IP: *.tele2.pl 17.07.04, 14:32
Mamy juz ładną aleję handlową z Kupcem Poznanskim i Browarem.
Drazni mnie ta dziura na końcu ulicy, ta mgdzie ma powstać DE-PTAK
Wizualizacji było wiele, Niemcy chciali inwestowac....
Tylkko co dalej, czekają na lepsze czasy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paproch Re: DE-PTAK IP: 81.210.112.* 24.07.04, 10:24
      Ostatnio czytałem w Głosie, ze juz wchodzą archeolodzy na plac
      budowy, a zaraz po nich cięzki sprzęt budowlany.
      Inwestorem bedzie firma Poznań1Consulting.
      • Gość: Adam Re: DE-PTAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 12:00
        Kręcą się tam już jakieś koparki.
        • Gość: Jurek Re: DE-PTAK IP: 195.205.111.* 29.07.04, 14:51
          Inwestycja ma juz niebawem ruszyc, jezeli wszystko pojdzie zgodnie z planem, to
          w pazdzierniku zacznie sie kopanie fundamentow.
    • Gość: Poznaniak dePTAK - wizualizacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 12:59
      Czy ktoś zna jakąś stronę, gdzie jest prezentowana wizualizacja tego budynku?
      Pierwszy projekt wyglądał ciekawie, następny już gorzej (wedle mnie), a na czym
      stanęło?
      • Gość: wiadomosci Głos WLKP IP: *.tele2.pl 02.08.04, 16:42
        Jedną stronę ulicy Półwiejskiej otwiera imponujący gmach Starego Browaru. Za
        kilkanaście miesięcy z drugiej strony wyrośnie niezwykle efektowny gmach o
        swojsko brzmiącej nazwie ,,dePTAK''. Znajdą się w nim sklepy, biura i placówki
        bankowe.

Będzie to budynek biurowo-handlowo-usługowy z najwyższej półki, myślę że nie
        będzie ustępował swoim sąsiadom z ulicy Półwiejskiej –mówi Paweł Leszek Klepka,
        dyrektor Poznań 1. Consulting, firmy która jest inwestorem gmachu. –Jeżeli nic
        nie stanie na przeszkodzie, budowę obiektu zakończymy pod koniec 2005 roku –
        dodaje.

Jednak zanim ruszą prace przy fundamentach, najpierw trójkątną działką zajmą
        się archeologowie, którzy zbadają pozostałości stojących dokładnie w tym
        miejscu dwóch świątyń. W średniowieczu u zbiegu Półwiejskiej i Krysiewicza stał
        kościół pod wezwaniem Świętego Krzyża. Natomiast w latach 1838-41 na
        rozwidleniu obu ulic wniesiono ewangelicki kościół pod wezwaniem Świętego
        Piotra. Poznaniacy drwili z nietypowo zbudowanych dwóch kościelnych wież,
        nazywając je ,,portkami księdza''. Charakterystyczne wieże z żółtej cegły
        górowały nad placem do 1945 roku, kiedy świątynia została zburzona.

Umożliwiliśmy badania archeologiczne, bo kiedy ,,dePTAK'' stanie, już nigdy nie
        będzie można sprawdzić co kryje ziemia –tłumaczy P. Klepka.

Prace wykopaliskowe już się rozpoczęły, ziemia powoli odsłania pozostałości
        ceglanych murów. Zdaniem dyrektora Klepki budowa ,,dePTAKA'' przysłuży się i
        tak zmienionej już ulicy. To będzie zamknięcie zachodniej pierzei, która dotąd
        nie była zbyt reprezentacyjna –mówi. –Budowa Starego Browaru udowodniła, że
        przyciągający wzrok, ładny architektonicznie gmach jest w stanie przyciągnąć
        ludzi do śródmieścia. Dlatego nasz biurowiec także będzie się wyróżniał i mam
        nadzieję, spodoba się poznaniakom –dodaje P. Klepka.

Bartosz Trzebiatowski
        • Gość: kaspera Re: Głos WLKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:27
          Czy ma ktoś w końcu najnowszą wizualizację dePTAKA. Stare gdzieś mam, ale
          bardzo zależałoby mi na nowej. Z góry dziękuję.
          PZDR>
          • Gość: kaspera Re: Głos WLKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:11
            Ok. dzięki. Już mam:
            skyscrapercity.com/showthread.php?t=119190&page=1&pp=20
            www.cdf.net.pl/cdf.html
            • Gość: RAUBER dziwolągi CDF-u to masakra i skrajna porażka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 21:06
              To co obejżałem na stronie CDF to klęska estetyki, to jakby zrobić z Renatki
              Beger miss world...

Piszą że tworzą budynki w harmonii z OTOCZENIEM i człowiekiem. Ich wersja
              deptaku to parodia! Jak to pasuje do pozostałych budynków na ul. Półwiejskiej?
              To coś to jest FISTING po sam łokieć robiony dziewicy!

Czy oni się urwali z choinki? Jak to ma pasować do otoczenia? A ten dekielski
              projekt instalacji przy Bibliotece Raczyńskich to chyba był robiona na kolanie w
              MacDonaldzie. Ktoś taki nie powinien się pokazywać ze swoimi koszmarkami w
              Poznaniu!

Czy ktoś przy zdrowych zmysłach mi powie że to srebrne paskudztwo na Głogowskiej
              (w środku jest market Albert i poczta), koło skrzyżowania z Palacza i zajezdni
              MPK, jest ładne? A tym bardziej wkomponowane w otoczenie?

Rozwalili mnie po prostu, mam nadzieję że nigdzie już tych swoich gargameli nie
              ustawią. Zwłaszcza pomiędzy starym budownictwem, takim jak na Półwiejskiej.
          • Gość: Piotrek/// Re: Głos WLKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:55
            CDF ma fajne projekty.Jedno pytanko-wiecie moze gdzie one dokladnie powstana
            (moze juz powstaja?).Mam tu na mysli np. budynek Chaty Polskiej czy Protelu
            (wpisano termin realizacji na 2004 rok).
            • Gość: gość Re: Głos WLKP IP: *.verbdomena.skarbka / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 16:40
              nie powstaną - Chata Polska już się wprowadziła, wybrali inny projekt
              a protel plajtuje/splajtował

pozdro
              • Gość: Przemo Re: Głos WLKP IP: *.tele2.pl 17.09.04, 17:23
                Kiedy ci archeolodzy się wyniosą z tego placu.?????????
                Coś mi sie wydaje że do końca roku koparki tam nie zaobaczę. A szkoda....
            • Gość: RAUBER Re: Głos WLKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:14
              fajne?
              człowieku uderzyłeś się w głowę?

widziałeś ich projekt dePTAKu? przecież to się nijak ma do otoczenia, za cholerę
              nie jest wkomponowane ani tym bardziej nie jest utrzymane w tym samym stylu co
              cała ulica.

A widziałeś tego blaszanego gniota na Głogowskie/Palacza? Chyba nie powiesz mi
              że pasuje do otoczenia.
              • Gość: łuki Re: Głos WLKP IP: *.icpnet.pl 19.09.04, 19:48
                Ostateczny projekt deptaku jest dobry (ten na ich stronie)
                Centum Górczyńskie to faktycznie porażka, ale mają też bardzo dobre
                zrealizowane projekty jak PGK I i II oraz Futura
                • Gość: RAUBER Re: Głos WLKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:15
                  ok, Futura tworzy swoją okolicę i lepiej wygląda ona niż okoliczne zabytki
                  komunizmu :)
                  choldzi o to żeby budynki dopasować a nie, zeby miasto wyglądało jak miasto, a
                  nie jak choinka bożonarodzeniowa
    • tomajh ruiny koscioła 20.09.04, 11:30
      Wiadomo, bedzie fajnie i ładnie na Półwiejskiej jak skończą się budowy,
      remonty. Jednak ostatnio przechodząc koło Starego Marycha zajrzałem na plac
      budowy. Szczerze mówiąc, kiedy zobaczyłem ruiny (czyt.: resztki) tego kościoła,
      to zrobiło to na mnie ogromne wrażenie: stare kolumny, prezbiterium, wszystko
      tak wyglądające, ze można by sobie wyobrazić jak ten kościół wyglądał w środku
      w całej okazałości. Z jednej strony poczułęm żal, że ten kawałek historii
      zostanie zrównany do końca z ziemią. Z drugiej jednak strony wiem, że te ruiny
      nikomu sie nie przydadzą, nie są nikomu potzrbne, a nowe budynki, które coraz
      gęsciej wyurastają w Poznaniu, zmieniają oblicze naszego miasta, mam nadzieję
      że na lepsze..
      • Gość: wredny_dupek Re: ruiny koscioła IP: *.crowley.pl 20.09.04, 12:02
        Gdzieś kiedyś czytałem, że w nowym budynku na parterze ma być szklana podłoga, przez którą będzie można oglądać resztki tego kościoła.
        • tomajh Re: ruiny koscioła 20.09.04, 16:22
          to by było super rozwiązanie, ale wątpie czy to możliwe
          • Gość: pro4000 Re: ruiny koscioła IP: 217.153.146.* 28.09.04, 17:39
            Jak tam zaglądałem to też myślałem o takim rozwiązaniu - super by było jakby
            tak zrobili1
            • Gość: invest Re: ruiny koscioła IP: *.idea.pl 17.10.04, 12:05
              De-Ptak to super ionwestycja a Wy potraficie tylko krytykowac ze to wam sie nie
              podoba i tamto...inwestorem nie sa niemcy tylko jeden z poznanskich biznesmenow
              posiada wiekszosc akcji(i to nie kulczyk).budynek ma stanac do konca listopada
              2005.
              • Gość: Piotrek/// Re: ruiny koscioła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 14:33
                Coś cicho sie zrobiło wokół dePtaku.Przechodziłem tam niedawno pare razy
                i...nic.Żywego ducha tam nie ma.I jak w końcu zbuduja tam coś czy ten płot
                będzie tak straszyć przez lata?
                • Gość: P.B Re: ruiny koscioła IP: 83.238.134.* 24.12.04, 17:12
                  a co ma być? w taką pogodę archeolodzy w ziemi mają grzebać? no zastanówmy się
                  trochę ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka