Dodaj do ulubionych

16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ...

14.09.12, 21:56
alez to podobne do Guantanamo Bay metody niemal identyczne tylko ze to ma byc szpital ktory leczy a GM jest wiezieniem
Obserwuj wątek
    • plantin Przyjrzyjcie się Radecznicy ! - ale po co... ? 14.09.12, 21:57
      ...
    • 1pytanie 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 21:59
      POTWIERDZAM - SZPITALE PSYCHIATRYCZNE TO WYLĘGARNIA ZŁA ( LEKARZE UDAJĄ, ŻE LECZĄ !!!!!!!!!! ---->> )
      Byłem z dzieckiem 5 lat temu na obserwacji przez 2 tygodnie - KRZYWO SIĘ PATRZYLI, ŻE BYŁEM CODZIENNIE W SZPITALU....
      Dzieciaki w wieku 10-16 lat szprycowane były codziennie lekami na uspokojenie !
      - ZERO ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH
      - ZERO ZAJĘĆ REHABILITACYJNYCH
      - PRAWIE ZERO ZAJĘĆ SZKOLNYCH
      Zabrałem dziecko czym prędzej bo się obawiałem, że więcej krzywdy zrobi szpital..........------------------->>>>>>>>>>>>>>>
      Zaznaczam, że był to szpital w Poznaniu " przygotowany" do zajęć z dziećmi trudnymi...

RODZICE ! ZANIM ODDACIE DZIECI POD OPIEKĘ SZPITALA - SAMI PRZYJEDŹCIE DO SZPITALA A ZDZIWICIE SIĘ ! ------>>>>>>>>>>>
      • megasceptyk pisałem o tym kilka lat temu 15.09.12, 14:25
        o torturach w obozach zagłady
        zwanych dla niepoznaki szpitalami.

Za komuny służyły one do terroryzowania niepokornych
        i do niszczenia wrogów politycznych.
        Po wyjściu z tego łagru
        człowiek był warzywem.
        Widzę, że dokładnie nic się nie zmieniło.

Chcecie świadków?
        Nie ma najmniejszego problemu.

A tą kierowniczkę należy jak najszybciej namierzyć
        i zastosować środek ostateczny
        jak to eufemistycznie sama ujęła.
    • linke1 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 22:00
      Oto prawdziwy obraz tzw. " MIŁOSIERDZIA"
    • piankapoliuretanowa 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 22:04
      ;)Pozn*ń - miasto know...:)
      przepraszam.
    • 5ht 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 22:07
      jedną z głównych cech "ciężkich" zaburzeń psychicznych jest brak wglądu - czyli krytycyzmu, poczucia choroby i gotowości poddania się leczeniu. Co do zaś nadmiernej ekspresji emocjonalnej...., to nie jest jest ona czynnikiem patogentycznym a jedynie znacznie pogarszającym rokowanie i zwiększającym ryzyko nawrotu - no choćby w F20.0. Z powazaniem. 5HT
      • Gość: s Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.ksi-system.net 15.09.12, 13:30
        tak, tak, brak wglada polega na tym, ze jesli z czymkolwiek nie zgadasz sie z lekarzem - to masz brak wgladu. ;)
    • konwalia313 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 22:09
      Ja myślę, że należy poprostu wymienić stary personel na nowy- w końcu żyjemy w kapitaliźmie. Oni wiedzą, że są bezkarni i nie do ruszenia...Takie zasiedziałe, proste babsztyle, które na dzieciach odreagowują swoje frustracje. Sprawą powinien się zająć Rzecznik Praw Dziecka.
      • 5ht Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 22:17
        Tak w ogóle, to Rzecznik Praw Pacjenta w Wielkopolsce ( z całym szacunkiem dla ciężkiej i co najmniej dwuznacznej pracy którą wykonuje ) jest troszkę nadgorliwy, zwłaszcza w kwestii "racjonalizowania" art 23 i 24 ustawy o OZP.
      • labradorczyk Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 23:31
        konwalia313 napisała:

> Ja myślę, że należy poprostu wymienić stary personel na nowy- w końcu żyjemy w
        > kapitaliźmie.
        I w tym pewnie pies jest pogrzebany - już widze te tłumy chcące za te pieniądze pracować w szpitalu psychiatrycznym. Szczególnie że musiałyby to być tłumy wysoko wykwalifikowane - inaczej wymiana nie miałaby sensu :(
    • tak.bo.tak Totalne upodlenie człowieka. 14.09.12, 22:11
      Tzw. perseonel medyczny powinien za to wiele lat w pierdlu posiedziec. To jest znęcanie ze szczególnym okrucieństwem na chorych ludziach. Wstyd dla naszego narodu!
      • Gość: Maxx Re: Totalne upodlenie człowieka... IP: 173.233.206.* 14.09.12, 23:00
        ... i to wszysto w (rzekomo) gleboko "katolickim kraju"!!!
        • megasceptyk Re: Totalne upodlenie człowieka... 15.09.12, 14:27
          w kraju padalców
          i bolszewicko-katolickiej zgnilizny,
          tfu, pluję na to.
    • Gość: seba mogą ci dokwaterować więźnia z Guantanamo IP: *.ists.pl 14.09.12, 22:13
      pewnie się polubicie.
    • alka_xx Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 22:13
      Jak u Stieg,a Larssona...
    • stefansonson 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 22:38
      przecież człowiek musi mieć zajęcie i przestrzeń w okół siebie, a takie zamykanie ludzi w 4 ścianach, czy przywiązywanie do łóżka i do tego nuda. to najlepszy sposób żeby zrobić nawet z normalnego człowieka psychola
      • Gość: sgh Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.09.12, 22:41
        bylam ostatnio w szpitalu z powodu depresji. jedyna rozrywka - to dyżur w kuchni i wyjscie na taras, tudziez do sklepu. oszlaec mozna bylo z nudów, wlasnie praca terapeutyczna powinna polegac na zajeciu sie czymkolwiek. juz nie bede mowic o ter. zajeciowej. porazka
    • pamejudd Mialem zajecia w tym syfie. 14.09.12, 22:44
      Na oddziale dla doroslych mezczyzn terapia to wydzieranki i kolorowanki...
    • Gość: Potraktowany tak s Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.ip.telfort.nl 14.09.12, 22:45
      Takie traktowanie pacjentów chorych jest jednoznaczne z niebezpiecznymi w tych szpitalach.Każdy dostaje "wpie... na dzień dobry aby wiedział gdzie jest jego miejsce w szeregu.Nie ma ulgi.Albo nas słuchasz teraz albo będziesz nas słuchał długie LATA.To miała być obserwacja psychiatryczna w Jarosławiu? Za to że naubliżałem nauczycielowi.Coś w tym syfiarskim kraju jest nie tak.Tam trzeba pozamykać tych co nami żądzą....całą klike
    • Gość: wuwu Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 22:46
      marzę, że któregoś dnia samowolka pielęgniarska się skończy
      niespełnione rury odbijające sobie brak możliwości studiów medycznych na pacjencie
      za głupie na lekarza ale mądre by poznęcać się nad pacjentami

każda powinna za nieludzkie traktowanie mieć obitą buzię.
      na szczęście zmienia się reakcja na taką samowolkę, ludzie coraz częściej interweniują, skarżą do sądów, a najlepiej dzwonić odrazu na tvn uwaga czy inny tego typu program, oni najcześciej są najskuteczniejsi
      • Gość: gość Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: 31.178.126.* 15.09.12, 14:00
        Gość portalu: wuwu napisał(a):

> marzę, że któregoś dnia samowolka pielęgniarska się skończy
        > niespełnione rury odbijające sobie brak możliwości studiów medycznych na pacjen
        > cie
        > za głupie na lekarza ale mądre by poznęcać się nad pacjentami
        >
        > każda powinna za nieludzkie traktowanie mieć obitą buzię.
        > na szczęście zmienia się reakcja na taką samowolkę, ludzie coraz częściej inter
        > weniują, skarżą do sądów, a najlepiej dzwonić odrazu na tvn uwaga czy inny tego
        > typu program, oni najcześciej są najskuteczniej

To nie jest samowolka---pacjentów unieruchamia się na zlecenie lekarza. Poczytaj przepisy
    • czarnyhs 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 22:54
      proponuję personel w "pasy" na 48 h!!!! a później sprawa karna!!!!
    • ciuli 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 22:55
      Obrzydliwy jest ten kraj. Kiedyś byli panowie szlachta, feudalizm, pańszczyzna, a teraz ubezwłasnowolniają bezbronnych ludzi w szpitalach. Z depresją, anoreksją, niegroźnych, może groźnych po eksperymentalnych lekach i metodach, jakie im tam serwują. Jeżeli w ogóle chcą na leczenie przyjąć. DNO. Jak ci lekarze nie mają wstydu, przecież psychiatria to wyjątkowa dziedzina medycyny, jeszcze do tego psychiatria dla dzieci i młodzieży. W głowie się nie mieści ten ich bezwstyd. Nie tylko w psychiatrykach, wszędzie tam, gdzie medyczne elity i medyczne doły mają do czynienia ze słabym człowiekiem...Przekleństwo pańszczyzny tkwi w tym narodzie, dawniej poniżani poniżają teraz, zemsta następnych pokoleń, które stały się "panami". Panują nad słabymi, chorymi, kalekami. WSTYD! Trzeba miec bardzo grubą skórę, żeby tak torturować ludzi.
      • Gość: nineave Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.izacom.pl 15.09.12, 08:46
        Ale gdzie w artykule jest napisane, że wiązani byli pacjenci z depresją i anoreksją? Gdzie jest napisane, że wbrew ich woli stosowano na nich eksperymentalne leczenie? Chyba mi musiała połowa artykułu gdzieś zniknąć, pewnie dlatego, że nie wykupiłam Piano ;-)
        Pozwalniać cały personel, bo na oddziale są połamane kredki? To może pozwalniać wszystkich nauczycieli jeśli w szkole podarła się mapa Ameryki Południowej i rozpadły piłki do siatkówki. Ludzie!!! Ten artykuł mówi o sprawach ważnych i trudnych, ale moim zdaniem o sprawach bardzo wielu, różnych i często nie mających ze sobą nic wspólnego, a są tu wrzucone do jednego wora. Nadużywanie artykułu o przymusie bezpośrednim ma pewnie inne przyczyny na oddziałach dla dorosłych i inne na dziecięcych, można by się tu o tym rozpisać na pięć stron na ten temat. Ale warunki bytowe pacjentów i atrakcyjność oferty terapeutycznej to już na prawdę tylko kwestia finansowania. Trzeba się uaktywnić, pisać apele do NFZ o przeznaczanie zwiększyć nakładów na lecznictwo psychiatryczne, zakładać fundacje, szukać sponsorów, nagłaśniać temat, pisać artykuły, zwiększać wiedzę społeczeństwa o chorobach psychicznych itd, a nie postulować wymianę personelu. Jak ktoś jest taki mądry to niech się zgłosi jako wolontariusz, zorganizuje ciekawe zajęcia. Są tacy ludzie, bezinteresownie pomagają zamiast rozładowywać agresję na forum
    • Gość: Leonidas do personela tego szpitala IP: 139.149.1.* 14.09.12, 22:58
      to są ludzie tępe gnoje, ludzie, którzy mają swoją godnośc, swoje uczucia i swoje prawa. Połowę takiego personelu powinno się zwolnić dyscyplinarnie
      • bytnica przestepstwo 15.09.12, 00:33
        Popelnili jednoznacznie przestepstwo. Czemu pismaki z gw nie oddadza tego materialu prokuraturze? To sprawa karna, w dodatku z porzadnymi sankcjami. Wolnosc czlowieka , ktory nie byl zagrozeniem ani dla siebie, ani dla innych, zostala zdeptana. W Niemczech lekarz dostalby wiezienie i utrate prawa wakonywania zawodu. Pielegniarka, ktora ponosi glowna wine, moglaby po wyjsciu z wieznia sprzatac ulice, parszywa prukwa.
        • gupek-wioskowy Re: przestepstwo 15.09.12, 07:56
          tylko że w Niemczech jest psychiatria, a u nas psychuszki.....
        • Gość: gość Re: przestepstwo IP: 31.178.126.* 15.09.12, 09:15
          bytnica napisała:

> Popelnili jednoznacznie przestepstwo. Czemu pismaki z gw nie oddadza tego mater
          > ialu prokuraturze? To sprawa karna, w dodatku z porzadnymi sankcjami. Wolnosc c
          > zlowieka , ktory nie byl zagrozeniem ani dla siebie, ani dla innych, zostala zd
          > eptana. W Niemczech lekarz dostalby wiezienie i utrate prawa wakonywania zawodu
          > . Pielegniarka, ktora ponosi glowna wine, moglaby po wyjsciu z wieznia sprzatac
          > ulice, parszywa prukwa.

Bajki! To co robią w Niemczech z niebezpiecznym, agresywnym chorym?
          Albo w innych krajach? Polska taka paskudna?Bzdury piszesz, ignorancie.
          • bytnica Re: przestepstwo 15.09.12, 14:42
            napisalem wyraznie "pacjentka nie zagrazala innym, ani sobie" nie byla tez ubezwlasnowolniona,
            Czytaj ze zrozumieniem,zanim nazwiesz kogos ignorantem.
            Co robi sie z agresywnymi pacjentami w Niemczech... lepiej nie odpowiem, bo kazdy lekarz wie, a Tobie , ignorancie, na nic sie nie przyda.
            Gdyby jednak kogos zaciekawilo, to odsylam do tzw Psych-Krankengesetz
            • aelithe Re: przestepstwo 16.09.12, 15:46
              w Polsce ubezwłasnowolnienie trwa około 2 lat
              jak masz pobudzonego chorego, który zagraża sobie lub otoczeniu, to czekasz 2 lata na decyzje sądu ??
      • Gość: stary pijak Re: do personela tego szpitala IP: *.krawarkon.pl 15.09.12, 09:21
        Gość portalu: Leonidas napisał(a):

> Połowę takiego personelu powinno się zwolnić dyscyplinarnie

Kłopot polega na tym że nie wiadomo którą
        • tymon99 Re: do personela tego szpitala 15.09.12, 20:58
          to nie ma znaczenia, którą. wystarczy, że zwolnienie połowy da do myślenia drugiej połowie.
    • znana13 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 23:03
      To normalka w takich miejscach. Personel woli zwiazac dac zastrzyk z relanium i miec spokoj. Nie obchodzi ich co taki pacjet potrzebuje. Pacjeci w szpitalach psychjatrycznych traktowani sa ja smiecie. Jeden mały sprzeciw i spisz w pasach. Co do pieluchy to moze to głupio zabrzmi ale miała szczeście bo zazwyczaj lejesz pod siebie.
      • Gość: ola Bydło w białych kitlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 07:22
        ''
    • bardzozielonykot 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 23:05
      Niestety nie jest to pojedynczy przypadek. Kilka lat temu byłam na stażu na oddziale psychiatrycznym (w Krakowie). Pamiętam bardzo ciężko zaburzonego chłopca (cierpiał z powodu porażenia mózgowego, był bardzo głęboko upośledzony umysłowo, a do tego podejrzewano u niego dodatkowe zaburzenia), który jeśli nie był przypięty psami do łóżka, robił sobie krzywdę. Nie był w stanie stabilnie się poruszać, by mógł iść trzeba było go podtrzymywać, a on stale się wyrywał, drapał, chciał biec, ale upadał. Chłopiec lubił wychodzić na spacery, widać było jak bardzo na nie czeka, jak podekscytowany jest tym, gdy zakłada mu się kurtkę i buty. Spacery z nim były bardzo męczące, ponieważ stale się wyrywał, przewracał i krzyczał. Mimo to chłopiec te spacery lubił. Lubił też zabawy w przekładanie piłki z ręki do ręki, "ważyła sroczka" i inne zabawy dotykowe, jak te dla niemowląt. Do dzisiaj pamiętam krzyk tego chłopca, jego powtarzające się krzyk. Krzyk dziecka przypiętego całe długie godziny pasami do łóżka. Pamiętam też obojętność personelu medycznego, starszych i młodszych lekarzy, starszych i młodszych stażem psychologów, pielęgniarek i wolontariuszy (Sic!). Z kilkunastoosobowej grupy (przez oddział przewijało się wielu stażystów) jedynie 4 osoby wychodziły z chłopcem na spacery lub w inny sposób poświęcały mu swój czas. Dwie osoby zajmowały się chłopcem nawet poza swoim czasem pracy, natomiast wielu pracowników potrafiło go skutecznie ignorować jedząc swoje drugie śniadanie, popijając kawę, przeglądając Internet, czytając gazetę czy plotkując. Z chłopcem nie było dużego kontaktu, nie był w stanie się komunikować ani skupić na jakiejkolwiek czynności dłużej niż kilkadziesiąt sekund. To zadziwiające, ale w ośrodku, w którym przebywa na stałe, miał kiedyś terapeutkę, której praca była tak efektywna, że chłopiec umiał ją nawet wołać po imieniu i wypowiadał pojedyncze sylaby. Niestety cięcie kosztów sprawiło, że na taką terapię nie starczyło funduszy i zamiast rozwijać się w ramach własnych malutkich możliwości, chłopiec pewnie gdzieś wegetuje, na tyle odizolowany od świata by nie kłopotać naszego sumienia i na tyle mocno przypięty pasami, aby nie zrobić sobie krzywdy. Nie chciałabym tutaj zbyt surowo oceniać wszystkich lekarzy czy psychologów, dlatego pozwolę sobie na kilka wyjaśnień:
      - Oddział, o którym piszę był może specyficzny z racji dużej liczby stażystów. Na żadnych innym oddziale nie zdarzyło mi się widzieć, aby personel miał tak dużo czasu wolnego. Mało tego, na niektórych oddziałach nawet przerwy wykorzystywano na sprawy służbowe! Tak więc bywa również całkiem dobrze.
      - Gdyby chłopiec nie był przypięty pasami, mógłby zrobić krzywdę sobie lub innym dzieciom na oddziale. Jednakże nie zmienia to faktu, że przypinanie go prawie na 24 godziny na dobę przez kilka tygodni było barbarzyństwem. Jakie mogłoby być rozwiązanie?
      - Pewnie praca w takim miejscu pewnie wymaga hardości lub kończy się załamaniem. Nie umiem opisać cierpienia dzieci chorych psychicznie. Straszne jest to, że takiego cierpienia nie da się często ukoić całkiem humanitarnie, a leki uspokajające lub gorsze środki zaradcze (jak pasy bezpieczeństwa) są konieczne by dzieci nie zrobiły sobie lub innym krzywdy. Co nie zmienia tego, że jest to metoda barbarzyńska. Czy jest jakieś inne, ludzkie wyjście?
      - Chłopca nie można by było wyleczyć, niestety jego życie było dla niego ciągłym bólem (a żył tak już kilkanaście lat), jednakże dzięki intensywnej pracy innych jego życie mogłoby być znośniejsze.
      - Rodzina chłopca nie mogła pomóc w opiece nad synkiem, rodzice sami znajdowali się w domach pomocy społecznej, dziadkowie opiekowali się innymi wnukami (także zaburzonymi, ale w mniejszym stopniu).
      - Takich dzieci, jak ten chłopiec, jest znacznie więcej...

• Gość: nineave Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.izacom.pl 15.09.12, 09:25
        "Pamiętam też obojętn
        > ość personelu medycznego, starszych i młodszych lekarzy, starszych i młodszych
        > stażem psychologów, pielęgniarek i wolontariuszy (Sic!). Z kilkunastoosobowej
        > grupy (przez oddział przewijało się wielu stażystów) jedynie 4 osoby wychodziły
        > z chłopcem na spacery lub w inny sposób poświęcały mu swój czas."

A co proponujesz? Nie to, żebym się z Tobą nie zgadzała, że tak nie powinno być, ale co proponujesz? Byłeś tam. Co byś zmienił? Pytałeś, czemu tak jest? Rozmawiałeś z tymi ludźmi? Jakie mieli argumenty? Wiesz tak sobie myślę, że jednak każdy ma jakiś swój zakres obowiązków. Wychodzenie z pacjentem na spacer to z reguły obowiązek terapeuty zajęciowego lub rehabilitanta. Inni się po prostu do tego nie poczuwają. Mogliby zrobić wyjątek dla tego chłopca, ale wtedy właściwie dlaczego nie dla innych, którym też przydałoby się więcej uwagi itd Pewnie, że można dać z siebie coś więcej niż jest wymagane, tylko jak się pracuje w takim miejscu to ma się duży poziom frustracji,z reguły pojawia się myśl "czemu mam ułatwiać dyrektorowi życie wykonując prace za terapeutów, których on nie chce zatrudniać, czemu naszym nadprogramowym wysiłkiem mamy niwelować skutki jego oszczędnościowej polityki?"
        • bardzozielonykot Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 15.09.12, 10:38
          Tak byłam tam, miesiąc, na stażu, jako studentka. Personel w większości nie chciał ze mną rozmawiać, od tych, z którymi rozmawiałam wiem, że kiedyś chłopcem zajmował się terapeuta, ale zrezygnowano z jego pracy w ośrodku. W dalszej części mojego postu sama zapytuję o podobne kwestie, co Ty i naprawdę nie wiem, jakie są odpowiedzi. Opisałam to, co widziałam. Jeśli chodzi o inne dzieci na oddziale, to jeśli któreś cierpiało na zaburzenie leżące w kręgu zainteresowań naukowych danego lekarza, miało więcej szans na zainteresowanie. Jeśli nie - poświęcano mu zwykle niezbędne minimum uwagi. Gdybym miała zastanawiać się nad środkiem zaradczym na takie sytuacje to pomyślałabym o zmianie organizacji pracy i kształcenia. Czy aby np. prowadzić takiemu chłopcu terapię trzeba rzeczywiście skończyć 5 lat studiów psychologicznych, następnie przez jakieś 2 lata pracować jako wolontariusz w szpitalu (na inny etat zwykle nie ma szans) by potem przez 5 lat płacić za specjalizację kliniczną oraz jakieś szkolenie z odpowiedniego rodzaju terapii? Przez jakiś czas pracowałam w Holandii i tam wyglądałoby to tak, że po 3 lat studiów psychologicznych wybierałoby się magisterskie uzupełniające już pod kątem pracy z takimi dziećmi, jeszcze na studiach przechodziło staż (i pracowało z takimi dziećmi) i byłoby się gotowym do pracy po 5, a nie po 12 latach. Myślę, że wtedy byłoby i więcej odpowiednio przeszkolonej kadry, i mniejsze nakłady finansowe (na wykształcenie odpowiedniej osoby). U nas jest (przynajmniej na państwowych uczelniach) jest najczęściej tak, że każdy ma być od wszystkiego, a w praktyce jest potem albo od niczego, albo całej wiedzy i tak nie może wykorzystywać.
          • Gość: nineave Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.izacom.pl 15.09.12, 10:57
            Ale to nie musi być przecież psychoterapeuta. Chodziło mi raczej o terapeutę zajęciowego, takim można zostać po dwuletnim studium pomaturalnym, albo studiach licencjackich o ile się nie mylę. Takich ludzi nie brakuje, brakuje dla nich etatów. Dyrektor szpitala zatrudnia minimum którego wymaga NFZ żeby w ogóle podpisać kontrakt. Brakuje lekarzy, pielęgniarek, brakuje ochrony, brakuje personelu, który zapewniłby pacjentom bezpieczeństwo a co dopiero komfort i rozwój.
    • doomsday Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 23:05
      To co opisujecie tutaj Państwo Dziennikarze, to są drobnostki. Ktoś tu się skarży na oddział na Szpitalnej w Poznaniu, podczas gdy Szpitalna to hotel 5 gwiazdkowy w porównaniu do Dziekanki. W Gnieżnie największy horror odbywa się na oddziale dla dorosłych mężczyzn, ma numer XVI . Sale 25 osobowe, w dniach szczytu, zazwyczaj całą zime , pacjentów przyjmuje się na podłogę, na materacach między łózkami, bo miejsc jest za mało. Wyżywienie na miarę Auschwitz, zresztą rozkradane przez personel pracujący za głodowe stawki . W zimie posiłki są wiezione na otwartym powietrzu , wózkiem w kotłach i dużych garach, ze szpitalnej kuchni do budynku z konkretnym oddziałem i właśnie dlatego, że w zimie, docierają na oddziały już zimne. Personelu jest za mało . Pieleęgniarki i salowe do sprzątania najmują co zdrowszych pacjentów. Nie przymuszają. Tylko ci pracujący pacjenci dostaja pierwsi posiłki i sa to większe porcje . Terapi, czy psychoterapi nie ma żadnej. Na ponad 100 pacjentów XVI Oddzialu (cztery sypialnie) jest kilka muszli klozetowych , jedna zardzewiałą wanna i jeden kurek z zimną wodą.
      Pielęgniarki raz w tygodniu organizuja takie jakby wspólne mycie dla bydła , spędzaja pacjentów (100 sztuk ) do jednej łazienki i polewają z gumowego węża pacjentów, tak jakby to było bydło mleczne w oborze. Odpływ zatyka się włosami bardzo szybko i ci nadzy ludzie stoja dobrą godzinę w w brudnej mazi po kolana. Na ten cały wielki oddział jest jeden lekarz, który jest jednocześnie ordynatorem, pomaga mu staruszek psycholog. W nocy dyżur pełnią dwie lub trzy pielęgniarki. Same chcą odpocząć, więc każdego nieśpiącego faszerują końskimi zastrzykami, po których pacjenci nie rzadko umierają we śnie. Zresztą 25 osób psychicznie chorych na jednej sali powoduje, że nie pośpi tam nawet najzdrowszy koń. Pobyt na tym oddziale jest torturą. Zdarzają się tam podsądni z więzienia przysłani na obserwację. Znałem jednego, który był oskarżony o znęcanie się nad żoną. Przywieżli go z więzienia już w depresji, która się w Dziekance pogłębiła. Miał jakieś oszczędności, więc kupował kilka paczek papierosów dziennie. Nic nie jedł, pił tylko trochę. Po kilkunastu tygodniach nagle stracił przytomość, przewieziony został na oddział reanimacyjny, gdzie zmarł po trzech dniach. Miał 29 lat. Sekcja wykazała, że nadmiernym paleniem papierosów wypalił sobie płóca . W Dziekańce nikt nie kontroluje palenia papierosów prez pacjentów. Podczas gdy na Zachodzie jest to sytuacja niewyobrażalna .
      Problemem Dziekanki i wszystkich tych Wojewódzkich Horrorów w całej Polsce jest brak kompleksowej reformy, którą mozna przeprowadzić na wzór Państw Starej Europy i oczywiście brak pieniędzy na przeprowadzenie tej reformy . Kiepski personel, jego zachowanie, to są już tylko drugorzędne konsekwencje. Polska ma pieniądze , ale na misje "pokojowe", które nasz Kraj rocznie kosztują 60 mld dolarów. Gdyby ująć z tego tylko 2 mld. i przeznaczyć na na reformę szpitali psychiatrycznych , mielibyśmy wzorowe w Europie placówki. O te sprawy tzreba walczyć w Sejmie i przy okazji wyborów. Inaczej nic się nie zmieni.
      Chwała i dzięki Gazecie Wyborczej, która jako jedyna magluje ten problem od lat .
      Doomsday.
      • doomsday Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 23:14
        Porobiłem brzydkie błedy, powinno być oczywiście terapii i psychoterapii.Sorry.
        • Gość: Luiza Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 23:37
          Smutne rzeczy opisujesz i pokazujesz świat jakby z polskiego >Lotu nad kukułczym gniazdem<.
          • gonzo44 Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 15.09.12, 09:10
            Gość portalu: Luiza napisał(a):
            > Smutne rzeczy opisujesz i pokazujesz świat jakby z polskiego >Lotu nad kuku
            > łczym gniazdem<.

nie opisuje, tylko konfabuluje. pewnie pacjent, któremu tytoń muzg wypalił - tak jak komuś z jego opisu "płóca".
            • doomsday Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 18.09.12, 00:32
              gonzo44 napisał:

> Gość portalu: Luiza napisał(a):
              > >
              > nie opisuje, tylko konfabuluje. pewnie pacjent, któremu tytoń muzg wypalił - ta
              > k jak komuś z jego opisu "płóca".

Kultura wypowiedzi al'a klement mówi o tobie wszystko .
              Walisz od razu pacjenta z pięści, czy czekasz , jak nikt nie będzie widział?
        • Gość: mrx Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 23:49
          to moze trzeba zglosic to do prokuratury, a nie wylewac na forum....
          aaaaa to już nie bardzo...
          • Gość: x Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.12, 01:06
            Idź do prokuratury i powiedz:
            "Byłem pacjentem szpitala psychiatrycznego i chciałem zawiadomić o....."
            Po 4 pierwszych słowach ... oleją cie!
        • Gość: pulmunolog Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 11:24
          papierosów wypalił sobie płóca .

i płuca.
          • doomsday Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 18.09.12, 00:26
            Dziękuję za poprawienie błędu. Wyjechałem z Polski na stałe jeszcze w 1987 roku. W Kraju bywam. Na codzień posługuję się trzema językami . Ortografia mi ucieka, nigdy nie byłem w tym dobry , może wiek robi już swoje? Kto wie, w każdym razie dziękuję.
      • Gość: abc Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.play-internet.pl 15.09.12, 00:14
        Trafny opis XVI oddziału, ale sprzed 15 lat. Dziś warunki tam poprawiły się, choć nadal są średnio ciekawe. Nie potrzebnie przechodzisz w polityczne wnioski. Sprawa jest poważniejsza, bo humanitarna. Pomijając zwykłe niechlujstwo, które dotyczy każdej sfery zawodowej, w wypadku psychiatrii nie ma rozwiązań systemowych, nie ma pomysłu na to, jak postępować z ludźmi chorymi. Stąd te wszystkie wynaturzenia. Piszę z pozycji chorego i pacjenta tego oddziału. Tutaj tylko pieniądze mogłyby coś zmienić. Personel wysoko wynagradzany dbałby o pracę, ergo dobrze traktował chorych. Szpital nadałby humanitarną wizję chorym jakimś "luksusem" dóbr nie spotykanych w takich placówkach, jak piżama, ręcznik, papier toaletowy, itd. Pacjent stałby się podmiotem, a nie przedmiotem-przeszkodą. Kończąc, chorzy psychicznie są chyba ostatnią grupą społeczną skazaną na ostracyzm. Wykreślono pederastię z listy chorób, może doczekamy się w przyszłości innego spojrzenia na chorobę, której nie ma. Definicja WHO choroby mówi o dolegliwościach u podmiotu, a nie otoczenia. Dziwne, prawda?
    • Gość: seswertyui Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.unitymediagroup.de 14.09.12, 23:11

i tak powiem" Aniu kochanie. Ningdy nie chciałem żebyś cierpiała. To wszystko moja wina. Kocham cię.
    • Gość: Ava Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin IP: *.centertel.pl 14.09.12, 23:22
      CZY KTOS ZAUWAZYL ,ZE ARTYKULY O DZIEKANCE POJAWIAJA SIE OD JAKIEGOS CZASU CO PARE DNI?DLACZEGO? OTOZ DZIEKANKA MA BYC PRYWATYZOWANA I ZAPEWNE NA ZAMOWIENIE JAKIEGOS PRZYSZLEGO WLASCICIELA TEGOZ SZPITALA POWSTAJA TAKIE ARTYKULY DEPRECJONUJACE SZPITAl,lekarzy pielegniarki ,terapeutow, to kolejna POwska zamotana proba przejcia tym razem dla kumlusi -szpitala ,nie dajmy sie wkrecac w humanitaryzm ,dobro pacjenta ! To słuzy CZEMUS jak wyzej
      • ciuli Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 23:43
        AVA - zjedz makaron i zapchaj się, gadasz nie na temat. Wierzę w to, że trzeba piętnować nieludzkie działania "jaśniepaństwa feudałów" w tych ograbionych z resztek godności ludzkiej przybytkach "folwarcznych." Nie tylko w psychiatrykach, ale wszędzie tam gdzie polscy lekarze i personel pomocniczy mają do czynienia ze słabym, potrzebującym pomocy , chorym człowiekiem. Większość z nich...Bezradnym wobec szkodliwej ignorancji, bezhołowia i przemocy. W tej ogólnej biedzie socjalnej...Niezależnie od tego, czy prywatnej, czy państwowej... TO MUSI SIĘ ZMIENIĆ W TYM KRAJU. Pacjent to nie jest chłop pańszczyźniany, nie powinien też być motorem zysku i karier naukowych, nie powinien być pogardzanym, ignorowanym śmieciem.
    • strefas Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 23:23
      Nie prawda ,Jezus jadł ryby .Kopernik była kobietą :)
      • strefas Re: 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin 14.09.12, 23:24
        Tak serio to słyszałem ,ze w klubach parlamentarnych też tak robią z posłami co maja inne zdanie od prezesa ,jest to prawda ?
    • wyklenta_kaczuszka 16-latka przywiązana do łóżka przez 12 godzin. ... 14.09.12, 23:26
      ..A mogli zgwałcić .
    • queserasera Po stosunku do słabych, chorych i zwierząt 14.09.12, 23:30
      poznaje się, czy kraj jest dziki.
      • Gość: Zeb Re: Po stosunku do słabych, chorych i zwierząt IP: *.albyny.fios.verizon.net 15.09.12, 02:37
        Pieknie powiedziane, Polacy niestety nie .........
      • Gość: realista "Dzicy" opiekują się starszymi i chorymi. IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 08:17
        Nie oddają ich do przytułków, nie wrzucają dzieci do beczek. A chorych psychicznie uważają za wyjątkowe osoby w plemieniu. Więc może raczej określa nasze człowieczeństwo a nie poziom cywilizacyjny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka