leszekes 29.05.13, 09:33 Separatory nie są zbyt szczęśliwym pomysłem. Pamiętajmy, że w czasie korków poruszają się nimi również karetki pogotowia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bhrt Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w k... 29.05.13, 09:37 Separatory separatorami, Prawo prawem. Mamy prawo mówiące że ciągłej linii przekraczać nie można, większość kierowców w w/w miejscach tego nie przestrzega i wszyscy o tym wiedzą, więc gdzie są służby które to prawo powinny egzekwować? Nie jestem za stawianiem betonowych barier wszędzie gdzie się da. Jestem za egzekwowaniem istniejących przepisów prawa, które są jasne, ale nie przestrzegane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Czy separatory sa na Ławicy???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 10:00 Tam od lata wypadają dwa połączenia dziennie do Kopenhagi. Przywrócić ruch na Ławicy. ja nie chce jeździć do Wrocławia lub Berlina, żeby móc polecieć w świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek - Rockville Re: Czy separatory sa na Ławicy???? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.05.13, 10:19 POlecam latajace dywany - mojej produkcji..!! PS Na POlske wysylam z miejscami stojacymi i zapachowymi choinkami (niemieckie u Sudanu - najlepsze..!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Czy separatory sa na Ławicy???? IP: *.superkabel.de 29.05.13, 12:26 jak wykupisz połowę miejsc na lot do Kopenhagi, to na pewno nie odwołają - to nie wina przewoźników, że z zapyziałego (pod 'rządami' rysia) Poznania nikt nie chce (nie stać go / nie ma po co) latać do Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZtrach Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.158.217.243.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.13, 09:07 Separatory to następny chory pomysł. Kolejna rzecz utrudniająca poruszanie się po mieście. Prawo może i jest jasne co nie oznacza że nie jest głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi a we Wiedniu to karetek nie ma? IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 09:52 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luce_dal_tessino Re: a we Wiedniu to karetek nie ma? IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 16:53 Nie ma ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: 217.153.50.* 29.05.13, 10:00 zbudować obwodnicę dookoła Poznania, wtedy kierowcy będą omijać centrum i problem korków sam się rozwiąże..u nas zawsze wszystko od d..strony...najpierw zakazy..a alternatywy zero.. Odpowiedz Link Zgłoś
niku2011 Gratulacje za Garbary, barany z ZDM 29.05.13, 10:20 Dzięki temu, że teraz światła na skrzyżowaniu ulic Garbary i Estkowskiego zostały przeprogramowane całkiem przejezdne dotąd ulice Wyszyńskiego/Estkowskiego udało się skutecznie zakorkować. I teraz jest tak, że zamiast pokonywać trasę Śródka - Garbary w 5-10 min trwa to ok 30/min. Wszystkie samochody są emitują spaliny 3-6 razy dłużej, ale za to tramwaj się mniej spóźnia. Brawo. Najgorzej, to jak sygnalizacja świetlna jest bardziej inteligentna od gościa, który ją programuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghat Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 10:30 No i bardzo dobrze. Po cholerę się pchasz samochodem do centrum? Może lepiej się przesiąść na tramwaj, skoro jest szybciej? Poza tym, liczba tramwajów się nie zwiększyła, przejeżdża ich tyle samo, więc tyle samo czasu mają pionowe światło (nawet i mniej go mają, bo zapala się tylko wtedy, kiedy faktycznie jest tramwaj). Odpowiedz Link Zgłoś
niku2011 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM 29.05.13, 10:59 Pcham się do centrum samochodem, bo tu mieszkam. Pracuję z kolei nieco dalej od centrum, gdzie tramwaj nie dociera. A ze światłami jest tak, że przed zmianą było całkiem OK, a teraz jest pretty f.... far from OK. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM 29.05.13, 11:19 niku2011 napisał: > Pcham się do centrum samochodem, bo tu mieszkam. Pracuję z kolei nieco dalej od > centrum, gdzie tramwaj nie dociera. No ale co proponujesz? Żeby zlikwidować przejazd dla tramwajów, bo jaśnie pan z centrum musi trzymać samochód pod samym wejściem? Mieszkałem lata na os. Przyjaźni i tutaj każdy rozumie, że jeśli chce mieć gwarantowane miejsce parkingowe, na dodatek blisko arterii komunikacyjnych, wykupuje abonament na jednym z parkingów, które są na obwodzie osiedla. Wewnątrz jest loteria „znajdę/nie znajdę” i niespodzianki typu śmieciarka, która przez kilka minut blokuje przejazd. Proponuję postąpić analogicznie, czyli wykupić miejsce na jednym z parkingów pomiędzy Starym Miastem i Chwaliszewem lub gdzieś na zachodnich rubieżach strefy płatnego postoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.superkabel.de 29.05.13, 12:33 co Ty mu proponujesz za 'herezje' musiał by się biedaczek przejść kilka- dziesiąt/set metrów do/po swojego grata a nóż by go (zakładając że serce by podołało?) po drodze napdali rozbójnicy, albo zgwałciły seksoholiczki z pobliskiego gimnazjum, albo bóg wie jeszcze co by mu się mogło przytrafić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niku2011 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.249.93.211.net.telepuls.pl 29.05.13, 12:34 Nie jestem pewien, czy my się dobrze rozumiemy. Mieszkam w centrum, a garaż (co to w ogóle ma do rzeczy???) mam podziemny. Po prostu zanim ktoś zaczął majstrować przy sygnalizacji to wracałam do domu znacznie szybciej, a teraz przeważnie jest korek na Estkowskiego w stronę Solnej, co powoduje, że: a) jedzie się dłużej b) emisja spalin jest znacznie większa, bo samochód zamiast przebywać tam 5 minut przebywa pół godziny. Pomnożone przez ilość samochodów daje to razem już konkretne zanieczyszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luce_dal_tessino Dobrze się rozumiecie. IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 17:00 Wtedy tramwaj stawał bez sensu i dopłacałeś więcej do niego w podatkach bo jechał wolniej. Teraz dopłacasz mniej ale więcej bulisz za zupę. Masz nielekko. To pewne. Ale podziękuj tym co z Piątkowa albo Jeżyc pchają się na Rataje albo do Swarzędza przez Wyszyńskiego, Garbary, Solną. Na twoim miejscu zaparkowałbym samochód na płatnym na Komandorii i jechał tam tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurkot Re: Dobrze się rozumiecie. 30.05.13, 11:30 Ja tam do tramwaju bym nie wsiadł bez ważnej przyczyny. Wolę siedzieć wygodnie na miękkim fotelu w pachnącym czystością samochodzie i słuchać muzyki, jak kołysać się w tramwaju, co chwilę sprawdzać, czy mnie nie napadnie jakiś kanar i wąchać smrody w nieklimatyzowanym klimatyzowanym tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: Dobrze się rozumiecie. 12.06.13, 12:56 No to jest mi niezwykle przykro, ale z każdym rokiem będziesz musiał w tych miłym i pachnącym fotelu spędzać znacznie więcej czasu, bo lepszych warunków dla ruchu samochodowego w centrum już nie będzie. Będą tylko gorsze. Czego szczerze życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.pdh.pl 29.05.13, 12:32 To nic nie stoi na przeszkodzie abyś postawił samochód na obrzeżach i jechał do niego tramwajem który ma priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niku2011 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.249.93.211.net.telepuls.pl 29.05.13, 12:35 Nie jestem pewien, czy my się dobrze rozumiemy. Może źle to opisałem. Mieszkam w centrum, a garaż (co to w ogóle ma do rzeczy???) mam podziemny. Po prostu zanim ktoś zaczął majstrować przy sygnalizacji to wracałam do domu znacznie szybciej, a teraz przeważnie jest korek na Estkowskiego w stronę Solnej, co powoduje, że: a) jedzie się dłużej b) emisja spalin jest znacznie większa, bo samochód zamiast przebywać tam 5 minut przebywa pół godziny. Pomnożone przez ilość samochodów daje to razem już konkretne zanieczyszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.pdh.pl 29.05.13, 12:59 No to raczej Ty nie rozumiesz co ja napisałam, albo bezwiednie wklejasz wszędzie tan sam teks. Postaw samochód dalej to nie będziesz musiał stać w tym korku. Wcześniej to setka lub więcej pasażerów w tramwaju musiała czekać żebyś Ty jeden szybko do domu przyjechał. Chcesz podjechać samochodem pod sam dom musisz czekać, nie chcesz czekać w korkach, sprzedaj mieszkanie i poszukaj na obrzeżach. Zamieszkując w centrum trzeba się liczyć z tym że jazda samochodem może tam sprawiać problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niku2011 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.249.93.211.net.telepuls.pl 29.05.13, 13:10 Ale dlaczego mam stawiać samochód dalej, skoro mam garaż pod domem, dzięki czemu parkując tam nie zajmuję ani kawałka przestrzeni publicznej? Mam wrażenie, że mieszkanie poza centrum też sprawia problemy. Będę raczej częściej stał w korkach, niż teraz. Gdy załatwiam coś w mieście, to zwykle idę pieszo, często też korzystam z PRM (świetny pomysł). Do pracy jednak jeżdżę samochodem i do tej pory było to całkiem wygodne. Poza tym to nie jest tak, że setka pasażerów czeka na mnie, tylko stoją razem ze mną także dziesiątki samochodów. Tak działa korek. Jest więcej, niż jedno auto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.pdh.pl 29.05.13, 14:17 Jeżeli będziesz mieszkał poza centrum to po prostu jadąc do niego wybierzesz komunikację publiczną. Z Tobą stoją dziesiątki kierowców, a w tramwajach setki- dlatego też te setki powinny mieć bezwzględne pierwszeństwo. Dotychczas miałeś wygodnie i to było chore, bo centrum miasta którego charakterystyką jest gęsta zabudową powinno starać się wygonić większość samochodów i zastąpić je komunikacją publiczną. Jeżeli ktoś chce mieszkać w centrum musi się liczyć z tym że samochód nie jest dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM 29.05.13, 15:14 Gość portalu: Niku2011 napisał(a): > Ale dlaczego mam stawiać samochód dalej, skoro mam garaż pod domem, dzięki czem > u parkując tam nie zajmuję ani kawałka przestrzeni publicznej? No to o co te pretensje? Jeśli nie potrzebujesz przestrzeni publicznej dla samochodu, nie ma problemu. Z prywatnego gruntu nikt Cię nie usuwa. Ale potrzebujesz. Tylko że jako kierowca samochodu masz roszczenia daleko wykraczające poza realną potrzebę. Popatrz sobie na klasyczny już obraz spanring.eu/blog/wp-content/uploads/2008/04/amount-of-space-occupied-by-cars-in-muenster.jpg Właśnie dlatego komunikacja zbiorowa ma priorytet, bo tam 1 osoba zajmuje tyle miejsca, ile 1 osoba, a nie kilkadziesiąt metrów kwadratowych. No dobra, stojąc w korku, zajmujesz „tylko” dwadzieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potomak Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 16:35 Więcej niż jedno auto... owszem, ale w każdym aucie przeważnie po jednej osobie. Teraz policz sobie ile sobie ile OSÓB (nie samochodów) przejedzie w ciągu danego cyklu w jednym kierunku i porównaj z tramwajem. Przyznał bym Tobie rację gdyby każdy z samochódów zabierał po cztery osoby. Poza tym dla Twojej satysfakcji priorytet dla tramwajów od poniedziałku został nieco ograniczony (przejazd tramwaju nie powoduje automatycznego przerwania fazy dla samochodów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Przeregulowany układ sterowania ? IP: *.icpnet.pl 29.05.13, 11:22 Sterowanie zajmuje się same sobą, a krzyżówka stoi. Zły algorytm, nie uwzględnia, nie optymalizuje kryterium przepustowości krzyżówki. b]"Najgorzej, to jak sygnalizacja świetlna jest bardziej inteligentna od gościa, który ją programuje".[/b] Celnie to ująłeś. Powinni obowiązkowo z tym sformułowaniem zapoznać się urzędnicy miejscy, projektanci krzyżówek i specjaliści od ITS (nawet ci z Siemensa). ;-o)) Obecnie chyba mamy jakąś plagę chorób neurologiczno-degeneracyjnych wśród programistów sygnalizacji świetlnych na krzyżówkach ? Co nowsza to gorsza. Może to pirackie lub zaimportowane programy nie dostosowane do naszych realiów? Albo jakaś degeneracja ? No , nie uczą się, regres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.pdh.pl 29.05.13, 12:29 Przynajmniej teraz dochodzimy do normalnej sytuacji gdzie komunikacja publiczna jest szybsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niku2011 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.249.93.211.net.telepuls.pl 29.05.13, 12:56 Ale właściwie dlaczego komunikacja miejska ma być szybsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.pdh.pl 29.05.13, 13:02 Bo w jednym tramwaju jedzie wielokrotnie więcej ludzi niż w jednym samochodzie, bo mniej samochodów na ulicach to mniej spalin, mniej wypadków, mniejsze koszty remontów dróg i inwestycji w drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niku2011 Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: *.249.93.211.net.telepuls.pl 29.05.13, 13:16 Moim zdaniem mniej urzędników - idiotów to także: "mniej spalin, mniej wypadków, mniejsze koszty remontów dróg i inwestycji w drogi." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: 109.232.31.* 29.05.13, 13:54 Ja mogę spytać w drugą stronę: dlaczego samochody mają być szybsze? Rozwiązanie wg mnie jest dobre, bo (pomijając szczególne wypadki, jak mieszkańcy centrum) wjeżdżając do centrum samochodem, korkuje się miasto, rozjeżdża chodniki i stwarza ("jakieś tam") niebezpieczeństwo dla pieszych/rowerzystów. Kłócić można się zawsze i o wszystko, bo każdy ma swoje racje, tutaj tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Gratulacje za Garbary, barany z ZDM IP: 150.254.222.* 29.05.13, 16:26 Nie do końca komunikacja miejska jest szybsza! Autobusy 67 i 83 ze Śródki stoją w korku z samochodami, autobusy jadące Garbarami (74 bodajże i inne) też teraz mają gorzej. Zyskały TYLKO tramwaje a nie komunikacja miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www kolejni de.bi.le IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 10:52 i kolejne de.bi.lne pomysły, a miasto i tak ulega DEGRADACJI !!!!! WIOCHA SRAŁ KAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luce_dal_tessino Re: kolejni de.bi.le IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 17:01 Degradacja jest przez to, że każdy chce jechać wszędzie samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w k... 29.05.13, 10:55 TEZ JEZDZE DABROWSKIEGO I JAKOS NIE PRZYPOMINAM SOBIE BY TRAMWAJE STALY W KORKU Z POWODU SAMOCHODOW... PAN SOWA "NIE ROZUMIE PROSTEGO MECHANIZMU", ZE KAZDY DODATKOWY PASAZER MPK, TO KOLEJNE WYCIAGANIE KASY Z PIENIEDZY PODATNIKOW. ILOSC PODROZUJACYCH MPK JEST POROWNYWALNA Z JEZDZACYMI SAMOCHODAMI I NIE WIDZE POWODU BY MIALA BY BYC UPRZYWILEJOWANA, ZWLASZCZA ZE SIE DO NICH DOKLADA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.bas.roche.com 29.05.13, 12:23 bimota napisał: > TEZ JEZDZE DABROWSKIEGO I JAKOS NIE PRZYPOMINAM SOBIE BY TRAMWAJE STALY W KORKU > Z POWODU SAMOCHODOW... no to masz baaaardzo kiepską pamięć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.pdh.pl 29.05.13, 12:27 Jeżeli miasto dopłaca to głównie do samochodów przeznaczając większość pieniędzy na inwestycje w drogi a nie w transport publiczny. Więcej pasażerów MPK to oszczędności, gdyż mniej samochodów na ulicach oznacza mniejsze wydatki na remonty i budowę nowych dróg, mniej spalin czyli zanieczyszczenia i mniej wypadków. Tak więc jak najbardziej wszystko przemawia za uprzywilejowaniem komunikacji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 14:09 Weź mnie nie osłabiaj, jak było normalnie to nawet 3/4 podróży po mieście odbywało się za użyciem zbiorkomu. W międzyczasie indolenci z pl. Kolegiackiego, podwyżkami cen biletów i obcinaniem kursów, brakiem separacji ruchu i brakiem egzekucji przestrzegania KRD doprowadziły do degradacji zbiorkomu i miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIMOTA Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 23:38 "NORMALNIE", CZYLI JAK INNI PLACICLI ZA ICH PRZEJAZDY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potomak Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 16:41 To chyba masz na myśli Dąbrowskiego ale w innym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
mmarekss Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w k... 29.05.13, 11:17 w Wiedniu jest metro, u nas jeszcze nie (może tak za 100 lat), niech społecznicy mówią jak poprawić jazdę w mieście wszystkim, a nie tylko MPK. na razie każdy pomysł sprowadza się do zabierania pasów kierowcom i dawanie im MPK oraz nie wiem dlaczego TAXI (przecież to nie transport zbiorowy), jak dla mnie to nie dziwię się, że kierowcy olewają nową organizację bo to kradzież ich przestrzeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwee Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.249.92.78.net.telepuls.pl 29.05.13, 13:26 mmarekss napisał: > w Wiedniu jest metro, u nas jeszcze nie (może tak za 100 lat), niech społecznic > y mówią jak poprawić jazdę w mieście wszystkim, a nie tylko MPK. na razie każdy > pomysł sprowadza się do zabierania pasów kierowcom i dawanie im MPK oraz nie w > iem dlaczego TAXI (przecież to nie transport zbiorowy), jak dla mnie to nie dzi > wię się, że kierowcy olewają nową organizację bo to kradzież ich przestrzeni Metro? w mieście na 550 tysięcy ludzi? nie wiem, czy śmiać się czy płakać. pomysł kuriozalny. najprostszy (jeśli nie jedyny) sposób na poprawienie jazdę w mieście kierowcom, to ograniczenie ich ilości do tych, którzy muszą poruszać się po mieście (które z definicji nie jest dla samochodów, tylko dla ludzi) autem, czyli m. in. zabieranie pasów. kradzież ich przestrzeni? kierowcy nie posiadają na własność żadnej przestrzeni. powiedziałbym, że to oni kradną przestrzeń miejską mieszkańcom, pieszym, rowerzystom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: 109.232.31.* 29.05.13, 13:55 o tym metrze pewnie wspomina dlatego, że w artykule jest zachwyt nad Wiedniem, a Wiedeń ma metro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: 109.232.31.* 29.05.13, 13:56 Też nie rozumiem przywilejów dla taxi. Dlaczego dostawcy pizzy nie mogą jechać buspasem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 14:13 Metro nie jest potrzebne, transport kolejowy trzeba oprzeć na rozbudowie sieci i zagęszczeniu przystanków. Można co najwyżej pomyśleć o odcinkach podziemnych tam gdzie nie da się budować torowiska na powierzchni, ale mamy do tego niesprzyjające warunki gruntowe. Metro za drogo kosztuje, poza tym co to za przyjemność siedzenia 2 godz dziennie pod ziemią? Pociąg na powierzchni doskonale spełnia swoje zadanie, polecam wycieczkę do Berlina żeby pojeździć S-Bahnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Lato :)) Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.05.13, 14:38 S-Bahn POd ziemia - U-Bahn nad ziemia... der Rauber gdzie....?? :)) PS To tak troche na odwyrtke...!! POzdrawiam Jerzy Lato.. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 14:48 Można żartować ale berlińska linia S1 dojazd do stacji Friedrichstraße odbywa się pod ziemią, linie U dla odmiany też widywałem na powierzchni. Myślę że nie ma co rozgraniczać na S i U, ważne żeby mieć S-Bahn obejmujący aglomerację i ułatwiający życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Sommer Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.05.13, 15:10 Pelna zgoda der Rauber..! Istota zycia dla mieszkanca jest ulatwienie POruszania sie PO miescie.Jedno i drugie ma swoje +++++ jak i -------.W tej "walce" zdecydowanie wygrywa U-Bahn i to o kilka skladow na mecie..PS Wiesz dlaczego..?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 15:30 Nie. Oba poruszają się i pod ziemią i na powierzchni, w dodatku metro ma jeszcze dwie linie gabarytowe (większą i "parapety"). Ale dlaczego ma wygrywać U-Bahn nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Sommer Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.05.13, 16:08 Koszty zakupu taboru sa bardzo POdobne... Koszty utrzymania taboru (w ruchu) zdecydowanie przemawiaja na korzysc U-Bahnu (ze wzgledu na warunki atmosferyczne) etc.U-Bahny przewoza zdecydowanie wiecej pasazerow i generuja wieksze zyski (lub mniejsze straty) niz S-Bahn..U-Bahn mozna praktycznie wybudowac w kazdym miejscu (nowe technologie na to POzwalaja - nie trzeba stosowac metody odkrywkowej jak dawniej) S-Bahn juz nie koniecznie...Generalizujac - S-Bahn tylko PO obrzezach aglomeracji z mozliwoscia "stykniecia" w kilku miejscach z U-Bahnem.. U-Bahny w scislym centrum i komunikacja miedzydzielnicowa - tak to jest w Berku..POznania na U-Bahny nie stac ze wzgledu na wielkosc miasta (to takie trzy wieksze dzielnice Berlina) jak i ilosc mieszkancow.Jednym logicznym rozwiazaniem to Twoj S-Bahn i sprawna komunikacja autobusowo - bimbowa. Innej alternatywy dla POznania nie widze.. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 16:24 Co do organizacji transportu jesteśmy zgodni, S-Bahn + tramwaje + autobusy obsługujące głownie przedmieścia. S-Bahn w centrum czasem musi być wciśnięty pod ziemię choć tu nie jest to aż tak konieczne, ze względu na to że tramwajem można rozprowadzić podróżnych po tym terenie. Natomiast porównanie kosztów funkcjonowania pociągu na powierzchni i w tunelu będą podobne, oba są narażone na opory powietrza podczas jazdy, S-Bahn na większe w czasie wiatru oraz będzie miał większe koszty utrzymania przez warunki pogodowe. Jednak koszt budowy i utrzymania infrastruktury podziemnej będzie wyższy niż linii na powierzchniowej. W Poznaniu są beznadziejne grunty, wejście pod ziemię z pracami jest ryzykowne. Jeszcze jak tu czubki wezmą najtańszą ofertę to pewnie 20% budynków pod którymi będą się przekopywać się rozleci a na to wykonawcy już nie pójdą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Sommer Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.05.13, 17:02 Co do kosztow budowy - pelna zgoda.. Co do zyskow i strat juz nie... !! Tutaj U-Bahn bije S-Bahn na leb na szyje...PO ilus tam latach koszty budowy U-Bahnu sie zwracaja.. Prosty przyklad - S-Bahn w Berlinie ciagle na minusie (i to duzym w ostatnich latach) O U-Bahnie tego nie slyszalem i pewnie nie uslysze... S-Bahn jest POd skrzydlami DB - BVG to inna firma i radzi se zdecydowanie lepiej.. Z reszta pewnie by bylo tak jak piszesz - czego dowodem jest warszawskie metro i barmanka z tytulem profesora u sterow wladzy..Rauber - szok i zgrzytanie zebow...!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 18:05 Ta kobieta jest lepsza niż Rychu, w Warszawie lepiej się dzieje niż tu pod względem poprawiania jakości życia. Ciekawe czego elektem jest wyższa rentowność U-Bahnu, samo zarząd jeszcze wszystkiego nie tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Sommer Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.05.13, 19:13 PO "kolei" Sz. Rauberze..! Ta kobieta jest tylko POlowicznie "lepsza" od Rysia - tyle wpadek i bezsensownych decyzji o czyms swiadczy.Ukorowaniem tego jest referendum o odwolanie "pani profesor - od szejkera" :)) od stolka. Przepraszam - mam walic przyklady..?? Rysiu - to ewenement na skale swiatowa i POwinienen miec juz dawno zafundowane kilukunastoletnie wczasy (na swoj koszt ) w Forcie VII.. :)) Pytasz,czego elektem (?) jest wyzsza rentownosc U-Bahnu nad S-Bahnem..?? Czesciowo juz Ci odpowiedzialem i jedynie dodam,ze BVG inwestuje aktualnie w nowa linie U-Bahnu i renowacje wielu dworcow - mysli perspektywicznie.Czego nie mozna POwiedziec o S-Bahnie - choc i tutaj zaczynaja "madrzec".Dodam jeszcze,ze BVG to nie tylko U-Bahny - to takze autobusy,tramwaje i promy - tak Rauber - promy.. PS Niedyskretne pytanie : co Ty tam jeszcze szukasz..?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 19:19 walizki spakowane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Sommer Re: metro to nie jest dobry pomysł w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.05.13, 19:27 Dzieki..!! Myslalem juz,ze zapusciles korzenie jak 1200 letni dab szypulkowy Bartek..!! :)) PS Zycze bezawaryjnej jazdy i prosze - nie ogladaj sie za siebie i wsteczne lusterko...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 kończenie III Ramy = 2 linie Metra=Centrum bez aut 31.05.13, 05:34 kończenie III Ramy = 2 linie Metra=Centrum bez aut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luce_dal_tessino A kto im ją dał? IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 16:45 A kto im tę przestrzeń dał, że ona ich? Dlaczego kierowca ma mieć jej więcej? Na jadący samochód potrzebujesz 50 m2, a na tramwaj 180 m2. W samochodzie masz 1,1 pasażerów, a w tramwaju 100 lub 150. A cała przestrzeń jest nasza. Jak trochę kierowców zostawi samochody i pojedzie tramwajami lub rowerami to będzie więcej miejsca na ulicy. Inaczej nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dad Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w IP: *.ip.netia.com.pl 12.06.13, 12:03 a co kupili ta ich przestrzeń? dzierżawią? czy co? ze niby ktoś im ją kradnie Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w 12.06.13, 13:01 mmarekss napisał: > wię się, że kierowcy olewają nową organizację bo to kradzież ich przestrzeni To nie jest "ich przestrzeń" tylko wspólna przestrzeń wszystkich mieszkańców miasta. Obecnie jest nadmiernie zawłaszczana przez użytkowników samochodów. Żeby to chociaż były małe autka miejskie... ale nie. Jedzie se taki pan hrabia z podpoznańskiej wioski zamieszkałej przez middle class, wielkim czterodrzwiowym sedanem z wielkim bagażnikiem i wielką maską, sam jeden oczywiście. Sensownym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie progresywnego podatku od użytkowanej przestrzeni miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zbiwal Prosta zależność 29.05.13, 13:38 "Jeden pasażer więcej w tramwaju to jeden samochód mniej na ulicy i wolniej zużywające się drogi - tłumaczy Sowa." Jeden samochód mniej na ulicy to tysiące złotych mniej z akcyzy i Vat dla państwa. Oni nie sa zainteresowani tym aby mniej samochodów jeźdxiło bo budżet jest oparty na dochodach z akcyzy i Vat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Prosta zależność IP: *.249.92.78.net.telepuls.pl 29.05.13, 14:14 zbiwal napisał: > "Jeden pasażer więcej w tramwaju to jeden samochód mniej na ulicy i wolniej zuż > ywające się drogi - tłumaczy Sowa." > Jeden samochód mniej na ulicy to tysiące złotych mniej z akcyzy i Vat dla państ > wa. > Oni nie sa zainteresowani tym aby mniej samochodów jeźdxiło bo budżet jest opar > ty na dochodach z akcyzy i Vat. akcyza i vat za paliwo nie pokrywają nawet ułamka wydatków państwa/samorzadów na drogi. transport indywidualny jest najbardziej dotowanym, najmniej opłacalnym z punktu widzenia budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbiwal Re: Prosta zależność 29.05.13, 14:32 > akcyza i vat za paliwo nie pokrywają nawet ułamka wydatków państwa/samorzadów n > a drogi. transport indywidualny jest najbardziej dotowanym, najmniej opłacalnym > z punktu widzenia budżetu. Jak się nie potrafi gospodarować to tak jest i będzie. Drogi budujemy drogo a pieniądze z budżetu są w dużej części rozkradane. My nie zarabiamy na mysli technicznej i innowacji i na nowych pomysłach tylko na sprzedazy miedzi, węgla i na drenowaniu obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Prosta zależność IP: *.pdh.pl 29.05.13, 14:28 Miasto akurat nic z akcyzy i VATu nie ma więc raczej nie zależy mu na zwiększaniu dochodów z tych podatków. Więc miastu raczej powinno zależeć na zmniejszeniu kosztów utrzymywania dróg i zmniejszeniu jej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zbiwal Re: Prosta zależność 29.05.13, 14:36 > Miasto akurat nic z akcyzy i VATu nie ma więc raczej nie zależy mu na zwiększan > iu dochodów z tych podatków. Więc miastu raczej powinno zależeć na zmniejszeniu > kosztów utrzymywania dróg i zmniejszeniu jej sieci. Miastu na niczym nie zależy. Miasto jest bezosobowe. To wypadkowa prywatnych interesów, interesików, koterii, układów i układzików a wszystko w imię dobra obywatela. Za za takie dbanie bardzo dziekuję. Ktos sobie wydaje miliard złotych na stadion a ja i inni mieszkańcy od 30 lat stoimy godzinami na 4 przejazdach kolejowych na pólnocnej obwodnicy Poznania. Takich przykładów w Poznaniu sa setki. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Prosta zależność 29.05.13, 15:26 zbiwal napisał: > stoimy godzinami na 4 przejazdach kolejowych na pólnocnej obwodnicy Poznania Poznań nie ma północnej obwodnicy. W sumie w ogóle nie ma obwodnicy, bo A2 trudno uznać za obwodnicę, chyba że po obwodzie kwadratu, S11 nadal w budowie, a S5 skręca daleko w bok. Ul. Lechicka to zwykła miejska ulica. Można na nią mówić obwodnica tak samo jak na ul. Poznańską w Komornikach czy Poznańską w Jarocinie (są mapy, sprawdź). Jest tam dopuszczony ruch tranzytowy z powodu zaszłości historycznych. Inna sprawa, że szlabany w gęsto zabudowanym terenie, na ulicy o dużym ruchu, to głębokie nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbiwal Re: Prosta zależność IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 15:42 Nazywam tę droge obwodnicą bo innej nie było i na razie nie ma. Stałem tam na tych przejazdach 30 lat temu 20 lat temu 10 lat temu i stoję nadal. Za kazdym razem sie wk...m. Ja stoje i się wk..m i stadion tez sobie stoi i kilku cwaniaczków leje ze mnie i mi podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: to była obwodnica IP: *.icpnet.pl 29.05.13, 23:56 Tak, dobrze nazywasz, bo to stara północna obwodnica Poznania. Trasa Warszawa Berlin dawne E8 właśnie tamtędy przebiegało, omijając miasto. Za Lechicką były już pola truskawek, a przed, od strony Trójpola rosło zboże. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: to była obwodnica 30.05.13, 21:37 Gość portalu: radca napisał: > Tak, dobrze nazywasz, bo to stara północna obwodnica Poznania. > Trasa Warszawa Berlin dawne E8 właśnie tamtędy przebiegało, omijając miasto. > Za Lechicką były już pola truskawek, a przed, od strony Trójpola rosło zboże. Stara obwodnica to nie obwodnica. Teraz nie ma już zboża ani truskawek. 50 m od ulicy są bloki, a po drugiej stronie tuż przy poboczu zaczynają się ogródki. Może nawet ktoś tam ma truskawki. W Swarzędzu na Poznańską mówią „stara A2” — jeszcze lepiej niż „stara obwodnica”. Oby nasza 3/4-obwodnica zdążyła powstać w terminie (przypominam, że na następne wakacje jeszcze nie będzie ukończona, jest jedynie nadzieja na tzw. przejezdność). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: to była/jest/będzie obwodnica IP: *.icpnet.pl 30.05.13, 22:31 Sorry, ale przyzwyczajenie to druga natura, a poznanie historii nie zawadzi. Facio wspominał o północnej obwodnicy. Znasz jakąś inna północną? Zgoda budują obwodnice wschodnią i zachodnią, ale nie północną. Ta wschodnia jest tak daleko od miasta Poznania, i prowadzi tak mocno na północny wchód, że trudno to nazwać obwodnicą. Nie jest po obwodzie, miasta nią nie objedziesz. Jak wybudują III Ramę komunikacyjną , to jej wschodnia część przejdzie w obwodnicę północną (ul. Bałtycką) i to będzie faktyczna wschodnia obwodnica miasta, przynajmniej na wschodnim brzegu Warty. Co do ulic Lechickiej i Bałtyckiej to zdaje się , że to drogi krajowe, a nie miejskie. Tylko jeden(ten trzeci północny) pas na krótkim odcinku pomiędzy ul. Umultowską, a Obornicką chyba jest miejski (wybudowany za miejską kasę). Na 92 ( wylot Dąbrowskiego) większość ludzi mówi stara A2 lub E8 na Berlin. Nie potrzebnie się czepiasz. No i jeszcze jedno na starej północnej obwodnicy nie ma "40" jak na nowej zachodniej. Na tempo, ani jakość prac budowlanych nie mam realnego wpływu, choć zauważam niepokojącą tendencję, że projektują gorzej, budują drożej, gorzej i dłużej, czym więcej komputerów, laserów, nowocześniejszych maszyn budowlanych, lepszych mas bitumicznych. Przykre to i źle rokuje na przyszłość nie tylko tej obwodnicy. :( Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: to była/jest/będzie obwodnica 31.05.13, 17:04 Gość portalu: radca napisał(a): > Facio wspominał o północnej obwodnicy. Znasz jakąś inna północną? > Zgoda budują obwodnice wschodnią i zachodnią, ale nie północną. > Ta wschodnia jest tak daleko od miasta Poznania, i prowadzi tak mocno na północ Poznań, jak już ośmieliłem się wspomnieć, de facto nie ma obwodnicy. Tzw. O. Wschodnia nie jest obwodnicą. W dość mglistych planach jest budowa rzeczywistej O. Wschodniej, która pobiegnie tuż za obszarem zabudowanym powiedzmy w uproszczeniu Swarzędza. Jednak jej realizacja będzie miała sens tylko w połączeniu z Północną Obwodnicą, która jest jeszcze mniej konkretna. Wiadomo tylko że musiałaby przecinać Puszczę Zielonkę lub wyginać się w Czerwonaku i przeciąć teren dzisiejszego poligonu. Tych dróg jeszcze długo nie będzie bo nie ma też na nie aż tak wielkiego zapotrzebowania. Mało kto podróżuje z Gniezna do Piły przez Poznań. Obwodnica Zachodnia — wiadomo, wciąż niedokończona. Poza tym o prawdziwym sukcesie będzie można mówić, kiedy sięgnie ona za Stęszew. Wobec powyższego, istniejący i w sumie działający (tylko że wąski) odcinek A2 pełniący rolę tzw. obwodnicy południowej, trudno uważać za obwodnicę, jeśli nie ma połączenia z żadną z dróg alternatywnych. Jeszcze raz: czy będziemy oczekiwać, że ktoś ze Środy wybierze się do Leszna przez Poznań? W sytuacji gdy nie ma prawdziwej obwodnicy, nazywanie ulicy biegnącej między osiedlami obwodnicą uważam za dość zabawne dowartościowywanie się lub nieznajomość faktów. Jak znajdę plany dot. omawianego wyżej zamknięcia obwodnicy, to je dołączę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: to była/jest/będzie obwodnica IP: *.icpnet.pl 31.05.13, 20:38 > Poznań, jak już ośmieliłem się wspomnieć, de facto nie ma obwodnicy.< I co do tego zgoda. Czy obwodnica musi być tak całkowicie poza terenem zabudowanym? Niekoniecznie. >W sytuacji gdy nie ma prawdziwej obwodnicy, nazywanie ulicy biegnącej między os > iedlami obwodnicą uważam za dość zabawne dowartościowywanie się lub nieznajomoś > ć faktów. Wspominałem, że to była stara obwodnica. I nie ma w tym żadnego dowartościowywania się, ot taka funkcjonująca stara nazwa, tak jak Park Kasprzaka, jeszcze dawniej Wilsona, jak plac dwóch kibli czy pigalak, park sztywnych, Abisynia, glinianki, rynek Dębiecki, Małpi gaj czy Duża Góra lub Wolne tory. A jeśli droga jest krajowa to trudno to nazwać ulicą biegnącą między osiedlami. Tu warto byłoby przytoczyć udział tranzytu w ruchu po tej drodze. Więc nie ma się co czepiać. Co do obwodnicy i ruchu po niej to ciekawi mnie : - jak ominąć korki, by ze Starołęki, czy Marlewa szybko dojechać do Obornik? Najlepiej byłoby obwodnicą, od wschodu i północy. Prawda ? - jak ominąć korki, by z Rataj (Orła Białego) szybko dojechać do Kaźmierza? Najlepiej byłoby III ramą, bo po A2 i S11 jest dłużej niż przez korki Hetmańskiej. Prawda? No ale jej nie ma. Generalnie brakuje nam ulic (dróg) do szybkiego (90) przemieszczenia się pomiędzy dzielnicami. O Ramach się dużo mówi, ale niewiele robi, a jak sobie pomyślę ile kasy utopiono w stadionie, to widzę te ramy prawie gotowe. Za plany będę zobowiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: to była/jest/będzie obwodnica 06.06.13, 11:50 Gość portalu: radca napisał: > > Poznań, jak już ośmieliłem się wspomnieć, de facto nie ma obwodnicy.< > I co do tego zgoda. Cieszę się. > Czy obwodnica musi być tak całkowicie poza terenem zabudowanym? > Niekoniecznie. Nie musi. Jednak musi mieć charakter tranzytowy, wyprowadzający ten tuch pora obszar o dużej gęstości zabudowy, ruchu, zamieszkania, hałasu itp. > I nie ma w tym żadnego dowartościowywania się, ot taka funkcjonująca stara nazw > a, tak jak Park Kasprzaka ...no chyba że tak. > A jeśli droga jest krajowa to trudno to nazwać ulicą biegnącą między osiedlami. Z głowy znam parę przykładów takich dróg krajowych, które mocno nie wyglądają na drogi krajowe, a raczej na lokalne uliczki w małych mieścinach czy wsiach: 1, 2 (można by to nazwać obwodnicą Wschowy), 3, 4, czy może coś bliżej 5, 6... W latach 60. tak samo wyglądał przejazd przez Poznań (Dąbrowskiego, Fredry, Paderewskiego, Rynek, Wielka, Mieszka I (kiedyś była wokół katedry), Środka i prosta na Moskwę. Nawet jeśli w większości był tam ruch tranzytowy, to czy była to obwodnica? Kwestia ul. Lechickiej zniknie sama, kiedy rząd wprowadzi powszechne opłaty za korzystanie z dróg równoległych do autostrad. Wtedy nie opłaci się jechać przez prawie centrum miasta. - jak ominąć korki, by ze Starołęki, czy Marlewa szybko dojechać do Obornik? - jak ominąć korki, by z Rataj (Orła Białego) szybko dojechać do Kaźmierza? Z OB jest dość blisko do węzła na istniejącej obwodnicy, która szczęśliwym trafem ma połączenie z wybudowanym już kawałkiem ob. zachodniej, gdzie można jechać dwujezdniową drogą na Tarnowo i Kaźmierz. Nie widzę żadnego problemu. Obwodnica nie musi mieć węzłów co pół kilometra. Niemniej jednak wlot na Starołęce jest bardzo potrzebny, tylko że na przeszkodzie stoją idiotyczne przepisy, które nie przewidują węzłów gęściej niż co 3 km. A od węzła w Luboniu do ul. Starołęckiej mamy niestety „tylko” 1300 metrów. Skomplikowana sytuacja związana z terenem ochronnym ujęcia wody właściwie wyklucza poprowadzenie drogi równoległej (nawet gdyby było nas stać na dobudowaniu dwóch pasów do mostu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER TAK dla separatorów IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 14:21 Separatory powinny być zamontowane na: - Dąbrowskiego (na całej trasie do czasu aż od r. Jeżyckiego do Roosewelta będzie deptak) - św. Marcin (Ratajczaka-Marcinkowskiego), - 28 Czerwca 195r., Górna Wilda, Wierzbięcice, - Głogowska na całej długości, - Strzelecka - Fredry - Mielżyńskiego - 23 lutego Korzyści są oczywiste, samochody przestaną blokować i spowalniać tramwaje na dojazdach do świateł na których powinien być priorytet i jak go nie będzie to separatory będą tylko połowicznym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Separatory na tory! Żeby tramwaje nie stały w k... 29.05.13, 20:19 Sytuacja, w której ktoś blokuje ruch tramwajowy parkując przy torach - kompromituje nie tylko kierującego, ale też taką organizację ruchu, która to umożliwia. Separatory są ciekawym rozwiązaniem - jednak nie pozbawionym wad: * mocno utrudniają pracę służbom drogowym (odśnieżanie) * stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu * dają się solidnie we znaki służbom ratunkowym * montaż i konserwacja wymagają sporych nakładów Nie podobają mi się wszelkie formy ograniczania prędkości oraz przepustowości dróg poprzez umieszczanie na jezdniach przeszkód stałych - zapór, progów, słupków, barierek, kwietników, separatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Strażnik za separator. IP: *.icpnet.pl 30.05.13, 00:05 Separatory to zły zły pomysł, z tych względów o których piszesz. Ten sam efekt można uzyskać beznakładowo i bez dodatkowych kosztów. Raz nie potrzeba inwestować w separatory i ich montaż. Wystarczy w tych miejscach separatorów postawić po strażniku Straży Miejskiej. Mamy ich sporo w kosztach i się nudzą oglądając na monitorach wymuszenia na placu kolegiackim. Wystarczy ich tylko przemieścić. To jeden rozkaz. Jeśli uciekli by na chorobowe, to trzeba postawić tych strażników od radaru. Zaoszczędzimy na kosztach paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś