Dodaj do ulubionych

Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeśli...

28.01.12, 12:43
Ło matko, jakie pomysły! Ludzie, ożywianie martwych centrum miast to nie jest kwestia wsadzenie designerskich mebli (wtf z tymi meblami?) czy wyburzenia budynków. Niestety nasze ulice w centrum podupadają głównie z powodu centrów handlowych i ludzkiej mentalności - póki co ubogiej na temat spędzania czasu wolnego. Półwiejska żyje tylko dlatego, że jest między Starym Browarem, Kupcem Poznańskim i prowadzi do rynku. Podam przykład z mojego rodzinnego miasta oraz z "zagranicy":) Odkąd w moim mieście(120tys. mieszkańców) wybudowano duże centrum handlowe, otwarte cały tydzień, z dużym multipleksem i kawiarniami i fastfoodami - rynek i jedna z główniejszych ulic handlowych w mieście świeci pustkami, jedno z kin też upadło, ponieważ nie dało rady tak dużej konkurencji. Radni też zastanawiają się jak ożywić rynek i deptak. Będąc na wakacjach czy innych wyjazdach miałam okazję zaobserwować jak sytuacja ma się gdzie indziej. Po pierwsze w wielu krajach centra handlowe są zamknięte w weekendy, lub przynajmniej w niedziele. Po drugie w wielu krajach nadal dominuje handel "butikowy" a nie jak w Polsce - skupiony w molochach handlowych. Po trzecie jest inny styl i kultura życia. Ludzie spędzają czas ze sobą siedząc w knajpkach pijąc kawę, drinka, jedząc coś, rozmawiając a nie biegając po multipleksach i "mallach". Po czwarte jesteśmy wygodni, lubimy mieć wszystko w jednym miejscu, móc tam wygodnie podjechać samochodem. Spacer po rynku czy po mieście, tak dla samego spaceru, ewentualnie wypicia kawy, jest dla wielu jest pomysłem zbyt wymagającym fizycznie. Myślę, że to kwestia kilku, kilkunastu lat i sytuacja pewnie się odmieni. Podejrzewam, że rozwijające się miasta pewnie pójdą śladem Warszawy, której udało się zrewitalizować Nowy Świat. Nie mamy się czego wstydzić, jeśli chodzi o to miejsce w stolicy.
Obserwuj wątek
    • gochakar Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 28.01.12, 12:54
      Chyba piszesz o Zielonej Górze, prawda? Masz 100% racji. Miasto wymarłe, zwłaszcza zimą.
      • h_anna Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 28.01.12, 13:10
        Ano:) jakiś czas temu pojechałam do domu, umówiłam się z koleżanką na rynku na kawę w środku tygodnia, a tam pustki, cicho i ciemno..Szkoda, bo deptak i rynek mamy bardzo ładny, z dużym potencjałem. Niestety większość woli spędzać czas w focusie spragniona taniej rozrywki i łażenia cały czas po tych samych sklepach..
      • Gość: as Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś IP: 213.156.126.* 28.01.12, 13:30
        Anna Vonhausen? A kto w ogole jest? Po nazwisku sadzoac przyjechala z prowincji w Europie. Niech sie babsko odczepi od tej sprawy, bo Alfa to najgorszy budynek w miescie. Rozwalic a design to sobie moze ta baba w domu robic.
        • Gość: luce_dal_tessino Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.12, 15:36
          Prostak się odezwał. Nie sądź człowieka po nazwisku, a po tym co myśli, mówi i robi. Ten prostak ocenia ludzi po nazwisku. Robi rzeczy obleśne.
    • bartoszbielicki Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeśli... 28.01.12, 13:38
      No to faktycznie czeka nas rewolucja !!! Będziemy sprzątać chodnik na głównej ulicy miasta ! Warto było się spotkać .
    • Gość: luce_dal_tessino Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.12, 15:34
      Trochę się mylisz, trochę masz racji. Jak widziałaś molochy za granicą, to nie było ich w centrach miast. A one zabierają miejsce. W Polsce żyjemy jeszcze kultem samochodu, który na naszych oczach odchodzi w przeszłość. Warszawa się zakorkowała pięć lat przed Poznaniem i dlatego tam już ludzie od jakiegoś czasu cenią mieszkanie w mieszkaniu, ale w mieście, zamiast własnego domku pod miastem. Tam się teraz roi od ofert domków podmiejskich, których się ludzie wyzbywają, żeby wygodnie żyć w mieście. Do nas dojdzie to wkrótce. Ale zmian nie zrobisz bez przemeblowania centrum, dodania mu funkcji i atrakcyjności. Kraje zachodu Europy zrobiły to przez dosłowne wywalenia banków z ulic handlowych. A dzisiaj rządzący Poznaniem Grobelny, Pucek, Nowak, Kayser, Stępień, Kruszyński nie potrafią zrozumieć, że trzeba zacząć regulować przestrzeń ulicy, funkcje lokali, usuwać samochody nie tylko źle parkowane, pokazywać ludziom, że samochód nie jest mile widzianym gościem, a pieszemu kładzie się czerwony dywan na chodnik. Te meble miejskie też pomogą, ale takich działań musi być kilka. Czytam że Alfę wyburzyć albo nie wyburzyć, to wiem, że ci ludzie nie rozumieją nic z urbanistyki. Nie ważne co z Alfą, ważne co w tym miejscu ma być atrakcyjne i jak ma być atrakcyjne.
      • Gość: Uff! Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś IP: 31.61.251.* 28.01.12, 17:22
        Oby kult samochodu odszedł od nas jak najszybciej i na wieki wieków - amen!
        • pan.nikt Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 29.01.12, 00:16
          Nie ma kultu samochodu. Jest jego użytkowanie. Tak samo jak "na zachodzie" Różnice są dwie. Ilość przejezdnych dróg i PARKINGI. Tych dwóch rzeczy nam brakuje.
          • Gość: marshall Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.12, 01:59
            To prawda - brakuje nam parkingów, ale P+R. I dróg przejezdnych nam brakuje - poza centrum miasta, bo ich przejezdność w centrum jest po prostu zabójcza dla miasta jako przestrzeni publicznej. Najbardziej zaś brakuje zarówno mieszkańcom, jak i politykom, świadomości szkodliwości amerykańskiego modelu życia w europejskich warunkach i konieczności relokacji zasobów przeznaczonych na rozwój infrastruktury - z transportu drogowego na szynowy. Europa Zachodnia potrzebowała do tej refleksji kryzysu naftowego lat 70. - być może obecne, zabójcze ceny benzyny wywołają podobną przemianę u nas.
            • pan.nikt Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 29.01.12, 02:25
              Prawdę napisałeś zarówno z tym niepotrzebnym pchaniem ruchu tranzytowego do miasta, jak i z transportem kolejowym. Transport kolejowy należy do priorytetów UE. Polska otrzymała spory zastrzyk gotówki unijnej na ten cel, Poprzedni minister infrastruktury postanowił przeznaczyć ta dotację na drogi i potrzebowała na to zgody UE, Czy tą zgodę uzyskał, czy pieniądze po prostu "diabli wzięli", tzn nie wykorzystaliśmy ani na drogi, ani na kolej -TEGO NIE WIEM. Temat wart jest sprawdzenia.
              • pan.nikt Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 29.01.12, 02:51
                www.uniaeuropejska.org/fundusze-z-kolei-na-drogiya-wciaz-brak-decyzji-ke
                gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/369653,dotacje-z-unii-nie-na-polskie-koleje-i-drogi.html
                infokolej.pl/printview.php?t=12520&start=0&sid=b481781e44f82d4a86ef06841772b6fd
                gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/318423,rzad-zabiera-kolejom-bedzie-ratowal-drogi.html
                www.forbes.pl/artykuly/sekcje/wydarzenia/bienkowska--przeniesc-srodki-ue-z-kolei-na-drogi,21859,1
                Z tego wynika, że pieniądze są ciągle zablokowane. Ich odblokowanie w ostatniej chwili przed okresem rozliczeniowym może spowodować ich przepadek z braku technicznej możliwości ich wykorzystania. Pożyjemy zobaczymy

• Gość: EM Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 29.01.12, 10:59
            Iloscia zarejestrowanych samochodow na 1000 mieszkancow bijemy na glowe kazde niemieckie miasto o prowownywalnej ilosci mieszkancow.
    • renepoznan No to sobie pogadali. 28.01.12, 16:00
      A tu by warto coś zrobić. Na początek choćby niewiele.
      Nikt nie rozbierze teraz "Alfy" ale uporządkować ten placyk przy kościele by można. To niewielkie pieniądze.
      Gdy zostanie wybudowany ten budynek przy narożniku św. Marcina i Marcinkowskiego to utrzymanie tam tego co jest będzie niewąska żenadą.
      W ogóle zaobserwować można w miescie jakąś kompletną niemoc. Jeśli to wielka robota za duże pieniądze to jeszcze coś sie dzieje.
      Jeśli niewielka - to bezsilność.
      Może rzeczywiście należy rozpedzić to towarzystwo od inwestycji miejskich.
      Początki samorządów - nie było wielkich pieniędzy ale coś się działo. To tam chodnik zrobiono to skwer.
      Teraz wpłynęły wielkie pieniądze i roboty były wielkie i im się już małych prac - tak ważnych dla miasta - już nie chce robić. W wielkie pieniądze juz się kończą. Nic nie będziemy robić?
      Prowizja za mała czy co?
      Zatracono proporcje potrzeb i trudno będzie je przywrócić.
      Może faktycznie ekipa Grobelnego już się zużyła? Choć nie widzę alternatywy.
      • Gość: marshall Re: No to sobie pogadali. IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.12, 02:03
        Przykłady Kurytyby, Bogoty czy Porto Alegre pokazują, że największe rewolucje miejskie dokonują się, kiedy pieniędzy nie ma za dużo i trzeba myśleć poza schematami - mam nadzieję, że niedaleka przyszłość popchnie poznaniaków do właśnie takiej zmiany myślenia.
        • renepoznan Re: No to sobie pogadali. 29.01.12, 14:25
          I oby tak było.
          Sęk w tym czy Miasto (Urząd Miasta) wykrzesze z siebie niekonwencjonalne myślenie.
          Bo słuchając wypowiedzi jego przedstawicieli aż przeraża jak oni myślą schematami.
    • marek.es Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeśli... 28.01.12, 17:33
      Alfy nie trzeba burzyć, wystraczy ją umyć. Przechodzę codziennie obok tego dziwadła. Oberwane żaluje, jakieś szmaty w oknach. Dramat. Jedynie jeden z pięciu budynków wygląda normalnie (chyba BGŻ był inwestorem). Może nie wymyślajmy prochu, tylko podpytajmy władze Wiednia, Berlina, jak pogodziły wodę z ogniem Mariahilfer Straße i Kudamm, zapytajmy dlaczego żyje Vaci Utca w Budapeszcie? Tylko prośba, niech nie zajmują sie tym urzędnicy miejscy (ze szególnym wskazaniem na Fromberga, Parysków i Pucka). No, ale jeżeli miasto hał-hał jako sukces uważa ustawienie paru ławek na głównej ulicy, cóż, zamilczę...
    • pan.nikt Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 28.01.12, 18:08
      Kiedy słyszę takich profesorów, jak prof Kazimierz, to nóż sam mi się w kieszeni otwiera.
      Dlaczego wieżowce cieszą się złą sławą też nie wiem.

Wiem, że racje ma Pani, która mówi o uporządkowaniu rejonu kościoła, ma rację Rene, że mądry budynek przy alejach też poprawi sytuację.
      Ja jeszcze zastanowiłbym się nad wyłączeniem, albo częściowym wyłączeniem Św Marcina z ruchu.
      Nie nie nie jestem ekoidiotą. Napisałem już wcześniej. Wybudowanie dwóch piętrowych parkingów w rejonie Kaponiery i w rejonie Piekar ożywi centrum. Parking w rejonie Piekar obsłuży również stare miasto. I przyznaje. Nie jest to mój pomysł autorski. Takie piętrowe parkingi świetnie funkcjonują w wielkich europejskich miastach.

ożywić centrum?
      WARUNEK DUŻY WYGODNY PARKING ZA ROZSĄDNE PIENIĄDZE.
      • marek.es Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 28.01.12, 18:40
        Witam dawno nie spotkanego internetowego Kolegę!
        Masz rację, jeśli chodzi o parkingi. Tylko,ze Miasto nie może liczyć wyłącznie na inwestorów zewnętrznych. Zgadzam się z opinią władz Poznania dotyczącą budowy parkingu pod placem bernardyńskim ( o ile mnie pamięć nie myli,żądał gwarancji powodzenia inwestycji). Miasto ma byś spójnym organizmem, nie maszynką nastawioną na przynoszenie zysków za wszelką cenę (Riczard ma inne zdanie). Moim zdaniem, rozbudowa ul.Grunwaldzkiej od Malwowej, jest zaproszeniem dla PZ-jedziemy do centrum. Gdzie jest parking buforowy (zapytaj Riczard p.prezydent Warszwawy jak się to robi). Bez spójnej polityki, czyli auta zaparkowane w centrum, ale z drugiej strony znaku (zapraszam na Łąkową,Kwiatową,Strzelecką) wywozimy w kwadransik (SM i Policja czeka aż zjawi się właściciel auta blokujący torowisko-czekam na opinię prawną,że interes większości jest ważniejszy, czyli postawimy auto na boku) niczego nie zrobimy. Od lat obserwujesz jak to działa. Szkoda,że nie jesteśmy w stanie podpowiedzieć skutecznie rządzącym, co o nich myślimy.
      • Gość: kontemplator07 Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.12, 20:21
        "WARUNEK DUŻY WYGODNY PARKING ZA ROZSĄDNE PIENIĄDZE"
        Pomarzyć wolno, ale:
        Jeżeli "rozsądne pieniądze" ma wydać inwestor, to będzie trudno, żeby parking był wygodny i duży. Jeżeli "rozsądne pieniądze" za parkowanie ma płacić klient, to trudno będzie znaleść rozsądnego inwestora, bo nikt nie zainwestuje prywatnych pieniędzy w parking, gdy miejsc przy krawężniku jest zbyt wiele i kosztują "tylko" 3,5 zł za godzinę. Do tego wszystkiego - ruch samochodowy przy obecnej liczbie miejsc parkingowych jest w Centrum nie do zniesienia, zatem i miejsc parkowania powinno być znacznie mniej - stosownie do warunków ruchu uspokojonego.
        • pan.nikt Re: Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeś 28.01.12, 20:33
          jest jeszcze inwestor pod tytułem MIASTO.
          W sumie to jego zadanie własne. Skoro stać nas na stadion za 700??? mln zł, to na parking tez.
          Prawda??
    • sn00pka Czy Święty Marcin powinien się zmienić? A jeśli... 28.01.12, 21:50
      Pomysł na uporządkowanie terenu przy kościele św. Marcina świetny. Sądząc z tego co się tam dzieje to działka prywatna i najpierw trzeba by właściciela wywłaszczyć, ale myślę, że warto byłoby spróbować.

A jeśli chodzi o Alfę to na debacie padł rewelacyjny pomysł mieszkanki ulicy, żeby zamienić je na akademiki. Myślę, że miałoby to pozytywny wpływ na ulicę, miejsce wreszcie by odżyło, pojawiłyby się kawiarenki, może ruch udałoby się też trochę uspokoić i do tego wprowadzić jakiś design uliczny. Wiadomo wieżowce też mają swoich właścicieli, ale jeśli chce się rewitalizować śródmieście to można na to jakiś pomysł znaleźć.
    • pajanko oje Zu 29.01.12, 00:10
      Rzygamy juz ta moderna; jest ok na pare lat ale nic nie zastepuje stylowych kaminic i uliczek dlatego uwazam iz powinno sie zburzyc te wstretne ALfy i postawic tam to co tam stalo wczesniej czyli piekne kaminice z kawiarniami i sklepami. Przeciez nikt nie umawia sie aby spedzic czas przy ALFACh albo na blokowiskach... wszyscy tlumnie krocza na stary rynek bo tam jest klimat - nie dotarlo to do tych architektow?!
      • renepoznan Re: oje Zu 29.01.12, 11:13
        Do nich nic nie dotrze. Zawsze zaplują się gadaniem o gargamelach - bo na nic mądrzejszego ich nie stać.
      • Gość: EM Re: oje Zu IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 29.01.12, 12:33
        Przy pewnej rownoleglej ulicy masz "kamieniczki" i jest ona w dokladnie takim samym stanie jak sw. Marcin. Ba, nawet po drugiej stronie ulicy masz to samo. Zreszta ciekawe, kto i dla kogo ma tam wybudowac mieszkania.
        Alfa cudem nie jest, ale straszy brudem, bajzlem i gwalcacymi oczy reklamami. A w oczy najbardziej kole narodowopatriotyczno-pseudoromatyczna frakcje, dla ktorych kazdy obiekt PRLu to pomnik Lenina.
      • Gość: macintosh klimat IP: *.wtvk.pl 29.01.12, 22:19
        > Przeciez nikt nie umawia sie aby spedzic czas przy ALFACh albo na blokowiskach
        > ... wszyscy tlumnie krocza na stary rynek bo tam jest klimat

Ten klimat polega głównie na tym, że jakoś się utarło, że studencka swołocz może tam bezkarnie wydzierać swoje baranie gardła i wymiotować na ulicy i nikt nie będzie się o to obrażał. Dla normalnych ludzi jakoś nie widzę tam miejsca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka