wlodzimerz_nowak 18.08.11, 11:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmmmmm000 Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej 18.08.11, 13:15 Przynajmniej nie piszesz głupot o wyprowadzeniu tranzytu... Jakiś postęp w myśleniu. Ta droga nie mieszkańcom Poznania jest potrzebna, bo nią się nigdzie nie da dojechać. Ona jest potrzebna (jedynie) aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej 18.08.11, 13:44 To tylko klon Włodasa - oryginalny Włodas napisałby na co najmniej 2500 znaków, pouczyłby paru "błądzących" , nakreślił śmiałym ruchem katastroficzną wizję a na koniec wskazał jedynych zbawców :) Swoją drogą, podszywanie się pod Włodasa jest żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak -----dzięki Wam za czujność----- 19.08.11, 12:22 to istotnie mój wielpiciel używający mylącego loginu i się pode mnie podszywający. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawa800 Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej 18.08.11, 13:56 Ja generalnie bardzo się cieszę z każdych osiągnięć drogowców- nawet z 5 km odcinka między Zakrzewem, a Swadzimiem, czy też Rokietnicą. Wielka radość ogarnia mnie jak widzę, że problem lampy, która drogowcą ni stad ni zowąd pośrodku drogi wyrasta po 3 latach jest na dobrej drodze do ostatecznego rozwiązania nie nie będę musiał czekać na te 3 km drogi do 2045 roku. Swoją drogą ktoś, a mówię o GDDKIA snuje plany zachaczające o lata 2030-2040, co miało miejsce ostatnio powinien po prostu dostać w pysk, bo to jest kpina z obywateli tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troy Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej IP: 91.217.99.* 18.08.11, 14:40 Dlaczego wyprowadzenie tranzytu to głupoty? Ja właśnie jestem spoza Poznania i zawsze muszę przedzierać się przez miasto, by dojechać np. do A-2. Myślę, że takich jak ja jest bardzo dużo i potęguje to ruch w mieście. Poza tym Wrocław to nie jest "nigdzie", bo z A-4 też korzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KALI ci protestujacy mieszkancy,maja po... IP: 77.252.233.* 18.08.11, 16:13 ...3,4 auta i ujezdzaja codziennie po poznanskich ulicach,w d... majac co mysla o tym mieszkancy miasta.mentalnosc Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FUNznowaka "Tu byłem, WN" IP: *.icpnet.pl 18.08.11, 14:16 Idziesz w ślady Szymona Majewskiego. Za mało tych miast wymieniłeś, trzeba było jeszcze dopisać Barcelonę, Oslo, Berlin, Haga. WN mieszkał wszędzie i wszystko widział. Tony Halik to przy nim pikuś. "Tu byłem, Włodzimierz Nowak" Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimerz_nowak Re: "Tu byłem, WN" 18.08.11, 15:08 Problemem nie jest to gdzie kto był, ale kto jaki bagaż doświadczeń skąd przywiózł i jak może to wykorzystać dla dobra swojego rodzinnego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FUNznowaka Bagaż doświadczeń IP: *.icpnet.pl 18.08.11, 15:22 jest tak wielki, że jego głowa nie może tego pomieścić, zostało miejsce na rowery i trochę na PZty. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawa800 Re: Bagaż doświadczeń 18.08.11, 15:42 FUNznowaka- powiem tak- Włodek może trochę za dużo piszę i za szczegółowo, ale wnosi coś ciekawego do dyskusji i jak widzę, że jego posty się pojawiaja, to zawsze je czytam- natomiast takie posty jak Twoje zaśmiecają forum zwłaszcza kiedy czyta się przebieg dyskusji nie na bieżąco tylko 1, 2 dni po tym jak wątek zaistniał... Żebyś miał jeszcze jakieś szczególnie cięte poczucie humoru, ale Ci się niestety nie przydarzyło- więc apelowałbym żebys odpuścił i poszukał sobie innej areny do wyżywania się w dowcipach. Zacząłbym od poszukania kompanów w jakimś gimnazjum. Tam może bedą z Ciebie boki zrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FUNznowaka Re: Bagaż doświadczeń IP: *.icpnet.pl 18.08.11, 17:05 > FUNznowaka- powiem tak- Włodek może trochę za dużo piszę i za szczegółowo, ale > wnosi coś ciekawego do dyskusji i jak widzę, Osoba, która tak pisze nie może czytać jego jakże powtarzalnych i od jakiegoś czasu nudnych wypocin. Ale śmiało czytaj dalej, nie zniechęcam, prędzej czy później dojdziesz do innych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak klon 19.08.11, 12:24 Mój klon próbuje znaleźć tutaj arenę do kontynuowania zabawy. Znasz starą zasadę? Nie karmić trolla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hatak Re: klon IP: 204.45.133.* 20.08.11, 12:25 Posłuchaj imbecylu jeden, Włodków Nowaków jest w Polsce od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej IP: 142.94.86.* 18.08.11, 14:28 Zamiast bardzo drogich linii tramwajowych znacznie łatwiej i szybciej można na powrót uruchomić linie trolejbusowe. Są przede wszystkim ciche i oczywiście nie smrodzą tak jak warczące autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimerz_nowak Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej 18.08.11, 15:07 > Zamiast bardzo drogich linii tramwajowych znacznie łatwiej i szybciej > można na powrót uruchomić linie trolejbusowe. > Są przede wszystkim ciche i oczywiście nie smrodzą tak jak warczące autobusy. Oczywiście ciekawy pomysł, ale nowy system transportu wymagałby nowej zajezdni (+trakcja do niej) a także nie umożliwiałby podróży dalszej niż zasięg systemu. Tramwaj mógłby dojechać bez przesiadki na Franowo, Warszawską etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej IP: 142.94.86.* 18.08.11, 18:44 Gdyby bezmyślni decydenci bez wyobraźni nie zniszczyli sieci linii trolejbusowych w Poznaniu mielibyśmy wygodne trolejbusy jakie kursują nadal w wielu miastach na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej 19.08.11, 12:26 Jak wiesz jestem do tego pomysłu bardzo sceptycznie nastawiony, więc nie odpisał bym Tobie, że to ciekawy pomysł ;-) Nie karm trolla! Odpowiedz Link Zgłoś
kris123511 Zachodnia obwodnica Poznania troszkę bliżej 18.08.11, 18:57 szkoda że odcinek Zakrzewo -A2 dopiero w 2012 roku ,pewnie dlatego żeby za darmo przez A2 nie jeździło zbyt wiele samochodów , A2 zarabia w sposób nieuzasadniony za przejazd z Poznania do Buku od kilku lat .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Harmonogram robót drogowych IP: 142.94.86.* 18.08.11, 22:38 Widać z tego jakie metody stosują ci którzy decydują o harmonogramie robót drogowych. Chyba są w zmowie z krezusem p. Kulczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądnie rozsądek nakazuje budować III ramę komunikacyjną IP: *.play-internet.pl 19.08.11, 00:38 Panie Nowak - akurat Wrocław nie dawno wybudował coś na kształt naszej III ramy komunikacyjnej i wszyscy sobie bardzo chwalą tą inwestycję. Tak samo w Poznaniu jest ona potrzebna - chociażby po to, żeby odciążyć centrum miasta. Obecnie najkrótsza droga pomiędzy dzielnicami prowadzi przez ścisłe centrum miasta... a największe korki są na dojazdach do II ramy komunikacyjnej więc wybudowanie III ramy pozwoli nam na dobry transport pomiędzy dzielnicami. I należy się skupić na tym, żeby transport wewnątrz III ramy odbywał się tramwajami, natomiast do III ramy z zewnątrz powinny dojeżdżać autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak III rama 19.08.11, 12:45 Na wstępie zaznaczę, że odpowiedział Pan na wypowiedź kogoś, kto się pode mnie podszywa...W imieniu brakuje jednej literki. Potrzeba na III ramę to błędne założenie, że ruch samochodowy powinien wzrastać, ze to nieuniknione albo pożądane. Przeciwnie. Trzeba skłaniać mieszkańców do zmiany sposobu poruszania się, jeśli poruszają się w zasięgu sieci tramwajowej. Zmiana nawyków przez 20% jeżdżących samochodami udrożniłaby system drogowy dla tych, dla których nie ma dobrej alternatywy wobec samochodu. Wie Pan do czego doprowadziło to błędne założenie? Do tego, że w przeciętnym mieście UE15 mieszkańcy mają 400 samochodów osobowych/1000 mieszkańców, a w Poznaniu w 2010 mieliśmy ich 517/1000. Tam liczba spada, u nas rośnie, tam miasta są poniżej średniej krajowej, u nas ciągną średnią krajową w górę... Żadne drogi tego nie udźwigną. Próbowały wszystkie miasta krajów cywilizowanych i wszystkie się poddały. Najpóźniej w USA. Pytanie retoryczne - proszę zgadnąć jaki kraj będzie największym rynkiem na tramwaje w tej dekadzie? Chcą szybko nadrobić zaległości wobec Europy. Niczym Francuzi w latach 90-tych. Szerzej o III ramie pisałem przed 2 laty. poznan.gazeta.pl/poznan/1,37794,6758520,Trzecia_rama__To_rzeczywiscie_kosmiczny_pomysl.html Po dwóch latach zmieniło się tyle, że szanse na III ramę w tej postaci zmalały do niemal zera. W żadnym znanym mi mieście projekt nie powstał przy użyciu środków miejskich. Wszędzie były to subwencje krajowe, unijne, regionalne itd. I prawie wszędzie żałują, że zbudowali miejskie autostrady... Teraz UE nie dofinansowuje takich szkodliwych urbanistycznie projektów. Rząd też raczej nie będzie prowadził projektów niedofinansowanych przez UE. UE przeciwnie, uchwaliła wymóg wyciszania ruchu samochodowego, a bezkolizyjna III rama by go wzmogła. I osobiście się cieszę. Z III ramy potrzebujemy mosty na Warcie, a pierścień drogowy by się przydał, ale bez tych niezwykle drogich fanaberii jak wiadukty. forum.gazeta.pl/forum/w,67,123114093,123142300,Zenek_Alez_ja_CHCE_zbudowania_III_ramy_.html Jeśli dwujezdniowa czteropasmowa droga kosztuje przeciętnie 20 mln, to 32 km III ramy kosztowałyby nas 600 mln plus dwa mosty i kilka wiaduktów nad torami, średnio po 20 mln każdy, więc dodatkowe ok. 150 mln. 750 mln (jak na stadion) + 1 mld na mosty brzmi bardziej realistycznie niż 9 mld. Czyż nie? Tylko wobec uregulowań unijnych nie mam pewności, czy to wciąż byłoby możliwe. Teraz kolejne pytanie retoryczne. Jak Pan myśli, czy Poznań ma plan B, awaryjny plan jak rozwijać miasto, jeśli III rama nie powstanie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.remix Re: III rama 20.08.11, 10:30 3 lata mieszkałem w zachodnioeuropejskim mieście uchodzącym za wzór w kwestii komunikacji miejskiej: nowoczesne metro, gęsta sieć tramwajowa plus autobusy. żyć nie umierać. Faktycznie samochód był mi zbędny. Potem wróciłem do Poznania i proszę Pana, niech Pan przestanie sadzić farmazony o przesiadce na MPK i rezygnację z samochodów - otóż wolę stać w korku w swoim ciepłym (zimą) lub klimatyzowanym (latem) aucie z muzyczką i na siedząco niż: 1. Stać na brudnych przystankach i wyczekiwać na tramwaj/autobus, który raczej powinien przyjechać, ale pewności nigdy nie ma. 2. Jechać brudnym, przepełnionym autobusem/tramwajem gdzie zimą jest za zimno a latem za gorąco. 3. Obcować z kulturą i higieną osobistą pasażerów poznańskiego MPK. Sorry, najpierw super transport publiczny (jestem za), potem przesiadka z auta - to jest moja prywatna perspektywa, ale chyba nie jestem wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hatak Twoj przedmowca to imbecyl IP: 204.45.133.* 20.08.11, 12:23 Nie pisz mu człowieku takich rzeczy bo Cię zakrzyczy, a wątek rozrośnie się nie tam gdzie trzeba. Oczywiście, że Poznań potrzebuje nowych inwestycji drogowych, równie mocno co inwestycji w komunikację publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Twoj przedmowca to imbecyl 20.08.11, 13:55 Gość portalu: hatak napisał(a): > tam gdzie trzeba. Oczywiście, że Poznań potrzebuje nowych inwestycji drogowych > , równie mocno co inwestycji w komunikację publiczną. Poznań od ok. 10 lat 80% środków na transport zainwestował w drogi. Teraz czas na radykalne odwrócenie proporcji, gdyż przedmówca ma 100% racji, że trzeba tworzyć porządne alternatywy. I w tym problem. Władze Poznania myślą, że poznańska komunikacja to creme de la creme, gdy ma takie deficyty i tak zmarnowany potencjał na całkiem niezłą, a najlepszą w Polsce, że aż zęby zgrzytają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agronom Re: Twoj przedmowca to imbecyl IP: 95.108.96.* 22.08.11, 07:08 wlodzimierz_nowak napisał: > Władze Poznania myślą, że poznańska > komunikacja to creme de la creme, gdy ma takie deficyty i tak zmarnowany poten > cjał na całkiem niezłą, a najlepszą w Polsce, że aż zęby zgrzytają. Mam wrażenie, że chyba ktoś tu nie bardzo rozumie, co oznacza wyrażenie "creme de la creme" (w którym zresztą brakuje aż dwóch :akcent grave").... A brak dobrej infrastruktury drogowej, obojętnie - w mieście czy w kraju - powoduje, ze inwestorzy z dala omijają takie miasta czy kraje... Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Twoj przedmowca to imbecyl 22.08.11, 16:26 Gość portalu: agronom napisał(a): > wlodzimierz_nowak napisał: > > Władze Poznania myślą, że poznańska > > komunikacja to creme de la creme, gdy ma takie deficyty i tak zmarnowany > poten > > cjał na całkiem niezłą, a najlepszą w Polsce, że aż zęby zgrzytają. > > Mam wrażenie, że chyba ktoś tu nie bardzo rozumie, co oznacza wyrażenie "creme > de la creme" (w którym zresztą brakuje aż dwóch :akcent grave").... Człowiek ma fantazję, tego nie można mu odebrać. Niestety tylko tacy, wyjątkowo zbędni w gospodarce opartej na wiedzy, pchają się do polityki twierdząc, że doskonale wiedzą czego mi, tobie, innym, potrzeba. Nic się nie zmieniło, dalej będą nami rządzić ignoranci. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Twoj przedmowca to imbecyl 22.08.11, 20:16 > Gość portalu: agronom napisał(a): > > Mam wrażenie, że chyba ktoś tu nie bardzo rozumie, co oznacza wyrażenie " > creme > > de la creme" (w którym zresztą brakuje aż dwóch :akcent grave").... Serio? > A brak dobrej infrastruktury drogowej, obojętnie - w mieście czy w kraju - powo > duje, ze inwestorzy z dala omijają takie miasta czy kraje... Inwestorzy typu VW i inny ciężki przemysł być może tak. Natomiast inwestorzy wytwarzający drobne, drogie przedmioty albo usługi raczej potrzebują porządnego miasta z porządnym centrum i efektywnymi sposobami transportu ludzi, a nie towarów. A samochody osobowe do efektywnych nie należą niezależnie od tego jaka jest infrastruktura. Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Twoj przedmowca to imbecyl 23.08.11, 09:37 Patrzymy np. na Redmond i tam wcale nie ma 'porządnego centrum' w sensie Włodzimierzowym, za to są parki i domki. Wniosek - chcemy wysokich technologii to trzeba jak najszybciej zburzyć patologiczną Wildę, Jeżyce i Łazarz a na ich miejsce zrobić parki, domki i szeregowce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hatak III rama powstanie IP: 204.45.133.* 20.08.11, 12:24 Wiem to z pierwszej ręki. Takimi królikami jak Nowak radzę się nie przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geordi Re: III rama powstanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.11, 13:00 buahaha. Zapewne koszty budowy będą denominowane w tonach ryżu? To jedyne co w stosownych ilosciach "pierwsza ręka" bedzie w stanie wygospodarowac do 2018. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin MZ Re: III rama powstanie IP: *.novol.pl 22.08.11, 14:52 III rama w takiej wersji jaką forsuje Prezydent kosztuje równowartość 40 km linii metra (por. infotram.pl/text.php?from=search&id=36532 - linia czwarta -żółta). Mimo, że jeżdżę samochodem do pracy i po mieście - choć unikam strefy parkowania - wolałbym w Poznaniu 40 km (no może 35 - parę wiaduktów: Bukowska, Antoninek już zostało sfinansowanych) linii metra niż autostradę pod tytułem III rama. Jeśli masz wrażenie, że metro w P-niu nie ma sensu to dlaczego uważasz, że III rama ma? Przykładowe systemy metra w miastach poniżej miliona mieszkańców (informacja z GW 2006) Miasto Kraj Liczba mieszkańców Liczba linii metra Długość Rennes Francja 210 tys. 1 9,4 km (8,4 km pod ziemią) Lille Francja 210 tys. 2 29 km (15,5 km pod ziemią) Lozanna Szwajcaria 250 tys. 1 7,5 km (ok. 2 km pod ziemią) Newcastle-upon-Tyne Wielka Brytania 300 tys. 2 77,5 km (6,1 km pod ziemią) Bilbao Hiszpania 350 tys. 2 36,3 km (całość pod ziemią) Katania Włochy 370 tys. 2 3,8 km (ok. 2 km pod ziemią) Hajfa Izrael 400 tys. 1 1,75 km (całość pod ziemią) Tuluza Francja 430 tys. 1 12,5 km (ok. 11 km pod ziemią) Norymberga Niemcy 500 tys. 2 30,7 km (25,2 km pod ziemią) Podsumowując: III rama w standardzie autostrady to wyjątkowo głupi pomysł! To co już się buduje (S5 + S11) należy uzupełnić o północne domknięcie - obwodnicę powiatową! (Czego miasto nie chce na zasadzie co za płotem to nie moje) I trochę więcej rozsądku przy tworzeniu SIECI komunikacji (np pętla tramwajowa przy PKP na Junikowie a nie przy cmentarzu). Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Poznań omijać z daleka 22.08.11, 16:23 Gość portalu: Marcin MZ napisał(a): Pieniądze na III ramę przeznaczyłbym na optymalizację II ramy tj. likwidacji wszystkich wąskich gardeł oraz zrobienia lepszych dróg dojazdowych. Jeśli chodzi o metro. Znając Polskę oraz sposób w jaki robi się publiczno-prywatne interesy, pieniędzy starczyłoby zamiast na 40 km metra, zaledwie na projekt; połowa pieniędzy oczywiście pójdzie na nagrody dla projektantów. Jest szansa, że w Poznaniu się polepszy i bez budowy III ramy i bez metra, trzeba zmniejszyć liczbę mieszkańców o jakieś 200 tys. Powiat poznański w końcu się sam ze sobą dogada i zorganizuje się tak, że PZty będą śmierdzący moczem i spalinami Poznań omijać z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś