15.03.12, 15:29
Witam wszystkich,
Wielu z nas często wybiera się na spacer do pobliskiego lasu i jak Wam się podoba?
Czy coraz większa ilość śmieci Wam nie przeszkadza?
Proponuję akcję pt.SPRZĄTANIE LASU.
Będzie okazje poznać sąsiadów, zobaczyć kogo tak naprawdę interesuje nasze najbliższe otoczenie itp.
Rozmawiałem w gminie i są skłonni dostarczyć worki i póżniej je odebrać.
Pozbieramy śmieci a póżniej może uda się zrobić wspólne ognisko ( ta kwestia jest do uzgodnienia a raczej do wyznaczenia miejsca)
Piszcie co Wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • 154b Re: Akcja!! 15.03.12, 19:49
      2 osoby chętne zgłaszają się do akcji (jeżeli będzie to weekend)

kiedyś w szkołach nas do tego przymuszano, dziś jesteśmy dorośli i możemy to robić z wyboru :)

ZAPRASZAM SĄSIADÓW Z DZIEĆMI

-------------
      pl.wikipedia.org/wiki/Dzień_Ziemi
      • trescher Re: Akcja!! 16.03.12, 09:01
        Witam, też juz o tym myślałem, więc ja jestem chętny. Naprawdę wstyd jest wyjść do naszego pobliskiego lasku. Spróbuję skontaktować się jeszcze z ZUK w Mosinie, bo do ich zadań należy "utrzymywanie porządku i czystości na terenie Gminy". Generalnie zakładam, że wystarczy raz posprzątać, bo odkąd pojawiło się tu duże osiedle to chyba nie ma już odważnych/głupich, którzy odważyliby się wyrzucać tu śmieci. Zakładam więc, że są to jakieś stare śmieci.
        • trescher Re: Akcja!! 19.03.12, 08:53
          Witam,
          interweniowałem w zeszłym tygodniu w ZUK w Mosinie. Dzisiaj do mnie oddzwonili i powiedzieli, ze weryfikują do kogo należy ten las. Jeśli jest to las gminny to oczywiście przyjadą i go posprzątają, jeśli jednak jest to las nadleśnictwa to wtedy z nimi trzeba się kontaktować. Rozmawiali już z naszym sołtysem, sołtys ma też spróbować ustalić czyj to jest las i wtedy będa podjęte odpowiednie działania. Wyprzedzając kroki postaram się jeszcze skontaktować z nadleśnictwem.
    • rojda Re: Akcja!! 15.03.12, 23:41
      ...no.."helllooooł" !!! w poprzednim poście poparłem Cię w 100 %
      ale teraz, to troszkę przesadziłeś..:),że do lasu?! i sprzątać..?!
      Ci, co Syfią, to nie Przyjdą.. - no chyba,że na ognisko..:):)
      ...ja do lasu nie chadzam - (praca, i jeszcze raz... kredyt..:))..
      a właściwie to gdzie tu jest las ..??!!?! :)
      ...no i Kto Kupiłby tę kiełbasę...?!?! :):)\
      • czappoz Re: Akcja!! 16.03.12, 17:10
        nie syfi do lasu nie chodzi ideal i jeszcze caly czas pracuje ,podziwiac nie napisze czego. nie musisz przychodzic inni sie znajda na twoje miejsce. poziomkowa stawi sie poniewaz my do lasu chodzimy mimo ze tez pracujemy. Pomysl na 5
        • rojda Re: Akcja!! 17.03.12, 00:57
          No i bardzo ładnie!!!! Idzcie i Sprzątajcie, bo wiosna nadchodzi!!!jak się wybiorę do lasu- to przynajmiej będzie czysto!!!!!:) i w g....no nie wdepnę :) REWELACJA!!!!!!!!!!Aaaa tylko nie Zapomnijcie Zabrać Dzieci (tak jak Opisujecie),pomogą w sprzątaniu:) chyba nie Zdajecie sobie sprawy jakie tam są śmieci...:):) POWODZENIA
          Ps. A do niedzieli Zdążycie?, bo mam Gości,i chętnie zabiorę Ich do CZYSTEGO LASU :)
          • iwbor Re: Akcja!! 19.03.12, 19:58
            ty rojda jesteś taka prawdziwa rojda!!!!!
            nie wierze że nie chodzisz na spacery do lasu ,ja chodze i wkurza mnie ten syf który widze ,ktoś to posprzatać musi wiec jak weźmiemy sie razem to szybko to załatwimy.jestem za ,moi sąsiedzi z leśnego 1 równiez.osobiscie dzwoniłam do nadleśnictwa o posprzatanie w lesie tych wnętrzności plastikowych z auta ale generalnie temat mają w d...e.Pan powiedział ze mam zadzwonić do sołtysa aby zorganizował akcję przy pomocy szkoły w Czapurach.Czekam na hasło ,prosze wyznaczyć date !!! A rojda niech sobie siedzi w domku ,smiem twierdzić ze czystość to u niej jest na ostatnim miejscu, zresztą dużo jest takich mieszkańców kórzy gdzieś mają jak jest za plotem ,piasek czy zielsko wystające z kostki ,nie wspomnę juz o włascicielach psów które srają na drodze a pan patrzy i nic .kiedyś jak zobacze czyj pies zrobi kupe, to gówno to bedzie miał wlaściciel na oknie rozmazane
            • rojda Re: Akcja!! 19.03.12, 20:49
              Oczywiście,że kocham porządek :) - w domku mam "wyligane" :). Do lasu faktycznie nie chodzę,....bo nie..:). I jakoś soorryy , nie widzę Was Wszystkich Sprzątających Las... Zawsze Robicie wielkie Larum na forum i co ..?!?! nigdy nic z tego Wam nie wychodzi...dekielki od szamb kradną jak kradli:), monitory podrzucają..szamba się przelewają..psy srają...długo by tak wymieniać-my nigdy nic nie zmienimy:),bo Wszyscy Piszący Są Zgodni ,ale tylko na forum-a jeśli idzie o spotkanie ....(w lesie..:))to wątpie,czy 10% Piszących się Zgłosi:) ŻYCZĘ powodzenia!!!! Pozdrawiam WSZYSTKICH
              • rojda Re: Akcja!! 19.03.12, 20:56
                ...a wracając do Twojej treści...to,że tak na szybie,tę kupę?!?!? nieładnie!!! Pozdrawiam
                • cixot Re: Akcja!! 24.03.12, 08:53
                  Wsadź sobie te pozdrowienia albo swojej konkubinie. Ludzie po co reagujecie na frajera. Przecież jemu o to chodzi. Ignorować gnoma! Na wszystkich wątkach.
                  • rojda Re: Akcja!! 24.03.12, 11:10
                    Cixot
                    a do Kogo "Pijesz" ??!!
                    bo troszkę się pogubiłem...
    • rojda Re: Akcja!! 24.03.12, 11:14
      do messii111 i czappoz
      NO I CO Z TYM LASEM???!!!!
      Z TA WASZĄ ORGANIZACJĄ???!!!!!!!!1
      WIELKI SZUM NA FORUM...I CO???!!!...
      JESZCZE WIĘKSZE GÓ.....NO.........!!!!!
      JA PINDOLE...ale przez Takich jak WY jest ciekawie tzn. ŚMIESZNIE na forum
      • stokrotka.ltd Re: Akcja!! 26.03.12, 21:51
        Popieram tą akcje i czekam na Hasło "DO CZYNU" i jakis termin.
        Może np. sobota 14.04.2012?
        • mordaaxd Re: Akcja!! 10.05.12, 02:50
          Ja uwazam, że to dobry pomysl .

Co do Rojdy, byłoby tak sympatycznie, gdyby zamknęła mordę ;) Ludzie chcą dobrze, by bylo czysto, przyjemnie, a jedna wieśniara i bambera tylko krytykuje.
          Jezeli nie chodzisz do lasu na spacery, to nie chodz. Najlepiej uskuteczniaj sobie przechadzki po ogródku, jezeli takowy posiadasz, lub po ulicach osiedla, a w tym wypadku mozesz posprzątać śmieci na chodnikach, bo z nich napewno korzystasz ;)
          • rojda Re: Akcja!! 10.05.12, 23:09
            mordaaxd napisała:

> Ja uwazam, że to dobry pomysl .
            >
            > Co do Rojdy, byłoby tak sympatycznie, gdyby zamknęła mordę ;) Ludzie chcą dobrz
            > e, by bylo czysto, przyjemnie, a jedna wieśniara i bambera tylko krytykuje.
            > Jezeli nie chodzisz do lasu na spacery, to nie chodz. Najlepiej uskuteczniaj so
            > bie przechadzki po ogródku, jezeli takowy posiadasz, lub po ulicach osiedla, a
            > w tym wypadku mozesz posprzątać śmieci na chodnikach, bo z nich napewno korzyst
            > asz ;)
            do Ciebie MORDO... odpisuję,a więc jeśli Myślicie , że ZUK Zorganizuje Wam worki ..(za darmoszkę). no to powodzenia !!! po drugie- co Zrobicie z tymi śmieciami?????!!!! Zabierzecie do Swoich śmieci??!!! Nikt Wam tego za darmo nie wywiezie!!!! a co do FH to nie Proście o taczki tylko o KOPARY ,bo taczkami to Byście Mogdli siebie przewozić !!!!!!! hihihihihihihiihiiiiii
            i tak z Waszego planu wyjdzie WIELKIE GÓWNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
            jak zawsze !!!!!!!!!!!!!!!!!
    • gnioch Re: Akcja!! 10.05.12, 12:50
      jestem za, podajcie datę i czas operacyjny :)
      • trescher Re: Akcja!! 10.05.12, 12:58
        Witam, co powiecie na tą sobotę? Ktoś kiedyś wspominał, że ZUK może nam dać worki, czy to nadal aktualne? I czy odbiorą później bezpłatnie te śmieci? Może udałoby się dogadać z Family House, żeby pożyczyli nam parę taczek, tak żeby łatwiej zwozić pełne worki do punktu zbiorczego.
        • gnioch Re: Akcja!! 10.05.12, 13:29
          Mi sobota pasuje. Fajnie by bylo jakby przyszlo wiecej osób niz 2 :/
          Messi co z workami i ZUKiem?
          • trescher Re: Akcja!! 11.05.12, 13:12
            Witam,
            nareszcie jakiś przełom:) Rozmawiałem z Wydziałem Ochrony Środowiska Urzędu Gminy Mosina, udało już się ustalić własciciela lasu - Nadleśnictwo Babki. WOŚ rozmawiał już z nadleśnictwem w tej sprawie i z informacji, które uzyskali w ciągu tygodnia powinni posprzątać las. Być może będzie jeszcze jakaś wizja lokalna ze strony WOŚ na tym terenie. Proponuję więc zawiesić naszą akcję na jakieś 2 tygodnie i jeśli las nadal nie będzie posprzątany to wówczas możemy kontaktować się z nadleśnictwem i wyjaśniać sprawę. Pozdrawiam

Rojda - nie mam zamiaru z Tobą dyskutować, bo nie widzę sensu, ale chciałbym żebyś może zamiast jakiegoś pseudonimu używał po prostu swojego nazwiska lub chociaż wskazywał adres zamieszkania, bo tego typu obrażanie ludzi pod ukrytym pseudonimem to zwykłe tchórzostwo. Zrozumiesz to jeśli jesteś dorosły, ale patrząc na styl pisowni Twoich postów wnioskuję jednak, że do wieku dorosłego jeszcze troszkę Ci brakuje, a niegrzecznie jest się wtrącać do rozmowy, gdy dorośli rozmawiają. Tym bardziej, że oprócz krytyki nie kiwnąłeś palcem, by sytuację poprawić co już Cię dyskwalifikuje z tej dyskusji.
            • gnioch Re: Akcja!! 11.05.12, 13:18
              Świetna robota Trescher! cieszę się bardzo i oczy ze zdumienia przecieram!! ale nie uwierzę dopóki nie zobaczę :)
              • czap6 Re: Akcja!! 11.05.12, 14:09
                Ja równiez bardzo się cieszę. Zal patrzeć na sterty śmieci w lesie.
                Jeszcze jedna uwaga - widziałem juz osoby bierne, którym nic się nie chce. Ale chyba pierwszy raz spotykam się z sytuacją, w której ktoś krytykuje innych, którzy chcą coś zrobić. I to coś pozytywnego dla wszystkich (pomijam styl bo nie warto się pochylać).
                • iwbor Re: Akcja!! 14.05.12, 20:34
                  juz dawno wiedziałam że ten las należy do nadleśnictwa Babki ponieważ rok temu interweniowalam aby sprzątneli w lesie te wnętrzności plastikowe z auta - i nic ,jak leżały tak leżą.niewiem czy coś wskorasz.
                  • trescher Re: Akcja!! 15.05.12, 10:38
                    Witam, wyżej wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie, bo nadleśnictwo nie jest właścicielem lasu, a jedynie zarządzającym - właścicielem jest Skarb Państwa. Ja też raz się już odbiłem od nadleśnictwa, gdyż nie odpisali mi na mojego maila. Na szczęście Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe jest państwową jednostką organizacyjną, a Nadleśniczy odpowiada za nienależyte wykonywanie swoich obowiązków przed Dyrektorem Generalnym, tak więc jest u kogo interweniować w razie kolejnego "olania" sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka