leszekes 15.12.11, 10:02 Nigdy nie zrozumiem, dlaczego wydaje się miejskie pieniądze na budowanie strefy 30 w centrum. Przecież tam już jest strefa. Średnia jazdy 17 km/h Marnotrawstwo nie poznańskie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
belmi Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 15.12.11, 10:24 Ma to zniechęcać kierowców w centrum do piratowania i ucywilizować ich. Dzięki temu lepiej będzie się żyło pieszym w centrum, Poznań będzie wyglądać bardziej wg standardów zachodnioeuropejskich. Ja się cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziołek_fikołek Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? IP: *.icpnet.pl 15.12.11, 10:34 To może sfinansuj to sam !!! Bo ja się zastanawiam gdzie moje dziecko będzie chodziło do szkoły po tym jak fryzjer je pozamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 15.12.11, 10:41 Cieszysz się, ale nie myślisz. CIESZYSZ. Jak można piratować w miejscu, gdzie nie jedzie się szybciej jak 25 km/h, bo szybciej nie można? No, chyba, że masz na myśli rozpędzenie samochodu, gwałtowny hamulec przed progiem, wolny przejazd i gaz do dechy... :)))) Też dobra zabawa, chociaż nieefektywna... :)))) Tylko, że tam są takie korki, że jest to praktycznie niemożliwe. Te pieniądze, które wydano na te progi można by spożytkować 100 razy lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
belmi Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 17.12.11, 12:58 Grzeczniej palancie. Sam nie myślisz! Słowo cieszyć się jest czasownikiem zwrotnym, zalecam lekturę słownika ortograficznego! A co do meritum - piszesz, że rozpędzenie się do 25 km/h jest nieefektywne, bo PROGI. A czy nie to ty czasem protestujesz przeciw progom?? Poza godzinami szczytu kierowcy często jadą 40-50 km/h na tych uliczkach i jeśli tego nie wiesz, to nie rozumiesz problemu. A jeśli go nie rozumiesz, to może już się nie wypowiadaj z taką ochotą, dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Użycie słowa "palant" dyskredytuje ciebie zupełnie 17.12.11, 16:16 W słowniku ortograficznym jeżeli już to słowo znajdziesz, to zapewne w innym znaczeniu, ale skąd byś miał o tym wiedzieć? Skoro już wiemy, że z kulturą osobistą nie masz wiele wspólnego to pozwól, że przejdę do meritum. Widzę, że to słowo znasz... :)) Progi w ścisłym centrum rzeczywiście mi się nie podobają. Są ważniejsze sprawy do załatwienie a tu wydaje się niemałe pieniądze bez sensu. Na drogach osiedlowych, przy przedszkolach, czy szkołach podstawowych jestem za ich powstawaniem. Czy na ul. Młyńskiej, Kantaka, 3-go Maja progi są potrzebne? Zdecydowanie NIE. Z podaną przez ciebie szybkością jechać po nich się nie da. Poza godzinami szczytu, też. Oczywiście są miejsca, gdzie da się jechać szybciej... np. w nocy, ale wówczas 50 km/h jest ok. Problemem są ci, co grubo przekraczają tą szybkość, ale na nich nie próg byłby najlepszy a czynny fotoradar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaraza Centrum podprogowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.11, 09:08 A dwa ostatnie wypadki /Sołacz-dwoje zabitych, wieczorny rajd beemwicy na Ratajczaka pod empikiem/ nie wydarzyły się w zatłoczonym centrum? Gdyby Rychu wybudował tam spowalniacze,ci ludzie może by żyli.Chociaż idiota w aucie jest idiotą całkowicie nieuleczalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Centrum podprogowe 19.12.11, 14:09 Ci ludzie może by żyli, ale inni niekoniecznie. Przy takich debilach auto na progu wyskoczyłoby w górę i... strach pomyśleć co by było, gdyby wpadło na tych samych ludzi... Zginęliby tak samo, ale może mielibyśmy dodatkowy wybuch jak przy Ferrari w Warszawie? Wiesz, przy tym co to się wpiło w filar mostu. Kij zawsze ma dwa końce i nie wiadomo którym lepiej dostać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kij z kupą Re: Centrum podprogowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.11, 14:47 Najważniejsze , to nie oberwać końcem brudnym od KUPY! Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Centrum podprogowe 19.12.11, 14:58 Ojojoj, czyli nie da rady zrobić, aby samochody były bezpieczne. Pozostaje je zlikwidować dla dobra kierowców i pieszych, a zamiast tego wprowadzić lektyki, które będą znacznie bezpieczniejsze dla wszystkich użytkowników! A ile nowych miejsc pracy by to wygenerowało! Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Centrum podprogowe 19.12.11, 15:25 I pojawiliby się czarne ludzie... ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 15.12.11, 10:37 Mnie wczoraj troche oswiecilo. Mowa byla o komforcie mieszkancow (czyli pieszych i rowerzystow). Ten komfort zapewne polega na tym, ze w strefie 30 nabeda przekonanie, ze moga sie ladowac w dowolnym momencie na jezdnie... A te dane i tak sa zawyzone, mierza pewnie predkosc jazdy, a nie przejazdu (czyli rowniez stania w korkach). Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Nikt nie pomyślał o zimie 15.12.11, 10:45 Jak będzie wyglądało odśnieżanie? Pojedzie sobie jakiś samochód z pługiem i ryms w próg... Wiosną znajomy królika wygra przetarg na naprawę tego, co teraz zbudował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meta jak spadnie śnieg to odgarnie się go ręcznie IP: *.centertel.pl 15.12.11, 11:20 od czego są ciecie? Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: jak spadnie śnieg to odgarnie się go ręcznie 15.12.11, 13:58 Mówimy o jezdniach, a nie chodnikach. Pług przed piaskarką jest nisko osadzony, jak z 20 razy przysoli w próg to ZDM do zimowego odśnieżania ulic będzie musiało doliczyć koszt naprawy pługopiaskarek. Zaiste doskonała "inwestycja". Tylko prawdziwy geniusz mógł wpaść na równie wspaniały pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Pługopiaskarki naprawiać będzie znajomy królika 15.12.11, 14:17 Inny znajomy zaś będzie za bezczelne pieniądze naprawiał progi. Same korzyści :))) Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: Pługopiaskarki naprawiać będzie znajomy króli 15.12.11, 14:41 Link do zamówienia publicznego na Zimowe utrzymanie ulic miasta Poznania w sezonie 2011/2012 www.zdm.poznan.pl/news.php?site=view&id=1455 Wygrały konkretne firmy i do nich bedzie należeć konserwacja, serwis i naprawy floty samochodowej użytkowanej w realizacji zamówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Pługopiaskarki naprawiać będzie znajomy króli 15.12.11, 14:46 To już wiemy kto nieźle zarobi... Podejrzewam, że miasto płaci nawet za gotowość do odśnieżania... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Nikt nie pomyślał o zimie 15.12.11, 16:41 A te progi to jakiś wynalazek ostatnich dni ? Istnieją na wielu ulicach i jakoś nik nie zgłaszał problemu z odśnieżaniem za pomocą pługu... Choćby Madziarska, Hulewiczów, Omańkowskiej, wewnętrzne drogi na Oś.Batorego etc.etc. Jak ludzkość nie ma zamiaru jeżdzić ostrożnie czyli te 50 km/h, jak giną ludzie bo po mieście trzeba grzać 80,90,120 i więcej to podaj mi logiczny argument przeciw progom. Jak się straci w ten sposób kogoś bliskiego, to nagle światpogląd robi zwrot o 180 stopni, ale wtedy już jest za póżno. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Nikt nie pomyślał o zimie 15.12.11, 16:49 Podanych przez ciebie ulic nikt nie odśnieża. Co najwyżej ktoś posoli je, lub posypie piaskiem. One po prostu są rozjeżdżane przez samochody. W centrum nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Na razie nie ma śniegu, ale jak spadnie... Już widzę te progi jak wali w nie pług. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Nikt nie pomyślał o zimie 15.12.11, 17:03 To po prostu będziesz omijał centrum, do tego właśnie pośredni będzie zmuszała strefa. To nie jest teren na ruch przelotowy z jednego końca miasta na drugi, jak będzie spokojny ruch to można odśnieżać przy pomocy lekkiego sprzętu i problem z głowy. A swoją drogą to pługi mają zmienną wysokość zawieszenia lemiesza i gumowy fartuch na dolenej krawędzi. Jakoś tory tramwajowe na skrzyżowaniach nie są wyrywane przy okazji odśnieżania, więc temat fałszywie rozdmuchany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Nikt nie pomyślał o zimie IP: *.centertel.pl 15.12.11, 18:04 Tory są niejako w jezdni a progi ponad nią. Leżący policjanci bezsprzecznie utrudniają odśnieżanie i nie mam co do tego wątpliwości. Jakoś nie wierzę też w to eleganckie podnoszenie lemiesza, czy jak to tam się zwie. Podobnie jak w używanie lekkiego sprzętu. Spadnie 40 cm śniegu i panika. Wszystkie ręce na pokład, bo śniegu przybywa szybciej jak się da uprzątnąć. Jutro napiszą w prasie, że drogowcy zaspali. Pamiętaj, że centrum musi być odśnieżone w pierwszej kolejności. Chodzi o dostawy żywności, dojazdy do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Nikt nie pomyślał o zimie 16.12.11, 14:46 To zobacz sobie jaki kąt czołowy mają zrealizowane właśnie poprzeczne spowalniacze na ul. Libelta czy 3 Maja. Jak tego pług nie odśnieży to to ja jestem chiski mandaryn. A tory tramwajowe wystają niekiedy 10-12 cm ponad powierzchnię jezdni jako pionowy element, prostopadły do ruchu pojazdów kołowych. Jak nam spadnie 40 cm to i tak leżymy i kwiczymy, mawet 15 powoduje stan klęski żywiołowej. Oczywiście w mieście i na nizinach, w górach nawet 50 cm jest tylko niewielkim utrudnieniem życia. Ale jak ktoś nie umie się poruszać inaczej niż samochodem, najlepiej w dzień, bez opadów i przy 20 stopniach ciepła to zalecam emigrację do innej strefy klimatycznej. A dopracy w centrum to można tramwajem lub pieszo. O dostawy się nie martw - dostawcy dadzą radę, tylko wozidupki osobowe mogą mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Nikt nie pomyślał o zimie 16.12.11, 22:33 Po co spowalniacze na Libelta? W połowie ulicy są światła. Nie ma szans na rozpędzenie się ponad 30-tkę. Na dodatek w zakorkowanym mieście. A teraz 3-Maja. Bardzo krótka uliczka. Ledwie się zaczyna a już kończy. Tam próg też potrzebny nie jest. Szkoda gadać... pieniądze wyrzucone w błoto... Można by pewnie za nie postawić nowe wiaty na wszystkich przystankach autobusowych w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tropiciel trolla Re: Nikt nie pomyślał o zimie IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.11, 23:14 Tej kamilu-czarku ! Na wymiane w kuchni sciennych plyt chodnikowych tez by starczylo ?? Buhaha Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Nikt nie pomyślał o zimie 16.12.11, 23:44 Szkoda, że masz w głowie tylko kłębek mokrej wełny dzieciaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tropiciel trolla Re: Nikt nie pomyślał o zimie IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.11, 00:27 Zaczyna kamilku brakowac argumentow ? Przejdz na ksywe czarek,moze sieczka zacznie POnownie funkcjonowac ! Buhaha PS Eva zostaw na final pekinczyku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tropiciel trolla Re: Nikt nie pomyślał o zimie IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.11, 10:48 Cala prawde o sobie masz wpisana w nazwisku pusta dynio ! SER W DYNI ,czyli Serdynski Leszek,Kamil,Czarek no i Eva ! Tej pusta dynio,jestes tez A.Grodzka ? Buhaha Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Nikt nie pomyślał o zimie 17.12.11, 10:41 Widocznie tu bywasz tylko w okresie "korkowych" godzin, czyli rano/ dojazd do pracy/ i 15.00 - 18.00 / wyjazd z pracy/, wtedy faktycznie spowalniacze nie są potrzebne. Ale zapraszam wieczorami zwłaszcza w weekend. Jak masz inny sposób - skoro nikt nie egzekwuje kar za piratownie w mieście - to podaj. Autor ostatniej tragedii na Sołaczu to właśnie przykład do czego doprowadza brak rozumu za kierownicą. W centrum po weekendzie regularnie jest kilka niezłych dzwodów różnych miszczóf kierownicy, zwłaszcza tych przyjeznych. A wyścigi na odcinku od Bazaru do Okrąglaka to juz norma. Jak jeden z drugim pofrunie 20 metrów i urwie zawieszenie , a może nie tylko, to może ten trzeci się zastanowi czy warto. Co do korków, to wiele by dała prawdziwa synchronizacja sygnalizacji. Berlin jakoś daje radę, a Poznań to zaledwie wielkością odpowiada jednej z jego dzielnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Sommer Re: Nikt nie pomyślał o zimie IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.11, 11:15 Jest rozwiazanie dla POznania zielona-milo,nalezy POdzielic go na cztery strefy okupacyjne przegrodzone murem ! Mianowicie : zachodnia-niemiecka,wschodnia-ruska,poludniowa-slaska,polnocna- grobelna.Ciekaw jestem z ktorej strefy bylby exodus na saksy ?Jak myslisz,zachodnia przygarnela by wszystkich na garnuszek i rozladowala korki ? Buhaha :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Nikt nie pomyślał o zimie 19.12.11, 18:46 > polnocna- grobelna Tylko żeby mi granica biegła północną stroną obwodnicy kolejowej i zachodnią stroną ul. Morasko. Bliżej centrum się nie zgadzam. Do strefy grobelnej można dołączyć Czerwonak z cosiem i spalarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Nikt nie pomyślał o zimie 17.12.11, 12:17 Bywam o różnych porach, ale prawdą jest, że staram się unikać godzin szczytu. Na wariatów najlepsze są fotoradary. Uważam, że lepiej ustawić taką skrzynkę na 3 Maja jak budować sztuczne przeszkody. Tacy idioci jak opisujesz progi traktują jak dodatkową atrakcję na drodze. Gaz, nagły hamulec, gaz... Pełna radocha :))))) a perspektywa wyskoczenia z kasy (i punktów karnych) mała. Fotoradar (czynny) działa lepiej i dotkliwiej. Z tego fruwania nie ma co się cieszyć. Pamiętasz to spalone Ferrari w Warszawie wbite w filar mostu? Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Nikt nie pomyślał o zimie 18.12.11, 13:23 Radar ok ! Właśnie napisałem że nikt nie egzekwuje kar za piratowanie w centrum. I nie pamiętam kiedy tutaj jakaś policja wykazała chęć do działania. Wolą bardziej odludne miejsca. Ale odpowiedz jest prosta - zbyt wielu świadków czyli mała okazja do kasy na lewo. A fotofradar ? - widać nie ma woli aby zaistniał, a przecież można by wykorzystać istniejacy system monitoringu miejskiego do mierzenia czasów między światłami. Wniosek jest dosyć smutny, bo widać po różnych działaniach i inwestycjach miasta ze potworne środki zamiast na rozwój muszą iść na walkę z chamstwem drogowym, stadionowym, po i przed - imprezowym, a na kulturę i infrastrukturę i inne ważne rzeczy już nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Nikt nie pomyślał o zimie IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.11, 17:28 Bo to nieoplacalne. Jak wprowadza 30. to moze ktos przekroczy, wiec moze i radar sie pojawi.. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Nikt nie pomyślał o zimie 18.12.11, 13:34 Oczywiście że nie cieszę się z warszawszkiej tragedii z udziałem Macieja Ż. Tylko to nie filar wiaduktu napadł na ferrari, a wręcz odwrotnie. Niestety tylko nieuchronność kary za przekraczanie, zwłaszcza drastyczne, a jeszcze bardziej powodujące ofiary, przepisów jest w stanie zmienić mentalność kierowców.I to bez względu na to jak bardzo wypasionym pojazdem się jeżdzi i jak charakterystyczna jest rejestracja. To działa, wiem po sobie i nie udaję tu świętego. Tak się składa że większość mandatów dostałem za granicą, ku swemu ogromnemu zaskoczeniu za rzeczy, które u nas są normą. Odpowiedz Link Zgłoś
kosztorysik Dziwi mnie w tym rankingu Wrocław. 15.12.11, 10:59 Jeszcze latem różnego rodzaju portale i gazety się rozpisywały, że po oddaniu AOW średnia prędkość wzrosła do 29 km/godz. A teraz nagle pogorszenie?! Dodam, że Wrocek będzie niedługo chyba "najszybszym miastem" w Polsce, gdyż rozpoczęli właśnie budowę następnego odcinka wschodniej obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dziwi mnie w tym rankingu Wrocław. 15.12.11, 11:09 SLuszysz przeciez "eksperta", ze dodatkowe pasy ruchu nic nie daja... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Dziwi mnie w tym rankingu Wrocław. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 14:21 kosztorysik napisał Dodam, że Wrocek będzie niedługo chyba "najszybszym miastem" w Polsce, gdyż roz > poczęli właśnie budowę następnego odcinka wschodniej obwodnicy. Nie Wrocek rozpoczął tylko dolnośląskie rozpoczęło. Po dwa Wschodnia obwodnica Wrocławia ma wyglądać jak trasa Przeźmierowo-Skórzewo-Junikowo Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Dziwi mnie w tym rankingu Wrocław. 15.12.11, 14:30 ...czyli III Rama, której na razie nie ma, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Dziwi mnie w tym rankingu Wrocław. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 16:10 Nie jak Malwowa i Skórzewska. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Dziwi mnie w tym rankingu Wrocław. 15.12.11, 16:23 No to mnie zdziwiłeś. Myślałem, że tam budują nie zwykłą ulicę a arterię komunikacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
kosztorysik Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 15.12.11, 11:00 A po jej wprowadzeniu - średnia prędkość jeszcze spadnie! Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmmm000 Oto jak jest na prawdę... 15.12.11, 12:22 badania przeprowadzono w ostatnich miesiącach w ścisłych centrach miast. Czyli w Poznaniu akurat wtedy, gdy praktycznie całe centrum stoi w korkach z powodu remontów i rozbudowy. Ten ranking jest po prostu do niczego bo nie uwzględnia obiektywnych okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Remonty, budowa i rozbudowy będą zawsze IP: *.centertel.pl 15.12.11, 12:41 Taka jest specyfika dużych miast. Zawsze jest coś do zrobienia. A korki będą coraz większe. Między innymi przez te wszystkie bus-pasy, drogi dla rowerzystów, czy progi spowalniające ruch. Badania są więc jak najbardziej wiarygodne. Zanim zaczęły się remonty korki też były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poqw1209 Re: Remonty, budowa i rozbudowy będą zawsze IP: *.icpnet.pl 15.12.11, 15:33 W samochodzie zmieścisz góra 4 osoby. 5 samochodów ma długość jednego autobusu. W autobusie może jechać we względnym komforcie i 100 pasażerów. Jeszcze jakieś pytania, dlaczego to się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Remonty, budowa i rozbudowy będą zawsze 15.12.11, 15:56 Gość portalu: poqw1209 napisał(a): > W samochodzie zmieścisz góra 4 osoby. 5 samochodów ma długość jednego autobusu. Tylko, że samochody jadą non stop w korku a autobusy raz na kilkanaście minut. Summa summarum więcej osób przejedzie samochodami jak autobusami w ciągu godziny > W autobusie może jechać we względnym komforcie i 100 pasażerów. 100 osób to już tłok. Miejsc jest o połowę mniej. Powinno się zabronić jeżdżenia autobusem w pozycji stojącej. Wystarczy zwykłe ostre hamowanie a wszyscy lecą do przodu. Można nieźle się potłuc, albo połamać. Kiedyś mój kolega tak złamał rękę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Remonty, budowa i rozbudowy będą zawsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 16:28 W korku nie jedziesz tylko stoisz. Przepustowośc przy 30 km/h jest największa i pozwala przejechać płynnie około 600 - 700 pojazdom w godzinie (1200 osób - bowiem średnie wykorzystanie samochodu w szczycie popołudniowym jest 1,7 osoby na pojazd). Na buspasie może w tym czasie przejechać z taką prędkościa około 80 autobusów - co wynika z obsługi przystanku. Przy średnim wykorzystaniu autobusu w Poznaniu (40 pasażerów na pojazd w godzinie szczytu) mamy 3200 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Skąd wziąłeś te 80 busów na przystanku w szczycie? 15.12.11, 16:42 Połowa byłaby też za dużo. Gdyby jeździły z taką częstotliwością to wszyscy poruszaliby się prawie pustymi autobusami z ochotą. Odnieś się nie do liczby wszystkich autobusów na dużym przystanku przez calutki dzień a do tych rzeczywistych na średnio oblężonym (z reguły 2-3 linie) Zapewniam ciebie, że liczby będą zupełnie inne. Dokonujesz strasznej manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Skąd wziąłeś te 80 busów na przystanku w szcz IP: 150.254.126.* 17.12.11, 09:15 To nie jest manipulacja, tylko wyliczenie maksymalnych dostępnych przepustowości. To że nie ma 80 autobusów na godzinę na buspasie, to nie oznacza, że nie może ich tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Skąd wziąłeś te 80 busów na przystanku w szcz 17.12.11, 10:50 Akademickie rozważania... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Remonty, budowa i rozbudowy będą zawsze 15.12.11, 16:29 nO.. DO PRZEGUBOWCA WEJDZIE NAWET 200... Co prawda kiedys w pewnym Ikarusie nie wytrzymalo zawieszenie i w pewnym momencie jechal w przechyleniu, ale co tam... :) Powinno się zabronić jeżdżeni > a autobusem w pozycji stojącej. Wystarczy zwykłe ostre hamowanie a wszyscy lecą > do przodu. Można nieźle się potłuc, albo połamać. E tam... Lepiej zabronic jazdy siedzacej w samochodzie bez pasow, albo przewozenie o 1 osoby wiecej niz zapisano w dowodzie (tez na siedzaco)... Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Remonty, budowa i rozbudowy będą zawsze 15.12.11, 16:46 bimota napisał: > E tam... Lepiej zabronic jazdy siedzacej w samochodzie bez pasow, albo przewozenie o 1 osoby wiecej niz zapisano w dowodzie (tez na siedzaco)... Bardzo ciekawe spostrzeżenie. Nie widziałem pasów tylko w samochodach zabytkowych i współczesnych autobusach :)))) A więcej osób niźli jest w dowodzie rejestracyjnym? No wiesz... to co mam zrobić z teściową? :)))) OK. Następnym razem ją wysadzę. Zajmuje dwa miejsca :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 16:14 Jest różnicą pomiędzy maksymalną prędkościa chwilową a prędkościa średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 15.12.11, 16:29 Owszem. Tylko, że w centrum Poznania to nie ma większego znaczenia. Na te 17 km/h składa się zarówno prędkość 10 km/h jak i 30 km/h. Tam po prostu nie da się jeździć szybciej. Zbyt dużo świateł, zakrętów... Między światłami nie sposób się rozpędzić. Zresztą po co? Aby za chwilę stać? Spróbuj pojechać 40-tką po ul. Kantaka, albo Młyńską... :))) W ruchu miejskim dodam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do leszkes Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.12.11, 18:23 Na kobyle osiagniesz 50 km/h galopujac PO paru browarkach na Starym Rynku.Wiesz,teraz juz jestem extrem zuversichtlich : najnormalniej dostales z Hufa w Stirna i majaczysz jak Niesiolowski dzisiaj w Sejmie.Kurna,ze ja NATO wczesniej nie wpadlem ! Buhaha :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 17.12.11, 14:07 Kantaka? Najpierw lewoskręt tramwaj i przejście dla pieszych, po którym piesi chodzą jak gęsi, później zweżenie pod budynkiem Alfy i zakręt -max. prędkośc to osławione 30. Młyńska - znak stop w połowie, przy areszcie śledczym utrudnienia i zwężenie jezdni- Wechta buduje kolejne szkardztwo. Nie ma opcji żeby jechać wiecej niż 30. I kolejna elektryzująca widomość na Młyńskiej będzie kontrapas. Miejskim radnym gratuluję poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 jazda po miejsku: egoistycznie 19.12.11, 18:55 > Młyńska - znak stop w połowie Znak "stop" nie jest fizyczną przeszkodą w rozwijaniu prędkości. Biorąc pod uwagę sporadyczne pojawianie się samochodu na Nowowiejskiego, przejechanie tego stopu "całą epą" jest stokroć bezpieczniejsze od rosyjskiej ruletki. Skoro spotyka się takich miszczuf, którzy nie widzą czerwonych świateł, to czym jest mały kawałek blachy? Ostatnio jadąc taksówką pozwoliłem sobie zauważyć, że szofer przeleciał czterdziestką przez czerwone światło. Najpierw próbował mi wmówić, że światła nie było, a po minucie nabrał pewności, że miał zieloną strzałkę (40 km/h). Jeśli dryndziarze tak jeżdżą, to dresy z pewnością nie mają najmniejszych zahamowań. Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: jazda po miejsku: egoistycznie 19.12.11, 19:53 Kilka lat temu mój znajomy (jechał Nowowiejskiego) dostał "strzał" w bok od "miszcza" jadącego Młyńską i cudem nie zaliczył "czołówki" z gmachem sądu. To apropos czym jest znak "stop". A dryndziarze wiadomo przecież, ze pyry wożą:P Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 17.12.11, 00:45 Te progi, choc czerwone, zbytnio sie nie wyrozniaja, w dodatku sa na zakrecie i nie ma zadnego znako ostrzegawczego o nich... Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 17.12.11, 10:51 Dziękuję za to spostrzeżenie. Kolejny dowód na to, że władze naszego miasta głowę mają między nogami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 18.12.11, 13:40 Są znaki, tylko zechciej je je zauważyć...tak jak inne reguły kodeksu drogowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.11, 17:30 JAKIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-mila Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 18.12.11, 23:32 Znaki informujące o spowalniaczach i ograniczeniu prędkości na ul. Libelta i 3 Maja, bo otych miejscach była tu mowa ,stoją przy prawej krawędzi jezdni, jak ich nie dostrzegasz to pora iść do okulisty. Inne zasady to choćby ta dotycząca sposobu jazdy i ustępowania pierwszeństwa na Rondzie Obornickim z czym masz zdaje się jakiś niepojety dla normalnego kierowcy problem ,oraz wpieprzanie się z sąsiedniego pasa przed inne pojazdy czym się ostatnio chwaliłeś...mało jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 19.12.11, 00:27 Bo "normalny kierowca" to debil... Jeszcze glupszy od tych, ktorzy te chore przepisy tworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 19.12.11, 20:06 Bimota martwię się o Ciebie. Zażyłeś proszki? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 19.12.11, 21:22 Kolejna mistrzyni argumentacji przyleciala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRL Znofu Bejm? LOL IP: *.icpnet.pl 17.12.11, 15:07 O jakiej alternatywie ten panopek mówi? Do autobusów i tramwai weszło tylu a tylu poznaniaków, circa 60%, reszta wsadza z konieczności dupy w samochody (trasa powyżej 5 km), spacerkiem i rowerkiem podróżuje mniejszość, ci co mieszkają blisko pracy. Poznań jest rozstrzelony i porąbany na kawałki, przychodnie, przedszkola, szkoły, praca, wszystko potrafi być rozczłonkowane na cztery strony Poznania, a 300 tys osób musi drastycznie zmieniać swoją lokalizację kilka razy w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniecpoznani Re: Znofu Bejm? LOL IP: *.cable.net-inotel.pl 17.12.11, 16:06 a co z PRZYSTANKIEM FOLWARCZNA? wybudujcie go koło PTBS a ta część miasta się odkorkuje, do pracy z Folwarcznej jeżdżę przez Rondo Rataje, wybudujcie przystanek tramwajowy za zajeznią na Franowie (której jeszcze nie ma) przesiądziemy się do tramwaju, nie będziemy korkować miasta!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus4588 Re: Znofu Bejm? LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 01:04 sram na lecha i rg i wl i litrka !!!!!!!!! Warta Na Rowerze i Na Pieszo Warta Nasz KS j.... kks !!!Pozdro Vegan Warta Style od Old Fans wychowany na leberze kaszoku i bułczanace !!!!!!!!!!!! Pozdro Ruch HKS Ciotka Andzia Krupniok Old Zarcie Style Lata 70-ste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nygus4588 Re: Znofu Bejm? LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 01:08 Prosze jakieś fajne Vegan Przepisy na żarcie vegan style lat 90-ych !!!!!!!! Old Style Warta Kosina i Chwaliszewo Warta Nasz KS !!!!!!!!!Duma Wildy gdzie ta flaga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 19.12.11, 12:47 Ha, ha... a tu twierdza, ze Wroclaw wolniejszy: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,10841132,Stoimy_w_korkach___Wroclaw_jest_najgorszy_w_Polsce.html Ciekawe co twierdza w Warszawie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Jazda po poznańsku. wolno czy szybko? 19.12.11, 17:11 A tu pisza, ze zly TIR zabil pieszego na autostradzie: wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/370772,wypadek-na-autostradzie-a4.html Żądam strefy 30 na autostradzach ! Odpowiedz Link Zgłoś