Dodaj do ulubionych

Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia

16.08.11, 20:14
Czy p. Strzałko coś na mózg padło? Jowita jest chroniona? Co w otoczeniu jest chronione? - jeśli już, to wyłącznie budynek drukarni, która na tle ciemnej reklamy jest lepiej widoczna, niż na tle elewacji akademika zrobionej z potłuczonych talerzy. Bardzo chciałbym usłyszeć, co w otoczeniu DS Jowita jest objęte ochroną i jak do tego ma się wielka reklama wisząca na Sheratonie (i sam Sheraton, pasujący do położonych po drugiej stronie Bukowskiej budynków targowych jak pięść do nosa) - otoczeniu zabudowanym bez ładu i składu. Z drugiej strony p. Strzałko dopuściła do ewidentnie wrogiego w otoczeniu elementu, jakim jest kolor elewacji jednego z banków na ul. Zwierzynieckiej - to jej nie przeszkadza?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krze Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia IP: *.icpnet.pl 16.08.11, 21:39
      Konserwa jak konserwa - lepszej za czasów Rysia-Pysia prezydenta Waszego kochanego, mieć nie będziemy (na mieście słychać nawet, że na zmianie Poznań może jedynie stracić). Inną sprawą jest tutaj postawa władz UAM, które ewidentnie szkodzą swoim klientom - czyli studentom. Szczytem arogancji są wypowiedzi tej żałosnej rzeczniczki prasowej, chociaż ona akurat tylko przekazuje informacje...
      • wnukmarycha Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia 16.08.11, 22:06
        Gość portalu: Krze napisał(a):

> ynie stracić). Inną sprawą jest tutaj postawa władz UAM, które ewidentnie szkod
        > zą swoim klientom - czyli studentom.

Akurat tu się mylisz. Studentów w tej chwili jest w Jowicie kilkunastu (na ponad 410 miejsc) i nic nie stoi na przeszkodzie, by zgłosili chęć przeniesienia się do innych pokoi. Przy obowiązku samofinansowania się akademików szukanie każdej możliwości zarobienia jest nie tylko działaniem na korzyść studentów, ale wręcz obowiązkiem Uczelni - nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by wsadzić ręce w kieszenie i po prostu podnosić stawki za miejsca, nieprawdaż?

Arogancji w wypowiedzi p. rzecznik prasowej nie widzę.
        • lukask73 działanie na korzyść 17.08.11, 10:15
          > szukanie każ
          > dej możliwości zarobienia jest nie tylko działaniem na korzyść studentów, ale w
          > ręcz obowiązkiem Uczelni

No to ja mam pomysł: zasłonić wszystkie okna i zrobić gigawyświetlacz LED. Każdy będzie mógł sobie wynająć dowolny kawałek tego wyświetlacza i pokazywać tam swoje reklamy. Coś na wzór www.milliondollarhomepage.com

Dalsze oszczędności uzyskamy przez likwidację 2/3 łazienek. Przecież studenci (zwłaszcza męska część) i tak rzadko korzysta. W tym miejscu można urządzić dodatkowe pokoje. Ponieważ LED daje bardzo dużo światła, można zrezygnować z elektrycznego oświetlenia. Wystarczy zastosować konstrukcję, która zapewni widoczność reklam również od tyłu.

Skoro nie będzie światła, nie ma pewności, że konieczne będą również gniazdka elektryczne. Co najwyżej można pozostawić gdzieniegdzie gniazdka na pieniążek (jak w UK) celem podładowania baterii w laptopach. Jednak podstawowym miejscem ładowania powinny stać się gniazdka w hotspotach i pubach.

Należy zlikwidować windy, które pożerają prąd, zabierają miejsce i wymagają ciągłych napraw. Tam też można urządzić pokoje. Wystarczy przed Akumulatorami zrobić nasyp o takiej wysokości, żeby nad nim było 5 pięter. Na nasypie będzie główne wejście do budynku (nieużywane), a istniejące wejście będzie dodatkowym podziemnym wejściem, na poziomie chodnika.

Korytarze powinny być wynajęte ajentom, którzy urządzaliby tam 24 godz. na dobę imprezy, oczywiście płatne. Dobry student, który uczy się non-stop w pokoju oświetlonym LED-ami nie odczuje tego kosztu, chyba że zapragnie się wykąpać, tylko po co?
          • Gość: z_innego_ds_u Re: działanie na korzyść IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 17.08.11, 11:04
            Przepraszam, ale bredzisz, nie znając realiów domów studenckich i ich obecnych uwarunkowań ekonomicznych (jeśli je znasz, to zapewne z czasów, gdy wszystko się należało, a na efekty ekonomiczne nikt nie zwracał uwagi). Uniwerek chce zarobić na akademiku (i w gruncie rzeczy dla jego mieszkańców), gdy studentów nie ma lub niedobitkom (to dotyczy góra 5-6 pokoi, a więc mniej więcej tylu osób) można zapewnić W TYM SAMYM akademiku inne pomieszczenia, a Ty obracasz to wszystko w jakiś głupi, pseudośmieszny żart. Ktoś Ci już napisał - nie wypowiadaj się, gdy nie Ty będziesz ponosić finansowe skutki roszczeniowych i wygodnickich postaw paru osób.
            • lukask73 niedobitkom 19.08.11, 05:39
              > gdy studentów nie m
              > a lub niedobitkom (to dotyczy góra 5-6 pokoi, a więc mniej więcej tylu osób) mo
              > żna zapewnić W TYM SAMYM akademiku inne pomieszczenia

20 X będą niedobitki?
    • Gość: qq Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia IP: *.xdsl.centertel.pl 16.08.11, 22:30
      Lepiej zainteresować się budynkiem zabytkowej rozdzielni Jeżyce przy ul. Grunwaldzkiej 1 (nie chodzi o halę sportową, chodzi o największy budynek, stojący w osi północ-połudznie, pomiędzy Bukowską a Grunwaldzką. Wnętrze - zabytek techniki z 1956 roku - jest systematycznie ograbiane z cennych aparatów, za chwilę wszystko zdemontują. Proponuję czym prędzej wpisać do rejestru zabytków.
    • Gość: poznaniak Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia IP: 95.108.102.* 16.08.11, 22:35
      Niestety cale stare miasto i jego obrzeza naleza do tzn. strefy zabytkow (nie jest to rownoznaczne z wpisaniem rejestr zabytkow). Oznacza to, m.in. ze kazda modyfikacja fasady/elewacji budynku musi byc uzgodniona wczesniej z konserwatorem. Tyczy sie to kazdego budynku w tej strefie (starych kamienic, PRL-owskich reliktow jak i nowo wybudowanych budynkow).

Spacerujac po Poznaniu staram sie zwracac uwage na budynki w strefie i czasami mam wrazenie, ze konserwator przymyka oko na duze buble w centrum wogole nie wpasowujace sie w klimat starego miasta.
      • Gość: XXL co z płotem przy starym browarze ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 23:34
        a co sie dzieje z płotem przy starym browcu ? Załatwione pod stołem ? Gruba była koperta ?
        • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: co z płotem przy starym browarze ..... IP: *.washdc.fios.verizon.net 17.08.11, 00:03
          Reklama powinna pozostac na stale , reklamy daja Poznaniowi ten niepowtarzalny charakter dzikiego , azjatyckiego miasta. Co jest ciekawsze , 99% Poznaniakow sa za biedni, aby kupic cokolwiek w reklamowanym sklepie. Nieudacznik zarabiajacy 3000 zlotych miesiecznie kupuje w Rafale Lorenskim ? Ta reklama umieszczona na AKADEMIKU to dobry kawal o glupocie Polakow !
          • starveling Re: co z płotem przy starym browarze ..... 17.08.11, 10:01
            > Ta reklama umieszczona na AKADEMIKU to dobry kawal o glupocie Polakow !

Powiesz mi to samo, gdyby w październiku okazało się, ze za miejsce w DS będę musiała zapłacić więcej?
            • lukask73 Ma być tanio? Proszę... 19.08.11, 05:42
              Niech będzie jasno powiedziane, że pokój z dostępem do światła dziennego 500 zł, a pokój zasłonięty czarną szmatą 300 zł. Światło sztuczne gratis od zmierzchu do świtu. Dla chętnych: pokój na kondygnacjach podziemnych bez dostępu do łazienki 150 zł.

Inna sprawa to jak te szmaty wyglądają. Ktoś przyzwyczajony do estetyki DS-owej pewnie tego nie zrozumie, ale miasto składa się z budynków, a nie szmat.
          • poppers68 Ezekiel 25 - odpowiedź godna..... 19.08.11, 08:52
            ....i zgodna z linią Zespołu Redakcyjnego poznańskiej GW.
            Tylko tak można tłumaczyć umieszczenie tego postu na głównej stronie.
            Gdyż w moim odczuciu tego typu bełkot , obraźliwy dla rdzennych mieszkańców Poznania praktycznie nie powinien podlegać nawet najdrobniejszemu komentarzowi.
            No bo co napisać ? Że w Berlinie do dzisiaj mamy aleję Kosmonautów? Że do dzisiaj
            mamy w Berlinie ulicę Gagarina i NIKT nie wpadnie na idiotyczną konkluzję o azjatyckim charakterze Berlina z powodu jak wyżej?
            Co ciekawe , ilokroć wracam ze wspomnianego Berlina (Hannoweru czy innych miast niemieckich) bądź z Pragi ,bądź z Budapesztu Poznań jawi mi się pewną kontynuacją tego co widzę w miastach Europy - kultury zachodniej.
            Dziwne, że nie mogę tego stwierdzić na podstawie obserwacji Rzeszowa, Warszawy czy Białegostoku.... i to po mimo,że kraj nasz nieodwołalnie się zmienia i to naprawdę widać.

Ezekiel 25 ,
            Proszę albo wrócić na stałe do swojego rdzennego miasta ( o ile trafiłem z podejrzeniem o inne niż Poznań miejsce urodzenia) albo odbyć wycieczkę po kraju bądź innych regionach niż Wielkopolska.
            I proszę naprawdę nie obrażać Poznania..... to normalne miasto, któremu kulturowo bliżej do wspomnianego Berlina. I Pana posty ani usilne starania Państwa Wybieralskich , Przybylskich czy Bojarskich tego nie zmienią.....
    • Gość: EJ Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia IP: *.wtvk.pl 17.08.11, 00:14
      Przenieść tę reklamę na elewację hotelu włoskiego! Niech zasłoni to szkaradztwo!
      • rockville Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia 17.08.11, 00:39
        Gość portalu: EJ napisał(a):

> Przenieść tę reklamę na elewację hotelu włoskiego! Niech zasłoni to szkaradztwo
        > !
        ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Lepiej wyrzucic te przestarzale Koziolki z wiezy ratuszowej. To bylo by tak po europejsku, gdyby zamiast Koziolkow wyskakiwal Audi A8 !!!
        • lukask73 audi na wieży 17.08.11, 10:20
          > Lepiej wyrzucic te przestarzale Koziolki
          > z wiezy ratuszowej. To bylo by tak po europejsku, gdyby zamiast Koziolkow wyska
          > kiwal Audi A8 !!!

Rockville, nie kracz. W Krakowie był Krak i wykrakał. Teraz w płycie rynku mają wpusty do wody, jak - nie przymierzając - na stacji benzynowej. Tylko że długości sto parę metrów. Rysio może pójść krok dalej i wybudować wreszcie coś w miejscu krytykowanego Arsenału, np. Lidla, jak w Głogowie (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Glogow_Lidl_2005.JPG/800px-Glogow_Lidl_2005.JPG)
    • zdzichu_bhp Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia 17.08.11, 00:21
      No właśnie! Jak się ma do tego ogromna płachta z reklama na Sheratonie i sam Sheraton? Reklama na ścianie hotelu wisi tam spokojnie 20 metrów dalej i jakoś już "feng szuj" Pani nie zakłóca?
    • lukask73 ochrona konserwatora 17.08.11, 10:01
      > Czy p. Strzałko coś na mózg padło? Jowita jest chroniona?

To jest tak jak z pomysłem czc. Rządu, żeby niesumiennym alimenciarzom zabierać prawa jazdy. Ciekawe jak daleko się posuną? Będą odłączać telefon czy unieważnią paszport?

Powoływanie się na ochronę konserwatorską to nonsens. Lepiej niech ktoś zajmie się pomocą w egzekwowaniu odszkodowań za usługę o obniżonym standardzie. Dotyczy to też pasażerów MPK, którzy jeżdżą tramwajami z zaklejonymi szybami, przez które mało co widać, a w czasie deszczu i w nocy w 100% uniemożliwiają rozpoznanie przystanku.
      • starveling Re: ochrona konserwatora 17.08.11, 10:09
        lukask73 napisał:

> Powoływanie się na ochronę konserwatorską to nonsens. Lepiej niech ktoś zajmie
        > się pomocą w egzekwowaniu odszkodowań za usługę o obniżonym standardzie.

Póki co, standard obniżono kilkunastu osobom, które w Jowicie mieszkają dobrowolnie i mają do dyspozycji 2/3 zasobów tego akademika na zaspokojenie swojego poczucia komfortu. I najczęściej jest tak, że są to osoby oczekujące od Uczelni darmowego zakwaterowania lub obniżenia odpłatności, co summa summarum odbywa się kosztem pozostałych mieszkańców (DS'y muszą się samofinansować). Postanowiono zarobić dodatkowo w czasie wakacji i dobrze, a roszczeniowcy niech się zastanowią nad skutkami tego, co robią, chociaż wydaje mi się, że to ich guzik obchodzi, bo w październiku i tak napiszą do rektora o całkowite lub częściowe zwolnienie z odpłatności. W ten sposób wychowujemy sobie następne - po latach - pokolenie mentalnych komunistów.
        • lukask73 dobrowolnie i świadomie zgodzili się na ciemność 17.08.11, 10:28
          > Póki co, standard obniżono kilkunastu osobom, które w Jowicie mieszkają
          > dobrowolnie

Pewnie. Tramwajami też jeżdżę dobrowolnie, ale to nie znaczy, że można mnie traktować jak śmieć. W pewnym momencie studenci wypną się na takie mieszkanie tak jak niektórzy już przesiadają się z tramwajów na rowery czy do samochodów. Nie ma znaczenia, ilu osobom obniżasz standard. Umowa jest umową i obowiązuje w 100%. Zresztą ta szmata zasłania sześć pięter, a niezasłonięte pozostały cztery. We wrześniu wszyscy wrócą i gadanie o kilkunastu osobach będzie śmieszyć nawet Ciebie.

Przypominam, że pewien rezolutny jegomość wyciął dziurę w podobnej szmacie okiennej w Warszawie i sąd przyznał mu rację.
          • starveling Re: dobrowolnie i świadomie zgodzili się na ciemn 17.08.11, 10:43
            lukask73 napisał:

> %. Zresztą ta szmata zasłania sześć pięter, a niezasłonięte pozostały cztery. W
            > e wrześniu wszyscy wrócą i gadanie o kilkunastu osobach będzie śmieszyć nawet C
            > iebie.

A o drugiej stronie akademika zapomniałeś?

Śmieszyć to mnie nie będzie, bo wiem, kto teraz tak pyszczy, potem robiąc wszystko, by nie płacić za akademik. Zresztą wiem, że teraz część z tych osób chciałaby w wakacje nadal nie płacić za DS (w ciagu roku akademickiego jakieś ekonomiczne uzasadnienie mieli - przyznaję), siedząc teraz w Poznaniu i pracując, a wiec osiągając dochody, z których lekko mogą za swoje miejsca płacić.

Ot, tyle i aż tyle, bowiem skutki tego nie Ty, a ja i inni mieszkańcy (możliwe że) będziemy ponosić od października (a nie od września, gdy DS stoi pusty). Jak widzę, na forum też rośnie kolejne pokolenie mentalnych komunistów - każdemu według potrzeb (i cudzym kosztem).
    • emissarius Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia 17.08.11, 11:49
      Nie miałbym absolutnie nic przeciw temu, by przed moim oknem na kilka miesięcy zawisła taka reklama, do tego jeszcze podświetlana w nocy. Jeśli tylko w zamian miałbym wyremontowaną klatkę schodową, windę i może nawet elewacje, na co od dawna brakuje środków. Brak światła można sobie zrekompensować codziennymi spacerami. Kilka miesięcy wytrzymam bez najmniejszego problemu. W żadnym razie nie odebrałbym tego jako ograniczania moich praw - jeśli tylko cel usprawiedliwiałby tego rodzaju wyrzeczenie. Tym bardziej, jeśli inne sposoby zdobycia środków zawodzą.

Oklejanie reklamami tramwajów i autobusów mocno je szpeci i potęguje uczucie klaustrofobii, utrudniając pasażerom orientację. Nie czepiam się, ale myślę, że można byłoby to zrobić znacznie lepiej.
      • Gość: poznańczyk Re: Reklama na "Akumulatorach" do zdjęcia IP: *.centertel.pl 17.08.11, 15:15
        Akademiki akurat są remontowane, w tym UAMu.

Lukask73 wylewającemu krokodyle łzy nad smarkatymi nieudacznikami, którzy mając do dyspozycji cały wolny akademik zamiast porozmawiać na uczelni wolą pędzić do pismaków, polecam zainteresowanie się tym, jak od ponad trzech lat mieszkają ludzie w kamienicy przy ul. Królowej Jadwigi 62 - za płachtami kolejnych reklam, z rusztowaniami przed oknami. Ta kamienica chyba też stoi w strefie ochrony, a reakcji p. konserwator jakoś nie ma. Zresztą tej kobiecie dotąd nie przeszkadzały/nie przeszkadzają ani reklamy na Sheratonie, ani te na Jowicie (bo obecna wcale nie jest pierwsza i jedyna (choćby wielki banner WTK pod neonem oraz reklama nad oknami stołówki od strony ul. Zwierzynieckiej)) - o ohydnie jadowitym budynku banku lepiej już nie wspominać. Ale cóż, najlepiej zapewne wykazać się na gruncie utworzonym przez kilku leniwych populistów.
        • lukask73 to ja - krokodyl 19.08.11, 05:52
          Daleko mi do popierania całości działań p. Konserwator. Jestem przeciwny jednak tej reklamie z dwóch fundamentalnych powodów:
          *w umowie najmu na pewno nie ma zastrzeżenia, że pokoje nie będą miały dostępu do światła dziennego (bo go nie może być, jako niezgodnego z Prawem budowalnym oraz orzecznictwem, o czym już pisałem)
          *zależy mi na estetyce mojego miasta; wiem, że i tak mocno podupadło w ciągu kilku ostatnich lat, ale są też miejsca, które zyskały albo mogłyby zyskać, gdyby pazerni właściciele nie zasłaniali co ładniejszych kawałków reklamami

Jeśli są jakieś inne kamienice obwieszone reklamą, też tak nie powinno być, ale proszę ode mnie nie wymagać równoczesnego krytykowania wszystkich zakątków miasta. Nie jest moją rolą tropienie wszystkich uchybień.

Agrument jakoby mieszkający w wakacje mieli się przeprowadzać z powodu widzimisię administratora proszę w myślach odnieść do siebie. A jeśli ktoś jest zazdrosny, że inni mieszkają za tanio w akademiku, to proszę dla siebie też poszukać taniego mieszkania, a nie popierać obniżanie im jakości życia. Skoro w DS-ie jest tak tanio, to może trzeba podnieść ceny?
          • Gość: antyjanosik Re: to ja - krokodyl IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 19.08.11, 09:09
            > Skoro w DS-ie jest tak tanio, to może trzeba podnieść ceny?

Może w DS'ie nie jest tanio, ale nie musi być drożej. Jeśli będzie, wówczas studenci uciekną z akademików, które trzeba będzie zamknąć, na czym stracą najubożsi studenci. O to Ci chodzi?
            • lukask73 cena akademika 30.08.11, 15:33
              > nie musi być drożej. Jeśli będzie, wówczas stu
              > denci uciekną z akademików, które trzeba będzie zamknąć, na czym stracą najuboż
              > si studenci. O to Ci chodzi?
              Panie socjalisto. Nie ma nic za darmo. Jeśli pokoje są tańsze od wartości rynkowej, to są przekręty, fałszywe meldunki, koperty itp. z jednej strony, a z drugiej potworne koszty dla uczelni. Nie mam nic przeciwko robieniu taniego noclegu o niższym standardzie, ale niech to będzie jasno powiedziane. No i założę się, że w innym miejscu dałoby się taki akademi zorganizować po niższych kosztach. Niekoniecznie na Średzkiej. Przy Kaponierze są najdroższe grunty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka