Gość: bremek IP: *.icpnet.pl 28.10.04, 21:57 Jak pisze pan Bojarski to węsze tu jakis dziennikarski przekręt. Bojarski to nierzetelny dziennikarz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Martyna Zainwestowali miliardy w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:03 Ja bym nie chciała za bardzo się czepiać. Ale czy Pan Prezes Volkswagena powiedział , że toczy się przeciwko niemu sprawa karna ? Czy ten klimat inwestycyjny polega na tym , że w Poznaniu łamie się prawo na jego korzyść ? Pan Prezes Volkswagena ma przekonanie , że jak odbędzie " obrzędowe " spotkania z mediami , to wszyscy będą jeszcze bardziej łamać prawo na jego korzyść. Mam takie wrażenie , że kpi trochę z dziennikarzy i nie wykazuje do nich szacunku. Tu ich zabrać na targi , tu poopowiadać o klimacie inwestycyjnym , tu zaprosić na " zwiedzanie " i postawić obiad i jakoś to będzie. Ale tak było dawniej w NRD. Byłabym wdzięczna , gdyby Gazeta sprawdziła , czy ten klimat inwestycyjny się równa , czy nie równa łamaniu prawa. Bo my pomagamy , a wyników ekonomicznych nie ma. Są gigantyczne straty ,( coś około 134 mln złotych - jak podaje Rzeczpospolita w rankingu 500) czyli brak podatków. Nie wiem , czy coś powiedział o głodowych pensjach pracowników VW zatrudnionych na 3 zmiany , o zatrudnianiu ich przez firmy zewnętrzne , złej atmosferze w zakładzie , klimacie strachu i braku szacunku do załogi. Czy coś mówił o obsadzeniu wszystkich wysokopłatnych pracowników przez obywateli niemieckich i jawnej dyskryminacji polaków ? Jak nie mówił , to prosiłabym , aby go o to " wypytać ? Bo tak to ta notaka pachnie stylem późnego Gierka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Zainwestowali miliardy w naszym mieście IP: *.icpnet.pl 28.10.04, 23:08 Gość portalu: Martyna napisał(a): > Nie wiem , czy coś powiedział o głodowych pensjach pracowników VW > zatrudnionych na 3 zmiany , o zatrudnianiu ich przez firmy zewnętrzne > , złej atmosferze w zakładzie , klimacie strachu i braku szacunku > do załogi. Czy coś mówił o obsadzeniu wszystkich wysokopłatnych > pracowników przez obywateli niemieckich i jawnej dyskryminacji polaków ? Jakoś pracownicy innych firm zazdroszczą tych głodowych pensji pracownikom Volkswagena... Bo według Ciebie głodowa pensja, to ponad 2000zł brutto dla pracownika fizycznego. Owszem, pensje w Volkswagen Poznań są ok. 5-10 razy niższe, niż w zakładach w Niemczech, ale porównując to do standardu w małych, ledwo przędących polskich firmach, gdzie dostaje się poniżej 1000zł brutto - jest to luksus. Inna rzecz, że osobom po wyższych studiach VWP proponuje podobne, lub niewiele wyższe stawki, jak pracownikom fizycznym. O to można się wkurzać... ale w innych firmach zagranicznych stawki są podobne - zawdzoięczamy to wysokiemu bezrobociu w Polsce i dużej konkurencji na rynku pracowników. Odnośnie tzw. leasingu pracowniczego - to jest przegięcie... ale w końcu firma Work Service, która obsługuje m.in. VWP, swego czasu zdobyła tytuł Teraz Polska za "walkę z bezrobociem". Natomiast firmy zewnętrzne - świadczące różne usługi - z tym trzeba się niestety pogodzić - takie są trędy na świecie. Ale z czasem i w tych firmach będzie lepiej. Rozumiem rozgoryczenie części załogi, która by chciała awansować i zarabiać choć z 1/5 tego, co ich niemieccy szefowie... To może być trochę wkurzające... ale takie jest życie - firma niemiecka i właściciel ma prawo rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Zainwestowali miliardy w naszym mieście IP: 213.17.226.* 28.10.04, 23:36 a ta znowu swoje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Martyna mieszkaniec VW-landu obruszyła się, że... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.10.04, 17:15 zmieniono nazeę jej fyrtla ;-) Faktem jest, że VW nie postępuje z mieszkańcami elegancko. Ale mieszkańcy na chęć dialogu o możliwościach rozwojowych fabryki odpowiedzieli: rozwijajcie się gdzie indziej! Na miejscu VW postępował bym podobnie/tak samo. Testem kompetencji i obiektywizmu władz będzie III rama-Wbrew interesowi VW otaczając osiedle przy fabryce, czy według jego interseu, a idąc przez gęsto zaludniony Antoninek. I tutaj radni i zarząd mają ważną rolę się wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
1steve Do bremka 29.10.04, 00:12 Spotkali się różni ważni, wygłosili kilka okrągłych zdań i już. Jaki dziennikarski przekręt można wykonać w relacji z takiej imprezy? Wymyśl coś, proszę, bo strasznie jestem ciekaw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirrkorr Re: Zainwestowali miliardy w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 07:02 No i fajnie, ale nie zwalnia ich to z przestrzegania obowiązujących w Polsce przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Zainwestowali miliardy w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 09:48 byłem na tym spotkaniu. Kilka przemyśleń... - formuła otwarta , a zebrało się tylko 20 osób:( (przy ponad 120 krzesłach w sali kominkowej średnio to wyglądało) - zaproszeni goście nie powiedzieli w sumie nic czego nie można się było spodziewać, Przes VWP często utyskiwał na kwestie gruntowe jednak wszyscy zgodnie z protokołem wychwalali Poznań itd. trochę jakby sztucznawe to wszystko. Może warto by zaprosić kiedyś kogoś komu interesy w Poznaniu nie poszły zbyt dobrze. - prezentacja multimedialna nudna. Ile razy można patrzeć na listę najw. inwestorów w Poznaniu. Znamy ich już na pamięć. - prezydent Kayser jest wielkim optymistą jeśli chodzi o zaangażowanie inwestycyjne w Poznaniu.Moim zdaniem nie za bardzo uzasadniona to sprawa. - moderacja redaktora GW słaba - najrozsądniejsza wypowiedź to wypowiedź senatora Kruka taka generalizująca atmosferę inwestycyjną miasta. - dziwi, cały czas podkreślana, przewaga Poznania nad Wrocławiem. Do potwierdzania tej tezy używano non stop wskaźnika wielkości zainwestowanego kapitału per capita. W tej klasyfikacji Poznań prowadzi. Dla mnie to nieco nie reprezentatywny wskaźnik. Statystyka jak statystyka potwierdza lub neguje w zależności od potrzeb. Moim zdaniem od pewnego czasu Wrocław nas systansuje nie tylko w sektorze usług finansowych. Ogólnie poziom odkrywczości spotkania zerowy. Nic nowego, stare fusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław dyst.. IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.10.04, 16:58 dystansuje Poznań. Często o tym słyszę ostatnio. Ale często od pracowników WBK. A Ci jak wiadomo mają formalnie centralę w sympatycznym skądinąd Wrocku. A pracownicy stamtąd - nauczeni autopromocji - to wykorzystują. Tak czy inaczej taka plotka krąży, ale nie usłyszałem jeszcze argumentu. A dawny z życiem nocnym, studenckim i rozrywkowością już nie obowiązuje, gdyż Poznań ma najwięciej knajpek na mieszkańca ze wszystkich miast w Polsce! A o tym też nie wszyscy u nas wiedzą. Kiedyś dystansował nas Wrocław, Łódź i Kraków jeśli chodzi o życie nocne. A teraz Polska przyjeżdża Tu się bawić. Ale Poznaniacy oczywiście zrzędzą. Moja rodzina wywodzi się od kilkuset lat z Wielkopolski ale czasem się cieszę, że mam też domieszkę galicyjską. Mam dużą dozę optymizmu i poczucia własnej wartości. A konkretnie to aglomeracja wrocławska to 630 tys ludzi w mieście oraz 60 tys w powiatach wrocławskim ziemskim i oławskim. Poznańska to 585 tys w Poznaniu i 260 tys w poznańskim ziemskim (najliczniejszy ziemski w Polsce; podobna jest też struktura aglomeracji co w Warszawie-1/3 aglomracji mieszka poza samym miastem). A nie liczę silnej wymiany pracowniczej z powiatami obornickim i szamotulskim. I dopiero na tym tle można porównywać wielkości inwestycyjne. O ile w aglomeracji wrocławskiej sporo inwestycji jest w Kątach, to w Poznaniu 40% inwestycji jest poza miastem! Samo Tarnowo Podgórne ma ich więcej niż wszystkie gminy w promienu 50 km wokół Wrocławia razem zliczone. I nikt się tym nie chwali. Brak podjeścia aglomeracyjnego to największa wada Grobelnego. I hamulec w rozwoju również miasta Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.10.04, 11:45 Tak na marginesie, probujesz zbic jedne mity z jakimis innymi bajdami. Akurat jestem scisle zwiazany z Poznaniem i Wroclawiem i bywam i tu i tu. Moja generalna obserwacja jests tak ze Wroclaw napewno dogonil juz Poznan, ale nie koniecznie przegonil. Jednakze jezeli spojrzysz na dynamike rozwoju, czyli Wroclaw kopciuszek z roku 90, miast okategori B, i Poznan potega gospodarcza powojennej Polski, to ja juz widze Poznan z tylu, chociazby z tego wzgledu, ze nie wykorzystuje swego potencjalu. Co do liczb, to aglomeracja Wroclawska liczy mniej wiecej tyle co Poznanska czyli ok 1 000 000 osób. Co do najwiekszych inwestycji to nie wiem akurat czemu Katy Ci przyszly do glowy. Poza Kątami Wrocławskimi najbardziej rowizja sie gmina Kobierzyce (kilka tygodni temy decyzja Pro Logis o inwestycji ponad 100 milionów Euro), Jelcz-Laskowice (sama Toyota 200 mln euro, a jest tego tam wiecej), Siechnice (kilka fabryk w budowie), Długołęka no i ostanio Oława (moze Electrolux juz wkrotce ponad 100 mln Euro). Sam Wrocław też niczego sobie - decyzje inwestycyjne z ostatnich kilku miesięcy : whirlpool, wabco, 3M, Volvo (centrum rozrachunkowe, administracyjne i IT na cała Europe), Siemens mocno rozbudowuje R&D - wkrotce 500 osób, CapGemini(R&D), Fagor (Wrozamet), Park Tecnologiczny pełny i miasto zaczyna budować nowe budynki, zaczynają się budowy 3 potęznych mall'ów, budowa największego Aquaparku w Polsce. Tak z tego co pamiętam. Poznań też idzie do przodu, ale nie w taki tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: 213.17.226.* 30.10.04, 13:31 Jak już treściwie napisał Pan Włodek, wielu poznaniaków nie wie co w trawie piszczy, zrzędzą na lewo i prawo, a brać z Wrocławia to podchwytuje. Wrocławska aglomeracja nie ma 1 mln mieszkańców, proszę mi tutaj nie tłumaczyć, że jest inaczej. Wrocław + najbliżesze okolice to max. 750 tys.; i koniec; wyolbrzymianiem można nazwać łączenie wielkich połaci w promieniu 50 km od Wrocławia czy jakiegokolwiek innego miasta w jednolitą całość i chlubie nazywanie tego aglomeracją. Heh, trochę umiaru. Najwyraźniej niektórzy usilnie próbują nie przyjmować do wiadomości, że poznański obszar metropolitalny jest strukturą większą, spójniejszą i bardziej zorganizowaną. Co więcej, uczeni z Uniwersytetu Warszawskiego, twierdzą, że aglomeracja poznańska silniej oddziaływuje na region niż inne aglomeracje w Polsce, silniej niż nawet warszawska. Nie będę wgłębiał się czy tak jest w rzeczywistości, ale faktem niepodważalnym jest, że jest jedną z najlepiej ukształtowanych w kraju. W Urzędzie Wojewódzkim w Poznaniu mają fajnie nakreślone plany, mapy aglomeracji poznańskiej, aglomeracji, którą tworzy 28 gmin wokół Poznania, 3917 km powierzchni, w sumie ponad 1 mln mieszk.; [kto chce, mogę podesłać te plany na maila]; powiedzmy, że jest to aglomeracja (tak z przymrużeniem oka) i do tych zachodnich wiele jej brakuje. Ja jednak obstaję, przy terenach bardziej zurbanizowanych, tworzacych obszar metropolitalny. A jaki jest to obszar? Są to tereny położone w promieniu 20 km od Poznania. W czerwcu 2004 r. zamieszkiwało ten teren niemal 280 tys. osób, co z Poznaniem (574 tys.) daje trochę ponad 850 tys. I to jest bardzo zurbanizowany obszar. Poruszane są tutaj kwestie rozwoju, inwestycji. Aby uzmysłowić skalę i ogrom zjawiska jaki dokonuje się na przedmieściach Poznania, powiem, że w tym roku wybudowano tam więcej mieszkań niż w Poznaniu i Wrocławiu! Liczba ludności w powiecie ziemskim poznańskim, wzrasta najszybciej w kraju, szybciej niż nawet w W-wie. Powyżej napisano, że Wrocław dogania Poznań :) W gadaniu to na pewno. Guerra wypomina, że na spotkaniu usilnie poruszano kwestię przewgi P-nia nad Wro. A we Wrocławiu jest inaczej? Przecież herszt WRO, Pan Dutkiewicz czyni to samo. Kolega JG, widzi P-ń z tyłu. O.K w pewnych kwestiach to na pewno; ale ciekawi mnie, na jakich przesłankach JG się kierował? Domniemuję, że jedym z kryteriów jest szum w prasie lokalnej. Tak sobie patrzę na dynamizm i potęgę Wrocławia i zastanawiam się jeżeli jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle. Likwidują połączenia lotnicze Z WRO, kolejowe również. Qwoli ścisłości, poznańskie lotnisko w tym roku przegoniło wrocławskie. Nie mówię, że mnie takie zjawiska cieszą, ale coś w tym jest. Nie sztuką jest posiadanie SSE, tańszej siły roboczej, więcej rąk do pracy (bezrobotnych), większych upustów dla inwestorów (Poznań i W-wa 30%; a Wrocław, Kraków 40%). Po prostu Wrocław dochodzi do tego stanu w jakim P-ń był w latach 90. I taka jest prawda. P-ń odchodzi już od budowy wielkich fabryk podobnie jak uczyniła to wcześniej W-wa. Swoją drogą, pytanie do "JG", czy W-wa się nie rozwija? Bo tam dużych zakładów przemysłowych już nie budują. Chciałbym jeszcze przypomnieć, że 80% zatrudnionych pracuje w małych i średnich przedsiębiorstwach a nie wielkich zakładach. Może poruszymy temat ryneku nieruchomości? Jak tam z nowymi biurowcami we Wro? Albo temat infrastruktury? ciekawa sprawa jak sie mają wrocławskie tramwaje, tarfy, torowiska, innowacyjnosć w komuikacji miejskiej; albo może o drogach porozmawiamy? Był nawet ostatnio fajny ranking tramwajów.... Bezrobocie, w ciągu ostatnich miesięcy w P-niu spadło, naprawdę ciekawa sprawa, skoro w mieście panuje zastój? a we Wrocławiu?? Aquapark - wrocławski będzie 3 razy mniejszy od poznańskiego. Fakt, wrocławski w budowie, a poznański jeszcze na etapie listów intencyjnych, jednak taki stan rzeczy w nieskończoność trwać nie będzie. ... a gdyby kogoś interesowały bardziej ekonomiczne kwestie, to możemy zrobić zestawienie PKB, wówczas gwarantuję, ze Wro umiejscowi się nie tylko za Poznaniem ale i Krakowem. Na zakończenie, sprawa zatrudnienia, gratuluję Wrocławiowi nowych inwestycji, naprawdę; ale dodam, że sam VW zatrudnił w 2003/04 r. więcej niż połowa tych wymienionych wrocławskich inwestorów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.10.04, 13:40 P.B. nie będę się z Toba spierał bo masz dużo racji w tym co mówisz, moje opinie są subuektywne jak najbardziej. Mam tylko jedno pytanie jeżeli Poznan odchodzi od przemysłu to jaki jest pomysł na Poznań. Bo chyba nie finanse? w R&D tez nie za bardzo widać inwestorów? Powiesz usługi: ale jaka bedzie specjalność, aby przeskoczyć ten punkt masy krytycznej. Jako że żywo kibicuje i wrocławiowi i poznaniowi, dobrze by było znać te kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: 213.17.226.* 30.10.04, 13:56 Byłem sobie we wrześniu w magistracie poznańskim; na pytanie dlaczego w P-niu nie buduje się nowych fabryk, Pani odpowiedziała szybko i przekonywująco "W strategii miasta nie uwzględniono przemysłu, zwłaszcza ciężkiego". Poznań to miasto uniwersyteckie, handlu i usług,w mniejszym stopniu finansów i sportu; w tym sobie włodzarze upatrzyli przyszłość i stopniowo swój plan realizują. a)Budują najwięszy w Polsce kampus uniwersytecki na Morasku, b)Stawiają na rozwój targów (była nawet 2 dni w Gazecie Prawnej seria artykułów o budowie centrum kongresowego w Poz) c)Próbują umożliwić rozwój sektora finansowego - PFC, teraz Andersia d)Próbują zorganizować Uniwersjadę - rozbudowywują obiekty/tereny sportowe - stadion Lecha, Malta ... Jedyne co im nie wychodzi to ściąganie inwestorów z sektora IT, a takich inwestycji nie pogardziłoby żadne miasto. Może HP coś w tej kewstii zrobi; jednak próbują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.10.04, 14:08 No dobra to są poszczególne programy( zadania), a mnie zawsze interesowało jaka jest wizja, jak ma miasto wygladac za kilkanaście lat, w czym ma sie specjalizować. Co do rezygnacji z ciezkiego przemysłu to we Wrocłaiu tez to uczyniono. Najcieższy przemysłem jest Whirlpool. We Wrocku widać jakąś strategie, z tych firm co wczesniej wymienilem ponad połowa to albo usługi, albo wysoka technologia. Kształtują sie narazie mglisto 4 kierunki: motoryzacja (klaster motoryzacyjny wokol Wrocławia), finanse, IT, AGD i może dodatkowo branża medyczna. W Poznaniu widzę przemysł medyczny i troche finanse, troche motoryzacja( ale do klastru tutaja daleko), ale co jeszcze? To nie jest pytanie retoryczne, bardzo chciałbym wiedziec. Brak mi troche danych. P.S. Od kiedy zarząd BZ WBk jest w Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: 213.17.226.* 30.10.04, 15:14 chcesz wiedzieć jaka jest wizja miasta? polecam serię artykułów na temat zabudowy centrum miasta miasta.gazeta.pl/poznan/1,36022,2304040.html program strategicznego rozwoju miasta [trzeba skopiować cały link] bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/attachments.html?co=show&id=383&instance=1001&parent=62&lang=pl > W Poznaniu widzę przemysł medyczny i troche finanse, troche > motoryzacja( ale do klastru tutaja daleko), ale co jeszcze? Jak napisałem wcześniej wszystko ma sie kręcić wokół szkół wyższych, targów i spotkań kongresowych, sportu oraz finansów. Warto jeszcze wspomnieć o logistyce, w tym również tkwi przyszłość miasta, gdyż położenie miasto ma całkiem niezłe. Inwestorzy już to dostrzegają. > P.S. Od kiedy zarząd BZ WBk jest w Poznaniu? powiem szczerze, że nawet nie wiem od kiedy, ale od conajmniej 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talkinghead Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: *.crowley.pl 31.10.04, 19:35 @PB: Pozwolisz ze wrzuce nieco dziegciu do Twojej beczki miodu - Co do aglomeracji - masz absolutna racje. Aglomeracja wroclawska jest w powijakach, poznanska jest dosc dobrze rozwinieta ( i wieksza). Komunikacje miejska mimo pewnie pewnych zgrzytow macie lepsza. - SSE wcisnal nam rzad (od przybytku glowa nie boli) - Slicznie ze VW masowo zatrudnia. Tylko ze to przemysl samochody. A przeiez jak ktos powiedzial Poznan stawia na nowe technologie.... Siemens ma w planach zatrudnienie kilkaset osob (99% R&D). Capgemini i S3 tez nie proznuje (co poniedziaek w wyborczej od dluzszego czasu) No ale przy VW takie zatrudnienie wysiada .... Zaraz zacznie sie nabor do Volvo (ksiegowosc, R&D) i prawdopodobnie do 3M (R&D). To jest zapotrzebowanie na kilkaset niezle wyksztalconych osob rocznie przez kilka lat !!! Jesli to jest dochodzenie do stanu Poznania jaki byl w '90 to niech tak juz bedzie zawsze. Centrale BZWBK ulokowano w Poznaniu - bo tam byla centrala WBK (wiekszego banku). WBK (jak i BZ) byl dany po podziale komuny. Chwalisz sie tym co dane. Wiem wiem.. jak dobrze pojdzie to tez nam przeniosa AIG Bank z Warszawy (jaskolki cwierkaja...) - MPT: zapomnijmy o sponsoringu za czasow komuny (za tamtych czasow takich imprez sie nie organizowalo za darmo - kasa szla z budzetu). W tej chwili MTP powinny byc o "kilka okrazen" z przodu.. . Wladze cos przespaly. Kiedys sie jezdzilo na Infosystem (najlepsza impreza tego typu w kraju) - teraz? jezdzi sie na targi do Lodzi i Warszawy. - komunikacja: faktem jest ze nie jestesmy na trasie Berlin Warszawa i tna nam polaczenia miedzynarodowe. Poznan ma nieco wiecej szczescia do rodzimej AP - ale tani przewoznicy zagraniczni olali Was tak jak i Wroclaw. - nieruchomosci: mamy szczyty inwestycji w roznych momentach. Kiedy u nas sie budowalo w Poznaniu byl zastoj. Teraz jest na odwrot. W Pulsie Biznesu caly czas reklamuja GTC (centrum miasta) - do wynajecia niemal kazda powierzchnia - pusty stoi? A mieszkaniowka??? ;) *** Od jakiegos czasu myslalem ze PB stal sie bardziej obiektywny.. ale pewnie byla jakas mala infekcja i przez jakis czas zabraklo sil na subiektywizm ... ;) pozdrawiam :) th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: 213.17.226.* 01.11.04, 00:02 > - SSE wcisnal nam rzad (od przybytku glowa nie boli) i efekty przynosi > - Slicznie ze VW masowo zatrudnia. Tylko ze to przemysl samochody. A przeiez > jak ktos powiedzial Poznan stawia na nowe technologie.... Chyba nie doczytałeś mojego postu, P-ń jak każde miasto chce stawiać na IT, ale mu słabo to wychodzi. WRO jest w tym wypadku faworytem bez dwóch zdań. > Siemens ma w planach > zatrudnienie kilkaset osob (99% R&D). Capgemini i S3 tez nie proznuje (co > poniedziaek w wyborczej od dluzszego czasu) No ale przy VW takie zatrudnienie > wysiada .... Zaraz zacznie sie nabor do Volvo (ksiegowosc, R&D) i > prawdopodobnie do 3M (R&D). To jest zapotrzebowanie na kilkaset niezle > wyksztalconych osob rocznie przez kilka lat !!! Jesli to jest dochodzenie do > stanu Poznania jaki byl w '90 to niech tak juz bedzie zawsze. Odnośnie twoich przykładów O.K, super; ale chciałbym zaznaczyć, że porównanie WRO do lat 90 w POZ odnosi się do budowy fabryk, a nie księgowości czy innych zakładów stawiających na ludzi wykształconych. I faktem jest, że WRO bardzo dobrze sobie z tym radzi, gratulacje. > - MPT: zapomnijmy o sponsoringu za czasow komuny (za tamtych czasow takich > imprez sie nie organizowalo za darmo - kasa szla z budzetu). W tej chwili MTP > powinny byc o "kilka okrazen" z przodu.. . Wladze cos przespaly. Kiedys sie > jezdzilo na Infosystem (najlepsza impreza tego typu w kraju) - teraz? jezdzi > sie na targi do Lodzi i Warszawy. MTP jak na każde targi przystało są odzwierciedleniem sytuacji panującej w gospodarce. W Polsce był regres i na targach był regres; w kraju mamy okres ożywionego prosperity i tak też jest na MTP, wystarczy spojrzec na liczby z bieżącego roku, trend zwyżkowy. Władze przespały - co przespały? miały za friko zwiedzających wpuszczać? Infostystem - piszesz, że na targi jeździ się do W-wy :)), przecież Komputer Expo ledwo ledwo egzystuje; a w Łodzi nawet nie wiem jakie są targi komputerowy (wybaczcie moją niewiedzę) > - nieruchomosci: mamy szczyty inwestycji w roznych momentach. Kiedy u nas sie > budowalo w Poznaniu byl zastoj. Teraz jest na odwrot. W Pulsie Biznesu caly > czas reklamuja GTC (centrum miasta) - do wynajecia niemal kazda powierzchnia - > pusty stoi? Ale 40 tys. m2 biur kl. A w jednym roku we WRO nigdy nie oddano ;))) GTC - wyjątki się zdarzają, są jeszcze inne obiekty biurowe, np. taka Delta jeszcze przed ukończeniem budowy była w 100% wynajęta; swoją drogą spójrz na przedziwne zjawisko; w Poznaniu powierzchni niewynajętej było (nie wiem jak będzie na koniec br. roku) więcej niż we Wrocławiu, dochodzi teraz do sytuacji, że pomimo niesprzyjających warunków powstają kolejne; a u sasiadów z południa posłucha; dlaczego? Może rynek poznański jest bardziej chłonny? > A mieszkaniowka??? ;) do końca czerwca br. liczba oddanych mieszkań do użytku w Poznaniu i Wrocławiu była mniej więcej taka sama (z lekką przewagą WRO); ale podam ciekawostkę, w powiecie poznańskim (ziemskim), w tym samym okresie oddano do użytku więcej mieszkań niż w wyżej wymienionych miastach. Ciekawe no nie? :) > Od jakiegos czasu myslalem ze PB stal sie bardziej obiektywny.. ale pewnie > byla jakas mala infekcja i przez jakis czas zabraklo sil na > subiektywizm ... ;) cóż, twierdzę, że WRO jest równorzędnym partnerem, ba czasami nawet lepszym (np. IT, ostatnio finanse); ale uważam także, że POZ jest gospodarczo miastem silniejszym; i to nie jest subiektywny wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.10.04, 12:24 Pan Grobelny nie wymieniając Wrocławia wzbudził mą ciekawość, dodatkowo porównując Poznań z Wrocławiem wskazał na pewną nieścisłośc myślenia. Do tej pory, forum zazwyczaj czytałem, ale jakoś skłoniło mnie to do napisania czegoś i za to mogę mu być wdzięczny. Uzupełniając poprzednią wypowiedz dwa takie małe przykładziki: 1. porownaj prosze wczoraj oddany most milenijny we Wrocławiu z mostem Rocha 2. Santadero Bank przeniósł CC Bank z Poznania do Wrocławia. Zapewne na tym kierunku zaważyły koszty przenosin, ale czy tylko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: 213.17.226.* 30.10.04, 13:34 >1. porownaj prosze wczoraj oddany most milenijny we Wrocławiu z mostem Rocha śmieszne to porównanie, gdyż Odra w miejscu bodowy mostu Milenijnego jest 4 razy szersza niż Warta w miejscu mostu Rocha > 2. Santadero Bank przeniósł CC Bank z Poznania do Wrocławia. Zapewne na tym > kierunku zaważyły koszty przenosin, ale czy tylko? ciekawe dlaczego zarząd BZWBK przeniósł się do POZ? hmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: bardzo bym Cię prosił napisz w czym Wrocław d IP: 213.199.196.* 31.10.04, 15:59 Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a): > dystansuje Poznań. Często o tym słyszę ostatnio. Ale często od pracowników WBK. > > A Ci jak wiadomo mają formalnie centralę w sympatycznym skądinąd Wrocku. A > pracownicy stamtąd - nauczeni autopromocji - to wykorzystują. Tak czy inaczej > taka plotka krąży, ale nie usłyszałem jeszcze argumentu. A dawny z życiem > nocnym, studenckim i rozrywkowością już nie obowiązuje, gdyż Poznań ma > najwięciej knajpek na mieszkańca ze wszystkich miast w Polsce! A o tym też nie > wszyscy u nas wiedzą. Kiedyś dystansował nas Wrocław, Łódź i Kraków jeśli > chodzi o życie nocne. A teraz Polska przyjeżdża Tu się bawić. Ale Poznaniacy > oczywiście zrzędzą. Moja rodzina wywodzi się od kilkuset lat z Wielkopolski ale > > czasem się cieszę, że mam też domieszkę galicyjską. Mam dużą dozę optymizmu i > poczucia własnej wartości. > A konkretnie to aglomeracja wrocławska to 630 tys ludzi w mieście oraz 60 tys w > > powiatach wrocławskim ziemskim i oławskim. Poznańska to 585 tys w Poznaniu i > 260 tys w poznańskim ziemskim (najliczniejszy ziemski w Polsce; podobna jest > też struktura aglomeracji co w Warszawie-1/3 aglomracji mieszka poza samym > miastem). A nie liczę silnej wymiany pracowniczej z powiatami obornickim i > szamotulskim. I dopiero na tym tle można porównywać wielkości inwestycyjne. O > ile w aglomeracji wrocławskiej sporo inwestycji jest w Kątach, to w Poznaniu > 40% inwestycji jest poza miastem! Samo Tarnowo Podgórne ma ich więcej niż > wszystkie gminy w promienu 50 km wokół Wrocławia razem zliczone. I nikt się tym > > nie chwali. Brak podjeścia aglomeracyjnego to największa wada Grobelnego. I > hamulec w rozwoju również miasta Poznania. Powinienes zacząc bajki pisac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek poziom Gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:16 Generalnie artykuł kiepski. W mieście opowiadali , że dziennikarze Gazety , nie są niestety niezależni. Nie wiem jak to jest. Ale albo są zależni i piszą celowo teksty rodem z czasów PRL . Albo są niezależni i niestety kiepscy i zmanipulowani. Jedno i drugie bardzo złe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CIOCIA ZUZIA Re: Zainwestowali miliardy w naszym mieście IP: *.telia.com 29.10.04, 13:30 Artykul beznadziejny- piszecie panstwo o inwestycjach a ani jednego slowa o zysku tych przedsiebiorstw. Inwestorzy tacy jak: Volkswagen, GlaxoSmithKline i Bridgestone, zatrudniaja bardzo tania sile robocza, w zwiasku z tym maja bardzo male koszty plac, co ma ogromny wplyw na zysk w firmie.ILE PODATKU OD ZYSKU ZAPLACILY TE FIRMY DO URZEDU FINANSOWEGO????? TO JEST JEDNA Z NAJWAZNIEJSZYCH SPRAW INWESTYCJI, BO MOZE SWOJA RENTOWNOSC WYKAZUJA NA ZERO, ALBO STRATY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: Zainwestowali miliardy w naszym mieście IP: *.icpnet.pl 29.10.04, 16:46 a może poszli do lasu ? co za merytoryczna wypowiedź . jak na ciotkę repileskę przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: STRAJKI w Volkswagenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 23:23 właśnie pokazali w bisnes wydarzeniach na Polsacie , że w Niemczech strajkują pracownicy Volkswagena. Są przeciwni między innymi zmniejszaniu płac i ograniczaniu zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: STRAJKI w Volkswagenie IP: *.icpnet.pl 30.10.04, 11:19 no i co ? to w sprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: STRAJKI w Volkswagenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.04, 12:59 Wiesz PB, myślałem, że stopień zakompleksienia u ciebie spadł, ale niestety widzę nawroty tej choroby :( Piękna propaganda :) Kiedy poczytamy o Czerwonaku? :) Nic się tam nie dzieje? Nie wierzę :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: STRAJKI w Volkswagenie IP: 213.17.226.* 31.10.04, 13:21 Stopień mojego zakompleksienia jest nie mniejszy niż u Ciebie przyjacielu. a w Czerwonaku bieda ... Również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! do PB IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.04, 14:04 Żeby nie pisać tu i na forum Wrocław: odp znajdziesz pod tym linkiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=17198270&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś