Dodaj do ulubionych

Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P...

05.05.11, 09:12
Grobelny niech im zbuduje jeszcze jeden stadion, żeby mieli co rozp...lać.
Ale może tym razem za własną kasę, co?
A to bydło do kamieniołomów, żeby odrobiło kasę wyrzuconą na stadion
Obserwuj wątek
    • miles4ever Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 09:15
      dziękuję za ten artykuł. ludzie chcący normalności- reagujmy!
      • Gość: kdf Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 09:27
        Miejsce "Lamy" - Krzysztof Markowicz - jest w pierdlu. Ten dzieciak nie potrafi nawet przeprosic. To co zamiescil na video nie uznaje jako przeprosiny.
        Niech wszyscy wpisza w Krzysztof Markowicz, na forum na stronie www. Niech google zarchiwizuje jak ten blazen zachowywal sie, niech dzieci (jesli bedzie mial, - oby jednak nie!) zobacza jakiego maja tatusia.
        Wiara Lecha - sprawdzic, przewietrzyc, osadzic, rozwiazac. Sztandar wyprowadzic!
        Grobleny - "Pajaco - pudel" precz od pieniedzy z podatkow. Nie masz jakiejkolwiek wizji rozwoju miast!
        Won!
        • Gość: Poznaniak Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.superkabel.de 05.05.11, 12:43
          Zapytam z ciekawosci: ile z 15-minutowego filmu widziales czlowieku?
      • Gość: ceterum censeo "Czy "Lech" nadal będzie dogadywał się z "Litarem" IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 16:26

Czy "Gazeta" nie mogłaby zacząć od siebie - i (na początek) zmienić kuriozalną nazwę forum sportowego?

forum.gazeta.pl/forum/f,249,Lech_Poznan_i_sport.html
        • Gość: Mk Re: "Czy "Lech" nadal będzie dogadywał się z "Lit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:09
          Nie, bo sprawami sportu zajmuje się Radosław Nawrot, a on wypisuje często takie same bzdury jak fanatyczni kibole Lecha Poznań niestety. Świadczy to co prawda o pluralizmie w GW, ale pozostawia też niesmak.
        • costa3500 Re: "Czy "Lech" nadal będzie dogadywał się z "Lit 09.05.11, 13:47

Zysk z kiełbasek dla Litara z prochów i lewej gorzały dla Olafa po drodze odpali się trochę drobnych działaczom tak można kibicować.
    • s.dymny Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 09:27
      Szanowny Panie Redaktorze - znawco piłki i klubu KKS Lech Poznań. Kolejorz ma barwy niebiesko - białe, nie zaś biało - niebieskie. Niech Pan porozmawia na ten temat z Radkiem Nawrotem. W wydanej przez Gazetę monografii poświęconej Lechowi, pan Radek piętnował takich biało - niebieskich znawców KKS-u.
      • Gość: kdf Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 09:29
        Kolego, tutaj nie o barwy chodzi, ale o czyny! Co za roznica czy ich barwami beda czarno-czarne czy sraczo-zolte? Kolor nie ma nic do zachowania tych przestepcow!
        • s.dymny Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 09:46
          Zwracam jedynie uwagę na "warsztat" dziennikarski. Pan red. Żytnicki od pewnego czasu pretenduje do miana największego znawcy patologii w i wokół klubu KKS Lech Poznań. Wydaje mi się, iż najwyższy czas aby nauczyć się takich podstaw jak nazwa, barwy etc, tego o czym się pisze. Bo na razie jest trochę tak jakby dziennikarz artykuł o Rzeczpospolitej Polskiej zilustrował flagą Monako ;)
          • s.dymny Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 09:50
            Redaktorze - dziękuję za szybką reakcję. Niesmak jednak trochę pozostał ;)
          • Gość: q. Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.11, 09:51
            Jak się nie ma czego czepić, to się czepia głupot. W nosie mam czy ci bandyci stadionowi kibicują klubowi biało-niebieskiemu czy odwrotnie. Żytnicki pisze z sensem i nie pretenduje wcale do bycia ekspertem od druzyny piłki kopanej i gonionej pod nazwą Lech. A porównywanie barw klubu sportowego z barwami ojczyzny uważam za mocno niestosowne.
            • s.dymny Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 09:56
              Gość portalu: q. napisał(a):

>A porównywanie barw klubu sportowego z barwami ojczyzny uważam za mocno niestosowne.
              Ty q uważasz jedno, ja drugie - takie czasy kolego, demokracją i swobodą ocen zwane. Nic na to nie poradzimy.
              • Gość: kdf Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 10:02
                Istota problemu jest zjawisko bandytyzmu, ktore red. Zytnicki pietnuje. Tak mysli zdecydowana wiekszosc. Temat art. to zachowanie lamy Krzysztofa Markowicza i jemu podobnych skupionych w zorganizowanej grupie prestepczej jaka jest stowarzyszenie wiara lecha. Jesli bedzie art. o warsztacie dziennikarskim wtedy bede czepial sie barw klubowych. Na razie mnie "kolory" zupelnie nie interesuja. Interesuje mnie bandyta litar i jego pomagierzy z przerosnietymi miesniami.
                • jazzman1979 Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:18
                  Dla niektórych to sens życia że jego szalik ma sraczkowato czarny kolor a innych zielono różowy, jak ktoś jest idiotą to tak ma ...
                  • good_vibrations Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:29
                    Kolego Jazzman, Ciebie nikt nie nazywał idiotą więc daj sobie na wstrzymanie.
                    Agresja z Ciebie aż kipi.
                  • Gość: kdf Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 10:38
                    Kolega jazzman1979 doskonale sobie odpowiedzial, ze dla bydla "sensem życia że jego szalik ma sraczkowato czarny kolor a innych zielono różowy, jak ktoś jest idiotą to tak ma". Czyli wyznawcy szalikokolorow to idioci i tyle;-). Pieknie, stadionowi napinacze pisza i nie wiedza nawet co.....
                    • jazzman1979 Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 11:51
                      Nie umiesz czytać ze zrozumieniem :( a do kiboli trzeba strzelać z ostrej amunicji ...
                      • plendz Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 12:01
                        Zachowujesz się tak samo jak oni - jak chamscy kibice/bandyci stadionowi. Tyle tylko, że czujesz się lepszy bo twoja agresja jest anonimowa i pisana, a ich jawna i krzyczana. Ja nie widzę różnicy. Kto ma ich zastąpić? Tacy jak ty? To ja dziękuję - z deszczu pod rynnę...
                        • jazzman1979 Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 12:50
                          Nie widzisz różnicy między awanturą z policją i dewastacja stadionu na 100 k , z postem uzasadnionej krytyki ? Zmień leki ...
                          • plendz Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 13:07
                            Widzę taką samą agresję i folgowanie złym emocjom. Od słów do czynów wcale nie prowadzi tak długa droga, a w twoich słowach nie brakowało opisów zła jakim odpłacałbyś za zło. Bandyci wśród kibiców Lecha też na pewno byli przekonani, że mają moralne prawo "protestować".
                • Gość: Poznaniak Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.superkabel.de 05.05.11, 12:45
                  Pan Zytnicki nie pietnuje bandytyzmu a pisze na zlecenie i dlatego jest mu obojetne jakie barwy ma klub.
                  • Gość: michalkucharski Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:10
                    Czyje zlecenie? Teorie spiskowe kibiców Lecha Poznań dorównują jedynie tym radio maryjnym.
                    • Gość: KIEPSKI Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: 80.87.35.* 05.05.11, 18:58
                      Nie
                      Przygłup Zytnicki se pisze te swoje wypociny ze swojej twórczej inwencji.
                      Sam se wymyślił...
          • Gość: abt Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.11, 09:57
            Naturalnie temat burd kiboli nie jest warty nawet wzmianki, kolory szalikow stanowia najwiekszy problem.
            Pewnie jakis dzialacz Lecha zabral glos w dyskusji, a moze zam litar.
          • Gość: Rob Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.05.11, 16:08
            Pełna zgoda. Widocznie jaka gazeta, tacy dziennikarze i ich "warsztat".
            Osobiście jestem pełen podziwu jak red. Nawrot może tam wytrzymać.
      • dr.remix Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:53
        Ale żeś go zmiażdżył bracie e hej!
    • zawia i po Leszku 05.05.11, 09:27
      Kolejny Lech z hukiem ląduje
      • Gość: gosc kasa IP: *.play-internet.pl 05.05.11, 09:31
        skoro klub nie szanuje kibiców, a stawia na bandytów, to ja takiego klubu wspierac nie chce. lubie piłę i lecha, ale na mecz zaden nie pojde, dopoki klub nie pozbedzie sie bandytow z trybun i wladz.
    • jarspy Dośc tego. 05.05.11, 09:43
      A ja jestem kibicem od czasów kiedy Litary i inne zakapturzone penery w pieluszkach biegały. I przestałem chodzić po prostu na Lecha i moich synów przyprowadzać. Bo nie bee wspierał klubu którym trzęsą bandziory przy wsparciu zarząu klubu i władz miasta.
      Jak na trybunach zostaną tylko chuligani to może ktoś wreszcie odkryje że coś tu jest nie tak.
      Dobrze ze Wyboircza piszę proato i jasno. Szkoda że nikt nie wyciąga wniosków. I mała uwaga: gdyby to było 20 late temu to w Bydgoszczy ówczesna milicja kazałaby wyłaczyć kamery telewizyjne a potem tak długo by tych gó...arzy lali pałami że na następny mecz o własnych siłach mogliby pojechac za pół roku. A teraz mamy Policję z której to całe chuligaństwo się śmieje. A tu trzea ich lać, lać i jeszcze raz lać.
      • Gość: tsuranni i wszystko w temacie IP: *.man.poznan.pl 05.05.11, 10:12
        popieram w pełnej rozciągłości
        • Gość: prawie emeryt Re: i wszystko w temacie IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.11, 10:22
          a ja mam te satysfakcje ze moj ziec to kibol lecha i za kazde slowo na temat tego klubiku ma obita morde przezemnie i zwolnienie lekarskie ,nie toleruje chamstwa we wlasnym domu ,a po finale P:P znowu pobity i skamlacy jak chory pies i tak bedzie do konca moich dni bandytow trzeba utemperowac a ja to potrafie i szczyce sie tym .
          • Gość: murtom Re: i wszystko w temacie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.05.11, 16:10
            ja, ja her firer!
          • Gość: KIEPSKI Re: i wszystko w temacie IP: 80.87.35.* 05.05.11, 18:56
            ktoś ci chyba kiedyś , mózg czymś obił bo cuś masz pod kopułą nietegez dziadziu
      • Gość: marqiz Szkoda... IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 10:14
        Szkoda, że tak się stało. Jakiś czas temu Lech wpadł na całkiem niezły pomysł (moim zdaniem) dogadania się z kibicami. Jedni nazwą to haraczem inni tchórzostwem, ale przez ostatnich parę dobrych lat kibice Lecha byli rzeczywiście wzorem do naśladowania. Poza incydentem na meczu z Wisłą (kilkudziesięciu kibiców Lecha nie mogło patrzeć jak kibice Wisły psują im nowowybudowany stadion), który trwał parę minut i piętnowanego tak strasznie w mediach incydentu z opluciem na meczu Polska - WKS, kibice poznańskiego klubu ani u siebie ani na wyjeździe nie sprawiali żadnych problemów, a ich oprawy często są ciekawsze od samego meczu.
        Niestety, stało się... Przez 120 min meczu w Bydgoszczy wszystko było ok. Zdziwił mnie dość mocno moment w którym do karnego podchodził Wawrzyniak. Nie wiem czy będąc Krzysztofem Kotorowskim potrafiłbym myśleć o bronieniu jedenastki, gdyby 2m za mną stało kilkuset kiboli przeciwnej drużyny. Moim zdaniem w tym momencie mecz powinien był zostać przerwany dopóki policja nie zaprowadziłaby kibiców legii z powrotem na trybuny. Stało się jak się stało... psychologia tłumu (fakt że o IQ nieco niższym od średniej). Raczej jestem spokojnym człowiekiem ale widok kibiców legii biegających po murawie stadionu też by mnie delikatnie mówiąc zdenerwował...
        Szkoda, bo patrzenie jak media szukają żałosnych powodów, żeby przedstawić kibiców Lecha w złym świetle strasznie mnie śmieszyły. Teraz taki powód dał im dany i specjalnie brakuje jakichkolwiek argumentów do obrony.
        Mam nadzieję, że klub i Wiara Lecha wyciągną wnioski i osoby biorące udział w zamieszkach w Bydgoszczy zostaną ukarane zakazami stadionowymi, które rzeczywiście będą egzekwowane.
      • good_vibrations Re: Dośc tego. 05.05.11, 10:31
        @Jarspy - z Twoich słów wynika, że jesteś zwolennikiem autorytarnych systemów, jak nazizm czy komunizm. Mam rację? A może mnie też byś tylko "lał, lał, lał" ??
        • jarspy Re: Dośc tego. 05.05.11, 10:38
          good_vibrations napisał:

> @Jarspy - z Twoich słów wynika, że jesteś zwolennikiem autorytarnych systemów,
          > jak nazizm czy komunizm. Mam rację? A może mnie też byś tylko "lał, lał, lał" ?
          > ?
          Nie. jestem za tym żeby chuligani demolujacy stadiony i kompromitujacy nas gdziekolwiek się pojawią byli karani i żeby panstwo umiało egzekwowac prawo które stanowi.
          • good_vibrations Re: Dośc tego. 05.05.11, 10:42
            Wierz mi że będą ukarani. Ale na szczęście najpierw są sądy a dopiero po udowodnieniu winy wyrok i kara.
            • jarspy Re: Dośc tego. 05.05.11, 10:49
              good_vibrations napisał:

> Wierz mi że będą ukarani. Ale na szczęście najpierw są sądy a dopiero po udowod
              > nieniu winy wyrok i kara.

Co jak widąc od lat kompletnie u nas niestety nie działa. A skoro nie ma kary to jest eskalacja vide te rzozróba w Bydgoszczy. I nikogo nie chwycili wiec chuligani się teraz poklepuja po plecach, ogladają swoje foty w necie i w tv i dumni z siebie szykuja na następne widowisko. To sies kończy jakąs wielka tragedią z ofiarami w ludziach. Obym się mylił.
              • alfalfa Re: Dośc tego. 05.05.11, 18:19
                jarspy napisał:

> Obym się mylił.

Spoko, mylisz się.
                A.
      • Gość: Poznaniak Re: Dośc tego. IP: *.superkabel.de 05.05.11, 12:51
        Nie krocej niz ty jestem kibicem Lecha, roznimy sie tym ze ja nie bylem milicjantem ani ormowcem jak ty. Tobie brakuje tego: by sie troche nad ludzmi popastwic, pokazac jaki ty silny gnojku jestes!! Synow to ty sobie na Malysza wysylaj jak sie nie podoba. Kiedy ostatni raz byles na meczu, ze takie bzdury wypisujesz? Ja chodze na mecze z synem i 4-letnim wnukiem!!
        • Gość: Też poznaniak Re: Dośc tego. IP: *.171.119.234.static.crowley.pl 05.05.11, 14:14
          Panie "poznaniak" - pan pisze z internetu niemieckiego :-) superkabel.de :-) Poza tym, bluzga Pan wyzwiskami. Obraża Pan kogos bo napisał żęby gonić chuliganów. A co? Całować się z nimi? Prowadza Pan tego "wnuczka 4 latka" na mecze gdzie kibole demolują stadion, biją się, zaplają race, śpiewają same wyzwiska? Brawo. A moim zdaniem jest Pan tak naprawdę nastoletnim kibolem.
        • Gość: michalkucharski Re: Dośc tego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:14
          I wyrosną takie samie neofaszystowskie oszołomy jak ty niestety. Komunizm i faszyzm trzeba dławić w zarodku, a nie jeszcze rozwijać. Kim byłeś 40 lat temu, że poczuwasz się do moralnego prawa obrażania innych bez podstaw od ormowców i milicjantów?
    • etykieta.zastepcza Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:00
      Musiałaby się stać tragedia na miarę Heysel, aby wreszcie zaczęło się coś dziać... dopóki bowiem kopiemy się we własnym piłkarskim grajdołku, to żadnych zdecydowanych kroków nikt nie podejmie. Na PZPN nie ma w ogóle co liczyć, kluby też obchodzą się z kibicami jak ze śmierdzącym jajem (vide - Poznań), a włodarze - czy to miejscy, czy krajowi - od czasu do czasu pohuczą tylko basem, że "tak nie można", złożą parę szumnych zapowiedzi i na tym się skończy.
      Żałować należy, że te parę lat temu rząd nie zdecydował się wprowadzić komisarza do PZPN, co skutkowałoby interwencją UEFA/FIFA i zawieszeniem Polski we wszelkich rozgrywkach. Straty nie byłoby żadnej, bo poziom polskiej piłki jest taki, jak widać, a przynajmniej nie byłoby okazji do przynoszenia sobie wstydu w Europie, za to można było wtedy wykonać szereg działań naprawczych od samej góry zaczynając.
      Póki co, wykluczenie z rozgrywek nadal może nam grozić - z powodu permanentnych rozrób i faktu, że nikt, łącznie z policją, samorządami i rządem, nie daje sobie z tym rady. Tylko po prostu wstyd większy. Ale i tak to chyba jedyna możliwość, aby zmusić kogoś do działania.
      Wykluczenie Anglików na parę lat z europejskich rozgrywek zadziałało - bo po prostu nie było wyjścia, a i drużyny angielskie wcale nie grają gorzej... sądzę, że powinniśmy przełknąć tę gorzką pigułę, dać postawić się przez UEFA pod ścianę i wreszcie ucywilizować stadiony.
      Okazją niech będzie teraz - choćby na dobry początek - wykluczenie Legii z europejskich rozgrywek; oni i tak mają zawieszoną karę za rozróby na Litwie, więc należałoby może tę karę odwiesić i ją po prostu wykonać?
      • jarspy Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:12
        No własnie. A może po prostu i Lecha i Legię ukarac graniem bez kibiców na 5 najbliżsyzch spotkań? I za każdą najmniejszą zadyme na stadionie czy poza nim regowac tym samym? Poza tym - wszyscy wiedzą kim sa ci bandyci którzy rządzą tymi grupami przestępczymi poukrywanymi za szalikami różnych klubów...nie można ich w końcu pozamykać? Aż takie słabe to nasze państwo chyba nie jest....ale jeżeli jest to może zamiast zamiast Święta Flagi 2 maja powinno być Święto Szalika? I każdy obywatel powinien wywieszać w oknie szalik loaklnego klubu, a w stolicy defiladę szalikowców róznych klubów odbierałby Prezydent Litar? Kto rządzi? My obywatle czy kibole?
    • Gość: t Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: 95.108.103.* 05.05.11, 10:10
      Prawda jest taka, że największym zagrożeniem po meczu w Bydgoszczy był chyba gaz, którego używała policja. Oczywiście nie powinno dojść do demolki itd. ale obiektywnie patrząc, nic wielkiego się nie stało... i gdyby nie zrobiono z tego afery medialnej, mało kto by o tym wiedział. A prawda jest taka, że poza dziennikarzem który został kopnięty nikt inny nie ucierpiał. Stop przemocy na stadionach ale i niepotrzebnej nagonce. Ani jedno, ani drugie nie powinno mieć miejsca.
      • jarspy Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:17
        hahahaha...nic sę nie stało..... rozpieprzyli tylko stadion, pobili się z policjantami....ci niepotrzebnie uzyli gazu bo przecież penery w szlikach chciały sie tylko wyściskac i wycałować ..jak to na pikniku...nic się nie stało... a koledze się rano tabletki nie pomyliły?
        • good_vibrations Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:33
          Prawda jest taka, że w Tobie Jarspy siedzi więcej agresji niż w niejednym kibolu nie tylko w Poznaniu ale w Polsce.
          • jarspy Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:43
            good_vibrations napisał:

> Prawda jest taka, że w Tobie Jarspy siedzi więcej agresji niż w niejednym kibol
            > u nie tylko w Poznaniu ale w Polsce.

Nie agresji tylko oburzenia. Jestem zbulwersowany tym co wyprawiają chuligani. A ty to popierasz? Nic się nie stało? Może to Policja napadła na świętujacych rzucanymi płotami i krzesłkami w siebie kibiców?
    • rafael_24 Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 10:12
      Klub musi zaczac przestrzegac prawa. A u nas pelne krycie dupy bojowki. Zakazy stadionowe? Smiech, bo na Kolejorza bojowka wchodzi glowna brama bez zadnej kontroli i bez biletow niczym rodzina krolewska! Wiekszczosc z nich ma pewnie zakazy stadionowe, a jesli nie to na pewno powinna :-) Wystarczy postac z kamerka pod wejsciem i to nagrac.
      Ja niechce aby ABS (Absolutny Brak Szyji) mnie kontrolowal na stadione. Do tego powinna byc stadionowa ochrona i policja. Tych z zakazem i pijanych nie wpuscic, rozrabiajacych odprowadzic i dac zakaz, a WL dac sie koncetrowac na robieniu opraw meczowych. Tylko prosciej jest sie z nimi ustawic, bo jak kibol zrobi na zlosc to rozpierniczy stadion najpierw...a wiadomo ze Kolejorzowi chodzi o to by nie staracic kasy tak jak Legia przez ostatnie dwa sezony.
    • pawel2571 Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 10:19
      Jakich 13-tu latach spokoju? A Wrocław w 2003 r.? To że zginął jeden z Arki nie znaczy, że tam Lecha nie było
    • Gość: helena Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 10:20
      Wyborcza niech zajmie się klubem Maccabi Tel Aviv.
      • jarspy Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:35
        Gość portalu: helena napisał(a):

> Wyborcza niech zajmie się klubem Maccabi Tel Aviv.

O kibol lecha sie klasykiem włączył w temat. jeszcze dopisz że czarni, żydzi i geje oraz wszyscy inni do gazu czy coś w tym stylu.
    • eskimojoe Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 10:36
      zamiast budować piaskownicę za 700 melonów + wymiana trawy czyli pewnie ok miliarda w perspektywie, można było przeznaczyć trochę kasy na śmietniki na odchody po kejtrach, tyle trąbią o sprzątaniu, mandat potrafią wlepić ale koszy ani widu, ale co się dziwić skoro obywatele wybierają kmiota, którego można wynająć żeby dał ślub bogatemu bobkowi
    • bimota Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 10:41
      Klub ma takich kibicow jakich chce...

PZPN zaplaci za szkody i bedzie dochodzil zwrotu od klubow, a kluby od kibicow... Ha, ha.. juz to widze... Niezla szopka...
    • good_vibrations Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 10:41
      Dobra, przeczytałem a teraz moje zdanie.

Powiem tak - nie ważne co się stało w Bydgoszczy ale fakt jak Wy na to reagujecie mnie przeraża. Gigantyczna skala agresji skierowana do nieznanej wam wcale grupy ludzi i zarzuty wzięte z kosmosu. Najchętniej niektórzy z was zamknęliby wszystkich kibiców w Polsce, może pobiła a na pewno potraktowała gazem łzawiącym. Fakty są takie że mała śmieszna gazetka, pełna frustratów z różnych nieprzychylnych Poznaniowi miejsc wywołuje u was uczucia, których istnienia nie jesteście do końca sami świadomi. Od pałowania i zamykania bez sądów już tylko krok do zamykania w obozie za kolor skóry czy wyznanie.

Najbardziej mnie boli, że jesteście w dużej części jak owce, które idą za swoim pasterzem ślepo i bez żadnych pytań. Gdyby "Wyborcza" chciała byście nienawidzili np. gejów - nie mielibyście żadnych pytań. Teraz chce byście nienawidzili kiboli, a wy już chcecie "lać, lać i jeszcze raz lać" i "obijać mordę".

Oto fakt, mówię jako człowiek, który był na miejscu - było nas 6000, biegało i demolowało może ze 100. Demolka będzie kosztowała 40 tys. zł, zabezpieczenie ze strony policji - prawie milion. Opowiedzcie sobie na pytanie czy Bydgoszcz musiała organizować finał.
      • Gość: kibic Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.polsat.net.pl 05.05.11, 10:53
        To Ty sobie odpowiedz na pytanie, które sam zadałeś....czy nie jesteś taką owieczką, która huligaństwo litara określa mianem "incydentu" (oplucie kobiety na stadionie). Nikt nie pisze, żeby wszystkich kibiców wsadzić do paki. Sam jestem kibicem Legii i lubie atmosfere, jaka panuje na stadionie, lubie fajne oprawy itp. Nie podobają mi się za to wszystkie akty wandalizmu i takich oto "kiboli" sam wsadził bym do paki i nie za to, że nie podoba mi się takie zachowanie, ale za to że jest niezgodne z prawem. Artykuł nie mówi o niczym co nie jest prawdą, nie ściemniają i nie wymyslają zbędnych aktów huligaństwa. PZPN nie będę bronił, ani zarządów klubów, które dają się zastraszać bandytom. litar, staruch...trzepią kasę na siebie i innym ciemnote wciskają - jak rasowi politycy, mafiozi czy PZPN - jeden c.uj!

• jarspy Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:56
        Przepraszam ale ulżyło ci jak poobrażałeś wszystkich których bulwersują chuligańskie zachowania na stadionie? Rozumiem że tych nieznanych Wam 100 chuliganów (to pewnie byli prowokatorzy Gazety Wyborczej przebrani za fanów lecha) demolowało, a ty z pozostałymi 5900 kolegami usiłowaliście ich powstrzymac przy uzyciu 500 wyrwanych krzesełek, płotów, megafonów i co było pod ręką? :-)
      • eskimojoe Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 10:56
        wiesz co jest najdziwniejsze, że 5900 stało i patrzyło - nie znalazł się ani jeden, który by tych "niepokornych" zagonił na trybuny. prawda jest taka, że Wam się to podobało, Legia nie ma prawa mieć pucharu a my robimy zadymę taka jest wasza mentalność
        • Gość: kontemplator07 Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 12:25
          Gdy dwóch warszawiaków mordowało policjanta na przystanku a kilukunastu innych nie interweniowało, nikt ani nie obciążał mieszkańców miasta o bandyckie skłonności, ani o nadreprezentację bandytów w tej populacji. Ta "obojętność" (mimo dezaprobaty dla sprawców) tłumu czy przypadkowych świadków jest obiektywną skłonnością ludzkich społeczności zachodu - jest zjawiskiem dość powszechnym i było podmiotem wielu badań socjologicznych. W kilku z takich eksperymentów wynika, że przełamanie tej obojętności wymaga zdecydowanego wezwania świadków do pomocy w czynnym powstrzymaniu i ujęciu sprawców. Ale możliwe jest to w otoczeniu kilku - kilkunastu osób. W tłumie takie "wezwanie" jest trudne w organizacji. Zarówno w wydarzeniach po meczu z Wisłą jak na stadionie w Bydgoszczy widoczna były próby innych kibiców Lecha odwodzenia tych "zapalczywych" od aktywności - ale w tłumie to nie skutkuje.
        • Gość: dreddy Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.11, 12:30
          Jak w trakcie meczu Lech - Wisła znalazło się kilku którzy powstrzymali tych którzy próbowali doprowadzić do awantury z Wisłą to był wielki płacz dlaczego to "osiłki" powstrzymują awanturę skoro od tego jest policja. W Bydgoszczy takowych nie było to znowu płacz dlaczego nie znalazł się żaden który by to powstrzymał. Zdecydujcie się - mają w końcu powstrzymywać czy nie?
        • good_vibrations Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 13:50
          Eskimojoe masz rację, powinniśmy interweniować. Powiem Ci jedno, ja się bałem.
      • Gość: kdf Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 11:09
        Panie good_wibrations,
        ten art. ani komentarze na forum nie sa kierowane do kibicow jako ogolu tylko do bandytow. Skoro miasto, klub, pznp nie moze sobie z nimi poradzic to z jakiej racji reszta spoleczenstwa ma tolerowac przestepstwa bezmozgich osilkow i pluj litarow?
        • plendz Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 12:27
          A ja to widzę inaczej: Lech wdraża pewną strategię postępowania z kibicami, której efekty nie są i nie mogą być natychmiastowe. Dla dziennikarzy GW i informowanego przez tę gazetę społeczeństwa to współdziałanie sprowadza się do jednego - WL i ostatnio Litara, podczas gdy wystarczy wejść na stronę klubu, aby zobaczyć, że pomysłów jest więcej - niektóre są całkiem sympatyczne. WL jest tylko jedną z części "układanki". Reszta działań, bardziej lub mniej umiejętnie ma budować pozycję klubu w mieście i regionie.
          Co smutne - to co robi Lech jest jedynm z nieczęstych przejawów wyciągania ręki do środowiska przeważnie młodych ludzi, których spora część wystaje pod bramami, lub się snuje po osiedlach i są traktowani jako "problem" aczęsto stają się nim faktycznie. Dziwi mnie, że GW nie proponuje akcji wspierających pozytywne kibicowanie, a jedynie w iście PiSowskim stylu rząda głów i radykalnych działań, które nie rozwiązują głębszego problemu, a jedynie doraźnie poprawiają samopoczucie "prawych i sprawiedliwych". Możemy łobuzów spychać na margines i ich poddawać ciągłym represjom, ale to nie rozwiąże problemu ich agresji i niedostosowania społecznego. "Zaproszenie ich na salony" jest ryzykowne, ale jest też najskuteczniejszą metodą zaproponowania im pozytywnego stylu życia, wewnątrz a nie przeciwko społeczeństwu. Wymaga to cierpliwości i czytelnych zasad, nad których egzekwowaniem i poprawą trzeba nieustannie i konsekwentnie pracować. Tyle, że nie wiem, czy jesteśmy do tego zdolni mentalnie - wiele z osób potępiających bandytów stadionowych prezentuje postawy nie odbiegające od zachowania tych pierwszych, równie nasycone agresją, równie gwałtowne, równie wyzute z elementarnego szacunku wobec innego człowieka.
          • Gość: michalkucharski Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:19
            Wciąganie w zdyscyplinowane struktury jakimi są organizacje kibicowskie to nie najlepszy pomysł. W Niemczech takie zabawy skończyły się nazizmem.
            • Gość: plendz Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.centertel.pl 05.05.11, 18:38
              Chyba o różnych rzeczach mówimy.
            • alfalfa Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 18:39
              Gość portalu: michalkucharski napisał(a):

> Wciąganie w zdyscyplinowane struktury jakimi są organizacje kibicowskie to nie
              > najlepszy pomysł. W Niemczech takie zabawy skończyły się nazizmem.

?? Wklej link na temat niemieckich początków nazizmu w organizacjach kibicowskich, czekam...
              A.
              • Gość: michalkucharski Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:42
                Nie napisałem o organizacjach kibicowskich w Republice Weimarskiej - prosze czytać uwaznie. Chodzi jednak o zbieżność w sposobie funkcjonowania - zintegrowanych, fanatycznych kibiców, a ruchów nazistowskich. Niestety polskie organizacje kibicowskie potrafią ich przygarnąc, ale ich energię przelewają w nienawiść do druzyn przeciwnych. Sensem byłoby zachęcanie ich do nauki, pracy...
                • alfalfa Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 18:47
                  Zaraz, to ja mam czytać uważnie, i to jest Twoje wyjaśnienie gdy piszesz bzdury? Paradne.
                  A.
    • ercu Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 10:47
      Stadion przy Bułgarskiej to stadion MIEJSKI, należący do MIASTA. Zabronić LECHOWI gry na tym stadionie dopóki nie rozwiażą sprawy tego GÓWNA które nazywa sie kibolem, to tyle.
      Szybko sie okaże że jak nie ma gdzie grać to znajda się sposoby by wywalić kibli ze stadionu.
      • Gość: Poznaniak Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.superkabel.de 05.05.11, 12:55
        No prosze ile tolerancji i kultury w czlowieku ktory nie nazywa sie KIBOL!!! Pogratulowac obiektywizmu i kultury!
    • bamber0 Sport to patologia 05.05.11, 11:34
      Sport w Polsce nie służy niczemu dobremu. Uczy chamstwa, cwaniactwa, rujnuje budżet państwa, sprzyja wzrostowi przestępczości... Rozpędzić to całe towarzystwo, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na budowę dróg, ochronę przyrody, naukę...
    • plendz Mantra PŻ kontra olew Lecha 05.05.11, 11:53
      Pan redaktor się dziwi, że jego seryjne publikacje, które zawsze mają taką samą tezę są olewane? Po prostu nie wystarczy skreślić kilku pośpiesznych akapitów, powklejać stare kawałki i powiedzieć "a nie mówiłem". Gdyby pan nie był monotematyczny, zbadał sprawę od podszewki, przedstawiał opinie nie tylko swoje i wygodne dla swojej tezy, ale spotykał się również z kibicami, to by pan wiedział więcej na temat kulisów poruszanych spraw, tego skąd się biorą problemy, jakie są na nie reakcje. Obraz, który pan maluje jest tak monotony, że aż nudny. Gdy widzę artykuł pana autorstwa o Lechu i kibicach, to doskonale wiem, co pan napisze. Ja się tym zagadnieniem na co dzień nie interesuję, a wiem, że po pierwsze - kibice są różni, że WL nie reprezentuje ich wszystkich, że również kibice, którzy biorą aktywny udział w przygotowaniu opraw są różni, że członkowie WL są różni, a także, że każda "zadyma" może być interpretowana na rózne sposoby, a zadaniem dziennikarza jest również, albo i przede wszystkim obiektywnie relacjonować różne punkty widzenia. Tego u pana brak - stąd też nie powinno pana dziwić, że nikt z panem nie dyskutuje. Przecież widać, że pan już wszystko wie i nie potrzebuje dodatkowych informacji. Nawet R. Stec, którego styl mnie denerwuje, potrafi czasem przedstawić sprawę "od drugiej strony".
      W pańskim dziennikarstwie/komentatorstwie przejawia się tendencja do stosowania generalizacji. Jako poznaniak, kibic Lecha i Warty, chciałbym pana uczulić - nie jest mi przyjemnie, gdy spotykam się z opiniami, że jako kibic jestem bezwolny, zdominowany, zastraszany, chamski, bezrozumny itd. Za takie opinie odpowiadają chamscy kibice, których nie brakuje, ale także media, które koncentrują się z lubością tylko na negatywnych stronach kibicowania. Głównie krytykują, bo wspieranie pozytywnego kibicowania jest mniej poczytne i mniej jątrzy w "opinii publicznej".
      Na koniec zdradzę panu, że czytałem kilka licencjatów i prac magisterskich poświęconych środowiskom kibicowskim różnych drużyn i dowiedziałem się z nich bez porównania więcej niż z pańskiej gazety, w której brakuje podejścia całościowego do opisywanych zjawisk, wytłumaczenia dlaczego ludzie tak się utożsamiają z daną drużyną sportową, dlaczego np. agresja jest częściej obecna wśród kibiców piłki nożnej - brakuje szerokiego kontekstu społeczno-kulturowego. Gdybyście się z kolegami w te sfery odrobinę bardziej zagłębili, wasze dziennikarstwo by na tym zyskało, a być może zainteresowałoby także kibiców.
      Tymczasem pisze pan teksty dla osób myślących podobnie do pana, tracąc w ten sposób czas i energię, którą możnaby wykorzystać aby umiejętnie przekonywać "wątpiących" do tego, że pozytywne kibicowanie jest fajniejsze i daje większego kopa, niż głupie pseudowojenki, które z czasem nabierają realnych kształtów.
      • Gość: kdf Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 12:26
        Kolego Plendz, co chcesz tutaj "badac"? Jakiego ilorazu inteligencji oczekujesz, zeby zrozumiec tych banddytow i przestepcow? Art. nie sa monotonne, bo poruszaja wazna kwestie. Te zadymy z udzialem litara sa nieustajace wiec co sie dziwisz, ze dziennikarz porusza patologie zwana wiara lecha, litarami itp.? Co chcesz interpretowac w grupie bandytow bijacych ludzi ktorzy z faszystowskim haslami na ustach?
        Trzeba dzialac, litar ze Smardzewskiej (gdzie ma dzialalnosc) powinien trafic do kamieniolomow. Pozdrawiam
        • plendz Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha 05.05.11, 12:44
          Bez zrozumienia przyczyn nie rozwiążesz problemu. Przecież ci "źli" kibice są emanacją środowisk lokalnych i środowiskowych zachowań. Trzeba atakować przyczynę a nie tylko skutek złych zachowań, umieć użyć odpowiednich kanałów oddziaływania żeby rozładować napięcia. Co z tego, że powiesz "jesteście bebe", skoro część z nich jest przekonana, że jest na odwrót, że "trzeba j.ć" Lecha, czy Legię itp. Tylko trzeba na to czasu, bo widać świetnie, że ta sfera jest zaniedbywana od lat, że Państwo stosuje praktykę wytwarzania nowych regulacji, które i tak będą olewane, zamiast realnie pracować nad zniwelowaniem problemu.
          Na przestępstwa trzeba reagować zawsze i wszędzie, a nie tylko robić szopki medialne, gdy mleko już się rozlało. Podejrzewam, że wobec nastawienia GW, władze Lecha poczuły się osamotnione w pracy z kibicami. Kibice zaś czują się napiętnowani, wytwarza się u nich syndrom oblężonej twierdzy, który pozwala im się integrować przeciwko wspólnemu wrogowi, zamiast wokół wspierania drużyny piłkarskiej. Oni czują, że dla GW i części czytelników są i tak skreśleni, więc po co się mają starać, żeby zadowolić jakiegoś redaktorka? Wręcz przeciwnie - będą się starać mu pokazać, że mają go gdzieć. To emocje na poziomie piaskownicy, ale niestety na takim poziomie kształtują się relacje społeczne u dużej części populacji naszego kraju. Wystarczy spojrzeć na "kibolstwo polityczne", czy obrażanie się i wzajemne obrzucanie kalumniami przez polityków i ich zwolenników. Wniosek: musimy pozytywnie zmieniać mentalność Polaków, krzewić wśród nich wzajemny szacunek i tolerancję dla "innych", a nie tylko poprzestawać na piętnowaniu i krytykowaniu, tropieniu układów i spisków.
          • emissarius Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha 05.05.11, 14:57
            plendz napisał:

> Wniosek:
            > musimy pozytywnie zmieniać mentalność Polaków, krzewić wśród nich wzajemny sza
            > cunek i tolerancję dla "innych", a nie tylko poprzestawać na piętnowaniu i kryt
            > ykowaniu, tropieniu układów i spisków.

Piękna puenta. Podzielam tę opinię. Sądziłem nawet kiedyś, że zarówno kluby sportowe, jak i organizacje kibiców typu WL (i inne) mogą stać się świetnymi narzędziami do realizacji celów o których piszesz. Pytanie tylko, na ile oni są w stanie podołać temu zadaniu w obecnym stanie rzeczy, i na ile są świadomi odpowiedzialności. Sądząc po czynach - jestem sceptyczny. Ale może się mylę.
            • alfalfa Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha 05.05.11, 18:26
              Sądzę, że wiele się w tej sprawie zmieniło na lepsze. Kiedyś było według mnie mniej bezpiecznie.

Oczywiście nie jest idealnie i na tym ŻERUJE pewna gazeta. Pozdrawiam jej klakierów.
              A.
          • Gość: h Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.11, 17:42
            Aby zmienic mentalność społeczną trzeba minimum 20 lat. Nie chcę przywoływać Mojżesza, ale coś w tym jest.
            Minęło właśnie 20 lat od zmiany ustroju.
            Nie pochwalałem starego i cieszyłem sięna nowy.
            Niestety przy okazji tej zmiany kawałek po kawalku rozpieprzono też podwaliny nazwijmy to szacunku do siebie i otoczenia, systemu edukacji i wychowania.
            A składa się nań kultura i wychowanie, te nabywane w domu, te obejrzane i przeczytane w mediach i te wyuczone w szkole i przez grupy społeczne.
            Poza tym w każdym społeczeństwie będą, ludzie którzy są marginesem.
            Tego nic nie zmieni. Szumowiny były i będą.
            Tylko ten margines jest albo naprawdę marginalny, albo gruby prawie taki jak społeczeństwo przestrzegajace ogólnie przyjętych norm. U nas bliżej już jesteśmy tego grubego marginesu.
            W konsekwencji, mamy znieczulicę. Normalni boją się debili i chuliganów.
            Stąd 100 ludzi terroryzuje 5900 normalnych kibiców.
            Więc śmieszą mnie te klubowe programy cywilizowania urodzonych troglodytów za czasów późnego Jaruzelskiego i wczesnego Wałęsy.
            Wychowanie zawsze zaczyna się w domu, ale jak rodzice już sami są nie wychowani, bo zbaraklo wzorców..., to trochę za poźno na wychowywanie przez kibicowanie.
            A litar, no cóż wziął przykład z elit politycznych, które od lat bez konsekwencji publicznie obrzucają się gnojem i które przy okazji gnoją każdy autorytet, ten stary jak i każdy pojawiający się.
            Ryba psuje się od głowy.
        • Gość: kontemplator07 Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 13:23
          W młodym wieku trafilem do drużyny harcerskiej zebranej z pospolitego ruszenia. Dominowała tu dwie eki z pogranicza drobnej przestępczości i znanego powszechnie w Poznaniu huligaństwa (tu nikt obcyzmroku nie przeszedł przez place i ulice bezpiecznie). Dokładnie byli to też moi koledzy ze szkolnej ławy. Po sześciu latach tej "przygody" wszyscy - dosłownie wszyscy wyszli na ludzi (niektórym pomogło jeszcze wojsko). Dzisiaj - większość emeryci i renciści - inżynier, lekarz, motorniczy, muzyk, hydraulik, elektryk, lekarz i profesor UP spotykamy się na stadionie przy Bułgarskiej (nie na trzeciej trybunie). Wszyscy popieramy współpracę Lecha z Wiarą Lecha - nikt nie popiera rozrabiaczy i bandytów na stadionie i poza nim.
      • Gość: kontemplator07 Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 12:38
        Mam podobne odczucia.
      • Gość: Poznaniak Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.superkabel.de 05.05.11, 12:39
        Pan wybaczy panie Plendz, ale czyni Pan jeden blad: nazywa pan tego dyletanta dziennikarzem, a on na ten tytul nie zasluzyl. Nazwalbym to co on robi "Pisaniem na zyczenie": jest teza i trzeba napisac cos na ten temat.
      • Gość: murtom Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.05.11, 16:17
        Trudno oczekiwac obszernego, doglebnie skanujacego artykulu skoro jest przedyktowywany przez telefon z warszawy.
        • Gość: michalkucharski Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:33
          No tak, jak zwykle wszystkiemu winna Warszawa. Grobelny tez tropi spiski i prowokacje. Jestem Poznaniakiem i Wielkopolaninem i wstyd mi za was wszystkich! Nie potraficie nic zrobić, a jak coś pójdzie nie tak to to wina innych. Przykre.
      • Gość: michalkucharski Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:22
        Regularnie czytuję artykuły Piotra żytnieckiego i nigdy nie odniosłem takiego wrażenia jak Pan. I dalej idziemy w zasadę - nie pisac, nie mówić, rozwiążą to międyz soba i będzie dobrze. To jak z załatwianiem sobie posady, albo swoich interesów w tym mieście.
        • alfalfa Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha 05.05.11, 18:30
          Post też przeczytałeś ale nie zrozumiałeś (podejrzewam, że jesteś idealnym targetem PŻ):

> I dalej idziemy w zasadę - nie pisac, nie mówić, rozwiążą to m
          > iędyz soba i będzie dobrze.

Wskaż mi taką tezę w komentowanym poście.
          A.
        • Gość: KIEPSKI Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: 80.87.35.* 05.05.11, 19:05
          Widocznie jesteś niedorozwinięty skoro nie widzisz ze w kazdym pisze to samo. A jak nie ma nic do dodania to wkleja do swoich wypocin to co naskrobał wczesniej.
          Kazą to żytnicki pisze.
      • alfalfa Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha 05.05.11, 18:23
        Takie posty czyta się z przyjemnością. Dziękuję.
        A.
        • Gość: plendz Re: Mantra PŻ kontra olew Lecha IP: *.centertel.pl 05.05.11, 18:54
          Dziękuję za komplement. Boję się tylko, że nidługo ktoś do mnie napisze, że przynudzam - ale staram się wykazywać, że można pewne rzeczy interpretować na różne sposoby, czasem, choćby dla ćwiczenia spróbować spojrzeć cudzymi oczami.
    • w_l myśleć trochę, myśleć... 05.05.11, 13:07
      Z treści komentarzy wynika, że 90% komentujących nigdy nie było na meczu i wiedzą tylko to, co pokaże telewizja albo napisze red. Żytnicki.

10% komentujących balansuje na granicy prawa, albo je łamie, używając określeń typu bandyta, grupa przestępcza w stosunku do stowarzyszenia i jego członków (najlepszy jest ciągle powtarzany kwiatek o zaatakowaniu i opluciu całej rodziny - a stan faktyczny jest taki, że "zaatakowany" został jeden, podobno pijany, osobnik).

Działalność grup przestępczych jest w Polsce penalizowana, więc autorzy tych komentarzy powinni w te pędy ruszyć do prokuratury dostarczyć dowodów, jesli je posiadają, a jeśli nie - modlić się żeby nie przyszedł pocztą pozew. Internet nie jest aż tak anonimowy,.

Redaktor Żytnicki mógłby odżałować parę dyszek i przyjśc na mecz (na sektor gości albo VIP, bo trudno się dziwić, że na pozostałych może odczuwać ostracyzm). Atmosfera jest zazwyczaj fantastyczna, dzięki ciężkiej pracy tych, których opluwa. Nierzadko większym widowiskiem jest to, co prezentują kibice, od tego, co prezentują piłkarze.

A zadym... jest znacznie mniej, niż wtedy, kiedy kibolem Lechii był ukochany przewodniczący przewodniej siły narodu - premier Donald Tusk.

Uwaga: nie jestem członkiem WL, na stadionie bywam nieregularnie, mieszkam w Poznaniu i kibicuję tak PSŻ Lechmie, jak i KKS Lech, tak samo jak studentom Politechniki na międzynarodowych zawodach.

• Gość: jah Re: myśleć trochę, myśleć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 14:19
        Po co komu ta cała piłka nożna w Polsce ? Komu to jest potrzebne ? Poza "działaczami" którzy mają z niej kokosy. I poza pożal się Boże "piłkarzami"

Sport wychowuje ? Właśnie widzimy jakie to wychowanie. Szkoła przestępczości wszelakiej.

Od ilu lat już wałkujemy temat bandytyzmu na stadionach , i nic. Komu na tym zależy ?

• w_l Re: myśleć trochę, myśleć... 05.05.11, 16:40
          Gość portalu: jah napisał(a):
          > Po co komu ta cała piłka nożna w Polsce ? Komu to jest potrzebne ? Poza "działa
          > czami" którzy mają z niej kokosy. I poza pożal się Boże "piłkarzami"
          Kilkuset tysiącom widzów na trybunach i kolejnym przed telewizorami. Jest popyt, jest podaż.
          Mniejsze zainteresowanie można zaobserwować teatrami czy operą - czy nalezy je zamknąć, bo po co one komu?

> Sport wychowuje ? Właśnie widzimy jakie to wychowanie. Szkoła przestępczości ws
          > zelakiej.
          Doszukujesz się korelacji tam gdzie jej nie ma.
          Bandyci są bandytami, na ulicy, na stadionie, wszędzie.
          U oszusta, który mi nie zapłacił, widziałem na stoliku gazetę wyborczą. Czy powinienem (zgodnie z linią GW) wyciągnąć wniosek, że czytelnicy GW to oszuści?

> Od ilu lat już wałkujemy temat bandytyzmu na stadionach , i nic. Komu na tym za
          > leży ?
          A byłeś kiedyś na stadionie? Na meczu PP Lech-Legia była jedna (JEDNA) poszkodowana osoba (operator kamery) - to znacznie mniej, niż w wypadkach drogowych. Czy rząd zrobi w końcu coś z drogami i bandytami za kierownicą?
          • Gość: michalkucharski Re: myśleć trochę, myśleć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:44
            Ja z kolei u kilku kiboli w rękach widziałem Gazetę Polską ;)
            • Gość: w_l Re: myśleć trochę, myśleć... IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 22:14
              Gość portalu: michalkucharski napisał(a):

> Ja z kolei u kilku kiboli w rękach widziałem Gazetę Polską ;)

Ja też czytuję, mimo że nie jestem kibolem. Czytuję również Rzeczpospolitą, NIE, DGP i parę innych tytułów, bo różni dziennikarze mają rożny warsztat, różne źródła i linię programową i wszędzie można znaleźć coś interesującego.

Od kilku lat nie czytam GW, bo oszaleli z nienawiści z jednej strony, włażą w d..ę z drugiej i szkoda tych 2 czy 2,50PLN - wiem z góry co będzie napisane w jutrzejszym numerze. Jedyną różnicą względem tabloidów jest to, że tabloidy potrafią napisać coś przeciw naszemu nieudolnemu rządowi, a GW - nie.
        • Gość: KIEPSKI Re: myśleć trochę, myśleć... IP: 80.87.35.* 05.05.11, 19:07
          Tobie napewno wystarczy radyjo.
          Nie martw sie komuś jest potrzebna ...
          Kazdy normalny facet sie nią interesuje.
          Z wyjątkiem chyba tylko pedzióf
      • Gość: michalkucharski Re: myśleć trochę, myśleć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:39
        Byłem na meczach. Nie posługuję się tylko tym co pisze wyborcza, a czytam także forum WL. I obraz tej sytuacji jest blizszy tezom red. Żytnickiego niż słowom, które padają zza barykad WL, którzy twierdzą, że nic nigdy nie zrobili. Osoba o której mowa była z rodziną - opluto mężczyznę i popchnięto kobietę. Nawet Markowicz nie twierdził, że ten człowiek był pijany i za to dostał. W kontekście prac magisterskich polecam książkę dr Chlebowicza.
    • maxelpe Żytnicki ha ha 05.05.11, 16:22
      Ty sobie możesz obalać mity, ciepłego brata jakim jesteś
    • Gość: gan generalnie glupoty gadacie wyborczo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 18:52
      dzisiaj...3000% racji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • jarspy Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 05.05.11, 19:43
      Fajnie się to forum czyta. Najpierw oburzeni ludzie napisali że maja dośc, a potem od pewnego momentu właczyli się wypisz wymaluj chuligani naszego Kolejarza bluzgajac na prawo i lewo błotem. I odsądzajać od czci każdego komu się nie podoba chuligaństwo, bijatyki i rozróby.
      Jaki z tego wniosek?
      Są zorganizowani, trącą nazizmem i są niebezpieczni.
      Czas chyba aby rozprawić się z tym "kibolstwem" jak z dopalaczami. Zero tolerancji. Po prostu zero. Łapać, osądzać i karać.
      To jest kraj normanych zwykłych obywateli. Nie bandytów w szalikach.
      Dość tego. D O Ś Ć.
      • Gość: w_l Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.icpnet.pl 05.05.11, 22:06
        > Fajnie się to forum czyta. Najpierw oburzeni ludzie napisali że maja dośc, a po
        > tem od pewnego momentu właczyli się wypisz wymaluj chuligani naszego Kolejarza

Błąd godny tylko samego pana redaktora...

• alfalfa Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w 05.05.11, 23:56
        Ty tu chuliganisz od rana
        forum.gazeta.pl/forum/w,67,124892219,124894280,Re_Upadl_mit_poznanskich_kibicow_najlepszych_w.html
        i nie płacz, że nie dostałeś gromkich oklasków. Nazizmem lub też komunizmem Ty trącisz bo postulujesz cenzurę i bezprawne działania na zasadzie odpowiedzialności zbiorowej.
        A.
    • costa3500 Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w P... 09.05.11, 13:43

Litar i laf zapili bo nie mogli sprzedawać kiełbasek.
    • Gość: kilkenny Re: Upadł mit poznańskich kibiców - najlepszych w IP: *.EggDr0p.no-lo.Tumban.con.sus.nukes.ProcesosIRC.org 09.05.11, 22:27
      zapodaj.net/c49070006da0.jpg.html
      teraz zaczną się młócki pod sztandarami partyjnymi
    • drx Zniszczyć kibolstwo 17.05.11, 23:53
      Wszelkimi dostępnymi środkami.

CHWDK!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka