whitenabuchodonozor 07.03.13, 09:37 a w tym czasie dzielne charty Klimczewskiego wystawiały mandaty za przejście na czerwonym na nieczynnej ulicy przed akwarium targowym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanalizatorio Pajace. Nad czym myślą? 07.03.13, 10:50 Przejście dla pieszych i to przy szkole. Rzecz święta i kierowca ma obowiązek przewidywać sytuację, zwłaszcza gdy ktoś zmierza w stronę przejścia (nawet jeśli dziecko biegło to nie spadło z księżyca). Pajace niech dalej polują na pieszych a biednego chłopca niech wskażą jako winnego i każą płacić za wgniot na masce. Ot i będą porządki Klimczewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hectormartinez Samochód potrącił dziesięciolatka. Na pasach 07.03.13, 11:11 Od 5 lat jeżdżę tamtędy codziennie do biura i naprawdę dziwię się, że jeszcze nikt na tym przejściu nie zginął! Scenariusz jest zawsze taki sam – jadę Poznańską i skręcam w prawo w Kochanowskiego, często rano idą przez przejście do szkoły dzieci i zatrzymuję się odpowiednio wcześnie aby je przepuścić – w tym momencie ZAWSZE, dosłownie ZAWSZE śmiga obok mnie lewym pasem jakieś inne auto nawet nie zwalniając!!! Po kilku takich akcjach przestałem się zatrzymywać przed tym przejściem i przepuszczać dzieciaki, bo stwierdziłem iż paradoksalnie stwarza to dla nich większe niebezpieczeństwo – wchodzą wtedy na jezdnię prosto pod koła auta jadącego lewym pasem. Zastanawiałem się już dlaczego akurat na tym przejściu jest taka masakra, że jak skręcam w Kochanowskiego i przepuszczam pieszego to na lewym pasie nikt się nie zatrzymuje – nigdy! Za takie akcje z tego co pamiętam jest min. 500 zeta i 10 pkt, także idealne miejsce dla Policji na trzepanie kasy, zwłaszcza iż z KWP daleko nie mają. BTW przejeżdżałem dzisiaj tamtędy kilka minut po wypadku i z ustawienia aut wnioskuję, iż scenariusz był podobny – samochód na prawym pasie zatrzymał się przepuścić dzieciaka, ten wszedł na pasy i dostał strzała od kierowcy z lewego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kubapal Re: Samochód potrącił dziesięciolatka. Na pasach 07.03.13, 11:28 NIGDY nie widziałem w Poznaniu patrolu słusznie karzącego kierowców wyprzedzających na przejściu dla pieszych, natomiast blisko mojego domu (w centrum miasta) w ciągu kilku lat doszło do dwóch podobnych wypadków... No ale mamy w końcu znakomitego oberpolicjanta drogówkowego: paluszkiewicz.blogspot.com/2013/02/jozef-klimczewski-milicjant-roku.html Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Samochód potrącił dziesięciolatka. Na pasach 07.03.13, 13:25 Bardzo ważny i trafny wpis! Podobnie NIGDY nie widziałem sytuacji, w której kierowca dostałby mandat za wymuszenie pierwszeństwa na pasach. Idiotyczne czajenie się na pieszych w miejscach, gdzie nie ma żadnego zagrożenia i brak zaangażowania tam, gdzie jest ono potrzebne - to kompromitacja poznańskiej (powiedzmy uczciwie - nie tylko poznańskiej, policji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciuś Re: Samochód potrącił dziesięciolatka. Na pasach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.13, 14:47 obok tej szkoły przechodzę dziennie po kilka razy ale ma Pan rację '' hartów '' pana klimczewskiego nie widziałem tam nigdy, a za to na kraszewskiego czatując na skręcajęcych w lewo stoją ciągle. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szuwarek Re: Samochód potrącił dziesięciolatka. Na pasach IP: *.masergy.com 07.03.13, 14:55 Trzeba tam postawić światła. A najlepiej i najbezpieczniej zlikwidować to i inne niepotrzebne przejścia dla pieszych! Piesi do nory, a nie się panoszą po ulicach. Kto normalny takie coś widział, żeby pieszy szczur chodzi po chodniku. Skandal!!! Wolności się zachciało pieprzonym plebejuszom, szwendać to się mogą po centrach handlowych, a nie po ulicy między szlachtą w samochodach. Klimczewski - doprowadź tę chołotę do pionu, bo na za wiele sobie pozwalają!! Odpowiedz Link Zgłoś
mojeon Samochód potrącił dziesięciolatka. Na pasach 07.03.13, 18:18 Milicjant Klimczewski nic nie zrobi w tej sprawie. Mało medialne dla niego, nie mógłby sie wykazać. Żenująca z niego istota. Odpowiedz Link Zgłoś
mjetker GDZIE? ja sie pytam GDZIE go potracil? 07.03.13, 19:03 qwa, kto pisze te artykuly? ul poznanska jest w kazdej miescinie w wielkopolsce wiec GDZIE doszlo do tego wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: GDZIE? ja sie pytam GDZIE go potracil? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 20:01 Przecież napisali, że w Wolbromiu! Odpowiedz Link Zgłoś
nietakmabyc Samochód potrącił dziesięciolatka. Na pasach 07.03.13, 20:06 Winę ponoszą wszyscy: od instruktorów jazdy, którzy źle uczą, poprzez urzędników preferujących auta, po dziennikarzy, którzy zawsze stoją po stronie kierowców, chociażby w ostatniej akcji przeciwko radarom. Przejście dla pieszych to rzecz święta, a dzieci w ruchu drogowym powinny być pod szczególną ochroną. Potrącić dziecko na pasach to podwójna odpowiedzialność kierowcy! W wielu krajach widziałam w okolicach szkół dodatkowe ograniczenia szybkości, duże plakaty, banery zwracające uwagę na to, że tędy chodzą dzieci. Zróbmy to też, bo szansa, że się polskich kierowców wychowa do poziomu np. zachodniego, jest nikła (wszystkich ostrożnych, mądrych kierowców przepraszam). Odpowiedz Link Zgłoś