monia_promyczek 25.07.12, 20:31 Niedługo przeprowadzam się na to osiedle, macie może jakieś spostrzeżenia dotyczące tego miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dawny mieszkaniec Re: osiedle Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 21:15 Mieszkałem tam 4 lata (1985-1989), było całkiem sympatycznie, bezpiecznie, wygodnie. No ale to było za mrocznej komuny... Później słyszalem, że osiedle troszkę się "zmarginalizowało", pojawiły się nieciekawe "lujki" urzędujące na klatkach schodowych, awantury, okradanie samochodów, itp. Gdybym w roku, np. 1982 mógł tam zamieszkać "na swoim", a nie w wynajętym, jak mieszkałem - pewnie bym się obsr.ł ze szczęścia! Nowe! Z windami! Sporo młodych "dobrze się zapowiadających", próby tworzenia jakiejś siermiężnej (ale jednak!), infrastruktury, itd. Dziś wahałbym się długo, wybierając tę lokalizację w Poznaniu... P.S. W latach, które wymieniłem, mój czynsz (w ręce prywatnego właściciela wynosił stale 20 USD, płatne w złotówkach, po aktualnym kursie "cinkciarskim". Ech, czasy....) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: osiedle Kopernika 25.07.12, 21:32 > P.S. W latach, które wymieniłem, mój czynsz (w ręce prywatnego właściciela wyno > sił stale 20 USD, płatne w złotówkach, po aktualnym kursie "cinkciarskim". Ech > , czasy....) A średnia pensja krajowa wynosiłą 40, albo 50$ w tych samych cenach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawny mieszkaniec Re: osiedle Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 21:52 Zgadza się! Ale ja miałem to szczęście, że prowadziłem własną działalność gospodarczą i zarabiałem sporo więcej, niż średnia krajowa. Jakoś się udawało do 1990... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: osiedle Kopernika 25.07.12, 21:55 ok, ale takich było mało. Dla normalnego pracownika 20$ była taka samą górą pieniedzy, jak dziś 500 (może 600) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: osiedle Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 07:57 Proporcja została utrzymana. 2 pokoje to ok.1500 zł+opłaty. Średnia pensja (wg.GUS) to ok.600 zł Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 08:08 Gość portalu: ania napisał(a): Średnia pensja (wg. > GUS) to ok.600 zł ???? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: osiedle Kopernika 26.07.12, 21:30 Przede wszystkim na Grunwaldzie. To robi sporą różnicę. A. Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 09:25 W jakim sensie robi sporą różnicę - że można tam spotkać pana Włodka? Serio pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: osiedle Kopernika 10.08.12, 18:46 Grunwald to najlepsza dzielnica, zbalansowana zabudowa gdzie Kopernika stanowi lokalne blokowisko nieporównywalne jednakże z Winogradami, Ratajami czy Piątkowem. Zielona okolica dobrze skomunikowana z centrum, samowystarczalna - zabezpiecza praktycznie wszelkie potrzeby mieszkańca. Czego chcieć więcej? A. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: osiedle Kopernika 05.03.13, 22:44 to trochę trudno wytlumaczyć, ale o ile Grunwald OK, to Kopernika? No way. To już o wiele ciekawsze jest Piątkowo. Luźniejsze, bardziej zielone, mimo że dalej, to lepiej skomunikowane z centrum (Mieszka I, PST). Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 08:10 Muszę Ci powiedzieć, że trochę za bardzo zaśmiecasz każdy wątek. Nie wystarczyłoby założenie jednego, osobnego wątku, zamiast ładować się nie na temat do każdego? Trąci brakiem kultury i m.in dlatego nie chciało mi się popatrzec na Twoją ankietę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 09:21 monia_promyczek napisała: > Niedługo przeprowadzam się na to osiedle, macie może jakieś spostrzeżenia ... To zależy czy wynajmujesz czy kupiłaś tam mieszkanie. Jak wynajem - to OK, da się wytrzymać, nawet kilka lat. To klasyczne postkomunistyczne blokowisko, gdzie projektant - zapewne celowo - pominął rzecz tak niezbędną jak miejsca parkingowe. Masz tam w zamian dość dobry dostęp do punktów handlowych w tym wielkopowierzchniowych oraz do komunikacji miejskiej. Jeżeli kupiłaś tam mieszkanie albo chcesz tam zostać na dłużej - to nie zazdroszczę. Gęsto, ciasno i ten przygnębiający wrogi człowiekowi nadgryziony dodatkowo zębem czasu żelazobeton dookoła, chociaż są entuzjaści ( nieliczni) takich klimatów, ale o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje. Kusić mogą niewygórowane ceny z 1 m kw. mieszkania zarówno w sensie wynajmu i kupna. Niemniej z tym osiedlem jest jak z tą kozą z dowcipu żydowskiego. Wprowadź się, a wkrótce za wszelką cenę będziesz pragnąć się stamtąd wyrwać - albo wrócić tam gdzie byłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_promyczek Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 14:08 Mieszkanie wynajmuje, ale mimo to spędzę tam min. pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 16:28 Pół roku - to na szczęście na tyle krótko, że nie zdążysz przywyknąć do tego postpeerelowskiego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_promyczek Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 21:25 Chyba nie jest tak źle. Wydaje mi się, że wokół sporo zieleni (wcześniej mieszałam w Bydgoszczy i tam na większości osiedli było mniej zieleniny, chociaż nie wiem jakie są standardy poznańskie) i chyba dobra komunikacja z resztą miasta (to dla mnie ważne bo nie mam samochodu), a że osiedle z wielkiej płyty to mi jakoś nie przeszkadza, chyba i tak lepiej niż kamienica. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: osiedle Kopernika 27.07.12, 22:25 Spoko. I życzę by to był dla Ciebie tylko krótki epizod. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyn3-3 Re: osiedle Kopernika 29.07.12, 15:44 Jak lubisz zieleń,to niedaleko(10 minut pieszo) jest Lasek Marceliński,dobry na spacery(także z psem-jest ogrodzony wybieg),rowery i bieganie.Ja tu mieszkam od 3 lat i jeszcze żyję ;).Sklepów sporo-Piotr i Paweł,Tesco,Aldi,Chata polska i sporo mniejszych,kilka aptek,punktów usługowych,dwie poczty,księgarnia.Jest przychodnia Nfz,a niedaleko przy Grunwaldzkiej Certus .Jest niewielki park ,klub maluchai sala zabaw dla dzieci.Poza tym 4 linie tramwajowe,kilka autobusowych-dojedziesz stąd prawie w każde miejsce w mieście.Owszem-jest to blokowisko ze starej płyty,ale na ulicy obok są już nowe bloki.Jedyne co mi przeszkadza to śmieci i psie kupy na trawnikach,ale to problem nie tylko tego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_promyczek Re: osiedle Kopernika 29.07.12, 20:25 lucyn3-3 napisała: > Poza tym 4 linie tramwajowe... O jakich liniach mówisz bo byłam tam dopiero raz i żadnego tramwaju w pobliżu nie zauważyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: żadnego tramwaju w pobliżu nie zauważyłam IP: *.icpnet.pl 29.07.12, 20:37 No, do tramwaju to masz stamtąd kawałek (dłuższy lub krótszy - zależy w której części osiedla będziesz mieszkać) - linia biegnie wzdłuż ul. Grunwaldzkiej (polecam Google Maps ;) Zasadniczo osiedle z centrum komunikuje się raczej za pomocą autobusów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piechur Re: żadnego tramwaju w pobliżu nie zauważyłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 21:37 No już nie narzekajcie! Do pętli na Górczynie jest raptem 30 min. "z laczka"! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: żadnego tramwaju w pobliżu nie zauważyłam 31.07.12, 22:08 Tramwaj jest w Grunwaldzkiej - od najbliższych domów kilkaset metrów. Ale od najdalszej części już bliżej na pętlę Górczyn... Obie opcje koszmarne. Lokalizacja takiego osiedla bez tramwaju to wielki błąd urbanistyczny dawnych lat. Niestety obecnie plan prowadzenia tramwaju jest tak kosztowny (a są tańsze możliwości), że odległy. Jeśli mieszkać będziesz w dalszej części, to radzę od razu wyposażyć się w rower i znaleźć miejsce do zaparkowania w okolicach jakiegoś przystanku tramwajowego. Tramwaj na Grunwaldzkiej to zdecydowanie jasny punkt dzielnicy. Poznań jest przeładowany samochodami (o 30% więcej na 1000 mieszkańców niż przeciętne duże miasto Europy Zachodniej), wiec dbaj o pracę z dostępem do tramwaju, żeby nie zmarnować w narastających z roku na rok korkach (to apropos marzeń lilly, że "więcej miejsc parkingowych..."; przy takich nawykach podróżowych i takim systemie transportu zawsze będzie za mało). Kolega z rady osiedla Junikowo, Arek Borkowski podjął inicjatywę i namawia kilka firm do zasponsorowania stacji rowerowych na osiedlu (m.in. zastanawia się nad tym Piotr i Paweł). Wówczas przy zakupie przez radę osiedla - do czego też namawia - stacji przy przystanku, kilka osób miałoby dobry dojazd pośredni. Samo osiedle jest mniej zielone spośród dużych niż np. Rataje, ale jest przyzwoite. Mnie wysokie bloki zniechęcają, ale w końcu nie decydujesz się na zakup. Natomiast jest ono zielone, dobrze uspokojony jest ruch samochodowy, sporo progów, całe osiedle niemal jest Strefą Zamieszkania, więc idąc ulicą masz te same prawa co samochód, Grunwald to dużo zieleni w ulicach willowych (chodniki sprzed 60 lat coraz mniej nastrajają do spacerów), Lasek Marceliński to taka mało znana perełka w Poznaniu, blisko stąd "na Arenę", do Parku Wilsona, nad Rusałkę, do Ogrodu Botanicznego i zimą do zieleni i subtropikalnego ciepła w Palmiarni, no i do centrum miasta. Witam na Grunwaldzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramp Standard - dziewczyna prosi o... IP: *.icpnet.pl 05.08.12, 03:06 ...prostą poradę jak dojść/dojechać - a Włodzio z miejsca strzela wykład o urbanistyce i polityce transportowej miasta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Standard - dziewczyna prosi o... 05.08.12, 11:57 Gość portalu: tramp napisał(a): > ...prostą poradę jak dojść/dojechać - a Włodzio z miejsca strzela wykład o urba > nistyce i polityce transportowej miasta ;) Otóż nie. Na tym forum standardową odpowiedzią na tego typu pytania są rozmowy borsuka z tchórzofretką. Ewentualnie uwagi o "przybyszach". --- What are days for? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramp Re: Standard IP: *.icpnet.pl 07.08.12, 22:01 Nieporozumienie; nie miałem na myśli standardu ogólnoforumowego tylko indywidualny, włodkowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyn3-3 Re: osiedle Kopernika 06.08.12, 16:50 Jak rozumiem,że jak nie masz przystanku pod blokiem to się nie liczy?Ja potrafię chodzić,więc te kilka czy kilkanaście minut spaceru na tramwaj to dla mnie nie jest żadna odległość.Ja się nawet cieszę ,że nie ma lini tramwajowej na osiedlu i jest ciszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortopeda Re: Ja potrafię chodzić IP: *.icpnet.pl 09.08.12, 22:00 Gratulacje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: osiedle Kopernika 07.03.13, 13:27 > te kilka czy kilkanaście minut spaceru na tramwaj to dla mnie ni > e jest żadna odległość Tak samo tłumaczy Klimczewski, że tych kilka minut można postać przed pustym skrzyżowaniem. Tylko jak posumujesz każdy taki postój czy dojście, to np. w okolice Garbar będziesz się tułać godzinę, podczas gdy bez takich przygód dałoby się dojechać w pół (oj, rozmarzyłem się). Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 tramwaj 07.03.13, 13:24 > O jakich liniach mówisz bo byłam tam dopiero raz i żadnego tramwaju w pobliżu n > ie zauważyłam? Otóż to. Tramwaj na Kopernika ma zostać zbudowany być może w najbliższym dziesięcioleciu. Na razie trzeba ganiać na Grunwaldzką, przystanek "stadion". W zależności od dokładnego miejsca zamieszkania może to być 300 metrów (4 minuty) albo 1500 metrów (20 minut). Alternatywa to autobusy, których jeździ tu sporo, jednak każdy z nich stoi w korku czy to na Bukowskiej, czy Ściegiennego, czy Reymonta... Mnie osobiście na Kopernika nie podobają się blaszane elewacje i studnie utworzone z wysokich bloczydeł. Na plus zaliczyć trzeba mnogość sklepów i usług oraz względną bliskość zieleni (w Poznaniu z każdego punktu oprócz rynku jest blisko do jakiegoś lasu) Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: osiedle Kopernika 07.03.13, 13:36 > chyba i tak lepiej niż kamienica. Masz chyba same złe doświadczenia. Kamienice bywają różne. Bywają takie, ale są też takie. Ogólnie rzecz biorąc dobrze utrzymana kamienica jest znakiem o wiele większego prestiżu niż blokowisko, nawet nazywane apartamentowcem i otoczone płotem. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen W domach z betonu nie ma wolnej miłosci... 29.07.12, 22:14 Stanisław Barańczak Każdy z nas ma schronienie Każdy z nas ma schronienie w betonie, oprócz tego po jednym balkonie, na nim skrzynkę, gdzie sadzi begonie; odbywamy śmierci i porody, oglądamy prognozę pogody, aby żyć, mamy powody; jednocześnie nam biją godziny, jednakowo się kłócimy, godzimy, odpoczynek nasz jest jaki? - godziwy; z okna widać w porze szarówki stuwatowe w innych oknach żarówki; a pod blokiem kredens z ciężarówki właśnie znosi firma transportowa i ktoś dźwiga - ależ się zmordował - sofę, która jest jak zawsze bordowa farm2.static.flickr.com/1018/1347678838_deef1c8aec_b.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Marcelińskińskie Re: osiedle Kopernika IP: *.icpnet.pl 19.10.12, 21:23 witam, ja tak zupełnie z innej beczki, ale to dla mnie fajna wiadomośc, że wreszcie od listopada pojade sobie autobusem do pracy w Tesco, przypadkiem w ZTM-ie dowiedziłam sie ze zmieniaja trase linii 45. Ja sie ciesze bardzo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka12 Re: osiedle Kopernika IP: *.244.104.193-rev.hti.pl 05.03.13, 14:52 a może nowy zarządca? www.ptbs.pl/www/index.php?option=com_content&view=article&id=119&Itemid=125 Odpowiedz Link Zgłoś