Dodaj do ulubionych

Wymiana okien na Winogradach

27.05.13, 19:17
Znajomy zamierza wymienić okna w swoim mieszkaniu na osiedlu na Winogradach. Czy ktoś ma dobre doświadczenie z firma wykonującą tego rodzaju usługi? Z góry dziękuje za rzeczowe podpowiedzi. I Sommerowi - bo spodziewam się, ze odpowie jako pierwszy w swoim kretyńskim stylu
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 19:29
      Podpowiedz znajomemu, by się sprężył do końca roku, to się załapie na zwrot VATu. Potem się przepisy zmieniają. A każda złotówka wyszarpnięta z podatku, to mniej kasy danej na kontyngent okupacyjny z Watykanu.
    • Gość: Georg Sommer Re: Wymiana okien na Winogradach IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.13, 19:33
      Na Sommerze mozesz POlegac (przyglupie) jak na Zawiszy..!! Bardziej kretynskich POstow (w twoim stylu) mozna doswiadczyc na ff i ww.Szczytem fachmanowosci bylo watek o czarnym kablu i przebiciu pradu przez korpus kosiarki... Kiksie4 - jestes niedoceniony CYMBAL..!!
    • renepoznan Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 20:07
      Ja wymieniałem w firmie Variant - na Szarych Szeregów. Jestem zadowolony - choć podobno bywają tańsi. Ale czy na oknach dobrze jest oszczędzać?
    • renepoznan Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 20:08
      Sommera kolego olej. Zwracasz uwagę na to co wdepniesz? Wytrzyj nogę i do przodu.
      ;)
      Ciesz się, ze podbije ci wątek. W tym on jest dobry.
      • kiks4 Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 20:23
        Dzięki- i za adres i za informację o VAT.
        Przekażę!
        • Gość: Georg Sommer Kiksie4 - szukam kolodzieja...!! IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.13, 20:38
          Twoja POlonistka (Rzepicha..??) jeszcze cos pamieta...?? :))
      • Gość: Georg Sommer Re: Wymiana okien na Winogradach IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.13, 20:25
        W ciebie nie trzeba wdeptywac a i tak jestes chodzaca kloaka... Fujj... PS Moja rada - pie...ij sie piasta w obrecz na czole - moze wejdzie bez POdgrzania...!! buhaha
    • pan.nikt Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 20:52
      Nie wiem, kto, nie wiem gdzie, ale niech pamięta o mikrowentylacji
      • Gość: Georg Sommer Re: Wymiana okien na Winogradach IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.13, 21:00
        W Niemczech nigdzie teraz nie uswiadczysz okien bez mikrowentylacji.. Czy to wymuszona przez POluzowanie na "zawiasach" czy tez obiegowa bez luzowania.. PS Wiesz jak dziala system obiegowy..??
        • pan.nikt Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 21:17
          Wiem .
          Chyba w Polsce już też wszystkie okna mają pozycję rozszczelnione, ale wiesz jak to jest "wieje", nie chce mi się doszczelniać" itd.
          Lepsza jest trwała mikrowewntylacja.
          • Gość: Georg Sommer Re: Wymiana okien na Winogradach IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.13, 21:28
            Tak sie spodziewalem,ze wiesz,skoro masz cos wspolnego z tym tematem..Oczywiscie,stala jest praktyczniejsza - nie musisz latac do okien i luzowac lub zamykac.Wazne,aby wszystkie "kanaly" dolotowo - przelotowe byly drozne..Reszta to juz sam pryszcz... :))
            • pan.nikt Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 21:48
              Nie chce mi się teraz szukać, ale w artykułach na temat żywotności wielkiej płyty, była wzmianka, że wentylacja nawiewna była projektowana przez nieszczelne okna. Muszą o tym pamiętać wszyscy, którzy wymieniają okna na "szczelne"
              • Gość: Georg Sommer Re: Wymiana okien na Winogradach IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.13, 22:03
                Ona nie byla projektowana,ona byla "wymuszona" przez partacka robote i rodzaj drewna..Stawiam wszystkie moje "dlugi" na szale,ze byl to swierk lub sosna..O technice skladania i kierunku sloi "nikt" wtedy nie myslal..Slyszalem,ze w owym czasie bylo w POlsce 20 stopni zasilania (w prad) a 21-szy to osiewc nas Panie i ratuj sie kto moze..!! :))
                • pan.nikt Re: Wymiana okien na Winogradach 27.05.13, 22:11
                  Nie dyskutuję o samych oknach, ale prawdą jest, że w założeniach projektowych wentylacji przyjęto nieszczelne okna jako element wentylacji
                  • Gość: Georg Sommer Re: Wymiana okien na Winogradach IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.13, 23:01
                    Ok.Niech bedzie na twoim..!! Bardzo mnie ciekawi czy byly obliczane przekroje pionow wentylacyjnych i czy uwzgledniono w nich gniazda kawek..?? :)) Z opowiesci wiem,ze kanaly kominowe (wentylacyjne) byly wykorzystywane (sporadycznie) do piecow gazowych (bez wkladki Nirosta) i PO jakims czasie cegly sie murszyly i zatykaly przeplyw.:))
                    • lukask73 piecyki 28.05.13, 02:00
                      W blokach winogradzkich piecyki gazowe???
                      • pan.nikt Re: piecyki 28.05.13, 02:59
                        Nie wiem jak na Winogradach, ale spotykałem np w Gdańsku na Orunii, bloki z wielkiej płyty, grzane z centralnej kotłowni, ale z ciepła wodą użytkową przygotowywaną indywidualnie w każdym mieszkaniu przez przepływowy podgrzewacz wody (popularnie Junkers) i było to rozwiązanie w kraju dość częste
                        • Gość: Georg Sommer Re: piecyki IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.13, 07:58
                          Noooo...!! Z Termetu - Swiebodzice - Junkersy - palce lizac..!! :)))
                          • pan.nikt Re: piecyki 28.05.13, 11:10
                            też
                        • lukask73 Re: piecyki 29.05.13, 11:45
                          pan.nikt napisał:

> Nie wiem jak na Winogradach, ale spotykałem np w Gdańsku na Orunii, bloki z wie
                          > lkiej płyty, grzane z centralnej kotłowni, ale z ciepła wodą użytkową przygotow
                          > ywaną indywidualnie

Temat dotyczy Winogradów.
                          Informuję, że na terenie osiedli należących do spółdzielni Winogrady nie ma bloków, w których lokatorzy musieliby używać jakichkolwiek piecyków gazowych. Woda do celów ogrzewania oraz ciepła woda użytkowa są przygotowywane w węzłach cieplnych w piwnicach.
                          Oczywiście są kuchenki gazowe, ale te nie mają ciągów do odprowadzania spalin.
                          A podłączanie wyciągów kuchennych do pionów wentylacyjnych jest nielegalne.
                          Poza tym po uzgodnieniu z dostawcą energii elektrycznej można zamówić moc wystarczającą do zasilania kuchenki elektrycznej, a komfort korzystania z płyty indukcyjnej, w porównaniu z gazem, jest nie do opisania i tego trzeba po prostu doświadczyć.

O ile wiem, powyższe dotyczy również wszystkich osiedli spółdzielni Osiedle Młodych oraz os. Kopernika. Natomiast nie wypowiadam się nt. innych bloków z wielkiej płyty, jakich w mieście jest dość dużo.

Z całą pewnością kominy do spalin występują w wielu budynkach tzw. deweloperskich, a także budownictwie wielorodzinnym „przedgierkowskim”, ale tam kwestia kominiarska to opowiadanie na zupełnie inną okazję.
                          • kiks4 Re: piecyki 30.05.13, 13:25
                            lukask73 napisał:
                            Oczywiście są kuchenki gazowe, ale te nie mają ciągów do odprowadzania spalin. A podłączanie wyciągów kuchennych do pionów wentylacyjnych jest nielegalne.

I obok suszenia bielizny gotowanie jest głównym źródłem wilgoci, która może powodować korozję elementów metalowych wielkiej płyty. I to zarówno tych, które łączą płyty z jedną strukturę jak i tzw. wieszaków, łączących zewnętrzną i wewnętrzną cześć płyty. Pomiędzy nimi jest izolacja termiczna z wełny mineralnej, która z racji kwaśnego charakteru powoli ale skutecznie koroduje stal wieszaków. Proces ten potrzebuje wody więc wilgoć z mieszkania może być groźna.
                            Kilka lat temu już się zdarzyło- bodaj w Łodzi- że przekorodowane wieszaki nie wytrzymały i zewnętrza płyta zsunęła się po ścianie na samej ziemi. Na szczęście nikomu nie uczyniła krzywdy.
                            Więc lepiej nie doświadczać takich emocji...
                            • Gość: Georg Sommer Re: piecyki IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.13, 14:26
                              Brawo kiks4...!! :)))

Kiedy "opierdziel" to "opierdziel" Kiedy POchwala to POchwala..Tym razem POchwala za madre wywody o korozji tzw wieszakow.. Wyglada NATO,ze jak osiagniesz Chrystusowy wiek (33) to bedzie z ciebie jeszcze ludz..!! :))
      • kiks4 Re: Wymiana okien na Winogradach 28.05.13, 07:01
        pan.nikt napisał:

> Nie wiem, kto, nie wiem gdzie, ale niech pamięta o mikrowentylacji

Zarząd Spółdzielni stawia mikrowentylację ( sterowana przez wilgotność powietrza w pomieszczeniu) jako warunek zwrotu części poniesionych kosztów. Dzięki za przypomnienie
        • Gość: Georg Sommer Re: Wymiana okien na Winogradach IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.13, 07:25
          >kiks4 napisal:
          >
          >>Zarzad Spoldzielni stawia mikorowentylacje.........

Ooooo...jakies nowum - mobilne..?? na lawetach..??

Z tego co widze kiksie - susz dalej szczapy "w piekarniku) - lepiej ci to wychodzi i z POzytkiem dla domowego budzetu... Wegiel "drzewiany" (jak slonecznik luskany) bardzo drogi.. :))
        • pan.nikt Re: Wymiana okien na Winogradach 28.05.13, 11:15
          i słuszna decyzja zarządu
    • Gość: Georg Sommer Kiksie4 - prosba o przypomnienie.. IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.13, 09:11
      Jak sie nazywa to osiedle - na Winogradach,gdzie wynajmujesz mieszkanie i trzeba wymienic (tanio - aby na slonecznik luskany starczylo i ruskie drony mialy darmowy olej napedowy..) okna..??!! :))

PS No patrz pan - skleroza...!! :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka