albwu 01.02.17, 22:07 Czy miasto Poznań - wzorem Warszawy - też zostanie powiększone o sąsiednie giny. Które ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Wielki Poznań 02.02.17, 13:33 albwu napisał: > Czy miasto Poznań - wzorem Warszawy - też zostanie powiększone o sąsiednie giny > . Które ? Jeśli w Poznaniu PiS przegrywał, a w okolicznych gminach wygrywał, to oczywiście tak, zostanie powiększony. O które? O te, w których PiS wygrywał. Jeśli w którychś przegrywał, to ta gmina nie zostanie dołączona, tak jak nie została dołączona Podkowa Leśna do Warszawy: bi.gazeta.pl/im/84/55/14/z21322372Q,Mapa-Warszawy.jpg S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Wielki Poznań 03.02.17, 00:49 poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36001,18999428,jacek-jaskowiak-chce-stworzyc-metropolie-poznan.html - Chciałbym stworzyć związek metropolitalny z sąsiednimi gminami - mówi prezydent Jacek Jaśkowiak. Znamy już ostateczny kształt tzw. ustawy metropolitalnej. Współpraca Poznania z sąsiadami pozwoliłaby nie tylko wspólnie zarządzać transportem i polityką przestrzenną, ale też uzyskać dodatkowo ok. 140 mln zł rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "Związek metropolitalny" a pisowska "metropolia".. IP: 46.101.11.* 03.02.17, 19:09 ...to dwie różne sprawy, jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: "Związek metropolitalny" a pisowska "metropol 04.02.17, 00:12 wpolityce.pl/polityka/326057-krotka-pamiec-czy-hipokryzja-w-2015-r-grabiec-obiecywal-utworzenie-metropolii-warszawskiej-dzis-po-twierdzi-ze-to-spisek-pis W całej swojej rozciągłości rozumowanie Kalego. Kalemu ukraść krowę, źle, Kali ukraść krowę, dobrze. To jest kwintesencja różnicy rozumowania katolickiego od bliskowschodniego pastucha z ulicy Czerskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Gowno czytasz to i gowno wiesz. IP: *.icpnet.pl 04.02.17, 02:22 Poczytaj sobie tekst jednej ustawy i projekt drugiej - potem wróć i przeproś za swoją głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Wojna totalna Jaśkowiaka wobec gmin ościennych... 03.02.17, 09:42 www.gloswielkopolski.pl/artykul/3791959,jacek-jaskowiak-rozwaza-zwezenie-drog-dojazdowych-do-poznania,id,t.html - Znam tę wypowiedź prezydenta - mówi Jan Grabkowski, starosta powiatu poznańskiego. - Nie tędy droga. Powinniśmy wspólnie coś budować, a nie tworzyć bariery między nami - dodaje. Wyjaśnia, że wie, że Jacek Jaśkowiak jest dobrym biznesmenem. Jednak w samorządzie obowiązuje inny język niż w biznesie. - Mam nadzieję, że to tylko przejęzyczenie mojego kolegi partyjnego - dodaje Jan Grabkowski. Co za piękny objaw troski wobec ościennych sąsiadów gmin samorządowych obecnego prezydenta Poznania, Jaśkowiaka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wojna totalna Jaśkowiaka wobec gmin ościennyc IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.17, 11:49 Za połączeniem w metropolię są argumenty zarówno za jak i przeciw. Trudno rozstrzygnąć na podstawie wypowiedzi kilku niedouczonych polityków i samorządowców. Jak to zwykle w Polsce bywa nikt nie robi rzetelnych analiz, planów, itp. ... wszystko na kolanie... Z punktu widzenia zagospodarowania przestrzennego połączenie miałoby sens. Jeśli jak mówi Jaśkowiak zaoszczędzono by 140 mln rocznie to także ma sens (tego nie wiem dokładnie). Niemniej mega-dług Poznania zostałby rozrzedzony - także na barki mieszkańców sąsiednich gmin. Choć i one pewnie są zadłużone. Np. z tego co wiem, Luboń w wyniku błednej polityki przestrzennej ostatnich 25 lat, ma za małe dochody (ucieczka przedsiębiorstw) i od jakiegoś czasu musi się zadłużać by zamykać budżet... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Wielki Poznań 09.02.17, 10:49 Zresztą nie miałbym nic przeciw referendum w tej sprawie włącznie z przyspieszonymi wyborami samorządowymi, które zmazałyby fatalne wrażenie po tych z 2014 roku po których rezygnację złożyło całe PKW, a PSL na przykład zdobyło w województwie świętokrzyskim 46 procent poparcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Duzy i zasobny moze wiecej..!! IP: *.094.223.pools.vodafone-ip.de 09.02.17, 15:45 Ta panie - nie ma co balakac - prawda stara jak swiat..Wiem to PO sobie Qwardek..:):) PS Juz w samej nazwie (POZNAN - WIELKOPOLSKA) macie prawo i obowiazek sie POwiekszac a nie gnusnic sie na paru zagumiach.. POzdrawiam cieplutko.. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Wielki Poznań 10.02.17, 01:15 Sommerze, po sfinalizowaniu wszystkich inwestycji Grobelnego miasto zapadło w zimowy sen i zamarło w niemocy. Wyczerpały się pomysły, nastąpiła nostalgia (wspomnienia o budowie PST), przestrzeń zdominowały tematy zastępcze. Poznań musi zerwać co go trzyma w tym stanie i wyjść z zaklętego kręgu bezsilności. Niecierpliwie czekam na przełom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wielki Poznań IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.17, 21:36 Poznań bastion ciamajdanu... Jaki ciamajdan taki prezydent... Ja to mówiłem od lat. W końcu nawet cesarzowa to zrozumiała, ominęła ciamajdan szerokim łukiem i przyjechała do Warszawy rozmawiać z jedynymi polskimi politykami. Odpowiedz Link Zgłoś