Dodaj do ulubionych

Kolejny dzień rekolekcji w poznańskiej szkole

24.01.12, 12:07
Ja: Jak było?
Dziecko: Nuda.
Ja: No, ale co było na zajęciach?
Dziecko: Film.
Ja: Jaki film?
Dziecko: Nie wiem.
Ja: A oprócz filmu jeszcze coś było?
Dziecko: Eeee, coś tam gadali o religii.
Ja: Ale co, nie słuchałaś, co robiłaś?
Dziecko: Lekturę czytałam.
Ja: A inni?
Dziecko: Grali na komórkach albo też czytali.
Ja: Dużo osób przychodzi na te zajęcia?
Dziecko: Tak z połowa klasy.
Ja: A co z resztą?
Dziecko: Jak to co, olewają.

Tak oto wyglądają zajęcia w poznańskiej szkole, które Pani, Pan finansujecie. A w ogólnopolskich rankingach poznańskich szkół ze świecą szukać.

P.S. Moje dziecko ma szóstkę z religii.
Obserwuj wątek
    • belfe ile razy można? 24.01.12, 12:30
      Ile razy można rozpoczynać ten sam wątek?
      Czy fakt, że w ogólnopolskich rankingach poznańskich szkół ze świecą szukać wynika z tego, że poznańscy uczniowie mają lekcje religii jako jedyni w kraju???
    • Gość: AAA Re: Kolejny dzień rekolekcji w poznańskiej szkole IP: *.play-internet.pl 24.01.12, 14:21
      Oj, ał Georg wyszedł na jaw Twój faryzeizm !! Po co posyłasz dziecko na religię ? W Tobie jest poważna niespójność, jakieś pęknięte sumienie...wyjaśnij to

Ale póki co - czy twoje pudło rezonansowe się zepsuło ? Słyszałem dzis w rodio że Palikot dał paszczy i powiedział, że ochronę uczuć religijnych trzenba usunąć, bo preferuje tylko tych którzy mają uczucia religijne. Uważam że powinien pójść dalej i zaproponować usunięcie z prawa ochrony bogactwa przed złodziejami, bo takie prawo preferuje tylko bogatych.
      • l.george.l Re: Kolejny dzień rekolekcji w poznańskiej szkole 24.01.12, 15:45
        Gość portalu: AAA napisał(a):

> Oj, ał Georg wyszedł na jaw Twój faryzeizm !! Po co posyłasz dziecko na religię
        > ? [...]

Mam dwoje dzieci, jedno chodzi, drugie nie. Same o tym decydują.
        • Gość: Campio di Fiori Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: 95.108.125.* 24.01.12, 21:33
          taki alkoholik ktory bil harcerzy za spiewanie Roty jest patronem szkoly. Dla komunistow czy dla zuli?
          • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 24.01.12, 22:09
            Kiedyś były ulice Buczka, Nowotki i innej sowieckiej agentury. Kto tam dziś jeszcze pamieta kim byli.

Ale do Georga mam pytanie. Jak to dzieci same decydują w tak ważnych kwestiach ? Przecież to nie może być żadna świadoma decyzja, najwyżej wygodnictwo, lenistwo, moda, wpływ kolegów, itp. Nie nazywaj tego decyzją.
            Decyzję to mogą podjąć rodzice bo mają odpowiednią świadomość, doświadczenie, nie ulegają tak szybko wpływom, modom i chcą jak najlepiej dla dziecka.
            Chyba że uważasz że nie nadajesz się na rodzica ?
            • l.george.l Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 00:42
              Mylisz wychowanie z tresurą.
              • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 25.01.12, 14:45
                To raczej Ty pomyliłeś wychowanie z tresurą. Uważasz, ze dziecko ma się uczyć jak zwierzę, metodą prób i błędów, czasem się sparzyć, czasem się zabić. Przetrwają najsilniejsze jednostki. Uważasz że nie ma czegoś takiego jak ludzkie doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie ma żadnej ludzkiej myśli wartej odnotowania, czyli nie ma kultury. Jest tylko świat zwierząt. Każde zwierzę zaczyna wszystko od początku. A starsi i mądrzejsi je tresują, np. poprzez media.
                • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 15:24
                  Czytam i czytam i niczego takiego w postach georga nie wyczytałem. Ochłoń, poucz się historii, przeproś w duszy Kuronia i poświęć więcej czasu na refleksję zamiast na wypisywanie bredni w internecie.

A w wolnej chwili - zamiast hasełek - możesz odpowiedzieć na kilka konkretnych pytan w różnych wątkach.
                • l.george.l Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 15:36
                  Skąd Ci przychodzi na myśl, że dziecko nie przymuszane do praktyk religijnych, które ma w tym zakresie całkowicie wolną rękę coś traci. Potrzeby religijne są indywidualną i bardzo osobistą cechą. Albo ktoś ją posiada, albo nie. Można tę potrzebę oczywiście sztucznie wyzwolić właśnie poprzez tresurę.
            • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 12:41
              Pomijając fakt, że obaj odpowiadamy na posty anonima, co jest głupie - Ty też porównujesz Kuronia do Nowotki?

Jak was traktować poważnie?
              • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 25.01.12, 14:40
                Jesli wy tak myślicie to jak Was traktować Towarzysze, piewcy terroru antyreligijnego ?
                • belfe Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 15:15
                  kolejny dzień rekolekcji czyli kolejny temat, gdzie gnidy takie jak ty, mogą bezkarnie opluwać kogo się da, z kawalerami Orderu Orła Białego włącznie.
                  • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 25.01.12, 15:24
                    Skąd wiesz, że jestem gnidą, hę ?

Order został ustanowiony przez Niemca wybranego na króla Polski przez przekupioną przez Rosjan szlachtę. Oczywiście oni w pierwszym rzędzie zostali nim obdarowani, potem zausznicy carycy Katarzyny.
                    Po Smoleńsku wielu oficerów rosyjskich biorących udział w akcji awansowało, też niektórzy otrzymali wysokie polskie odznaczenia. Pani która w Sejmie kłamała została jego marszałkiem.
                    Nic nowego pod słońcem
                    • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 15:26
                      Po Smoleńsku wielu oficerów rosyjskich biorących udział w akcji awansowało, też
                      > niektórzy otrzymali wysokie polskie odznaczenia.

Pani która w Sejmie kłamała z
                      > ostała jego marszałkiem.

Kłamała? Bo nie powtórzyła twojej paranoicznej wizji świata?
                      • Gość: koszerna klamie Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.itelligence.pl 26.01.12, 18:38
                        Klamala, bo powiedziala, ze ziemia smolenska zostala przekopana na metr glebokosci.
                        Klamala, bo powiedziala ze polscy lekarze i prokuratorzy brali udzial na rowni z rosyjskimi we wszystkich sekcjach zwlok.
                    • belfe Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 15:29
                      zapomniałeś dodać , że Wasyl, co tą brzozę posadził 15 lat temu, teraz dostał milion rubli w złocie
                  • Gość: belfe to ciec Kuron sowiecka gnida , zatrudnial zydowskich IP: 95.108.125.* 25.01.12, 17:22
                    ubekow w swoim pijackim ministerstwie. Szkoda ze sowicki agent i zul jest patronem szkoly.
                • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 15:23
                  W przeciwieństwie do ciebie, mały człowieczku, Kuroń przesiedział lata w komunistycznym więzieniu i za swój opór przeciwko komunie zapłacił zdrowiem i życiem osobistym.

Ty siedzisz przy kawce i powołując się na wartości opluwasz człowieka, którego odwadze nie sprostasz nigdy, podobnie jak nigdy nie zrobisz tyle, co on, dla innych.
                  • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 25.01.12, 15:25
                    A teraz opowiedz coś o sobie
                    • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 15:27
                      Jestem człowiekiem pełnym wad. Wystarczy?

Ale staram się nie być podłym - jak ty.

koniec.
                      • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 25.01.12, 15:34
                        Ja też się staram, dlatego przełamuje wszczepione wam zakłamanie
                        • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 17:37
                          Rozumiem mały podły kłamczuszku. Kuroń sam się zamknął w więzieniu, żeby zrobić na złość Michnikowi, a komunę obaliłeś ty razem z Jarkiem Kaczyńskim. Było to łatwe, więc zrobiliście to podczas w ramach zabawy w piaskownicy. Każdy by dał radę.

• pan.nikt Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 25.01.12, 18:19
                            Z tym Kuroniem jest problem. Nawet więcej. Wiec ja tylko o dwóch.
                            Pierwszy. Tak Kuroń siedział za komuny. Fakt niezaprzeczalny. Problem w tym, że jego problemy zaczęły się po roku 1968. Co wtedy było, jako wytrawny historyk zapewne wiesz. Tak Były strajki studenckie, jak dziś twierdzą historycy inspirowane przez... . Stąd zresztą tylu Żydów wyjechało z PRL w następstwie tych strajków. (podam hasłowo. Puławiacy, Natolinianie).
                            Druga sprawa, o której powiem jest znacznie bliższa (historycznie). Wypowiedzi Kuronia pod koniec życia. Poszukaj. Poszperaj.
                            • Gość: kupiec wenecki W 68 ucieklo duzo bandytow-Michnik,Zwolinska,Morel IP: 95.108.125.* 25.01.12, 18:41
                              Zaden ich ziomek narodowy z MSZ jak Rotfled,Meller,Geremek, Skubiszewski ich nie skrzywdzil ani nie zadal ekstradycji. Polskie Panstwo dzieki rzadom takich Lechow Walensow i Gjermekow placilo ciezka kase Zydowskim bandytom ktorzy uciekali w 68.
                            • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 09:07
                              pan.nikt napisał:

> jego problemy zaczęły się po roku 1968. Co wtedy było, jako wytrawny historyk
                              > zapewne wiesz. Tak Były strajki studenckie, jak dziś twierdzą historycy inspiro
                              > wane przez... .

szkoda, że nie masz odwagi kończyć swoich twierdzeń. Mam obawy, że właśnie chciałeś wpisać się w nurt najbardziej obrzydliwej moczarowskiej komunistycznej propagandy, ale moża po prostu źle rozumiem twoje zdania zakończone wielokropkiem.

> Druga sprawa, o której powiem jest znacznie bliższa (historycznie). Wypowiedzi
                              > Kuronia pod koniec życia. Poszukaj. Poszperaj.

Żeby poszperać, musiałbym chociaż najogólniej wiedzieć, czego mam szukać. Nie spotkałem się z żadnymi wypowiedziami Kuronia pod koniec jego życia, które by mnie jakoś nie odpowiadały. Inna rzecz, że ten człowiek, co stracił zdrowie w komunistycznych więzieniach po to, aby różni tchórze mogli napinać się swoją odwagą na anonimowym forum - mało się pod koniec życia, schorowany, wypowiadał.
                              • pan.nikt Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 12:08
                                Znów Kolego Kazek kręcisz. To nie Moczar zaczynał strajki, a grupa niezadowolonych pochodzenia Żydowskiego w PZPR. I wiesz o tym równie dobrze, jak ja.

A co powiedział Kuroń. Żałował, tego co stało się po 89 roku. Zwyczajnie był zbulwersowany,tym gdzie zbłądziła nasza demokracja.

A co do utraty zdrowia.
                                Tak Kuroń stracił zdrowie. Jednak umarł nie aż tak młodo (70 lat). Palił jak smok i pił, jak ryba. I tak miał zdrowie. Chciałbyś tyle wypalić, tyle wypić i tak długo żyć.

Swoją drogą. Tak dla porządku. Ile lat przesiedział?
                                • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 12:33
                                  Ja nie napisałem, że Moczar organizował studenckie strajki.

Tylko że ty mówisz językiem Moczara. I właśnie go powtórzyłeś.

> A co powiedział Kuroń. Żałował, tego co stało się po 89 roku. Zwyczajnie był zb
                                  > ulwersowany,tym gdzie zbłądziła nasza demokracja.

a dokładniej? Wielu miało podobne żale, często z bardzo różnych powodów. czasem wprost odmiennych.

z tym piciem i paleniem to prawda.

Ile czasu przesiedział, to pewnie choćby w wikipedii można sprawdzić. Kiedyś czytałem wspomnienia jego współwięźniów o nim, ile przecierpiał. Robiło wrażenie.

Dla mnie jednak najwazniejsze jest to, że takie anonimowe trolle, co tu na forum wylewają na niego błoto, nie miałby odwagi przesiedzieć nawet 48 godzin.
                                  • pan.nikt Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 12:46
                                    Ja i Moczar??
                                    Nie żartuj.
                                    Z Moczara pamiętam kilka faktów i lekturę obowiązkową w szkole "Barwy walki", a nawet fragment, którego musiałem nauczyć się na pamięć "tam, gdzie kiedyś batalion Kirpicznego wyrąbywał drogi wolności ..." :):):)
                                    Nie da się jednak zaprzeczyć faktom walk frakcyjnych w PZPR. Nie da się ukryć po której stronie stał Kuroń. Nie da się ukryć, że to był początek jego kłopotów.
                                    Więc nie przecz faktom oczywistym..Ile przesiedział? Sprawdzałem nie znalazłem.
                                    Może więc odpowiesz??
                                    • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 13:32
                                      Tak na szybko - naliczyłem 7 lat. Mogłem się coś pomylić.
                                      i nie wliczyłem tu okresu internowania.
                                      acha - i znalazłem to w dwie minuty. Ile musisz mieć złej woli, żeby tego nie zrobić?

Forumowi twardziele, którzy nie mieliby odwagi nawet wysmarkać się głośno w czasie komuny mogą i mi, i duchowi Jacka Kuronia skoczyć.

Dodaj do tego, żę siedział w latach 60-tych. A to było w zupełnie innych warunkach, niż dziś.

co ja poradzę na to, że prezentujesz w tej chwli dokładnie tę samą wizję świata, co Moczar?
                                      • pan.nikt Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 13:46
                                        mogę Ci darować wiele. Bo głupi nie jesteś.
                                        Ale bezsensownych ataków na Chrześcijan i porównywania mnie do KOMUNISTÓW NIE DARUJĘ.

Mój ojciec był przypadkowym oficerem LWP w służbie czynnej. Totalnie mu top nie odpowiadało i po kilku latach starań uciekł, a mógł robić karierę. Mnie zapisywano do PZPR kilka razy, włącznie z przyniesieniem deklaracji. NIE CHCIAŁEM. A mogłem robić karierę.
                                        WIĘC NIE PORÓWNUJ MNIE DO MOCZARA
                                        • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 15:09
                                          Jestem głupi, bo odpowiadam na posty anonimowych trolli (to nie o tobie).

Nigdy nie atakowałem chrześcijanstwa jako takiego. Postawę KK wielokrotnie.

Sugerujesz, że w '68 jakies znaczenie miały żydowskie pochodzenie częśc aparatczyków. Miało, oczywiście, bo posłużyło moczarystom jako argument. I tylko tyle. Moja wina, że powtarzasz takie rzeczy?
                                          • pan.nikt Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 15:31
                                            Atakowałeś. Może nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.
                                            W dodatku KK, to też chrześcijaństwo.

A do 68.
                                            Nie sugeruję, ale na podstawie faktów historycznych wiem, że żydostwo miało olbrzymi wpływ na walki frakcyjne w PZPR.
                                            Moczaryści oczywiscie tak jak i inni komuniści nie są z mojej bajki, ale siedząc w KC doskonale wiedzieli co w trawie piszczy. Fakt przegrali, bo wygrał po latach Kuroń i Michnik. Dziś ich "historia" jest trendy. Niestety historia zakłamana
                                            • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 16:21
                                              pan.nikt napisał:

> W dodatku KK, to też chrześcijaństwo.

W takim razie zgoda. Niestety, nie uważam, żeby komuś należały się hołdy za samo istnienie. Po owocach czynów etc... Uważam np. to, co KK zrobił wobec VIII LO za haniebne i nigdy inaczej tego nie nazwę. I analogicznie co do innych, powazniejszych grzechów KK, których niestety nie można uznac za jednostkowe i odosobnione z tej prostej przyczyny, że było ich zbyt wiele i były zbyt straszne.

ad 68. w tej skrótowej formie, nawet jeżeli uznamy, że kwestie frakcyjne mogłyby wyglądać tak, jak sugerujesz, pisanie że Kuroń wygrał po latach, co znaczyłoby, że wygrał walkę frakcyjna w pzp,r wydaje mi się nie na miejscu. Przecież wylali go bodaj - z pamięci piszę - w 1964? I mieli za co. To że wówczas wielu wybitnych ludzi żyło jeszcze złudzeniem, że ówczesny system można naprawić od wewnątrz, to i ty, i ja wiemy dziś, ale w tamtych czasach nawet tego rodzaju opór był bohaterstwem, o którym forumowe trolle moga pomarzyć. Ci, którzy odrzucali całkowicie i radykalnie tamten system, po prostu nie istnieli w przestrzeni publicznej. Może nie mieli szansy, niemniej nie istnieli, za to w ostatnich latach dziwnie wielu ich obrodziło.

Dziś ich "historia" jest trendy. Niestety historia zakłam
                                              > ana

a tu akurat zupełnie się mylisz. W ostatnich latach trendy to jest właśnie "dokopać Szechterowi". w grupie zwłaszcza. Dlaczego pewien tchórz i obrzydliwiec zrobił karierę na książce o Michniku, skoro za komuny ży łjak pączek w maśle i nawet w latach 80-tych siedział cicho, mimo że, powiedzmy, po 85 bycie w opozycji własciwie niczym już nie groziło?

dobra, niestety musze zając się czymś innym - szkoda bo ta rozmowa zaczyna wyglądac lepiej, niż w przypadku większości pojedynków z osobami o podobnych do Twoich poglądach. Niezależnie od tego, ze absolutnie inaczej widzę te kwestie. Pozdrawiam, wybacz literówki - pośpiech.
                                              • pan.nikt Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 16:57
                                                Przepraszam. Nie mam dokładnego zdania o ósemce. Brak danych. Tzn sporo czytałem i nie wiem gdzie racja. Prawdą jest, że nie wszystkie sprawy majątkowe wygrane przez KK są jasne oczywiste, a nawet powiem więcej UCZCIWE.
                                                Prawda i życie. W kościele też jest trochę wilków w owczej skórze. TROCHĘ, A NIE WIĘKSZOŚĆ. Dlatego nie wolno uogólniać.

I tu kłania się słynny antysemityzm.

Dlaczego jak powiem, że Żyd Kowalski jest złodziejem, to jestem antysemitą? Nawet jeżeli to prawda.

Tak samo, jak powiem, że ksiądz Nowak jest pedałem nie jestem wrogiem chrześcijaństwa. Jeżeli to prawda.

To wcale nie znaczy, że wszyscy ŻYDZI SĄ ZŁODZIEJAMI, A WSZYSCY KSIĘŻA PEDAŁAMI. Prawda?

Z bohaterstwem Kuronia i innych w PZPR NIE PRZESADZAJ. Mieli takie same szanse na sukces jak inne frakcje. Gdyby wygrali byliby na wierzchu, a siedziałby kto inny. Ot "na jakiegoś konia trzeba było postawić".

Czy Michnik wygrał??
                                                Niestety dla nas tak. Jego GW TRZĘSIE SCENĄ POLITYCZNĄ IIIRP.

Pozdrawiam
                                  • Gość: szechteri..da.org Zdjecie Szechter, TW Bolka Walesy i mordercow=wodk IP: 95.108.125.* 26.01.12, 12:56
                                    www.imazury.com/files/photo/tmp/3c8599773acb76089cd3cf42141149b7.jpg
                                  • Gość: Hania Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.12, 13:11
                                    Kazek co dla ciebie jest najważniejsze na forum ?
                                    Czy rzeczowa dyskusja na argumenty z uwzględnieniem faktów historycznych ? Np. w sprawie Kuronia ?

"Nie, dla mnie jednak najwazniejsze jest to, że takie anonimowe trolle, co tu na forum wylewają na niego błoto, nie miałby odwagi przesiedzieć nawet 48 godzin."

Kazek spadłeś do rangi zarejestrowanego trolla. O ile kiedykolwiek byłeś wyżej.
                                    • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 13:38
                                      Haniu. O Kuroniu napisałem kilka postów wyżej. Ile mi to zajęło? 45 minut? Trudno zajmować sie w zyciu tylko forum, nawet jeśli z innymi (z tobą nie) bywa to dobrą zabawą.

w twoim przypadku na odpowiedzi czeka się wiele dni, a właściwie czeka się w nieskończoność. Bo jeszcze nigdy nie napisałeś postu merytorycznego - tylko albo górnolotne achy i ochy, albo chamskie wyzwiska.

aby ułatwić, przypomnę jednko konkretne pytanie zadawane od wielu dni. odpowiesz?
                                      "podaj nam jeden przykład działań, wypowiedzi ojców KK, gdy w państwie, w którym KK byłby siłą dominującą - upomnieliby się o prawa ateistów lub innowierców."
                            • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 26.01.12, 20:12
                              Prawdą jest że Kuroń więzieniu siedział, chyba 2 razy po jakieś 1,5 do 2,5 roku (wychodził przed terminem) plus internowanie. Jakaś szczrgólna szkoda mu się nie stała. W więzieniu dalej pracował politycznie. Przeciętny Polak za malutką cząstkę takie działalności politycznej zdążyłby 3 razy zgnić we Wronkach lub Rawiczu.
                              Było tysiące przypadków, ze za krzywe spojrzenie na portret stalina młodzi ludzie szli na 5, 10, 13 lat do ciężkiego więzienia bez mozliwości jakijkolwiek działalności, mając całe życie złamane. W tych samych czasach stalinowskich Kuroń był częścią tego systemu, walczył o komunizm, o rewolucję. Był idealistą komunizmu, ale wtedy system komunistyczny nie był ideałem tylko miał twarz sowiecko-łagrową. Pamiętajmy jednak że komunizm w Rosji czy na Kubie w etapie zaprowadzania też był bardzo ideowy, więc gdyby idee Kuronia się ziściły to zapewne tak sam by się to skończyło. Innymi słowy jego idee były utopijne i niebezpieczne.
                              Więc prawdą jest że siedział, jego życie obrosło legendą, ale nie dajmy się zmanipulować, trzymajmy miarę i skalę. Był jednocześnie pieszczochem i wrogiem systemu.
                              Ponoć Gierek kiedyś się skarżył, że jest bezsilny, nic nie może z tym Kuroniem zrobić. Jak tylko coś w PRL się wydarzy w Pcimiu Dolnym, jakiś mały protest, kogoś tam aresztują ze względów politycznych, itp. to natychmiast następnego dnia pisała o tym cała prasa europejska, bo przechodziło to przez miszkanie Kuronia. Działało ono jak mała agencja prasowa, telefon wciąż działał przekazując informacje na Zachód, przychodzili zachodni dziennikarze, itp. Tak ponoć mówił Gierek. Mnie zawsze dziwiło jak to możliwe, że w kraju totalitarnym z wszechobecną cenzurą, gdzie telefon dostawali tylko działacze PZPR, mogła działać taka agenda i komuna nic nie mogła zrobić. Przecież wystarczyło odciąć kabel.

Później jako „doradca” Solidarności wg mnie przyczynił się do stępienia jej ostrza w walce z komuną, złamania kręgosłupa. I stało się to grubo przed stanem wojennym, bo pod koniec marca 81 r. Zresztą może było jeszcze za wcześnie na obalanie komuny, sytuacja zewnętrzna nie sprzyjała. Mając swoich pobratymców i dawnych kumpli w szeregach pzpr, prowadzili oni z wybranymi towarzyszami ukryte sondujące rozmowy – by nie obalac komuny tylko ją zreformować. Pamiętam jak doradcy walczyli wewnątrz Solidarności o zaakceptowanie i zachowanie socjalistycznego ustroju PRL. W efekcie czego doszło do tak kuriozalnej sytuacji że gdy komuna sama wreszcie upadła w całym obozie, po prostu totalnie zbankrutowała finansowo, a Związek Radziecki całkowicie zmienił kierunek (pierestrojka) – to oni wciąż walczyli przy okrągłym stole by komunę w przemienionej formie zachować i zabezpieczyć ! W efekcie czego powstało państwo nazywane III RP, które jak pokazuje historia ostatnich 22 lat poniosło klęskę. Nie ma jasno określonej tożsamości, nie jednoczy Polaków, jest zależne od łaski i dobrej woli swych sąsiadów.

Trochę nie rozumiem zachowania Kuronia po okrągłym stole. Dlaczego tak łatwo się sprzeniewierzył, zrezygnował ze swych idei na rzecz systemu kapitalistycznego i to w formie dzikiej gdzie rządzi prawo silniejszego, bezwzględność w bogaceniu się a pierwszy milion trzeba ukraść. Jako środek łagodzący wymysłił jedynie słynne zupki dla ludzi wywalonych na bruk z przejmowanych zakładów pracy. A przecież w młodości walczył o władzę dla robotników, by załogi mogły kierować zakładami pracy, by rady robotnicze decydowały o budżecie i podziale majątku narodowego (cóż za niebezpieczna utopia).
                              Czyżby architekci przemian, przejmowania lub likwidowania majątku narodowego, jako jego kumple i pobratymcy, przekonali go, że to taka konieczność dziejowa i że ich grupa na tym skorzystają ? Nie wiem. Zresztą niewiele się o tej postaci dziś mówi. Jakby nie było do czego wracać. Wokół niej zbudowano szczelny kordon na podobiznę hagiografii i temat zamknięto, jakby bano się by niewygodne prawdy nie wypłynęły.
                              A może trochę szkoda bo niezależnie od ocen należy mówić i rozważać każdą postać która miała jakiś znaczący wpływ na najnowszą naszą historię. Pewnie jednak nikomu na tym nie zależy. Coś jest wstydliwego ?

Jeśli ktoś (Pan Nikt) wie co Kuroń mówił pod koniec życia, to sam byłbym ciekaw. Czy miał poczucie przegranej ?

• pan.nikt Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 20:31
                                Przepraszam Poszperaj w necie.
                                Wspominałem własną pamięć, a mam niezłą.
                                Generalnie mówił, że sprawy po 89 poszły w BARDZO ZŁYM KIERUNKU.
                                Krytykował nawet Michnika.
                                • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 26.01.12, 20:48
                                  To może dlatego tak go wyciszono. To by źle świadczyło o III RP, ale w końcu Kuroń był jego współtwórcą.
                                  Wg mnie tak się własnie kończą komunistyczne mrzonki. Komunizm jest zbudowany na kłamstwie, a budowanie na kłamstwie to jak budowanie domu (państwa) na piasku.
                          • Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 25.01.12, 19:06
                            kazek100 napisał:
                            a komunę obaliłeś ty razem z Jarkiem Kaczyńskim. Było to
                            > łatwe, więc zrobiliście to podczas w ramach zabawy w piaskownicy. Każdy by dał
                            > radę.

I po co Kazek to sztubackie szyderstwo ? Bezsilność wobec prawdy ?

Prawdą jest, że Kuroń walczył z komuną, ale dlatego że chciał komuny głębszej, dalej idącej. Z tego co wiem (możesz sprawdzić i ewentualnie uzupełnić) to został wydalony z ZMP i partii komunistycznej bo był za bardzo komunistyczny, po prostu trockistowski.

Potem przykleił się do polskiego ruchu Solidarności jako "doradca" i na fali tego potężnego polskiego ruchu próbował urzeczywistnić swoje utopijne i szkodliwe dla Polski idee.
                            Facet był sympatyczny, ale w ideologii bardzo niebezpieczny.

Był współtwórcą III RP, państwa o ułomnej demokracji, podejmującej wszystkie ważne decyzje w oparciu o Berlin lub Moskwę, państwa nie mającego żadnego znaczenia w świecie, bez własnego przemysłu, bez skutecznej armii.
                            • Gość: Bydłoszewski Kazek typowy debil wychowany na wyborczej i tvn IP: 95.108.125.* 25.01.12, 19:36
                              Wyjechal z Kaczynskim. Brawo kazek naprawde. Wiesz Kaczynski chlal razem z Szechterem i Kiszczkiem. Troche ich roznilo podjescie do tego chalnia. Ale ch z tym.

Jestes impotentem intelektualnym . Zostan przy Lisie i Bonieckiem. Wyzje wala nie skoczysz.
                            • kazek100 Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia 26.01.12, 09:11
                              Gość portalu: AAA napisał(a):

> I po co Kazek to sztubackie szyderstwo ? Bezsilność wobec prawdy ?

Jeżeli za prawdę uważasz cyniczne brednie ludzi, którzy komunę spędzili bezpiecznie w domach, a bohaterami stali się po jej upadku, gdy odewaga staniała, więc trzeba było opluć tych, zo zdrowie stracili w więzieniach, to jest to juz prolem twojego brudnego sumienia.

czekam na odpowiedź - podaj nam jeden przykład działań, wypowiedzi ojców KK, gdy w państwie, w ktorym KK byłby siłą domunującą - upomnieliby się o prawa ateistów lub innowierców.

• Gość: AAA Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.play-internet.pl 26.01.12, 20:51
                                Szukasz prawdziwej wiedzy ? Chcesz uzupełnić swe braki ?

Chętnie pomogę, w miarę moich możliwości.

By jednak otrzymać tak upragnioną odpowiedź trzeba zadać LOGICZNE i precyzyjne pytania.

Dlatego proszę Cię (po raz kolejny) byś doprecyzował:

1) co masz na myśli mówiąc o „państwie, w ktorym KK byłby siłą domunującą” ?
                                Może chodzi Ci o takie państwo w którym większość jego obywateli jest wyznania katolickiego ? Ale to jeszcze wcale nie przesądza o jakiejś domunującej w sensie politycznym roli Kościoła, wręcz odwrotnie czego przykładem są współczesne USA czy Polska.
                                O domunującej roli kościoła możemy mówić w przypadku gdy jest tzw. religia państwowa a głowa państwa jest jednocześnie głową kościoła – jak np. w GB czy Szwecji, ale to są przecież protestanci Czy masz może na myśli Izrael gdzie jeśli jesteś innego wyznania niż judaizm lub ateizm to nie możesz otrzymać jego obywatelstwa.

2) Co masz na myśli mówiąc „prawa ateistów” – bo w żadnym systemie prawnym na świecie takie określenie nie istnieje, być może w jakimś kraju islamskim. Czy chodzi o jakieś specjalne przywileje, jakąś nagrodę za bycie ateistą ?

3) Co masz na myśli mówiąc o „prawach innowierców”, skoro innowiercy to ci którzy historycznie patrząc odłączyli się od Kościoła rozbijając go od wewnątrz, częstokroć z wielką wrogością występując przeciwko niemu. Czy Kościół miał zabiegać o danie takim innowiercom prawa dalszego rozbijania Kościoła ? To byłoby nielogiczne. Wsółcześnie natomiast patrząc, gdy tylko wrogość ze strony innowierców opada, Kościół natychmiast szuka porozumienia, pojednania – nawet za cenę częściowej utraty własnej toższamości i misji. Nazywamy to dialogiem ekumenicznym.

Więc wciąż czekam na odpowiedzi. Dopiero wtedy będę mógł Ci pomóc.
                    • belfe do AAA 25.01.12, 15:36
                      A BLIŹNIEGO SWEGO MIŁUJ JAK SIEBIE SAMEGO
                      • Gość: Krezus z Lydii Kuron to obraza Orderu w Polsce IP: 95.108.125.* 25.01.12, 17:28
                        Belfe jak masz ochote to sobie miluj Zyda ,sowickeigo agenta ktoremu dupe i "ałtorytet uratowala zydowska komisja michnik,ajankel i holzer kradnac teczki najwiekszej agentury z archiwum.

Kuron wieczny pijak bil harcerzy za to ze spiewali Rote. Sam sie tym chwalil. Tak jak obrzeznym penisem ktory nieraz mu wyskakiwal.

Choroba alkoholowa to jedno. Ale on jest kawlerem Orderu. Zabawne jak Zydzi podeptali ten order. Takie stalinistki i stalinisci jak Szymborskie, Walesy i Mazowieckie tez to maja w klapie.

Czy bycie sowiecka agentura, pijakiem i bicie harcerzy oraz cienka zupka to dobry powod zeby dac go na patraona?
                  • Gość: Zięć UB Komrowski Jedni siedzieli a Szechter i Kuron pisali ksiazki IP: 95.108.125.* 25.01.12, 17:33
                    i w ryj tez nie dostali. Zobacz sobie fotki jakie te kreautrki sobie porobily jak chleja z kiszczakiem i jaruzzelem.

Jedna banda ch..ja. Ale kazek jestes za tepy zeby to ogarnac.

Zaden z wierchuszki nie zginal i nawet w ryj nie dostal. A uzurpuja i uzurpowali sobie prawo do wybaczania w imieniu innych. Malo tego te oblesne mordy szechtera, kuronia czy podlego kapusia geremka sa symbolami. Dla Was gwonozjady z linii wyborczej to bohatiry.

Dla wielu to wstrenta sowiecka agentura. Ludzie honoru. Idz sobie Kazek z belfe na wodke z porzygnym michnikiem i urbane. Twoj gowniany poziom.
                    • belfe tfu! 25.01.12, 18:00
                      I tak nikt nie czyta tego bełkotu.
                      A tak na marginesie: po co wymyślasz te swoje nicki, skoro korzystasz z jednego IP?
                      Ten numer jest stały i dobrze ciebie identyfikuje...
                      • Gość: Cesare Ripa Tfu to do Szechtera czy Kuronia? IP: 95.108.125.* 25.01.12, 18:30
                        Same mi nicki przychodza do glowy. Lepsze to niz donoszenie na swoj kraj jak to robil prof. od prostytutek geremek.

Mowisz ze michnik i reszta agentury nie pili wodki z mordercami kiszczakiemi i jaruzelem?

Grozisz mi rozpoznaniem. Zapraszam. Numer stały. Chcesz szczegółow?

Wazne ze ty czytasz ze nie dla wszystkich sowiecki agent kuron jest wzorem.
                        • kazek100 Re: Tfu to do Szechtera czy Kuronia? 26.01.12, 09:15
                          No pewnie, że nie dla wszystkich. Na szczęscie. nie chciałbym żyć w państwie, gdzie wszyscy mają jeden wzór. Ale ty pewnie być chciał.

Kuroń nie jest wzorem dla miłośników komunistycznych podłości Moczara. No ale jeśli chcesz wpisywac się w tę obrzydliwą tradycję, to proszę. Przy okazji wylejesz kupę błota na dzielnych ludzi - jakie to ma znaczenie? W czasach pokoju odwaga tanieje, to wszyscy wiedzą.
                          • Gość: Leon Degrelle Kazek co widzisz na zdjeciach IP: 95.108.125.* 26.01.12, 11:16
                            www.imazury.com/files/photo/tmp/3c8599773acb76089cd3cf42141149b7.jpg

Ja widze smieci i konfidentow chlejacych wode z mordercami. Pozniej oba Zydki na czele z Szechterem beda ich bronic i nazywac ludzmi honoru..

Taki sam byl Kuron, sowiecki agent u ktorego pracowali zydowsc oprawcy w ministerstwie. Bezpieczna przystan.

Fajnie ze robił zupe ale Al Capone tez rozdawal jedzenie i nawet Yakuza ostanio w Japoni.
                            Ale to agentura i nie pie...o ich wiezeianiach.

W wiezieniach jak zagrazels wladzy to dostawales wpie...a nie jak te padalce chalwy wode i pisaly romantycnze listy jak Jacek.

Sami to przyznali- sprawdz bilans TW BOLKA ile wody chlal siedzac, ile chlal Szechter.

Bohaterami sa ci co zgineli pod kolami samochodo sb, spychani na klatkach czy mordowani piesciami i nozami.

A ty mi za wzor Zydow ageneture stawiasz , ze niby cos obalili jak to ich kumple. Na czele z Prezydentem zieciem UBekow prostakiem Komorowskim.
                  • Gość: koszerna klamie Re: Szkoda ze w Poznaniu jest szkola Kuronia IP: *.itelligence.pl 26.01.12, 18:39
                    Wielkosci czlowieka nie mierzy sie tym ile siedzial w pierdlu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka