pyszi 11.07.12, 18:29 Witam. Ogrzewa ktoś z Was dom pelletem ? Zamierzam zmienić piec i zastanawiam się właśnie nad pelletem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
animalbar Re: Pellet 11.07.12, 18:32 Ja mogę śmiało Ci polecić pellety. Jest to dobre wyjście, jeżeli zależy Ci chociażby na: - wygodzie (nie trzeba poświęcać dużo czasu na doglądanie pieca) - czystości (niezbyt pyli i nie brudzi) - ekologii (stosunkowo mała ilość wydzielanego CO2) Odpowiedz Link Zgłoś
mapo0 Re: Pellet 11.07.12, 22:08 Powiem krótko: wypie...ć z tą kryptoreklamą z forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiadomiony Re: Pellet IP: 194.114.62.* 12.07.12, 08:14 > A dlaczego warto go wybrać zamiast ekogroszku ? to jest pytanie retoryczne bowiem pelety sa zarabiscie drogie w stosunku do ekogroszku jesli chodzi o porownanie wagi i wartosci opalowe zwlaszcza ze to odpady z fabryk mebli i podlog laminowanych peletow sie nie wydobywa z mrocznej czelusci ziemi tylko bierze sie z kupy i klei do tejze jak zatem tlumaczyc wysoka cene tychze? naciaganiem klientow na syfiaste kotly i ich wariacje pod kazdym wzgledem niedlugo bedziemy palic peletami w starych sedesach i kranach Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pellet 11.07.12, 18:45 Przeżyłem szok. Co to jest pelet. Jakieś takie obce słowo. Spawdziłęm w Viki. Ot rodzaj BRYKIETÓW DRZEWNYCH. Opał fajny. Pytanie skąd pozyskiwać?? Ja wiem, trochę nie ma problemu. Gorzej wieksze ilosci. No i trzeba go przywieźć znacznie więcej kubików niż węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 13:17 Witam! Pellet to ekologiczne paliwo z biomasy- ze względu na właściwości energetyczne - zaliczany jest do najbardziej efektywnych źródeł energii, wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Pellety Stelmetu przekraczają parametry wartości opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartość to ok. 19,00 MJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg, (wartość opalowa była wyższa niż 18,00 MJ/kg) Nasze pellety produkowane są z własnych trocin drzew iglastych (sosna i świerk) co sprawia, że mamy gwarancję stałej jakości naszego produktu. Potwierdzeniem wysokiej jakości są wyżej wymienione certyfikaty DIN oraz DIN Plus. Pozdrawiam Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borsuk donosiciel Re: Pellet IP: *.pools.arcor-ip.net 14.11.12, 13:30 Gdzie sie POdziewa forumowicz o nicku >KRYPTOREKLAMO.WYPIERDALAJ< ?? POniewaz ciolek - "JEDREK WYSOKI" idzie w zaparte i szuka POzdrowienia z cizemki..!! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kryptoreklamo.wypierdalaj Ostatnia szansa na posłuchanie mojego nicku: 14.11.12, 22:49 Andrzeju Wysocki: jeśli jeszcze znajdę choć jeden kryptoreklamowy post o tych pelletach srelletach, to obiecuję, że wszystkie przypadki na wszystkich forach zgłaszam administratorom i nie będziesz już tu miał żadnych wpisów: ani na forum Poznań ani na Dom ani na żadnym innym. Pałętał się tu kiedyś pewien hotel z bawarką - i co? już postów o nim nie uświadczysz. Wykup sobie komercyjną reklamę swojego badziewia, które podobno jest drogie i nieefektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwiatu2013 Re: Ostatnia szansa na posłuchanie mojego nicku: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.14, 11:39 Zjedz Snickersa albo idź do UB kolego. On tylko pomaga i doradza a nie reklamuje. Najpierw dowiedz się co to kryptoreklama z potem wygłaszaj swoje debilizmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracz Re: Pellet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.11.13, 08:55 nie zdazylo mi sie uzywac pelletu, ale z wczesniejszych for ludzie sobie chwalili. Ja u siebie uzywam poki co brykietu drzewnego z tego wzgledu ze nie brudzi mi przewodow kominowych i jest ekologiczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku...ony Borsuk Re: Pellet IP: *.pools.arcor-ip.net 25.11.13, 09:18 Ty to masz dobrze praczu... Masz "szope" i masz gdzie skladowac brykiet drzewniany.. Nie to co ja - biedny Borsuk z zawilgocona jama na ktora musialem POdpisac cyrograf (z kasa stefczyka) na 180 lat.. PS I gdzie tu sprawiedliwosc wsrod siersciakow... ?? :):) Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Pellet 11.07.12, 19:16 forum.gazeta.pl/forum/w,217,136868744,136868744,Przerobka_pieca_na_pellet.html - nie róbcie z forumowiczów głupków bo was dopadną borsuk z tchórzofretką, i z tej kryptoreklamy pozostaną strzępy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borsuk kominiarz Re: Pellet IP: *.pools.arcor-ip.net 11.07.12, 19:51 Na koksiakach sie nie znam,ale moge POlecic jedynego producenta bobkow drzewnych w Pyro landzie ! Firma b.bidna ale solidna i prowadzi swoja dzialalnosc obok farfarowego hotelu POd nazwa "Tchorzofretka & Bobr Kompany" Park maszynowy maja bardzo nowoczesny (maszynka do miesa nr 8) i solidny dostawca wior drzewnych z POdlasia i Afryki.Miela wszystko co na drzewo nie wskoczy i do lasu nie spierdzieli - nawet stare sandaly,POniewaz twierdza,ze POchodza z drzewa sandalowego !! Z calym sercem moge POlecic ta manufakture AG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tchórzofretka Re: Pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 08:06 Dementi! Firmę dawno przejął bobroszczur, który pellet produkuje ze starych palet. Ja już z tym przedsiębiorstwem nie mam nic wspólnego, natomiast borsuk dalej jest w jej radzie nadzorczej. p.s. podpisując się jako kominiarz masz na myśli czyszczenie kominka łasce? Bo to chyba robisz regularnie stary capie :) p.s.s. nie doszły do mnie ojro za miesiąc czerwiec - pamiętaj, że obowiązuje artykuł 209 § 1 KK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borsuk kominiarz Re: Pellet IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.12, 14:39 Dementi !! Wszystkie udzialy i czlonkowstwo w radzie nadzorczej przecesjowalem na zasrancow od tchorzofretki i oni teraz kreca pelleto -kozie bobki !! Wszystkie paragrafy mam totalnie w zyciu i kasiore bedziesz widziala jak swinia niebo !! Gold jest zamrozony w zamrazalniku a sciany wytapetowane ojrami od stropu do spagu !! PS A tak wogole to mozesz mi nadmuchac w fifre !! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leleń Współpraca lepsza niż borsuka z tchórzofretką ;) IP: *.icpnet.pl 07.06.13, 21:56 deser.pl/deser/1,111857,14057807,Bobry_i_losie_stworzyly_mafie_w_Puszczy_Augustowskiej_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty groszek Re: Współpraca lepsza niż borsuka z tchórzofretką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 22:19 Ekogroszku to tylko do doopy nasypać jego durnym zwolennikom! Ząbek czosnku dodać, menthosa i colę. I dobrze zatkać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borsuk & Tchorzo.. Re: Współpraca lepsza niż borsuka z tchórzofretką IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.13, 22:33 Hehe..Przeciez to nasze POciotki,owoc milosci bobroszczura z lososiem..Zaplodnione in vitro przez prof.Mapo0 za dulary... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babu Re: bo was dopadną borsuk z tchórzofretką IP: *.icpnet.pl 15.10.12, 18:01 No i, dziodu, wykrakałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soko22 Re: Pellet IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.12, 14:35 witam, moj wykonawca bardzo namawia na pellet. rozumie ze czyste, nie kurzy, mało popiołu, ale... wlazłam na strone stelmetu (producencu pelletu) maja tam taki prosty kalkulator - podajesz ile metrów, jaka technologia domu i wyszło mi prawie 5000 pln za zime - chyba troche duzo. nie mam doswiadczenia z innymi paliwami, ale troche mnie to zmrozilo. Jezli moge spytac ile placicie za ogrzewanie 250 metrowego domu , ocieplonego wata i z porothemu. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpio Re: Pellet 17.10.12, 12:38 Witam, Ja mam dom jednorodzinny o podobnej powierzchni ocieplony styropianem i grafitem i ogrzewając pelletm Olimp wychodzi 2400 za zimę Odpowiedz Link Zgłoś
kryptoreklamo.wypierdalaj Raz nie wystarczy? Przeczytaj mój nick 17.10.12, 13:13 Raz nie wystarczy?? Jeszczze raz przeczytaj mój nick i się dostosuj, w podskokach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
animalbar Re: Pellet 06.11.12, 14:05 Jak widać różnice są spore, ale to zależy między innymi właśnie od sposobu ocieplenia domu. Warto wcześniej o tym pomyśleć, wówczas pellety to mniejszy koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
mapo0 Jeszcze raz przeczytaj mój nick: 06.11.12, 20:36 Jeszcze raz przeczytaj mój nick, bo naiwną kryptoreklamą aż śmierdzi na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpio Re: Pellet 17.10.12, 12:41 Witam, Ja mam dom jednorodzinny o podobnej powierzchni ocieplony styropianem i grafitem i ogrzewając pelletem Olimp wychodzi 2400 za zimę Odpowiedz Link Zgłoś
kryptoreklamo.wypierdalaj Moja opinia na temat pelletów jest w nicku: 15.10.12, 22:12 i to w podskokach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu zombie Janina Bo przjdzie Paradowska i bedzie straszyc!!! IP: 95.108.126.* 16.10.12, 12:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka22 Re: Bo przjdzie Paradowska i bedzie straszyc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.12, 23:08 na fali życia zgodnie z naturą postanowiłam zmienić piec z węglowego na pellet. i jestem zadowolona - mniej kurze, mniej popiołu, podczas spalania pachnie drewnem.wybrałam pellet zielonogórskiego producenta (żeby tylko na mnie nie naskoczono, ze kryptoreklame stosuje).Dom mam w technologii tradycyjnej, ocieplony wełną. a do usunięcia kamienia używam cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Bo przjdzie Paradowska i bedzie straszyc!!! 31.10.12, 09:04 > a do usunięcia kamienia używam cytryny. z własnego ogródka, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
animalbar Re: Bo przjdzie Paradowska i bedzie straszyc!!! 06.11.12, 13:37 No i to jest bardzo dobre rozwiązanie według mnie. Popieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdfsdfwer3234 Re: Pellet IP: *.tktelekom.pl 07.11.12, 07:16 czasprzebudzenia.wordpress.com/2012/06/05/polska-na-podsluchu-system-echelon-w-polsce/X filmik: www.youtube.com/watch?v=KfxUY3awfSY&feature=relatedX Witam, X Chciałbym was ostrzec przez ludźmi szpiegującymi przez internet. Teraz dużo osób to robi(mogą to być wasi znajomi, sąsiedzi z bloku). Spotkałem się z tym nie tylko w miastach ale i na wsi. Np. mieszkańcy mojej wioski non stop szpiegują innych i mnie przez internet. Mają ruch sieciowy z całej polski(każdy komputer) i dalej - mogą czytać wasze maile, rozmowy na forach, rozmowy z komunikatora, odwiedzane strony www, to co wpisujecie do wyszukiwarki itp. Szpiegują przez internet i robią donosy na milicję albo plotkują. X Mają specjalny software od ISP(dostawcy neta). Mogą namierzać nawet wasze położenie z adresem zamieszkania. X Wszystko co robicie w necie oni szpiegują i namierzają. Wystarczy że założycie jakiś topic na kafeterii a oni mogą was namierzyć - ustalić wasz adres zamieszkania, nazwisko,imię....tak że wiedzą o was wszystko... Oni wiedzą wszystko kto i co robi w necie!!! Tak że uważajcie na siebie. X X Podniecają się tym szpiegowaniem tak że uważajcie. Niektórzy z nich są anonimowi i się nie przyznają do tego że to robią ale robią to.... X X X XXX-VCXZCSEDdfskuw23495345923234dsf Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Pellet 07.11.12, 08:47 dopóki donoszą na milicję, dopóty jestem spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina866 Re: Pellet 14.12.12, 16:40 Też mamy piec na pellet z tym, że nie palimy wyłącznie pelletem - oprócz tego eko groszek, węgiel kamienny i miał. Mamy piec Witkowskiego, KMB Rp, w którym właśnie można stosować różnego rodzaju paliwa (dla nas bardzo wygodne), także co do samego pelletu się nie wypowiem. Widzę, że takie mieszanie paliw u nas sprawdza się dobrze - z piecem nic się nie dzieje, pali się tak, jak ma się palić, temperatura stabilnie się utrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Re: Pellet IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.13, 17:44 Ogrzewanie pelletem może być bardzo opłacalne, ale musisz pamiętać, żeby kupować tylko pellet dobrej jakości. Taki, który ma jasny kolor i przyjemny drewniany zapach. Wszystkie inne rodzaje pelletu "wzbogacane" pomalowanym drewnem, płytkami PCV itd. Mogą spowodować uszkodzenie pieca lub nawet zdrowia (opary spalanych płytek często są bardzo toksyczne). Ja korzystam tylko z wiodących firm takich jak berlinek lub o wiele rzadziej spotykany Bio-invest (www.bio-invest.eu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świstak Re: Pellet IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.13, 19:06 Wybór paliwa do pieca domowego to nie tylko problem techniczno- ekonomiczny. Ten wybór jest także testem na społeczna odpowiedzialność. Bo problem polega na tym, że nam nasz dym nie przeszkadza, on nie wchodzi do naszego mieszkania, my nie oddychamy naszym smrodem. Dym leci w okna sąsiadom. Większość Polaków ma jednoznaczny stosunek: a co mnie to obchodzi, mnie nie śmierdzi. W zasadzie można byłoby zrozumieć taka postawę, jest tylko jedno ale: my też mamy sąsiadów i oni tez czymś palą. I gdy ich dym leci do naszego domu- o, to zupełnie inna sprawa! Policja, trują mnie! Sanepid- zróbcie pomiary. Telewizjo- przyjeżdżaj i zrób film o trucicielach. To nic nowego- już stary Fredro opisał tę naszą narodową specjalność w wierszyku o Pawle i Gawle. Pamiętacie??? Tak ? No to posłuchajcie: www.youtube.com/watch?v=Gny11_vO5fI Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt pitolisz 25.10.13, 22:10 jedno słowo PIENIĄDZE drugie EKONOMIA i nie pitol, o Polakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świstak pitolisz IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.13, 16:28 pan.nikt napisał:> i nie pitol, o Polakach Oczywiście że to nasza postawa narodowa. Jesteśmy dumni, że to nie my wymyśliliśmy katalizatory do samochodów- nam spaliny nie straszne. Nie my wynaleźliśmy benzynę bezołowiową- ołowiem u nas nawet dziecka nie wystraszysz. W moim miasteczku najbardziej dymi węglem piec w przychodni lekarskiej. A lekarze przecież wiedzą, co ludziom szkodzi. Więc tylko groźba cofnięcia unijnych dotacji może nas zmusić do wycofania węgla jako paliwa w naszych domach. Za dnia! Bo w nocy, gdy nikt nie widzi- będziemy Unii na złość palić węglem. By the way- Panie Nikt! Czym opalają domy Szkoci. To twardzi i dumni ludzie, jak Polacy- byle czego się nie boją. Możesz nam opowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: pitolisz 21.11.13, 20:17 Szkoci?? Pala przewaznie gazem, czasem (sporo) grzeja "pradem". ale ALE TE NASZE CENY. ps Szkocja jest lokalnym potentatem naftowo-gazowym. (M. Polnocne, Aberdeen) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: pitolisz IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.13, 21:40 Wielka Brytania ma bogate złoża doskonałego węgla. Dlaczego nim nie palą? A co do gazu czy ropy to po latach eksportowania obu tych paliw, UK stało się importerem netto gazu ziemnego (w 2004 r.) i ropy naftowej (w 2005 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZtrach Re: Pellet IP: *.31.65.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.10.13, 08:43 Precz z zadymiarzami! Tylko pompy ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Pellet IP: 83.238.78.* 19.11.13, 15:19 a jaka jest różnica w cenie i kaloryczności tego pelletu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: materson Re: Pellet IP: *.net.zeork.com.pl 21.11.13, 09:07 Zależy o jaki pellet pytasz? Wg mnie przy wyborze pelletu lepiej kierować się jakością niż ceną i ufać tylko sprawdzonym markom. Obecnie palę Olimpem i jestem bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachuj z nami Re: Pellet IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.13, 11:35 Wg. deklaracji producenta : brykietkominkowy.pl/pellets-lava-6-mm-975-kg.php?gclid=CLfxyIHS9boCFcJd3godmTIAew pellet ma wartość opałową ok. 5 kWh/kg. Ekogroszek zaś wg. Wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Ekogroszek ma wartość opałową rzędu 24 MJ/kg. I bądź tu mądry- wartości podane są w różnych jednostkach. Jeśli jednak z zakamarków w tyle głowy wygrzebiemy informację, że 1J (dżul) to to samo co 1 Ws- to reszta już pryszcz: 1 Watogodzina to 3600 Watosekund- zgoda? No to w takim razie 1 kiloWatogodzina (kWh) to 3 600 000 Watosekund albo inaczej 3,6 MJ ( a kuku- skad to się wzięło?) Zatem czas przejść do pelletu: 5 kWh to nic innego jak 16,5 MJ Niestety- Pellet kosztuje niemal tyle samo co groszek a ma wartość opałową stanowiącą niecałe 70% wartości groszku. Pellet jest zatem reklamowany jako korzystny cenowo zamiennik oleju opałowego, gazu czy prądu ale nie węgla. Niestety!!! Panowie producenci pelletu muszą spuścić z ceny- moim zdaniem mocno wyśrubowanej. Bo łatwo sobie wyobrazić ogrom nakładów i energii potrzebnej do wydobycia i dowiezienia węgla ze Śląska do odbiorcy w Gdańsku. A pellet jest robiony z trocin - do niedawna uciążliwego odpadu w tartakach i fabrykach mebli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pellet IP: 194.181.94.* 22.12.13, 11:46 na opale nie ma co oszczędzać im lepsza jakość i kaloryczność pelletu tym lepiej dla naszego portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzeg Re: Pellet IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 10:47 A jaki pellet polecacie? Dobry, ale niedrogi. Może Stelmet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POMPA CIEPLA Re: Pellet IP: 46.77.124.* 25.12.13, 15:17 Pellet nie jest dobrym rozwiazaniem, raczej idz w strone pompy ciepla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radkos Re: Pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.14, 23:00 Pompa ciepła... Hmmm... To droga inwestycja z tego co wiem. Instalacja pod pellet jest tańsza i na obecną chwilę jest lepszym rozwiązaniem dla tych o mniej zasobniejszym portfelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: Pellet IP: *.31.9.93.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.11.14, 17:56 Dobra gruntowa PC dla domku 150m2 to jakieś 18-20 000 netto + 13 000 netto odwiert + montaż 6-7 000 netto. Powietrzna będzie tańsza z montażem ok 35-37 000 netto. Split ok 30 000 netto. Należy pamiętać że czym tańsza pompa tym gorsze COP, czyli będzie droższa w eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś