Dodaj do ulubionych

Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to

19.01.12, 22:59
przecie to wiadomo od dawna. ósemka uczy tego, co ważne, pozostałe licea szkolą bezrobotnych.

wystarczy zobaczyć, ilu ósemkowiczów dostaje się corocznie na informatykę na polibudzie, czy na lekarski na medycznej. wszystkie inne szkoły zostają daleko w tyle.

tym bardziej trzeba zganić Grobelnego za nieskuteczną obronę szkoły
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.echostar.pl 19.01.12, 23:03
      ale najlepiej wypada Dwójka :-)
      • Gość: gs Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 00:29
        dane w tym wierszu są przesunięte, EWD dwójki dla przedmiotów ścisłych to 2, a nie 7.
        • Gość: as Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.echostar.pl 20.01.12, 09:09
          ale całościowo ma 9, więc najlepiej :-)
      • manissa Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 21.01.12, 14:09
        Czy dwójka najlepiej wypada, bo ma najbardziej medialną panią dyrektor? Z wielu źródeł wiadomo, że najlepsza w Poznaniu jest Marynka.
        • Gość: nauczycielka Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.173.38.33.tesatnet.pl 21.01.12, 14:17
          Z II LO jest kłopot, gdyż nie wiadomo czemu nie uwzględnia się w rankingach faktu zdawania przez tamtejszą młodzież matury IBO.
          • manissa Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 21.01.12, 14:43
            Gość portalu: nauczycielka napisał(a):

> Z II LO jest kłopot, gdyż nie wiadomo czemu nie uwzględnia się w rankingach fak
            > tu zdawania przez tamtejszą młodzież matury IBO.

Pytanie do p.dyrektor II LO. Może odpowie przy okazji kolejnej konferencji prasowej.:-)
        • Gość: as Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.echostar.pl 21.01.12, 16:26
          Medialność nie ma tu raczej nic do rzeczy, bo liczą to w Warszawie :-)
    • Gość: jedynkowicz Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.204.58.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.01.12, 23:13
      ale ten niski poziom się szybko zmieni...wywalili Hinca za szkoły odpowiedzialnego to zaraz pójdzie ku lepszemu. Zapamiętajmy ten tekst w Wyborczej...no bo o szkołach w złym świetle już źle nie napiszą...teraz za ich rozwój i reformy będzie odpowiedzialny ich koleś redaktor...no ot przecież nie napiszą nic złego tylko, że trudności...komlikacje...brak pieniędzy...bo kryzys światowy...przecież dziennikarzyna z wyborczej to musi być fachowiec ok oświaty...no bo na kulturze i sporcie to się wszyscy znają...a doszkoły to pewnie chodzil...to się zna......oj to nasze miasto to całkowita prywata i kolesiostwo
    • pan.nikt Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 19.01.12, 23:25
      > przecie to wiadomo od dawna. ósemka uczy tego, co ważne, pozostałe licea szkolą
      > bezrobotnych.

bzdura.

Przecież od dawna wiadomo i mówią to studenci obleganych kierunków studiów:
      "NIEWAŻNE JAKĄ SZKOŁĘ KOŃCZYSZ,
      WAŻNE GDZIE CHODZISZ NA KORKI"

Taka niestety jest prawda.
      Mało tego. Wielu tępych nauczycieli chwali się wynikami swoich uczniów na maturze. Chwali się i zapomina, że to nie ich osiągnięcia, ale wynik pracy KOREPETYTORÓW. I znam takie przypadki z życia. Mam dzieci w okresie około maturalnym.

Prawda jest przykra.
      Polska szkoła leży i kwiczy.
      Czas zrobić porządek.
      Zaczynając od kuratorów, poprzez dyrektorów szkól do nauczycieli.
      Dobrych uczciwie wynagrodzić, a kiepskich odesłać do innych prac, z łopatą włącznie.
      Czas dać sobie spokój z mianowanymi, dyplomowanymi. Czas postawić na odpowiednio wynagrodzony ETOS ZAWODU.
      • Gość: dziadzia Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 00:23
        To Ty piszesz BZDURY.
        Mój syn skończył VIII LO. Nie chodził na żadne KORKI! W tej SZKOLE uczą (a właściwie uczą się uczyć) na takim poziomie, że średniozdolny i średniopracowity uczeń da sobie radę, bez żadnych KORKÓW. To rodzice, CHYBA DLA SPOKOJU WŁASNEGO SUMIENIA bulą, niepotrzebnie, pieniądze aby ktoś DOUCZAŁ ich mało pracowite potomstwo.
        Maturę zdał z wyróżnieniem. Na informatykę na Polibudzie dostał się SAMODZIELNIE - po prostu zdał egzamin. W jego roczniku na informatykę na Polibudzie egzamin był w dwóch grupach - bo tylu było chętnych - ponad 10 osób na 1 miejsce. Skończył Polibudę, pracował ( w swoim, wyuczonym zawodzie w dwóch firmach w Niemczech a teraz pracuje w Holandii, a od niedługo zaczyna pracę w SKY TV w Londynie. To ÓSEMKA, m.in. MOLDZIA (ósemkowicze wiedzą, kto to jest) dała podstawy do dalszej edukacji i nauczyła pracować na własnym rozwojem.
        • pan.nikt Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 20.01.12, 00:33
          sorry
          "zdał egzamin"
          Chłopie, kiedy to było?
          Ja też zdałem na polibudę, też bez korków (mimo iż byłem do tego namawiany).
          Nie kończyłem ósemki, tylko inne dobre liceum. Miałem kolegów z twojej ósemki, z trójki itd. Byliśmy na podobnym poziomie wejściowym
          Ale to było sto lat temu.
          Przepraszam, ale nie jesteś na bieżąco.
          Ja, jak wspomniałem mam dzieci, ale także bratanków, siostrzeńców w wieku maturalnym.
          Studiują na medycynie, prawie, anglistyce.
          Mają kolegów z różnych szkół i uwierz mi. WIEM CO MÓWIĘ.
          • Gość: 8 Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 00:55
            > Przepraszam, ale nie jesteś na bieżąco.

No jeżeli ty jesteś na bieżąco, to powinieneś wiedzieć, że rokrocznie 20-30 osób na informatyce na PP to ludzie po Ósemce. Z żadnej innej szkoły tylu nie ma.
            I jak to wytłumaczysz, uczniowie Ósemki mają rodziców, którzy chętniej dają na korepetycje?
            • pan.nikt Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 20.01.12, 01:05
              Tak. Ósemki nie znam na bieżąco.
              Ale wiem, że zawsze chodzili tam uczniowie, mający ambitnych rodziców. Pewnie się nie zmieniło.

I druga sprawa.
              Napisałem wcześniej, coś czego nie doczytałeś.
              NAPISAŁEM, ŻE BYWAJĄ DOBRZY AMBITNI NAUCZYCIELE.
              Niestety. Jest ich zbyt mało.
            • marzenek1234 Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 20.01.12, 01:26
              Mój syn skończył XXLO /w rankingach jedno z gorszych w Poznaniu/ ,potem informatykę na PP i pracuje w b.dobrej amerykańskiej firmie .Jego koledzy z roku po 8LO w większości zarabiają
              poniżej średniej krajowej. Mają b.dużą wiedzę teoretyczną ale w życiu sobie nie radzą.
              A to ,że 20-30 osób na roku jest po ósemce ,a z nich tylko paru się udaje to inna sprawa.
              Nie twierdzę ,że mam absolutną rację ,dlatego zaproponowałam ranking 10 lat po maturze.
              • Gość: Mara Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.icpnet.pl 29.08.13, 11:50
                Skoro po 20 lo kończy sie w amerykanskiej firmie pfy ... to lepiej tam nie iść.
        • angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Dziadzia 20.01.12, 08:45
          pisze :"rodzice, CHYBA DLA SPOKOJU WŁASNEGO SUMIENIA bulą, niepotrzebnie, pieniądze aby ktoś DOUCZAŁ ich mało pracowite potomstwo. "

Zapewne są tacy . Jest i mało pracowite potomstwo - chociaż w tak dobrym liceum należy powiedzieć : mniej pracowite .

Ale korki są i po to by osiągnąć bardzo dużo , taki poziom , który szkoła nie jest w stanie dać .
          Np w angielskim . Szkoła, nauczyciel w szkole nie jest w stanie rozmawiać z uczniem , jednym uczniem przez godzinę . A na korkach to jest . Jest o takich niuansach językowych - gramatycznych - o których nie ma mowy w podręcznikach .
          Stąd wniosek . jak ktoś ma pieniądze na korki i dobrego korepetytora to niech pośle , choćby tylko na angielski .

Przypominam, że są uczenie - no może jedna SGH - gdzie wymagane jest zdanie na maturze dwóch języków obcych w tym jednego na poziomie rozszerzonym , co najmniej .
      • marzenek1234 Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 20.01.12, 00:52
        myślę ,że trafiłeś w sedno sprawy , a jeśli chodzi o rankingi to jestem ciekawa jak by wyglądał gdyby porównać pracę i płacę absolwentów tych liceów po 10latach od matury!!!
        • Gość: nygus4588 Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 01:57
          sram na po i lecha z kiecha i rg !!!!!!!!!!!Wilda i Jeżyce Zawodówka Wiepofamy !!!!!!!! Pozdro Budowlanii Poznań Salka na Floriana Swietego Bóg Honor Katolicka Wilda i Jeżyce Nadchodzimy!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: fred_die Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 22:55
            Nie przyznawaj się skąd jesteś bo wstyd przynosisz wiarze z Wildy i Jeżyc.
        • angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Do 8 20.01.12, 08:33

8 napisał :

"I jak to wytłumaczysz, uczniowie Ósemki mają rodziców, którzy chętniej dają na korepetycje? "

To jest jakaś instytucja, która zbiera dane o korepetycjach i publikuje wiarygodną statystykę na ten temat ?

marzenek1234 napisała:
          " myślę ,że trafiłeś w sedno sprawy , a jeśli chodzi o rankingi to jestem ciekawa jak by wyglądał gdyby porównać pracę i płacę absolwentów tych liceów po 10 latach od matury!!!"
          Też byłbym ciekaw ale czy jest jakaś instytucja , która to monitoruje ?
          Bo samo zadanie takiego pytanie jeszcze niczego nie dowodzi .
      • angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Pan nikt 20.01.12, 09:03
        pisze :" Wielu tępych nauczycieli chwali się wynikami swoich uczniów na maturze. Chwali się i zapomina, że to nie ich osiągnięcia, ale wynik pracy KOREPETYTORÓW."

Dotyczy to nie tylko tępych ale i dobrych nauczycieli . Świetne wyniki ich uczniów to owszem też skutek ich pracy ale przede wszystkim korepetytorów .

Jak już pisałem , nigdy szkoła nie zapewni tylu godzin konwersacji np po angielsku , co korepetycje . Dotyczy to także gramatyki .

Ale fakt jednym z zadań korepetytora jest zmuszenie ucznia do intensywnej pracy .
        I to jest problem polskiej oświaty i rodziców - zmusić swoje dzieci do intensywnej pracy - takiej jaką wykonuje J.Kowalczyk poza sezonem : ciągnięcie na linie opony jadąc na rolkach . I tak kilometry .
        • Gość: M Re: Jak uczą poznańskie licea? Pan nikt IP: *.icpnet.pl 20.01.12, 19:59
          > Jak już pisałem , nigdy szkoła nie zapewni tylu godzin konwersacji np po angiel
          > sku , co korepetycje . Dotyczy to także gramatyki .

Angielskiego uczyłam się tylko w liceum, na korepetycje i dodatkowe kursy nie chodziłam. Jestem "posiadaczką" certyfikatu CAE zaliczonego na "A". Zatem Twoje przekonanie jest błędne.
          • angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Do M 20.01.12, 21:52
            Do M :

M pisze : "Zatem Twoje przekonanie jest błędne."

Zdać egzamin CAE na A jest tak trudno, że prędzej pomyślę , że bajki opowiadasz i na forum się przechwalasz , aniżeli że to prawda co piszesz .

Mam doświadczenie z TOEFL paper based i ibt i też wiem , co piszę .

Poza tym jednostkowy - 1 na 100.000 - przypadek nie zaprzecza zasadzie, że to na korepetycjach uczeń znacznie zwiększa swoje umiejętności .
            I nie próbuj zaprzeczać , bo to tak jakbyś Wisłę kijem chciał/ a zawracać .
            • Gość: M Re: Jak uczą poznańskie licea? Do M IP: *.icpnet.pl 21.01.12, 13:31
              > Zdać egzamin CAE na A jest tak trudno,

Bez przesady, jak widać można.

> na forum się przechwalasz , aniżeli że to prawda co piszesz .

Przechwalać się nie muszę, w zasadzie nie ma czym. Jeżeli nie wierzysz, to Twoja sprawa. W każdym razie certyfikat zalega na dnie szuflady.

> przypadek nie zaprzecza zasadzie, że to n
              > a korepetycjach uczeń znacznie zwiększa swoje umiejętności

Domyślam się, że udzielasz korepetycji. Mam rację?
              • Gość: angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Do M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 19:58
                Do M :

Ty ciągle jednego nie rozumiesz . Na forum można wszystkie pisać i mieć świetne kwalifikacje i certyfikaty .
                Życie jednak mówi, że liczy się obejrzenie oryginału na własne oczy .
                Dlatego taka to twoja " forumowa " wiarygodność .

Co do ostatniego pytania, to pominę je milczeniem .
    • angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 20.01.12, 08:24
      Do kosmat3eusz :

Taak , masz rację , o jakości liceum nie decyduje i nie określa tylko EWD ale i to jacy idą tam absolwenci gimnazjów i jacy wychodzą absolwenci i gdzie się dostają .
      Skoro dostają się na najtrudniejsze kierunki studiów , to oznacza , że są dobrzy i bardzo dobrzy.
      A dla wielu jest mało znaczące , czy EWD jest duże w szkole , w której są uczniowie , którzy potem kiepsko zdają maturę i jest tam pełno patologii - chociaż powtarzam , jest duże EWD .
      Dla niektórych uczniów ważne jest być i uczyć się z dobrymi i dobrze wychowanymi rówieśnikami .
      • Gość: as Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.echostar.pl 20.01.12, 09:18
        EWD poniekąd określa, jacy gimnazjaliści idą do liceum - to w końcu wskaźnik, który wykorzystuje wynik ich testów.

Dostawanie się na najlepsze kierunki studiów też nie będzie pełnym wskaźnikiem. Znam mnostwo osób, ktore spokojnie mogłyby dostać sie na medycynę a poszły np. na fizykę, bo to ich pasja (choć mniej prestiżowa). jak też ocenić czy np. prawo jest lepsze niż ekonomia, a architektura niż budownictwo?
        • Gość: angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Do as IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 10:54
          piszesz :"jak też ocenić czy np. prawo jest lepsze niż ekonomia, a architektura niż budownictwo?"

Taak, to jest problem ale istotną wiadomością będzie , jeśli dowiemy kto na prawo idzie na która uczelnie i jakim trybem - dziennym czy zaocznym .

Każda taka cząstkowa wiadomość wpływa na pozycję w rankingu .
          • bimota Re: Jak uczą poznańskie licea? Do as 20.01.12, 11:30
            Czego ucza na ekonomii - nie wiem, ale widzac przepisy, to od prawa wszystko jest lepsze...
    • bimota Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 20.01.12, 11:39
      Wszystkie te systemy sa g. warte...
      • Gość: nauczycielka EWD do bani IP: *.173.38.33.tesatnet.pl 20.01.12, 19:34
        Z moich obserwacji i doświadczeń w pracy z poznańską młodzieżą szkół średnich wynika, że absolwenci gimnazjów często mają za wysokie oceny na świadectwach kończących szkołę.
        Stąd sztucznie wysokie wyniki "na wejściu".
        Stąd lawina korepetycji w szkole średniej, bo "w gimnazjum dziecko miało piątkę, a teraz ma dwójki".
        Stąd trudne do osiągnięcia bardzo dobre wyniki na maturze.
        Stąd niskie EWD.
        • Gość: as Re: EWD do bani IP: *.echostar.pl 20.01.12, 19:52
          ale ewd porównuje testy - dziecko mogło mieć sobie piątki, ale przecież w EWD liczy się jak zdało test gimnazjalny. chyba, że to te testy są za proste?
        • Gość: Miki Re: EWD do bani IP: *.icpnet.pl 20.01.12, 20:06
          > Stąd trudne do osiągnięcia bardzo dobre wyniki na maturze.

Z mojej perspektywy nauczyciela akademickiego, największym problemem nie są lepsze czy gorsze wyniki maturalne, ale powszechny brak umiejętności samodzielnego i logicznego myślenia. Nauka rozwiązywania testów egzaminacyjnych to trochę za mało...
          • bimota Re: EWD do bani 20.01.12, 22:37
            Bo szkola tego oducza, a "uniwerki" nie lepsze...
    • agnetth Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 22.01.12, 13:23
      Dwójka wypada najlepiej, bo:
      1) przez swoją "renomę" przyciąga ambitnych uczniów, którzy później są pozostawieni sami sobie w nauce,
      2) uczniowie i ich rodzice wypruwają sobie żyły, żeby płacić za korepetycje, bo zdecydowana większość nauczycieli wyznaje zasadę "nie uczę, ale wymagam".
      Nie jest ważne, czy nauczyciel ma tytuł doktora. To świadczy o jego wiedzy, ale nie o kompetencji w zakresie jej przekazywania. Wysoka punktacja IILO we wszelkich rankingach jest zapewniana przez wybitne jednostki, które są kilkukrotnymi finalistami i laureatami olimpiad.
      Drodzy Gimnazjaliści, nie idźcie do Dwójki.
      • angrusz1 Re: Jak uczą poznańskie licea? Agnetth pisze 22.01.12, 16:53
        " bo zdecydowana większość nauczycieli wyznaje zasadę "nie uczę, ale wymagam". "

I tak trzymać .

Czy zauważyłeś agnetth , że teraz wiedzę można zdobywać posługując się różnymi źródłami . Szkoła nie jest jedynym źródłem wiedzy . Może to być książka , internet .
        Ale szkoła te wiedzę egzekwuje i ... potwierdza , wystawiając świadectwa .
        Dlatego ta rola szkoły staje się coraz ważniejsza .
        Byle to egzekwowanie wiedzy było rzetelne jak i wystawianie stopni .
        Niestety z tym jest problem . Dużo nauczycieli wystawia stopnie na zapas , zbyt wysokie , dla zachęty ... dla świętego spokoju .
        Ot patologia .
        Ci nauczyciele , którzy rzetelnie egzekwują wiedzę - nie pozwalają na ściąganie i wymagają tego, co należy a nie banalnych rzeczy - mają kłopoty z pracą .
        Ot patologia .
        Takich nauczycieli nie lubią sami uczniowie i ich rodzice ale także i wychowawcy - niska średnia klasy w rankingu szkolnym , no i nie ma nagrody za " wyniki " - ale także i dyrektorzy - bo wszyscy są niezadowoleni z nauczyciela , który został zatrudniony przez dyrektora . A dyrektor też chce mieć dużo zwolenników, bo mu się kadencja kończy , a często chce być ponownie wybrany .
        Ot i kolejna patologia .
      • Gość: as Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.echostar.pl 22.01.12, 16:57
        nie chodziłam do dwójki. ale - w tym rankingu olimpijczycy nie mają nic do rzeczy, wybitne jednostki też nie
    • yogi.mis Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to 22.01.12, 21:10
      Przeglądając posty dopadła mnie bardzo smutna refleksja - większość wypowiedzi nie wychodzi poza horyzonty poznańskie, choć jego intencją było przede wszystkim pokazanie słabej pozycji poznańskich szkół w skali kraju. Te wąskie horyzonty pozwalają sądzić, że długa droga jeszcze przed nami i że na razie niewielu ma ochotę zmierzyć się z faktami, to jest poznańską prowincjonalnością i coś z tym zrobić....
      • Gość: as Re: Jak uczą poznańskie licea? Zbadano to IP: *.echostar.pl 23.01.12, 09:31
        z ciekawości przejrzałam sobie EWD najlepszych szkół w rankingu perspektyw. przecież Poznań wypada przy nich fatalnie! a te szkoły też przyjmują bardzo dobrą młodzież, której poziom "trudniej jest podnieść"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka