Dodaj do ulubionych

Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc?

30.03.11, 10:47
Badanie powinny być uzupełnione o następujące pytania:
"Czy w Twoim domu/mieszkaniu nadużywa się alkoholu?"
"Czy w Twojej kamienicy mieszka ktoś, kto nadużywa alkoholu?"
" Czy widzisz zależność pomiędzy nadużywaniem alkoholu a zniszczonymi klatkami schodowymi, poziomem bezpieczeństwa i eksmisjami wynikającymi z notorycznego i uporczywego odmawiania wnoszenia opłat za cokolwiek, ponieważ większość pieniędzy jest przeznaczana na alkohol?"
Obserwuj wątek
    • Gość: matt nie marek Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 11:38
      dlaczego zatem o "wujku dobra rada" nie przeprowadzisz takich badań z koleżankami i kolegami, aby udowodnić to co zamierzasz udowodnić??
      Ludzie z Federacji Anarchistycznej zrobili robotę, którą możesz zrobić i ty...pytanie tylko, dlaczego ty ich nie zrobiłeś??
      brawa za akcję

ps. dziodu nie nadużywasz?? tak z ciekawości pytam, bo nie przyszło by mi oceniać ciebie przez pryzmat twoich nałogów.
      • dziodu Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? 30.03.11, 12:02
        Bo inaczej na chlebek zarabiam misiu kolorowy. Natomiast publikując tzw. wyniki tzw. badań trzeba mieć na uwadze, że pojawią się pytania, takie jak moje. Pytanie nie bezzasadne, co przyzna każdy, kto miał okazję przebywać na Jeżycach.
        p.s. nadużywam kiedy tylko mogę i jak mogę :) A poza tym płacę czynsz, nie brudzę i niczego nie dewastuje. Buziaki
        • Gość: matt nie marek Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 12:25
          misiu...hehehe no, no, no.
          co z tego że inaczej zarabiasz na życie, to ma ci przeszkodzić w robieniu badań, miękki jesteś?? przecież te badania były robione wolontariacko, czyli nikt za to nie brał kasy.
          dobór pytań jest sprawą badających - możesz próbować ich pouczać, ja i tak uważam że zrobili więcej niż ci którzy popiskują sobie w poduchę.
          urodziłem się na jeżycach, moja rodzina żyła tam od pokoleń, coś wiem o tych okolicach.
          • dziodu Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? 30.03.11, 13:43
            Powtórzę raz jeszcze - ja nikomu przeprowadzania takich "badań" zabraniać broń Boże nie zamierzam. Tylko jeśli ktoś decyduje się na przeprowadzenie takowych i publikowanie wyników w gazecie to musi się liczyć z pytaniami lub krytyką. Argumenty "to zrób z kolegami lepsze badania" to w tym wypadku żadne argumenty. I tym bardziej skoro urodziłeś się na Jeżycach i "coś wiesz o tych okolicach" to wiesz również, że pytania, które proponowałem w pierwszym poście nie byłyby pytaniami bez sensu. Wyniki badań pokazują (mniej lub bardziej rzetelnie) problem natomiast jakoś brak przyczyn tego problemu.
            • Gość: Badacz Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 14:19
              Kwestionariusz zawierał również pytania o alkoholizm (w sekcji dotyczących bolączek mieszkania na Jeżycach). A na gruncie większości badań dotyczących podobnych problemów jak ten wzięty na warsztat przez anarchistów można śmiało powiedzieć, że alkoholizm (tak zresztą jak np. przestępczość) nie jest przyczyną, lecz skutkiem wykluczenia społeczno-ekonomicznego.
              • Gość: matt nie marek Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 14:23
                czyli jednym słowem...dziodu raportu nie czytał, ale za to go skrytykował - heheheh dobre
              • Gość: qw Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 17:57
                Alkoholizm czy przestępczość jest skutkiem, a nie przyczyną wykluczenia społecznego? Ciekawa teoria... czyli Twoim zdaniem wygląda to tak: jest sobie miły, grzeczny i spokojny chłopiec, którego rodzice nie kradną i nie piją. Z niewiadomego powodu jednak inne dzieci nie chcą się z nim bawić, wykluczając go. Wtedy dziecko zaczyna pić i kraść. Tak?

A ja sądziłem, że jest tak: jest patologiczna rodzinka, z dziada pradziada chlejąca i kradnąca. Normalni sąsiedzi boją się ich i unikają (wykluczając ich zatem ze swojej wspólnoty).
            • Gość: matt nie marek Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 14:20
              jak widzę ponownie naginasz :).
              badania nie zostały zrobione pod publikację w gazecie (gazeta publikuje jedynie ich wyniki, ale i to pobieżnie, nie dając nawet linku do pełnego raportu, który to link pozwoliłem sobie zamieścić)
              myślę że ci co je robili odpowiedzieli by tobie, jeżeli byś się ich o to pytał, a nie narzekał na forum gw.
              w dodatku patrząc na twoją aktywność tutaj, to nie przymierzając, czepiasz się Federacji i Rozbratu jak wyborcza Wiary Lecha...widocznie spełniasz pewne oczekiwania, jakichś grup wpływu :) :)
    • Gość: Bida Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.man.poznan.pl 30.03.11, 12:53
      A grobelny robi w c**** ludzi i pokazuje jakieś 2 czy 3% bezrobocia. Śmieszny gość.
      • Gość: matt nie marek Link do raportu IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 13:45
        gazeta oczywiście nie dała możliwości przejrzenia całego raportu (jednak nazwa Rozbrat ciągle straszy) tak więc pozwolę sobie wkleić:
        www.rozbrat.org/images/pdf/raport_jezyce.pdf
        • gocha221 Re: Link do raportu 30.03.11, 15:41
          badanie powinno służyć weryfikacji hipotez, a nie ich POTWIERDZENIU, bo to może sugerować badanie robione pod pewną tezę, z wynikiem z góry znanym.
          • Gość: mlx Re: Link do raportu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 17:50
            Otóż to. Wyraźnie widać, że badanie było robione pod konkretnie, wcześniej wybraną tezę. I jeszcze przeprowadzali te odbyte przy okazji "rozmowy i dyskusje, [które] wpłynęły na doprecyzowanie problematyki badawczej. " :))) Nie ma co, profesjonalna i bardzo wiarygodna robota.
            • Gość: Badacz Re: Link do raportu IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.11, 15:51
              Przeczytajcie RAPORT i wtedy się wypowiadajcie. komentarze pod tym artykułem nie mają z samym RAPORTEM i BADANIEM prawie nic wspólnego. A jeżeli chodzi o wybrane ścieżki prowadzenia badań odsyłam do Earl Babbie "Badania społeczne w praktyce". Te konkretne badanie nie było robione pod żadną konkretną tezę, kwestionariusz był skonstruowany w taki sposób, by bardziej odpowiadać na pytanie "jak jest?" a nie "dlaczego jest jak jest?".
              • gocha221 Re: Link do raportu 01.04.11, 09:14
                Badanie przeczytałam właśnie, choć już początkowa deklaracja, że "Po pierwsze chodziło o potwierdzenie hipotezy, że problem ekonomicznego, upośledzenia wcale nie dotyczy wąskiego marginesu mieszkańców Poznania, ale dużej jego części tak, iż w istocie powinniśmy mówić o klasowych nierównościach społecznych." mówi wiele o badaniu i nastawieniu do problemu badawczego.

Do tego błędy,np. ten, na który zwróciłam uwagę poniżej (jak można tego nie zauważyć. Nikt tego nie przeczytał? tak wrzuciliście na stronę?), użycie języka potocznego oraz to:
                "Jakość życia na trzydziestotysięcznych Jeżycach dalece odbiega
                od idealizującego życie w Poznaniu przekazu – „sytego i zadowolonego z siebie miasta”." piszecie, że badanie nie jest reprezentatywne, ale jednak wyniki odnosicie do całych Jeżyc.
                To jak to w końcu jest?
                • Gość: Badacz Re: Link do raportu IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.11, 19:49
                  Jeżeli chodzi o hipotezę o ekonomicznym wykluczeniu większej niż marines grupy ludzi odpowiedź jest prosta- badań dotyczących tej kwestii (przynajmniej w Poznaniu) nie było albo w cale albo od bardzo długiego czasu. Poza tym pokaż mi w jakiej teorii socjologicznej nie przyjmuje się na jakimkolwiek poziomie analizy klasowo-warstwowej struktury społecznej. Jeżeli chodzi o język "potoczny", no cóż- nie przygotowywaliśmy raportu dla profesorów i ekspertów, tylko dla ludzi niekoniecznie wykształconych na kierunku "socjologia"- poza tym poczytaj, czym jest socjologia humanistyczna, oraz węziej obserwacja uczestnicząca (np. badania A. Touraine'a nad pierwszą Solidarnością) kłania się chociażby założyciel katedry socjologii w Poznaniu Florian Znaniecki.
                  Badanie nie jest reprezentatywne jeżeli chodzi o dobór próby (to by było niemożliwe) jednak ilość zebranego materiału pozwala na wyciąganie wiążących wniosków, przeczytaj akapit Prof. Podemskiego w komentowanym artykule. Jeżeli choć trochę znasz się na badaniach społecznych, powinnaś wiedzieć, że badania jakościowe stanowią ukonstytuowaną na gruncie praktyki socjologicznej drogę pozyskiwania i prezentowania danych. Jako ciekawostkę dodam, że wszelkie ilościowe badania "reprezentatywne" ze względu na czystą arytmetykę tracą swoją reprezentatywność już przy 10% odmów przy zbieraniu kwestionariuszy- w przypadku dużych miast standardowa stopa odmów wynosi co najmniej 60%....co przemawia tym bardziej za metodami jakościowymi.
                  Błąd przy procentach to zwykły babol, raportu nie pisały maszyny....

p.s. czytając twoje posty nie sposób nie zauważyć, że masz z góry założoną hipotezę, że te badania nadają się jak drzwi do lasu....czyżby przyganiał kocioł garnkowi? :)
        • gocha221 Re: Link do raportu 30.03.11, 15:47
          Za raportu: "W badaniu wzięło udział więcej kobiet (49%), niż mężczyzn (41%). "
          Co z pozostałymi 10%?

Z raportu: "Odbyte przy tej okazji rozmowy i dyskusje, wpłynęły na doprecyzowanie problematyki badawczej. "
          Pytanie, czy rozmowy i ulotki wpłynęły także na odpowiedzi respondentów? Czy te same osoby prowadziły dyskusje, precyzowały tematykę i prowadziły wywiady/ankiety?
          • Gość: Badacz Re: Link do raportu IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.11, 15:54
            wkradł się tu błąd- powinno być oczywiście 59% kobiet.
    • Gość: ja Radni z Jeżyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 16:03
      A gdzie są radni? Przecież radnym z Jeżyc został m.in. RDZENNY mieszkaniec Jeżyc i przedstawiciel PO - Krzysztof Skrzypiński. Czyżby nic nie robił w sprawie Jeżyc? Żeby nie było - nie wiem, po prostu pytam. Mieszkańcy Jeżyc - macie Swoich Radnych miejskich i osiedlowych, oni są po to by Wam/Nam pomagać. Chodźcie do nich, nalegajcie i rozliczajcie!!!
    • alfalfa Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? 30.03.11, 16:40
      "Chodziło nam o weryfikację obiegowej opinii, że Poznań jest sytym i zadowolonym z siebie miastem - Jarosław Urbański, socjolog i działacz Federacji Anarchistycznej, tłumaczy, co było powodem badań przeprowadzonych na poznańskich Jeżycach.
      - Wybraliśmy obszar starych Jeżyc, między ul. Roosevelta, Niestachowską, Bukowską i torami kolejowymi. "

Powiem tak: cieszę się, że pan Urbański nie został inżynierem i np. na takiej samej zasadzie nie zbudował jakiegoś mostu. Może zapyta o to samo mieszkańców Bajkowego albo Sienkiewiczowskiego?
      A.
      • Gość: geordi Re: Jak się żyje mieszkańcom Jeżyc? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.04.11, 10:56
        zabawne. A podobno to My-P są tą czepiającą się wszystkiego siłą :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka