Dodaj do ulubionych

Oświata - odpowiedź

11.10.04, 10:23
Klub radnych OFS, był przeciwny likwidacji ZSM. Decyzja o likwidacji szkoły
była zdecydowanie przedwczesna, podjeta bez uzasadnień finansowych, wbrew
woli środowiska nauczycielskiego, uczniów i rodziców. Wiadomo, ze proces
ograniczania ilości oddziałów musiałby nastepować ale powinien proces ten
odbywać sie w sposób "naturalny" a nie w wyniku tak drastycznej decyzji.
Rozwiazanie takie nie dało rezultatów, natomiast wygenerowało dodatkowe
koszty w postaci wypłacenia dodatkowych środków budżetowych na zapłate
kosztów przegranych procesów sądowych, odpraw, przedwczesnych dodatkowych
wynagrodzeń rocznych.
Uważamy, ze likwidacja szkoły mleczarskiej było błędem. jeszcze gorszym
rozwiązaniem było jej połaczenie z byłym ZSR.
Zadania jakie stoją dzisiaj przed polskim mleczarstwem / UE/ uzasadniaja
podjecie decyzji o pilnym wycofaniu sie z tego rozwiązania. W najblizszym
numerze " Faktów " odniesiemy sie do tej kwestii nieco szerzej.
Obserwuj wątek
    • jackowrzesnianin Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 10:49
      Sprawę "mlecza" rozumiem.
      Wrócę do pytania, które przemkneło, tylko przez forum i na które brak rzetelnej odpowiedzi.
      Podział szkół średnich na szkółki, z własnymi stemplami itd.
      O CO TU CHODZI?
      CO TO MA DAĆ?
      ILE TO KOSZTUJE?
      CZYJ TO POMYSŁ, ALBO POLECENIE?
      INNE PYTANIA NA TEN TEMAT, KTÓRYCH Z BRAKU WIEDZY NIE POTRAFIE POSTAWIĆ.

Będę wdzięczny za odpowiedź.
      • krzysztofofs Re: Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 13:07
        Odsyłam do publikowanej na stronie starostwa uchwały z czerwca br w sprawie
        numerów szkół.
        W moim odczuciu problem zamyka sie w stosunku cześci decydujacych o oświacie
        powiatowej ludzi do tzw. szkolnictwa zawodowego, zwłaszcza techników.
        nagromadziło sie wokól tego tematu wiele nieprawdziwych uogólnień. Otóż,
        głoszona jest teoria, ze trzeba zmierzać do likwidacji wszystkich techników. Sa
        tez tacy, którzy twierdza, ze należy likwidować szkoły zawodowe. Twierdzą
        wprost, ze byłoby najlepiej, aby wszyscy absolwenci gimazjów kończyli licea
        ogólnokształcace lub licea profilowane. W ten sposób dezinformuja społeczeństwo
        mówiac, ze absolwenci liceów nie zasilaja szeregów bezrobotnych.
        Uwazamy, ze tworcy reformy oswiatowej, zamierzali doprowadzić do sytuacji w
        której 80% populacji kończy licea ogólnokształcace a tylko 20% zawodowe.Życie
        przynosi jednak inne rozstrzygniecia .
        W naszym powiecie w roku szkolnym 2002/2003 - 34% uczniów wybrało licea
        ogólnokształcace, 4,4% licea profilowane, ok. 36%wybrało technika i ok. 29%
        szko0ły zawodowe.
        Istnienie na terenie wrzesni okreslonej struktury szkolnictwa zawodowego jest
        wynikiem wielu czynników.Organ prowadzacy szkoły ponadgimnazjalne musi brać pod
        uwage te uwarunkowania i nie może traktować szkół zawodowych jak przyslowiowych
        kul u nóg. W tym roku musiano zwiekszyc o jeden oddział nabór do technikum
        weterynaryjnego, które jeszcze nie tak dawno chciano likwidować podobnie jak
        mlecz.
        Zmiany o ktorych pisze nalezy racjonalnie planować, ze stosownym wyprzedzeniem
        czasowym, po konsultacjach spolecznych.
        Obywatelskie Forum samorzadowe opowiada sie za takim podejściem do szkolnictwa
        ponadgimnazjalnego.bedziemy tez protestować przeciw twierdzeniom, że szkoły
        zawodowe sa zbyt drogie i nalezy je zastepować liceami.Subwencja oświatowa dla
        szkół zawodowych jest przeciez odpowiednio wieksza a poza tym o likwidacji
        takiego czy innego kierunku nie moga decydować tylko wzgledy ekonomiczne.
        OFS uwzgledniajac trendy ogólnokrajowe co do wyboru szkół przez gimnazjalistów
        uwaza, że najbardziej korzystnym rozwiazaniem w najblizszych latach byłoby
        zapewnienie nastepujacych ilosci miejsc w szkołach pobadgimnazjalnych:
        - w liceach ogólnokształcacych -40%
        - W LICEACH PROFILOWANYCH -10%
        - w technikach - szkołach umozliwiajacych zdanie matury -30-35%
        - w zasadniczych szkołach 15-20%
        • jackowrzesnianin Re: Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 13:58
          Wspomnianą przez Pana uchwałę
          www.wrzesnia.powiat.pl/index.php?act=1&id=1315&sid=96&lang=pl&wrze=d92f0c83d534ed8703fb4183bcea863e&crc=aab6c804d0338775d053b6f7441ed1cbPrzeczytałem.

Nie wyjaśnia to moich pytań o cel i koszty, takich podziałów.

Nie wyjaśnia sprawy stempli itd.

Nie widze również w tym wykazie LO im Sienkiewicza i LO w Zespóle Szkół Politechnicznych im. Boh. Monte Cassino

Tak, że dziękuję za odpowiedź i proszę o dalsze wyjaśnienia

Co do podziału:
          > - w liceach ogólnokształcacych -40%
          > - W LICEACH PROFILOWANYCH -10%
          > - w technikach - szkołach umozliwiajacych zdanie matury -30-35%
          > - w zasadniczych szkołach 15-20%
          to rzeczywiście jest moim zdaniem rozsądny
          • jackowrzesnianin Re: Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 14:03
            www.wrzesnia.powiat.pl/index.php?act=1&id=1315&sid=96&lang=pl&wrze=d92f0c83d534ed8703fb4183bcea863e&crc=aab6c804d0338775d053b6f7441ed1cbPrzeczyta%B3em.
            przeczytałem
            • janmaria5 Re: Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 16:31
              Szanowny Panie Krzysztofie!

Pisze Pan, że likwidacja ZSM była przedwczesna i powiat w wyniku tej likwidacji
              poniósł dodatkowe koszty związane z przegranymi sprawami w sądach i odprawami.
              Mógłby Pan coś bliżej na ten temat napisać? Przeglądałem strony ww wrzesińskich
              szkół średnich. Jedno, co mnie zaciekawiło to informacja na stronie szkoły z
              Kaliskiej, że jest czyniony dalszy nabór do szkoły przy ul. Gnieźnieńskiej.
              Powiem uczciwie, że zupełnie tego nie rozumiem. Jeżeli tam się czyni nabór, to
              po co tą szkołę zlikwidowano? Na forum tym bardzo wiele napisano na temat
              likwidacji szkoły mleczarskiej. Napisano również o tym wiele w Wiadomościach.
              Informacje w Wiadomościach tyczyły bałaganu, jaki w tej szkole panował.
              Forumowicze piszą również o przyznaniu byłemu dyrektorowi tej szkoły nagrody
              Ministra Edukacji. Proszę nam powiedzieć, o co tutaj chodzi? Z jednej strony
              bałagan, a z drugiej strony nagroda? Z czyjego polecenia taką nagrodę
              przyznano?
              Zgadzam się z Panami, co do proporcji szkolnictwa średniego. Uważam jednak, że
              powinna być trochę niższy procent szkół zasadniczych.
              40- LO
              40 – Technikum
              10 – Liceum profilowe
              10 – Szkoła zasadnicza
              O tym jednak zadecydują uczniowie.
              Jestem również przeciwny jakiemuś nieprzemyślanemu łączeniu szkół. Czy wiecie
              Panowie ile teraz po takich zmianach liczy szkoła przy ul. Kaliskiej?
              Panie Jacku
              Na stronie ww szkoły politechnicznej nie ma LO, tylko jest II LO w szkole na
              Kaliskiej. Czy zaszły tutaj jakieś zmiany?
              • janmaria5 Re: Szanowny Panie Macieju 11.10.04, 16:52
                Szanowny Panie Macieju!

Z zainteresowaniem przeczytałem Pana wypowiedź. Proszę mi powiedzieć, czy Pan
                jako członek koalicji Samorządnego Powiatu jako jedyny głosował przeciw
                likwidacji ZSM? Bo rozumiem z Pana wypowiedzi, że była to istotna przyczyna
                odejścia Pana z tej formacji politycznej? Powtórzę to, co napisałem do Pana
                Krzysztofa; W szkole mleczarskiej wg relacji Wiadomości panował spory bałagan.
                Jednocześnie nagrodzono ustępującego dyrektora nagrodą Ministra Edukacji. Czy
                mógłby nam Pan to wyjaśnić, bo jest to wbrew logice? Czy w formacji, w której
                Pan był, nie było nikogo, kto by się jeszcze przeciwstawił tworzeniu
                gierkowskiej gigantomanii?

W przypadku szkoły na Koszarowej narosło bardzo wiele emocji. G Poznańska i
                Wiadomości bardzo dużo o tym pisały. Była tam również sprawa dużego bałaganu i
                fałszerstwa dokumentów. Mógłby Pan coś bliżej o tym napisać? Obecnie dużo się
                pisze na temat szkoły przy ul. Koszarowej, szczególnie o niewykorzystaniu
                środków na remonty, które powiat przeznaczył później na szkołę politechniczną.
                Proszę nam powiedzieć na jakiej podstawie w taki sposób się rozdysponowuje
                środki, nawet te niewykorzystane? Dlaczego np. szkoła politechniczna, a nie
                szkoła specjalna ?
              • krzysztofofs Re: Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 18:01
                Powiedział Pan mądre zdanie. O naborze zdecyduja uczniowie. Nie zarzad powiatu
                pragnacy realizować jakieś wizje albo pragnacy zrobić "coś" bo "coś" zrobić
                wypada. Uwazaliśmy, że trzeba pozostawić szkoła swobodę przyjęć, sami uczniowie
                zdecydowaliby, które kierunki eliminować. Nie powoduje to konieczności
                likwidowania szkoły, tylko zwolnienia zbednych powierzchni.Wtedy mogłoby
                nastepować ewentualne łaczenie obiektów a nie podmiotów. np w ZSM mogłyby
                funkcjonować Szkoła Mleczaarska i Zespół szkół specjalnych/ Gimnazjum w
                budynku internatu mlecza.
                • janmaria5 Re: Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 18:19
                  Zgadzam się z Panem. Mamy wolny rynek i konkurencję również na rynku edukacji.
                  Przykład połączenia szkoły mleczarskiej i koszarowej podałem tylko ze względu
                  na podobne sytuacje, jakie były przedstawione w tych szkołach przez lokalną
                  prasę. Trzeba oczywiście mieć do tych informacji pewną rezerwę. Myślę, że
                  rozwiązania podane przez Pana są również interesujące.
                  • krzysztofofs Re: Szanowny Panie Krzysztofie 11.10.04, 19:44
                    Tym bardziej ze szkola specjalna , wole mówicz Korczakowska pracuje w wyjatkowo
                    trudnych warunkach. Gdyby została przeniesiona do budynky szkół powiatowych,
                    ponaggimnazjalnych, wuięcej powierzchni do swej dyspozycji miała by szkoła
                    podstawowa nr 6.
                    Uwazam, ze gra szła jednak o budynek dla " Szkół wyzszych " ale to osobny
                    problem i odniosę sie do niego później.
    • janmaria5 Re: OświataSzanowni Panowie! 11.10.04, 17:09
      I w związku z tym nasuwa się jeszcze jedno pytanie:

Czy nie powinno się połączyć Szkoły Mleczarskiej ze Szkołą na Koszarach?
      • radny123 Re: Oświata 11.10.04, 17:46
        Panie Janie Mario
        Z Samorządnego Powiatu usunięto mnie chyba pod koniec Września 2003 roku
        miesiąc po tym jak zrezygnowałem z pełnienia funkcji Członka Zarządu i od tej
        pory nie jestem członkiem koalicji rządzącej w Powiecie . Decyzje klubu
        odczytał mi sam pan starosta , bo jakoś nikt do tego się nie palił (podobno
        głosami 5 za i 1 wstrzymujący się).
        W demokracji jest czasami dziwnie, kiedy na Zarządzie przegłosowano mnie 3:1 to
        na sesji dostawałem rozdwojenia jaźni, ponieważ musiałem głosować za
        (reprezentować należało stanowisko zarządu). Kiedy nie ma się możliwości
        wpływania na decyzję Zarządu to nie można brać dalej za nie odpowiedzialności i
        należy odejść, co też zrobiłem.
        Chciałem odejść w czerwcu, ale kilku kolegów z rady prosiło mnie o
        przeanalizowanie jeszcze tego kroku. W czasie wakacji podjąłem ostateczną
        decyzję i po 8 miesiącach od wyborów złożyłem rezygnację i powiedziałe sobie
        dosyć, czego dzisiaj nie żałuję wcale.
        Jest jeszcze jedna kwestia, gdyby nie radni Patera, Chromiński i członkowie
        Zarządu Antkowiak ,moja osoba oraz nauczyciele to Szkoła przy Gnieźnieńskiej
        nie miałaby naboru. Wychodziłem z założenia, że jeśli pozbawi się tą szkołę
        naboru to nigdy już jej się nie odtworzy i dlatego należy utrzymać nabór za
        wszelką cenę. Dzisiaj widać, kto miał rację, są chętni do uczenia się w niej i
        dobrze, jeszcze tylko odrobina normalności w powiecie i będzie możliwość
        tworzenia w niej a nie rujnowania.
        • janmaria5 Re: Oświata 11.10.04, 17:57

Jest jeszcze jedna kwestia, gdyby nie radni Patera, Chromiński i członkowie
          > Zarządu Antkowiak ,moja osoba oraz nauczyciele to Szkoła przy Gnieźnieńskiej
          > nie miałaby naboru. Wychodziłem z założenia, że jeśli pozbawi się tą szkołę
          > naboru to nigdy już jej się nie odtworzy i dlatego należy utrzymać nabór za
          > wszelką cenę. Dzisiaj widać, kto miał rację, są chętni do uczenia się w niej
          i
          > dobrze, jeszcze tylko odrobina normalności w powiecie i będzie możliwość
          > tworzenia w niej a nie rujnowania.

Panie Macieju!

Przez tą wypowiedź rozumiem, że o likwidacji Szkoły Mleczarskiej tak do końca
          nie byli przekonani również inni radni z Samorządnego Powiatu. Powiem zupełnie
          uczciwie, że w takim razie nie rozumiem ich postępowania. Dlaczego głosowali za
          likwidacją tej szkoły?

• radny123 do Jana Marii 11.10.04, 18:18
            Po trzech miesiącach od wyborów musielibyśmy stwierdzić, że nasz wybór był
            błędem proszę to zrozumieć, każdy miał jeszcze nadzieję, że skoro my nie
            widzimy sensu w tym działaniu to może pomysłodawca widzi. do 28 lutego należało
            powiadomić Kuratorium Oświaty i podjąć stosowną uchwałę o zamiarze likwidacji.
            • janmaria5 Re: do Pana Macieja 11.10.04, 18:31
              Panie Macieju!

Proszę mi uwierzyć, że staram się to zrozumieć, tylko nie wiem, z której
              strony. Może przyświecał państwu jakiś wyższy cel? Nie wiem. Ale jak czytał Pan
              wypowiedzi na tym forum, to jednak widać wyraźnie, że podjęliście Panowie i
              Panie decyzję wobec 75 letniej szkoły, jej uczniów i rodziców. Myślę, że trzy
              miesiące rządów, nie dają jeszcze obrazu co do pełnej rzeczywistości. Myślę, że
              tego typu decyzje muszą być głęboko przeanalizowane. Zawsze jest czas, żeby
              podjąć tę najważniejszą, nawet jeżeli byłaby ona bardzo radykalna.
              Ale drogi Panie Macieju!

Nie po trzech miesiącach rządów.
              • radny123 Re: do Pana Macieja 11.10.04, 18:42
                Zgadzam się z Panem w pełni, dlatego przekonywałem, aby odłożyć reformę o 1
                rok, przeanalizować jeszcze jeden rok naboru, skonsultować z zainteresowanymi
                wszystkie za i przeciw. Problem tylko w tym, że do tego wtedy potrzeba było 10
                radnych myślących podobnie jak ja.
    • zaoczniakawf Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 18:01
      Przepraszam,że się minimalnie wtrące do dyskusji. W naszej szkole na WOjska
      Polskiego nie ma LO. Jacek się po prostu pomylił.

Życzę owocnej dyskusji.
      • jackowrzesnianin Oczywiście źle kliknąłem 11.10.04, 18:42
        Chodziło o dawny WET, na Kaliskiej.

A swoją drogą po co komu ta numeracja wprowadzona uchwałą??
        • janmaria5 Re: Oczywiście źle kliknąłem 11.10.04, 18:52
          Wygląda Panie Jacku na to, że ktoś coś musi robić w tym kraju. Żeby zmniejszyć
          bezrobocie, to trzeba chyba ponumerować szkoły. Z góry przepraszam za tą
          odrobinę uszczypliwości.
          • jackowrzesnianin Re: Oczywiście źle kliknąłem 11.10.04, 19:02
            Ja nie numerowałem, tak że uszczypliwość nie do mnie.
            A co do roboty, to ma Pan rację.
            Np mennica państwowa, musi tym szkółką zrobić stempeleczki, a powiat zapłaci.
            Ja ciągle pytam:
            PO CO??
            I ZA ILE??
            Ale groch o scianę.
            • janmaria5 Re: Oczywiście źle kliknąłem 11.10.04, 19:34
              Uszczypliwość ta nie była do Pana, tylko do tych, którzy tworzą takie absurdy.
    • janmaria5 Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 19:39
      Szanowni Panowie!

Zostało jeszcze parę kwestii dotyczących naszej oświaty, o które pytałem. Czy
      istnieje możliwość uzyskania na nie odpowiedzi?

Z góry bardzo dziękuje!
      • krzysztofofs Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 19:54
        panie Jacku, pyta Pan o te nieszczęsne pieczatki, wiec postaram sie
        odpowiedzieć , chociaz to kwestia złozona i nie dasie tak wprost. Posłuzę sie
        przykładem. W Zespole Szkół Specjalnych, mamy szkołepodstawowa i gimnazjum/ dla
        starszych dzieci/ jedna dyrekcja kilka pieczatek wiecej, ale koniecznych, nie
        da sie inaczej. takie rozwiazanie daje reforma, obowiazujace przepisy i pewnie
        nie da sie inaczej.Inaczej jest w ZSTi O na Kaliskiej . Tam mamy LO jako
        samodzielna , funkcjonujaca w ramach zespołu szkołe. Pierwsze oddziały
        tworzyliśmy o ile pamietam w 2000r, po to by rozładować LO na Witkowskiej.
        Jesli komuś przyjdzie do głowy pomysł wyodrebnienia tego liceum w osobna,
        samodzielna szkołe to będą dodatkowe koszty, dzisiaj wydaje mi sie nie ma
        takiej potrzeby, pozwalaja na takie rozwiazanie przepisy i wydaje mi sie ze tak
        moze pozostać.
        • krzysztofofs Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 19:55
          Przepraszam Panie Jacku
        • jackowrzesnianin Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 20:23
          Sprawa szkoły specjalnej jest oczywista, to różne poziomy kształcenia podstawówka, gimnazjum, zawodówka.
          Ale w Zespołach na Kaliskiej i Wojska Polskiego i Koszarowej??
          Po ca tam dodatkowe numerki, pieczatki, koszty??
          Jak w tych szkołach rozliczani są nauczyciele??
          Czy nie wystarczyło na świdectwie np
          Ukończył Technikum Weterynaryjne w Zespole Szkół Technicznych
          i Ogólnokształcących
          im. gen. R. Abrahama
          we Wrześni??

A w sprawie liceum
          Brak tu konsekwencji.
          Jeżeli (nie wiem po co) ponumerowano technika, to dlaczego nie ponumerowano Liceów??

Widzę, że problem jest poważniejszy i UPRZEJMIE PROSZĘ O JEGO ROZWIKŁANIE.
          Ponowię pytania
          1. Po co te numerki?
          2. Za ile?
          3. Jaki jest docelowy zamysł ich wprowadzenia?
          • zaoczniakawf Re: Oświata - zobaczcie na stronie ministerstwa 11.10.04, 21:43
            O ile wiem, ale mogę się mylić to nie jest zarządzenie starostwa tylko
            Ministerstwa Edukacji Narodowej. Tego typu zarządzenie wprowadziła jeszcze pani
            Łybacka, a starostwa musiały się temu podporządkować. Może na stronie MEN
            będzie gdzieś to zarządzenie?
            • jackowrzesnianin Re: Oświata - zobaczcie na stronie ministerstwa 11.10.04, 22:20
              Prawdopodobnie masz rację. Przejrzałem to rozporządzenie i w dalszym ciągu, nie wszystko "trzma się kupy". (choc rozumiem o co chodzi). Ale to zdaje się bez prawnika nie da rady.

Szkoda, że nikt z odpowiedzialnych władz nie ma ochoty w "krótkich żołnierskich słowach" powiedzieć wprowadzilismy, bo taki i taki punkt tego i tego nam to kazał, powoduje to takie i takie zmiany, kosztuje to tyle i tyle.

No i w dalszym ciągu pozostaje niekonsekwencja z "ogólniakami".
              • janmaria5 Re: Oświata - zobaczcie na stronie ministerstwa 11.10.04, 22:57
                Na stronie ww szkoły na Kaliskiej było napisane II Liceum Ogólnokształcące
                Pytanie gdzie jest to pierwsze. Może Sienkiewicz jest I Liceum
                Ogólnokształcącym? Tak jest w Poznaniu i zawsze tak było. Ale Września się
                chyba rządzi innym prawami
                • jackowrzesnianin Re: Oświata - zobaczcie na stronie ministerstwa 11.10.04, 23:09
                  Nie śledzę na bierząco wszystkich uchwał Rady Powiatu.
                  Byc może była wczesniej Uchwała w sprawie Liceów Ogólnokształcących.
                  Szkoda, ze nikt kompetentyny no wiesz "w krótkich, żołnierskich słowach"
                  E, tam czego ja wymagam od władzy. Ja chyba głupi jestem.
                  Władza dla obywateli?? Uhaha. (Wyjatki potwierdzajace regułę bywają).

A co Pan Panie Janie na ten sukces na Polagrze??
    • aleksander_absolwent Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 21:28
      Tak właściwie to postanowiłem więcej nie zabierać głosu na forum bo trochę
      szkoda moich nerwów, a żalu jest pełno. Szkoda, że swego czasu nasi radni nie
      wypowiadali się na temat „mlecza”, zaznaczam mojej szkoły kiedy o tym
      pisaliśmy. Ale lepiej późno niż wcale. Nie zgadzam się z poglądem, że sytuacja
      mlecza i koszar była taka sama. A jeżeli nawet by była to dlaczego takiej
      samej decyzji nie podjęto w przypadku koszar? Np. połączenia ze szkołą zawodową
      na Wojska Polskiego? Nie życzę tego tym szkołom, bo wiem jako absolwent i
      rodzic co to znaczy. Reaktywować mlecz będzie chyba bardzo trudno, bo jak
      wiecie zniszczyć jest bardzo łatwo a odtworzyć bardzo trudno. Myślę, ze racją
      jest to, ze podjąć decyzję w trzy miesiące bez żadnej analizy sytuacji miało za
      zadanie przeznaczyć obiekty mlecza na inne cele. Bo tak właściwie w moim
      odczuciu to ukarano dwie szkoły. „Wet” – bo niby za jaki winy mieli to wszystko
      czyścić i wyprowadzać na prostą i mój „mlecz”, który za nieudolność i
      indolencję dyrekcji ukarano poprzez jego likwidację. Nikt nie słuchał
      argumentów młodzieży , rodziców i niektórych nauczycieli. Oczywiście można
      zadać kolejne pytanie Gdzie były wydziały starostwa odpowiedzialne za
      prawidłowe funkcjonowanie szkół? Tak należałoby zadać pytanie za co dyrektor
      dostał tą nagrodę? Pamiętam jak jeden nauczyciel dziennikarz z ogólniaka naszej
      miejscowej gazety dziwił się, ze młodzież w tym roku wybierała techniku
      ekonomiczne w mleczu. Było to tuż przed jubileuszem 75 lecia. Teraz czytam, ze
      jego szkoła będzie obchodziła 85 lat. Życzę mu i jego kolegom tylko jednego
      żeby nikt do nich nie przyszedł i nie powiedział, że likwidują jego szkołę. A
      zresztą szkoda słów!
      • janmaria5 Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 23:07
        Ma Pan pełne prawo się nie zgadzać, chociaż podobieństwo sytuacji było(tylko
        bez tych fałszerstw). Co do dalszych kwestii, myślę, że Panowie radni się
        wypowiedzą.
        Pozdrawiam i życzę lepszego samopoczucia.
    • jerzyu1 Re: Oświata - odpowiedź 11.10.04, 23:46
      Zupełnie jak przedszkolaki. A to mnie oszukali, a to ukrywali, zmieniali dane
      sratata. Wszyscy wiedzą jaką reputację miał "Mlecz", jaki syf tam był,jawna
      niekompetencja, jacy ludzie kierowali tą jednostką? Podnoszą raban, że szkołę
      zamknęli, a co to wodociągi? ze nie można
      • euglena_pl Re: do przedówcy-erudyty 12.10.04, 08:09
        Co reprezentujesz władzę mistrzu sratatata? posprzątaj najpierw u siebie!
        • euglena_pl Re: i jeszcze jedno jerzyu1 12.10.04, 08:43
          A na koszarach nie było syfu? Fałszerstwo jest przestępstwem ściganym przez
          prawo karne. Wiesz o tym? Dlaczego wobec tego co się działo na koszarach
          wszyscy tak cicho siedzą i nie piszą w naszej lokalnej gazetce? Może przyczyna
          tego jest poza koszarami?

I co ty na to „rzeczniku prasowy” – erudyto?
    • janmaria5 Re: Oświata - odpowiedź 12.10.04, 16:52
      Spokojnie drodzy Państwo! Niepotrzebnie się emocjonujecie. Myślę, że Pan Jerzy
      U1 wyjaśni nam etymologię słowa „sratata” . To jest tylko wymiana poglądów.
    • bidemaeier NAGRODY! 15.10.04, 18:55
      Którzy to nauczyciele z Unii Wrześnian oraz nauczyciel kolega z klasy starosty
      dostali nagrody na dzień nauczyciela ? Napiszcie jak wiecie?
      • janmaria5 Re: NAGRODY! 15.10.04, 20:00
        Szanowny poprzedniku!

Nie wiem, czy akurat nazwiska są tutaj najistotniejsze, ale jedno trzeba
        powiedzieć, że miejscowe wiadomości, zarówno z Panami Filipem, Waldemarem i
        (chyba) Panią Anetą dość specyficznie uczciły święto pedagogów. No cóż,
        najważniejsze, żeby zamieszać, wprowadzić niepokój i skłócić ludzi. To jest
        metoda, jak kiedyś pisałem wzięta z PRL-u. Najlepiej, żeby uniknąć jakiś
        animozji należałoby napisać za co ci wyróżnieni nauczyciele otrzymali nagrody.
        Byłoby wtedy to bardziej jasne. Oczywiście wśród nauczycieli są również źli i
        takich należy eliminować z zawodu (szczególnie bokserów). Ale również już to
        pisałem, że takich samych można znaleźć wśród burmistrzów, starostów,
        dziennikarzy, czy właścicieli gazet.

Tak się zastanawiam, co np. muszą czuć ludzie, którzy chodzili razem do klasy z
        byłym dyrektorem poznańskiego chóru chłopięcego? Oni wg kryteriów Filipa B.
        Powinni zejść do podziemia. Po prostu kolejny prymitywizm.
        • bezatu7 Re: NAGRODY! 15.10.04, 21:48
          A ja – trochę „katastrofista”, trochę „wyznawca spiskowej teorii dziejów”
          myślę, że jest to sprytnie zaaranżowana z władzą sytuacja. Po prostu tego typu
          artykuły i komentarze mają udowodnić, że Wiadomości nie są tubą propagandową
          lokalnej władzy. A to, że panowie ci uważają, że mają do czynienia
          z „ciemniakami” jest ewidentnym przykładem pisania takich tekstów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka