Gość: ja to ja Re: Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 09:51 Ludzie niech umierają ale wybudujmy Elektrownie Atomową a co tam ludzie rodzą się na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
vvoytaz A ja Wam mówię - to dopiero początek 12.03.12, 09:52 Dopiero początek. Będzie już tylko gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iguassu Sa przeciez priorytety. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 09:53 No ale ważniejsze sa premie za stadion narodowy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
makabrapolska Najwazniejsze,ze sa pieniadze na wojny w Afganista 12.03.12, 09:55 Najwazniejsze, ze sa pieniadze na wojny w Afganistanie i mordowanie ludnosci cywilnej, ze sa pieniadze na finansowanie awantur na Bialorusi i mieszanie sie w wewnetrzne sprawy Bialorusi. Ciekawe, ze niemieckie kasy chorych wygospodarowaly 17 mld eur rezerw a w Polsce albo finansuje sie rozne awantury na polecenie USA albo sie kradnie. Juz niedlugo.EU sie rozleci, USA zbankrutuje i w sposob naturalny dojdzie do kolejnych rozbiorow Polski. Dopiero wtedy bedzie szansa na odrobine normalnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oby_nie_ Re: Najwazniejsze,ze sa pieniadze na wojny w Afga IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 10:06 Chyba trzeba bedzie sie przeprowadzic do Poznania, bo lepiej być pod zaborem niemieckim niż rosyjskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
alboalboalbo Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 09:55 NFZ gra na zwłokę. To skuteczna taktyka, w przypadku pajcentów onkologicznych. Niewielu z nich przeżyje do czasu ewentualnego zakończenia kompetencyjnych przpychanek między licznymi instancjami naszej, pożal sie Boże, słuzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
morhile Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 09:57 A kasa poszla na stadiony, Euro 2012 i w pole wywial ja wiatr .... Premierze czy Pan ma nadzieje nigdy nie zachorowac ? Hospicja tez Pan udupil ... Odpowiedz Link Zgłoś
tomesto Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:03 skandal skandal i jeszcze raz skandal! to jest możliwe tylko w tym porąbanym grajdołku! firmy faramceutyczne to jedna wielka mafia i było tym świetny program w TVP1 tylko jak zwykle po 23. Pokazał jak wpływają na polityków i cały rynek aby tylko wyciągnąć kasę. ?i tak jest na całym świecie ale my jesteśmy biednym Państwem i uderza to w nas zwykłych przeciętniaków. Druga sprawa to rzesze urzędników NFZ przejadających miliony za pierdzenie w stołek. Szefowie NFZ i menagerowie - wiecie jak tam idzie kasa i premie?? Nie jeden człowiek na raka dostał by za to kurację lekową. Muszę zabrać rodzinę , pieprznąć to wszystko co tu mam i wyjechać z tego kraju aby jakoś normalnie żyć - mam dopiero 30 lat i nie chce aby kiedyś ktoś mi odmówił leczenia bo jestem za stary. Szkoda tylko, że nie mogę zabrać rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10 :10 koncerny farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 10:17 Polecam książkę o praktykach koncernów farmaceutycznych pt. "Skutek uboczny: śmierć" Johna Virapena. Oto fragment recenzji: Koncernom farmaceutycznym zależy na tym, żebyśmy byli stale chorzy. Chcą nam wmówić różne dolegliwości. A jedynym powodem takiego postępowania jest chęć zysku... "Skutek uboczny: śmierć" to oparta na faktach opowieść o korupcji i oszustwach napisana przez dr. Johna Virapena, który określany jest mianem "osoby wtajemniczonej z kręgu Wielkiej Farmacji". W czasie 35 lat pracy w branży farmaceutycznej (głównie jako dyrektor generalny Eli Lilly and Company w Szwecji) odpowiadał za wprowadzanie na rynek wielu leków. Wszystkie miały efekty uboczne. John Virapen opowiada teraz całą prawdę i ujawnia tajemnice, których mieliśmy nigdy nie poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pali ćwok tyPOwe dla nieudolnego rządu Tuska IP: *.145.21.46.in-addr.arpa 12.03.12, 10:04 Polska gnije!! Mamy PRL biz - wróciły układy i równych i równiejszych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: tyPOwe dla nieudolnego rządu Tuska IP: *.aster.pl 12.03.12, 10:23 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale chyba chodzi o leczenie niestandardowe. Jakieś programy leczenia. Na normalne są pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
eudiplodinium Lekarze mpuszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:06 w tekście ani słowa o tym, że ludzie umierają, bo koncerny farmaceutyczne ustalają zbyt wysokie ceny leków w stosunku do możliwości rynku. Cena leku jest taka sama dla mieszkańca Afryki z dochodem dolara dziennie i dla miliardera, choć wyprodukowanie leku kosztuje grosze. A wiadomo, że dostarczenie nowoczesnego leku dla biednej Sierra Leone za grosze, czy do Polski za pół darmo nie wpłynie negatywnie na globalne wpływy ze sprzedaży nowoczesnego leku i np. na wysokość sprzedaży leków w bogatym Luxemburgu. Jest coś niemoralnego w sposobie działania koncernów farmaceutycznych. Z powodu bezduszności firm farmaceutycznych dostępu do nowoczesnych leków nie ma połowa ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
marek-lipski Polska:Brak pieniedzy na leczenie?NFZ bankrutuje? 12.03.12, 10:10 Czy to prawda ze kryzys jest juz w Polsce? ...liczy się każdy oddech"jak na stronie NFZ? www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1156 Listy oczekujących na świadczenia opieki zdrowotnej? Przeciez to jest makabryczne. Prosze mnie skorygowac i pocieszyc ze od 89 roku w sluzbie zdrowia i leczeniu jest lepiej. Protesty czy wyjazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
cep_0 Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:19 Ja się pytam : dlaczego tak "UPORCZYWIE WALCZY SIĘ O ŻYCIE CHORYCH"?. Przecież dla Rzeczpospolitej Polskiej lepiej będzie jak chorzy, starzy i inne nieprzydatne jednostki zostaną wyeliminowane ze społeczeństwa. Nareszcie będzie tzw "TANIE PAŃSTWO" PO (Paskudnie Oszukujemy). Odpowiedz Link Zgłoś
mariatg8 Żniwa. Ekserminacja narodu polskiego trwa . Pani 12.03.12, 10:26 Kopacz za swoje zasługi na polu leczenia chorych na raka została specjalnie nagrodzona . Odpowiedz Link Zgłoś
t-i-g-e-r Zgłoszenie do prokuratora przeciw NFZ o narażenie- 12.03.12, 10:36 zdrowia i życia pacjentów... Albo pozew zbiorowy. Nie może być tak że tutaj nie ma odpowiedzialności. Urzędnicy odpowiadają za błędy. Ktoś decyduje jaki idzie budżet na ratowanie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
garkuchta Re: Zgłoszenie do prokuratora przeciw NFZ o naraż 12.03.12, 11:51 Ktoś decyduje jaki idzie budżet na ratowanie życia. My zdecydowaliśmy - czyli wybrani przez nas posłowie i senatorowie - uchwalając ustawę o wysokości składki zdrowotnej. Podajmy zatem siebie samych do sądu albo wyjdźmy na ulicę z transparentami 'żadamy podwyższenia skłądki zdrowotnej'. Ale zaręczam Ci, choćbyś przeznaczył 100% swoich dochodów na nią, i tak nie będą wszyscy Polacy leczeni w najnowocześniejszy sposób. Takie są koszty niestety ... Odpowiedz Link Zgłoś
mic_dys Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:49 To może zróbmy w tych warunkach dofinansowanie in vitro i środków antykoncepcyjnych?... W sumie czemu nie? - Jak pieniędzy i tak brakuje na ratowanie życia, to już nikt się nie będzie burzył, jak się duże pieniądze wydana na przyjemności tych, którzy jeszcze są zdrowi?... Odpowiedz Link Zgłoś
meloman_13 Artykuł sponsorowany. 12.03.12, 11:01 Glivec produkuje Novartis, Herceptynę - Roche. Szkolenia w tej drugiej nt. 'dociskania' klienta stały się podstawą skandalu w 2006r. Pamięta kto jeszcze? O tym kto i kiedy ma umrzeć decyduje Pan Bóg. Lekarze mają do dyspozycji profilaktykę, wczesne wykrywanie, chirurgię, radioterapię i chemioterapię. To skrining i badania przesiewowe decydują czy pacjent będzie miał szansę przeżyć. Tymczasem w artykule jest mowa o ostatniej metodzie, zazwyczaj dostępnej w zaawansowanej fazie choroby, gdzie szanse wyleczenia wynoszą 0%. Można w najlepszym przypadku przedłużyć umieranie o kilka miesięcy. W punktu widzenia chorego, lekarza i płatnika najlepiej i najtaniej inwestować w profilaktykę. Chemioterapia i terapie biologiczne to doskonały geszeft, ale tylko dla koncernów, a wpisanie leku na program terapeutyczny lub finansowanie z katalogu chemioterapii niestandardowej jest ogromnie niesprawiedliwe dla chorego oraz wysoce korupcjogenne. Nie powinna tak wiarygodna gazeta jak GW przykładać do tego procederu ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mixer Re: Artykuł sponsorowany. IP: *.aster.pl 12.03.12, 11:25 100% racji. Gazeta nie wspomina że terapie o których mowa dają drobny procent (albo mniej) skuteczności a kosztują NFZ setki milionów. Koncerny farmaceutyczne które na tym robią miliardy mają w kieszeni dziennikarzy, lobbystów i wielu urzędników... niestety naszym kosztem. Dlatego brakuje pieniędzy na ortopedów czy innych specjalistów potrzebnych ludziom na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były chory Re: Po pierwsze: normalna żywność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 14:33 To prawda: "Z punktu widzenia chorego, lekarza i płatnika najlepiej i najtaniej inwestować w profilaktykę." Kto pierwszy rozpocznie kampanię społeczną, której celem będzie uświadomienie społeczeństwu, że najpierw - profilaktyka? A ta zależy od każdego z nas z osobna, nie tylko od państwa czy lekarzy. Nie dajmy się truć produktami spożywczymi, a co dopiero "nieszkodliwą solą drogową"! Pewna klinika na Mokotowie zablokowała u mnie rozwój cukrzycy, nadciśnienia i innych powszechnych choróbsk. Jak? Zrównoważoną dietą! Jesteś tym, co jesz... Odpowiedz Link Zgłoś
garkuchta Re: Po pierwsze: normalna żywność 12.03.12, 15:24 Profilaktyka. Ładne słowo. Ale ile kobiet korzysta z zaproszeń na bezpłatne cytologie i mammografie ? Wysłanych imiennie pocztą do domu. O ile pamiętam, niecałe 30%. Ile osób skorzystało z zaproszeń na bezpłatną kolonoskopię w programach przesiewowych ? Ile można jeszcze wieszać plakatów w poradniach : badaj poziom cukru, prześwietl klatkę piersiową, rak wcześnie wykryty jest uleczalny ? Żyję 51 lat i odkąd pamiętam takie plakaty wiszą. Co jeszcze można zrobić ? Karać za to ? A jest coraz większa grupa rodziców, która odmawia szczepienia swoich dzieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniczynka Re: Artykuł sponsorowany. IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 15:35 Kilka miesięcy? Nawet kilka miesięcy to ogromnie dużo dla rodziny. A często odpowiednie leczenie, czasem nawet eksperymentalne pozwala choremu żyć kilka/kilkanaście lat dłużej. Dlaczego ma tego nie dostać skoro, opłaca składki, jego rodzina opłaca składki itd. Dlaczego w takim razie ratować małe nienarodzone upośledzone genetycznie dzieciaki, które albo szybko umrą albo wiecznie będą wymagać opieki. Ile jest ośrodków dla upośledzonych dzieci. Ile z nich nigdy nie będzie mogło samo życ, o ilu wiedziano przed porodem, ile to kolejne dzieci kobiet które myślą a może kolejne będzie zdrowe. Czemu nikt tego nie podliczy finansowo? I czemu my mamy płacić za cudzą bezmyślność. Chory na raka sam nie chciał tej choroby. Nie wiedział, że zachoruje. A w przypadku dzieciaków wiadomo od wczesnych chwil. A trzeba dodać ze chorób nowotworowe nie sa już chorobami osób starych. Coraz młodsi na nie zapadają, można mówić o profilaktyce ale jaka jest szansa odizolować się od nikotyny, modyfikowane żywności, śmieci w żarciu, rożnych barwników, emulgatorów, syfu w wodzie, syfu w powietrzu.. Odpowiedz Link Zgłoś
valana Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 11:02 Swoją drogą zabawne (choć, oczywiście, nie ma w tym nic śmiesznego) jest to, że - patrząc od strony finansowej - to właśnie ten przykładowy sześćdziesięciolatek przez kilkanaście- kilkadziesiąt lat płacił podatki (oraz składki na leczenie, odkąd je wprowadzono), zaś dwudziestolatek najprawdopodobniej ani grosza. Jednak życie uratujemy temu drugiemu. Ot, paradoksy państwowego leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jg-k Boziu!!! 12.03.12, 11:20 Przemienienie pańskie ma w swojej opiece ich pacjentów. Ja leczę żonę u lekarzy w Szczecinie na Strzałowskiej i jestem im ogromnie wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
katia_00 Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 11:25 Trąbią żeby się badać aby wcześnie wykryć raka, jak wykryją nie leczą, bo nie ma pieniędzy, biedy w centrali NFZ i oddziałach nie widziałem, luksusowe siedziby, nowe laptopy, służbowe luksusowe limuzyny dla dyrekcji, a dla ludzi nie mają na leki. Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.ok Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 11:34 PO prostu żyje się lepiej??????????????? POzdro dla Donka, Bronka i całej ekipy..... Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 14:38 'herceptynę zmniejszającą prawdopodobieństwo nawrotu raka piersi.' Z dobrych wiesci, ten akurat lek niebawem bedzie tanszy. W 2015 konczy sie czas patentu firmy Genentech/Roche na ten lek i nagle okaze sie, ze ten sam lek da sie wytwarzac 10 razy taniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto IP: *.icpnet.pl 12.03.12, 16:24 i co walić w stadiony,cuda wianki a jak przyjdzie co do czego-a na każdego padnie w końcu,to zdychaj -nie ma kasy,musi rodowicz stadion otworzyć a prezes dostać 3 miliony a Ty zdychaj! Odpowiedz Link Zgłoś