rassija 22.04.13, 10:41 Dane na pewno są aktualne? Bo zdjęcia na pewno nie, jestem na trzecim roku, a widzę fotki z mojej próbnej matury ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Które liceum najlepiej uczy polskiego, a które ... 22.04.13, 12:49 Dwójka na Matejki to moja szkoła. Zawsze była mocna... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Które liceum najlepiej uczy polskiego, a które ... 22.04.13, 12:57 Marcinek wypada blado we wszystkich kategoriach. Niepokoi poziom matematyki we wszystkich liceach oprócz ósemki. Jeżeli chodzi o technika to miłą niespodzianka jest pozycja Technikum Ekonomiczno-Adm (Marszałkowska). Tak czy inaczej Grunwald górą... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 22.04.13, 12:59 Nieważne, czy fotka jest aktualna czy nie. Nieważne nawet, czy dane są aktualne. Ważne, by tego nie czytać i się nad tym nie zastanawiać. Budowanie opinii o szkole na podstawie EWD jest po prostu błędem, a publikowanie takich informacji (podobnie jak rankingów opartych na JWŚ (jej wysokość średnia) ) jest najzwyczajniej nieetyczne, Gazeto. EWD robiło sporą karierę jakieś 10 lat temu (i w tym sensie jest to wszystko już dawno nieaktualne), ale jak każde inne kryterium stosowane bezrefleksyjnie i bez dodatkowych informacji, nie mówi nic. A właściwie należałoby powiedzieć wprost - może tylko i wyłącznie zaszkodzić poprzez dezinformację. No i nie mogę się nadziwić - od lat wiadomo, jak niszczące dla szkół i młodych umysłów jest to publikowanie rankingów. A Gazeta nie potrafi sobie darować. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 22.04.13, 16:18 Myślę, że nie masz racji. Do najlepszych wg rankingu szkół idą najlepsze dzieciaki, więc tam nauczenie ich na wysoki % maturalny jest łatwiejsze = lepsze wyniki, więc ranking mniej lub bardziej odpowiada prawdzie. Od dawna wiadomo, jakie szkoły w Poznaniu są dobre i rankingi de facto to potwierdzają. Swoją drogą nie podałeś żadnych mocnych argumentów popierających Twoją tezę. Nie widzę w Twoim poście wytłumaczenia, dlaczego EWD działało dobrze 10 lat temu, a obecnie nie. Dlatego, że Ty tak mówisz? Sorry, nie wierzę. PS Nie twierdzę wcale, że ten ranking to alfa i omega, ale równie dobrze Tobie można zarzucić dokładnie to samo nie podając (sensownych) argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr IP: *.icpnet.pl 22.04.13, 17:29 Nie ma chyba dobrego narzędzia do zmierzenia tego, jak uczą najlepsze licea, które dostają w prezencie najlepiej uczącą się młodzież. A ta młodzież i tak bierze później korepetycje... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 22.04.13, 20:12 rassija napisał: > Myślę, że nie masz racji. Do najlepszych wg rankingu szkół idą najlepsze dzieci > aki, więc tam nauczenie ich na wysoki % maturalny jest łatwiejsze Jest w tym trochę racji, ale przy okazji uczymy te dzieci chorego wyścigu szczurów, braku empatii i kwalifikacji społecznych. A uwierz mi, że takowe umiejętności także przydają się w życiu i to w jak najbardziej praktycznym sensie. Przykład? Taka szkoła, co kieruje się tylko wskaźnikami EWD czy średnią nie przyjmie dyslektycznego dziecka po adopcji, bo w rankingu straci. Tymczasem obecność takich osób jest często wielką wartością. Czego nie rozumieją dziennikarze publikujący nieetyczne rankingi. Swoją drogą ni > e podałeś żadnych mocnych argumentów popierających Twoją tezę. Nie widzę w Twoi > m poście wytłumaczenia, dlaczego EWD działało dobrze 10 lat temu, a obecnie nie Nie zrozumiałeś / -łaś? Nie napisałem, że EWD 10 lat temu dobrze działało, a dziś nie. Napisałem że 10 lat w nie wierzono, a dziś już niewielu tę wiarę podziela - to różnica. Podam Ci dwa przykłady - oba ściśle matematyczne. Średnia jest o tyle myląca, że w poszczególnych zespołach klasowych, zwłaszcza mniej licznych, łatwo ją przekłamać. Dwóch słabszych uczniów może łatwo zaniżyć średnią całej bardzo dobrej klasy, która wyjdzie niższa, niż w bardzo przeciętnej klasie, w której nie będzie dobrych uczniów, ale nie będzie tych dwóch wyraźnie słabszych. Przelicz to sobie na kilka sposobów, przekonasz się. EWD z kolei może łatwo skrzywdzić szkoły cieszące się większym zaufaniem (a więc wg Twojej logiki - lepsze). Pomyśl - jeśli do takich szkół przyjdą lepsi uczniowie, to na wejściu mają oni wyższe wyniki i często jest tak, że wiele lepszej statystyki np. egzaminacyjnej już się po prostu nie da z nich wycisnąć, bo tego się nie da śrubować w nieskończoność z czysto matematycznych powodów. Dlatego szkoły, którym zależy na takich durnych rankingach, będą przyjmować uczniów przeciętnych, bo tu jest szansa na zwyżkę wskaźnika. Zgadza się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edgar Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr IP: *.icpnet.pl 22.04.13, 20:42 najważniejszy jest wyścig szczurów i irracjonalne rankingi typu tego publikowanego przez gazetę Perspektywy, albo ewd . w szkołach nie ma kasy na nic i tym jakoś MEN się nie przejmuje. czas najwyższy na zmianę władzy tej na górze i tych na dole. młodzi ludzie teraz widzą, jakie perspektywy mają stworzone przez PO i dadzą temu wyraz w wyborach , które PO przerznie na całej linii. ale o tym jakoś Gazeta Wyborcza nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 22.04.13, 21:36 Podpisałbym się pod twoim wpisem, gdyby nie niepotrzebny, a charakterystyczny atak na PO. I żeby było jasne - PO mnie mierzi z tysiąca powodów. Ale obecny system oświaty, wraz z tym idiotycznym systemem rankingów, to zasługa rządu AWS, w którym ministrem był np. Lech Kaczyński. Proponuję pisać na temat, a nie rozgrywać tu radiomaryjnej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edgar Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr IP: *.icpnet.pl 22.04.13, 22:43 a gdzie ty tutaj widzisz radiomaryjne partyjniactwo? rządzi PO, a do PiS -u mam tak daleko jak do innej galaktyki. nie kto inny jak PO zgotowała taki los młodym ludziom, a AWS to połączenie PO i PiS Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 23.04.13, 07:20 Czego się dziwisz? w takim kraju jak nasz, jeśli przywołujesz PO w dyskusji niezwiązanej bezpośrednio z naszym paskudnym życiem politycznym, musisz spotkać się z podejrzeniem o radiomaryjność. Trochę zresztą żartowałem. > , a AWS to połączenie PO i PiS bezdyskusyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr IP: *.cable.net-inotel.pl 23.04.13, 07:36 Właściwie to zgadzam się z Toba. Niestety to jednak PO rządzi od dobrych paru lat. W Poznaniu zamiast zreformowac oświatę to się ja poprostu likwiduje, a budynki przekazuje światopoglądowym beztalenciom - albo prywatne firmy nastawione na zysk, albo stowarzyszenia albo artodoksyjne zakony (vide Salezjanie wyrzucający na bruk 400 uczniów i kadrę nauczycielską G 24). Zamiast mieć w Poznaniu klasy 20 osobowe i warunki nauki rozwijające uczniów mamy klasy 30 osobowe, miernych urzędników zarządzających oświatą i groźbę likwidacji szkoły jako inspirację do pracy dyrektora i nauczycieli. Brak wizji oświaty i zajmowanie urzedniczych stolków przez dyletantów lub byłych radnych powoduje coraz niższy poziom nauczania. Do tego stosowanie w szkołach ocen ważonych i brak emaptii nauczycieli nie poprawia sytuacji. Tak naprawdę to współczuję nam przyszłosci, bo oświate i rozwój uczniów zawalają nam tak naprawdę politycy, a powszechnie wiadomo że oni myslą tylko o sobie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 23.04.13, 07:45 cóż mam powiedzieć? Niestety w większości zgadzam się z Twoją diagnozą. Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 23.04.13, 00:03 wszystko dobrze zrozumiałem, to Twoje skróty myślowe i pisanie na szybko sprawiają, że tylko Ty odczytujesz swoje posty tak jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Które liceum najlepiej uczy polskiego, a któr 23.04.13, 07:22 nie bardzo rozumiem Twoją złość. Przedstawiłem swoją opinię, wydaje mi się że dość klarownie (skróty myślowe???). Prosiłeś o przykłady - podałem je. Oczywiście możesz nadal ufać rankingom - Twój wybór. Więcej uśmiechu życzę ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stz Na 2 miejscu... 22.04.13, 17:32 ...małe, kameralne, mało znane liceum sióstr zmartwychwstanek na Głogowskiej :-) No no, kto by pomyślał, że ta prywatna katolicka szkoła wyprzedziła tak znane licea, jak Paderek, Marcinek czy Maria Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IM Re: Na 2 miejscu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 10:05 Można się więcej dowiedzieć o szkole na www.gloszp.pl. Jest też na YT bardzo ciekawy film, który polecam! Pokazuje, o co naprawdę im chodzi:) Myślą o przyszłości nie tylko tych młodych ludzi, ale każdego z nas! Odpowiedz Link Zgłoś
gatto-pardo Re: Na 2 miejscu... 24.04.13, 22:34 Małe, kameralne szkoły oferujące solidne: wykształcenie i edukację! Dobrze, że istnieje taka szkoła w Poznaniu. Polecam (wiem coś o tym....). Ciekawa strona internetowa - www.gloszp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
fatsamu Liczy sie ambicja i plan na najblizsze 3 lata , bo 23.04.13, 00:54 dobre dojrzewanie jest ważniejsze niż pilna szkoła.Mam taką refleksję po latach. Na studiach lepsi są nie prymusi z LO,tylko osoby zanteresowane przedmiotem i przyszłością w wybranym temacie. Kto szuka spokojnego, opłacalnego kierunku, znajdzie go u nas. Odpowiedz Link Zgłoś