Dodaj do ulubionych

Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za to...

19.02.13, 22:27
I jak zwykle pseudo specjaliści dali popis swojej głupoty. 70 decybeli to latem w parku jest głośniej jak śpiewają ptaki to co może wszystkie wybić coby miłośników ciszy nie narażać na stres. I może by jeszcze ktoś dodał, że negatywny wpływ ma długotrwałe przebywanie w takim hałasie a nie chwilowe. Mieszkam całkiem blisko lotniska w Krzesinach, a pracuję jeszcze bliżej jakoś te starty głowy mi nie urwały, a ich ilość nie jest powalająca bo jak to u nas brak kasy na paliwo - poszła na nagrody i medale za pierdzenie w stołki. A 90% tych którym to tak bardzo przeszkadza to ci, którzy liczą na łatwą kasę za "debilne" odszkodowania. Oba lotniska w Poznaniu istnieją od długich dziesięcioleci jak im przeszkadza hałas to mogli się przy nich nie budować, siłą nikt ich tam nie osiedlał.
Obserwuj wątek
    • soyokaze Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za 19.02.13, 22:36
      Tak zupełnie poważnie, to może po prostu masz uszkodzony słuch? Większość ludzi z ubytkiem nawet nie zdaje sobie z tego sprawy.
    • szmecierecie Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za 19.02.13, 23:05
      szparag75 napisał:

> I jak zwykle pseudo specjaliści dali popis swojej głupoty. 70 decybeli to latem
      > w parku jest głośniej jak śpiewają ptaki to co może wszystkie wybić coby miłoś
      > ników ciszy nie narażać na stres. I może by jeszcze ktoś dodał, że negatywny wp
      > ływ ma długotrwałe przebywanie w takim hałasie a nie chwilowe. Mieszkam całkiem
      > blisko lotniska w Krzesinach, a pracuję jeszcze bliżej jakoś te starty głowy m
      > i nie urwały, a ich ilość nie jest powalająca bo jak to u nas brak kasy na pali
      > wo - poszła na nagrody i medale za pierdzenie w stołki. A 90% tych którym to ta
      > k bardzo przeszkadza to ci, którzy liczą na łatwą kasę za "debilne" odszkodowan
      > ia. Oba lotniska w Poznaniu istnieją od długich dziesięcioleci jak im przeszkad
      > za hałas to mogli się przy nich nie budować, siłą nikt ich tam nie osiedlał.

Prawdę rzeczesz! Ponad ćwierć wieku mieszkałem dwa kilometry od końca pasa startowego i ten hałas nigdy mi nie przeszkadzał tak bardzo jak teraz tramwaje i samochody na Wildzie!
      • Gość: abca Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za IP: *.icpnet.pl 19.02.13, 23:31
        szmecierecie napisał:
        > Prawdę rzeczesz! Ponad ćwierć wieku mieszkałem dwa kilometry od końca pasa star
        > towego i ten hałas nigdy mi nie przeszkadzał tak bardzo jak teraz tramwaje i sa
        > mochody na Wildzie!
        >

a ten jak zwykle pisze bzdury, w które i tak nikt nie uwierzy.
        co za żałosny kolo :D :D :D
        • szmecierecie Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za 19.02.13, 23:48
          Gość portalu: abca napisał(a):

> szmecierecie napisał:
          > > Prawdę rzeczesz! Ponad ćwierć wieku mieszkałem dwa kilometry od końca pas
          > a star
          > > towego i ten hałas nigdy mi nie przeszkadzał tak bardzo jak teraz tramwaj
          > e i sa
          > > mochody na Wildzie!
          > >
          >
          > a ten jak zwykle pisze bzdury, w które i tak nikt nie uwierzy.

No cóż, wierzyć nikt nie ma obowiązku :-)
        • leszekes Mnie tam hałas nie przeszkadza 20.02.13, 06:10
          a mieszkam koło lotniska na Ławicy. Nigdy nie przeszkadzał. Słuch też mam świetny jakby co.
          • Gość: abca Re: Mnie tam hałas nie przeszkadza IP: *.icpnet.pl 20.02.13, 07:12
            leszekes napisał:

> a mieszkam koło lotniska na Ławicy. Nigdy nie przeszkadzał. Słuch też mam świet
            > ny jakby co.

spoko ty jesteś podobnym świrem jak szeremecie więc i w twoje kłamstwa nikt już nie wierzy :)
            • Gość: piotr Re: Mnie tam hałas nie przeszkadza IP: *.superkabel.de 20.02.13, 09:04
              a może podzielisz się z nami wiedzą gdzie mieszkasz i jak bardzo ci ten chałas przeszkadza?

aczkolwiek są różne natręctwa, więc może faktycznie coś jest na rzeczy i może przydało by się przejść do psychiatry?

ja jestem z Głuszyny i pamiętam jeszcze czasy jak 'SU'ki' latały (F16, nie są od nich głośniejsze) i też mi to nie przeszkadzało (albo inaczej: szło się przyzwycxaić) a nijakich wad słuchu u mnie nie wykryto

tak, że może dotrze do twojego ograniczonego rozumku, że inni ludzie mogą się różnić od ciebie, np w kwestii reagowania na niektóre dźwięki - uwierz mi naprawdę! i tak wiem, to musi być szok, i ten ucisk pod czaszką ...
        • xaliemorph Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za 20.02.13, 09:55
          Powiem Ci tak. Mieszkałem może nie tak blisko lotniska ale zawsze słyszałem samoloty jak latały. Teraz mieszkam w bloku gdzie z balkony mam skrzyżowanie ulic. I co? Hałas samochodów jest ZDECYDOWANIE BARDZIEJ UCIĄŻLIWY !!! Tak, podnoszę głos bo latem muszę siedzieć przy zamkniętych oknach i drzwiach balkonowych bo czasem ten hałas już tak irytuje że nie idzie wytrzymać. Latające sporadycznie F-16 z racji kiepskich finansów polskiego wojska to wręcz błoga cisza leśna wobec ciągłego warkotu silników spod okna. Muszę jeszcze przypomnieć gdyby co niektórzy mieli krótką wybiórczą pamięć iż Su-22 za czasów świetności hałasowały zdecydowanie częściej i były równie głośne tylko za komuny nikt jakoś dziwnym trafem nie protestował. Naprawdę głośno to mają głównie mieszkańcy Marlewa. Z tym to się zgodzę choć jednocześnie nie zapominałbym o mieszkańcach Przeźmierowa spod Ławicy. Bo mówi się o mieszkańcach Poznania jak wszędzie poza była cisza jak makiem zasiał. Tyle że co do Marlewa to część tych krzykaczy z pełną świadomością się tam osiedliła a teraz krzyczą najgłośniej. Taka mentalność trolla.
    • Gość: ercu Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.13, 00:40
      A 90% tych którym to tak bardzo przeszkadza to ci, którzy liczą na łatwą kasę za "debilne" odszkodowania. Oba lotniska w Poznaniu istnieją od długich dziesięcioleci jak im przeszkadza hałas to mogli się przy nich nie budować, siłą nikt ich tam nie osiedlał.
      Gdyby nie to, że lotnisko było "wygaszane" od chyba roku 86' kiedy to podpisano umowę na ten temat, to nikt by sie tam nie pchał. NIK o ile sie nie myle znalazl te umowę. Ale "generały" chciały mieć blisko do miasta... no to mają, zatruwajac ludziom życie nie tylko w bezposrednim sąsiedztwie, ale i dalej na podejsciach do lądowania i wznoszenia.
      To chyba najbardziej debilna decyzja jaka podjeto, by usytuować lotnisko F-16 w pobliżu CENTRUM miasta. Mieszkam co prawda w druga stronę, ale teraz naszym "genialnym strategom lotniczym" PRZYPOMNIAŁO się, że gdzieś trzeba by zrzucać gondole z wyposażeniem w razie awarii F-16 no i zazyczyli sobie całkiem spory kawal terenu, w poblizu mojej wioski. Mieli siedzieć w Powidzu gdzie odległości lotniska od wiosek wieksze, żadnego większego miasta w bezposredniej bliskości, kupa miejsca do zrzucania uszkodzonych klamotów, ale nie, do rozrywek za daleko... lepiej stwarzać niebezpieczeństwo w granicach miasta, jak spadna komuś na łeb w Poznaniu pewnie bedziemy ich "kochać" jeszcze bardziej.
      Wiadomo, lotnicy, byle było dużo światełek w kabinie, myslenie zgoła ptasie.
    • kosztorysik Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za to... 20.02.13, 04:15
      Akurat wczoraj bodajże na którymś Discovery mówili, że startujący odrzutowiec to minimum 120 decybeli a nie 100. Dodam, że w tych wartościach 20 dB to ogromna różnica (kilkukrotnie głośniej!).
      • Gość: www Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.13, 07:25
        Discovery-bardzo wiarygodne źródło, ale chyba tylko dla odmóżdżonych amerykanów...
      • Gość: Maciek Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za IP: *.ip.netia.com.pl 20.02.13, 08:55
        Na pasie startowym pewnie 120 dB będzie. Tutaj prawdopodobnie była mowa o poziomie hałasu mierzonym w pobliżu zabudowy (spadek z odległością) a w dodatku, w domyśle mówi się o dBA, a nie dBSPL.

Do przetwarzania informacji z Discovery potrzebna jest jeszcze podstawowa wiedza z danej dziedziny ;)
        • lukask73 Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za 20.02.13, 11:07
          Gość portalu: Maciek napisał(a):

> a w dodatku, w domyśle mówi się o dBA, a nie dBSPL.

dB(A) jest zmodyfikowaną skalą dB(SPL). W tym wypadku nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia, bo hałas (szum) z samolotu pokrywa w przybliżeniu równomiernie całe pasmo słyszalne.

Tak czy siak, 120, a nawet 100 dB, niezależnie od skali, jest nieprzyjemne i niezdrowe.
    • Gość: Pandor Samoloty głośne? IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.13, 07:06
      Szok !!!
    • fredtraw Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za to... 20.02.13, 07:27
      NAJPIERW NA KRZESINACH BYŁO LOTNISKO A PÓŹNIEJ POWSTAŁY OSIEDLA MIESZKANIOWE, WIEC PO CO TO CAŁE LARUM ( TANIE DZIAŁKI BYŁY ) MALKONTENCI SAMI UDERZCIE SIĘ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • szmecierecie Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za 20.02.13, 08:14
        fredtraw napisał:

> NAJPIERW NA KRZESINACH BYŁO LOTNISKO A PÓŹNIEJ POWSTAŁY OSIEDLA MIESZKANIOWE, W
        > IEC PO CO TO CAŁE LARUM ( TANIE DZIAŁKI BYŁY ) MALKONTENCI SAMI UDERZCIE SIĘ W
        > PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie do końca. Wsie: Minikowo, Marlewo, Garaszewo powstały na długo przed budową lotniska i na terenie, na którym kiedyś się znajdowały jest sporo domów sprzed 1941 roku. Jest piękne zdjęcie lotnicze z 1944 roku przedstawiające Krzesiny i okolice www.303rdbg.com/pp-posen.jpg Domki obecnego Marlewa można policzyć na palcach.

Przeważająca większość zabudowy pochodzi z lat 70 i 90 ubiegłego wieku, a więc już po wybudowaniu lotniska.

Śmieszą mnie żale "ekologicznych" mieszkańców, którym nie przeszkadzało spuszczać ścieków do niepodłączonej kanalizacji w ulicy Czernichowskiej i jednocześnie domagać się "ciszy i spokoju" obok lotniska istniejącego ponad czterdzieści lat.

ps. Pozdrawiam serdecznie p. Małeckiego z byłego stowarzyszenia "Ekologiczne Marlewo" i chciałem się spytać dlaczego już nikt w nim nie działa?
        • szmecierecie Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za 20.02.13, 08:16
          szmecierecie napisał:

> Śmieszą mnie żale "ekologicznych" mieszkańców, którym nie przeszkadzało spuszcz
          > ać ścieków do niepodłączonej kanalizacji w ulicy Czernichowskiej i jednocześnie
          > domagać się "ciszy i spokoju" obok lotniska istniejącego ponad czterdzieści la
          > t.

Oczywiście chodziło o lotnisko istniejące ponad sześćdziesiąt lat :-)
    • Gość: OU Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za IP: *.icpnet.pl 20.02.13, 08:10
      Mieszkam w Borówcu i jak EFki latają to je dobrze słychać ale bez przesady nie jest to hałas długotrwały i jakoś specjalnie dokuczliwy. Może się przyzwyczaiłem ale nie przeszkadza mi on zupełnie no i nie ma nawet porównania do uciążliwości ciągłego hałasu jaki generowany jest przez samochody i tramwaje w mieście. Tak że bez przesady :) nigdy bym się w sumie nie przeprowadził z powrotem do centrum. A jak wybierałem lokalizację domu to dokładnie wiedziałem jak wygląda sprawa lotniska, lotów itp byłem, słuchałem, sprawdzałem itp. i uważam że żadne odszkodowania nikomu kto wybudował się w tej okolicy się nie należą. Lotnisko było wcześniej i każdy powinien sprawdzić przed budową lub kupnem działki z czym się to wiąże, a nie burzyć się po fakcie.
    • Gość: Bąbel Profesorze Makarewicz - zapraszam do szkół IP: *.icpnet.pl 20.02.13, 08:59
      Moje dzieci w domu krzyczą. Dlaczego?
    • xaliemorph Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za to... 20.02.13, 09:45
      Nagłówek jak z Faktu albo jakby naukowcy byli co najmniej debilami. To jak cichy ma być startujący myśliwiec? Napisane zostało to w takim tonie jakby co najmniej domagano się założenia tłumików wojskowym samolotom odrzutowym co wiem jest jakimś absurdem.

Pytanie należy zadawać w drugą stronę. Skoro to generuje taki hałas to dlaczego tak uciążliwy lokator jak wojskowa baza lotnicza nadal mieści się w granicach miasta? To jest logiczne pytanie. Pomimo iż wiem że wojsko się nie wyprowadzi gdyż zbyt wielkie pieniądze tam zainwestowano. By trzeba obmyśleć plan i strategię skąd zebrać finanse na wyprowadzkę wojska z Krzesin wypłacając mu rekompensatę za poniesione inwestycje. Przecież niedogodności dla mieszkańców wynikłe z hałasu są jak najbardziej policzalne (spadek wartości działek, mieszkanie w szkodliwych warunkach etc.). Co innego że wielu tych najbardziej krzykliwych mieszkańców w szczególności z Marlewa z premedytacją kupiło te działki doskonale wiedząc co mieści się za płotem.Ale oni kupili to teraz całe społeczeństwo (w podatkach) ma się im dokładać do spadku wartości działki gdzie z pełną świadomością je kupowali wiedząc że tak będzie. Takie trolle społeczne.

Tak czy siak najchętniej bym widział przeprowadzkę na Krzesiny cywilnego lotniska Ławica. Co prawda lokalni mieszkańcy symboliką diabła z megafonem teraz namaściliby cywilne samoloty pomimo że mniej hałasują od wojskowych myśliwców ale jak z trollami inaczej żyć. Jednakże przeprowadzka byłaby bardzo pozytywna dla mieszkańców miasta i okolic ze względu na bardzo dobrą lokalizację pod kątem komunikacyjnym. Róbmy dobrze większości a nie paru krzyczącym typom spod płotu. Tylko niestety niekoniecznie nawet zabudowa i sprzedaż terenów inwestycyjnych po lotnisku Ławica, także wchłonięcie licznych ogródków działkowych wokół, tworząc nową dzielnicę Ławica dałaby wystarczająco dużo funduszy by sfinansować i rekompensatę i przeprowadzkę czyli budowę terminali etc. Za dużo zainwestowano w obecny stan. Wojsko w Krzesiny a Poznań w Ławicę (terminale, droga etc.). Ale nie oznacza to iż w strategicznym wieloletnim planie inwestycji miejskich nie można tego tematu podjąć.
      • Gość: tia... Re: Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za IP: 42.62.10.* 20.02.13, 10:22
        Myśliwiec w mieście ma być cichy - ma go w ogóle nie być!
        Sam mieszkam blisko Ławicy (okolice krzyżówki Bukowska/Polska). I o ile normalnych samolotów praktycznie nie zauważam (no może poza czarterami o trzeciej w nocy), o tyle złom-16 nie dość, że hałasuje (choć to delikatne określenie) jak organy piekła przelatując nade mną, to jeszcze ci geniusze na końcu pasa na Ławicy odhodzą na dopalaczach... Plus mają manię latania dwójkami, trójkami... Brawa dla geniuszy za konia trojań... przepraszma, krzesińskiego w centrum miasta....
    • lukask73 70 a 100 20.02.13, 10:59
      szparag75 napisał:

> I jak zwykle pseudo specjaliści dali popis swojej głupoty. 70 decybeli to latem
      > w parku jest

Sam jesteś pseudospecjalistą. Różnica mocy hałasu między 70 i 100 dB jest 1000-krotna (tysiąckrotna). Sam sobie siedź w pomieszczeniu, gdzie masz 100 dB. Możesz szkodzić sobie, zresztą niewykluczone, że już masz uszkodzony słuch, jak tak o niego (nie) dbasz.
      • kosztorysik Re: 70 a 100 20.02.13, 13:13
        70 dB a 73 dB to 2-krotnie głośniej. To taka sztampowa miarka.
        • lukask73 Re: 70 a 100 21.02.13, 10:28
          > To taka sztampowa miarka.

To subiektywne wrażenie natężenia.
          Jednak na zdrowie oddziałuje ciśnienie, które można popularnie zobrazować mocą akustyczną.

Chyba jest różnica, czy w ucho wali ci 1 W (notabene to i tak bardzo dużo) czy 1000 W.
        • lukask73 Re: 70 a 100 21.02.13, 10:30
          kosztorysik napisał:

> 70 dB a 73 dB to 2-krotnie głośniej. To taka sztampowa miarka.

3 dB to 2-krotnie głośniej. 30 db to 2 do potęgi 10 głośniej czyli 1000-krotnie.
    • andrzej_s_1 Akustycy: startujący F16 to 100 decybeli! Za to... 20.02.13, 12:21
      Cokolwiek by powiedzieć o bazie Poznań-Krzesiny, o mieszkańcach Marlewa, itd. to jedno jest pewne: usytuowanie dużej bazy wojskowych myśliwców na terenie dużego miasta nie mieści się w standardach cywilizowanego świata, i nie jest tu istotne, że lotnisko istnieje od lat 40-tych i działało za komuny. Dzisiaj istnieje tendencja do odsuwania lotnisk od centrów miast (vide np. Berlin), i jest to tendencja słuszna. F-16 robią potworny hałas, co niektórzy na tej liście potwierdzili. Stanowią też duże zagrożenie dla zdrowia i życia mieszkańców (szkodliwe ultra- i infradźwięki, możliwość wypadku lotniczego, zrzuty paliwa). Dlatego powinno się sporządzić długofalowy plan wyprowadzenia bazy z Poznania. Pytanie, co zrobić na miejscu bazy jest pytaniem otwartym, wymagającym rzetelnej analizy.
    • Gość: Wirar Cwaniacy kupili sobie domy za pół ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.13, 18:55
      A teraz marudzą, że głośno. Ale jak będzie wojna to ich domy trzeba piersze zbombardować, to im zaczą F16 pasować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka