Dodaj do ulubionych

zapach szamba w łazience

21.10.11, 18:36
Witam,
Czy ktoś z Was również ma taki problem? Na piętrze w szeregowcu oddanym w grudniu 2010 niekiedy czuć w łazience szambo. W niektóre dni zapach jest nie do wytrzymania. Jeśli ktoś spotkał się z podobną sytuacją, proszę o poradę...
Obserwuj wątek
    • 154b Re: zapach szamba w łazience 22.10.11, 20:13
      POTWIERDZAM, ale nie znam przyczyny...

Dodam także, że z otworu wentylacyjnego zieje zimne powietrze, zamiast zasysać wilgotne łazienki....
    • antom27 Re: zapach szamba w łazience 23.10.11, 13:40
      Witam,

Też mam ten sam problem, ale znam jego przyczynę.
      Tak więc wszystko zależy od kierunku wiartu oraz ciśnienia atmosferycznego.
      Wiecej wyjaśni Wam rysunek części kominowej naszego dachu .

zapodaj.net/ca66bee87cd0.jpg.html

Pozdrawiam :)
      • djmike-b Re: zapach szamba w łazience 23.10.11, 14:13
        U mnie pomogło uszczelnienie silikonem 2-óch węży które wchodzą w sciane - komin ( od węża pralki i od junkersa)

pozdrawiam
        • trescher Re: zapach szamba w łazience 24.10.11, 08:38
          Dokładnie, potwierdzam, ja również zasilikonowałem ten wąż do pieca (nie mam pralki w łazience) i nieprzyjemny zapach zniknął!
    • powergrip Re: zapach szamba w łazience 23.10.11, 23:03
      W naszym przypadku przyczyna tkwiła w podłączeniu odpływu wody z pralki. Po zainstalowaniu specjalnego zaworu z gumową kulką uniemożliwiającego cofanie się wody ( i zapachów...) nic nie czuć.
      • kula8452 Re: zapach szamba w łazience 25.10.11, 09:12
        Hej tez pomogło silikon w dłoń i heja,okazało sie dawało czadu z okolic węża od Junkersa!!!
        Dzieki za wskazówki,teraz juz jest good:)
        Pozdrawaim seredecznie!.
    • corrugado Re: zapach szamba w łazience 25.10.11, 16:38
      Witam,
      a u nas nie był to wąż ani od pralki, ani od Junkersa, choć oba zasilikonowałem ślicznie dookoła.
      Już przy odbiorze obecny z nami człowiek od "białego montażu" stwierdził, że rura odpływowa "kibla" w ścianie jest za nisko (nieprawidłowo) względem podłogi. Skutkuje to tym, że między wylotem muszli klozetowej a odpływem w ścianie powstaje za duży (nienormatywny) skos. Do tego skosu nie pasuje żadna standardowa skośna rura / redukcja odpływowa. Zły kąt.
      Człowiek od montażu kibla nadziergał się tam i pozakładał różne gumy, redukcje i przejściówki, aby zniwelować ten pochył i móc szczelnie połączyć szyjkę wyjścia muszli z rurą w ścianie. Działało. Niestety przez dwa lata pośmierdywało w łazience i nikt nie mógł namierzyć skąd.
      Tak jak pisałem, człowiek od pieca sugerował odpływ z Junkersa. Kto inny mówił, że odpływ pralki. Uszczelniłem. Potem jeszcze nawet uszczelniłem odpływ zlewu. Dalej smrodek.
      Dwa miesiące temu - bo przecież się nudziłem - zaczął mi pokapywać wyżej wspomniany spartaczony odpływ kibla.
      Rozebrałem cały ten bajzel gum i redukcji. Okazało się, że jedna z gum stwardniała, a że włożona była - jak pisałem - pod sporym kątem, zaczęła pod nią wracać i siąpić spłukiwana woda - ścieki. Co dzień więcej. Ponieważ odpływ jest źle wykonany od początku, musiałem zmienić koncepcję. Kupiłem rurę elastyczną (złącze), taką harmonijkową. Niestety jest ona na tyle długa i zabudowana, że też nie dała się odpowiednio załamać. Jedynym wyjściem było przesunięcie muszli w głąb łazienki o 3 cm. Jak dla mnie relatywnie dużo. Tym sposobem udało się nieco "uspokoić" kąt muszla-odpływ. Złącze nasadziłem na szyjkę wylotu kibla i wetknąłem drugą stroną w ścianę.
      Potem dwie tuby silikonu. Zasilikonowałem nie tylko łączenia i styki rur ale także dziurę jaka - jak się okazuje występowała między samą rurą odpływową a murem. Dziura dla kanału rurowego. Gruba mysz by tam spokojnie wlazła. Nawaliłem tam kilo silikonu i wykończyłem nim na cacy całe obrzeże wejścia rury w ścianę. Potem na to rozeta i sprawa zamaskowana.
      Efekt. Życie stało się komfortowe! Wreszcie można brać długą kąpiel a'la AromaSPA, bez "zapachu tła".
      • anna_u3 Re: zapach szamba w łazience 27.10.11, 17:57
        Currugado nieźle się nawalczyłeś, na szczęście tak jak w innych przypadkach silikon pomógł. Dobra robota! U mnie nie było takich problemów z zapachem w łazience. Na szczęście ten problem jest sporadyczny, bo sąsiedzi też się nie uskarżali. Pozdrawiam Ania
        • kula8452 Re: zapach szamba w łazience 02.02.12, 19:38
          Temat wraca u mnie "bije" dzis zwietrzyem sprawe iz przykry zapach dociera z wentylacji w łaźience,kuchnia Felek odpły od praki zasilikonowany,waż od Pieca to samo długo był spokój a tu nagle zaskoczyły mnie nie przyjemne zapachy,czyli jakie rozwiazanie kupic zamykana kratke czy co,,,
          Mowie moze Szambo na full ale po wywiezieniu to samo,,,
          please help me:_)
          • halskee Re: zapach szamba w łazience 09.02.12, 13:28
            Specjaliści z FH twierdzą że szambo wypompowywane jest za szybko przez co powstaje podciśnienie. Z tego co uważałem na fizyce - jeżeli się ssie coś ze zbiornika odpowietrzanego (a takim powinno być szambo) to nie powinno dochodzić do wytworzenia podciśnienia, chyba że odpowietrznik jest zbyt mały, zapchany itp. Wniosek jest prosty spier...lona instalacja odpowietrzająca szambo - konsultowałem to z osobami które mają trochę doświadczenia w budownictwie i każdy sugerował sprawdzić odpowietrzenie. Oczywiście FH stawia że albo miska WC jest źle zawieszona albo że "dieta nieodpowiednia"
            Ciekawe jest to że dostaliśmy informację że tylko my mamy ten problem.

Dzisiaj dodatkowo pojawiły się zacieki na skosach (pierwszy śnieg tej zimy zalegający na dachu dostał trochę słońca i zaczął spływać niestety nie rynnami a pod dach)
            Reakcja FH - więcej wietrzyć i dogrzewać mieszkanie ciekawe że obydwa skosy znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie kaloryferów, czyli są odpowiednio dogrzane. Widzę że FH stosuje technikę leczenia syfa pudrem. Ciekawe tylko czy pokryją chociaż częsciowo rachunek za gaz
            • trescher Re: zapach szamba w łazience 09.02.12, 15:29
              To już jest kpina. Wczoraj podczas gdy byłem w pracy miałem wywożone szambo i jak wróciłem do domu to smród był nie do wytrzymania. Przez ponad pół godziny miałem otwarte wszystkie okna w mieszkaniu - nie muszę chyba pisać co to oznacza przy tej temperaturze na zewnątrz. Skoro twierdzą, że tylko Ty masz taki problem to zaraz uraczę ich moim zgłoszeniem.
              • 154b Re: zapach szamba w łazience 09.02.12, 18:40
                Sąsiedzi,
                Za szybko to robicie. Z umiarem - powoli i dokładnie - po 1 nabierce.. :)

Ja tak jak Wy - korzystam z firmy, która wysysa nieczystości z szamba i w związku z tym też śmierdzi. Niestety nie mam za bardzo czasu ani ochoty na "powoli i dokładnie".
                • trescher Re: zapach szamba w łazience 10.02.12, 08:50
                  Oczywiście odpowiedź przyszła, że to wina szambiarki bo ma za silny ciąg i wszystko zasysa...przypomina mi się scena z dentystą w "Nic śmiesznego", gdzie wiertło stawało, bo Miauczyński miał za twardego zęba...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka