Dodaj do ulubionych

Drogi wynajem.

23.10.11, 13:16
Chciała bym zaapelować do ludzi którzy wynajmują mieszkania.
Dla kogo te mieszkania???? Kogo stać na płacenie 1200zł za najem do tego czynsz i media????
Szukam mieszkania w Poznaniu na Łazarzu lub Grunwaldzie ale ceny mnie przerażają. Ludzie chyba traktują wynajem jako formę dochodu. My z mężem pracujemy oboje, ale przy dwójce dzieci nie stać nas na płacenie takich sum za najem i co mamy zrobić??? Zanim zaczęłam szukać mieszkania myślałam ze koszty najmu z czynszem zamkną się w 1000zł a tu szok. Jesteśmy skazani na mieszkanie z rodzicami w takim wypadku :( Masakra!!!!
Obserwuj wątek
    • manissa Re: Drogi wynajem. 23.10.11, 13:19
      jaa-000 napisała:

> Chciała bym zaapelować do ludzi którzy wynajmują mieszkania.
      > Dla kogo te mieszkania???? Kogo stać na płacenie 1200zł za najem do tego czynsz
      > i media????
      > Szukam mieszkania w Poznaniu na Łazarzu lub Grunwaldzie ale ceny mnie przerażaj
      > ą. Ludzie chyba traktują wynajem jako formę dochodu. My z mężem pracujemy oboje
      > , ale przy dwójce dzieci nie stać nas na płacenie takich sum za najem i co mamy
      > zrobić??? Zanim zaczęłam szukać mieszkania myślałam ze koszty najmu z czynszem
      > zamkną się w 1000zł a tu szok. Jesteśmy skazani na mieszkanie z rodzicami w ta
      > kim wypadku :( Masakra!!!!

Zła kolejność, najpierw stabilizacja i mieszkanie a potem dziatki. Inaczej ściana z teściami w tle.
    • mapo0 Re: Drogi wynajem. 23.10.11, 13:43
      > Chciała bym zaapelować do ludzi którzy wynajmują mieszkania.
      > Dla kogo te mieszkania???? Kogo stać na płacenie 1200zł za najem do tego czynsz
      > i media????
      Nie wiem czy Twój apel znajdzie odzew w postawie wynajmujących, choć też bym chciał zaapelować, żeby jak na zachodzie wynajmowali kompletnie wyposażone mieszkania od mebli przez kompletny sprzęt rtv agd (włącznie z pralką, co w Poznaniu jest wielkim problemem!!!), do sztućców i naczyń. Ale wynajmujący jacy są tacy są.

> Ludzie chyba traktują wynajem jako formę dochodu.
      No tak, jak mają mieszkania, to chcą na nich zarobić, nie?

> My z mężem pracujemy oboje
      > , ale przy dwójce dzieci nie stać nas na płacenie takich sum za najem i co mamy
      > zrobić???
      Generalnie bym Ci zaproponował zakup własnego mieszkania. To najlepsze rozwiązanie dla 4-osobowej rodziny, która nie chce się gnieździć w wynajętej norze albo z teściami nad głową i za ścianą.
      Ale kartel media+banki+pośrednicy kredytowi+deweloperzy rozbuchali ceny mieszkań do bandyckiego poziomu. Kto to widział wydać pół miliona na 80m mieszkanie w bloku!!! Jak ma to sfinansować przeciętna rodzina mająca 5000 netto na życie?
      • zderzacz-hadronow Re: Drogi wynajem. 23.10.11, 14:17
        mapo0 napisał:

> Ale kartel media+banki+pośrednicy kredytowi+deweloperzy rozbuchali ceny mieszka
        > ń do bandyckiego poziomu. Kto to widział wydać pół miliona na 80m mieszkanie w
        > bloku!!! Jak ma to sfinansować przeciętna rodzina mająca 5000 netto na życie?

Kupić mieszkanie pod Poznaniem i mieć w dupie wątpliwy zaszczyt bycia mieszkańcem stolicy Wielkopolski. Taniej ( do 30-40 % ), zdrowiej i spokojniej.
        • manissa Re: Drogi wynajem. 23.10.11, 14:36

> Kupić mieszkanie pod Poznaniem i mieć w dupie wątpliwy zaszczyt bycia mieszkańc
          > em stolicy Wielkopolski. Taniej ( do 30-40 % ), zdrowiej i spokojniej.
          Odradzam Luboń, Czapury i Koziegłowy - smród nieziemski. Warto rozważyć Plewiska lub Swarzędz.
          • Gość: wąchacz Re: Drogi wynajem. IP: *.173.19.236.tesatnet.pl 24.10.11, 15:38
            Chyba sama śmierdzisz, i to jest zaraźliwe. Luboń ma wiele minusów i parę plusów, ale na pewno nie śmierdzi, zresztą, to dość rozległe miasto.
    • bimota Re: Drogi wynajem. 23.10.11, 13:44
      Moze poszukaj na wsi...
    • jaa-000 Re: Drogi wynajem. 23.10.11, 13:57
      Niestety kredyt odpada, już próbowaliśmy. Maja takie wymagania że głowa boli. Na wsi było by super, ale nie chcemy dzieciakom zmieniać szkoły bo się dobrze uczą :). Co do mebli i wyposażenia to mogę wynająć nawet puste mieszkanie :) i spać na materacu, byle na swoim, ale dzięki za dobre rady.
      • mapo0 Re: Drogi wynajem. 23.10.11, 14:03
        Chyba jedynym sposobem jest: postarać się o większe dochody. Wiem, że może to nie być łatwe, łatwo mówić, ale co zrobić, kiedy ceny wysokie sa?
    • kasia-2812 Re: Drogi wynajem. 24.10.11, 11:35
      cóż ceny w Poznaniu są wysokie za wynajem a jeśli nawet uda się wam coś tańszego poszukać to albo stan mieszkania jest agonalny albo na peryferiach miasta a i często jeszcze kaucję trzeba wpłacić równowartość czynszu kogo stać w tych czasach ja sama z mężem mieszkam kątem u rodziców bo nie stać nas na wynajem swojego własnego konta...a zakup mieszkanka takiego 38m w sferze marzeń na zaś to się nazywa nasza polska rzeczywistość
      • bimota Re: Drogi wynajem. 24.10.11, 11:42
        Widocznie kogos stac. Ceny sie z ksiezyca nie wziely. To m.in. zasluga programu "rodzina na swoim". Taki to u nas socjalizm...
    • Gość: mechanicznysamiec Tani wynajem a nie drogi! IP: 83.142.195.* 24.10.11, 13:37
      Policz sobie ja-000: koszt zakupu mieszkania 40 metrów-40*5000=200 000 PLN.
      Urządzenie - minimum 20 000, koszt kredytu na 10 lat, uwzględniając wkład własny jakieś 500 zeta, czynsz i opłaty około 350 zeta. To daje koszt miesieczny w wysokości 850 zeta. 10 lat to 240 miesiecy czyli masz 204 000. O takich sumach mówimy.
      A teraz odejmij od 1200-850=350zeta.
      Tak niewielki jest zarobek właściciela. A teraz policz ile kosztuje remont po 10 latch wynajmowania, zastanów się czy weszłabyś w taki interes i napisz czy 1200 zeta, które masz płacić to naprawdę tak drogo?
      • Gość: Bimota Re: Tani wynajem a nie drogi! IP: *.icpnet.pl 24.10.11, 14:02
        1200 z czynszem... ??
        • Gość: mechanicznysamiec Re: Tani wynajem a nie drogi! IP: 83.142.195.* 24.10.11, 14:25
          No, w moim przykładzie policzyłem akurat cenę z czynszem. Ale niewielkim. 350 zeta to opłaty, które ponosi się, gdy w mieszkaniu zamieszkuje jedna osoba. Jeśli w mieszkaniu zamieszkuje rodzina z dwojgiem dzieci to opłaty mogą wynieść nawet 700 zeta.
          Wynajem mieszkania to nie jest złoty interes, o czym zapominają osoby, które na własne mieszkanie nigdy nie zarobiły a w cudzym chcą mieszkać za półdarmo.
    • Gość: leszek Re: Drogi wynajem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 14:19
      wynajem jest formą dochodu, a nie działalnością charytatywną i altruistyczną...
      • Gość: roman Re: Drogi wynajem. IP: 95.108.107.* 24.10.11, 15:13
        Żebyś się skichał w spodnie na rzadko.
    • Gość: Ewa Re: Drogi wynajem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 15:32
      może warto ustawić się w kolejkę po mieszkanie komunalne?

zkzl.poznan.pl/PORTAL/PORTAL/ZKZL/Najem_lokali_mieszkalnych/
    • l.george.l Raczysz żartować 24.10.11, 15:35
      Ceny wynajmu od lat stoją w miejscu, rosną opłaty. Nie bierzesz pod uwagę, że kwota, która płacisz właścicielowi nie trafia w całości do jego kieszeni. Czy zdajesz sobie sprawę ze stałych kosztów? Prąd, gaz i internet to nie jedyne opłaty. Dwupokojowe mieszkanie w wieżowcu zajmowane przez cztery osoby to koszt rzędu 700 zł (ogrzewanie, woda, oświetlenie powierzchni wspólnych, domofon, winda, fundusze remontowe, śmieci, podatki) + prąd + gaz + TV + internet. Ile Twoim zdaniem właściciel powinien zarabiać na wynajmie? A może powinien do niego dopłacać i udostępniać mieszkanie w ramach pomocy humanitarnej? Idiotów szukasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka