Dodaj do ulubionych

MOPR: Rom potrzebny od zaraz

25.07.11, 20:35
A nie lepiej aby Romowie nauczyli się języka nomen omen urzędowego? Wszyscy en masse są tak dysfunkcjonalni lingwistycznie?
Obserwuj wątek
    • marhaba-2 MOPR: Rom potrzebny od zaraz 25.07.11, 21:12
      Ci cyganie vel Romowie jak potrzebują to bardzo dobrze mówią po polsku tylko jak od nich coś się chce to nic nie rozumieją.
    • zero85 Specjalista d/s przep**rdalania pieniędzy 25.07.11, 21:14
      Zacznijmy od tego, że Cyganie NIE CHCĄ się integrować ! To naprawdę nie są głupi ludzie, chociaż odstają od naszych norm społecznych. Osobiście nie przepadam za nimi, ale NA SIŁĘ uszczęśliwiano ludzi w III Rzeszy ! Niech środowisko postępowe, gazeta wyborcza i kółko jej wielbicieli zrozumie, że pewnych elementów NIE DA SIĘ zintegrować z ogółem społeczeństwa dlatego, że te elementy po prostu tego NIE CHCĄ. Prościej się nie da.
    • edziufujara MOPR: Rom potrzebny od zaraz 25.07.11, 21:40
      A ja sie pytam gdzie są te wszystkie Cygany co na ich miejsce jakieś romy przyszły ?
    • edziufujara MOPR: Rom potrzebny od zaraz 25.07.11, 21:41
      Czy słowo ,,CYGANIĆ '' tyż wykreslono ze słowników ?
    • prezesik007 MOPR: Rom potrzebny od zaraz 25.07.11, 21:43
      Skoro przyjechali z myślą o pasożytnictwie na innych osobach płacących podatki, to po co wyciągać do nich rękę i na dodatek zatrudniać kogoś, kto potrafi gadać w ich języku... będzie trudno kogoś znaleźć, bo to totalne nieroby.
      Pokażcie mi polaka w Niemczech/Francji/Anglii, dla którego urząd zatrudnia osobę mówiącą po polsku, bo kilkaset osób nie chce się języka urzędowego nauczyć.

Mi też dajcie, skoro tacy hojni jesteście.
    • emi-47 MOPR: Rom potrzebny od zaraz 26.07.11, 00:04
      Dorzucie jeszcze jakąś kasę na naukę gry na instrumentach aby nie fałszowali żebrząc w bimbach !
    • archfil MOPR: Cygan potrzebny od zaraz 26.07.11, 06:22
      Widzę, że wszyscy postanowili przekonać Cyganów, że mają w Polsce tylko prawa, że im się coś należy, a nie mają żadnych obowiązków. Mieszkają w Polsce, a nie muszą znać polskiego (tylko w urzędzie i w szkole, bo jak żebrzą, wróżą, albo chcą coś sprzedać, to dobrze znają), za to muszą otrzymywać zasiłki: dla bezrobotnych, rodzinne, dla niepełnosprawnych umysłowo dzieci (po to są im potrzebne tak naprawdę te zaświadczenia), itd.
      Określenie Cygan stało się w naszym języku synonimem oszusta, kombinatora, kłamcy i złodzieja. Niedługo z tym samym będzie się kojarzyło słowo Rom. A jak każą nam nazywać się potem?
    • Gość: koszerna klamie Nie rozumie po polsku? To niech spie***la IP: *.itelligence.pl 26.07.11, 08:04
      Juz to kiedys napisalem. Nie umieja po polsku, to wracac na drzewo, do lasu, gdzie ich miejsce. Albo sa z nami, na naszych zasadach, albo fora ze dwora.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka