Dodaj do ulubionych

Eksmisje: brutalna machina rozkręca się

16.09.11, 10:06
oho - pan Wybieralski i wszystko jasne. I od razu wiadomo co z takim artykułem można zrobić :)
Obserwuj wątek
    • Gość: christophe123 Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się IP: *.w90-4.abo.wanadoo.fr 16.09.11, 10:17
      obroncy uciesnionych niech za nich placa
      • Gość: xiom Otóż to!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 10:30
        Panie Wybieralski - jak tak to Pana boli to niech Pan sam opłaci tym nierobom i dłużnikom hotel. Z moich podatków utrzymywać się i mieszkać nie będą!!
        • Gość: surma chce rzetelnych tekstów IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 11:52
          Czy GW nie mogłaby napisać kiedyś obiektywnego tekstu o eksmisjach? Bo albo jestem zmuszony czytać komentarz Wybieralskiego, o stylistyce bliskiej "Faktowi", albo pomyje pod adresem tegoż Wybieralskiego i eksmitowanych na tutejszym forum. Poproszę o rzetelną dziennikarską robotę. Kim są ci co nie płacą? Dlaczego nie płacą? Ile mieszkań przez nich zajętych jest zdewastowanych? Ilu sposród nich nie placi bo cwaniaczy, a ilu nie płaci, bo nie jest w stanie? I tak dalej, i tak dalej. Bez złudzeń i bez ideologii - ani lewicowej, ani turbokapitalistycznej.
          • Gość: socjalmdemokrata Re: chce rzetelnych tekstów IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 20.09.11, 11:09
            mądre pytanie,bo wszystkich rzucają do jednego worka,a nie ma wypowiedzi samych pokrzywdzonych nie z własnej winy te ludzie powinni zbiorowo oddać sprawę do sądu w jakiej się sytuacji znajdują MOPS rozwiązać w gminach jest tyle pracy że cho ale wolą brać kolesiów z firm.
      • Gość: Pyra Niechch Gazeta zpłaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 13:54
        Podatnik ma zpłacić? Protestuje. Nic z moich pieniędzy.
        • Gość: Mik Re: Niechch Gazeta zpłaci IP: *.ostroda.vectranet.pl 17.09.11, 13:53
          Nie ty płacisz, ale oni sami płacą ze swoich podatków, które przez całe życie zapłacili. Nie muszę chyba dodawać, że większość z nich zapłaciła ich więcej niż ty, d...pku, szczujący na bezbronnych ludzi...
    • woytolo Tytuł jest jednoznaczny. Redaktor posuwa się za 16.09.11, 10:22
      daleko. Typowy przykład mącenia zamiast rzetelnego przedstawiania całości zagadnienia.
    • meo-hav Dobry artykuł 16.09.11, 10:50
      Krótki, ale ważny. Może ktoś, kto kiedyś będzie pisał historię naszej barbarzyńskiej epoki, postawi go nawet w jednym szeregu z "Nie mogę milczeć" Lwa Tołstoja? Dziękuję Autorowi za ten głos, dzięki któremu odzyskuję wiarę, że są jeszcze w Poznaniu ludzie, którzy mają sumienie.
      • Gość: tsuranni każdy widzi to co chce widzieć :) IP: *.man.poznan.pl 16.09.11, 10:54
        wypnij pierś, wznieś sztandar i otwórz swój portfel człowieku "z sumieniem" :)
        • meo-hav Re: każdy widzi to co chce widzieć :) 16.09.11, 11:12
          Płacę podatki i chcę, żeby szły na rzeczy potrzebne, a nie na bizantyjskie stadiony czy kawior dla urzędników. Tu nie potrzeba sztandarów i heroizmu, wystarczy odrobina ludzkiej przyzwoitości.
          • Gość: zenek Re: każdy widzi to co chce widzieć :) IP: 95.108.93.* 16.09.11, 14:20
            > wystarczy odrobina ludzkiej przyzwoitości.

Masz teraz na myśli dojonych podatników czy pasożytów, którzy żerują na nich?
            Tylko jedną stronę, czyli nas "frajerów", obowiązuje "ludzka przyzwoitość"?
            • Gość: Andy Re: każdy widzi to co chce widzieć :) IP: *.ostroda.vectranet.pl 17.09.11, 14:28
              Łatwo zbanalizować cały problem, jak widać. Chodzi jednakże o to, w jakim społeczeństwie chcemy żyć, bo jeśli w takim, w którym wsparcie niewielkimi pieniędzmi (w porównaniu z np. wydatkami miasta na wielkie i kiepskie imprezy, lub żenującą promocję), niewielkiej grupy ludzi uważane jest za "frajerstwo", to jedziemy po równi pochyłej. TO co pan pisze prowadzi nas do zaprzeczenia i cofnięcia kolejnych, wywalczonych przez wieki, praw obywatelskich. Co następne? Opieka lekarska? Już leci. Emerytury? Końcówka. Chce pan żyć w osiedlu strzeżonym przez uzbrojonych strażników wokół którego ludzie dosłownie walczą o przeżycie?
              Obrona praw "meneli" jest też obroną pańskich praw...
    • Gość: gosc Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się IP: *.icpnet.pl 16.09.11, 10:59
      oho - tsuranni i wszystko jasne. I od razu wiadomo co z takim wpisem można zrobić :)
    • Gość: gosc Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się IP: *.icpnet.pl 16.09.11, 11:01
      oho - tsuranni i wszystko jasne. I od razu wiadomo co z takim wpisem można zrobić :)
    • Gość: michel Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się IP: *.icpnet.pl 16.09.11, 11:03
      Krytykować i pouczać urzędników, co powinni robić jest łatwo. Tylko chętnych to konkretnej pomocy to nie ma. Niech Autor postawi obiad chociaż jednemu bezdomnemu a nie tylko się rozczula nad losem ludzi.
      • Gość: lol Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 12:14
        Dziennikarz jest od pisania, a nie płacenia za obiady. A jakby nawet postawił to co, ma się tym przechwalać w prasie? Dopiero byś mu dał popalić. A dlaczego tylko jednemu obiad a nie dziesięciu albo stu? Czy ty fundujesz obiady bezdomnym? Czy bierzesz pod uwagę że sam możesz kiedyś wypaść za burtę?
        • Gość: michel Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się IP: *.icpnet.pl 16.09.11, 12:34
          Nie kupuje bezdomnym obiadów ale nie udaje fałszywej troski, która nic nie kosztuje. Krytykować i brać pieniądze za wierszówkę jest łatwo ale zaproponować coś konkretnego tym ludziom to już jest trudniej.
          • Gość: . Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 12:51
            Stawiasz sprawę na głowie. Dlaczego "fałszywa troska"? Jaka byłaby prawdziwa? Czy możesz podać przykłady artykułów prasowych dotyczących omawianego tematu, w których jest prawdziwa troska?
    • kanalizatorio "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 11:16
      Jak przed laty w stadionowych akcjach. Szybki dolot, kilka kopów i po sprawie?
      A w razie czego kilka kłamstw wcisnąć policjantom i ochronie.
      Grobelny boi się złamać układ z kibolami? Stanowiska za wsparcie i spokój?
      To nie może byc cywilizowane miasto w Europie! To dzicz!

A żona Pucka pracująca w Pozbudzie? I spotkanie integracyjne (czy zwał jak zawał)urzedników ZKZL na koszt Pozbudu wygrywającego szereg przetargów miejskich, przecież przed wyborami głośno o tym było w internecie. Konsekwencji nie ma żadnych.
      • Gość: w.w.w. Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji IP: *.centertel.pl 16.09.11, 11:30
        I dobrze ze w Poznaniu zabrano sie za te pseudoludzkie odpady, oby reszta Polski wziela z tego przyklad, dosc tolerowania smierdzieli i pasozytow zerujacych na reszcie spoleczenstwa. Z jakiej racji ktos kto ciezko pracuje, utrzymujebrodzine, oplaca czynsz ma sponsorowac los jakims nierobom i bumelantom, chlejacym i robiacym syf? Ale do czerwonych lbow redaktorkow z gw to nie dociera, oni nam nakazuja ich kochac, pomagac itd, wszak tylko oni maja racje w tym swoim zwichrowanym komunistycznym swiatopogladzie. Owszem, znajdzie sie paru krzykaczy zwlaszcza z zsyfialej wylegarni penerstwa na squocie, ale znakomita wiekszosc mieszkancow popiera eksmisje, i nie zmienicie tego redajtorki chocby nie wiadomo jakk histeryczne art. bedziecie plodzic.
        • Gość: lol Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 12:09
          Chciałeś krótko i kulturalnie napisać, że nie zgadzasz się z autorem, ale ci nie wyszło?
        • dr_curt Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 12:28
          Ci, którzy wylądują na bruku mają dzieci. Niewinne przyznasz - żadne z nich darmozjady, niemniej zostaną wychowane w skrajnej biedzie, atmosferze beznadziei i niespełnienia, co spowoduje, że będą pełne agresji.
          Mam nadzieję, że spotkasz kiedyś na ulicy taką osobę i dostaniesz od niej porządnie po głowie. Pretensje będziesz mógł mieć tylko do siebie i może coś wtedy zrozumiesz.

Jestem dziwnie pewien, że jesteś za obroną "życia poczętego" i jego "godności". Dziwnie pewien...

• zderzacz-hadronow Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 12:38
            dr_curt napisał:

> Ci, którzy wylądują na bruku mają dzieci. Niewinne przyznasz - żadne z nich dar
            > mozjady, niemniej zostaną wychowane w skrajnej biedzie, atmosferze beznadziei
            > i niespełnienia, co spowoduje, że będą pełne agresji.

Ale teraz gościu pieprzysz głupoty. Niejeden seryjny morderca, gwałciciel czy inny dewiant też ma rodzinę i "niewinne" dzieci i co w związku z tym? Nie można go zamknąć, bo dzieci wyrosną też na bandytów? Gówniany argument podałeś i tyle.
            • Gość: lol Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 12:52
              Zamykają mordercę razem z dzieckiem? Kto tu pieprzy od rzeczy...
              • zderzacz-hadronow Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 13:05
                Nie kumasz, skoro ktoś podaje argument, że wyrzucając nieroba z dzieckiem na bruk robi się krzywdę dziecku właśnie to jest to takie samo porównanie jak zamknięcie przestępcy w pierdlu i wyrządzenie krzywdy jego dziecku tym samym.
                • Gość: 1382 Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 14:39
                  "jak zamknięcie przestępcy w pierdlu i wyrządzenie krzywdy jego dziecku tym samym. "
                  Wychowywanie przez przestępcę to jest właśnie robienie dziecku krzywdy ale opisana sytuacja ma się jak piernik do wiatraka. Jestem za wysiedlaniem patologii uciążliwej dla otoczenia, zalegającej z czynszami ale poznałem na własnej skórze metody działania ZKZL i MPGM (nie zalegałem z czynszem i byłem legalnym lokatorem, mi umowę wypowiedziano a lokal zburzono) więc uważam że obrońcy eksmitowanych mogą mieć sporo racji a urzędnicy kłamią.
          • alfalfa Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 12:45
            dr_curt napisał:

> Ci, którzy wylądują na bruku mają dzieci. Niewinne przyznasz - żadne z nich dar
            > mozjady, niemniej zostaną wychowane w skrajnej biedzie, atmosferze beznadziei
            > i niespełnienia, co spowoduje, że będą pełne agresji.

Ja jestem dziwnie pewien, że te dzieci mają już takie warunki jak piszesz, z jedną różnicą: mieszkaniem w lokalu, którego ich rodzice nie opłacają. Ta różnica nie wydaje mi się decydująca.
            A.
            • plendz Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 13:02
              alfalfa napisał:

> Ja jestem dziwnie pewien, że te dzieci mają już takie warunki jak piszesz, z je
              > dną różnicą: mieszkaniem w lokalu, którego ich rodzice nie opłacają. Ta różnica
              > nie wydaje mi się decydująca.
              > A.

A ja z kolei jestem dziwnie pewien, że do tej pory nikt nie zadał sobie trudu, żeby przeanalizować indywidualnie wszystkie przypadki. Od MOPRu i ZKZLu poczynając, na GW kończąc. Zakładam, że na skutek radosnej działalności sądów, urzędników i dziennikarzy usatysfakcjonowani mogą się czuć wszyscy komentujący tę sytuację: każdy ma w jakimś aspekcie 100% racji. Każdy może się posłużyć jakimś przykładem, który podważa argumentację adwersarzy. Tyle, że co z tego? Czy w jakimkolwiek stopniu spowoduje to, że w przyszłości eksmisje będą odbywały się mniej "na Pucka"? Że Miasto zajmie się rozpoznaniem sytuacji mieszkańców i pomocą wobec sąsiadów "trudnych lokatorów" i kamieniczników zanim sprawa stanie na ostrzu noża? Że ktokolwiek opracuje cywilizowane, rzetelne procedury postępowania w takich sprawach? Jedna dzicz (olewanie takich sytuacji i kłopotów "porządnych" mieszkańców) jest obecnie zastępowana drugą dziczą, czyli próbą wykonania po cichu 300 eksmisji na raz (a gdy to zostało ujawnione to ZKZL z MOPRem przerzucają się odpowiedzialnością za "błędy i wypaczenia").
              Eksmisje były i będą nieodzowną ostatecznością, ale czy muszą być kolejnym partactwem?
              • alfalfa Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 13:14
                > Zakładam, że na skutek radosnej działalności sądów...

Odważne założenie. Bez niego cały post do bani więc się nie dziwię. Ja zakładam jednak, że przynajmniej sąd sprawę zbadał. Co do reszty wymienionych - zgoda. Jedni pracują na pół gwizdka i nie wypełniają swoich obowiązków (normalka na państwowym/miejskim etacie) a drudzy wykorzystują okazję do lansu (anarch-dziennikarze i reszta towarzystwa politycznie zainteresowanego).
                A.
                • plendz Re: "Dyrektor-kibol" Pucek w akcji 16.09.11, 13:26
                  alfalfa napisał:

> > Zakładam, że na skutek radosnej działalności sądów...
                  >
                  > Odważne założenie.

Nie takie znów odważne zważywszy co napisałeś "pracują na pół gwizdka i nie wypełniają swoich obowiązków (normalka na państwowym/miejskim etacie)". Sąd, podobnie jak urzędnicy działa w oparciu o dostarczone dokumenty i ma prawo rządać ich uzupełnienia. A dla sądu takie sprawy to normalka, więc nie ma się co dziwić, że wyroki w sprawie części podsądnych wydawano zaocznie.
                  Kiedyś taką procedurę przeżyłem (w sprawie o innej naturze) ale się odwołałem i zaznałem wysłuchania przed obliczem trybunału, ale wiedząc jak działa nasza machina sprawiedliwości, czy urzędnicza nie zdziwiłbym się wcale, gdyby się okazało, że mieszkając pod "sądzonym" adresem, część eksmitowanych do dzisiaj nie wie, że się toczyła jakaś sprawa...
    • mp.1976 Eksmisje: brutalna machina rozkręca się 16.09.11, 13:03
      no gdyby byli normalnie regulującymi osobami za swoje zobowiązania, nie byliby eksmitowani, więc z czego lament ? Ktoś nie płaci, dostaje wypowiedzenie, po wypowiedzeniu jest eksmisja ... coś zupełnie normalnego ! Gdybym ja nie płacił za swoje mieszkanie, też by mnie wywalili bez skrupułów !!!
      • plendz Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się 16.09.11, 13:18
        Nie sądzę, żeby lament był o eksmisje. Chodzi raczej o fakt, że okazało się, iż Miasto, które skomasowało egzekucję eksmisji na jeden termin nie miało bladego pojęcia, kogo one dotyczą i czy można je przeprowadzić zgodnie z prawem. Bo wyrok eksmisji to jedno, a procedury jego wykonywania to drugie.
        Ponadto moje zastrzeżenia budzi styl ich przeprowadzenia: dopiero od listopada tego roku dopuszczalne będą eksmisje na bruk. Do tego terminu Miasto ma obowiązek zapewnienia "lokalu tymczasowego", czy "socjalnego". A tu, na chybcika, najpierw ogłoszono, że będzie to hotel i pojawiło się pytanie, kto za to zapłaci. I teraz okazuje się, że mają zapłacić eksmitowani. Nie wnikam teraz w to, że ta cała procedura nie musi być niezgodna z prawem, tylko w to, że wygląda to na dezinformowanie Rady Miasta i mieszkańców.
        • szmecierecie Re: Eksmisje: brutalna machina rozkręca się 16.09.11, 15:37
          plendz napisał:

> Nie sądzę, żeby lament był o eksmisje.
          no tak, bo lament jest o to, że jest grupa ludzi, która chce zmusić pracujących do płacenia za nierobów.

> Chodzi raczej o fakt, że okazało się, iż
          > Miasto, które skomasowało egzekucję eksmisji na jeden termin nie miało bladego
          > pojęcia, kogo one dotyczą i czy można je przeprowadzić zgodnie z prawem.

Co prawda jest wyrok sądu.. ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.

> Bo wy
          > rok eksmisji to jedno, a procedury jego wykonywania to drugie.

.. jak u Kargula i Pawlaka

> A tu, na chybcika, najp
          > ierw ogłoszono, że będzie to hotel i pojawiło się pytanie, kto za to zapłaci. I
          > teraz okazuje się, że mają zapłacić eksmitowani.

No tak, bo jak ja chcę iść do hotelu to muszę zapłacić ja, ale jeśli nierób chce spać w hotelu to on nie musi płacić!

To Ci sprawiedliwość społeczna!

• dziodu Eksmisje: brutalna machina rozkręca się 16.09.11, 13:21
      Tytuł rodem z Faktu lub Super Expresu. Treści nie skomentuje bo nie ma czego. Co do zakłamania, które tak chętnie wytykacie innym, to popatrzcie co robicie sami - z jednej strony non stop czytam u was o upadku centrum i ucieczce mieszkańców z miasta do okolicznych landów. Z drugiej natomiast ochoczo publikujecie sponsorowane peany na cześć nowych osiedli w Komornikach, Murowanej czy Skórzewie, biorąc za to kasę. To jak rozumiem nie jest zakłamaniem?
    • Gość: observer Cale szczescie, ze niedlugo IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 14:16
      ta Gazeta zbankrutuje i przestanie nas epatowac
      jedynie sluszna wersja swiata. Polecam michnikowszczyzne.
    • guzikiewicz Lewactwo górą 16.09.11, 14:48
      Co to się z tą Wyborczą porobiło!Dwadzieścia lat transformacji,a tu ciągle lewicowo-lewacka wrażliwość nad dolą klasy robotniczej i robotniczo-chłopskiej.Oczywiście penerstwa nie ma,a jeśli jest, jest to wymysłem zdegenerowanych elementów drobnomieszczańskich.
      Młodociane dziennikarzyny nie mogą wyjść poza ewangelie TKKŚ, czy inne "Notatniki agitatora".
      Prasa ma być wolna,walczyłem też o to, ale nie może być głupia.
      Dla kolegium redakcyjnego,puszczającego takie bąki jak p.Anannikova,mam prośbę:złóżcie się z swoich pensji i wierszówek na choć jeden dług eksmitowanego /pp.Radłowskich np./
      pokażcie ten przelew swoim czytelnikom.Może zacznę was kupować!
    • marhaba-2 Eksmisje: brutalna machina rozkręca się 16.09.11, 16:18
      ja bym poprosił o jeden konkretny przykład tej krzywdy bo narazie to jest taki bełkot na okrągło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka