kolecwoku 24.05.09, 14:03 zawsze , gdy przychodzi czas komunii,żal mnie ogarnia,że rodzice tej sekty tak krzywdzą swoje dzieci...-to powinno być karalne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawy Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.09, 14:08 Koleś Ćwoku ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.17.148.lan.e-wab.pl 24.05.09, 15:27 katolicy to najwieksza sekta na swiecie i jest ok !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gringo Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.41.4.72.sub.mbb.three.co.uk 24.05.09, 17:05 Nie wiemy o którą sektę Ci chodzi. Czy o Świadków, czy o KRK. Bo rodzice w obu tych sektach krzywdzą swoje dzieci, dokonując za nie wyboru przekonań religijnych. Każda sekta, w tym również KRK, indoktrynuje swoich przyszłych członków już od lat najmłodszych, nie dając im szansy na podjęcie niezależnego i suwerennego wyboru wiary na całe życie, choć może ktoś ani tej, ani żadnej innej przynależności religijnej nie potrzebuje. I tu się z Tobą w całej rozciągłości zgadzam - to powinno być karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentira Re: a jechowcy są wśród nas... IP: 79.162.148.* 24.05.09, 17:14 a czy wy "niejechowcy", "poprawnie wierzący" pytacie się dzieci czy chcą wierzyć w Boga, czy chcą chodzić do koscioła, czy chcą przystąpić do komunii świętej (oczywiście tłumacząc im ze komunia święta to nie okazja do dostania quada) itp. Czy po prostu im to narzucacie? Jak możecie oceniać inne religie? Po co? Czujecie się wtedy bardziej "święci"? Póki wiara nie krzywdzi niech sobie ludzie wierzą w go chcą i jak chcą. Żyjcie i dajcie żyć innym... P.S. dla wysztkich szukających spisku od razu napiszę że jestem ateistką Odpowiedz Link Zgłoś
kolecwoku Re: a jechowcy są wśród nas... 24.05.09, 17:24 to wszystko prawda,ja też jestem ateistą , ale jutro dzieci pójdą do szkoły,i jak to dzieci,będą rozmawiać o prezentach,o dawno nie widzianej rodzinie,a dzieci świadków,niewiele rozumiejących sytuację,stają pod ścianą i nic nie mówiąc-cierpią...może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentira Re: a jechowcy są wśród nas... IP: 79.162.148.* 24.05.09, 17:51 i uważasz że winna jest religia? przecież z pierwszego przyjęcia komunii świetej przez dziecko rodzice robią nic innego jak wyścigi na lepszy prezent (czyt. droższy). Więc jeśli dzieci swiadków jehowy czuję się z tego powodu gorsze, to nie należy doszukiwać się winny w wyznaniu ale w ludziach którzy ze świętego sakramentu zrobili po prostu szopkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolecwoku Re: a jechowcy są wśród nas... 24.05.09, 18:01 oczywiście że winni są dorośli,ale mijamy temat dzieci stojących pod ścianą z opuszczoną głową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentira Re: a jechowcy są wśród nas... IP: 79.162.148.* 24.05.09, 18:11 no właśnie nie "mijamy. Piszesz, że powinno się karać (???) swiadków jehowy za to że nie "puszczają" swoich dzieci do pierwszej komunii, a ja uważam, że jak już karać to rodziców dzieci które były u pierwszej komunii, za to że nie wytłumaczyli swoim dzieciom na czym tak naprawdę polega przyjęcie sakramentu. Być może wtedy dziecko idąc do szkoły, wiedząc że jego kolega nie był u komunii, zastanowiłoby się dwa razy zanim zaczęłoby wykrzykiwać swoją listę prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
qwe33 W kwestii formalnej... 24.05.09, 18:13 Może z tymi problemami idźcie na to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 18:15 Znam kilka dzieci ,,jechowców,, i zapewniam ze wcale nie czują sie pokrzywdzone. Znam też dzieci katolików . Jestem ateistą i zapweniam ze żal mi tych dzieci które tylko czekaja na komunię ale dlatego ze mają okazję dostać często wypasione prezenty i tylko tym tak na prawdę żyją i tylko tym jest dla nich komunia a dla dziewczynek okazja zeby pochodzić w długich kieckach. taka jest prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naprawca Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.bb.online.no 24.05.09, 18:22 Hej, ćwoku Świadkowie Jechowy przynajmniej mają pojęcie o tym o czym mówią, są mili, oczytani i uczciwi. Szanuję ich, chociaż niektóre głoszone przez nich tezy wydają mi się niedorzeczne. Co do sekty katoli, to są ludzie którzy nie szanują nikogo i niczego, za nielicznymi wyjątkami jak ich wadowicki Złoty Cielec. Katole nie mają pojęcia o podstawach własnej wiary i skąd się wzięły dogmaty, a nawet co to są dogmaty nie wiedzą. Zero pojęcia o historii własnego kościoła, więc milcz ćwoku i nie pluj na innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furman Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.09, 18:31 Dogmat to pewnik bez dowodu. Nie jestem katolem, a wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołek Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.09, 18:56 A slyszeliscie Państwo, że koło Krolestwa Jehowych wybudował swój warsztat samochodowy jakiś podobno partacz? Naprawca o tym pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 24.05.09, 19:11 Stali bywalcy forum znaja moje przekonania.Jestem neutralny jeżeli chodzi o wyznania,akceptuję wszystkie.Nie rozumiem na czym polega krzywdzenie dzieci przez Śwadków J.Tak sam jak koleżanka znam parę dzieci z tego wyznania,ogólnie rzecz biorąc sa to dzieci bardzo mądre,grzeczne.Chrzest w tym wyznaniu jest w wieku dojrzałym,a wiec daje się im prawo wyboru,nie jest tak,że ktos jest dyskryminowany tego powodu,że sie nie ochrzcił,o Kościele Katoloickim tego nie mozna powiedziec.Jeżeli mam byc szczery to bardziej skrzywdzone są dzieci katolickie tym,że dokładnie nie rozumieją co to za sakrament,skrzywdzone są również te odrzucone i niedopuszczone do Komunii,tym tematem sie zajmowałem i mozna go znaleźć niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 22:44 Nie widzę nic poza prowokacją w rozpoczętym takim tytułem wątku. Parę osób podeszło do tematu analitycznie. Kilka emocjonalnie. O dziwo: jeden z lepiej rozwijających się tematów. Tak, choć zapowiadało się na popis typowego chamstwa. W Polsce KRK to zazwyczaj kunktatorzy. Przecież sprowadzanie Sakramentu do prezentów to, szczerze mówiąc, świętokradztwo. W pojęciu KRK. Z punktu widzenia Protestanta tym bardziej. Z punktu widzenia Świadka (określenie na j użyte przez autora tematu - wg mnie żenujące)- bez znaczenia. Świadkowie takiego sakramentu nie znają, jest im obojętny. Podobnie w innych niechrześcijańskich religiach. A dzieci? Jeśli rozumieją - to bez problemu. Jeśli nie - to wina rodziny (nie tylko rodziców). PS Kiedyś prezenty rozdawało Dzieciątko Lenin. A źródło części do amerykańskich komputerów to ... Tow. Mao. BTW Zapraszam do Uzdrowiska Sobięcin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSC Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 00:54 Gość portalu: furman napisał(a): > Dogmat to pewnik bez dowodu. > Nie jestem katolem, a wiem. ----------------------- Jak na furmana przystało g.ówno wiesz. "Dogmat" to wydumane pojecie filozoficzne nie podlegające dyskusji, które najkrócej można zobrazować dialogiem: - DLACZEGO ? - NO, BO TAK ! „Pewnik bez dowodu” to aksjomat (log.) Przykład : Wiesz, że dzwonią ale nie wiesz gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furman Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.05.09, 08:14 Gość portalu: TSC napisał(a): > Gość portalu: furman napisał(a): > > > Dogmat to pewnik bez dowodu. > > Nie jestem katolem, a wiem. > ----------------------- > Jak na furmana przystało g.ówno wiesz. Dogmat z Wikipedii: Jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole filozoficznej przyjęte bezwarunkowo - bez dowodu i nie podlegające dyskusji. Reasumując: nie dość, żeś cham i prostak pierwszej wody, to jeszcze niedouczony dupek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSC Re: a jechowcy są wśród nas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 14:08 DOGMAT W KOŚCIELR KATOLICKIM: Dogmaty wiary ogłaszane są przez sobory lub papieża. Ogłaszana przez papieża rozstrzygająca decyzja w sprawach wiary nazywa się nauczaniem ex cathedra, tzn. ogłoszony koncept nie podlega dyskusji, dlatego że wspierać się ma na autorytecie św. Piotra i dogmacie o nieomylności papieża. AKSJOMAT: www.slownik-online.pl/kopalinski/83A963DA65BC24D3C125658E0056C636.php Co prawda szkołą nie jestem i za edukowanie debili nikt mi nie płaci ale jako urodzony filantrop polecam Ci przetrawić poniższy materiał (o ile w ogóle cokolwiek z tego zrozumiesz) bowiem, jak widać, z logiką u ciebie nietęgo. annakowalczyk.republika.pl/p2.doc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzykrzys do kolecwoka IP: *.chello.pl 25.05.09, 15:30 Ja uważam że głupota powinna być karana ciesz się że tak nie jest bo na bank byś ćwiarę dostał Odpowiedz Link Zgłoś