy są dość drogie a dla lokalnego patrioty jeszcze sprzedają za dużo produktów nie polskich.
                        Poznańscy sklepikarze mają jeden problem. Nie potrafią się zrzeszać w na tyle duże jednostki, aby budować własne domy towarowe. Nie inwestują we własne miejsca pracy tak jak by nakazywał rozsądek, przez co nie są konkurencyjni.
                        • Gość: RAUBER Re: W małych sklepikach towar jest kiepskiej jako IP: *.spray.net.pl 21.02.11, 14:54
                          Problem drobnego handlu widzę gdzie indziej. W przeciwieństwie do marketów i CH nie umieją negocjować cen i mają chyba zbyt wielu pośredników po drodze. Powinni skrócić do minimum łańcuch dystrybucji i płatności. Na razie to oni usiłują przeżyć i raczej nie mają możliwości budowy domów towarowych. Zresztą zobaczmy co się dziej z pierwszym takim domem czyli Kupcem Poznańskim. Tam jest ulokowana sieciówka C&A która w Kupcu ma największy obiekt handlowy w Polsce. Mamy tu zatem wysysacz pieniędzy na zewnątrz. W dodatku Kupiec jest spółką akcyjną, więc musielibyśmy poszperać w prospekcie emisyjnym i sprawdzić czy wśród akcjonariuszy są wciąż Poznaniacy czy jakiś obcy kapitał. Na razie grunt że płacą podatki w Poznaniu (wnioskuję to po ich danych adresowych).
    • talsen Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na dw... 19.02.11, 00:35
      Co to jest w ogóle za pytanie? Z czym zdążymy do Euro? Z wszystkim! Ruchy, ruchy a nie biadolenie. Jest coś takiego jak praca na 3 zmiany. Na budowach bloków mieszkalnych za komuny nieźle działała, były efekty. Druga sprawa to wola i determinacja, których (odnoszę wrażenie) wszystkim, oprócz obywateli tego miasta, brakuje. Przygotowania do Euro, to nie jest organizowanie dożynek. Niektórzy w POznaniu, wyraźnie pozostali na tym etapie. Ciągle też słyszę nie da się ,nie da rady, nie zdążymy. Wszystko się da, tylko trzeba chcieć i się poświęcić.
    • talsen Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na dw... 19.02.11, 00:43
      Nieudolni urzędasy ,których takie wielkie przedsięwzięcie przerosło. Oni mogą najwyżej organizować dożynki wojewódzkie. Tu powinien być zastosowany, specjalny tryb podejmowania decyzji, jakieś Euro priorytety a nie zasłanianie się skostniałym prawem. To jest sytuacja wyjątkowa.
    • talsen Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na dw... 19.02.11, 00:52
      Ja wiem ,że wiele osób odpowiedzialnych za Euro w Poznaniu, nie ma do tego żadnych predyspozycji. Jeżeli nie zdążymy z inwestycjami, to będzie to tylko tego potwierdzeniem.
    • splc BUBEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.02.11, 05:56
      PO STADIONIE SZYKUJE SIE KOLEJNY, BUDOWANY PRZEZ PANA GROBELNEGO W WIELKIM POSPIECHU, BUBEL - TO PO PROSTU CENTRUM HANDLOWE, A PASAŻEROWIE BĘDĄ DALEJ MARZNĄĆ I MOKNĄĆ NA PERONACH, DO KTÓRYCH BEDA MIEC JESZCZE DALEJ Z HALI BILETOWEJ (NAJSMIESZNIEJSZE JES NA WIZUALIZACJI TYCH KILKA SAMOCHODOW PRZED DWORCEM - CZY OZNACZA TO, ZE WSZYSCY BEDZIEMY MUSIELI PARKOWAC DOCELOWO NA DACHU SKLEPU (CO TYLKO WYDLUZY I CZAS I DROGE PASAŻEROM)?
      • Gość: dętka pkp? IP: 95.108.99.* 19.02.11, 08:42
        Akurat widziałam podejście panów z pkp do tego tematu... Przez wiele miesięcy nie potrafili dogadać się z inwestorem, podpisać umowy, a teraz kiedy mają nóż na gardle znajdują sobie łatwego konia ofiarnego... dlaczego Miasto ma finansować coś nie na swoim terenie i z czego nie będzie miało ani grosza?
        • Gość: Rataje Re: pkp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 09:54
          Moim zdaniem miasto powinno postawić na swoim. Choć przez to budowa dworca może się nawet zacząć w 2013 r.
          • Gość: zoom Re: pkp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 10:30
            Ludzie! Zwroccie uwage jak wiarygodny partner goni publicznie wladze miasta. Wiem, ze na tym forum nie mozna o tych ostatnich pisac dobrze ani neutralnie, ale po drugiej stronie jest PKP! Zastanowcie sie dwa razy, zanim przyznacie im racje. Pachnie tu szantazem na odleglosc!
        • Gość: mkrs Re: pkp? IP: 195.2.222.* 19.02.11, 11:31
          O tym, kto powinien fundować i finansować te drogi, faktycznie można by podyskutować. Skandalem jest natomiast to, że nie zapisano tego wcześniej w żadnej konkretnej umowie - tutaj wina ewidentnie leży po winie urzędników.
          • Gość: mmmmmm000 Re: pkp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 12:04
            Takich rzeczy nie trzeba zapisywać w żadnych umowach! To wynika z litery prawa. Krótko - WSZYSTKO co znajduje się na twoim terenie jest twoją własnością! (Oczywiście mowa o rzeczach nieruchomych).
        • Gość: ONI Re: pkp? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 21:36
          Jak mały Kazio wyobraża sobie dworzec ! Po najgoszym i najdroższym stadionie w Polsce będziemy mieli najgorszy dworzec. Jak można powierzać projektowanie ludziom, którzy w życiu nie zaprojektowali dworca (stadionu). KOSZMAR !!!!!!!!!!
      • Gość: mkrs Re: BUBEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.2.222.* 19.02.11, 11:29
        A co, ma powstać kolejny jednopoziomowy plac przewidziany tylko dla ukochanych samochodzików? Mam nadzieję, że te czasy się powoli kończą. Pod wejściem na dworzec może sobie być parking przewidziany pod krótki postój na wysiadanie plus wyjęcie bagażu z bagażnika. Kluczem jest tutaj szybka rotacja pojazdów. Dłuższy postój powinien być właśnie na parkingu takim jak ten z wizualizacji.
        • Gość: Dawid Re: BUBEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.inea.pl 19.02.11, 12:31
          Też uważam, że kluczowa jest tu rotacja pojazdów. Ponadto jak węzeł będzie dobrze rozegrany (Pestka, Autobusy - więcej niż obecnie) to i zapotrzebowanie na auta zmaleje. Szybciej mi będzie dojechać do domu z dworca szybkim tramwajem czy autobusem niż fatygować kogoś z rodziny, żeby po mnie wyjechał. Parking na dłuższy postój na dachu centrum handlowego a rotacyjny przed wejściem na dworzec uważam za dobry pomysł.
          • Gość: Kamil A może byś tak pojechał taxi? Licznik x 100 :)) IP: *.cdma.centertel.pl 20.02.11, 09:00
            > Gość portalu: Dawid napisał(a): Szybciej mi będzie dojechać do domu z dworca szybkim tramwajem czy autobusem niż fatygować kogoś z rodziny, żeby po mnie wyjechał.

Zwłaszcza jak będę miał 70 lat i dwie ciężkie walizki :))
    • zaczarowany-olowek-jest-moj Kolejarze: Władzom Poznania nie zależy na dworcu 19.02.11, 09:57
      To akurat żadne odkrycie. Nich kolejarze sami przyznają, że oni też niewiele robią w tym kierunku. Po co budować jak i tak w 2036 walnie w Ziemię asteroida - taka filozofia decydentów, czyli władz miasta i PKP.
      Najważniejsze, że odbyła się kolejna, i nie ostatnia, prezentacja. A w maju 2012 będziemy mieć baraki przed dworcem.
      zaczarowanyolowek.blox.pl/2011/02/Piekne-to-i-nierealne.html
    • mmmmmm000 Nowy dworzec to nic innego jak galeria handlowa 19.02.11, 11:09
      niedaleko bo w Gorzowie, nowa galeria, w zamian za możliwość wybudowania się tam, za własną kasę modernizuje cały okoliczny ciąg komunikacyjny wraz ze wszystkim co do tej pory funkcjonowało po powierzchnią ulic. Ale to mało - bo część budynku galerii handlowej zobowiązała się przekazać na cele publiczno-kulturalne. Częścią tą zarządzać będzie miasto.
    • single_malt Kolejarzom nie należy sie dworzec ! 19.02.11, 13:29
      Oczywiscie ze przed Euro bedzie welkie G... ale problem tkwi glebiej.
      To poroniony pomysl by dworce byly wlasnoscia kolei jak 100 lat temu - bo i dlaczego ?
      Tak jak lotniska nie sa juz wlasnoscia linii lotniczych tak i dworce nie musza bo to inny biznes niz infrastruktura kolejowa. Mozna tam ulokowc wszystko od hotelu do sklepu, kina i McDonald'sa i zarobiac na tym 50 lat.
      Specjalne odgalezienei linii PST Airport Shuttle z dworca mogla by spokojne docierac na Lawice w 15 minut z przystankiem podziemnym przy KingCrossie.
      Tyle ze wladze miasta chyba nie maja jasnej wizji miasta na 21 wiek.
    • oszuscizum Kolejarze: Władzom Poznania nie zależy na dworcu 19.02.11, 14:27
      poszukuje osob chetnych do stworzenia strony grupujacej Mieszkancow chcących referendum w sprawie odwołania Grobelnego

szczególy na

ryszardgrobelny.blog.pl/
      • Gość: ~~ Re: Kolejarze: Władzom Poznania nie zależy na dwo IP: 83.238.242.* 19.02.11, 20:29
        O Grobelnym niestety naprawdę cos dobrego powiedzieć trudno. No może jedno - codziennie chodzi do fryzjera. Ale to chyba trochę za mało jak na prezydenta dużego miasta.
      • Gość: Kamil Nic z tego nie będzie IP: *.cdma.centertel.pl 20.02.11, 00:55
        Niewielu znajdziesz, bo nie ma lepszego kandydata na ten dzień.
        Marzyłby mi się ktoś na miarę Szczurka z Gdyni, czy Dutkiewicza z Wrocławia.
    • e-droczek Kolejarze: Władzom Poznania nie zależy na dworcu 20.02.11, 13:58
      Oni chcą wybudować taki dworzec do 2012?! W życiu im to się nie uda :D
      • Gość: ONI Re: Kolejarze: Władzom Poznania nie zależy na dwo IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 21:34
        Jak mały Kazio wyobraża sobie dworzec ! Po najgoszym i najdroższym stadionie w Polsce będziemy mieli najgorszy dworzec. Jak można powierzać projektowanie ludziom, którzy w życiu nie zaprojektowali dworca (stadionu). KOSZMAR !!!!!!!!!!
    • Gość: ONI Re: Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 21:33
      • Gość: ONI Re: Kolejarze: Władzom Poznania bardzo zależy na IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 21:47
        Wiele lat temu był już konkurs na tzw. "Wolne Tor", który wiele rzeczy przestrzennych i komunikacyjnych rozwiązał na styku PKP i Miasta. A teraz wyciągają "z kapelusza" jakąś bezmyślną koncepcję. Nikt nie da się nabrać na studenckie obrazki ! Znowu dobrała się grupa interesów, która tylko ciągnie z tego kasę. Ale dla Poznania to jest TRAGEDIA.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka