Dodaj do ulubionych

Mieszkać na Dębcu

29.12.12, 11:30
Na początku pozdrawiam wszystkich Poznaniaków

Sprawa jest taka, przeprowadzam się do Poznania, miasta którego kompletnie nie znam i mam możliwość zamieszkania po atrakcyjnej cenie na Dębcu. Zauważyłem, że ceny mieszkań i pokoi do wynajęcia są du dosyć niskie i nie wiem czy to złudzenie bo przypadkiem trafiłem na atrakcyjne oferty czy też faktycznie jest tu taniej niż w innych częściach miasta. Jeśli tak to z czego to wynika? Zaraz sobie pomyślałem może z tym miejscem jest coś nie tak i wyczytałem w internecie, że to jedno z bardziej niebezpiecznych miejsc pełne dresiarstwa i lumpów. Z drugiej strony w necie można wyczytać same głupoty jak się poszuka to już sam nie wiem. Może chodzi o odległość do centrum? Wiem, że mi może się podobać bo na mapie zauważyłem dużą ilość terenów zielonych w pobliżu, trafiłem też na stronę internetową Stowarzyszenia Miłośników Dębiny, pooglądałem zdjęcia i wygląda to ciekawie. Dodam, że lubię spacery na łonie przyrody i przejażdżki rowerowe w wolnym czasie. Będę mieszkać gdzieś między 28 Czerwca a ulicą Dolna Wilda. Są tam jakieś większe sklepy, przynajmniej typu biedronka, lidl? No i czy da się wyjść po zmierzchu z komórką?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: lupo Re: Mieszkać na Dębcu IP: 95.108.119.* 29.12.12, 12:47
      W Poznaniu jest takie powiedzenie "kuniec Dymbiec wysiadka" lub "każdy z Dębca to przestępca". Sam oceń.
      • lili_marleen Indeks dzielnic zakazanych 29.12.12, 14:13
        Gość portalu: lupo napisał(a):

> W Poznaniu jest takie powiedzenie "kuniec Dymbiec wysiadka" lub "każdy z Dębca
        > to przestępca". Sam oceń.

Jeszcze jest "przyszła nyndza zez Swarzyndza", "Łazarskie ejbry" albo "Jeżyckie wybijłokno" ;)
    • Gość: rainelou Re: Mieszkać na Dębcu IP: *.173.31.75.tesatnet.pl 29.12.12, 14:37
      Mieszkam na Dębcu od sierpnia, pracuję kilka lat. Nie narzekam. Sklepów wokół mnóstwo, parki i dużo emerytów. W Poznaniu jest wiele dzielnic o niespecjalnej renomie, Dębiec podobno też, ale nie uważam, żeby było tu bardziej niebezpiecznie niż gdzie indziej.
    • rejestr1 Re: Mieszkać na Dębcu 29.12.12, 17:54
      Dębiec obecnie jest zamieszkały w dużej mierze przez ludzi starszych. Jest dosyć dobrze skomunikowany z resztą Poznania (tramwaj, autobus), położony blisko autostrady (bezpośredni wjazd). Przepiękne tereny zielone - Dębina - gdzie i na spacer można się wybrać i rowerem pojezdzić. Sporo sklepów (w tym także Lidl i Biedronka), a poprzez autostradę parę minut samochodem do Auchan (Poznań Komorniki).
      Gdy w przyszłości może w końcu uporają się z koleją metropolitarną, to Dębiec ma dwa przystanki kolejowe (jeden w kierunku Wrocławia, drugi w kierunku Jarocina).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka