deepshitdiver 26.04.12, 17:51 Jak nazwać fundowanie przez miasto tak szpetnych konstrukcji, nie pasujących do historycznego otoczenia, w sytuacji gigantycznej dziury w budżecie miasta? Głupota? Korupcja? Kryminał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
good_vibrations Re: Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsło 26.04.12, 17:59 Najgorsze, że można stanąć w miejscu, gdzie widać jednocześnie - bibliotekę Raczyńskich, Fontannę, Bazar, muzeum, rzeźbę obrotową i "gargamela". Ten pejzaż można nazwać "polska przestrzeń miejska"... Gdzie była pani architekt miejski?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsło IP: *.icpnet.pl 26.04.12, 18:05 Dokładnie ! Stoisz na placu Wolności, i między klasyczną bryła biblioteki i starym budynkiem Muzeym Narodowego wystaje już ta niepasujaca do niczego wieża współczesnego średniowiecznego zamku, a teraz jeszcze ta okropna, całkowicie paskudna fontanna. Rozumiem, że miało to być nowoczesne, ale widziałam ładne nowoczesne fontanny, ta to koszmar. Ile to kosztowało? Nie wiem kto zatwierdził ten projekt!! Odpowiedz Link Zgłoś
schwarzwaldmaedel Re: Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsło 26.04.12, 18:23 okropne to jest. kto na to pozwolil?????? koniecznie chcieli skopiowac Wroclaw, tyle ze tam ta fontanna ginie na Starym Rynku i niezle sie komponuje z reszta, w Poznaniu wyglada to na fontanne z Placem Wolnosci...brrrrrr. Bede na nia glosowac w plebiscycie na Makabryle 2013! Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsło 26.04.12, 20:26 Plac Wolności jest miejscem szczególnym. Są tam budynki stosunkowo nowe i zabytkowe. Fontanna jest z tych najnowszych i wcale nie gryzie się z otoczeniem. Zamek zresztą również. Gryzie się natomiast (i to bardzo mocno) Arsenał i BWA na Starym Rynku. Wracając do fontanny... szkoda, że nie kręci się wokół własnej osi jak ta stela koło Muzeum Narodowego. Mogłyby być jeszcze bardziej niesamowite efekty wizualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Rzezba pasowna do historycznego srodmiescia IP: *.ccf.org 26.04.12, 18:29 Proponuje sprzedac rzezbe do Chicago albo innego Dubaju, a w to "historyczne" miejsce wstawic rzezbe Piasta Kolodzieja w pelnym rynsztunku z toporkiem w prawej recej i miodem pitnym w lewej rece. Za nim zas Rzepicha z gromadka malych Piastuszkow, kazde z jakims zwierzatkiem. Ach byloby i historyczne i jakze pouczajace dzielo dla dziatwy licznie odwiedzajacej nasz predawny Grod Przemyslawa. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
good_vibrations Re: Rzezba pasowna do historycznego srodmiescia 26.04.12, 18:40 Rzeźba jest akurat ok, wkomponowała się idealnie. Ale ta fontanna to makabryła 2013 na bank :) Odpowiedz Link Zgłoś
firletkaxy Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsłoni... 26.04.12, 19:25 Kolejny architektoniczny koszmarek stanął i to w centrum Poznania! Czy nie ma już architektów, który umieliby połączyć płynnie piękno starego i nowoczesność współczesnego miasta? Wstyd dla władz Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsło 26.04.12, 20:21 Myślę, że niewiele będzie osób tak samo myślących jak ty... to jest naprawdę ładna fontanna. Ładniejsza jak ta na rynku we Wrocławiu, którą uważam za bardzo ładną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Fontanna we Wroclawiu i Poznaniu IP: *.ccf.org 27.04.12, 16:33 Uwazam, ze Wroclaw zafundowal sobie wspanialy akcent w postaci szklanej fontanny na rynku. Nikt nie pamieta, ze po odslonieciu odezwaly sie jeki i placze nieazadowolonych. Teraz mieszkancy Wrocka sa wrecz dumni z dziela. Wniosek: Poczekajmy az przyslowiowe poznanskie marudy sie przyzwyczaja i z czasem beda dumni, ze my tutaj w Poznaniu mamy wreszcie cos nowoczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
robi64 Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsłoni... 26.04.12, 19:48 Ja tych architektów nawet rozumiem; mieli pomysł (sama w sobie fontanna jest dobra), ktoś to kupił, zapłacił i jeszcze postawił w centrum znanego skądinąd miasta. Pewno w przewodnikach i wikipedii o nich napiszą. na zbity pysk należałoby natomiast wywalić decydentów miejskich na czele ze słynną, byłą już konserwator zabytków Strzałko, która na to pozwoliła, tak jak na tzw zamek, czy rosnący obecnie dom handlowy na rogu Św. Marcina i Alei. Widzieliście tę elewacje ? Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Masz plusa u mnie i minusa... :) 26.04.12, 20:11 Od czego zacząć? Ok. Minus za Zamek Królewski. Jest dość fajny i dobrze się komponuje ze wszystkich stron. Można powiedzieć, że wpisał się w panoramę miasta. Nie można tego powiedzieć o BWA i Arsenale, chociaż minęło tyle lat... Plus za Dom Towarowy. Projekt nie jest generalnie zły, ale ta strzała... ta od Al. Marcinkowskiego... chyba na cześć byłej konserwator zabytków powstała... no nie pasuje... :( Niepotrzebnie też budynek został tak mocno wysunięty. Trzeba było raczej utrzymać linię zabudowy i kościół św. Marcina zostawić odsłonięty. Odpowiedz Link Zgłoś
robi64 Re: Masz plusa u mnie i minusa... :) 26.04.12, 20:34 nie dam się przekonać - co do pomysłu na budowę tej średniowiecznej atrakcji ... co do Domu towarowego: może nie do końca trafnie napisałem - nie chodzi mi o sam pomysł zabudowy tego miejsca i przywrócenia dawnego rozwiązania urbanistycznego. Budynki w tej linii zabudowy od północnej strony Alei stały tam "zawsze", chyba do lat 70-tych. Kościół był zasłonięty ba, przed wojną chyba nawet dzwonnica kiepsko była widoczna. oczywiście mi też chodzi o formę, tę strzałę i nazwijmy to zbyt "awangardową" elewację - jak na tę część starego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Masz plusa u mnie i minusa... :) 26.04.12, 21:24 Oczywiście masz prawo do swojego zdania. Szanuję je. Zostawmy zamek, bo budzi wiele odczuć pozytywnych, ale i sporo negatywnych. Wszystko na ten temat już chyba powiedziano... :) Przywracanie dawnej linii zabudowy to nie do końca szczęśliwy i dobry pomysł. Owszem. Stały tam domy mieszkalne. Przed Teatrem Polskim też stały. Tylko, że jeżeli na wskutek jakiegoś zbiegu okoliczności przestały stać, to należało to maksymalnie wykorzystać. Wyeksponowanie kościoła św. Marcina było tego warte. Może nawet warto byłoby odbudować dawną dzwonnicę? No i była możliwość wygodnego połączenia ul. Św. Marcin z Al. Marcinkowskiego. To przewężenie jest "straszne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Masz plusa u mnie i minusa... :) IP: *.centertel.pl 26.04.12, 21:29 Elewacja jest w porzo. Za wyjątkiem tej szubienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plusminus Re: Masz plusa u mnie i minusa... :) IP: *.wtvk.pl 26.04.12, 23:30 > Budynki w tej linii zabudowy od północnej strony Alei stały tam "zawsze", c > hyba do lat 70-tych. Kościół był zasłonięty ba, przed wojną chyba nawet dzwonn > ica kiepsko była widoczna. A później kamienice rozebrano pod pretekstem budowy szerokiej ulicy przelotowej, która nigdy nie powstała ani nie powstanie. Za to powstała nowa oś widokowa, która jest bardzo pożądana w gęstej miejskiej zabudowie. Człowiek instynktownie i podświadomie szuka widoku w tę stronę, gdzie obiekty stoją dalej od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Fontanna fajna, ale nigdy nie zrozumiem dlaczego 26.04.12, 20:03 tak długo była budowana. Za wielka nie jest (można by powiedzieć, że jest mała), zbyt skomplikowana również... Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: straszy brzydotą 26.04.12, 20:28 A ty nie kompromitujesz? Brak wrażliwości i niezrozumienie sztuki nowoczesnej kompromituje inteligentnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
anarchisten Re: straszy brzydotą 26.04.12, 20:34 Absolutna racja. Jak czytam te wypociny nałogowych narzekaczy powyżej na wymiociny się zbiera. Trzeba był stanąć gamonie do konkursu i zgłosić swoje autorskie super zajebiste nowatorskie w kosmos wyjebane wypasione i w ogóle pomysły projekcje wizje. Bo jak to w naszym kraiku jak już coś robią to narzekaczy cale grono. Mnie osobiście bardzo się podoba. Nareszcie nowoczesna sztuka wkracza w nasze szare szeregi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: straszy brzydotą IP: 95.108.89.* 26.04.12, 21:16 Trzeba było wydać pieniądze zmarnowane na ten dziwoląg na posprzątanie ulic w Poznaniu. Lepią się od brudu. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Trzeba było nie brudzić tych ulic 26.04.12, 21:27 i sprzątać na bieżąco (nie bierz tego zbyt osobiście;) Odpowiedz Link Zgłoś
good_vibrations Re: straszy brzydotą 27.04.12, 07:30 Sztuka jak to sztuka, może być rozumiana różnie, z tym że ta fontanna sztuką nie jest. Miejsce jej postawienia nie oznacza od razu, że musimy ją kwalifikować jako dzieło sztuki. Żeby była to sztuka, musiałaby za nią iść jakaś treść, o pięknie nie wspomnę. Jako fontanna jest wyjątkowa tylko dlatego, że stoi na ważnym historycznie miejscu. Już większym dziełem sztuki jest fontanna na Strzeleckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Chyba na sztuce się nie znasz IP: *.centertel.pl 27.04.12, 08:08 Nie rozumiesz jej. Dla ciebie wszystko musi być realne i dosłowne a co nie mieści się w tej kategorii precz. Fontanna na Zielonej, czy Strzeleckiej jak wolisz jest nieźle skomponowana i stosunkowo ciekawa, ale do tej na Placu Wolności jej daleko. To dwie zupełnie inne kategorie. Nawet nie można ich porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJJ26 Re: straszy brzydotą IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.04.12, 00:38 Co wy pieprzycie żeby nie powiedzieć gorzej! Jestem pewien że jak zobaczycie ją nocą w pełnej iluminacji to jeszcze będziecie się nią chwalić przed mieszkańcami innych miast. Nareszcie coś nowego a nie ciągłe odgrzewanie kotletów czyli odnawianie starego albo budowanie by wyglądało jak stare. Trochę polotu, ludzie! Jak plac Wolności pusty - źle; jak z dominantą (nareszcie) zauważalną - jeszcze gorzej. Oj Polaczki! ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ascocenda żagle?... 26.04.12, 21:37 Żagle napełnione wiatrem są opływowe, mają miękkie linie. A to coś mi raczej przypomina rozdeptaną drucianą klatkę;) Odpowiedz Link Zgłoś
an.noyed Fontanna na pl. Wolności: żagle zostały odsłoni... 05.05.12, 16:11 Miało być fajnie a wyszło jak zwykle, konstrukcja ma przypominać żagle wypełnione wiatrem, dobrze że wiem, to sobie spróbuję wyobrazić, w środku będzie jak pod wodospadem - też chyba obietnica na wyrost, chyba raczej jak pod stertą metalowych blach i rur. Odpowiedz Link Zgłoś