Dodaj do ulubionych

Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi?

29.05.14, 10:08
poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,16051866,Kuria_wygrala_i____musi_oddac_poltora_miliona.html#LokPozTxt
Myślę, Rene, że jako Autorytet dla mnie, jako Mistrz, Niedościgniony Znawca historii naszego miasta coś wiesz na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: AAA Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 16:46
      Pewnie ks. Piotrowski zabrał całą ziemię i teraz nie mają gdzie pochować zdrajcy...zostały tylko kwatery bohaterów. Ale Polaaacyyy, nic się nie staaałooo....wszak jedną z najbardzej charakterystycznych cech czeciej erpe jest mieszanie zdrajców z bohaterami i na odwrót. Państwo zbudowane na kłamstwie nie ma innego wyjścia jak wciąż żyć w oparach kłamstwa...
    • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 29.05.14, 19:22
      Rene jak zwykle w takich sytuacjach schował głowę w piasek i udaje, że go nie ma, za to odezwało się dwóch trolli, by napisać coś nie na temat i udowodnić, że rozsądnie pazerności Kościoła Gądeckiego bronić nie sposób.

Mam nadzieję, że admin zadziała szybko.
    • renepoznan Kupił i wymienił. 30.05.14, 15:29
      "Ksiądz Czesław Piotrowski nabył na swoja własność grunty przy ulicach: Matejki, Wyspiańskiego i Klonowicza, lecz parcela ta nie spełniała warunków stawianych przy budowie gmachów szkolnych. W tej sytuacji doszło do układu, między Ks. Cz. Piotrowskim, a dyrekcją Poznańskiej Kolei Elektrycznej, na mocy którego nastąpiła zamiana gruntów. Ksiądz zyskał grunt wielkości około 10.000 m2, położony w najwyższym punkcie miasta, nieokolony budynkami, naprzeciw kościoła p.w. Matki Boskiej Bolesnej, przy ul. Marszałka Focha. Lokalizacja dawała wymarzone warunki pod budowę nowej szkoły."

Resztę sobie wygooglaj.
      • l.george.l Re: Kupił i wymienił. 02.06.14, 21:48
        Pochodził ze wsi. Być może z wielodzietnej rodziny. Pewnie miał gacie i sutannę, na które cała wieś zrzutkę robiła, kto wie czy nie głodując przy okazji. I nagle kupił parcele w dużym mieście. Rene, przecież Ty inteligenty facet jesteś.
        • Gość: POZtrach Re: Kupił i wymienił. IP: *.pools.arcor-ip.net 02.06.14, 22:17
          Dzordz...Wale bez zenady - ty,on i niesiol jestescie PO tych samych plemnikach... :):)
        • kazek100 Re: Kupił i wymienił. 03.06.14, 07:59
          Przez krótką chwilę byłem mile zaskoczony widząc odpowiedź Renego - wcześniej byłem przekonany, że czołobitność wobec każdej sutanny tradycyjnie każe mu udawać, że tego wątku "nie widział".

No, ale ogólnikowość (czyli brak jakiejkolwiek merytoryczności) wpisu pokazała nam niestety, że nasz biskupi kolega się nie zmienia. Jeśli pojawia się temat "ksiundz", to kończy się krytycyzm, rozsądek i w ogóle myślenie.

Ułatwiam: skąd Piotrowski miał pieniądze na zakup swoich pierwszych nieruchomości?
        • renepoznan Re: Kupił i wymienił. 03.06.14, 13:23
          Pytałeś George skąd miał tę ziemię a nie czym sfinansował jej zakup.
          Odpowiedziałem na pytanie.
          Jak chcesz szerszych informacji to sobie wygooglaj. Wszystko jest.
          Jednak nie licz, że te fakty będą odpowiadały Twemu zapotrzebowaniu na tradycyjne Twoje popluwanie na Kościół.
          Wywodzenie, iż miał tylko "gacie i sutannę" jest tak prostackie, iż wybacz - pominę milczeniem tę argumentację. Przepraszam - Wiesz, że ze względu na dawne czasy mam do Ciebie sporo sympatii - ale schodzisz na poziom swoich kumpli antyteistów i tkniętych "zaściankowym antyklerykalizmem" i próbujesz ściągnąć na ten poziom innych by - jak to mówią - pokonać ich swoim doświadczeniem. Nie mam na to ochoty.

Ale poza tym z sporym rozbawieniem obserwuję pojawiające się na tym forum zacietrzewienie w sprawach Kościoła (zwłaszcza materialnych) - zastanawiam się jedynie czy i kiedy autorzy wpisów zorientują się, ze są w tym swoim zacietrzewieniu jedynie śmieszni.
          Ale nie sądzę by się zorientowali. ;)
          Trzymaj się George.
          • kazek100 Re: Kupił i wymienił. 03.06.14, 17:28
            To było do Georga, ale że temat mnie interesuje, więc przeczytałem i co?

I nic. Tyle słów, a żadnej konkretnej informacji.
            Jak to jest, że jedna strona potrafi podawać konkrety, sumy, szczegółowe informacje, a druga, ta sutannowa, zawsze tylko klepie ogólniki?

Jak dla mnie już to jest dowodem, kogo się trzymać.
    • l.george.l Jomo Kenyatta pierwszy prezydent Kenii powiadał: 03.06.14, 09:18
      Jomo Kenyatta pierwszy prezydent Kenii powiadał: "kiedy biali pojawili się w Afryce, my mieliśmy ziemię, a oni mieli Biblię. Oni nauczyli nas modlić się z zamkniętymi oczami : kiedy je otworzyliśmy, Biali mieli nasze ziemie, a my – Biblię".
      • Gość: AAA Re: Jomo Kenyatta pierwszy prezydent Kenii powiad IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.14, 13:55
        Te słowa tracą na wiarygodności w ustach człowieka, który:

"... zdołał przekonać zagraniczny kapitał do inwestowania w Kenii, a białych osadników do pozostania w kraju i współpracy; prowadził zdecydowanie prozachodnią politykę.
        ...Skutecznie walczył z przejawami niezadowolenia. Umocnieniu jego władzy sprzyjały pomyślny rozwój gospodarczy, powiązania z zagranicznymi monopolami,"

cytat za nieszczęsną Wiką...

Musisz Georg przestać posługiwać się chwytliwymi hasełkami, a zacząć myśleć troszkę głębiej. Może wtedy zyskasz nieco na wiarygodności...
    • qwardian Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 03.06.14, 18:05

Nasza wspólna rodzina katolicka inwestuje w nieruchomości, to są pieniądze wiernych, najczęściej osób, które nie mają komu pozostawić własnego majątku. Księża się bardzo dobrze gospodarują pieniędzmi...

W odróżnieniu od was golasy, wasze państwo świeckie pakuje worki pieniędzy w Czarną Dziurę a potem lement, płacz i protesty, czemu bieda zagląda w oczy...

www.bankier.pl/wiadomosc/Ministerstwo-wydalo-49-mln-na-portal-dla-bezdomnych-3088896.html
      • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 03.06.14, 20:42
        Ale podasz nam przykłady na to, że księża "dobrze gospodarując się tą ziemią" robią coś dla innych, a nie dla siebie? Tylko proszę bez groteski typu utrzymywany z budżetowych środków Caritas...

Od osób, które nie miały komu majątku zostawić, to KK otrzymywał ziemię w średniowieczu, a i wtedy często pod przymusem, i już wtedy protestowały dalsze rodziny, tylko że to nieuczciwe prawo było wtedy prawem. Jasienicę choćby kolega czytał?

Wbrew twoim ponownie aroganckim słowom (a już myślałem, że zdrowiejesz) państwo utrzymuje tysiące szkół, także katolickich, które także korzystają z państwowego budżetu. I OK, ale przynajmniej nie pisz, że coś tu daje Kościół, bo nie wiem, czy jest w tym kraju jedna kościelna szkoła utrzymywana z kościelnego budżetu. To jest ta czarna dziura, do której pieniądze wrzucają naiwni. Jak ci, co kiedyś zaufali Piotrowskiemu...
        • qwardian Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 04.06.14, 11:43
          Kościół jest wspólny nas katolików, księża i biskupi są częścią naszej wielkiej rodziny katolickiej. Sam fakt, że ja jako katolik mam satysfakcję z działalności kościoła, Ty Kaziku jako jego wróg jesteś wściekle nieprzyjazny, świadczy, że Kościół Katolicki gospodaruje prawidłowo. Kościół jest w Polsce filozoficznym mentorem naszych elit, jest liderem działalności charytatywnej, wkrótce na polu działalności edukacyjnej, a potem służby zdrowia.

> Od osób, które nie miały komu majątku zostawić, to KK otrzymywał ziemię w średn
          > iowieczu, a i wtedy często pod przymusem...

Dewastacja jaką czyni ateizm na umyśle jest monstrualna. Prawo do testamentowego dziedziczenia dóbr było i jest podstawowym kanonem systemu prawnego. Jeżeli średniowieczu można przypiąć etykietkę "ciemności" to jest nim Prawo Kaduka, ograniczenie prawa spadkowego i w rezultacie konfiskata mienia na rzecz władcy świeckiego. Kaduk można stawiać na równi z antykatolickimi wywłaszczeniowymi aktami komunistycznych zbrodniarzy...

Co do reszty nie interesuje mnie jak rozdziela pieniądze państwo świeckie, z prostej przyczyny. Dla mnie władzę stanowią biskupi i Kościół Katolicki. Maszeruj z kosą na parlament Kaziku...
          • l.george.l Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 04.06.14, 13:56
            qwardian napisał:

> Kościół jest wspólny nas katolików, księża i biskupi są częścią naszej wielkiej
            > rodziny katolickiej. [...]

Twoja naiwność powala. Nie można tego inaczej określić jak mentalnością feudalnego parobka. Jeżeli dajesz coś Kościołowi, przepada to bezpowrotnie. Najlepszym tego przykładem są szkoły przy Głogowskiej. Pomijając już niepojęte okoliczności, które doprowadziły do tego, że trafiły one w czarne łapska, to także Ty, całujący te łapska, musisz teraz płacić, by budynki służyły poznańskiej młodzieży i to tej najlepszej młodzieży w mieście, najzdolniejszej i najwybitniejszej. Tam się kształcą przyszłe elity tego kraju i mam nadzieję, że pozostanie to na zawsze w ich świadomości, kto ich ograbił, kto im stawiał przeszkody w zdobywaniu wykształcenia.
          • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 04.06.14, 13:59
            Łee, liczyłem na jakąkolwiek konkretną informację, z którą można by chociaż polemizować, a tu znów ogólnikowe bzdety. O tym, że ty klękniesz przed każdą sutanną, niezależnie czego dokonał jej użytkownik, to przecież wiemy.

W jednym miejscu jednak piszesz bzdury:

Prawo do testamentoweg
            > o dziedziczenia dóbr było i jest podstawowym kanonem systemu prawnego

No właśnie. A w średniowieczu władza kościelna ograniczała je przejmując w określonych sytuacjach majątki nawet, jeśli umierający chciałby wskazać inaczej. Tak rodziły się te kościelne fortuny i powinniście się tego wstydzić.
            Z Piotrowskim było oczywiście inaczej, on po prostu oszukał tych, którzy mu zaufali. Z tym, że w tym drzewku było akurat o średniowieczu.

> Co do reszty nie interesuje mnie jak rozdziela pieniądze państwo świeckie, z pr
            > ostej przyczyny. Dla mnie władzę stanowią biskupi i Kościół Katolicki

OK. Twoje życie. Mam nadzieję, że zgodnie z tą deklaracją przestaniesz wyciągać rękę po pieniądze do świeckiej władzy (ale nawet jeśli ty tego nie zrobisz, to twoi przywódcy duchowi robią to non stop i w ogromnej skali). A inni twoi współparafianie nie deklarują nawet tego.
            • Gość: AAA Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.14, 18:47
              Twoja naiwność powala. Nie można tego inaczej określić jak mentalnością feudalnego parobka. Jeżeli dajesz coś urzędnikom świeckiej władzy, przepada to bezpowrotnie. Najlepszym tego przykładem są szkoły przy Głogowskiej. Pomijając już niepojęte okoliczności, które doprowadziły do tego, że trafiły one w lepkie łapska świeckiej władzy , to także Ty, całujący te łapska, musisz teraz płacić, by zbudować nowe budynki. Bo świecka władza, mimo że przez dziesięciolecia bezpłatnie korzystała z czyjejś zagrabionej własności, to nie poczyniła żadnych oszczędności. Zagrabione Kościołowi budynki służyły poznańskiej młodzieży i to tej najlepszej młodzieży w mieście, najzdolniejszej i najwybitniejszej. Tam się kształciły przyszłe elity tego kraju i mam nadzieję, że pozostanie to na zawsze w ich świadomości, kto ich ograbił, kto im stawiał przeszkody w zdobywaniu wykształcenia.
              • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 09:52
                To, że jesteś arogancki, to tylko twój problem, ale to, że zaśmiecasz forum ogólnikowym blubraniem, to już niestety większa szkoda.

Konkretnie i paradoksalnie - jest akurat dokładnie na odwrót, niż piszesz. Dopóki szkoły na Głogowskiej podlegały świeckim urzędnikom, ten majątek - wbrew temu co piszesz - nie przepadł bezpowrotnie, tylko konkretnie służył młodzieży i poznańskiej społeczności. W momencie, gdy w cyniczny sposób przejął go Kościół, prawdopodobnie służyć będzie tylko i wyłącznie materialnym interesom Gądeckiego. Szczegółów jeszcze co prawda nie znamy, ale już kilkukrotnie przyłapano arcybiskupa na krętactwach (zacytować?), a tak czy owak żadna deklaracja dobrej woli z jego strony nie padła.

Tak więc gdyby nie cynizm twoich opiekunów, podatnik nie musiałby płacić za budowanie czy remonty innych budynków.

Paradoksalnie w pewnym momencie nieomal piszesz prawdę:
                "budynki służyły poznańskiej młodzieży i to tej najl
                > epszej młodzieży w mieście, najzdolniejszej i najwybitniejszej. Tam się kształc
                > iły przyszłe elity tego kraju"

- tylko że się działo właśnie wtedy, gdy na tych budynkach łapy nie trzymał Kościół. I to Kościół postawił przeszkody w dalszym zdobywaniu w ich wiedzy, bo nieruchomości, które ofiarowano mu w dobrej wierze, zagarnął dla swych egoistycznych celów.

Dyskutujesz z faktami - kogo chcesz oszukać? Innych, czy siebie?
                • Gość: AAA Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: 87.204.190.* 05.06.14, 12:22
                  Skoro w łapach urzędników te budynki nie przepadły, to gdzie one są ? Gdzie młodzież ma się uczyć ? Gdzie są pieniądze zaoszczędzone przez urzędników, którzy przez dziesięciolecia za darmochę korzystali z zagrabionych budynków ? Czy w tym czasie postawili nowe ? W końcu stać ich było, bo bez żadnego wkładu za darmo korzystali z czyjejś własności. Gdzie są pieniądze z podatków płaconych przez rodziców pokoleń młodzieży ?

Skoro jesteś takim wyznawcą świeckiego państwa, które traktujesz jako boga, a jego urzędników jako kapłanów - to daj teraz świadectwo swej wiary...
                  • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 13:26
                    > Skoro w łapach urzędników te budynki nie przepadły, to gdzie one są ?

Na ulicy Głogowskiej.

(jak zwykle próbujesz sprowadzić dyskusję do absurdu, mocno cię to dyskwalifikuje jako uczciwego rozmówcę).

Gdzie są pieniądze zaoszczędzone przez urzędników, którz
                    > y przez dziesięciolecia za darmochę korzystali z zagrabionych budynków

Pewnie je ukradłeś.
                    (ta odpowiedź - wiem, jest głupia. Podobnie jak twoje pytanie. Za te szkoły nikt dotychczas czynszu nie płacił i młodzież miała gdzie się uczyć. Temat pieniędzy pojawił się dopiero wraz z Kościołem. Ciekawe, nie?)

W końcu stać ich było, bo bez żadnego wkładu za d
                    > armo korzystali z czyjejś własności

Tym razem trochę poważniej. Odpowiem ci - kraj zrujnowany przez wojnę i komunę. Mozolnie odbudowywany. Na edukację regularnie brak pieniędzy. Wielkim społecznym wysiłkiem powoli odbudowuje się szkoły. Wielkim społecznym wyrzeczeniem.

Jest jedna instytucja, która nie uczestniczy w tym społecznym wyrzeczeniu, której nie interesuje, że naród powoli odbudowuje się po wojennym i komunistycznym absurdzie. Kościół Katolicki. Ten sam, który poucza nas o wartościach, chce po prostu wszystko od razu, wszystko co swoje, a także to, co uzyskał w mocno nieetyczny sposób (jak właśnie szkoły na Głogowskiej).

Ja wiem, że was w seminariach uczą odwracania kota ogonem w dyskusji, ale mój drogi - nie rozmawiasz z gimnazjalistą na katechezie. Tam dzieciakowi pewnie łatwo zrobić siano we łbie i przekonać głupawym sofizmatem. Ponieważ jednak pewnie czytamy to tylko my dwaj, więc nie wygłupiaj się z taką argumentacją.
                  • l.george.l Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 13:48
                    Wyobraźmy sobie dziś taką oto sytuację. Ksiądz z ambony ogłasza: kochani parafianie, wpłacajcie na moje prywatne konto pieniądze. Za zebrane środki kupię parcelę i wybuduję na niej szkołę. Jedynym właścicielem nieruchomości będę ja. Co zrobiliby parafianie? Przypuszczam, że nawet ci z pierwszych ławek z najbardziej wygniecionymi kolanami od klęczenia pobiegliby szybko do prokuratury i donieśli, że wielebny chce wyłudzić kasę i ich okraść.
                    • qwardian Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 14:24

.george.l napisał:

> Wyobraźmy sobie dziś taką oto sytuację..

www.fakt.pl/ojciec-rydzyk-w-kasku-tadeusz-rydzyk-na-budowie-w-kasku-ojciec-rydzyk-na-budowie-kosciola-w-toruniu-,artykuly,176647,1,1,2.html

Konta złotówkowe
                      • Bank Pocztowy S.A. O/Toruń
                      nr 77 1320 1120 2565 1113 2000 0003
                      z dopiskiem: Dar na cele kultu religijnego
                      • PKO BP S.A. II/O Toruń
                      nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130
                      z dopiskiem: Dar na cele kultu religijnego
                      Konta walutowe
                      • Euro EUR
                      PKO BP S.A. II/O Toruń
                      ul. Grudziądzka 4, 87-100 Toruń
                      IBAN - PL 65 1020 5011 0000 9602 0105 7298
                      BIC/SWIFT - BPKOPLPW
                      • Funty GBP
                      PKO BP S.A. II/O Toruń
                      IBAN - PL08 1020 5011 0000 9502 0105 7306
                      BIC/SWIFT - BPKOPLPW
                      • Dolary USD
                      PKO BP S.A. II/O Toruń
                      IBAN - PL13 1020 5011 0000 9302 0105 7314
                      BIC/SWIFT - BPKOPLPW
                      Konto w USA
                      • RADIO MARYJA, P.O. BOX 39565
                      CHICAGO, IL 60639-0565
                      Konto w Kanadzie
                      • Polish Credit Union
                      St.Stanislaus-St.Casimir`s
                      Parishes Credit Union Ltd.
                      3145 Dundas St. West # 5
                      Mississauga ON L5L 5V8
                      • Konto Radia Maryja 84 920
                      • Konto Stypendialne 93 225
                      • l.george.l Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 14:55
                        To nie jest dobry przykład, bo chyba nie pan Rydzyk figuruje w księdze wieczystej jako właściciel. Konta też nie są jego a fundacji. W przypadku szkół przy Głogowskiej mamy do czynienia z niewyjaśnionym zagarnięciem majątku społecznego przez osobę prywatną, następnie przekazania go tworowi, w którego działalności nie jestem w stanie dostrzec czegokolwiek pozytywnego.
            • qwardian Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 14:13

kazek100 napisał:

> No właśnie. A w średniowieczu władza kościelna ograniczała je przejmując w okre
              > ślonych sytuacjach majątki nawet, jeśli umierający chciałby wskazać inaczej.

Najwyraźniej Kaziku zabiegasz o miano, czołowego psotnika i urwisa tego forum, schodząc do tak niskiego poziomu, żeby posługiwać się mataczeniem i kłamstewkiem wobec Kościoła Katolickiego. Pływaj w swoim antysemityźmie religijnym zdrów, z pewnością znajdziesz sporo uznania wśród takich jak Ty, którzy mają zero do zaoferowania, a mało sympatii wśród osób z jasno określonymi wartościami, tradycją i historią...
              • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 15:11
                Drogi quardianie, informacje tego rodzaju podają naukowe autorytety, którym nikt rozsądny mataczenia ani kłamstwa nigdy nie zarzucił. Ja już nawet podałem jedno z nazwisk. Nie zmienisz tego aroganckimi wyzwiskami pod moim adresem (ani też nie poruszysz mnie samego, bo twoja arogancja jest mi w sumie całkowicie obojętna).

Ja wiem, że to przykre, ale podobno prawda was wyzwoli. Nawet bolesna. Bądź mężczyzną i sprostaj temu, że twój Kościół ma straszne grzechy na sumieniu. Jeśli stwierdzisz, że mimo to niesie więcej dobra, niż zła - ok, twoje sumienie, twoje życie, działaj, pomagaj bliźniemu (znam takich katolików, szanuję ich wybór). Ale na pewno nic nie zdziałasz zamykaniem oczu i trwożliwym powtarzaniem "przecież księża są dobrzy".
                • qwardian Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 15:52

To niech Twoje "naukowe autorytety" zapoznają się w jaki sposób Kościół Katolicki traktował od czasu średniowiecza lichwę jedyny prawny mechanizm odbierania ludziom majątku i nie kłam Kaziku już więcej...
                  • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 05.06.14, 19:05
                    Najpierw jakiś naukowy autorytet musiałby się zając stanem twojego umysłu.

Co ma nasza dyskusja o prawie dziedziczenia do kwestii lichwy???

Okazało się, że twój autorytet jak zwykle ma sporo brudu na sumieniu, więc zaczynasz gadać o czymś innym? Zastanawiam się, kiedy przeczytam jako argument "a ty głupi jesteś".
                    ;-)))
                    • Gość: Habicht [...] IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.14, 19:53
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • l.george.l Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 06.06.14, 00:27
                        Może jakiś argument zamiast inwektyw?
            • Gość: ABC Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.centertel.pl 06.06.14, 17:31
              No właśnie. A w średniowieczu władza kościelna ograniczała je przejmując w określonych sytuacjach majątki nawet, jeśli umierający chciałby wskazać inaczej. Tak rodziły się te kościelne fortuny i powinniście się tego wstydzić.

Proszę o podanie źródła.
              • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 07.06.14, 11:04
                Gość portalu: ABC napisał(a):
                >
                > Proszę o podanie źródła.

Przecież już podałem.
                Jasienica "Polska Piastów".

Oczywiście możesz o tym poczytać w wielu miejscach - specjalnie podałem źródło łatwo dostępne.
                • Gość: ABC Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.centertel.pl 09.06.14, 21:40
                  Trochę lakonicznie.
                • Gość: ABC Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.centertel.pl 09.06.14, 22:03
                  Tak jak pisałem, lakonicznie.
                  Ale to pół biedy.
                  Wychodzi niestety na to, że również niezgodnie z prawdą.
                  Wyszukując w Polsce Piastów fraz "testam" i "spad" NIGDZIE nie natknąłem się na informację o której piszesz.
                  Więc źródła brak!
                  Kiepsko z Twoją wiarygodnością.
                  • Gość: AAA Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.14, 23:16
                    Daj sobie spokój z Kazkiem i wiarygodnością...co ma wół do karety ? ;-)))

Lepiej podziękujmy ks. Piotrowskiemu, bo gdyby nie zbudował gmachu przy Głogowskiej, to 8LO nigdy by nie powstało.
                    • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 10.06.14, 09:12
                      Chętnie przypomnę kilka twoich twierdzeń w kwestii "wiarygodności". Pamiętasz brednie o "zrujnowanym budynku szkoły baletowej"?

Niemniej - to nie Piotrowski zbudował ten budynek, tylko darczyńcy. Oczywiście nikt nie ujmuje mu zaangażowania i pracowitości, ale gdyby naiwni mu nie zaufali i nie przekazali środków, dziś zapewne VIII LO od wielu lat funkcjonowałoby od wielu lat w innym budynku, nie trzeba by przeprowadzać na koszt podatnika remontu kolejnego, natomiast KK nie otrzymałby za darmo poważnego majątku, za co oczywiście nigdy nie wykazał nawet cienia wdzięczności.
                      • Gość: AAA Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.14, 11:06
                        Pozwoliłem sobie na wyśmianie Twojej wiarygodności (jeszcze teraz mnie śmiech bierze...) właśnie mając w pamięci Twoje kompromitujące wypowiedzi w sprawie szkoły baletowej, gdzie dałeś wiele popisów skrajnego braku wiarygodności, nierzetelności, nielogiczności, itp. Na końcu zaś okazało się, że Twoja nierzetelność wynikała z tego ktoś z twoich bliskich tam pracuje...

Generalnie jesteś nieuczciwym dyskutantem. Na tym forum wszyscy bywalcy o tym wiedzą, więc żadnej tajemnicy nie ujawniłem... a wątek szkoły baletowej każdy może sobie sam sprawdzić.

Natomiast co do ks. Piotrowskiego i 8 LO - stwierdziłem, że gdyby nie on to 8 LO nigdy by nie istniało, przy czym nie jest to moje stwierdzenie, tylko tych wszystkich lewackich krytykantów i miałkotów ubolewających, że po powrocie budynku do prawowitego właściciela, 8 LO przestanie istnieć, zostanie przerwana tradycja, itd. Innymi słowy bez zrabowanego gmachu przy Głogowskiej 8 LO nie może istnieć ! No, cóż dziwne to byłyby korzenie szkoły gdyby zależały tylko i wyłącznie od zrabowania budynku. Dziwna to byłaby szkoła, która nie mogła by istnieć w budynku prawowitym - przez samorząd celowo zbudowanym. Ja sam tak nie uważam, ale większość ujadaczy na tym forum tak uważa. Nie wiem, to chyba jakaś bolszewicka mentalność jeśli się twierdzi, ze tylko w zrabowanym budynku może zaistnieć dobra szkoła, a w budynku uczciwie zbudowanym już nie.

Ty sam też zaliczasz się tych bolszewickich "myślicieli" - bo ubolewasz, że szkoła mogła sobie spokojnie funkcjonować w zrabowanym budynku, a teraz po jego oddaniu, podatnik będzie musiał łożyć na remont i adaptację innego budynku. Więc przyjmij Kazek do wiadomości, że szkolnictwo należy do zadań gminy, które są realizowane z podatków, a nie z rabunku.

W całej tej dyskusji lewacki krzyk jest tak głośny, że wszystkim jakoś umknął uwadze fakt, że intencją ks. Piotrowskiego i darczyńców nie była budowa 8 LO, ale zupełnie innej szkoły. Tylko rabunek bolszewickiego państwa zablokował tę ideę na wiele lat, teraz wracamy do źródeł. Natomiast fakt, że 8 LO stało się dobrą szkołą to zupełnie inny temat. To czy szkoła jest dobra, taka sobie lub zła nie zależy od budynku, czyli cegieł połączonych zaprawą.
                        Nie możemy akceptować rabunku faktem, że w zrabowanym budynku powstała dobra szkoła. To taki lewacki relatywizm (a)moralny.
                        Przewodnicy lewackich krzykaczy (w tym gw) dobrze o tym wiedzą, ale jest to dla nich okazja do podżegania kolejnego agresywnego ataku na Kościół. Takie działania tworzą fałsz i zakłamanie w życiu społecznym, generują konflikty i burzą ład społeczny. Naiwniacy dają się na to nabierać...
                        • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 11.06.14, 12:56
                          Napisałeś, że budynek szkoły baletowej był zrujnowany i wymaga pomocy ze strony Kościoła. Ja wkleiłem zdjęcia pokazującego przepięknie odrestaurowany za pieniądze budynek szkoły, który KK próbuje zagarnąć. A co gorsza przypomniałem, że renowacja budynku miała miejsce w tym samym czasie, kiedy KK za rządów PiS po cichu przeprowadził w tajemnicy przed zainteresowanymi apelację procesową.

Coś się nie zgadza? Czy wycofujesz się z tych słów?

Czy możesz wskazać konkretny przykład mojej nierzetelności czy błędu, tak jak ja wskazałem takowy w twojej wypowiedzi? Czy też może wszystko co potrafisz, to jakaś żenująca wycieczka ad personam? Zacytuj mi choćby z pamięci, choćby jeden mój konkretny błąd, albo przeproś za notoryczne kłamstwa. Których zresztą z twoich wypowiedzi potrafię przywołać więcej.

Innymi słowy bez zrabowanego gmachu przy Głogowskiej 8 LO nie może i
                          > stnieć ! No,

No przecież VIII LO ma istnieć dalej, w innym budynku. Tradycyjnie więc próbujesz sprowadzić rzecz do absurdu. Oczywiście, że VIII LO poradzi sobie bez tego budynku, natomiast nie wiadomo, czy poradzi sobie Kościół, gdy z jednej strony Gądecki publicznie mówi o znaczeniu edukacji i wychowania, a w praktyce pokazuje, że interes materialny jest dla niego o wiele ważniejszy.

Ty sam też zaliczasz się tych bolszewickich "myślicieli" - bo ubolewasz, że szk
                          > oła mogła sobie spokojnie funkcjonować w zrabowanym budynku

Bzdury. W przypadku tego budynku (odmiennie, niż w przypadku baletowej) ja pisałem zupełnie inaczej. Nigdy nie podważałem tu wyroku sądu (choć widziałem wpisy osób o większej ,niż ja, wiedzy, które miały swoje zastrzeżenia), pisałem tylko że Kościół zawiódł zaufanie poznaniaków, którzy kiedyś Piotrowskiemu zaufali. Wierzyli, że w tym budynku będzie szkoła. Tymczasem teraz Kościół mówi o komercyjnym wynajmie. Tak więc coś musiałeś pomylić, bo powołujesz się na nie moje opinie.

> W całej tej dyskusji lewacki krzyk jest tak głośny, że wszystkim jakoś umknął u
                          > wadze fakt, że intencją ks. Piotrowskiego i darczyńców nie była budowa 8 LO, al
                          > e zupełnie innej szkoły.

Mnie to nie umknęło. I dlatego już dawno wkleiłem tu wypowiedź Gądeckiego, który deklarował, że nie będzie w tym budynku szkoły katolickiej. I zapytywałem tylko, dlaczego ten człowiek nie może choć raz wykazać się dobrą wolą i za ten budynek zażądać np. takiej sumy, jaką Kościół płaci za budynki szkolne, które wynajmuje od miasta = czyli mniej więcej 1/20 tego, czego zażądał.

Mam nadzieję, że teraz nie będziesz mi już wmawiał czegoś, czego nigdy nie mówiłem. Chcesz dyskutować z faktami? Fakty są takie, że miasto wobec Kościoła wykazuje się ogromnymi pokładami dobrej woli, natomiast Kościół wobec miasta i jego mieszkańców ma tylko roszczenia. Pamiętaj, że o tym przede wszystkim myślimy, gdy czytamy te twoje hasełka o miłości bliźniego etc.
                  • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 10.06.14, 09:08
                    Kompromitujesz się.
                    Proponuję ci zamiast wyszukiwania fraz i innych gimnazjalnych technik - po prostu tego Jasienicę przeczytać.

• Gość: ABC Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.centertel.pl 10.06.14, 18:06
                      Argumentów brak, wyciągamy inwektywy.
                      Sam się kompromitujesz!
                      Wytknąłem ci niekompetencję to obracasz kota ogonem.
                      Następnym razem zanim coś napiszesz to to zweryfikuj bo, jak widać, nie jesteś nieomylny.
                      Jeśli jesteś równie kompetentny w innych kwestiach, to gratuluję.

PS. Jasiennicę czytałem.
                      • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 10.06.14, 20:28
                        Ciekawe.
                        Zaczynasz od obrażania rozmówcy, a potem jemu zarzucasz inwektywy. Słabe.

Ja, kolego, nie mam czasu na załatwienie kwestii twojej ignorancji i Jasienicy za Ciebie czytać nie będę. Nie mam czasu na wyszukiwanie tego w tej chwili, natomiast dowodem na pewno nie jest to, że twoja wyszukiwarka nie znalazła jakiegoś wyrazu. Tak z pamięci - to przeczytaj sobie raz jeszcze rozdziały o gospodarce Kościoła za czasów rozbicia dzielnicowego, za czasów Henryka Probusa - tam jest dość dowodów na absolutne gospodarcze uprzywilejowanie kleru i jego negatywny wpływ na gospodarkę krajową. To niewiele stron, myślę że nawet te moje ogólnikowe wskazówki pomogą ci w znalezieniu.
                        • Gość: ABC Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.centertel.pl 10.06.14, 21:06
                          Trzeba ci przyznać, że w swej ignorancji i odwracania uwagi od meritum sprawy jesteś konsekwentny.
                          A w obrażaniu innych jesteś wręcz niedoścignionym wzorem.
                          W Jasiennicy nie ma ani słowa o tym, że „Od osób, które nie miały komu majątku zostawić, to KK otrzymywał ziemię w średniowieczu, a i wtedy często pod przymusem, i już wtedy protestowały dalsze rodziny, tylko że to nieuczciwe prawo było wtedy prawem.
                          Jakiekolwiek pojęcie o średniowiecznym prawie spadkowym też widać jest ci obce.
                          Doprawdy, nie wiem na jakiej podstawie przy, takim oceanie niekompetencji kreujesz się na wyrocznię.
                          Więcej pokory, tu nie gimnazjum, „autorytetem” nauczyciela nic tutaj nie osiągniesz.
                          • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 10.06.14, 22:10
                            Ależ o tym, że u Jasienicy nie ma o tym słowa, świadczyć tylko twoje stwierdzenie:

"Wyszukując w Polsce Piastów fraz "testam" i "spad" NIGDZIE nie natknąłem się na informację o której piszesz."

Wybacz, ja co prawda nie mam czasu teraz czytać tej książki po raz kolejny, więc nawet miałem ochotę "się nie upierać", niemniej twój argument o wyszukiwaniu fraz "testam" i "spad" jest - to dopiero groteska. Podałem Ci konkretne dwa rozdziały, gdzie możesz przeczytać o absolutnie negatywnym wpływie Kościoła na gospodarkę naszego kraju w dyskutowanym okresie i co? Przeczytałem wyzwiska. Najbardziej żenującym jest to odwołanie się do mojego zawodu - to zawsze świadczy o słabości. Mógłbym coś wiedzieć o twojej profesji? Poironizuję sobie bez sensu.

Wy naprawdę inaczej nie umiecie?
                            • Gość: ABC Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? IP: *.centertel.pl 11.06.14, 06:20
                              Przestań kręcić i zacznij odpowiadać na temat!
                              Nie rozmawiamy o wpływie Kościoła na gospodarkę Polski w średniowieczu, tylko o twoim twierdzeniu, jakoby przejmował majątki zmarłych wbrew woli rodziny.
                              Powtórnie przeczytałem działy, o których wspomniałeś. I co i nic. Tego tam po prostu niema!
                              Ponad wszelką wątpliwość wykazałem, że powołujesz się na Jasiennicę w kwestii, o której on nie pisał!
                              Groteską jest to, że powołujesz się na coś, co nie istnieje, a przyłapany na błędzie masz pretensje do tego, który to wykazał.
                              Jesteś kompletnie niewiarygodny. Piszesz o rzeczach, na których się nie znasz, nie jesteś w stanie wskazać źródła informacji, nie potrafisz przyznać się do błędu – a mimo tego ciągle uważasz się za wyrocznię i dajesz sobie prawo decydowania co jest dobre, a co złe.
                              Gratuluję samopoczucia! Jakakolwiek polemika z tobą nie ma żadnego sensu.
                              • kazek100 Re: Rene, skąd Piotrowski miał tyle ziemi? 11.06.14, 09:35
                                Kolego
                                wyraźnie napisałem, że podałem dane z pamięci i nawet zaznaczyłem, że nie mam zamiaru się upierać. Nie zgodziłem się tylko na to, aby argumentem z twojej strony było nieznalezienie jakiejś "frazy".
                                To wszystko. jak wspomniałem - nie mam teraz czasu czytać ponownie, więc i nie upieram się, nie podobają mi się natomiast twoje inwektywy, zwłaszcza że i tobie brakuje argumentacji. Mało nawet wierzę w to, że od wczoraj wieczorem przeczytałeś te rozdziały, o których wspomniałem.

A teraz podaj nam proszę swoją profesję, skoro tak kulturalnie powoływałeś się na moją.
                      • renepoznan ABC - nie wziąłeś pod uwagę mentalności rozmówcy 11.06.14, 13:36
                        Jasienica rzeczywiście pisze o kwestiach spadków w okresie rozbicie dzielnicowego. Chodzi o tzw ius spolii - prawo łupu. Mianowicie, do zjazdu w Łęczycy w 1180r. książęta uzurpowali sobie prawo do majątku zmarłych biskupów i było to przez nich egzekwowane w drodze zwykłego rabunku po śmierci duchownego.
                        Na tym zjeździe ustalono, iż jeśliby ktoś nadal rabował majątek zmarłego biskupa to będzie podlegał karze klątwy. Zwyczaj ten wówczas zanikł.
                        Weź pod uwagę mentalność Twego rozmówcy. Coś, gdzieś słyszał ale nie wiedział co, więc sobie dokomponował. Do tego - likwidacja możliwości okradania zmarłych przez władzę świecką skojarzyła mu się z krytyką kradzieży uskutecznionej przez komunę - którą to kradzież on pochwala. Stąd słowa o rzekomych złych działaniach kościoła w sprawach spadków. Jego zdaniem - ograniczenie możliwości rabunku mienia biskupów czy księży jest skandalem - stąd ten jego dalszy wywód.

Nic nie poradzisz - to już taki dyskutant.
                        • Gość: AAA Re: ABC - nie wziąłeś pod uwagę mentalności rozmó IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.14, 15:53
                          Czyli jak Kazek mówi i powołuje się na źródło, to źródło nie chce go słuchać... po prostu skandal ;-)))

Ech, za dobrych bolszewickich czasów to były źródła ! Słuchały się...nie to co teraz...

W sprawie ósemki źródła też nie chcą się słuchać...
                          • renepoznan Re: ABC - nie wziąłeś pod uwagę mentalności rozmó 12.06.14, 21:02
                            Gość portalu: AAA napisał(a):

> Ech, za dobrych bolszewickich czasów to były źródła ! Słuchały się...nie to co
                            > teraz...
                            >
                            >
                            > W sprawie ósemki źródła też nie chcą się słuchać...

Zawsze winne są źródła albo ci co je cytują. ;)
                        • kazek100 Rene - znów dyskutujesz nie z moim słowami 11.06.14, 20:11
                          Uwielbiam cię Rene. Od kilkunastu lat, jak kojarzę cię z tego forum, zawsze dyskutujesz nie z tym, co powiedziałem, tylko z tym, coc chciałbyś, abym powiedział. Naprawdę, kupa radości.

Jasienica wspomina także o szlacheckich buntach przeciwko biskupom przejmującym majątki pozostawione przez bezdzietnie zmarłą szlachtę, które w tej sytuacji nie mogły np. trafić do dalszej rodziny. Jak jednak wspomniałem i przyznałem ładnych parę postów temu - pisałem o tym z pamięci, nie mam teraz możliwości sprawdzić, więc i nie byłem skłonny się upierać (nie zgadzałem się tylko na sposób argumentowania typu "wyszukiwarka nie widzi frazy"). Zwłaszcza, ze Jasienica podaje wystarczająco wiele przykładów negatywnego wpływy Kościoła na życie gospodarcze w późnym średniowieczu, abym nie musiał się upierać przy tym jednym przykładzie. Czytałeś Rene, więc chyba nie zaprzeczysz?

Rene - ja rozumiem, że aby przed samym sobą samym obronić cyniczną i niegodną postawę Gądeckiego, to naprawdę umysł i sumienie muszą wykonać ciężką pracę, ale racz nie przekłamywać moich słów i nie obarczać mnie swoimi problemami.
                        • l.george.l Re: ABC - nie wziąłeś pod uwagę mentalności rozmó 12.06.14, 12:03
                          Rene, może zastanówmy się czy ktokolwiek zdrowy na umyśle daje cokolwiek klerowi. Bo mi się wydaje, że taki gest poprzedzony jest czystą psychomanipulacją. W dawnych wiekach dotacje na Kościół były ewidentnym przekupstwem. Król gwałcił, mordował, bzykał na prawo i lewo i by zamknąć pysk biskupowi, dawał mu ziemię czy pałac. Jako że własność ta nigdy nie następowała na skutek czystych i uczciwych działań, to nacjonalizacja całej własności Kościoła, która nie służy sprawowaniu kultu wydaje mi się oczywistą oczywistością. Wierzę, że to kiedyś nastąpi.
                          • Gość: Georg von Sommer Dzordz... Zrob cos POzytecznego dla POtomnych.. IP: *.pools.arcor-ip.net 12.06.14, 12:12
                            A nie pierdziel glupot belzebubie... :):)
                          • renepoznan Re: ABC - nie wziąłeś pod uwagę mentalności rozmó 12.06.14, 21:10
                            George. Chciałem już Tobie poważnie odpowiedzieć i wskazywać na biblioteki klasztorne, rolę cystersów w zagospodarowywaniu kraju, instytucję Pokoju Bożego, itp.
                            Ale - przecież nie mogę Tobie przeszkadzać w ośmieszaniu forumowych ateistów. Świetnie demaskujesz i ośmieszasz ich zaperzenie i prostactwo argumentacji.
                            Choć ten Twój ostatni wpis jest jednak przesadne głupi. Poza jednym może forumowiczem, który nie ma oporów przed pisaniem piramidalnych głupot z pewnością siebie bufona to jednak nasi ateiści aż takich głupot nie wypisują. Przesadziłeś, a przesada jest niewiarygodna.
                            • Gość: Georg von Sommer Nie ruszac smierdzacego gowna z Lednogory... IP: *.pools.arcor-ip.net 13.06.14, 00:16
                              Bo bedzie jeszcze bardziej smierdzialo....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka