rockville 06.09.12, 08:30 Kontenery dla dzieci to swietny pomysl ! Oczywiscie nalezy w nich osadzic wylacznie dzieci nieudacznikow ktorzy nie potrafia zarobic wiecej niz srednia krajowa !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marian Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.12, 08:48 Przecież te przedszkola nie różnią się od murowanych, w blokach, kamienicach,itp. lokalizacjach, a tak naprawdę najczęściej oferują lepszy standard niż funkcjonujące już wiele lat. Oczywiście najłatwiej jest krytykować, nie wgłębiając się w temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n IP: 109.232.26.* 06.09.12, 09:08 dokładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n 06.09.12, 09:31 Gość portalu: Marian napisał(a): > a tak naprawdę najczęściej oferują lepszy standard niż funkcjonujące już wiele lat. Jaaaaasne.... widzisz jak mi uchem tramwaj wyjeżdża? Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n 06.09.12, 10:02 To zależy co się rozumie pod pojęciem "kontener". Te w Niemczech czy w Danii rzeczywiście takie są jak to opisujesz. Mało osób sobie w Polsce zdaje sprawę, że takie kontenery (zwane tam "budynkami modułowymi") stanowią większość tamtejszych nowych przedszkoli na przykład w okolicach Berlina. Takie rozwiązanie ma właściwie same zalety - jest modułowe, więc można je w razie potrzeby zwiększać lub zmniejszać, można też przenosić na inne miejsca, a trwałość to "naście" lat - co całkowicie wystarcza. U nas przez kontener rozumie się zazwyczaj "budę dla roboli na budowie". Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "nie" 06.09.12, 09:01 Trzeba byc naprawde glupim , aby uwierzyc miastu , ze latem bedzie klimatyzowalo te kontenery . Miasto nie ma pieniedzy na zasilanie latarni ulicznych !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni a może tak urząd miasta przenieść do kontenerów? 06.09.12, 09:30 Są przecież takie fajne, kolorowe i klimatyzowane. Prezydenci innych miast na pewno zazdrościliby Rysiowi i jego świcie! a do opuszczonego budynku na placu Kolegiackim przenieść np. VIII LO?:) Odpowiedz Link Zgłoś
zezzem Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "nie" 06.09.12, 09:34 Miasto wprowadza nową długo falową politykę prorodzinną "Życie w kontenerach" by w przyszłości przeprowadzki do socjalnych kontenerów nie były szokiem. Z drugiej strony Prezydent ma w planie pozamykać szkoły i przedszkola (najczęściej mieszczące się w atrakcyjnych miejscach i budynkach) by je sprzedać. W ten sposób mamy zarys tego co czeka w najbliższych latach podatnika miasta Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AleX Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n IP: *.icpnet.pl 06.09.12, 09:54 Jak w Poznaniu stwierdza się "To na razie pomysł, który trzeba poddać szczegółowej analizie i dyskusji" tzn. że ta analiza i dyskusja będzie trwała lata a i tak z tego nic nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l A jest jakaś alternatywa? 06.09.12, 10:33 Jak grzyby po deszczu powstają przedszkola prywatne, w rejonach, w których miejscy urzędnicy, pozbawieni wyobraźni, niedorozwinięci umysłowo do tego stopnia, że nie potrafiący interpretować wskaźników demograficznych, nie zabezpieczyli nawet miejsca pod infrastrukturę oświatową. Przedszkola tworzone są więc w domach jednorodzinnych czy tzw. miejskich kamienicach, jednym słowem w budynkach, które na przedszkole w ogóle się nie nadają. Pomieszczenia są ciasne, łazienki maleńkie, brakuje szatni z prawdziwego zdarzenia, pomieszczenia socjalnego dla personelu, większej sali do zajęć ruchowych, ogródka, a kuchnia to czasami kanciapa bez okna, do tego wszystkiego jeszcze schody. Takie są realia przedszkoli za tysiąc zł od dziecka. Tak wygląda polityka prorodzinna w Poznaniu pod wiadomo czyją dyrekcją. W dużej mierze winni są także mieszkańcy. Na nowych osiedlach w pierwszej kolejności powstaje kościół, którego budowa średnio kosztuje od 7 do 10 mln zł. Modułowe przedszkole to wydatek rzędu 2 mln zł. Proponuję niektórym porządnie walnąć się w okadzony kościelnym kadziłem łeb i zastanowić się, co jest bardziej potrzebne: przedszkole, do którego każdego ranka trzeba odprowadzić dzieciątko czy kościół, w którym się bywa od święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pl_Aneta Re: A jest jakaś alternatywa? IP: *.icpnet.pl 06.09.12, 11:41 Większość przeciwników tzw. kontenerów woli przedszkola w kamienicach albo innych miejskich ruderach, bo tylko w nich jest jak w prawdziwym przedszkolu: - w przedszkolnej kuchni myszy ze szczurami gonią w berka, - na ścianiach zamiast muchomora namalowanego przez dzieci rośnie grzyb, który sięga już sufitu (co najwyżej zakryty zasłonką przez p. Jadzię, co by rodzice nie pytali...), - a do sali na piętrze prowadzą drewniane schody, który jak się coś zajara to będzie tak pięknie, tak kolorowo, że wszystko stanie się napierw jakieś takie pomarańczowe, a później takie czarne jakieś i śmierdzące. Tak, czyste, nowe kontenery, bez kuchni ze zwierzakami i wysokich schodów na piętro, to zdecydowanie zły pomysł. Bo w tych kontenerach to nawet grzyb nie jest prawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzix Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n IP: *.centertel.pl 06.09.12, 11:10 Moje dziecko chodzi do takiego przedszkola i nie mam nic do zarzucenia zaznacze tez ze mąz pracuje za granica a ja jestem mgr farmacji wiec nie zaliczamy sie do grupy nieudaczników i najmniejszej krajowej ale cóż to własnie sfrustrowani rodzice których dzieci sie nigdzie nie dostały takie bzdury wypisuja.POLECAM TE PRZEDSZKOLA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianka Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n IP: *.centertel.pl 06.09.12, 11:53 Włos się na głowie jeży jak czytam bzdury i zdanie Pani Anny Cieplak o "kontenerowych przedszkolakach". W Polsce kontener kojarzy się z pomieszczeniami dla budowlańców. Tymczasem za granicą nawet szpitale są lokowane w kontenerach. Moje dzieci chodzą do takiego przedszkola. W środku jest przestrzennie, kolorowo. Całe wyposażenie jest nowe, meble , toalety dostosowane do dzieci.I co ważne toalety są w salach. Mój starszy syn w byłym przedszkolu (stary wolno stojący budynek) biegał poza salę do toalety tym samym narażając się na brak opieki ze strony personelu. Były w nim wąskie strome schody i wiecznie otwarta bramka wychodząca wprost na ulicę? I to są lepsze warunki? Jestem obecnie bardzo zadowolona. Moje dzieci dostały się wcześniej do przedszkoli tradycyjnych i świadomie z nich zrezygnowałam na rzecz przedszkola w kontenerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni zima IP: *.man.poznan.pl 06.09.12, 12:12 jak są ogrzewane te przedszkola? jeśli prądem, to ile to kosztuje? Nie wydaje mi się, żeby koszt utrzymania tego czegoś mógł być niski. A moje dziecko chodzi od przedszkola ery socjalistycznej i też ma ubikację przy sali. Czyli można. (Nie mówię tu o adaptowanych na cele przedszkolne willach, czy przedszkolach ery kapitalistycznej. Tam pewnie rzeczywiście nie da rady...) Do tego ma do dyspozycji dwa wspaniałe, duże, zielony ogrody z placami zabaw. Życzę tego samego dzieciom z kontenerów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: zima IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.12, 12:39 Koszty eksploatacji są wyższe (o ok. 25 %) - zresztą o tym w artykule mówi Mateusz Krajewski z Familijnego Poznania. Jednak postawienie modułów (i zapewne możliwość ich rozbudowy) jest o wiele tańsza niż w przypadku nowego budynku. Co do zainteresowania rodziców - jajk widać we Wrocławiu pomysł rodzicom się spodobał. Odpowiedz Link Zgłoś
zezzem Re: Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "n 06.09.12, 14:12 Skoro jest tak wspaniale w kontenerach to dlaczego w nich nie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
aus_posen Przedszkola w kontenerach? Miasto nie mówi "nie" 06.09.12, 19:50 ALE ŚCIEMA!!!! Dla kontenerów obojętnie jakie miałyby kolory, nie ma możliwości osiągnięcia standardu cieplnego, wilgotności powietrza wewnątrz, oszczędności energii jaki wystąpiłby w przypadku budynku wzniesionego metodą tradycyjną. NIE MA - powtórzę - NIE MA!!! i nie jest to opinia tylko wynik obliczeń opartych o zasady fizyki, co zwie się FIZYKĄ BUDOWLI. Proszę jeszcze raz nie ściemniać. Może tak np zamiast budować megalomański urząd marszałkowski przy al. Niepodległości - urzędnicy ustawiliby sobie urząd modułowo - kontenerowy???, koszt tej imprezy urzędniczej to 200mln - starczyłoby na 25 przedszkoli, a nasi milusińcsy urzędnicy możeby tak do kontenerków?? Odpowiedz Link Zgłoś