micnow 15.04.11, 10:08 Nooo, i co zostało po Poznaniu sprzed 20 lat? Miały tu powstawać firmy know-how? Może agencje reklamowe? ha ha ha. Wszystkie duże firmy, swoje kreatywne działy przeniosły już do Warszawy, żałość... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: julian Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.11, 10:16 Widzę, że jeżeli chodzi o możliwości pracy, Poznań coraz bardziej robi się czarną dziurą... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak czarna dziura 15.04.11, 10:38 Gość portalu: julian napisał(a): > Widzę, że jeżeli chodzi o możliwości pracy, Poznań coraz bardziej robi się czar > ną dziurą... Dziurą w aglomeracji, gdyż dookoła jest dużo central dużych firm. Ale w Poznaniu przynosi skutek wieloletniej błędnej polityki inwestycyjnej. Przypomnę, że obecny prezydent do 2007, czy 06 prowadził politykę poszukiwania inwestorów przemysłowych, drugiego VW. Ci siłą rzeczy osiedlali się w Powiecie Ziemskim, co zupełnie zrozumiałe. Dopiero od owego roku Poznań przestawił się na poszukiwanie inwestorów w wysokie technologie. Natomiast Kraków, czy Wrocław przestawiły się na know-how już w 2000 roku. I skutki są widoczne. Do dzisiaj lepiej im idzie. Zresztą jak można się dziwić, gdy tamte miasta mają o 50% większą nowoczesną powierzchnię biurową, niż Poznań, głównie w niższych niż najwyższa cenowo klasa jakościowa, najczęściej poszukiwana dla działów funkcjonalnych firm. Gdzie w Poznaniu mają się ci inwestorzy lokować? Zresztą wspomnieć trzeba, że w Poznaniu (przeciwnie do tamtych miast) nowoczesne biurowce w dużej mierze ulokowane są dalej niż 300-400 metrów od przystanków tramwajowych, co generuje korki, ale to już zupełnie inna bajka, czy też kolejna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
truskawa800 Re: czarna dziura 15.04.11, 11:02 Panie Włodku, wydaje mi się, że powinniśmy szukac i przemysłowych i nieprzemysłowych. Powinno to wyglądać tak, że 5-10 osób z mandatem władz i dobrą ofertą jedzie do koncernów i sprzedaje Poznań. Po co wydawać miliony na jakieś promocje, których nikt nie ogląda. Trzeba się spotkać tete a tete z decydentami i rozpocząc rozmowy. POtrzeba do tego 10 fachowców, dobrego programu i wszystko w tym temacie.... pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: czarna dziura 15.04.11, 14:36 truskawa800 napisał: > Panie Włodku, > > wydaje mi się, że powinniśmy szukac i przemysłowych i nieprzemysłowych. Powinno > to wyglądać tak, że 5-10 osób z mandatem władz i dobrą ofertą jedzie do konce ARAW. Zajmuję się marketingiem i sprzedażą B2B, więc trudno mi się nie zgodzić. Promocja publiczna ma nieco sensu, wizerunek trzeba kształtować, świadomość pobudzać, tak wobec zagranicznego biznesu, jak i turystów oraz pracowników, których chce się przyciągnąć. Ale to może być tylko działanie wspierające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: czarna dziura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:08 Jaki to przemysł osiadł w powiecie ziemskim? Wystarczy się przejechać po okolicy. Coraz więcej magazynów, coraz mniej producentów :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: czarna dziura 15.04.11, 14:39 Gość portalu: stefan napisał(a): > Jaki to przemysł osiadł w powiecie ziemskim? Wystarczy się przejechać po okolic > y. Coraz więcej magazynów, coraz mniej producentów :-/ Wzrost gospodarczy powiatu ziemskiego jest w ostatnich latach chyba najszybszym w Polsce, znacząco przekracza tempo wzrostu gospodarczego Wrocławia, najszybciej rozwijającego się miasta. Dzięki temu aglomeracja poznańska rozwijała się podobnie szybko jak wrocławska, tylko tam miasto u nas wsie, które w przyszłości wygenerują dla nas wszystkich dodatkowe koszty funkcjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawa800 Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy 15.04.11, 10:55 Może przypadkowo tak to zostało ujęte w atykule, ale autor pisze,że prezydent Grobelny starał się ten ruch powstrzymać, ale było za późno... Mam wrażenie, że jest ogólnie, na wiele rzeczy o jakieś 10-15 lat za późno... Co ciekawe na szefów Kampanii nawet nie podziałał argument, że tu są mniejsze koszty... Może warto by sprawdzić czego inwestorom tu brakuje, że się stąd wynoszą... Mam nadzieję, że administarcja lokalna się obudzi i podejmie jakieś bardziej dynamiczne działania na rzecz przyciągania nowych inwestorów, skoro nie umie zatrzymać starych. Albo niech się honorowo poda do dymisji. Prezydent Grobelny- ma jakieś tam zasługi- urząd miasta ma ISO i działa przyzwoicie, komunikacja miejska też jest ok, zieleń miejska, maraton i niektóre inne akcje sportowe, może coś tam jeszcze- nie wiem. To są dobre rzeczy i za to trzeba człowieka pochwalić , ale zastrzeżeń mam znacznie więcej: 1. Drogi upadają. Piszę o tym po raz chyba 10- dlaczego- tak jak w Warszawie nie można ich odnawiać systemem remontów week-enowych. W Warszawie działa to fantastycznie. Może nie można, ale niech mi ktoś wyjaśni dlaczego, bo się nie zamknę sam z siebie w tej sprawie. 2. 20 lat czekamy na zagospodarowanie wolnych torów. W 20 lat Chińczycy zbudowali w Szanghaju Pudong- zobaczcie sobie zdjęcia w necie. Wiem, że nie jesteśmy Chińczykami, ale, żeby przez 20 lat dyskutować o 800h i nie móc dla pożytku POznaniaków się dogadać.... NIe pojmuję... 3. Podczas gdy np do Wrocławia i okolicznych gmin- celowo piszę o okolicznych gminach, bo oni tam bardzo dobrze współpracują przychodzą: LG, Toshiba, Electrolux, Whirpool, Fagor, Volvo, Toyota, Faurecia, HP, IBM i masa innych, od nas odchodzą. Dlaczego tak się dzieje? Też nie pojmuję. jestem przekonany, że trzeba się ruszyć z miejsca i rozmawiać zarówno z ościennymi gminami, które mają wolne tereny pod inwestycje, jak i z inwestorami. Dać im jakieś zachęty. Zarządzanie miastem to nie tylko administrowanie, ale też realizowanie śmiałej wizji jego rozwoju- z pasją i proaktywnie. 4. Stadion - powiedziano na ten tema już chyba wszystko, ale szczęka mi dygocze jak sobie o tym pomyślę i nie jestem chyba jedyny. 700 baniek. Jeszcze, żebyśmy tu mieli jakąś Barcelonę lokalną... a nie da się ukryć, że nie mamy... jak się wszędzie o tym trąbi- ten stadion miał być po to, żeby nas zmotywować do budowy dróg, torowisk, Kaponier i innych. Teraz się okazuje, że nie ma na to pieniędzy. Może z dna kieszeni zostanie na kabaret Mumio w ramach pociechy dla mieszkańców.... 5. Centrum wygląda katastrofalnie- 27 grudnia, Św Marcin, buda Bakowskiego, plac wiosny ludów, można by jescze długo wymieniać. Wandale są bezkarni- bazgraja po murach odnowionych kamienic, policja nie interweniuje, bo sie boi, że jescze więcej zdemolują... Dobrze, że udało się postawić Stary Browar- nawet mimo zarzutów dla prezydenta. Te 7 baniek ma się nijak do 700 za stadion, a przynajmniej coś się ruszyło. Szkoda, że nie wszyscy w okolicy jeszcze kumają, że w niedzielę też można pracować i zarabiać pieniądze, ale dobra- to ich prywatny biznes... 6. PKS- kolejnych 20 lat, ale coś się rusza. czy to naprawdę musi tak długo trwać 7. Miasto na konferencje ONZ odnowiło chodniki w centrum, ale dlaczego są tak zaśmiecone i zabrudzone. Nie można naprawdę ich czyścić regularnie i kompleksowo? W Amsterdamie 2 razy dziennie jeżdż specjalne pojazdy, które zbierają śmiecie i czyszczą. u nas- science fiction- też nie rozumiem dlaczego... Dobra- wylałem trochę frustracji:-) Pozdrawiam wszystkich truskawa 800 Odpowiedz Link Zgłoś
micnow Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy 15.04.11, 11:18 >Co ciekawe na szef > ów Kampanii nawet nie podziałał argument, że tu są mniejsze koszty... Może wart > o by sprawdzić czego inwestorom tu brakuje, że się stąd wynoszą... Ale to bardzo proste, te działy potrzebują ciągłego dostępu do mediów i agencji reklamowych, a tego w Poznaniu już dawno nie ma. Poznań staje się miejscem, gdzie jeśli będzie praca to w urzędzie albo na linii produkcyjnej. I jest już za późno. Szansa została już przegrana i w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat, to się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
mayrah1 Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy 15.04.11, 10:26 Poznań WIE jak do siebie zniechęcić ludzi zdolnych, kreatywnych i żądnych rozwoju. Cóż - miasto dostanie po tyłku jeszcze bardziej gdy w ogóle straci zainteresowanie Kompani Piwowarskiej do celów innych niż siłą robocza do produkcji piwa. Warszawa będzie zarządzać a Poznań wyrabiać normy "na taśmie". Brawo ! To miasto na prawdę "know-how" TO LOSE (przegrywać). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.11, 10:50 ...a ostatni wyjeżdżający zgasi światło w tym grajdole. Miasto, które jeszcze 10 lat temu było o wiele bardziej rozwinięte od Wrocławia, konkurowało z Warszawą czy Krakowem, dziś staje się zapyziałą, prowincjonalną dziurą. Myślę, że Poznań w tej chwili może konkurować co najwyżej z Bydgoszczą (a i tego nie jestem pewien, bo nad Brdą ostatnio dużo dobrego się dzieje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko Żywiec Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: *.man.poznan.pl 15.04.11, 10:33 Dowalić baranom taki podatek od nieruchomości, ze zbankrutują hahahah Leję na Lecha! Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Masa krytyczna Warszawki 15.04.11, 10:58 Ja się niestety nie dziwię. Mam kilku przyjaciół prowadzących z mniejszym lub większym sukcesem firmy w Warszawie. Pytam się "dlaczego nie przeniesiesz się do Poznania"? Odpowiedź: "wszystkie interesy załatwia się pod stołem". Przez internet łapówki nie dasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Masa krytyczna Poznańka IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.11, 11:02 Ciekawe, że firmy prowadzące działalność we Wrocławiu czy Krakowie nie mają jakoś tego problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Masa krytyczna Warszawki 15.04.11, 11:05 ksmx napisał: > Ja się niestety nie dziwię. Mam kilku przyjaciół prowadzących z mniejszym lub w > iększym sukcesem firmy w Warszawie. Pytam się "dlaczego nie przeniesiesz się do > Poznania"? Odpowiedź: "wszystkie interesy załatwia się pod stołem". Przez inte > rnet łapówki nie dasz. Ja pracowałem w Warszawie, na tamtejszym wewnętrznym rynku i tylko w jednym przypadku kierowniczka przed moim przyjściem dla jednego z klientów przygotowywała "darmowe" meble. Poza tym o niczym takim nie było mowy. Powtarzasz stereotypy sprzed 20tu lat, gdy dzisiaj kultura biznesowa w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, czy Trójmieście jest dużo bliższa poznańskiej niż by nam to odpowiadało. Powtarzam jak i w odniesieniu do władz miasta - mniej samozadowolenia. W biznesie to jest zabójczy wirus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakitam Jasne... IP: 83.142.195.* 15.04.11, 11:06 Kompania Piwowarska przenosi dział marketingu do Wawki, żeby....załatwiać interesy pod stołem! Naprawdę wierzysz sam w to co piszesz o tych łapówkach, czy tylko chcesz wytłumaczyć poznańskich nieudaczników? Ja też mam wielu kolesi prowadzących własne firmy w Wawie i nigdy nie słyszałem, że trzeba dawać łapówki. Bo komu i za co? Żyjesz mitami, prawie tak jak PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Jasne... 15.04.11, 11:29 Gość portalu: atakitam napisał(a): > Kompania Piwowarska przenosi dział marketingu do Wawki, żeby....załatwiać inter > esy pod stołem! Tak robią wszystkie większe firmy w Polsce. Nawet jeśli siedziba pojawi się w Poznaniu czy Wrocławiu, szybko trafia do Warszawki. Tam jest "koryto" i to tam można coś ugrać. > Naprawdę wierzysz sam w to co piszesz o tych łapówkach, czy tylko chcesz wytłum > aczyć poznańskich nieudaczników? Inaczej bym tego nie pisał. > Ja też mam wielu kolesi prowadzących własne firmy w Wawie i nigdy nie słyszałem > , że trzeba dawać łapówki. Bo komu i za co? Łapówki były wręczane przez nieudaczników i może faktycznie 20 lat temu. Dzisiaj mamy do czynienia z korupcją zorganizowaną, zawyżone faktury, umorzenia podatkowe itd. > Żyjesz mitami, prawie tak jak PIS. A jednak. www.cba.gov.pl/ftp/zdjecia/Mapa_korupcji.pdf www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=coruption+in+poland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakitam srali muchi bedzie wiosna... IP: 83.142.195.* 15.04.11, 11:42 Dzieki za linka, to bardzo ciekawe opracowanie. Na Twoje nieszczęście potwierdza ono moje zdanie, bo województwo mazowieckie w wiekszości tabelek obrazujących korupcję jest na ostatniej pozycji. Czyli korupcja jest tam NAJMNIEJSZA w Polsce. Oczywiście Mazowsze to nie Wawa ale mimo to opracowanie to zadaje kłam Twojej teorii o korupcji w Warszawie. Porównaj sobie choćby dane z Wielkopolski i ilości wszczętych postępowań. Treafiłeś kulą w płot, to nie dlatego firmy uciekają z Pozka. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Inne miasta mają lepsze kadry, wiekszy rynek i lepsze warunki do prowadzenia firm. Ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
luter2000 Re: Jasne... 15.04.11, 13:12 Pracuję w szeroko rozumianym przemyśle nowych technologii. Wszystkie "niewymuszone" oferty pracy jakie miałem w ostatnich 2 latach (czyli takie, gdzie sam nie wysyłałem CV, tylko ktoś mnie znalazł) miałem bądź w W-wy, bądź z Wrocławia. Tam i w Krakowie, ale i w Szczecinie oraz w Bydgoszczy robi się (nawet jako wyrobnik, ale jednak) hi-tech. Nawet jeśli pojawią się zaraz na forum poznańscy mali przedsiębiorcy, którymi podobno to miasto stoi i będą wyśmiewać te zajęcia w korpo-hucie, dla korpo-ludków, tłukących linie kodu oprogramowania na wyścigi z Hindusami i za porównywalną pensję, to uważam, że duże firmy, płacące na czas pracownikom (w PL 1/3 pracodawców nie płaci na czas pensji) i to nie pod stołem, inwestujące w szkolenia itp. to miejsca pożyteczne dla krajobrazu gospodarczego. Taki korpo-ludek zawsze po kilku latach, po szkoleniach za wiele tys. złotych, doświadczony w środowisku międzynarodowym, z doszlifowanym angielskim, może odejść na swoje i założyć swój biznes. My w Poznaniu sobie tworzymy bazarek tanich, niskomarżowych podwykonawców, których i tak korporacje nie będą chciały, bo wspólny język i umiejętności szybciej znajdą u siebie we Wrocławiu np. w firmach swoich byłych pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Poznań - biznesowa stolica Polski 15.04.11, 11:01 Cóż innego prezydent Stępień miał powiedzieć. Robi dobrą minę. Doceniam, że obecny prezydent się w ogóle w tej sprawie spotykał z KP. Kiedyś by tego w ogóle nie zrobił. Niestety zaczęło się 10-12 lat temu od wyprowadzki mało znaczącego ESSO oraz pasywności i dopuszczenia do barbarzyńskiej prywatyzacji BZ przez przejęcie giełdowego WBK i przeniesienia siedziby podatkowej do Wrocławia. Po odejściu prezesa Ksenia, cały zarząd stracił poznańskich charakter i następuje uszczuplanie poznańskich działów. Ale przenosiny także nie mają kierunku do Wrocławia, lecz Warszawy. W każdym razie slogan Poznań biznesowa stolica Polski brzmi dziś żałośnie. Ale oczywiście prezydent Stępień zapomniał, że 50 takich miejsc pracy to magnes dla innych firm do lokowania takich miejsc pracy. Właśnie dlatego Warszawa ściąga innych, że jest duża dostępność kadr, czyli dopuszczenie do odpływu, centralizacji życia gospodarczego, oznacza rzucenia kamyka, który wywołać może lawinę. Ale jest też skutecznie poprawiana miejska infrastruktura. Poznań prowadzi zaś skuteczną politykę poprawy infrastruktury podmiejskiej, jaką potrzebują fabryki, a nie biznes (wbrew temu co przekazuje się nam czasem ludzie biznesu to ludzie zarządzający, a nie pracownicy przy taśmie ;-) Finansowo nie jest to ogromna strata, ale jest. Szacując PIT od tych 60 osób na 900 tys. PLN rocznie, uszczupli to aglomerację o 300 tys. Jednak zdajmy sobie sprawę, że te 60 osób to 0,03% wpływów z tego tytułu, a raptem 0,0064% ludności. Poza tym w sytuacji, gdy Poznań traci wpływy podatkowe przez przenoszenie się ludzi pod miasto, każde działanie Poznania powinno być nastawione na powstrzymanie odpływu mieszkańców i miejsc pracy z Poznania, czy poza aglomerację, czy do gmin w aglomeracji. Po prostu każdy 1 PLN wydatkowany z budżetu przez najbliższe 20 lat musi być oceniony pod kątem efektywności w powstrzymaniu rozlewania się miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferro Re: Poznań - biznesowa stolica Polski IP: *.rainbow.net.pl 15.04.11, 11:07 >Po prostu każdy 1 PLN wydatkowany z budżetu przez najbliższe 20 lat musi być oceniony pod kątem efektywności w powstrzymaniu rozlewania się miasta. Rozumiem, że przynajmniej 800 mln takich złotówek zostało wydanych wbrew tej zasadzie. Ach ten stadion będzie się nam czkał przez najbliższe 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mayrah1 Re: Poznań - biznesowa stolica Polski 15.04.11, 12:34 Dlatego przeklinam te wszystkie pseudo-rankingi w zakresie gospodarności miasta i nagrody odbierane przez Poznań jako miasta sprzyjającego biznesowi i innowacjom. To już nie tylko kwestia realnych pieniędzy odprowadzanych do kieszeni poznańskiej skarbówki, ale kwestia utraty prestiżu. Największe biznesy uciekają z Poznania - ludzie za pracą też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Poznań - biznesowa stolica Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 13:49 W tym konkretnym wypadku nie chodzi o ilość miejsc pracy, ale o to co jakie to są miejsca pracy. Nie ma już w Poznaniu (poza Allegro) dużej firmy, która miałby tutaj działy marketingu, wszyscy uciekli do wawy, a od niedawna widzimy, że po kolei znikają z Poznania kolejne agencje reklamowe, ci co się szybko zorientowali szybko dali nogę do Wawy, inni bankrutują. Małe firemki nie mają budżetów reklamowych pozwalających istnieć w Poznaniu prawdziwym agencją, ostaną się tylko małe studia co robią wizytówki i ulotki. A wraz z tym procesem z Poznania uciekli fachowcy z dziedziny marketingu, reklamy, najlepsi graficy itp itd. Bo w Poznaniu możesz znaleźć już prace głównie w urzędzie, magazynie, jako przedstawiciel handlowy ewentualnie w okienku któregoś z banków na św. marcinie. MTP już też ledwie dysze, jest beznadziejnie zarządzana, co lepsze konsumenckie imprezy są robione w Wawie, bo u nas mało konsumwentów, patrz PGA. I tyle. Wyprowadzka Kompanii Piwowarskiej z Poznana to koniec pewnej epoki złudzeń, o Poznaniu jako mieście biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Poznań - biznesowa stolica Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 13:52 aaa aby nie było wątpliwości, nawet Biedronka tworzona kiedyś w Poznaniu, i która formalnie znajduje się w Kostrzynie, dział marketingu przeniosła do Wawy, tutaj tylko zostały magazyny i księgowość. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Poznań - biznesowa stolica Polski 15.04.11, 14:45 Gość portalu: luki napisał(a): > aaa aby nie było wątpliwości, nawet Biedronka tworzona kiedyś w Poznaniu, i któ > ra formalnie znajduje się w Kostrzynie, dział marketingu przeniosła do Wawy, tu > taj tylko zostały magazyny i księgowość. W retailu ogólnym najważniejsze mózgi siedzą w operacjach i finansach. A te są jeszcze w Kostrzynie jeśli się nie mylę. Mylisz się, ze w Poznaniu nie ma dużych firm z centralami marketingu, ale prawda, że szczególnie marketing FMCG odpływa. Jest u nas jeszcze Beidersdorf? No i masz rację, że w tym przypadku efekt kuli śniegowej jest możliwy i ryzyko jest duże. Ale trzeba mieć pomysł na miasto, a nie na siedzenie, żeby temu przeciwdziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
hellbert Brawa dla władz "mjasta" :/ 15.04.11, 11:11 Czekam z niecierpliwością na kolejne sukcesy (czyli wyprowadzki firm). Jeszcze jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adasiu glupi jestes IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.11, 11:20 zarzad miasta nie ma z tym nic wspolnego. zarzad SAB miller do ktorego nalezy KP tak zdecydowal i juz. zarzad w polsce nie mial nic do powiedzenia w tej kwestii, to decyzja ludzi z RPA. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: glupi jestes 15.04.11, 14:47 Gość portalu: adasiu napisał(a): > zarzad miasta nie ma z tym nic wspolnego. zarzad SAB miller do ktorego nalezy K > P tak zdecydowal i juz. zarzad w polsce nie mial nic do powiedzenia w tej kwest > ii, to decyzja ludzi z RPA. Jak umowywowali wyższe wynagrodzenia, koszty dodatkowe, szczególnie koszty wynagrodzeń zarządu, które w Warszawie są wyceniane o 20-30% wyżej? Były jakieś przesłanki strategiczne? Czy te wiadomości pochodzą od polskich członków zarządu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakitam Re: glupi jestes IP: 83.142.195.* 15.04.11, 15:09 Ale Włodku, oni niczego nie musieli motywować ani nikomu sie tłumaczyć. Podjeli decyzje i już. RPA to nie Polska, tam własciciel nie musi tłumaczyć się Prezydentowi maista, burmistrzowi ani wójtowi z decyzji biznesowych. No - chyba, że otrzymywał preferencyjne warunki typu niższe podatki itp. ale to inan bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: glupi jestes 15.04.11, 16:34 Gość portalu: atakitam napisał(a): > Ale Włodku, oni niczego nie musieli motywować ani nikomu sie tłumaczyć. > Podjeli decyzje i już. RPA to nie Polska, tam własciciel nie musi tłumaczyć się > Prezydentowi maista, burmistrzowi ani wójtowi z decyzji biznesowych. > No - chyba, że otrzymywał preferencyjne warunki typu niższe podatki itp. ale to > inan bajka. To nie jest inna bajka, to reguła. Myślisz, że Amsterdam czy Haga kasuje tyle samo od biurowca Shella co od biurowca na wynajem? Bo wolny rynek to niby sprawiedliwość dla wszystkich? Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylkol re IP: *.icpnet.pl 03.05.11, 11:59 Koszty dodatkowe odbili sobie na zwolnieniach ludzi, zresztą ta cała przeprowadzka też ma na celu odchudzenie kadry. Warunki przedstawione 90% pracownikom którzy mieliby iść do Warszawy są nie do przyjęcia. Za te pieniądze nie wynajmą nawet pokoju w stolicy. Zarząd z RPA od dawna siedzi w biurowcu na Emilii Plater w W-wie, nie chce im się jeździć stale do Poznania a u nas nie ma dobrych szkół dla ich dzieci- ot cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www kompleks warszawki IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.11, 11:31 większość firm z wszystkich miast w Polsce wynosi się do warszawki, to wychodzą kompleksy malutkich niedowartościowanych ludzików i nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: kompleks warszawki IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.11, 12:13 Ciekawe, że jakoś z Wrocławia i Krakowa się nie wynoszą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: kompleks warszawki IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.11, 13:10 wynoszą się tylko nikt sie tym nie chwali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: *.opera-mini.net 15.04.11, 11:49 Panie Kwiatkowski nie badz hipokryta i mow prawde dlaczego przenosicie te dzialy: sa niedogodnosci ale dla zagranicznych menedzerow z ich dojazdami do Poznania i uwlaczajaca tym wyjatkowo wspanialym osobom i geniuszom biznesu koniecznoscia dojazdu pociagiem/lokalnym samolotem do Poznania. Nie podszywaj sie tez Pan pod pracownika i powiedz ile osob ma te atraktycjne warunki przeniesienia i ilu zaoferowaliscie tak bezczelne warunki, jasno mowiac im ze macie ich w d@pie. Wydacie miliony na przeniesienie i jakos nie przeszkadza wam spadajacy rynek piwa. Przy podwyzkach to byl zawsze argument na nie. Kompania jest firma prywatna, ale istnieje takie cos jak spolecza odpowiedzialnosc biznesu i na tej decyzji ucierpi wiele osob(rodziny) powiazanych z pracownikami. Udzial KP i tak spadnie bo Zywiec dusi was jak szalony, a jedyne co umie robic zarzad KP to podnosic ceny! Warszawa wam nie pomoze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: *.opera-mini.net 15.04.11, 12:06 Warto tez zwrocic uwage, ze wielu ludzi przeciwnych temu przeniesieniu zostalo wymienionych na typowo korporacyjne gnidy o mentalnosci swin, ktorzy w Warszawie beda sie czuli jak w niebie. Warszawa jest kolejnym genialnym krokiem po wycofaniu sie ze sponsorowania pilki noznej. Czekamy na dalsze genialne posuniecia. Tak jest kiedy zarzadzaja firma ludzie przyslani z zagranicy, ktorzy tylko udaja ze znaja sie na lokalnych rynkach i kulturach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakitam Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: 83.142.195.* 15.04.11, 12:11 >temu przeniesieniu zostalo > wymienionych na typowo korporacyjne gnidy o mentalnosci swin, ktorzy w Warszawi > e beda sie czuli jak w niebie. Może cos w tym jest. Ale jak to koresponduje z następnym twoim zdaniem?: >a ludzie przyslani z zagranicy, ktorzy tylko udaja ze znaja sie na lokalnych ry > nkach i kulturach. Kultury u ciebie sporo. Nawet zakładając, że piszesz przecież o...poznaniakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: *.opera-mini.net 15.04.11, 12:26 Co ma korespondowac? To ze zagraniczny management ma sie niby znac lepiej na polskim rynku? Niestety wsrod Poznaniakow sa rowniez ludzie ktorym korporacyjny belkot i praca przeslonily zdrowy rozsadek. Tak to juz bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Ta firma wystawia sobie nienajlepsze świadectwo 15.04.11, 14:09 skoro w epoce wszechobecnych telefonów, szybkiego internetu, tanich videotelekonferencji itp mają problemy ze zgraniem współpracy działów położonych w różnych miastach w tej samej strefie czasowej. Być może w tej firmie obowiazują dworskie zwyczaje , a ci co są poza dworem prezesa zwyczajnie się nie liczą i stąd to zamieszanie. Dworski korporacjonizm to wypaczenie przedsiębiorczości. Dlatego na miejscu Grobelnego bym nie rozpaczał, tylko zawzięcie walczył żeby Poznań stał się zagłębiem innowacyjnych firm technologicznych. Byłby z tego większy pożytek niż z dużego producenta wody chmielowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakitam nic podobnego - zero emocji pana prezesa IP: 83.142.195.* 15.04.11, 14:19 A ja nie zgadzam sie z opinia, że żle to świadczy o firmie. Jest wręcz przeciwnie. Obowiązkiem kierownictwa firmy, w tym wypadku kierownictwa zagranicznego jest dbanie o interesy przedsiębiorstwa o rozwój i zarobek dla właściciela. Jakis zagraniczny pan prezes doszedł do wniosku, że dzięki przenosinom firma zarobi wiecej. I wszystko w temacie. Koniec, kropka. Jest to najbardziej obiektywna ocena lokalizacji działu marketingu, bo robiona przez kolesia, który nie jest związany emocjonalnie ani z Poznaniem ani z Warszawą. Kapitał nie ma narodowości. Idzie tam, gdzie jest szansa na jego pomnożenie. Regionalne sentymenty, kierowanie się sercem i emocjami nie ma prawa istnienia w biznesie. Biznesem rządzi pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Bez urazy ale jesteś porażająco naiwny 15.04.11, 14:43 >A ja nie zgadzam sie z opinia, że żle to świadczy o firmie. Jest wręcz przeciwnie. Obowiązkiem >kierownictwa firmy, w tym wypadku kierownictwa zagranicznego jest dbanie o interesy >przedsiębiorstwa o rozwój i zarobek dla właściciela. Prezesi takich korporacji dla własnej wygody są gotowi popełniać nawet największe głupstwa, a jak coś nie wyjdzie to zrzucą odpowiedzialność i koszty na niższy szczebel. Wątpliwe żeby firma zarobiła więcej z powodu przeprowadzki , będą koszty z tego powodu, ale jeśli przychody i zyski raportowane do centrali będą zgodne z planem, to nikt nie będzie prezesa się czepiał o takie głupstwa jak nowy apartament i biura w Warszawie. >Regionalne sentymenty, kierowanie się sercem i emocjami nie ma prawa istnienia w > biznesie. Biznesem rządzi pieniądz. To kolejna bajka dla naiwnych, tym wszystkim kierują ludzie, każdy z nich ma swoje upodobania i preferencje , akurat jednemu z nich bardziej przypadła do gustu Warszawa niż Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Bez urazy ale jesteś porażająco naiwny 15.04.11, 14:53 piter_wlkp napisał: > >A ja nie zgadzam sie z opinia, że żle to świadczy o firmie. Jest wręcz > przeciwnie. Obowiązkiem >kierownictwa firmy, w tym wypadku kierownictwa zag > ranicznego jest dbanie o interesy >przedsiębiorstwa o rozwój i zarobek dla > właściciela. > > Prezesi takich korporacji dla własnej wygody są gotowi popełniać nawet najwięks > ze głupstwa, a jak coś nie wyjdzie to zrzucą odpowiedzialność i koszty na niższ > y szczebel. Piter wyjątkowo się z Tobą zgadzam i popieram paroma własnymi doświadczeniami zawodowymi i towarzyskimi. Dlatego tak ważna w świadomości zarządzania krajem jest świadomość lokalna (w tym samorządność województw, decentralizacja i autonomizacja), która Tobie tak bardo nie pasuje. Koncern, w którym spędziłem parę lat rozważa wyprowadzkę ze swojej miejscowości, ale tylko do stolicy Landu, nigdy by nikomu nie przyszło do głowy przenoszenie się do Stuttgartu, Dusseldorfu (najbardziej strategiczne miasta ze względu na branżę), czy Berlina (polityka). Po prostu regionalizm ćwierci pracowników międzynarodowego koncernu sprawiłby, że porzuciliby pracę, a to zakłócenie wszystkiego od kultury organizacyjnej poczynając. > >Regionalne sentymenty, kierowanie się sercem i emocjami nie ma prawa is > tnienia w > > biznesie. Biznesem rządzi pieniądz. > > To kolejna bajka dla naiwnych, tym wszystkim kierują ludzie, każdy z nich ma sw > oje upodobania i preferencje , akurat jednemu z nich bardziej przypadła do gust > u Warszawa niż Poznań Warszawa jest o 20-30% wyżej w działach HR międzynarodowych koncernów w rubryce wynagrodzenia zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: Bez urazy ale jesteś porażająco naiwny 15.04.11, 20:52 wlodzimierz_nowak napisał: > Piter wyjątkowo się z Tobą zgadzam i popieram paroma własnymi doświadczeniami z > awodowymi i towarzyskimi. Dlatego tak ważna w świadomości zarządzania krajem je > st świadomość lokalna (w tym samorządność województw, decentralizacja i autonom > izacja), która Tobie tak bardo nie pasuje. Koncern, w którym spędziłem parę lat > rozważa wyprowadzkę ze swojej miejscowości, ale tylko do stolicy Landu, nigdy > by nikomu nie przyszło do głowy przenoszenie się do Stuttgartu, Dusseldorfu (na > jbardziej strategiczne miasta ze względu na branżę), czy Berlina (polityka). Po > prostu regionalizm ćwierci pracowników międzynarodowego koncernu sprawiłby, że > porzuciliby pracę, a to zakłócenie wszystkiego od kultury organizacyjnej poczy > nając. Rozumiem Twój tok myślenia, ale jakoś nie uważam aby dążenie do lokalnej autonomii mogło uchronić Poznan przed odpływem miejsc pracy. (spójrzmy na przykład Wrocławia) Jeśli chodzi o Kampanię Piwowarską, zwyczajnie zdażyło się, że wyższy management dużej firmy miał kaprys zamieszkania w Stolicy i swój kaprys zrealizował pociągając za sobą pozostałych pracowników. Wątpię żeby była to decyzja racjonalna, ale cóż , ich prawo. Być może oferta Poznania nie jest w stanie zaspokoić wszystkich kaprysów prezesów, ale rzecz w tym żeby sie od takich firm uniezaleznić i stworzyć tu warunki do rozwoju firm zatrudniających jak najwięcej wybitnych mózgów. Jak już zapuszczą tu korzenie to nie tak łatwo będzie ich stąd przenieść, bo odtworzenie ich know-how zajmuje dużo więcej czasu niż zbudowanie od podstaw działów sprzedaży i marketingu w innym dużym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Bez urazy ale jesteś porażająco naiwny 16.04.11, 09:27 piter_wlkp napisał: > Rozumiem Twój tok myślenia, ale jakoś nie uważam aby dążenie do lokalnej autono > mii mogło uchronić Poznan przed odpływem miejsc pracy. (spójrzmy na przykład Wr > ocławia) Co pokazuje Tobie Wrocław? > Jeśli chodzi o Kampanię Piwowarską, zwyczajnie zdażyło się, że wyższy manageme > nt dużej firmy miał kaprys zamieszkania w Stolicy i swój kaprys zrealizował poc > iągając za sobą pozostałych pracowników. > Wątpię żeby była to decyzja racjonalna, ale cóż , ich prawo. Cóż, zobaczę czego się dowiem. > Być może oferta Poznania nie jest w stanie zaspokoić wszystkich kaprysów prezes > ów, ale rzecz w tym żeby sie od takich firm uniezaleznić i stworzyć tu warunki > do rozwoju firm zatrudniających jak najwięcej wybitnych mózgów. Jak już zapuszc Wrocław i Kraków przygotowały się planistycznie na tworzenia takich warunków przed dekadą. Poznań jeszcze nawet nie jest w tym etapie. Miejsca na nowoczesne technologie zostały wyznaczone tak, że nikt tam nie zainwestuje (brak tramwaju, czy kolei aglomeracyjnej),a dwa z tych miejsc dzięki lekkiej ręce naszych władz przestają już istnieć (studium wysokie technogie, obecnie mieszkaniówka), Marcelin i Podolany. A w tamtych miast to wszystko jest. Krytykując zarządzanie Poznaniem nie piszę przecież, że jest do D, gdyż każdy widzi, że jest dobrze. Ale w przyszłości zostaniemy z tyłu. To już coraz bardziej nieuniknione (spłukanie finansowe na 15 lat przy ciągłym spadku liczby ludności, gdy gdzie indziej notowane są lekki albo mocny wzrost). > zą tu korzenie to nie tak łatwo będzie ich stąd przenieść, bo odtworzenie ich k > now-how zajmuje dużo więcej czasu niż zbudowanie od podstaw działów sprzedaży i > marketingu w innym dużym mieście. I tu niestety jesteś w błędzie. Przy polskich nakładach na naukę, a przede wszystkim mechanizmach zarządzania na uczelniach oraz zjeździe poznańskich uczelni w rankingach nie stworzymy tu krzemowej doliny przez najbliższe 50 lat. Mózgi zawarte w tych działach to jest już/było nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość BOJKOT!!!!!!! IP: 95.108.94.* 15.04.11, 22:47 popieram wypowiedź! dlatego idąc tokiem myślenia, zarówno regionalni pracownicy jak i inni regionalni konsumenci KP powinni zbojkotować produkty firmy. uważam że na początek należałoby zacząć od LECHA PILS - piwa podobno regionalnego Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak nonsens 16.04.11, 09:34 Po to aby wszystko już padło należy wesprzeć browary w Żywcu(Warszawie) i Okocimiu(Warszawie)? Patriotyzm konsumencki to ważna broń ekonomiczna w nieustającej wojnie rynkowej. Polacy niestety są jedną z najmniej patriotycznych nacji w Europie, najmniej zwracającą uwagę na kraj, czy region pochodzenia. Ale to jeszcze poznańska firma i dopóki zatrudnia tu ludzi i płaci podatki to takie działania nie mają sensu. Natomiast wiem, że jeśli Santander przeniesie poznańskie działy WBK do Warszawy albo Wrocławia (o czym się mówi), to bez dwóch zdań zamykam tam moje konto mimo 12to letniej współpracy i pełnego zadowolenia (a z drugim kontem przewędrowałem przez 11 banków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakitam może i jestem naiwny IP: 83.142.195.* 15.04.11, 14:54 ale sądzę, że jakiś Pan Prezes Makumba albo w wersji white Schneider podjął decyzję z racjonalnych powodów. Uroda określonego miasta albo jej brak nie ma nic do rzeczy, ponieważ panowie ci weekendy spędzają w Paryżu albo Londynie w towarzystwie nastoletnich modelek. Gdyby chcieli odwiedzic Poznań to uwierz, że nie jechaliby z Wawy przewozami Regionalnymi tylko wylądowali prywatnym samolotem w Poznaniu. Oni nie rozumieja polskich antagonizmów między Wawa, Pozkiem albo Krakowem, żarcie sie miedzy sobą to nasza polska specjalność. Decyduje pieniadz albo warunki do jego zarabiania. Kaska tylko kaska. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: może i jestem naiwny 15.04.11, 20:50 >ale sądzę, że jakiś Pan Prezes Makumba albo w wersji white Schneider podjął decyzję z racjonalnych >powodów. Uroda określonego miasta albo jej brak nie ma nic do rzeczy Oczywiście z punktu widzenia pana prezesa te powody mogły być całkiem racjonalne, a szeroko rozumiana "uroda miasta" mogła być jednym z nich. Może prezesowi brakowało dobrej obcojęzycznej szkoły dla swoich dzieci, może miał zbyt daleko na golfowe party ze śmietanką dużego biznesu, albo nie miał basenu i spa blisko swojego apartamentu. Bo raczej nie uwierzę że tu w Poznaniu brakowało mu wykształconych ludzi i środków do budowania biznesu. >panowie ci weekendy spędzają w Paryżu albo Londynie w towarzystwie nastoletnich modelek. >Gdyby chcieli odwiedzic Poznań to uwierz, że nie jechaliby z Wawy przewozami Regionalnymi tylko >wylądowali prywatnym samolotem w Poznaniu. Pisząc powyższe sam negujesz, ze decyzjami biznesowymi rzadzą tylko pieniądze . Jak widzisz rzadzą nim również kaprysy prezesów, które bynajmniej nie mają na celu spowodowanie oszczędności. Jeśli ten prezes przyleciał tu z dalekich krajów, to jest tym bardziej prawdopodobne że centrala pozwala mu na zaspokajanie różnych kaprysów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwko Bojkot produktów KP IP: *.icpnet.pl 15.04.11, 15:18 Proponuję bojkot produktów KP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość BOJKOT!!!!!!! IP: 95.108.94.* 15.04.11, 22:44 Skoro już się im nie podoba w Poznaniu to na początek zbojkotujmy LECHA PILS !!!!!!!!!!!!! Jeśli akcja nabierze rozgłosu, to być może siłą konsumentów przekonamy KP do zainwestowania w narzędzia telekonferencji, takie jak ma GSK w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Jeszcze słowo o Browarach Wlkp 15.04.11, 21:56 Zostały one swego czasu sprzedane facetowi , który miał rzekomo gwarantować ich utrzymanie w rękach polskiego kapitału. Szybko się okazało, że dla tego faceta "polskość kapitału" tak naprawdę oznacza możliwość taniego kupna od Skarbu Państwa i sprzedaży z dużą przebitką inwestorowi branżowemu. Dzisiaj okazuje się, że browar swego czasu bardzo ceniony w regionie jak i w całym kraju , jest tylko cegiełką w globalnej układance koncernu z RPA, coraz bardziej pozbawioną lokalnej tożsamości ... Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus A u Dudkowych "tygrysków" na południu jak jest ? 16.04.11, 11:15 Poza kołchozami jakie firmy mają tam swoje siedziby ? Dla osób z kompleksami: pl.wikipedia.org/wiki/Pozna%C5%84ski_Okr%C4%99g_Przemys%C5%82owy poczytać i na spacer (albo na mecz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zGorczyna Re: Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.11, 00:52 >>Ja też mam wielu kolesi prowadzących własne firmy w Wawie i nigdy nie słyszałem, że trzeba dawać łapówki. Bo komu i za co? Żyjesz mitami, prawie tak jak PIS.<< Chyba jak PO - to w platformie łapówki, lewe zaświadczenia są na porządku dziennym. Te wszystkie rychy, zbychy, sobiesiakówna, rosoł... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Kompania Piwowarska przenosi ludzi do stolicy 17.04.11, 09:00 Rok temu, przy okazji pierwszej wzmianki o przenosinach, napisałem i zamieściłem na tym forum taki tekst: Ostatnio dużo książek sensacyjnych przeczytałem więc może stąd taka fantazja. - Cześć, tu Gary. Siedzimy sobie z Jess, Lawrem i Kelvinem. Słuchaj Graham. Nie możemy w całości oddać się firmie, bo do tego cholernego Poznania nie lata BA. A wiesz gdzie mieszkamy. - Jakiego Poznania? Gdzie to k…a jest? - W Europie - Aaa, to trzeba było tak od razu! Rosja! Jak wyniki sprzedaży? - Jakby to powiedzieć… na świecie jest kryzys i ci w Polsce też przestali pić nasze piwo. Jesteśmy jakieś 12% poniżej planu… - Czy ty k…a wiesz co na to powiedzą nasi akcjonariusze? Mam się im tłumaczyć? Tyle lat było do przodu i w górę, a ty mi tu pieprzysz o jakimś spadku i kryzysie? - Ale szefie, mamy taki plan. Wynajmiemy biuro w Warszawie i zaoszczędzimy na biletach lotniczych z Londynu. Bo tak musimy się przesiadać, albo wynajmujemy małego jeta… -OK. Za tydzień chcę mieć na biurku raport o oszczędnościach Po tygodniu. - Cześć Gary, tu Graham. Ten raport jest jakiś dziwny. Zaoszczędzimy na biletach, ale zwiększymy koszty wynajmu biura. I coś Ty tu napisał? Jakie pieniądze na dopłaty do mieszkań dla alokowanych menedżerów? Jak to ci z Warszawy chcą dwa razy tyle za taką samą pracę? U mnie na mapie te dwa miasta mieszczą się pod moim palcem! - No, ale byłoby nam łatwiej… - Czasy są ciężkie, poczekajmy roczek albo dwa. Jak zrobisz wyniki, to centralę przeniesiemy do Pragi. Słyszałem, że to ładne miasto! (tekst napisany i opublikowany w styczniu 2010). Oczywiście to tylko moja fantazja literacka. Albo jak śpiewał Mick Jagger: Just My Imagination… Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Na pewnym etapie biznes musi mieć luksus 17.04.11, 20:28 Chociaż problem załatwia "local representative", który przyjedzie samochodem na lotnisko, zawiezie do hotelu, na rynek na kaczkę z jabłkiem i starkę. Bez tego Poznań "umiera w butach" bo miasto wygląda jak skrzyżowanie wschodniego Berlina z chaosem komunikacyjnym z Hanoi (western style, eastern energy??). Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx PZU z Warszawy do Piły? 17.04.11, 20:08 Polskie firmy biorą przykład z zachodnich koncernów i przenoszą działalność do centrów biznesowych ulokowanych poza dużymi miastami - donosi "Dziennik Gazeta Prawna". Przykładem jest największa polska grupa ubezpieczeniowa PZU, która poprowadzi Centrum Operacji Pracowniczych w Pile. www.biztok.pl/Firmy-przenosza-sie-do-malych-miejscowosci-a877 Czyli są jeszcze jakieś inne czynniki, a Warszawka zaciska sobie pętlę na własnej szyi. Dobra to oznaka. Odpowiedz Link Zgłoś