Dodaj do ulubionych

Poznań stanął w korku

16.12.11, 19:03
Zaparkowac blaszanke i albo jakies kino albo tramwajkiem do domu.
Obserwuj wątek
    • 2pier Poznań stanął w korku 16.12.11, 19:12
      To miasto to jakas qrwa wiocha! Zaorac i budowac na nowo.
    • cozadno Poznań stanął w korku 16.12.11, 21:14
      A nasz Pan i Władca Rysiek se nowonaramowicką do domu chce budować. Poznań potrzebuje drastycznego zwiększenia udziału komunikacji publicznej. Wystarczy inwestycji w transport samochodowy!
      • Gość: PZ Re: Poznań stanął w korku IP: *.icpnet.pl 16.12.11, 23:45
        Wskaż mi proszę nowe drogi, te które powstały w ciągu ostatnich 20 lat. Poznań zamiast inwestować np. w małe ronda, inwestuje w kiepski asfalt i setki sygnalizatorów i nie wiem po jaki h... tysiące bezużytecznych kamer.

Jak chcesz rozwijać transport publiczny? Tramwaje już się duszą. Aby usprawnić ten cały burdel trzeba zlikwidować sporo przystanków (takich w odległości 200 m), wydłużyć składy i może jednak zatrudnić kogoś kto potrafi symulować na komputerze coś innego niż "angry birds".

Wiesz jak będzie? Bez tuneli i estakad wyprowadzisz tak jak ja, poza Poznań. W Warszawie zbyt późno zaczęto usprawniać ruch i się wszystko rozlało. Poznań nawet nie zaczął się rozlewać, najgorsze przed Wami, Pyry!
    • mih.po Re: Poznań stanął w korku 16.12.11, 21:18
      trzeba wprowadzić wszędzie dopuszczalną prędkość 30km/h i już wszystko będzie zgodne z założeniem pomysłodawców ;) ja też jestem zdania, że zwężenia jezdni takie jak na Obornickiej polepszają jakość życia stojących w korkach mieszkańców, a już w szczególności tych co jadą na skuterkach i są wyprzedzani przez tiry. więcej świateł w czerwonej fali, więcej wysepek - nadchodzi zima znów będzie wesoło, bo odśnieżyć tego nie idzie zatem pewnie znowu jakieś ofiary pościnają znaki i biznes "naprawiaczy" się kreci. rozwiązanie jest jedno: przesiądźcie się w zimie na rowerki ;)
      • Gość: cipa Re: Poznań stanął w korku IP: *.xdsl.centertel.pl 16.12.11, 22:10
        Poznań to takie niby miasto ludzi oszczędnych i praktycznych, ale to już przeszłość.
        GDyby tak było to praktyczny poznaniak przeliczyłby ile kosztuje go paliwo, spalone w korkach i dawno przesiadłby sie do tramwaju lub autobusu.
        Ale to obecnie niemożliwe.
        Komunikacja publiczna to przecież objaw demokracji.
        Poznaniacy nie dorośli do demokracji, tutaj każdy chce rżnąć Pana.
        No bo jak w autobusie czy w tramwaju ma jechać wspólnie z robociarzem czy sklepową pan mecenas czy prezes, albo jakiś inny ważny menedżer.
        Taki musi wozić dupę w pojedynkę.
        A takich w Poznaniu mieście know how jest przecież wielu, ba prawie wszyscy.
        Bo w wiosce każdy wozi się furą.
        Dziwne tylko że poznaniacy tacy zapatrzeni na zachód, Poznań to przecież już teraz gdy jest A2 wschodnie przedmieście Berlina, nie dostrzegają, że tam mecenas czy inny średniozamożny pomyka rowerem lub s-bahnem i jemu to nie przeszkadza.
        Po prostu oni są praktyczni i wciąż umieją liczyć.
        • tutuna Re: Poznań stanął w korku 16.12.11, 22:20
          > Po prostu oni są praktyczni i wciąż umieją liczyć.
          I umieją liczyć czas, bo s-bahnem czy u-bahnem dojedziesz bardzo szybko. Z radością przesiądę się na komunikację miejską, jak tylko będzie konkurencyjna w stosunku do auta. Bo dla mnie na razie nie jest. Nie mam szczęścia mieszkać w pobliżu linii tramwajowej więc muszę kombinować.
          I wyszło mi, że o dziwo najszybciej poruszamy się (bo wliczam w to rodzinę) samochodem - po prostu czas od "trzaśnięcia drzwiami" w domu do "trzaśnięcia drzwiami" w pracy, zaliczając po drodze opiekę dla malucha jest najkrótszy. KM wychodzi średnio ok. pół godziny do nawet 40 minut dłużej.
          p.s. a propos pani, która stała w korku na Solnej - całkiem niedawno zdarzyło mi się odcinek UW-Solna pokonywać w 45min. W autobusie.
          • Gość: PZ Deptaki i rowery. IP: *.icpnet.pl 16.12.11, 23:55
            Tam pracują bezmózgi i obwiesie. Stęchły komunizm przyobleczony w tandetny PR.

Cały Poznań jest przykładem miasta upadłego, zastanego, zacofanego w skali nie tylko Europy ale i kraju. Na osłodę macie "termy i stadion" i wiecznie uśmiechniętą i pewną siebie gębę Ryśka i arcybiskupów pedofili. Tak więc z Bogiem, kłóćcie się dalej i pamiętajcie, że Poznań zbawią deptaki i rowery z wmurowanymi gwiazdami arcybiskupów! Nie zapominajcie o tym!
        • Gość: Kapitän Re: Poznań stanął w korku IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.11, 22:51
          W 99 % moge cipe POglaskac PO glowce za merytoryczna wypowiedz.Natomiast 1 % doprowadzil mnie do smiechowej palpitacji watroby i pewnie do konca roku bede sie rechotal ze wschodniego przedmiescia Berlina.Wiesz,mozna to POrownac do Scheißu przyczepionego do Schiffu i wrzeszczacego - PLYNIEMY ! :-))
        • Gość: PZ Lewaczku Polaczku IP: *.icpnet.pl 16.12.11, 23:48
          H...j Ci do tego co kto robi i jak żyje ;) Jeździj rowerkiem, wąchaj wieśniaków w zatłoczonych tramwajach, a dzieciaki do przedszkola najlepiej wysyłaj rowerowym kurierem. Męczysz się w tej ziemniaczanej wiosce? Wyprowadź się.
        • Gość: hella Re: Poznań stanął w korku IP: *.icpnet.pl 17.12.11, 00:35
          nie każdy ma pod nosem przystanki. jak mam iśc lekko ponad 15-20 minut z tramwaju do pracy to wolę te 15-20minut spedzić w samochodzie, bo tyle aktualnie zajmuje mi droga do pracy. raz na jakiś czas zdarzy się taki horror jak dzisiaj ale z tym da sie żyć. gdybym chciała jeździć mpk do pracy to codziennie traciłabym dużo wiecej czasu. co z tego, ze tramwaj jedzie z 10minut, skoro na czekanie i dojście do przystanku musze stracić dużo więcej czasu.
          jak się zrobi ciepło to prędzej przesiądę się na rower niż do mpk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka