Dodaj do ulubionych

Cztery pasy przez park narodowy?

01.03.11, 23:09
Panie dyrektorze Wielkopolskiego Parku Narodowego-proszę nie przesadzać z tymi tirami.
Co do drzew to większość na odcinku od torów kolejowych do Puszczykowa powinna być wycięta z uwagi na bardzo duże przechyły zagrażające samochodom rowerzystom i pieszym.
Co do dwu pasmowej jezdni to gruba przesada.Wystarczy porządnie wyremontować istniejącą drogę od Poznania do Mosiny , wybudować koniecznie wiadukt nad torami kolejowymi i trochę poszerzyć lub wydzielić pas stwarzając drogę rowerową z Poznania do Puszczykowa i dalej na Osową Górę.

Obserwuj wątek
    • misiulewa Cztery pasy przez park narodowy? 01.03.11, 23:18
      Gratulacje dla Pani burmistrz! Jeśli zależy Pani na lepszym dojeździe do Poznania, to zapraszam do osiedlenia się w mieście Poznaniu - najlepiej w Centrum! Bardzo chętnie np. zamienię się z Panią mieszkaniem. A skoro już zaprojektujemy 4 pasy wspomnianej drogi, to najlepiej autostradę zróbmy za Unijne dotacje, a jakże! Żałosne...
    • mmmmmm000 im szersza droga tym bardziej... ekologiczna! 01.03.11, 23:27
      4 pasy ruchu wcale nie muszą podzielić Puszczykowa, o ile zostaną poprowadzone wiaduktem lub przynajmniej kilkoma wiaduktami ponad ziemią. Im drogą jedzie się szybciej, tym mniej spala się paliwa. Droga szybkiego ruchu spowoduje, że TIR będzie zasmradzał Puszczykowo i okolice od kilku do kilkunastu minut, a nie grubo ponad pół godziny (albo jeszcze dłużej jeśli stoją na ptrzejazdach i na skrzyżowaniach). Wzdłuż drogi szybkiego ruchu można ustawić ekrany akustyczne, albo nawet pobocza obsadzić gęstą zielenią.
      • Gość: ja Re: im szersza droga tym bardziej... ekologiczna! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 06:00
        Zamiast poszerzać drogę proponuję przejazd przez Rogalin i Czapury oraz Starołękę tyle że i tu przydałoby sie poszerzenie w przypadku dużej ilości pojazdów ale WPN tu nie ma.
    • Gość: zenek Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: 95.108.69.* 01.03.11, 23:32
      > trochę poszerzyć lub wydzielić pas stwarzając drogę rowerową z Poznania do Puszczykowa

Akurat z Poznania do Puszczykowa jest wydzielona ścieżka rowerowa.
      Z małymi nieciągłościami (spójna jest na odcinku stacja Puszczykowo - Lubanta), ale jest i da się nią sensownie przejechać.
      I nie mam tu na myśli ścieżki biegnącej nad Wartą, choć w kilku miejscach można patentować przeskakując z jednej na drugą.
      • marzenek1234 Re: Cztery pasy przez park narodowy? 01.03.11, 23:53
        chodzi o drogę rowerową a nie drużkę z małymi czy dużymi niedogodnościami .
        coraz więcej ludzi (na szczęście) chce być bardziej aktywna i każda taka inicjatywa
        powinna iść w tym kierunku. A czym więcej ludzi -tym droga rowerowa powinna być
        lepszej jakości by całe rodziny mogły bezpiecznie i komfortowo przejechać drogę z Poznania do Puszczykowa rowerami , a nie samochodami.
        To ograniczy ruch samochodowy a tym samym hałas i zanieczyszczenie środowiska.
        Nie wymyślam tu żadnych rewelacji!!! Wystarczy pomyśleć.
        • Gość: zenek Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: 95.108.69.* 02.03.11, 00:10
          > chodzi o drogę rowerową a nie drużkę z małymi czy dużymi niedogodnościami

Przyznam szczerze, że nie wiem czym się różni droga od dróżki.
          Na wspomnianym przeze mnie odcinku jest asfalt lub kostka, a droga ma szerokość pozwalającą na jazdę w grupie.
          Chcesz obok autostrady samochodowej mieć autostradę rowerową?
          • gentool Re: Cztery pasy przez park narodowy? 02.03.11, 01:08
            Faktycznie Zenek widać, że nie wiesz o co chodzi. Chodzi m. in. o to "coś", które nazwano drogą rowerową od Lubanty do przejazdu kolejowego zapewniające beznadziejny komfort jazdy - kostka brukowa do tego położona nierówno, wysokie krawężniki, poziom nawierzchni drogi rowerowej obniżany przy każdym wyjeździe z bocznej podporządkowanej uliczki, miejscami takie wjazdy pojawiają się średnio co 30m, powodując że jazda wygląda mniej więcej tak: góra, dołek, góra, dołek, góra, dołek itd., wszystko oczywiście okraszone bardziej lub mniej wystającymi krawężnikami. Na odcinku od granic Poznania do Lubanty w zasadzie nie ma co komentować, bo droga rowerowa pojawia się tam fragmentarycznie z jakością identyczną jak odcinek opisany powyżej. Nie rozwiązana kwestia poprowadzenia drogi rowerowej przez przejazd kolejowy tak aby zachować jej ciągłość. Być może na sporadyczny wypad weekendowy ta droga się nadaje, do regularnego codziennego dojazdu do Poznania jest krótko mówiąc beznadziejna.
      • Gość: c Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.11, 23:54
        "spójna jest na odcinku stacja Puszczykowo - Lubanta"
        Was? Z czym/kim jest spójna?

"można patentować"
        ?
        Nowomowa rodem z miasta przestępców?
        • Gość: zenek Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: 95.108.69.* 02.03.11, 00:18
          > "spójna jest na odcinku stacja Puszczykowo - Lubanta"
          > Was? Z czym/kim jest spójna?

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2523289
          > "można patentować"
          > ?
          > Nowomowa rodem z miasta przestępców?

Jesteś w błędzie chłoptasiu.
          To slang wspinaczkowy.
    • Gość: pixel Cztery pasy przez park narodowy? - Idiotyzm! IP: 46.28.108.* 01.03.11, 23:56
      To są jakieś kretyńskie pomysły na miarę Rospudy i poprzedniego premiera!* Jeśli burmistrzowej Springer nie pasuje jazda autem, niech wsiądzie w pociąg! Ja nie chcę w Poznaniu wdychać spalin babsztyla i jej kolesi. Widziały gały co brały przy przeprowadzce!

*- tylko dzięki ekologom i Wyborczej powstrzymano tamtą dewastację. Dziękuję!
    • dr.europa Co za bezczel! Jeszcze tylko brakuje sytuacji, 02.03.11, 00:17
      w ktorej miasto bedzie fundowac komfortowy dojazd do pracy mieszkancom podpoznanskich gmin. To jest wlasnie grobelizm. Zamienic Poznan w "Galerie" handlowa dla ludzi z okolicznych wiosek. Wielu niepo-radnych mieszka na wsi (i miastem sie nie interesuje), scenariusz prawdopodobny... ostatni gasi swiatlo.
      • Gość: zielonepłuca Re: Co za bezczel! Jeszcze tylko brakuje sytuacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 00:24
        Ponieważ władz Mosiny nie można krytykować - także w internecie -( grozi za to sąd, i to nie jest żart), nie napiszę ani słowa- o wycinanych starych drzewach, o "ogławianiu" drzew, o absurdalnej indolencji w kwestii środowiska. Ale szczerze się cieszę, że taka droga nigdy nie powstanie. I ze wzgl na WPN, i ze wzgl na Puszczykowo i -tak, jestem miłosierny!_ na stan liczebny mieszkańców gmin ościennych . Potrafią teraz- na wąskiej drodze bez pobocza wyprzedzać na zakręcie. Zabili już w Puszczykowie kilka osób- nawet na przejściu dla pieszych. Co byłoby , gdyby dostali czteropasmówkę? Pustka w domu i zagrodzie...
        • Gość: Wiopi Re: Co za bezczel! Jeszcze tylko brakuje sytuacji IP: 80.51.161.* 02.03.11, 18:44
          Jestem mieszkańcem Puszczykowa i co dnia kilka razy mam przyjemność jechać do Mosiny więc droga musi być. Co do wypadków były ,są i będą wszędzie a jak się jedzie z Poznania do Mosiny godzine to pózniej ludzie starają się gdzie popadnie nadgonić czas stracony i tutaj jest problem .
          • wlodzimierz_nowak Re: Co za bezczel! Jeszcze tylko brakuje sytuacji 03.03.11, 00:46
            Gość portalu: Wiopi napisał(a):

> Jestem mieszkańcem Puszczykowa i co dnia kilka razy mam przyjemność jechać do M
            > osiny więc droga musi być. Co do wypadków były ,są i będą wszędzie a jak się je
            > dzie z Poznania do Mosiny godzine to pózniej ludzie starają się gdzie popadnie
            > nadgonić czas stracony i tutaj jest problem .

Paradoks tego co piszesz polega na tym, że życie w rozlewającej się aglomeracji (Poznań jest najszybciej rozlewającą się polską aglomeracją) polega na nieustannie straconym czasie, gdyż wszyscy z racji odległości i zaniedbań w transporcie publicznym muszą jeździć samochodami. 4 pasy tu sprawią, że korek będzie kawałek dalej. Zachód przerabiał to przed 30-40 laty i do dzisiaj urbaniści zastanawiają się - jak to dzisiaj na posiedzeniu komisji Rady Miasta powiedział Andreas Billert - w jaki sposób zmniejszyć przepustowość niektórych istniejących dróg bezkolizyjnych.
            Mieszkasz w Puszczykowie i musisz jechać do Mosiny? To są 3 km. Wsiądź że na rower i nie udawaj wieśniaka...
      • Gość: poznaniak Re: Co za bezczel! Jeszcze tylko brakuje sytuacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 06:59
        Skutki polityki Grobelnego - jak skłócić ludzi. Tak mieszkam w podpoznańskiej gminie. Ale pracuję , robię zakupy i chodzę do kina w Poznaniu. Oznacza to że zostawiam w Poznaniu kupę kasy w postaci podatków które zasilają kasę miasta. Oznacza to że powinienem mieć sprawny dojazd do Poznania (150m od mojego miejsca zamieszkania) zarówno samochodem jak i komunikacją miejską. To miasto ma pieniądze także dzięki mnie.
        • wlodzimierz_nowak iluzja 03.03.11, 00:39
          Poznań dzięki Twojej wyprowadzce do gmin ościennych funduje Ci drogi i komunikację zbiorową, a Ty za nią nie płacisz, ponieważ polski system finansowy jest tak ułożony, że gminy "żyją" z podatku PIT. A ten płacisz swojej gminie. A jeśli jeszcze masz dzieci w poznańskim przedszkolu albo szkole (jak ogromna rzesz mieszkańców PZ), to raczej ja dopłacam z moich podatków do Twojej obecności w mieście. Nie jest to oczywiście Twoja wina, nie mniej nie żyw się iluzją.
          Zapraszam Cię serdecznie do Poznania o każdej porze doby, ale za 3 miesiące rusza kolej aglomeracyjna z Mosiny na Główny, która zapewni Ci doskonały dojazd. Poszerzania drogi środkiem Parku Narodowego potrzeby nie ma. Burmistrzowie miejsc bardziej cywilizowanych złapaliby się na taki pomysł za głowy.
          • Gość: eye Re: iluzja IP: 59.188.198.* 04.03.11, 10:30
            nie przez środek parku, ale przez jego zurbanizowane obrzeża. polecam ci choć raz odwiedzić miejsce, którego tak zaciekle bronisz. oto mapa www.wielkopolskipn.pl/mapywpn/
            a droga jest potrzebna nie po to, żeby powiększyć korki w poznaniu, bo te i tak będą, ale żeby rozładować korki istniejące przy dojeździe drogą 430 do lubonia/puszczykowa/mosiny.
            • wlodzimierz_nowak Re: iluzja 04.03.11, 11:45
              Miejsce znam bardzo dobrze. Mieszkańcy Poznania, Lubonia, Wirów, Łęczycy, Mosiny i dziesiątek urbanizujących się wiosek za Mosiną muszą zrozumieć, że rozlewające się miasto to potrzeba na nowe drogi. Ale są miejsca, gdzie nowe drogi budować można, jest na to miejsce, ale TU miejsca nie ma. Dojazd do A2 zapewni budowana S5 przez Stęszew, dojazd do S11 jest możliwy przez Kórnik, a do Poznania wygodniej będzie pociągiem. W ciągu 2 lat Urząd Marszałkowski uruchomi regularne połączenie z Głównym. Od maja będą jeździły co 30 minut. To wystarczy większości. A jeśli ktoś nie chce, niech się pogodzi z niewygodną jedno jezdniową drogą przez Puszczykowo. Jednak nie można godzić się aby rujnować charakter zabytkowej miejscowości, rozdzierać ją jeszcze bardziej (droga biegnie przez Puszczykowo, a nie jego brzegiem) i obrzeża parku, tylko dlatego, że coraz więcej ludzi postanawia mieszkać coraz dalej od Poznania i zostawiać wszystkim innym po drodze swoje spaliny. Proces rozlewania się aglomeracji jest bardzo szkodliwym procesem i dlatego w żaden sposób nie można do tego zachęcać tworzeniem nowej infrastruktury. Proszę wygoogluj to pojęcie zanim mi odpowiesz.
              • Gość: eye Re: iluzja IP: 59.188.198.* 05.03.11, 04:02
                witam.
                tak naprawdę jest to działanie od końca. najpierw powinna postać aglomeracja (poznańska), chociażby po to, żeby różni frustraci nie pisali o "swoich" podatkach idących na utrzymanie innych (bo inni też je płacą i też chcieli by coś z tego mieć - choć w sumie lepiej pogodzić się z faktem, że nie ma co oczekiwać, bo taka jest przecież cecha podatków ;). następnie infrastruktura łącząca rzeczoną aglomerację w całość m.in. ta droga, a później powinno się wydawać pozwolenia na budowę w takiej liczbie jak teraz. niestety jest odwrotnie i w tej chwili po prostu jest koniecznością np. rozbudowa drogi 430.
                jest populizmem gadanie o zostawianiu spalin po drodze, wycinaniu parku (krzaków przy ruchliwej drodze), dzielenie "zabytkowego" miasta na pół (droga biegnie jednak obrzeżami a nie przez "centrum" i dzieli już teraz stare - wieś - i nowe puszczykowo). rowerem można sobie jeździć do poznania, ale na wycieczkę a nie codziennie do pracy (od razu zaznaczę, że akurat mnie ten problem nie dotyczy :), a przejazd pociągiem z wiadomych przyczyn lepiej pozostawić bez komentarza. dojazd poprzez s11 i potencjalną s5 - bez sensu raczej - dwukrotnie wydłuża trasę dojazdu, mało to ekologiczne.
                a tak na marginesie warto sobie zadać pytanie dlaczego coraz więcej ludzi postanowia zamieszkać poza miastem. odpowiedzi są proste: miasto/poznań zniechęca do mieszkania w nim niezwykle skutecznie np.: od cen nieruchomości zaczynając, poprzez slamsowate centrum przechodzac, a na przysłowiowych już psich kupach zamiast zieleni miejskiej kończąc.
                • wlodzimierz_nowak Re: iluzja 05.03.11, 16:08
                  Z pointą się zgadzam. Ale nie z początkiem. Środek kompleksu leśnego, który z nieznanych mi powodów od lat nie jest w całości objęty WPN nie może służyć do masowego tranzytu. Dlatego nie pisz mi proszę, że robienie objazdów jest nieekologiczne. Robienie objazdów wokół gór, a nie na wprost także można by za takie uznać. Ale się nie uznaje.
                  Zapytaj posłów z PO dlaczego zablokowali prace PiS nad Ustawą Metropolitalną. Zadaj im to pytanie. Wybory już jesienią.
                  Nie uczyniłeś tego o co prosiłem. Nie poszukałeś informacji o urban sprawlu i jego finansowych konsekwencjach. Jak poczytasz będziesz wiedział, że Twoje obowiązki podatkowe i moje w zupełnie nie równym stopniu zasilają aglomerację. Właśnie m.in. dlatego ludzie przenoszą się do gmin, gdyż mają one nadproporcjonalnie dużo środków na inwestycje w nowe obszary budowlane, jak i w infrastrukturę, baseny itd. To co z oczywistych oczywistości. Każdy woli mieszkać tam gdzie lepiej i taniej. A bogatszego na zapewnienie takich warunków stać.
                  Dość powiedzieć, że w cywilizowanym kraju na Zachodzie gmina Mosina w ramach aglomeracji byłaby jedną z najsilniej objętych ograniczeniami inwestycyjnymi, a z drogi Mosina-Luboń uczynionoby trasę nieprzyjazną ruchowi samochodowemu jednocześnie powracając do przedwojennego taktu kolei aglomeracyjnej jadącej co 10 minut, aby nikomu o zdrowych zmysłach nie chciało się do centrum Poznania jechać samochodem. Wtedy droga nie byłaby zakorkowana dla tych, którzy jechaliby w innym kierunku dokąd komunikacją zbiorową czasowo nie opłacałoby się jechać.
                  Poznań i aglomeracja od 10 lat nakierowały stery w 100% na rozwój prosamochodowy, czyli wobec lat 90-tych cofnęliśmy się w rozwoju. I wobec tych perspektyw (podsyconych błędami w polityce gruntowej miasta nakierowanej na wzrost ich wartości) doszło do czegoś oczywistego - ludność powiatu ziemskiego wzrosła o 80 tys. w 12 lat.
                  • Gość: geordi Re: iluzja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.11, 18:15
                    ja tylko dodam przykład znamienity:
                    góra św. Anny i trasa a4. Waadza zrobiła wszystkim na złość i puściła drogę przez park krajobrazowy.

Tam akurat wyszło to bokiem - rok w rok autostrada jest zablokowana przez rozkraczone tiry co nie mogą się wspiąc na górkę ;).
                    • wlodzimierz_nowak Re: iluzja 05.03.11, 21:03
                      Ja akurat nie powinienem się być może przyznawać jako osoba tymczasem jakoś już publiczna, ale uwielbiam ten odcinek - nie ma drugiego tak ciekawego technicznie odcinka dwujezdniowej drogi w Polsce na szybkie łuki ;-) Oczywiście wiem jakie to było barbarzyństwo. W Polsce znajdujemy tysiące uzasadnień dla pójścia po najmniejszej linii oporu - gdy sprzeczność interesów różnych podmiotów nie pozwala na łatwy kompromis, to wszyscy łatwo godzą się na kompromis kosztem natury. Szczerze się cieszę, że mamy chomąto Unii Europejskiej.
                      • Gość: eye Re: iluzja IP: 59.188.198.* 06.03.11, 06:14
                        w przypadku góry św. anny było to oczywiste przegięcie. jeżdżę tamtędy czasami, szczególnie zimą nieprzyjemne miejsce, chyba że na sporty ekstremalne. podobnie jak w przypadku
                        rospudy (tam akurat znam dość dobrze sytuację) chodziło o prywatne interesy kilku palantów powiązanych z władzą, którzy wykupili działki w okolicy przebiegu autostrady i dlatego za wszelką cenę doprowadzono budowę do końca. nie ma to jednak wiele wspólnego z drogą 430.
                        kilka uwag co do poprzedniego wpisu:
                        1. jeżeli opierasz swoją wiedzę o urbanistyce na wikipedii, to nic dziwnego, że takie odrealnione teksty wypisujesz. jeśli chodzi o urban sprawl to w wymiarze amerykańskim nie dojdzie on w polsce do skutku chociażby z braku przestrzeni. 80 tys osiedliło się pod poznaniem w ciągu 12 lat? wg mnie to nie za dużo.
                        2. owszem "podatnicy z wyższymi dochodami" przenoszą się poza miasto, ale jak już chcesz bardzo wnikać w moje, to płacę je zdecydowanie równomiernie w mieście i poza nim. akurat mosina i puszczykowo to miejscowości, które mają te swoje budżety nadzwyczaj skromne. zwłaszcza zadłużona mosina, w której nawet dróg osiedlowych nie ma utwardzonych i narazie nie będzie. więc jakie baseny, jaki inwestycje w nowe obszary budowlane!? poza tym piszemy o drodze wojewódzkiej, więc co mają do tego nasze lokalne haracze?
                        3. cywilizowany kraj na zachodzie... zawsze mi się śmiać chce jak ktoś używa takich argumentów :)))))))) w takim razie niech żyje warthegau! bylibyśmy wtedy w tym cywilizowany kraju. na zachodzie :) z geografii (politycznej co prawda) wynika, że jesteśmy europą wschodnią, to piękne, nie wstydźmy się tego! bez kompleksów! ;)))
                        4. oczywiście, że to źle że polskie miasta, w tym poznań nastawiają się na rozwój komunikacji samochodowej. (jestem akurat teraz w chinach, cywilizowanym kraju na wschodzie :) gdzie transport publiczny jest świetnie rozwinięty, nowoczesny, tani itp i twojego ulubionego terminu z wikipedii "urban sprawlu" jest mało. wierz mi jednak na słowo, nie chciałbyś tu mieszkać :)) jednak jakbyś się odwołał do najbardziej skrajnego przykładu "cywilizowanego kraju na zachodzie", który zniechęca (?) do korzystania z samochodu czyli holandii zobaczyłbyś, że te wszystkie małe mieściny i wioski pod miastami tworzą z nimi spójną całość nie tylko dzięki komunikacji zbiorowej czy rowerowej (tu a propos, mieszkałem w holandii i nie znam tam zbyt wielu ludzi, którzy odległości 2x18 km pokonują codziennie rowerem do pracy lub w towarzystwie dzieci lecz poprostu i normalnie autem), ale również i to jak najbardziej samochodowej. w takim to "cywilizowanym kraju" mosina miałaby zajebiste połączenia z poznaniem: drogowe - 2 bezkolizyje pasy w każdą stroną, rowerowe - bezpieczna (!!!) dwukierunkowa droga rowerowa, pociągowe - co 10-20 minut niedrogi, czysty pociąg do miasta, które ma czysty i bezpieczny dworzec. a może nawet i połączenie konne ;)
                        5. polityka grutowo-mieszkaniowa miasta wynika raczej jakiejs nieudolności nakierowanej na realizowanie prywatnych interesów np. deweloperów. ogólnie rzecz biorąc wystarczyłoby uchwalić porządny i kompletny plan zagospodarowania, który jasno określałby tereny pod zabudowę mieszkaniową (i tym samym ilość dostępnych działek); sprzedać większość albo wszystkie nieruchomości miejskie itp. wtedy ceny nieruchomości w poznaniu nie zniechęcały by do osiedlania, a potencjalnie rozwój np. centrum miasta zachęcałby do osiedlania się wokół niego. tymczasem w najbliższych (wielu) latach nic takiego nie nastąpi.
                        pozdrawiam
    • pozmigun Cztery pasy przez park narodowy? 02.03.11, 01:22
      Pani Springer i jej projektanci oszaleli. Mam nadzieję, że nikt się na to nie zgodzi.

Zaś autorom bełkotliwych komentarzy o rzekomej przyjazności przyrodniczej przecinających park narodowy dwujezdniowych arterii z ekranami akustycznymi polecam dokształcenie się.
      • Gość: marklar Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: *.182.166.131.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.03.11, 07:50
        większość piszących nie wie o czym mówi, droga powinna być poszerzona, a czy aż o 2 pasy to niekonicznie. moze wystarczy jeden pas o zmiennym kierunku ruchu (widzialem takie cos za granicami naszgo kraju - rano do miasta a po poludniu w druga strone). A wszystkikm krzykaczom polecam przejachanie sie ta droga, szczegolnie w godzinach szczytu.
        A mieszkac moge gdzie mi sie podoba, mam do tego prawo. Wiec tego typu argumenty tosobie schowajce w kieszen, jest to głowna droga dojazdowa dla coraz badzoej rozbuidowaujacych sie suburbi POznania. Place podatki jak kazdy i chce zeby drogi byly bidowane. Droga ta ma nic wspolnego z Parkiem i nie wiem po co sie wtraca, zwierzaki it ak juz sie dawno wyprowadzily.Park woli zeby na gejzerowce bylo jeszcze wiecej pojazdow ?

Zwykle jak na drodze pzejezdza 1tys pojazdó na godzine to mysli sie o jej rozbudownie, myske ze ruch jest tam wiekszy.

A co do "ekologow" i rowerzystow to sa prostrze sposoby samobojstwa niz jazda na tej drodze na rowerze, szczegolnie szarówką i podczas deszczu czy mgly. Ze nie wspomne o jezdzie zima. Ale slyszalem ze lubicie ekstremalne przezycia, pamietajcei o tych ludziach ktorzy was przejada, dla nich to skaza na reszte zycia. Wam juz bedzie wszytsko jedno...
        • pozmigun Re: Cztery pasy przez park narodowy? 02.03.11, 11:19
          Nie, to ty nie wiesz, o czym mówisz. Jeśli ruch na drodze przez środek parku narodowego zaczyna być zbyt duży, to nie należy rozbudowywać drogi, ale ograniczyć ruch. Do tego mocno inwestować w kolej aglomeracyjną, akurat z Puszczykowa i Mosiny można dojechać do centrum Poznania w dwadzieścia parę minut.

Tam powinno się wprowadzić:
          - opłaty za przejazd (z wyłączeniem mieszkańców Puszczykowa i Mosiny)
          - ograniczenie prędkości do 50 km/h (hałas, spaliny, bezpieczeństwo!)
          - zakaz wjazdu tirów.

I jeszcze na koniec, buraku rozczulający się nad losem samochodowych zabójców - rowerzyści nie lubią ekstremalnych przeżyć, ludzie chcą żyć. A psim obowiązkiem kierowców, jako osób posługujących się niebezpiecznym narzędziem, jest jeździć tak, by nikomu nie zrobić krzywdy.

PS. Co to jest gejzerówka, erudyto?
        • es_zet_pe Marklar, płacisz podatki ale pisać nie umiesz 02.03.11, 11:25
          Domagasz się budowy dróg za swoje podatki, lepiej zażądaj budowy szkół i wróć do nich po naukę czytania, pisania, geografii i biologii. Bo pisać po polsku nie potrafisz.

PS Ja płacę też podatki i chcę żeby z nich był utrzymywany park narodowy,
    • spinaker206 Kolej aglomeracyjna rozwiąże problem 02.03.11, 02:28
      Budowa Kolei aglomeracyjnej rozwiąże problem, a nie inwestowanie w drogi. Oczywiście poda warunkiem budowy wiaduktów nad torami, bo w przeciwnym przypadku Marszałek zablokuje Poznań szynobusami. Szlabany będą zamknięte na okrągło?
    • kemot2011 Cztery pasy przez park narodowy? 02.03.11, 09:15
      Potrzebne są tylko dwa ulepszenia:
      1) lewoskręt na Wiry
      2) wiadukt na przejeżdzie kolejowym Łęczyca / Luboń
      Ręce precz od Parku Narodowego i żadnych czteropasmówek przez Puszczykowo. Nu, nu, nu , bo rączki uschna!
      • Gość: mosinianin Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: *.play-internet.pl 02.03.11, 14:06
        Pani burmistrz Mosiny (miejmy nadzieje ze ostatnią kadencje)- niech Pani zamiast snuć farmazony o 4 pasach drogi przez WPN - doprowadzi do Mosiny sprawny transport publiczny!
        1)Szynobus z Mosiny Pożegowa,z nowym przystankiem na Czarnokurzu do Dębca w takcie 30-60 minut. można by dalej tor pociągnąc aż do TBSów...
        2)Linie autobusową na Starołęke w takcie 20-30 minut.
        Panie dyrektorze WPNu jako Mosinianie będziemy bronić WPNu jak Rospudy!!!
        430 jest jak najbardziej przejezdna - parę udogodnień min lewoskręŧ lub mini rondo do Wir,wiadukt w Łęczycy nad torami i byłoby jeszcze lepiej.
        Do tego odgrodzenie lasu płotem co by zwierzyna nie wchodziła na jezdnie, a w zamian na ciągach zielonych tunele by zwierzaki górą migrowały do części nadwarciańskiej.
        Niepotrzebujemy 4 pasów by zachęcać TIry do jazdy tą trasą.
        Mosinianin
        • marzenek1234 Re: Cztery pasy przez park narodowy? 02.03.11, 23:48
          Szlaban kolejowy zamknąć na stałe. Z innych kierunków też zabarykadować wjazdy.
          Asfalt zlikwidować (bo ekologicznie po ziemi i dziurach najlepiej),drogę rowerową z Poznania też.
          Mieszkańców wyrzucić i możesz już pobierać po stówie od łebka za wejście do skansenu.
          Niezły interes planujesz!!!!
          • Gość: geordi Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.03.11, 02:15
            onet nie działa?
    • Gość: poz Skopali Komorniki i teraz się dziwią.... IP: *.centertel.pl 02.03.11, 09:30
      że TIRy omijają Głogowską.

W Komornikach powinny być dwa pasy na wylocie z Poznania, a zrobili bezsensowny czerwony dywan na środku, pomiędzy pasami ruchu. :-/
      • lukask73 Re: Skopali Komorniki 02.03.11, 11:28
        Będzie OK, jak powstanie S5 przynajmniej do Stęszewa.
      • Gość: Wiopi Re: Skopali Komorniki i teraz się dziwią.... IP: 80.51.161.* 02.03.11, 18:40
        Zgadzam się to co w Komornikach zrobili to szok a i tak dużo kierowców korzysta z bocznych dróg dojazdowych do posesji żeby nie stać w korkach.Cała droga mogła być szeroka od Stęszewa do Górczyna ale cóż polska rzeczywistość wolimy stać w korkach.
        • wlodzimierz_nowak Re: Skopali Komorniki i teraz się dziwią.... 04.03.11, 11:50

> Zgadzam się to co w Komornikach zrobili to szok a i tak dużo kierowców korzysta
          > z bocznych dróg dojazdowych do posesji żeby nie stać w korkach.Cała droga mogł
          > a być szeroka od Stęszewa do Górczyna ale cóż polska rzeczywistość wolimy stać
          > w korkach.

A dlaczego oczekujesz, że rozsądny wójt gminy Komorniki miałby chcieć aby jego mieszkańcy mieszkali przy autostradzie? Dlaczego oczekujesz, że takiej autostrady mieliby chcieć mieszkańcy Puszczykowa?
          Komorniki otrzymają obwodnicę S5 do 2013 roku, która przez pola połączy się z bezpłatnym odcinkiem A2, zachodnią obwodnicą S-11 i z tych dwóch wjazdami do Poznania.
    • Gość: yogee Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: *.icpnet.pl 02.03.11, 10:13

przechyl to ty masz chlopaku w glowie
    • bimota Cztery pasy przez park narodowy? 02.03.11, 11:27
      Drogi jednopasmowe to byly dobre w sredniowieczu. Miasteczko im rozdziela... o jej... To taki Berlin to dopiero jest porozdzielany, tam jednopasmowe sa chyba tylko uliczki osiedlowe...
      • Gość: Wiopi Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: 80.51.161.* 02.03.11, 18:55
        Jestem z Puszczykowa i tutaj problem ma burmistrz gdyż do pracy wówczas by musiał jechać objazdami ponieważ mieszka i pracuje w dwóch róznych częściach Puszczykowa.Gdyby co dnia musiał jechać do Mosiny stać czasami 40 min jak nie więcej w korku zapewne by nawet ubiegał się o autostradę.To samo dotyczy dyrektora parku.Z innej beczki co chwila na drodze lub na poboczu leży zwierzyna leśna i WPN nic nie robi w tym kierunku żeby zwierzyna nie wlatywała na drogę a jest to przecież krótki odcinek .Kilka tygodni na granicy Puszczykowo - Mosina leżał lis potrącony na poboczu a obok wycinka drzew i nikt tego nie zauważył ? Szkoda kilku drzew ale w parku brak koszy nawet na śmieci a jak są to często pełne.Wracając do drogi może warto zrobić referendum obu miast Puszczykowa i Mosiny i zapewniam że większość będzie chciała lepszej drogi.
        • wlodzimierz_nowak Re: Cztery pasy przez park narodowy? 03.03.11, 00:52

> Jestem z Puszczykowa i tutaj problem ma burmistrz gdyż do pracy wówczas by musi
          > ał jechać objazdami ponieważ mieszka i pracuje w dwóch róznych częściach Puszcz
          > ykowa.Gdyby co dnia musiał jechać do Mosiny stać czasami 40 min jak nie więcej
          > w korku zapewne by nawet ubiegał się o autostradę.To samo dotyczy dyrektora par
          > ku.Z innej beczki co chwila na drodze lub na poboczu leży zwierzyna leśna i WPN
          > nic nie robi w tym kierunku żeby zwierzyna nie wlatywała na drogę a jest to pr
          > zecież krótki odcinek .Kilka tygodni na granicy Puszczykowo - Mosina leżał lis
          > potrącony na poboczu a obok wycinka drzew i nikt tego nie zauważył ? Szkoda ki
          > lku drzew ale w parku brak koszy nawet na śmieci a jak są to często pełne.Wraca
          > jąc do drogi może warto zrobić referendum obu miast Puszczykowa i Mosiny i zape
          > wniam że większość będzie chciała lepszej drogi.

Polecam dodanie opcji budowa drogi rowerowej i regularnego połączenia kolejowego. Zapewniam, że większość mając wybór hałas i smród oraz brak hałasu i smrodu przy tej samej sprawności połączenia wybierze to co rozsądne.
          • Gość: Bimota Re: Cztery pasy przez park narodowy? IP: *.icpnet.pl 03.03.11, 10:00
            Czyli kolej porusza sie bezszelestnie, a samochody snujace sie w korku nie smrodza... ;)

A dobudowanie po 1 pasie musi skutkowac objazdami ??
            • wlodzimierz_nowak Re: Cztery pasy przez park narodowy? 04.03.11, 11:48
              Gość portalu: Bimota napisał(a):

> Czyli kolej porusza sie bezszelestnie

Mniej uciążliwie, niż sznur samochodów, który cichszy jest jednak niemal nieustanny, przez co bardziej dokuczliwy.

>, a samochody snujace sie w korku nie smro
              > dza... ;)

Mniej niż pędząc 100 km/h. Znacznie mniej. A do tego jest impuls do przesiadki dla części na pociąg, czy rower. Budowanie dwóch jezdni tego impulsu nie tworzy.

> A dobudowanie po 1 pasie musi skutkowac objazdami ??

?
              Nie zrozumiałem.
              • bimota Re: Cztery pasy przez park narodowy? 05.03.11, 10:58
                Nie chce znow wszczynac bezsensownej dyskusji co dla kogo bardziej ucziazliwe... A tam kolej nie jezdzi ??

Jadac 100 km/h moje auto spala ponizej 6l, w miescie (nawet nie zakorkowanym) ok 8l...

No ktos tam pisal, ze jak sie doda po 1 pasie, to trzeba bedzie objezdzac Puszczykowo przez Mosine... :)
    • der-rauber NIE dla 4 pasów z Mosiny do Poznania 04.03.11, 11:49
      Cztery pasy przez park narodowy to zły pomysł. Zainteresowanym polecam przesiadkę na kolej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka