Dodaj do ulubionych

Wystawa zwłok w Pestce

10.10.17, 16:51
Wybieracie się? Wystawa choć może budzić kontrowersje ma niezwykły walor edukacyjny. Widziałem ją przed laty w Warszawie. Polecam zabranie dzieci, oczywiście takich starszych już dojrzałych. Po zwiedzeniu ekspozycji mocno zrewidowałem podejście do swojego ciała. Zacząłem je po prostu szanować. Dieta, sport, żadnych używek. Gorąco polecam.
Obserwuj wątek
    • Gość: AAA Re: Wystawa zwłok w Pestce IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.17, 17:23
      Kiedyś robiono mydło, dziś wystawy...

Czasy się zmieniają, dziś więcej można zarobić na wystawianiu, mydło jest tanie.

W obu przypadkach mamy odhumanizowanie charakterystyczne dla cywilizacji śmierci.

Na pewno się nie wybiorę...
      • franek Re: Wystawa zwłok w Pestce 10.10.17, 18:15
        Rzeczywiście bardzo interesujące, ....jak praca w rzeźni.
      • Gość: x I niech mi ktos POwie,ze dzordz nie jest pier..... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.10.17, 18:22
        w dekiel to go smiechem zabije..
        • franek Re: I niech mi ktos POwie,ze dzordz nie jest pier 10.10.17, 18:54
          W głupocie georga ciężko przebić.
          • Gość: x Re: I niech mi ktos POwie,ze dzordz nie jest pier IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.10.17, 19:19
            Ale w pusta banke zawsze mozna zabic cwieka..:):)
            • franek Re: I niech mi ktos POwie,ze dzordz nie jest pier 10.10.17, 19:21
              To fakt.he
            • franek Re: I niech mi ktos POwie,ze dzordz nie jest pier 10.10.17, 19:47
              Zastanawia mnie status zawodowy Georga;gdzie taki szajbus mógł się uchować?Chyba jest po UAM,to prawdopodobnie pracuje w jakiejś korporacji-leming.
              • franek Re: I niech mi ktos POwie,ze dzordz nie jest pier 10.10.17, 20:02
                ...i pewnie Georg jest po wydziale humanistycznym UAM.
      • franek Re: AAA miał rację... 10.10.17, 21:56
        AAA miał rację twierdząc,że uniwersytety są mocno zideologizowane i to lewacko,bo po kierunkach ścisłych-technicznych chyba bardzo rzadko przychodzą do głowy pierdoły,czy bzdury.
    • l.george.l Re: Wystawa zwłok w Pestce 10.10.17, 21:42
      Ciężko tu o merytoryczną dyskusję. Kontrowersyjny w tym może być jedynie sposób pozyskiwania zwłok do ekspozycji, bo o tym różnie się mówi. Trzeba mieć jednak świadomość, że uczelnie medyczne zabiegają o zwłoki do badań i celów szkoleniowych. Coś co jest zazwyczaj dostępne jedynie dla studentów medycyny, staje się osiągalne dla każdego. Nie w atlasie anatomicznym, nie na youtubie, ale na wyciągnięcie ręki.
      Podkreślam walor edukacyjny wystawy. Mocno podkreślam i zapewniam, że nie jeden dzieciak po jej zobaczeniu wybierze w przyszłości medycynę jako kierunek studiów.
      • franek Re: Wystawa zwłok w Pestce 10.10.17, 22:12
        A co tobie do wychowania,czy kształcenia cudzych dzieci?
      • Gość: AAA Re: Wystawa zwłok w Pestce IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.17, 22:44
        Element rozrywki, atrakcji dla gawiedzi, zdecydowanie tutaj dominuje nad celem edukacyjnym.

Albo inaczej - jest to głównie rozrywka z edukacją jakby przez przypadek, przy okazji.

Edukacja nie może jednak odbywać się za każdą cenę. Wyobraźmy sobie ucinanie głów na żywo - po to by studenci mogli się edukować, zobaczyć jak umiera człowiek po ucięciu głowy. Możnaby także tworzyć w galeriach handlowych takie ekspozycyjne całkowicie przeszklone sale, a których umieszczano by ludzi w stanie agonalnym, by ludzie zdrowi idąc np. na zakupy mogli po drodze oglądać zgon człowieka. Bardzo edukacyjne....

Taka formuła wystawy w naszej cywilizacji (ale chyba w każdej) budzi niesmak...

Przy dzisiejszej technice można coś takiego spreparować z plastiku. Myślę, że w takim przypadku dopuszczalnym byłoby wykonać taką preparację zwłok, ale tylko w tym celu by w zamkniętym zakładzie można było zeskanować i stworzyć cyfrowy model, który później służyłby do produkcji modeli plastikowych do celów edukacyjnych.

W takiej formie jak teraz jest to nie do zaakceptowania...
        • Gość: AAA Re: Wystawa zwłok w Pestce IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.17, 22:50
          Sprawdziłem - facet to Niemiec, ojciec pracował dla SS, a on urodził się w 45 r. w Skalmierzycach. To chyba w Polsce, no nie ?

Ciekawe co tam robili jego rodzice? Nigdy nie słyszałem o polskich oddziałach SS...
        • franek Re: Wystawa zwłok w Pestce 10.10.17, 22:59
          >Element rozrywki, atrakcji dla gawiedzi, zdecydowanie tutaj dominuje nad celem edukacyjnym.
          Albo inaczej - jest to głównie rozrywka z edukacją jakby przez przypadek, przy okazji.

Jeśli tak miałaby wyglądać edukacja,to każdy rzeźnik z wykształcenia byłby weterynarzem.
          Myślałem,że miejscem edukacji są szkoły,uczelnie.
        • franek Re: Wystawa zwłok w Pestce 10.10.17, 23:28
          >Edukacja nie może jednak odbywać się za każdą cenę. Możnaby tworzyć w galeriach handlowych takie ekspozycyjne całkowicie przeszklone sale, a których umieszczano by ludzi w stanie agonalnym, by ludzie zdrowi idąc np. na zakupy mogli po drodze oglądać zgon człowieka. Bardzo edukacyjne....
          Taka formuła wystawy w naszej cywilizacji (ale chyba w każdej) budzi niesmak...

Taka formuła wystawy nie tylko budzi niesmak ,ale również świadczy o braku szacunku dla umierających oraz zwłok.
    • v.i.k.k.a Re: Wystawa zwłok w Pestce 24.12.17, 20:39
      Bylam. Z lekarzem. Pozytecznie spędzony czas. Moge smialo polecic, nawet tym, którzy sie boja(jak poczatkowo ja).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka