Dodaj do ulubionych

Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć

• Gość: ja to ja Re: Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 09:51
      Ludzie niech umierają ale wybudujmy Elektrownie Atomową a co tam ludzie rodzą się na nowo.
    • vvoytaz A ja Wam mówię - to dopiero początek 12.03.12, 09:52
      Dopiero początek. Będzie już tylko gorzej...
    • Gość: iguassu Sa przeciez priorytety. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 09:53
      No ale ważniejsze sa premie za stadion narodowy !!!
    • makabrapolska Najwazniejsze,ze sa pieniadze na wojny w Afganista 12.03.12, 09:55
      Najwazniejsze, ze sa pieniadze na wojny w Afganistanie i mordowanie ludnosci cywilnej, ze sa pieniadze na finansowanie awantur na Bialorusi i mieszanie sie w wewnetrzne sprawy Bialorusi.
      Ciekawe, ze niemieckie kasy chorych wygospodarowaly 17 mld eur rezerw a w Polsce albo finansuje sie rozne awantury na polecenie USA albo sie kradnie.
      Juz niedlugo.EU sie rozleci, USA zbankrutuje i w sposob naturalny dojdzie do kolejnych rozbiorow Polski. Dopiero wtedy bedzie szansa na odrobine normalnosci
      • Gość: oby_nie_ Re: Najwazniejsze,ze sa pieniadze na wojny w Afga IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 10:06
        Chyba trzeba bedzie sie przeprowadzic do Poznania, bo lepiej być pod zaborem niemieckim niż rosyjskim :)
    • alboalboalbo Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 09:55
      NFZ gra na zwłokę. To skuteczna taktyka, w przypadku pajcentów onkologicznych. Niewielu z nich przeżyje do czasu ewentualnego zakończenia kompetencyjnych przpychanek między licznymi instancjami naszej, pożal sie Boże, słuzby zdrowia.
    • morhile Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 09:57
      A kasa poszla na stadiony, Euro 2012 i w pole wywial ja wiatr ....
      Premierze czy Pan ma nadzieje nigdy nie zachorowac ?
      Hospicja tez Pan udupil ...
    • tomesto Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:03
      skandal skandal i jeszcze raz skandal! to jest możliwe tylko w tym porąbanym grajdołku! firmy faramceutyczne to jedna wielka mafia i było tym świetny program w TVP1 tylko jak zwykle po 23. Pokazał jak wpływają na polityków i cały rynek aby tylko wyciągnąć kasę. ?i tak jest na całym świecie ale my jesteśmy biednym Państwem i uderza to w nas zwykłych przeciętniaków. Druga sprawa to rzesze urzędników NFZ przejadających miliony za pierdzenie w stołek. Szefowie NFZ i menagerowie - wiecie jak tam idzie kasa i premie?? Nie jeden człowiek na raka dostał by za to kurację lekową. Muszę zabrać rodzinę , pieprznąć to wszystko co tu mam i wyjechać z tego kraju aby jakoś normalnie żyć - mam dopiero 30 lat i nie chce aby kiedyś ktoś mi odmówił leczenia bo jestem za stary. Szkoda tylko, że nie mogę zabrać rodziców.
      • Gość: 10 :10 koncerny farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 10:17

Polecam książkę o praktykach koncernów farmaceutycznych pt. "Skutek uboczny: śmierć" Johna Virapena.

Oto fragment recenzji:
        Koncernom farmaceutycznym zależy na tym, żebyśmy byli stale chorzy. Chcą nam wmówić różne dolegliwości. A jedynym powodem takiego postępowania jest chęć zysku...
        "Skutek uboczny: śmierć" to oparta na faktach opowieść o korupcji i oszustwach napisana przez dr. Johna Virapena, który określany jest mianem "osoby wtajemniczonej z kręgu Wielkiej Farmacji". W czasie 35 lat pracy w branży farmaceutycznej (głównie jako dyrektor generalny Eli Lilly and Company w Szwecji) odpowiadał za wprowadzanie na rynek wielu leków. Wszystkie miały efekty uboczne.
        John Virapen opowiada teraz całą prawdę i ujawnia tajemnice, których mieliśmy nigdy nie poznać.
    • Gość: pali ćwok tyPOwe dla nieudolnego rządu Tuska IP: *.145.21.46.in-addr.arpa 12.03.12, 10:04
      Polska gnije!! Mamy PRL biz - wróciły układy i równych i równiejszych!
      • Gość: gość Re: tyPOwe dla nieudolnego rządu Tuska IP: *.aster.pl 12.03.12, 10:23
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale chyba chodzi o leczenie niestandardowe. Jakieś programy leczenia. Na normalne są pieniądze.
    • eudiplodinium Lekarze mpuszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:06
      w tekście ani słowa o tym, że ludzie umierają, bo koncerny farmaceutyczne ustalają zbyt wysokie ceny leków w stosunku do możliwości rynku. Cena leku jest taka sama dla mieszkańca Afryki z dochodem dolara dziennie i dla miliardera, choć wyprodukowanie leku kosztuje grosze. A wiadomo, że dostarczenie nowoczesnego leku dla biednej Sierra Leone za grosze, czy do Polski za pół darmo nie wpłynie negatywnie na globalne wpływy ze sprzedaży nowoczesnego leku i np. na wysokość sprzedaży leków w bogatym Luxemburgu. Jest coś niemoralnego w sposobie działania koncernów farmaceutycznych.

Z powodu bezduszności firm farmaceutycznych dostępu do nowoczesnych leków nie ma połowa ludzkości.
    • marek-lipski Polska:Brak pieniedzy na leczenie?NFZ bankrutuje? 12.03.12, 10:10
      Czy to prawda ze kryzys jest juz w Polsce?
      ...liczy się każdy oddech"jak na stronie NFZ?
      www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1156
      Listy oczekujących na świadczenia opieki zdrowotnej?
      Przeciez to jest makabryczne.
      Prosze mnie skorygowac i pocieszyc ze
      od 89 roku w sluzbie zdrowia i leczeniu jest lepiej.
      Protesty czy wyjazdy?
    • cep_0 Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:19
      Ja się pytam : dlaczego tak "UPORCZYWIE WALCZY SIĘ O ŻYCIE CHORYCH"?.

Przecież dla Rzeczpospolitej Polskiej lepiej będzie jak chorzy, starzy i inne nieprzydatne jednostki zostaną wyeliminowane ze społeczeństwa.

Nareszcie będzie tzw "TANIE PAŃSTWO" PO (Paskudnie Oszukujemy).
    • mariatg8 Żniwa. Ekserminacja narodu polskiego trwa . Pani 12.03.12, 10:26
      Kopacz za swoje zasługi na polu leczenia chorych na raka została specjalnie nagrodzona .
    • t-i-g-e-r Zgłoszenie do prokuratora przeciw NFZ o narażenie- 12.03.12, 10:36
      zdrowia i życia pacjentów...
      Albo pozew zbiorowy.

Nie może być tak że tutaj nie ma odpowiedzialności.
      Urzędnicy odpowiadają za błędy.

Ktoś decyduje jaki idzie budżet na ratowanie życia.
      • garkuchta Re: Zgłoszenie do prokuratora przeciw NFZ o naraż 12.03.12, 11:51
        Ktoś decyduje jaki idzie budżet na ratowanie życia.

My zdecydowaliśmy - czyli wybrani przez nas posłowie i senatorowie - uchwalając ustawę o wysokości składki zdrowotnej. Podajmy zatem siebie samych do sądu albo wyjdźmy na ulicę z transparentami 'żadamy podwyższenia skłądki zdrowotnej'.

Ale zaręczam Ci, choćbyś przeznaczył 100% swoich dochodów na nią, i tak nie będą wszyscy Polacy leczeni w najnowocześniejszy sposób. Takie są koszty niestety ...
    • mic_dys Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 10:49
      To może zróbmy w tych warunkach dofinansowanie in vitro i środków antykoncepcyjnych?...
      W sumie czemu nie? - Jak pieniędzy i tak brakuje na ratowanie życia, to już nikt się nie będzie burzył, jak się duże pieniądze wydana na przyjemności tych, którzy jeszcze są zdrowi?...
    • meloman_13 Artykuł sponsorowany. 12.03.12, 11:01
      Glivec produkuje Novartis, Herceptynę - Roche. Szkolenia w tej drugiej nt. 'dociskania' klienta stały się podstawą skandalu w 2006r. Pamięta kto jeszcze?

O tym kto i kiedy ma umrzeć decyduje Pan Bóg. Lekarze mają do dyspozycji profilaktykę, wczesne wykrywanie, chirurgię, radioterapię i chemioterapię. To skrining i badania przesiewowe decydują czy pacjent będzie miał szansę przeżyć. Tymczasem w artykule jest mowa o ostatniej metodzie, zazwyczaj dostępnej w zaawansowanej fazie choroby, gdzie szanse wyleczenia wynoszą 0%. Można w najlepszym przypadku przedłużyć umieranie o kilka miesięcy. W punktu widzenia chorego, lekarza i płatnika najlepiej i najtaniej inwestować w profilaktykę. Chemioterapia i terapie biologiczne to doskonały geszeft, ale tylko dla koncernów, a wpisanie leku na program terapeutyczny lub finansowanie z katalogu chemioterapii niestandardowej jest ogromnie niesprawiedliwe dla chorego oraz wysoce korupcjogenne.

Nie powinna tak wiarygodna gazeta jak GW przykładać do tego procederu ręki.
      • Gość: Mixer Re: Artykuł sponsorowany. IP: *.aster.pl 12.03.12, 11:25
        100% racji.
        Gazeta nie wspomina że terapie o których mowa dają drobny procent (albo mniej) skuteczności a kosztują NFZ setki milionów.
        Koncerny farmaceutyczne które na tym robią miliardy mają w kieszeni dziennikarzy, lobbystów i wielu urzędników... niestety naszym kosztem. Dlatego brakuje pieniędzy na ortopedów czy innych specjalistów potrzebnych ludziom na codzień.
      • Gość: Były chory Re: Po pierwsze: normalna żywność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 14:33
        To prawda: "Z punktu widzenia chorego, lekarza i płatnika najlepiej i najtaniej inwestować w profilaktykę." Kto pierwszy rozpocznie kampanię społeczną, której celem będzie uświadomienie społeczeństwu, że najpierw - profilaktyka? A ta zależy od każdego z nas z osobna, nie tylko od państwa czy lekarzy. Nie dajmy się truć produktami spożywczymi, a co dopiero "nieszkodliwą solą drogową"! Pewna klinika na Mokotowie zablokowała u mnie rozwój cukrzycy, nadciśnienia i innych powszechnych choróbsk. Jak? Zrównoważoną dietą! Jesteś tym, co jesz...
        • garkuchta Re: Po pierwsze: normalna żywność 12.03.12, 15:24
          Profilaktyka. Ładne słowo.
          Ale ile kobiet korzysta z zaproszeń na bezpłatne cytologie i mammografie ? Wysłanych imiennie pocztą do domu. O ile pamiętam, niecałe 30%.
          Ile osób skorzystało z zaproszeń na bezpłatną kolonoskopię w programach przesiewowych ?
          Ile można jeszcze wieszać plakatów w poradniach : badaj poziom cukru, prześwietl klatkę piersiową, rak wcześnie wykryty jest uleczalny ?

Żyję 51 lat i odkąd pamiętam takie plakaty wiszą.
          Co jeszcze można zrobić ? Karać za to ?
          A jest coraz większa grupa rodziców, która odmawia szczepienia swoich dzieci ...
      • Gość: koniczynka Re: Artykuł sponsorowany. IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 15:35
        Kilka miesięcy? Nawet kilka miesięcy to ogromnie dużo dla rodziny.
        A często odpowiednie leczenie, czasem nawet eksperymentalne pozwala choremu żyć kilka/kilkanaście lat dłużej. Dlaczego ma tego nie dostać skoro, opłaca składki, jego rodzina opłaca składki itd.
        Dlaczego w takim razie ratować małe nienarodzone upośledzone genetycznie dzieciaki, które albo szybko umrą albo wiecznie będą wymagać opieki. Ile jest ośrodków dla upośledzonych dzieci. Ile z nich nigdy nie będzie mogło samo życ, o ilu wiedziano przed porodem, ile to kolejne dzieci kobiet które myślą a może kolejne będzie zdrowe. Czemu nikt tego nie podliczy finansowo? I czemu my mamy płacić za cudzą bezmyślność. Chory na raka sam nie chciał tej choroby. Nie wiedział, że zachoruje. A w przypadku dzieciaków wiadomo od wczesnych chwil.
        A trzeba dodać ze chorób nowotworowe nie sa już chorobami osób starych. Coraz młodsi na nie zapadają, można mówić o profilaktyce ale jaka jest szansa odizolować się od nikotyny, modyfikowane żywności, śmieci w żarciu, rożnych barwników, emulgatorów, syfu w wodzie, syfu w powietrzu..
    • valana Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 11:02
      Swoją drogą zabawne (choć, oczywiście, nie ma w tym nic śmiesznego) jest to, że - patrząc od strony finansowej - to właśnie ten przykładowy sześćdziesięciolatek przez kilkanaście- kilkadziesiąt lat płacił podatki (oraz składki na leczenie, odkąd je wprowadzono), zaś dwudziestolatek najprawdopodobniej ani grosza. Jednak życie uratujemy temu drugiemu.
      Ot, paradoksy państwowego leczenia.
    • jg-k Boziu!!! 12.03.12, 11:20
      Przemienienie pańskie ma w swojej opiece ich pacjentów. Ja leczę żonę u lekarzy w Szczecinie na Strzałowskiej i jestem im ogromnie wdzięczny.
    • katia_00 Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 11:25
      Trąbią żeby się badać aby wcześnie wykryć raka, jak wykryją nie leczą, bo nie ma pieniędzy, biedy w centrali NFZ i oddziałach nie widziałem, luksusowe siedziby, nowe laptopy, służbowe luksusowe limuzyny dla dyrekcji, a dla ludzi nie mają na leki.
    • jozef.ok Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 11:34
      PO prostu żyje się lepiej???????????????
      POzdro dla Donka, Bronka i całej ekipy.....
    • thannatos Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto żyć 12.03.12, 14:38
      'herceptynę zmniejszającą prawdopodobieństwo nawrotu raka piersi.'

Z dobrych wiesci, ten akurat lek niebawem bedzie tanszy. W 2015 konczy sie czas patentu firmy Genentech/Roche na ten lek i nagle okaze sie, ze ten sam lek da sie wytwarzac 10 razy taniej....
    • Gość: a Re: Lekarze muszą decydować: Kto ma umrzeć, a kto IP: *.icpnet.pl 12.03.12, 16:24
      i co walić w stadiony,cuda wianki a jak przyjdzie co do czego-a na każdego padnie w końcu,to zdychaj -nie ma kasy,musi rodowicz stadion otworzyć a prezes dostać 3 miliony a Ty zdychaj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka