Dodaj do ulubionych

Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła!

26.08.12, 19:33
Wszystko świetnie, ale może jednak by zauważyć, że tym właśnie kończy się masowe osadnictwo pod miastami w poszukiwaniu tanich gruntów? Za 10 lat skończy się to masową frustracją i (tak czy inaczej) koniecznością przesiadki części kierowców na (na szczęście) wkrótce coraz lepszą ofertę kolejową w aglomeracji poznańskiej. Jeśli ludność Powiatu Ziemskiego wzrosła o 30% w nieco ponad 10 lat, a wszyscy jeżdżą samochodami (i to w dużej większości do Poznania), to konsekwencją muszą być korki. Nikt z Państwa nie stoi w korku, to Państwo tworzą korek. Miejmy tego świadomość podejmując decyzje o sposobie podróżowania i miejscu zamieszkania.
Obserwuj wątek
    • Gość: oj oj Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.12, 19:51
      no tak,
      włodzio znowu dał głos, "my-oszołomy" zawsze i wszędzie nam doradzą...
      • wlodzimierz_nowak Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! 27.08.12, 15:23
        Wszystko wskazuje na to, że do dramatu (który znam z dzieciństwa na Zachodzie i obserwacji rodziców moich rówieśników) i tak dojdzie, gdyż nawet jeśli miasto zmieni politykę, gminy zmienią politykę, a nawet państwo zmieni politykę (współgranie jest niezbędne do odwrócenia złego kierunku), to i tak błędów popełniono i wciąż popełnia się zbyt dużo, żeby ustrzec się przed koszmarnymi konsekwencjami za kilka lat. Świetlanej przyszłości, ja zostaję na Starym Grunwaldzie i wiem (podobnie jak pięć znanych mi rodzin), że wygranymi tego procesu są ludzie, którzy teraz porzucają mieszkanie poza Poznaniem i wracają do Poznania, głównie kupując zaniedbane i tanie jeszcze jak barszcz mieszkania w kamienicach.

Polecam lekturę.
        www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-idee/zrownowazone-miasto/671
        poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8031360,Poznan_sie_rozlewa__Jak_poradzila_sobie_z_tym_Haga_.html
    • Gość: Georg Sommer Gdzie mieszka Nowak i czym jezdzi do centrum.. ? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.12, 20:00
      Moze by tak pare fotek do necika...?? :-))
      • Gość: centrum (ścisłe) Re: Gdzie mieszka Nowak i czym jezdzi do centrum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.12, 22:07
        Mam kilka wolnych mieszkań w ścisłym centrum. Nawet nie próbuję ich wynajmować "normalnym ludziom" - głupi nie jestem! Średni się gdzieśtam wybudowali, inni półśredni, zakredytowani, mieszkają w Luboniu, Naramowicach, Komornikach, Plewiskach, Skórzewach, Suchych Lasach, Swarzędzach, itp.
        Komu i za ile winienem wynająć 78 m2 na, np. Rybakach, Kwiatowej, Strzeleckiej, Kopernika?
        Wieeeelodzietnej rodzinie z dopłatami miasta do: wody, węgla,Caritas, pomoc społeczna, dary z parafii itd. ?
        Niech se puste stoi...
        • wlodzimierz_nowak Re: Gdzie mieszka Nowak i czym jezdzi do centrum. 27.08.12, 15:27
          Wynajmij komukolwiek, coś zarobisz. Ale i tak będziesz wygranym sytuacji w perspektywie takiej jaką dla nieruchomości przyjmować należy (10-20 lat). Resztę wpisałem wyżej.

Mieszkam na ul. Promienistej na Starym Grunwaldzie (w okolicy skrzyżowania z Grunwaldzką), całe życie mieszkam na Starym Grunwaldzie. Do centrum jeżdżę rowerem, a gdy ma sens (czyli kursuje racjonalnie) także tramwajem. Jednak rower to podstawowy środek transportu mojej rodziny w podróżach do 10 km, samochodem jeździmy tylko poza miasto.

• Gość: Murowana-Zielone Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! IP: *.sta.asta-net.com.pl 26.08.12, 22:06
      Poznan to kanal, za duzy scisk na osiedlach, za duzo ludzi w tramwajach, za duzo ludzi w przychodniach, za duzo ludzi w sklepach. Wyprowadzka z Poznania to swiadoma decyzja, nawet jesli trzeba kilka km dojechac samochodem. Prosze mi wierzyc, malo kto chce wracac do Poznania. Niech sie Panu nie wydaje, ze wie Pan lepiej od innych.
      • wlodzimierz_nowak Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! 27.08.12, 15:29
        Gość portalu: Murowana-Zielone napisał(a):

> Poznan to kanal, za duzy scisk na osiedlach, za duzo ludzi w tramwajach, za duz
        > o ludzi w przychodniach, za duzo ludzi w sklepach. Wyprowadzka z Poznania to sw
        > iadoma decyzja, nawet jesli trzeba kilka km dojechac samochodem. Prosze mi wier
        > zyc, malo kto chce wracac do Poznania. Niech sie Panu nie wydaje, ze wie Pan le
        > piej od innych.

Widzę liczby i wiem, że dużo więcej ludzi z Poznania się wyprowadza, niż wprowadza. Ale to tylko kwestia lat (maks 10), żeby się tendencje obróciły. Niestety też już za późno, żeby ta dekada nie stała pod znakiem dalszego wyludniania, o czym pisałem pod pierwszą odpowiedzią.
    • Gość: Piccolo_Jr Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! IP: *.icpnet.pl 26.08.12, 22:13
      Wolodia sorry ale zabrzmiałeś jakbyś reprezentował branżę dewloperską (sorry nie mogłem się powstrzymać - tak mi się od razu skojarzyło). Jak człowiek nie chce płacić dużej kasy za kupno mieszkania i wyprowadza się za miasto bo taniej to buch go kijem...
      Przecież gdyby ceny gruntów i mieszkań były w Poznaniu na niższym poziomie aż tyle ludzi by się z tego miasta nie zwinęło.
      • Gość: gosc Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! IP: *.promag.com.pl 27.08.12, 10:06
        o kiedy ceny gruntow i mieszkan w Mosinie sa tansze niz w Poznaniu?? kolego, chyba sie kompletnie nie orientujesz. :)
        • wlodzimierz_nowak Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! 27.08.12, 15:33
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> o kiedy ceny gruntow i mieszkan w Mosinie sa tansze niz w Poznaniu?? kolego, ch
          > yba sie kompletnie nie orientujesz. :)

Jakby nie patrzeć szeregowiec za 2800 PLN/m kw to taniej niż blok za 4500-5500 PLN/m kw.

@Piccolo
          Czy ja mówię o karaniu kogokolwiek? Zwyczajnie taki kierunek ewolucji nas czeka. To są nieuchronne procesy, jeśli nie postanowić zrobić Shanghaju z Poznania i nie wyburzyć tego wszystkiego co tu w środku miasta jest. Uchwalając POZP w 1994 mieliśmy ogromną szansę na złagodzenie tego procesu idąc tropem Drezna, Brna, a szczególnie Lipska. Poluzowując wszystkie cugle w latach 1998-2002 kompletnie straciliśmy kontrolę nad tym wehikułem. Oczywiście kompletnie nie kooperatywne i równie jak Poznań zapatrzone w siebie gminy nie pomogły, gdyż im się poprawia na plecach Poznania. Nazwijmy to po imieniu.
          Teraz został tylko pot i łzy.
    • manissa Re: Jak się pozbyć korków? Wyłączcie te światła! 27.08.12, 00:57
      Włodek mam nadzieję, że nie startujesz do fotelu prezydenta, bo Bóg mi świadkiem, że kolejny raz zagłosuję na Ryszarda.
      • Gość: Georg Sommer Apel do POznaniakow.. IP: *.pools.arcor-ip.net 27.08.12, 08:07
        Przed wyborami prezydenckimi nalezy zabrac Manissie dowod osobisty,szczotke wyslac na przymusowe roboty do Niemiec a Wlodka fantaste wyekspediowac do Ekwadoru banany prostowac ..!! POwiadam Wam !!! :-))
        • wlodzimierz_nowak Re: Apel do POznaniakow.. 27.08.12, 15:35
          Manissa, a teraz proszę postaraj się merytorycznie odpowiedzieć. Często się zgadzamy, często nie i naprawdę jestem ciekaw co masz do powiedzenia. Przeczytaj może jeszcze przedtem te dwa teksty.

www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-idee/zrownowazone-miasto/671
          poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8031360,Poznan_sie_rozlewa__Jak_poradzila_sobie_z_tym_Haga_.html
    • Gość: Zajawka Wlodek zmien nicka IP: *.sta.asta-net.com.pl 27.08.12, 14:04
      Bo robisz przykrosc swoim dzieciom. Pojawily sie pierwsze dowcipy o tobie. "PrzychodI Nowak na audiencje do samego Boga. Bog do Nowaka. Wlodek co ty taki napiety jestes na te samochody i mieszkancow PZ, dochodza do mnie modly, o to abys w koncu kupil sobie samochod, postanowilem ci takowy dac. Wlodek: Panie Boze gdybys myslal perspektywicznie.....trzask, bum, dym. Wlodek obudzi sie w Tajlandii"
      • wlodzimierz_nowak Re: Wlodek zmien nicka 27.08.12, 15:37
        ROTFL

Mój ojciec nauczył mnie nie bać się swoich poglądów. Po prostu trzeba mieć trochę godności i nie mieć ciśnienia na monopol na rację. Proste? On miał o tyle gorzej, że za poglądy sporo odsiedział, kosztowały go też chorobę serca. Ja mam większy komfort.

A teraz rozwiń swą wątpliwość :-)
        • Gość: IPN Re: Wlodek zmien nicka IP: *.ikoula.com 27.08.12, 20:14
          > ROTFL
          >
          > Mój ojciec nauczył mnie nie bać się swoich poglądów.

ROTFLOLO

Twój ojciec był konformistycznym aparatczykiem PZPR. Donosicielem i kapusiem komunistycznym. Nie bał się swoich poglądów, bo nie mieł czego się bać: lizał po stopach swoich PZPRowskich mocodawców.
        • Gość: . Re: Wlodek zmien nicka IP: *.xdsl.centertel.pl 27.08.12, 23:45
          wlodzimierz_nowak napisał:
          ...i nie mieć ciśnienia na monopol na rację.

hahaha dowcip tygodnia :D... no chyba, że schizofrenia, co by wiele tłumaczyło.
        • Gość: 123 hej IP: *.icpnet.pl 28.08.12, 07:17
          "Po prostu trzeba mieć trochę godności i nie mieć ciśnienia na monopol na rację. Proste?"

To będzie jeszcze lepszy dowcip.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka