yan.nick 02.04.13, 09:20 Poznań - to złe miejsce na taki pomnik? Takie stwierdzenie byłoby chyba najwłaściwsze. Wystarczy ten w Swiebodzinie, rzucający cień na Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leszekes Jedyne dobre miejsce to Pola Lednickie 02.04.13, 10:02 Tylko tam będzie pasował. Oczywiście jeżeli nie będzie stał nad samym jeziorem, bo wówczas zepsuje krajobraz. Niech stoi zaraz za parkingiem. Jako brama wejściowa do bramy-ryby. Co dwie bramy to nie jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva To całkiem dobry pomysł IP: *.centertel.pl 02.04.13, 10:16 Co prawda w Imiołkach (Lednica jest po drugiej stronie jeziora) siedzi już na kamieniach jeden strapiony i skromny Jezusek, ale można przecież go zastąpić monumentem a tego strapionego sprzedać. Na pewno każda parafia chętnie go kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
arteventy Re: To całkiem dobry pomysł 18.08.13, 21:23 Będzie to co ma być :) Ale zawsze znajdą się tacy którym to nie będzie odpowiadać, nie ważne co się wydarzy,tacy są ludzie urodziny dla dzieci Poznań Jak chcesz się ubawić zobacz w link poniżej warto obejrzeć, zobacz sam: imprezy dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 urodziny 27.12.13, 09:57 arteventy napisał: > urodziny dla dzieci Poznań Przedrostek super pisze się łącznie z rzeczownikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Jędrzejewski: Nie dla pomnika Wdzięczn. nad Maltą IP: *.icpnet.pl 12.01.15, 16:50 poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,17239025,Jakub_Jedrzejewski__Nie_dla_pomnika_Wdziecznosci_nad.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Pomnikiem po oczach ! IP: *.icpnet.pl 02.04.13, 10:13 Lokalizacja nad Maltą dla tego pomnika jest wysoce niestosowna i już mniejsze znaczenie mają kwestie zgodności z literą prawa, czy zdrowym rozsądkiem. No i ten plac dla działań religijnych w otwartej przestrzeni wspólnej, jak by kościołów i takich placów w Poznaniu brakowało? To po prostu wejście buciorami w przestrzeń publiczną, pomnikiem po oczach, krzyżem po głowach. To nie uchodzi ludziom Kościoła pod przywództwem Franciszka. Jak już jakaś grupa obywateli koniecznie chce, zawracać Wisłę kijem, to jest tyle innych bardziej stosownych miejsc dla postawienia (rekonstrukcji) tego pomnika, choćby na błoniach pomiędzy Nowymi Zawadami , czy Chemiczną a Wartą, od strony mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Ostrów Tumski za ogródkami działkowymi i torami IP: *.centertel.pl 02.04.13, 10:29 W miejscu, gdzie styka się Warta z Cybiną. Miałam tam kiedyś małą działeczkę. Mógłby chronić z tego miejsca Poznań przed powodziami. Po kilkunastu, czy kilkudziesięciu sezonach moglibyśmy się przekonać, czy jest coś wart i na 200 lecie odzyskania niepodległości zadecydować, czy chcemy go jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Powódź 02.04.13, 10:47 Gość portalu: Eva napisał(a): > W miejscu, gdzie styka się Warta z Cybiną. Miałam tam kiedyś małą działeczkę. M > ógłby chronić z tego miejsca Poznań przed powodziami. Chyba żartujesz. Może zbudujmy go nad samą Wartą (dosłownie). Woda przepływałaby pod arkadami (potrzebna byłaby malutka modyfikacja), niczym sto lat temu przez wielką i małą śluzę. Tylko że wtedy to było wręcz przyczyną powodzi, a nie ochroną przed nią. Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Powódź 02.04.13, 11:11 Mi się wydaje, że to tylko kwestia wielkości. Gdyby wybudować go ze trzy razy większym od oryginału to woda Cybiny pod nim mogłaby popłynąć. Ta rzeczka nie jest szeroka a woda tam płynie leniwie. Turyści mieliby dodatkową atrakcję a działkowicze skrót na Śródkę. Trzeba by tylko obok zrobić chodniczek z barierkami. Zapewniam ciebie, że nigdzie w Polsce takiego mostu by nie mieli. Sorka. Chciałem napisać pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Powódź IP: *.30.250.88.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.04.13, 11:48 A w środku parking, wc, i sklep z pamiątkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurkot Re: Powódź 02.04.13, 12:56 (...) i schody na samą górę, albo nawet winda Parking i WC to obok. Nie zapominaj, że na samym dole będzie chodził po wodzie sam Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Powódź IP: *.icpnet.pl 08.04.13, 01:08 Jaja sobie robicie, a ONI zniszczą tę przestrzeń stawiając tam ten pomnik. Trzeba bronić naszej wspólnej przestrzeni przed jej zawłaszczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Powódź 02.04.13, 15:11 masterone napisał: > Mi się wydaje, że to tylko kwestia wielkości. Gdyby wybudować go ze trzy razy w > iększym od oryginału to woda Cybiny pod nim mogłaby popłynąć. Ta rzeczka nie je > st szeroka a woda tam płynie leniwie. Oto zdjęcie, na którym widać jak leniwie płynie, jak zawęzi się światło koryta. Śluza znajdowała się w miejscu, gdzie ostatnio wybudowano kładkę do ICHOT, nieco poniżej Mostu Śródeckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: W miejscu, gdzie styka się Warta z Cybiną IP: *.icpnet.pl 23.12.13, 17:54 Postawić Jezusa na warcie? Sprytnie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Radny: Malta to zła lokalizacja dla pomnika Wdz... 02.04.13, 11:13 Takie miejsce gdzie sacrum spotyka sie z profanum a oba maja zabarwienie patriotyczne to Cytadela, tam sie jeszcze niejedno zmiesci a miejsca tez dosc na ewentualne zgromadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Ja bym tam poparł pomysł z Imiołkami 02.04.13, 11:25 Ojciec Góra by się ucieszył z nowego Jezusa, bo ten którego ma jest skromniutki taki, zafrasowany. Infrastruktura tam jest wspaniała. Wymarzona wręcz do uroczystości patriotyczno - religijnych, albo odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapela N. Re: Ja bym tam poparł pomysł z Imiołkami IP: *.icpnet.pl 28.10.13, 13:04 Biedrusko też byłoby niezłe; Pan Bóg, wiadomo, kule nosi - a tam (niejeden) człowiek dużo strzela... Odpowiedz Link Zgłoś
kleha Radny: Malta to zła lokalizacja dla pomnika Wdz... 02.04.13, 11:59 Można by zrobić wspomniany pomnik na kołach lub płozach wtedy katolicy mogli by go przepychać/przeciągać raz do Świebodzina, raz pod bramę rybną. Mogli by z nim pomknąć do Watykanu. A jak by zaparkowali w miejscu niedozwolonym to i straż miejska by zarobiła. W pół maratonie mogli by wystartować albo jakimś rajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurkot Re: Radny: Malta to zła lokalizacja dla pomnika W 02.04.13, 12:58 a żeby to wyglądało poważnie, to powinni ciągnąć go we włosienicach i biczować wzajemnie jako w średniowieczu bywało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: powinni ciągnąć go we włosienicach i biczować IP: *.opera-mini.net 18.08.13, 18:52 Do Częstochowy i z powrotem! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Radny: Malta to zła lokalizacja dla pomnika W IP: *.play-internet.pl 02.04.13, 13:53 A ja mam wątpliwości, czy we współczesnym Poznaniu jest miejsce na odbudowę kopca wolności upamiętniającego powstanie wielkopolskie. Takim miejscem na pewno nie są tereny rekreacyjne nad Maltą. Niestety stało się...czyżby dziadek radnego nawalił ? Odpowiedz Link Zgłoś
olesik Re: Radny: Malta to zła lokalizacja dla pomnika W 02.04.13, 14:20 Kopiec Wolności nie został odbudowany do końca. Aby dokończyć jego odbudowę potrzebne są pieniądze. Może warto by je znaleźć, ponieważ z wierzchołka byłby ładny widok na jezioro Maltańskie. Inna sprawa, że Kopiec Wolności nie jest inwestycją kontrowersyjną, dzielącą społeczeństwo i jątrzącą. W zasadzie istnieje zgoda co do potrzeby jego odbudowy. Jednak zgoda nie sięgająca do kieszeni. Co innego Pomnik Wdzięczności, kiedy nie wiadomo tak naprawdę za co mamy być wdzięczni. Wolność wywalczyliśmy sobie sami. Nie ja, bo jestem za młody, ale nasi przodkowie przelewali za nią krew. Jezus nic nam nie dał, jeśli nie liczyć roku 1939 i koszmarnych lat okupacji hitlerowskiej a następnie dyktatury proletariatu. Poznaniacy postawili Jezusowi pomnik w roku 1932 a już 7 lat później wybuchła wojna, która zmiotła go przy pomocy tych, których wybrał do tego dzieła zniszczenia. Czyżby chodziło o ukaranie mieszkańców Poznania za bałwochwalstwo? Jezus nie chciał tego pomnika? Jeżeli nie chciał to trzeba uszanować wolę wszechmocnego i nie należy go odbudowywać nigdzie. Był, nie zapisał się w pamięci mieszkańców to i nikt za nim nie tęskni poza garstką ludzi, którzy nie mając nic pożytecznego do roboty zajmują się bzdurami, kiedy w Poznaniu tyle biedy i ważniejszych spraw do załatwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: lepiej dokończyć odbudowę Kopca IP: *.bb.dnainternet.fi 27.10.14, 18:53 O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiepski Re: lepiej dokończyć odbudowę Kopca IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.14, 19:02 Skuteczność uciekania się pod opiekę pomnika nie sprawdziła się doświadczalnie. Już w pięć lat po ustawieniu pierwszego Pomnika Wdzięczności Polska utraciła niepodległość a sam pomnik został zniszczony. Nie ściągajmy sobie na głowę ponownie nieszczęścia- ja głęboko wierzę, że Niebiosa chciały nam coś powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
jaras Czy miasto ma nadwyżkę w budżecie? 02.04.13, 14:25 Czyżby miasto Poznań nie miało bardziej palących potrzeb niż budowa kolejnego pomnika? Zamiast kręcić, radni mogliby powiedzieć wprost, że szkoda miejskiej kasy na taką ekstrawagancję. Wydatek duży, pożytek żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: link do artykułu Miasto mówi "nie" IP: *.icpnet.pl 05.12.13, 16:06 poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,14321998,To_juz_oficjalne__Miasto_mowi__nie__Pomnikowi_Wdziecznosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Miasto mówi "nie". IP: *.icpnet.pl 07.12.13, 00:08 Nie mam zaufania do miejskich urzędników w tym temacie. Powstał Gargamel, to i może powstać wzmiankowany pomnik, a wszystko to na "lewych"papierach jakiegoś urzędnika, którego "termin decyzji" naciskał (jak bloki UWI w Parku Rataje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomnik Re: Nie mam zaufania do miejskich urzędników IP: *.icpnet.pl 12.12.13, 21:00 O, i to jest zdrowe podejście - bo "komitet" z pewnością łatwo nie odpuści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieufny Re: Nie mam zaufania do miejskich urzędników IP: *.opera-mini.net 09.11.14, 14:38 Ja też nie - zwłaszcza do klęczącego Rysia , oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Radny: Malta to zła lokalizacja dla pomnika Wdz... 04.06.13, 20:12 Nie lepiej zbudować jakiś zbiornik retencyjny dla ochrony przed powodziami albo parę szaletów publicznych, aby poznaniacy i turyści nie sikali po bramach? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Radny: Malta to zła lokalizacja dla pomnika Wdz... 19.08.13, 11:40 CHYBA WDZIECZNOSCI WLADZY, ZE TAK PIEKNIE OPERUJE NASZA KASA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pomnik Wdzięczności Władzy IP: *.icpnet.pl 06.01.14, 16:47 O, i to jest słuszna koncepcja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niejaki marek p. Re: Pomnik Wdzięczności IP: *.icpnet.pl 11.09.13, 18:29 Za Komisję Majątkową? Odpowiedz Link Zgłoś