Dodaj do ulubionych

Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin da...

25.04.13, 08:53

Na zdjęciu dziesiątym popularny samochód Warszawa, nazywana później "babcią". Pamiętam czas budowy Alfy. Na Stary Rynek prowadziły wówczas szyny tramwajowe ulicą Paderewskiego, a na rynku były pozostałości szyn, ale samego tramwaju nie pamiętam. Może ktoś przypomni do kiedy kursowała tam "bimba"...
Obserwuj wątek
    • saosao Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin da... 25.04.13, 08:59
      Zdjęcia świetne, ale kto pisał ten tekst pełen błędów gramatycznych, z urwanymi w połowie zdaniami, finalnym zaproszeniem do dyskusji pod adresem czytlenicy@...!!! Wstyd. Wstyd też dla tego, kto powinien to zredagować. To jednak gazeta, a nie gadka dwóch prostaków pod kioskiem.
      • Gość: pyrus Zapraszam na fanpejdż Św. Marcin IP: *.icpnet.pl 25.04.13, 14:24
        www.facebook.com/pages/Ul-%C5%9Awi%C4%99ty-Marcin/320540107964652
    • Gość: Georg Sommer Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.web.vodafone.de 25.04.13, 09:42
      Gwardianie... Jaka to tam Warszawa..?? Przeca to PO-bieda - GAZ-M20 - tfu.... co ja plete...przeca to Ford z lat przedwojennych i jak ZIS-5 (piac) - z gory jechac POd gore pchac..!! :-))

POzdrawiam
      • qwardian Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin 25.04.13, 10:00

Widzę Sommer, że starej daty jesteś. To jest Pobieda. Kiedy wsiadło się w nią na tylne siedzenie trudno było się wydostać, jak z przedwojennego fotela. W latach 60-tych Marcelińską przejechała taka raz na godzinę i to był cały ruch samochodowy na tej ulicy. Późniejsze Warszawy miały nieco nowocześniejszą sylwetkę i ganiała nimi milicja obywatelska. Co można obejrzeć na polskim filmie kryminalnym "Zapalniczka", koniecznie na wiekowym telewizorze węgierskiej marki Orion to nowy świeży powiew zachodu. Fiat 125P...

www.film-milicyjny.klubmord.com/zapalniczka/
        • Gość: Georg Sommer Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.web.vodafone.de 25.04.13, 10:47
          Tak Gwardianie - jestem starej daty,ale mlody "duchem" i na wskros nowo-(mowo)-czesny..!! Tu masz racje z tym natezeniem ruchu..! W lata 60-tych jak smigalem Hitlerowka na Breslau to praktycznie nigkogo nie wyprzedzilem - tak bylo pusto..!! :-))
        • Gość: Rychu Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.icpnet.pl 25.04.13, 11:45
          - w latach1955-58 na Św.Marcinie - towar do sklepów przywożono przy pomocy ciągników Lanz-Buldog a gdyby nie bimby jeżdżące w obie strony ulicy można było by grać "sztekla" bo w "syra" gralismy na ruinach kina "Słońce" ( dzisiaj "Muza")
      • Gość: druzpoz Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.allegro.pl 25.04.13, 12:17
        hmm.. jakiś problem z Caps Lockiem???
        • Gość: Georg Sommer Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.web.vodafone.de 25.04.13, 12:31
          hmm... nie mogiem ale muszem ci POwiedziedz,ze tak..!! Wiesz morze ile kosztuje nowy CAPS LOCK na Allegro.pl..?? :-))
          • Gość: Paralizator Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.awakom.net 17.05.13, 09:53
            Musisz mieć przebogatą wyobraźnię, skoro zwracając sie do osoby podpisującej się jako "druzpoz", potrafisz w sposób "naturalny" przejść do określenia z kręgów marynistycznych ;)))
      • Gość: hunter Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.173.21.159.tesatnet.pl 25.04.13, 19:41
        To jednak Warszawa M-20. Późniejsze Warszawy (223) miały inny silnik i tył, podobno przepracowany przez stylistów firmy Ghia.
    • Gość: Rychu Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.icpnet.pl 25.04.13, 11:28
      -bimba nr 1 z Dworca Głównego na Stary Rynek - wracając z kolonii wychodziłem na przystanku przy Ratajczaka, bo to był mój fyrtel. Zlikwidowana chyba w 1953-54r - zdjątko nr 7 codzienny szlak bojowy do Szkoły Podstawowej nr 30 przy rogu dzisiejszej ul.Taczaka i Gancarskiej.Po lejach kuken do Fotoplastikony nie widocznego na zdjęciu który był po prawej stronie. Pierwsze "styki" (randki) oczywiście w Kolorowej i "dziurze" ,he,he ( jestem pewien ,ze nie wiesz jaką kawiarnię mam na myśli).Parę lat pózniej pierwsze setki w Barze "Fregata '(ul. Gwarna) oraz "Centralnym" 24 h ( ul.Ratajczaka ) kończyło się w Molinie przy ul.Kantaka. ( 'Moulin Rouge') To se ne vrati - Viva ema!
      • qwardian Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin 25.04.13, 11:45

Fregatę pamiętam, sam lubiłem chodzi na dancingi do Marago. Wiele miejsc zapomniałem nazw, ale było takie miejsce na Łazarzu zwane browarem, zewnątrz nieciekawe ale w środku całkiem. No i Adria okazyjnie, cholera, zapomniałem disco w hotelu Polonez bardzo fajne kameralne. Kociak, ta Kolorowa jest nawet na zdjęciu ale wypadła mi z pamięci. No i co z tą dziurą, hehe. Było niezłe miejsce na Placu Wolności, ktoś mi się pytał ostatnio i również zapomniałem nazwy.

Czyli jednak bimba już nie jeździła Paderewskiego na Stary Rynek w początkach latach 60-tych ale jeżdziła na Dworzez Gówny coś co starsi jeszcze pamiętają...

Tęsknię za antykwariatem na Starym Rynku. Regularnie odwiedzałem to miejsce...
        • Gość: Rychu Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.icpnet.pl 25.04.13, 12:06
          - Łazarz nie mój teren więc nie pomogę. "Adria" okazyjnie czemu?- stare melodie i "towaru" co nie miara- he,he."Polonez" też nie pomogę - natomiast w "Merkurym" było piekiełko grało trio Gerego do 24:00 - Jarzębiak tani jak barszcz he,he.Plac Wolności chyba masz na myśli " "Wrzos" - oj działo się działo. Obok był Bar "AS" Pozdrawiam. Ku pamięci na św.Marcinie były jeszcze restauracja "Myśliwska" "Klubowa"i kawiarnia " Miła" Przy kościele też była restauracja ale nazwy juz nie pamiętam - cholerny "niemiec "już chyba sobie o mnie przypomina. " Dziura" - kawiarnia przy ul. Ratajczaka przy wejściu do pasażu kina "Apollo". Pozdrawiam
    • esteczka a zdjęcia jak zwykle krzywe! 25.04.13, 11:56
      Panie Fijałkowski! Może prostowanie zwykłe?
      Przecież te fotografie sprzed pół wieku są dużo lepsze! Ma Pan idiotenkamera i Painta?
      Odrobina chociaż korekty! Nikt nie wymaga tilt-shifta ale horyzont/budnyki można wyprostować, a resztki lamp - wykadrować.
      • Gość: zenek Re: a zdjęcia jak zwykle krzywe! IP: 95.108.81.* 25.04.13, 18:49
        > Panie Fijałkowski! Może prostowanie zwykłe?

Myślisz że to fotorep wybiera, kadruje i wstawia zdjęcia do portalu?
        LOL :)

Napisz jeszcze do Michnika, on na pewno siedzi cała dobę przy przycisku "Akceptuj" :P
      • lukask73 tilt-shift 22.10.13, 10:28
        Młodym ludziom tilt-shift kojarzy się przede wszystkim ze sztucznym rozmywaniem w fotoszopie.
    • stz tu można obejrzeć bez slajdów 25.04.13, 13:32
      skopiować adres i wkleić do: www.wykop.pl/ramka/1283655/gazeta-pl-przegladaj-jak-czlowiek/
      • Gość: Miki Re: tu można obejrzeć bez slajdów IP: *.wtvk.pl 11.06.13, 18:54
        Genialne! Dzięki
    • Gość: Józio Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.icpnet.pl 25.04.13, 14:39
      eeeeee a to ostatnie zdanie to co to ma być?
    • yokoono23 Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin da... 25.04.13, 17:28
      Porównując zdjęcia Zamku cesarskiego z wieżą i bez,zastanawiam się cyt.Kabaretu Tey ,,I komu to ch...a przeszkadzało ? i przeszkadza żeby nie odtworzyć wieży z przed wojny.Zamek architektonicznie ewidentnie na tym traci.Przestańmy postrzegać go jako niemiecki niechciany spadek.Nie wyobrażam sobie centrum Poznania bez niego NAJPIĘKNIEJSZY OBIEKT w centrum Poznania (nie miejmy kompleksów, cieszmy się nim)
      • Gość: zenek Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: 95.108.81.* 25.04.13, 18:52
        > Porównując zdjęcia Zamku cesarskiego z wieżą i bez,zastanawiam się cyt.Kabaretu Tey ,,I
        > komu to ch...a przeszkadzało ?

Niech zgadnę...
        Ruskim artylerzystom?

> i przeszkadza żeby nie odtworzyć wieży z przed wojny

No to szybko, i bez zbędnej popeliny.
        Ile jesteś w stanie przeznaczyć na ten zbożny cel?!
        • Gość: gość portalu Re: Ile jesteś w stanie przeznaczyć na ten cel? IP: *.icpnet.pl 26.04.13, 22:02
          No to na szybko:

Otwarty przetarg na rekonstrukcję/odbudowę wieży -> oddanie pomieszczeń inwestorowi pomieszczeń w tejże na wyłączne użytkowanie na X lat.
      • emissarius Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin 27.04.13, 12:50
        yokoono23 napisała:

> Porównując zdjęcia Zamku cesarskiego z wieżą i bez, /.../

Szczyt wieży zegarowej Zamku istniał jeszcze po wojnie, widać to na zdjęciach. Sama wieża nie była ogrodzona, więc chyba nie brano pod uwagę bezpośredniego niebezpieczeństwa zawalenia.

Najpewniej powodem wyburzenia górnej części wieży nie był jej stan techniczny (mocno uszkodzona) - lecz symbolika obiektu oraz fakt, że wieża była wówczas wyższa od Ratusza i górowała nad miastem.

Teraz ta wieża wygląda fatalnie - zgoda, ale to nie jedyna wieża Zamku która po wojnie otrzymała płaski dach. Bezpowrotnie zniknęło też wiele innych, ciekawych detali. Zamek był symbolem i dlatego po wojnie celowo umniejszano jego wartość, oszpecano.

Na odbudowę wieży nie ma co liczyć - nie tylko z powodu braku środków. Wiele osób nie byłoby w stanie zaakceptować Zamku takiego, jakim był choćby przed wojną. Moim zdaniem to spory błąd, bo Zamek znajduje się w centralnym punkcie miasta - znacznie częściej skupia na sobie spojrzenia przyjezdnych, aniżeli Ratusz. A w stanie obecnym ciekawy zdecydowanie nie jest. Być może o to właśnie chodzi.
        • lukask73 wieża to kropka nad i 22.10.13, 10:32
          O wiele więcej pracy jest w zamkowych wnętrzach. Nie potrzeba żadnego biletu ani zaproszenia, żeby przejść się zamkowymi korytarzami. Widać tam m.in. wtórnie podostawiane ścianki z drzwiami jak z bloku, dochodzące i brutalnie szpecące kasetonowe sufity. Proponuję tym się zająć w pierwszej kolejności. Zamek to zamek a nie przestrzeń do zabudowy najtańszymi materiałami.
    • Gość: marudor tylko be kk frazesów proszę IP: *.icpnet.pl 29.04.13, 16:14
      Wszystko ok. ale katolickie moralizatorskie bajeczki to sobie zachowaj dla siebie. wystarczy tego syfu w mediach.
    • aggie18 Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin da... 11.05.13, 13:34
      Znacznie bardziej podoba mi się ul. Św. Marcin taka jak przed wojną. Szkoda, że nikt nie pokusił się o odbudowanie jej w takim stylu. Dzisiejszy zlepek architektury pasuje niestety jak z pięść do nosa. Nie w każdym miejscu nowoczesne z wyglądu znaczy lepsze.
    • Gość: makot Re: Bez Alfy ale z wieżą Zamkową. Ul. Św. Marcin IP: *.zeto.com.pl 11.06.13, 13:03
      Na Stary Rynek tramwaj jeździł do lat 60-61 (dokładnie nie pamiętam) i dalej ul. Wielką do Garbar. Tam się cofał (nie było pętli). Przystanek był przy Janie Nepomucenie. To był nr 15 - jeździł z Zielonej Budki na Sołaczu.
      A Garbarami do Rzeźni można było dojechać tramwajem nr 5. Dalej ul. Szelągowską - trolejbusem.
    • lukask73 Lech 22.10.13, 10:20
      Dlaczego hotel Lech z całkiem sympatycznego budynku został zmieniony w obrzydliwy kloc i dlaczego wszystkie najbrzydsze miejsca mają coś wspólnego z Neobankiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka