leszekes 05.11.12, 08:49 Nie można było od razu zrobić 3 pasów ruchu? Byłoby taniej. Teraz czekają nas utrudnienia. To, że ten odcinek będzie cieszył się takim powodzeniem można było łatwo przewidzieć. Komuś po prostu zabrakło wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rcz0 Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pas 05.11.12, 09:10 (17 zł za odc. 106 km)??? za ten odcinek jadąc samochodem osobowym płaciłem 31zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa IP: *.superkabel.de 05.11.12, 09:14 17 za nowy 'beton' (107 km) + 14 za stary 'asfalt' (50 km) = 31 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 09:15 31 zł płaciłeś od Poznania do Świecka, z tego 14 zł Pń - Nowy Tomyśl i 17 zł Nowy Tomyśl - Świecko. W artykule jest mowa o tym drugim odcinku Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 05.11.12, 17:35 rcz0 napisał(a): > (17 zł za odc. 106 km)??? za ten odcinek jadąc samochodem osobowym płaciłem 31z > ł Nie wiem jak to zrobiłeś. autostrada-a2.pl/pl/a2-do-swiecka Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 05.11.12, 17:40 Zapomniałeś o odcinku Poznań - Nowy Tomyśl Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 05.11.12, 21:35 Z Poznania do Rzepina nie jest 106 km. Tu się chyba zgodzimy? "(17 zł za odc. 106 km)??? za ten odcinek jadąc samochodem osobowym płaciłem 31zł " Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 05.11.12, 21:46 No tak. To jest 31 zł. Droga ta nasza autostrada... Ostatnio jechałem A1 i nadziwić się nie mogłem, jak tanio... Odpowiedz Link Zgłoś
jagakomo Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 06.11.12, 09:21 a1 tania? Żartujesz.... jeżdżę nią raz w tygodniu i z Gdańska do Nowych Marzy kosztuje 17,60, a do samego Torunia 29,90. Wcale tanio nie jest, tym bardziej, jak się zważy że np. do Łodzi będzie z Torunia jeszcze niezły kawałek... Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 06.11.12, 10:06 Przejedź się A2 do Świecka a uznasz, że jest bardzo tanio... :)) Też płacę na A1 te 17,60 i nie narzekam, bo ta droga tyle jest warta :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagakomo Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa IP: *.173.16.174.tesatnet.pl 06.11.12, 10:34 Dzięki - jeżdżę dosyć często, ale ponieważ to początek mojej drogi tysiąckilometrowej, więc traktuję to jako "wrota" do niemieckiej autobahny. I może dlatego opłata ta jest dla mnie zrozumiała i łatwa do zniesienia. Poza tym na tym odcinku autostrady przez ostatnie 9-10 przejazdów zaoszczędziłam średnio 2h jazdy w stosunku do okresu, kiedy budowali A2 (wieczne objazdy) i jakieś 1,5h do czasu, kiedy jeździłam się starą A2. Bezcenny jest natomiast fakt, że wjeżdżając do Niemiec jestem zrelaksowana, a nie umęczona walką na drodze z setkami świrów wyprzedzających na trzeciego i tym podobnymi, gdy przede mną jeszcze kilkugodzinna długa droga. To jest warte tych pieniędzy, gdyż dla większości podróżnych jest to dopiero początek długiej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AleX Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa IP: *.icpnet.pl 05.11.12, 10:03 > Nie można było od razu zrobić 3 pasów ruchu? Byłoby taniej. Wyliczyłeś to czy tylko palnąłeś bo Ci się wydaje? Przez te lata dwa pasy wystarczały na trzeci pas (który byłby nadmiarowy) trzeba było skądś wziąć kasę (kredyt) i mieć kasę na utrzymanie szerszej drogi. Myślę, że po przeliczeniu kosztów może się okazać, że takie rozwiązanie z późniejszą rozbudową jest bardziej opłacalne z punktu widzenia spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 18.11.12, 20:54 trzeci pas - tzw. buspas, "tylko": straży, karetek, policji, wojska, władzy (jakiejkolwiek maści od wójta po premiera), taksówek i uwaga rodzynka na koniec: RODZIN WIELODZIETNYCH, tak w celach kultywowania tradycji chrześcijańskiej, żeby było więcej czasu na prokreacje, zgodnie z zasadą, że każda godzina w korku mniej to godzina więcej na prokreację, amen (bez cienia ironii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 10:14 Mogłeś dać swoją kasę i 3 pas by powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
jalapeno_hot_pepper Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pas 05.11.12, 10:30 Tak czy inaczej dobra wiadomość. Jeżeli do tego faktycznie jeszcze w tym roku zostanie ogłoszony przetarg na dokończenie zachodniej obwodnicy to można mieć nadzieję, że ruch samochodowy wokół Poznania zacznie się wreszcie cywilizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Nie, bo to byłoby nieracjonalne. IP: *.icpnet.pl 05.11.12, 11:20 Nie można było, bo do autostrad nie było dopłat UE, a do dwupasmowej obwodnicy miejskiej były, (dlatego obwodnica nie jest odpłatna). Dlatego zaplanowano miejsce na trzeci pas. Przy okazji można poprawić(zwiększyć) boczny kąt nachylenia jezdni zjazdów, by można je pokonywać z większą prędkością, co spowoduje szybszy zjazd i mniejsze korki na pasie zjazdu. Ogólnie, uzyskamy większą przepustowość węzłów i autostrady. Na każdą inwestycję trzeba patrzeć co, za i ile, kto za to zapłaci, z czego to zapłaci i czy to się zwróci, czy nas na to stać. :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruso Re: Nie, bo to byłoby nieracjonalne. IP: *.ip.netia.com.pl 05.11.12, 12:14 Nie za bardzo piszesz prawdę. Podczas budowy tej autostrady 11 lat temu była kasa na 3 pas. Jednak dziwne decyzje paru osób spowodowały że go nie ma. Dobudowa 3 pasa na odcinku Poznań Komorniki - Poznań Krzesiny to nic trudnego. Tam rezerwa jest w środku. Gorzej na odcinkach od węzła Poznań Zachód - P Komorniki oraz Poznań Krzesiny - Wschód. Tam rezerwa jest na zewnątrz i trzeba dokleić nasypy oraz dołożyć belki na podporach. To co piszesz o "boczny kąt nachylenia jezdni zjazdów" - jest to jakaś abstrakcja. Nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asf Re: Nie, bo to byłoby nieracjonalne. IP: *.171.65.147.static.cdpnetia.pl 05.11.12, 12:17 "Przy okazji można poprawić(zwiększyć) boczny kąt nachylenia jezdni zjazdów, by można je pokonywać z większą prędkością, co spowoduje szybszy zjazd i mniejsze korki na pasie zjazdu. Ogólnie, uzyskamy większą przepustowość węzłów i autostrady." to jakieś bzdury - jak to wyliczyłeś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Czy na łukach nie powinno być pochylenia ? IP: *.icpnet.pl 05.11.12, 15:10 Z siły wyrzucania samochodu osobowego na zewnątrz łuku przy prędkości 60-70 km/h. A jak wyrzuca większe samochody? Przypomnijcie sobie efekty dzbanka z mlekiem obracanego dookoła. ;o)) To się jakoś tak nazywa, profil (przekrój poprzeczny) jezdni na łuku drogi. Dlaczego na zjazdach są takie ograniczenia prędkości skoro mamy u góry wjazd na drogę osobnym pasem i to drogę o parametrach autostrady? ---- Może i kasa na 3 pasma była, ale nie z dotacji UE, (sprawdźcie daty i programy). Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Czy na łukach nie powinno być pochylenia ? 06.11.12, 14:50 Odpowiedzią GDDKiA na wieść o wyrzucaniu samochodów na węźle A2 - S11 jest zapowiedź ograniczenia prędkości do 30. Profilu nie trzeba zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 13:20 Ten temat przewijał się już na początku budowy tego odcinka. Chodziło też o natężenie ruchu. Generalnie dobrze, że będzie trzeci pas. P.S. Fotka do artykułu znakomicie oddaje stan umiejętności polskich kierowców. Ciężarówki tną lewym pasem, a większość nie potrafi tak prostej rzeczy jak utrzymanie prawidłowego toru jazdy. Z "kierowcą" radiowozu na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampas Re: Nie można było od razu zrobić 3 pasów? IP: *.icpnet.pl 05.11.12, 14:52 Nie można było - geniusze nie przewidzieli, że ruch na odcinku 'obwodnicowym' będzie większy niż na pozostałych ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja a moze by tak dodatkowy zjazd z A2? 05.11.12, 15:12 proponuje zrobić zjazd do ul Starołęckiej Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes To nie byłoby głupie 05.11.12, 17:44 Dziwię się, że o tym nie pomyślano. Autostrada dzisiaj pełni rolę części III Ramy (tej, której nie ma a być powinna) Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: a moze by tak dodatkowy zjazd z A2? 06.11.12, 15:06 > proponuje zrobić zjazd do ul Starołęckiej Są dwa problemy: * brak miejsca na pętle koniczynki czy choćby najprostszą trąbkę; na jezdni południowej węzeł można by zrobić kawałek dalej, na polach, ale na północnej blisko jest gęsta zabudowa; wymagałoby to potężnych wywłaszczeń czyli gigantycznych nakładów na odszkodowania * przepisy; w naszej Najjaśniejszej jakiś specjalista napisał, a minister podpisał i nikt nie chce zmienić tego, że jest wyznaczona minimalna odległość między węzłami na autostradzie i wynosi ona na terenie miasta 5 km, a w wyjątkowych wypadkach 3 km. Odległość Starołęckiej od Armii Poznań w Luboniu wynosi 1350 metrów (a od brzegu Warty tylko 250 m). Z drugiej strony na A6 wybudowano jednak parę lat temu węzeł Klucz, odległy od węzła Radziszewo o 1800 metrów. Czyli przepisy są po to, aby... wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa IP: *.icpnet.pl 05.11.12, 16:03 Komuś zabrakło wyobraźnie na rezerwę pod 4 pas:( (P.s. A były takie możliwości przed projektowaniem) Jest to autostrada i teraz będzie generować z 3 dróg krajowych (A2, S5, S11) oraz ruch miejski. To, że nie zrealizowano 3 pasa to pól biedy, na 4 pas już nie ma opcji (obiekty mosty itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak i to jest problem 05.11.12, 17:52 Leszekes pomyślał "po prezydencku", czyli zapominając dwóch czynnikach ekonomicznych, o koszcie pieniądza w czasie i o korzyściach alternatywnych z innej alokacji środków (zupełnie jak prezydent wydając nasze pieniądze na wiadukty nad piaskiem, pardon, nad iluzją III ramy). Natomiast już dzisiaj widać, że przy takim układzie drogowym przepustowość 3 pasów może okazać się niewystarczająca. Ten most i odcinek Dębina Komorniki spełniają już rolę miejską i ich przytykanie jest nieuniknione. Jeszcze przed 15tu laty istniały koncepcje aby zachodnią obwodnicę nie prowadzić obecnym przebiegiem, ale po południowo-zachodniej stronie Os. Kwiatowego, potem na południe od Fabianowa i przeciąć A-2 na południe od Lubonia i dalej na północ od Czapur przeprowadzić na prawy brzeg Warty. Tam nie było doprecyzowania, czy miałaby biec na południe od lotniska cywilnego Poznań-Krzesiny i dalej przez Tulce od wschodu zamykać Poznań, czy dobić do A-2 na zachód od Marlewa, przecinając lasy między Szczepankowem i Tulcami. Jeszcze do dzisiaj w Luboniu widoczny jest szeroki pas przeznaczony na tę trasę. Ale rezerwa gruntów pod nią w zachodniej części Lubonia, na Fabianowie i na Plewiskach jest już szczelnie zabudowana. Dzisiaj południowa obwodnica miasta ma biec na południe od Wielkopolskiego Parku Narodowego i w żaden sposób nie obsłuży ruchu miejskiego. Dzięki radosnej twórczości ludzi, którzy zarabiali na sprzedaży działek wszystko skumulowało się na A-2. I tak szczęście, że A-2 ocalała. A to dzięki kilku ludziom, którzy się ok. 1992 roku obudzili, m.in. dzięki wojewodzie Łęckiemu i Jerzemu Babiakowi z MPK. Luboń już szykował się do zabudowy. Ważnym elementem z punktu widzenia miasta jest też węzeł Starołęka. Przyznam, że nie znam losu tego rozwiązania. A prosiłoby się aż przedłużenie tam tramwaju i parking P+R. Zamiast tego na Starołęce ZDM projektuje znów wygodne rozwiązanie dla kierowców z wygodnym wiaduktem, ale z takim węzłem przesiadkowym, że pasażerom nie będzie się chciało z niego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: i to jest problem 05.11.12, 18:22 wlodzimierz_nowak napisał: > Leszekes pomyślał "po prezydencku", czyli zapominając dwóch czynnikach ekonomicznych, o koszcie pieniądza w czasie i o korzyściach alternatywnych z innej alokacji środków (zupełnie jak prezydent wydając nasze pieniądze na wiadukty nad piaskiem, pardon, nad iluzją III ramy). Być może tak pomyślałem. Pieniądze poszły gdzie indziej. Chcę wierzyć, że tam, gdzie były potrzebne. Tylko, że teraz trzeba je komuś "odebrać". Summa summarum wychodzi na jedno. Pamiętaj też, że autostrada pełni rolę południowego odcinka III Ramy. Po jego wybudowaniu A2 zostanie odciążona i 3 pasy ruchu wystarczą na długo. Piszesz o iluzji III Ramy. Ok. Ja pamiętam jak pisano tak samo o części Głogowskiej (od Górczyna do A2 i dalej). I co? Dzisiaj ówcześni krytycy zamilkli. Ba... wszyscy zachwycają się tą drogą... > Jeszcze do dzisiaj w Luboniu widoczny jest szeroki pas przeznaczony na tę trasę. Ale rezerwa gruntów pod nią w zachodniej części Lubonia, na Fabianowie i na Plewiskach jest już szczelnie zabudowana. A kto jest za to odpowiedzialny? Mam napisać, czy sam to zrobisz? Starczy odwagi? Kto opracowuje plany Zagospodarowania Przestrzennego? Kto wówczas widział dalej jak myślał? > Dzisiaj południowa obwodnica miasta ma biec na południe od Wielkopolskiego Parku Narodowego i w żaden sposób nie obsłuży ruchu miejskiego. Dzięki radosnej twórczości ludzi, którzy zarabiali na sprzedaży działek wszystko skumulowało się na A-2. Kto pomagał w tej radosnej zabudowie swoim zaniechaniem, a? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: i to jest problem 05.11.12, 21:48 leszekes napisał: > Być może tak pomyślałem. Pieniądze poszły gdzie indziej. Chcę wierzyć, że tam, > gdzie były potrzebne. Tylko, że teraz trzeba je komuś "odebrać". Cieszę się, że się zgadzasz nie popierać wiaduktów nad piachem... Kosztowały nas już 100 mln (Antoninek mógłbyć o 30 mln tańszy, a III rama nigdy nie pobiegnie Browarną; ten najbardziej potrzebny jej odcinek musi pobiec za torami kolejowymi). > Summa summarum wychodzi na jedno. > Pamiętaj też, że autostrada pełni rolę południowego odcinka III Ramy. Po jego w > ybudowaniu A2 zostanie odciążona i 3 pasy ruchu wystarczą na długo. Południowy odcinek III ramy jest najmniej potrzebnym. Nie licz na to nawet w swoim życiu, chyba, że przerobimy III ramę po mojemu forum.gazeta.pl/forum/w,67,123114093,123142300,Zenek_Alez_ja_CHCE_zbudowania_III_ramy_.html I wówczas most południowy będzie jedną z pilniejszych rzeczy po moście tramwajowym na północy i dwóch mostach drogowych na północy. > Piszesz o iluzji III Ramy. Ok. Ja pamiętam jak pisano tak samo o części Głogows > kiej (od Górczyna do A2 i dalej). I co? Dzisiaj ówcześni krytycy zamilkli. Nie wypowiadałem takich poglądów, nie miałem takich wątpliwości. > Ba.. > . wszyscy zachwycają się tą drogą... Bynajmniej! To jest pomnik możliwości dyrektorów poznańskiego ZDM, a nie rzecz użyteczna. Ta droga ma - strzelam - o 100% przeskalowaną przepustowość względem dzisiejszego obciążenia i 50% wobec przyszłego. Za pieniądze zaoszczędzone na zbudowaniu jej w standardzie Bukowskiej mogliśmy w takim samym standardzie zbudować Obornicką albo Gdyńską albo zamiast nich jedną nitkę Armii Krajowej z mostem do Zawad. Tylko to niestety nie jest standard wg ambicji niektórych osób w Poznaniu. Pieniądze podatników poszły na ambicje, a nie potrzeby mieszkańców. > > Jeszcze do dzisiaj w Luboniu widoczny jest szeroki pas przeznaczony na tę > A kto jest za to odpowiedzialny? Mam napisać, czy sam to zrobisz? Starczy odwag > i? > Kto opracowuje plany Zagospodarowania Przestrzennego? Kto wówczas widział dalej > jak myślał? > > > Dzisiaj południowa obwodnica miasta ma biec na południe od Wielkopolskieg > Kto pomagał w tej radosnej zabudowie swoim zaniechaniem, a? Oba pytania postawiłeś tak, jakbym znał odpowiedź, a co więcej ją ukrywał. Głupia sugestia zważywszy, że nie znam odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: i to jest problem 05.11.12, 22:13 Wiaduktem na Bukowskiej codziennie jeżdżę. Rzeczywiście nie jest on w tym momencie najważniejszą częścią III Ramy. Bardziej sensowny jest ten na Grunwaldzkiej, ale pod warunkiem, że połączyłoby się go w miarę szybko z ul. Głogowską i Starołęką. Północna część tej obwodnicy wydaje się być bardziej potrzebna. Pamiętajmy jednak, że pieniądze na tą inwestycję dała EU. O wschodniej części obwodnicy wolę się nie wypowiadać. Za mało o niej wiem. Nowa Obornicka, Nowa Naramowicka to rzeczywiście bardzo ważne dla ruchu w tym rejonie drogi. Tak samo jak Armii Krajowej i nowy most na Warcie. Mostów w naszym mieście zresztą brakuje. Jestem zwolennikiem odciążenia śródmieścia i wyprowadzenia z niego ruchu tranzytowego. Tylko tak można to zrobić. Zaniechania są potworne. Dlatego jest tak jak jest, czyli źle. Najgorsze, że nie ma pieniędzy a miasto szuka ich w naszych kieszeniach zamiast oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Istota problemu jest nieco inna. IP: *.icpnet.pl 05.11.12, 23:51 > Najgorsze, że nie ma pieniędzy, a miasto szuka ich w naszych kieszeniach zamiast > oszczędzać. To, że nie ma pieniędzy to i dobrze, bo nie ma tak dużej kasy, której urzędnik nie zmarnuje. Złe, że urzędnik szuka ich w naszych kieszeniach, a nie w swoich. Brak pieniędzy w kasie, niemożność zaciągania kredytów wymusi racjonalniejsze zachowania urzędników i włodarzy miasta. Zważ, że większość inwestycji realizowanych w Poznaniu jest przepłacona, począwszy od Stadionu Miejskiego, poprzez trasę tramwajową na Franowie i tak właściwie należałoby wymienić prawie wszystkie, więc zakończę na fontannie i CK Zamek. Przepłacenie to jedno, ale celowość, optymalizacja dla kumulacji efektów to drugie. Zjawisko to dobrze ilustruje nowy dworzec, (elementarny brak funkcjonalności, rzutujący na cały zintegrowany (poprawniej zdezintegrowany) węzeł komunikacyjny). Tu trwonienie grosza podatnika jest na miarę Himalajów, ( szacunki kosztów Mostu Uniwersyteckiego wstępnie 30 mln, tydzień później 50, trzy tygodnie później 70, ile jutro? I za co, za jaki most?). Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Zgadzam się, że za wszystko miasto przepłaca 06.11.12, 06:33 tak samo jak co do tego, że durny urzędnik przepie... każde pieniądze. Ostatecznie nie jego... Pewne słowo ciście się na usta.... korupcja. Brakuje mechanizmów kontrolnych. Te co są nie działają, albo działają słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piccolo_Jr Re: i to jest problem IP: *.icpnet.pl 06.11.12, 00:04 > Bynajmniej! > To jest pomnik możliwości dyrektorów poznańskiego ZDM, a nie rzecz użyteczna. T > a droga ma - strzelam - o 100% przeskalowaną przepustowość względem dzisiejszeg > o obciążenia i 50% wobec przyszłego. > Za pieniądze zaoszczędzone na zbudowaniu jej w standardzie Bukowskiej mogliśmy > w takim samym standardzie zbudować Obornicką albo Gdyńską albo zamiast nich jed > ną nitkę Armii Krajowej z mostem do Zawad. > Tylko to niestety nie jest standard wg ambicji niektórych osób w Poznaniu. Pien > iądze podatników poszły na ambicje, a nie potrzeby mieszkańców. A ja myślę że budując ją w standardzie Bukowskiej miałbyś na całej długości To co teraz jest zaraz za zjazdem na autostradę w Komornikach aż do ronda w Stęszewie ;) Czyli Poznań walczący aby jego mieszkańcy nie odważyli się go opuszczać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rusonaldo Czy potrzebny jest 3 pas ? 05.11.12, 17:59 Myślę że mój film wszystko wyjaśni. Ruch na A2 w Poznaniu jest ogromny. Zapraszam na przejażdżkę www.youtube.com/watch?v=wVN3pL71Cic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S6 To jest duży ruch?? żarty! IP: 62.61.60.* 24.01.13, 09:51 rusonaldo napisał: > Myślę że mój film wszystko wyjaśni. Ruch na A2 w Poznaniu jest ogromny. > Zapraszam na przejażdżkę > To ma być duży ruch?? Zapraszam Kolego na Zachodnią Obwodnicę Trójmiasta S6 (ZOT) to sobie pojeździsz w dużym ruchu. Dobowe natężenie pojazdów między węzłami Matarnia i Wysoka to ~ 50 tys./dobę. Po dwa pasy w każdą stronę ale bez pobocza i bez szans na poszerzenie. Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
kosztorysik Re: To jest duży ruch?? żarty! 24.01.13, 09:55 Tyle, że S6 to nie autostrada! Na autostradach wymaga się dużo wyższego "komfortu" ruchu niż na ekspresówkach! Więc Twoje porównanie jest pozbawione sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosztorysik 3-ci pas powinien być od S11 Piła do S5 Gniezno 05.11.12, 19:09 ...czyli od węzła Głuchowo do węzła Kleszczewo (Nagradowice). Odcinek Komorniki - Krzesiny to stanowczo za mało! Odpowiedz Link Zgłoś
kosztorysik Re: Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pa 05.11.12, 19:12 Przedtem kredyt - teraz będzie się budować z opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Autostradowa obwodnica będzie miała trzeci pas 24.01.13, 12:29 Jak co chwile bramki, to nic dziwnego, ze sie korkuje... Odpowiedz Link Zgłoś