Dodaj do ulubionych

Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświaty ...

05.12.11, 15:46
Nie miną trzy lata i w panice będzie się dostawiać ławki i nadymać klasy do 35 uczniów "w dzienniku". Na salach gimnastycznych bedą ćwiczyć dzieciaki z 3 klas na raz. Koszty remontó oczywiśćie zwrosną przy takiej ostrej eksploatacji szkoły niebotycznie . A Pan Prezydent i wydział oswiaty nie proszą demografów o konsultacje? Zresztą nie tylko demografów trzeba zapytać. Miasto się rozbudowuje. A trzeba też wziąc pod uwagę również tych przyjezdnych, którzy po zakończonej edukacji się tutaj osiedlą. Oni też będą posyłać swoje dzieci do szkół. Widzę, że w moim Poznaniu rządzą ludzie, którzy nie mają we krwi gospodarności i nie kierują się praktyczną znajomością tematu a patrzą jedynie , żeby im nie padł budżet na przyszły rok. Planowanie na 365 dni do przodu, to jakaś bzdura. A może się mylę? Może faktycznie wszystko jest dokonale przemyślane i przeanalizowane i nie ma co panikować? No czekam Państwo Rajcy, Panie Prezydencie, czekam.
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz_nowak Jedna wielka kpina. 05.12.11, 16:15
      Powiedzmy sobie szczerze: to co się dzieje to kpina, nawet jak na polskie warunki.

"nic nie jest jeszcze przesądzone, bo na podjęcie decyzji mają czas do końca lutego"

W Gdańsku likwidację 8 szkół dyskutuje się od czerwca. Też mają czas do końca lutego. Ale przede wszystkim nie wiadomo o co chodzi w tej "zmianie sieci". To reforma wymuszona nadmiernymi wydatkami i niedostatecznymi przychodami, czy jest w tym jakiś sens dla poprawy jakości? Jakie są cele, jakie kryteria, jakie dane? Nic nie wiadomo, wszystko dzieje się po cichu. Ciemny lud kupuje tylko stadion?

www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-tematy/sprawy-spoleczne/727-nasze-szkoly-do-likwidacji-przeniesienia-oddania
      www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-tematy/sprawy-spoleczne/728-pytanie-do-prezydenta-poznania-o-informacje-publiczna-nt-szkol
      • plendz A Miejska Rada to fasada... 06.12.11, 14:13
        Prezydent to, prezydent tamto. Wszędzie sam prezydent. Białoruś. Rada miejska dowiaduje się o wszystkim, gdy jest już za późno - jest stawiana przed faktem i... najczęściej przyklepuje preparaty prezydenta i jego totumfackich. Ale algorytm Grobelnego to już przesada - Miasto płaci miliony na etaty urzędników ds. oświaty i zarządza wielusetmilionowym szkolnictwem, a prezydent sam siada i w natchnieniu układa kryteria. To może zamiast zamykać szkoły należałoby zamknąć Wydział Oświaty?

Płacę podatki i składki. Jedyne co z tego mam to rosnące opłaty za czynsz, media, rosnący kłopot z pójściem do lekarza i świadomość, że za opiekę nad dziećmi płacę już 1/3 mojej pensji. Jestem klasyczną dojną krową systemu, wg którego istnieję tylko po to, by pracować jak długo się da a potem umrzeć. Dzięki Grobelnemu wiem, że system ma w d... nie tylko mnie, ale i moje dzieci. Jest zatem szansa, że się wysypie, bo ja już mam otwarte oczy, a nie zamierzam pozwolić aby moje dzieci rosły w nieświadomości kim są dla rządzących (zarządzających). Grobelny, Kaczyński, Tusk, Komorowski, Miller itd. mówią, że Ojczyzna, Polska, krew i ziemia przodków (tu konkretnie Poznań) wzywa do poddaństwa i ślepoty. A ja im odpowiem, że dla mnie najważniejszym świętem jest 3 maja - rocznica Konstytucji, która miała uczynić poddanych OBYWATELAMI. Jako obywatel mam swoją sprawczość i poczucie więzi z ludźmi, a nie atrapą państwa, czy samorządu.
        Grobelny się zużył, jeśli kiedykolwiek był użyteczny, samorząd poznański się wyrodził we własną karykaturę. Teraz my, zwykli ludzie, musimy pokazać, że nasza obojętność ma swoje granice. Na razie marudzimy, ale niektórzy zaczęli już działać.
        Gratuluję Włodku, coraz wyraźniej widzę, że to co robicie jest cenne - bo Wy przynajmniej możecie mówić głośno i ktoś Was słucha, nawet gdy nie chce, albo gdy się z Wami nie zgadza. Oby tylko Was nie dopadło to co trapi nasz samorząd.
        • Gość: hux Re: A Miejska Rada to fasada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 16:34
          "Gratuluję Włodku, coraz wyraźniej widzę, że to co robicie jest cenne "
          Szkoda tylko że nie mają szans w wyborach. Przed wyborami co chwile strzelali gole do własnej bramki począwszy od wysunięcia nieznanego wcześniej ogółowi kandydata na prezydenta w osobie J. Jaśkowiaka.
    • wlodzimierz_nowak Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat 05.12.11, 16:32
      pyrazgzikiem napisała:
      > Planowanie na 365 dni do przodu, to jakaś bzdura. A może s
      > ię mylę? Może faktycznie wszystko jest dokonale przemyślane i przeanalizowane i
      > nie ma co panikować? No czekam Państwo Rajcy, Panie Prezydencie, czekam.

Takie same są komentarze pod tekstem na naszej stronie. To jest tak zwane szczupłe zarządzanie. Jest to jedna z metod zarządzania w biznesie. Nie uwzględnia to jednak faktu, że samorząd nie prowadzi konkurencji kosztowej, a mieszkańcy mają wybór między tańszym a droższym oferentem dającym bardziej kompleksową ofertę. Mieszkańcy mogą co najwyżej wybrać między miastem i otaczającymi go gminami ze względu na jakość. I to też czynią, potęgując problemy finansowe Poznania (wyróżnianego przez gremia za tabelki w Excellu).

A krótkowzroczność? Co powiedzieć o ekipie ludzi, która uważa, że miasto nie powinno mieć planów na więcej niż 5 lat, gdy 20-50 lat to optymalny horyzont planowania przestrzennego?
      • pyrazgzikiem Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat 05.12.11, 18:32
        Niestety mam wrażenie, że to zarządzanie jedną z metod stosowanych w biznesie nie jest zbyt skuteczne być może też m.in. przez brak długoterminowych planów w róznych obszarach, które ze względu na rzeczywistość gospodarczą muszą podlegać korektom i dostosowaniu do niej. Nie ma ich? Dlaczego? Kto zaniedbał sprawę? Winne przepisy? A może brak dobrego, pręznego i odważnego gospodarza? Mozliwe, że Poznań dziś rozkopany do granic wytrzymałości mieszkańców -chociaż efekt końcowy może być dobry - daje dowód na to , ze robi się tu wszystko na hurra , na ostatni moment na podstawie na prędce wykonanych projektów i założeń. I nie tylko o komunikację tu chodzi. Tu jest ciasno i dla biznesu, i dla kultury, i dla oświaty. A szkoda.
      • Gość: nauczycielka Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat IP: *.173.38.33.tesatnet.pl 05.12.11, 18:35
        dodam, że w ogóle nie bierze się pod uwagę tego, że od 2012 roku wchodzi do szkół ponadgimnazjalnych ostatni etap reformy
        już teraz wiadomo, że w wielu szkołach (może we wszystkich) trzeba będzie pracować na dwie zmiany, czyli od 8:00 do 18:00
        w tej sytuacji uszczuplanie bazy lokalowej to co najmniej bezmyślność
        • Gość: ddd Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat IP: *.cable.net-inotel.pl 05.12.11, 18:55
          Nikt nie mysli o bazie lokalowej, nikt nie mysli o mlodziezy. Wystarczy jak gremia kościalno - zakonne są zadowolone: 6 mln za VIII, brak opłat za czynsz u Salezjan itp itd.... zaczynam rozumiec hasło: miasto to nie firma" i obawiam się, że i firmy p. Hinc z podwładnymi by nie utrzymał takimi dzialaniami...
          • Gość: gość Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.11, 19:31
            To jest skandal, żeby kluczowe dla mieszkańców kwestie załatwiać po cichu i bez konsultacji społecznych. Każdy, kto przez chwilę się zastanowi, szybko dojdzie do wniosku, że dzisiaj planowane zmiany przyniosą niewielkie oszczędności, a za dwa-trzy lata pogłębią problem. Z tego co słyszę z różnych źródeł planuje się przeniesienie dzieci z dwóch gimnazjów (nr 6 i nr 9) do jednej istniejącej szkoły na os. Wichrowe Wzgórze. Jak te wszystkie dzieciaki mają się tam pomieścić? Przecież szkoła nie jest z gumy i na pewno będzie konieczne wprowadzenie nauki na zmiany. Przez lata robiło się wszystko, żeby od tego odejść, a teraz będą nas przekonywać, że to dobre rozwiązanie? A gdzie tu troska o dzieci, ich komfort i edukację? To samo dotyczy przedszkoli. Na szczęście rodzice potrafili połączyć siły i dać wyraz swojemu niezadowoleniu. Mam nadzieję, że masowe protesty, spotkania z radnymi i brak zgody na głupkowate decyzje prezydenta przyniosą skutek. Poznaniacy! W grupie jest siła! Nie dajmy sobą manipulować, pomyślmy czasem o wspólnym interesie, a nie tylko o czubku własnego nosa.
    • poznan_leaks Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświaty ... 05.12.11, 21:06
      Ciemny lud kupuje tylko stadion... dobre!!!

Ciemny lud kupuje także strefę kibica za prawie 20 baniek... a co!!!

nie, nie i jeszcze raz nie!!!

to jak, referendum w sprawie odwołania Rysia????
    • soniax11 Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświaty ... 06.12.11, 13:29
      Mam cichą nadzieje,że Pan Ryszard Grobelny mnie nie zawiedzie, tyle lat wierzyłam w niego i jego działania, więc może weźmie się w końcu za ten cały motłoch z komisji oświaty i zrobi z nimi porządek! Jak można likwidować dobrze działające szkoły( gimnazjum 24) dostępne dla wszystkich uczniów, mające świetny program nauczanie (projekt gimnazjalny to znakomity pomysł, jedyny na skale całego kraju) i doskonałą kadre nauczycielską na rzecz Salezjanów, do których mogą trafić tylko " wybrańcy" między innymi dzieci urzedników. My Poznaniacy mówimy NIE dla GŁUPICH rozwiązań urzędasów. Jezeli nas zmusicie to wyjdziemy na ulice i przyjdziemy do domów tych, którzy jeszcze kilka miesiecy temy pukali do nas o wsparcie w wyborach !!!! My Poznaniacy juz wiele razy udowadnialismy,że jesteśmy siłą czy Wy radni chcecie się o tym przekonać ???
      • Gość: gość Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.11, 13:52
        soniax11, puknij ty się w główkę! To nie kto inny, jak twój "Pan Ryszard Grobelny" typuje szkoły do likwidacji, w dodatku na bardzo niejasnych i szemranych zasadach. W komisji oświaty mogą jedynie potupać nóżkami.
        • soniax11 Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat 07.12.11, 11:16
          Masz racje , choć ja naprawdę wierzyłam w Pana Grobelnego i niestety mocno się rozczarowałam. Jest mi przykro ,ze głosowałam na takiego człowieka,a najbardziej mi żal jest samej siebie,że jestem taka naiwna i nie przejrzałam jego podstępnej gry. Ale teraz będę walczyć o utrzymanie szkoły mojego dziecka i napewno nie będę milczeć !!!
      • manissa Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat 06.12.11, 19:35
        Plotka głosi , że Salezjanie byli wspólnym "dzie(cki)łem" Frankiewicza i Grzybowskiego. Czym owi panowie się wsławili nie muszę chyba przypominać.
    • plendz Smutne konstatacje 06.12.11, 14:29
      To co pisałem 26.11.11 jest niestety nie do końca prawdziwe (patrz poniżej) ponieważ dzieło rozpoczęte przez Frankiewicza i kontynuowane przez Hinca postanowił zwieńczyć i legitymizować sam Grobelny… Niestety nie wierzę, by Rada Miasta była w stanie to zatrzymać zwłaszcza po ad hoc zwołanym posiedzeniu Komisji Oświaty...
      „Hinc jest tym członkiem Zarządu Miasta, z którym inni najmniej się liczą i który ma najmniej do gadania. Nie jest to tylko "zasługa" Hinca, który swą funkcję objął w uznaniu jego przynależności do PO i tego, że akurat miał doktorat z pedagogiki. To również efekt tego, że ZM z prezydentem na czele traktuje oświatę (i kulturę) jako kulę u nogi, przykry obowiązek narzucony przez prawo, podczas, gdy "prawdziwe zadania" to obracanie miliardami na infrastrukturę (zlecenia na drogi w Poznaniu dostają w kółko te same konsorcja, 4-6 na krzyż) oraz pomoc deweloperom (tych samych 5 na krzyż) i innym inwestorom. Brakuje myślenia, że oświata może stać się tym, co korzystnie odróżni Poznań od innych gmin i miast, jeśli by ją potraktować jako inwestycję na pokolenia.
      Zamiast więc stworzyć porządny miejski program oświatowy zakładający poprawę infrastruktury i organizacji szkół (np. "rzucić" raz na 10 lat te kilka milionów na wyposażenie pracowni przedmiotowych, np. do fizyki, chemii, biologii, geografii, przedmiotów humanistycznych, które są zaniedbane od lat 70-80.), zmniejszyć liczebność uczniów w grupach, stworzyć realną motywację i wymóc prawdziwe podnoszenie kwalifikacji przez nauczycieli, zamyka się szkoły i zwalnia nauczycieli niezrzeszonych w związkach zawodowych. Nie mówię już nawet o współpracy Miasta z uczelniami wyższymi...
      Zamiast wykorzystać niż demograficzny do przeprowadzenia reorganizacji i reformy oświatowej w Mieście, zamyka się szkoły, których sieć będzie się z trudem i niepotrzebnymi kosztami odtwarzać, gdy powróci wyż. Wtedy jednak znów, co najmniej przez dłuższy czas na początku, klasy będą przeludnione, szkoły niedoposażone i będzie brakować nauczycieli o najwyższych kwalifikacjach.
      W krótkoterminowej perspektywie Miasto zaoszczędzi parę, może parędziesiąt milionów, które będzie można wydać na drogi, czy stadion. W długoterminowej perspektywie Miasto będzie musiało wydać pewnie setki milionów. Bo będzie musiało budować nowe szkoły i je na nowo wyposażać, lub otwierać te zamknięte i przywracać je do stanu wykorzystywalności przez remonty i zakup wyposażenia.
      Chyba, że Miasto nie zamierza zapobiegać odpływowi mieszkańców i nie zakłada, że uczniów znowu będzie kiedyś więcej. Wtedy można przyjąć, że "w tym szaleństwie jest metoda", a nawet domniemywać, że Miasto prowadzi celowo politykę zachęcania mieszkańców do wyprowadzki i zniechęcania potencjalnych przybyszów. Oświata na wyróżniającym się w Polsce poziomie, szkoły o wyjątkowej jakości mogłyby być magnesem dla osób/rodzin z innych gmin/miast do przeprowadzki/powrotu do Poznania. Ale obecny średni poziom chyba naszym urzędnikom w zupełności wystarczy. W końcu tych z najwyższego szczebla stać na korepetycje dla swych dzieci, zapisywanie ich na dodatkowe zajęcia a może nawet na fundowanie im zagranicznych studiów. Urząd się wyżywi sam;-)”

„Śp. Frankiewicz z zapałem rozwijał w Poznaniu sport i... likwidował przedszkola. Jemu w dużej mierze zawdzięczamy stadion i... obecną sytuację rodziców małych dzieci, którzy nie mogąc znaleźć żłobka, czy przedszkola wydają znaczną część dochodów na zapewnienie miejsca dla dzieci w instytucjach prywatnych, albo na nianki, które nie płacą Miastu PITów.
      "Kreatywna ekonomika" w wykonaniu Miasta, wskazuje, że te doświadczenia niczego go nie nauczyły. Dr Hinc nie dorasta Frankiewiczowi do pięt jeśli chodzi o autorytet, energię i efektywność w tworzeniu, ale będzie mógł się zmierzyć z pamięcią dawnego wice-prezydenta w stwarzaniu niepotrzebnych problemów przez piłowanie gałęzi, na której się siedzi, czyli likwidowaniu miejskich jednostek oświatowych.”
      • Gość: hux Re: Smutne konstatacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 16:38
        "Hinc nie dorasta Frankiewiczowi do pięt jeśli chodzi o autorytet, energię i efektywność w tworzeniu,"
        Może raczej w niszczeniu?
    • Gość: Ela Re: Likwidacja szkół. Nadzwyczajna komisja oświat IP: *.icpnet.pl 06.12.11, 15:11
      Pan Prezydent m. Poznania się grubo myli. Mój syn chodzi niecałe 3 m-ce do 1 klasy gim., a już muszę szukać następnej szkoły? Najlepiej obligatoryjnie powysyłać dzieci (małolaty) w świat do różnych szkół. Wybierając Gimnazjum 24, już w 5 klasie szk.podstawowej myślałam, gdzie syn będzie się uczył dalej (gimnazjum). W końcu wybrałam, gdyż spełniało Nasze oczekiwani i kryteria. A teraz - co robi p. Prezydent w środku roku. Niweczy marzenia dzieci. Rozwala jednym słowem wszystko. O rozwiązaniu szkół, trzeba byłoby Panie Grobelny pomyśleć pół roku temu i nie robić w ogóle naborów do tych szkół!!! Może też Pan mi i synowi odda niespełnione marzenia o dobrej szkole i pieniądzę za inwestycję roczną w SYNA. Następna - to zmiana szkoły, książek, sposobu nauczania itd. "Wzieczna" za kłopot.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka