Dodaj do ulubionych

Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze

15.01.12, 17:29
Czyli 270 tys. złotych za 50m norę. To jeszcze o 70 tysięcy za dużo. Jest przestrzeń na spadki. W nieruchomościach ZACZYNA SIĘ dopiero robić ciekawiej...
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz_nowak informacje o cenach ofertowych są NIEPowAŻNE!!! 15.01.12, 18:09
      I tak samo wszelkie bazujące na nich publikacje, analizy. Nie bez powodu maklerzy giełdowi mają zakaz informowania o poziomie ofert kupna i sprzedaży, a podają jedynie ceny transakcyjne. Podawanie innej informacji jest MANIPULACJĄ rynkiem. A już TYM bardziej średnie ofertowe.
      Niepoważne jest podawanie TAKIEJ jakości informacji przez poważną gazetę. Jakąkolwiek, nie tylko tę.

Odnośnie średnich:
      - 100 jednopokojowych "apartamentów" po 35 m kw. za 4000/m kw, to 14 mln PLN wartości,
      - 1 dwustumetrowy apartament po 15000/ m kw, to 3 mln PLN wartości.

Pierwsze sprzedają się w ilości kilkadziesiąt miesięcznie, drugie raz na kilka lat.

Jeśli przyjmujemy średnią transakcyjną, to w analizach miesięcznych taki apartament raz na kilka lat zawyży nam średnią.
      Jeśli przyjmujemy średnią ofertową to mamy stabilny obraz czegoś błędnie nazywanego "ceną rynkową" w postaci 4600 PLN/m kw.

Jaki taka "informacja" daje nam obraz rynku? Zmanipulowany na korzyść podaży o 15%.
      • Gość: nygus4588 Re: informacje o cenach ofertowych są NIEPowAŻNE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 19:07
        Tsunami dla Devilloprów nadchodzi!!!!!Misftis i Ramones Styl Nadchodzi Euro po 7 zł Benzyna po 8 zl a Frank Szwajcar po 10 zł !!!!!!Jestem z Wildy Mieszkam na Kosinie 13 i Warta Made In Wilda Styl Nadchodzi 100 lat Warta!!! po wl i lech pappa do wrunek do Borowianki na Bankiet z Olimpią !!!!!!!!!!!
      • szmecierecie Re: informacje o cenach ofertowych są NIEPowAŻNE! 16.01.12, 09:12
        wlodzimierz_nowak napisał:

> I tak samo wszelkie bazujące na nich publikacje, analizy. Nie bez powodu makler
        > zy giełdowi mają zakaz informowania o poziomie ofert kupna i sprzedaży, a podaj
        > ą jedynie ceny transakcyjne. Podawanie innej informacji jest MANIPULACJĄ rynkie
        > m. A już TYM bardziej średnie ofertowe.

Niestety Włodeczku, ale podawanie cen ofertowych nie jest manipulacją. Podawanie cen ofertowych jest podawaniem cen ofertowych. Serio!
        • wszystko_policzone Re: informacje o cenach ofertowych są NIEPowAŻNE! 16.01.12, 09:18
          Fakt, że wiarygodność takich informacji jest bardzo "wodnista". Zwłaszcza jeśli do średniej policzymy jedno mieszkanie umieszczone w kilku-kilkunastu ogłoszeniach, na różnych portalach (każde ogłoszenie z inną ceną...).
        • wlodzimierz_nowak Re: informacje o cenach ofertowych są NIEPowAŻNE! 21.01.12, 15:03
          szmecierecie napisał:
          > Niestety Włodeczku, ale podawanie cen ofertowych nie jest manipulacją. Podaw
          > anie cen ofertowych jest podawaniem cen ofertowych. Serio!

Chyba "robisz" w nieruchomościach, że posunąłeś się do tak jawnego zaprzeczenia faktom. Przeczytaj jeszcze raz i zobacz jak często miesza się informacja o cenach i cenach ofertowych, a autor ma na myśli wyłącznie ceny ofertowe.
          • wlodzimierz_nowak nagłówek 21.01.12, 15:05
            wlodzimierz_nowak napisał:

> szmecierecie napisał:
            > > Niestety Włodeczku, ale podawanie cen ofertowych nie jest manipulacją.
            > Podaw
            > > anie cen ofertowych jest podawaniem cen ofertowych. Serio!

Nagłówek tekstu:
            "Mieszkania w całym kraju są coraz tańsze"
            One nie są coraz tańsze, ale są coraz taniej ofertowane. To jest Twoim zdaniem logicznie prawidłowe? Mam nadzieję, że masz tyle godności by się wycofać ze skrajnie błędnego stwierdzenia. Nie zawsze trzeba mieć rację.
    • Gość: nygus4588 Re: Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 19:12
      Plastikowe Społeczeństwo Zbliża sie Do Końca Hemp Gru Styl Nadchodzi!!!!!!!!!!!Wilda Made In Wilda nie ma kredytów na 40 lat!!!!!!!!!Kiedy giełda padnie internet zawiedzie a bank centralny padnie plastik skaj spoleczeństwo opakowanii w folie po lecha z kiecha fanatycy!!!!!!!!!!!!
    • iguana77 Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze 15.01.12, 19:26
      uwazam ,ze cena na która mnie stac za blok z płyty w poznaniu 40m to 150 tys ...
      • Gość: nygus4588 Re: Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 19:32
        Tylko Bloki na Winogradach na Pod Lipami Warta Old Fans!!! Pozdrawiam Pana Rodowity z Kosińskiego 13 Warta Made In Wilda Styl Lat 60ych !!! Pozdro dla Polonii Główna Poznań Harcerska Pener Styl!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: nygus4588 Re: Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 21:14
          Kochani!
          Ja Was wszystkich bardzo przepraszam ebie mnie od czasu do czasu i nie panuję nad swoimi kretynizmami. Wiadomo, jestem fanem Kolejorza i obecnych władz Poznania. Lubię też, w przerwie meczu, "wciągnąć" kiełbachę od (pół) Litara.
          Wiadomo, że Wilda to krańcowa patologia, a Warta praktycznie nie istnieje.
          Obiecuję powściągać swoje kretynizmy na forum, a żeby odreagować swoje problemy emocjonalne - kupię sobie procę i pójdę nad Wartę (rzekę!) zapolować na wróbelki.
          Nie potępiajcie mnie tak "un block", bo jestem fajny, kąpię się raz w tygodniu i lubię wychlać winko w bramie przy Kosińskiego 13.
          Proszę Was o szacunek, bo żem se na niego zasłużył... qoorva!!!
          Lech, Lech, Lech, niech zwycienrza Lech! (zdech...)
      • Gość: zenek Re: Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze IP: 95.108.101.* 15.01.12, 23:56
        I myślisz że coś w tego uważania wynika?
        Świat ma się zatrząść a jaskółki latać tyłem?
        Cena jest taka, jaka wynika z równowagi popytu i podaży.
        Popyt na mieszkania jest (cały czas 3 miliony gospodarstw domowych nie ma samodzielnego lokum) ale problem jest z podażą.
        Z tym że nie mieszkań tylko pieniądza.
        W czasach kiedy pieniądz był tani (2008 i 2009) i łatwo dostępny (duża podaż pieniądza), przy niezmienionym popycie nie nadążała podaż mieszkań. Stąd też i wywindowane _przez rynek_ a nie przez złych spekulantów, deweloperów czy cyklistów ceny.
        Obecnie pieniądz jest drogi i trudny w zdobyciu, stąd i ceny mieszkań spadają, ale nie do progu "Ja pan Ziutek uważam że cena powinna być taka a nie inna" tylko do progu podyktowanego właśnie podażą i ceną pieniądza (czyli kredytu).
      • Gość: ola Re: Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.12, 12:07
        Może i dą w dół ale zdolność spadła i to bardzo. Ja już sie w temacie całkowicie pogubiłam i teraz z openem zaczynam działać. Mam nadzieję, że przy ich pomocy uda mi się z miejsca ruszyć, bo nie wyobrażam sobie dalszego mieszkania z teściami.
    • bartek2182 Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze 16.01.12, 16:49
      można powoli zauważyć znaczące spadki w cenach nieruchomości, warto wiec szukac dobrego kredytu
      • Gość: Marcin Re: Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze IP: *.emitel.pl 16.01.12, 23:07
        W końcu ceny schodzą do normalnych sum. Popyt wciąż będzie bo ludzie chcą mieszkać na swoim a nie wiecznie coś wynajmować.
    • agnieszkamysz Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze 16.01.12, 21:39
      No i super... na reszcie coś ruszyło. Idealny moment na zakup. Już dawno planowałam kupić mieszkanie. Koleżanka która zna się na rynku kazała odczekać, a kiedy ceny pójdą w dół zapytać o kredyt w Getinie, bo ponoć bardzo fajne raty i chętnie przydzielają. No to chyba już nastał ten czas.
      • Gość: RobuR Re: Ceny mieszkań idą w dół. O 400 zł na metrze IP: *.171.13.50.static.crowley.pl 17.01.12, 16:32
        Widzę, że pracownik Getina się odezwał... a tak dla niewtajemniczonych, Getin daje kredyt każdemu, nawet tzw. gołodupcowi, lecz wysokość marż, prowizji itp. jest średnio dwukrotnie wyższa od opłat w innych bankach. Getin jest dla desperatów.

Co do cen mieszkań - tak się składa, że się na tym zawodowo znam, powiem tylko że oczywiście - w skali roku ceny spadły w ujęciu średniej arytmetycznej, lecz nominalnie nie wszystkie ceny spadły. Deweloperzy większych ruchów nie wykonują jeżeli chodzi o cenniki, jak już to dają dodatkowe upusty.

Natomiast prawdziwe złodziejstwo jest na rynku wtórnym.... ale temu nie ma co się dziwić, wszak mamy całą masę mieszkań na wtórnym, które zakupione były w czasie prosperity deweloperów i cen w Poznaniu na poziomie 8.000 zł za m2.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka