Dodaj do ulubionych

Akcja i reakcja

16.09.23, 09:12
Złodziej zakradl się nocą do wielkiej witryny sklepu RTV. Przywalił płyta chodnikowa w szybę i... Rano stwierdzono wgłębienie szyby klejonej, antywłamaniowej i krew włamywacza. Beton odbił się od szyby i ugodził złodzieja.Żal, że nie na Amen. Historia wyżej opisana zdarzyła się. Podobnie będzie z aferą "gangsterskich" wiz wydawanych przez polskie placówki dyplomatyczne. Kiksa jasnowidza proszę o wizję podobną do przewidywań cen benzyny po 10 zł za ćwiartkę. Sprawa poważna ponieważ dziś bezpieczeństwem Polski przed socjal-nachodźctwem zajmuje się jedyny patriota Donald Tusk.
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Akcja i reakcja 16.09.23, 13:47
      Doskonały przykład Smurfie! Kto mieczem wojuje- od miecza ginie- mówili nasi dziadowie.
      PIS chciał grac na lękach przed migrantami (słusznych) przypisując całe zło Tuskowi. Nawet wpisał do pytań referendalnych ten temat. I co?
      Szyba wytrzymała, temat migrantów odskoczył i walnął w PIS aż zajęczało...
      Dzięki za wsparcie mnie w tym temacie- Smurfie!
      • kiks4 Re: Akcja i reakcja 16.09.23, 16:37
        Pan - wiadomo kto- zapewnia lud polski, że z tymi wizami to żadna afera. To co najwyżej aferka. Nie od dziś wiemy o kłopotach Pana - wiadomo którego- z językiem polskim. Nawet poległ na tym przedmiocie i nie dostał promocji do klasy maturalnej. Więc pomóżmy, bo aferka nadal brzmi pejoratywnie.
        Polszczyzna jest wyjątkowo bogata w zdrobnienia więc podpowiedzmy Mu takie zdrobnienie słowa AFERA , żeby zabrzmiało sympatycznie. Aferka, afereczka, aferunia, aferzątko, afercia...
        Mnie się kończy inwencja, proszę pociągnijcie ten temat!
        • kiks4 Re: Akcja i reakcja 16.09.23, 18:40
          "Doniesienia o setkach tysięcy migrantów to kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo - powiedział prezes PiS Jarosław Kaczyński podczas wystąpienia na wiecu w Toruniu. - Nie ma afery, to nawet nie aferka - przekonywał."
          • kiks4 Re: Akcja i reakcja 17.09.23, 15:56
            Tusk nas czyta na tym forum. Wczoraj bawiłem się zdrobnieniami słowa "afera" chcąc pomóc _wiadomo komu- w znalezieniu właściwego słowa, które będzie sympatyczniejsze od ordynarnego słowa "afera". Prosiłem o dalsze podpowiedzi, mnie się pomysły skończyły. No i temat podjął Tusk. Dzisiaj napisał w social mediach:
            "'To nie jest afera, to nawet nie jest aferka'. To może chociaż aferunia, Jareczku?" - w takich słowach Donald Tusk zwrócił się do Jarosława Kaczyńskiego. Przewodniczący PO odniósł się do tzw. afery wizowej i komentarzy prezesa PiS. donosi Interia.
        • snajper55 Re: Akcja i reakcja 18.09.23, 00:58
          kiks4 napisał:

> Pan - wiadomo kto- zapewnia lud polski, że z tymi wizami to żadna afera. To co
          > najwyżej aferka. Nie od dziś wiemy o kłopotach Pana - wiadomo którego- z języki
          > em polskim. Nawet poległ na tym przedmiocie i nie dostał promocji do klasy matu
          > ralnej. Więc pomóżmy, bo aferka nadal brzmi pejoratywnie.
          > Polszczyzna jest wyjątkowo bogata w zdrobnienia więc podpowiedzmy Mu takie zdro
          > bnienie słowa AFERA , żeby zabrzmiało sympatycznie. Aferka, afereczka, aferunia
          > , aferzątko, afercia...
          > Mnie się kończy inwencja, proszę pociągnijcie ten temat!

Aferniątko?

S.
          • kiks4 Re: Akcja i reakcja 18.09.23, 09:02
            Tyz piknie- powiedzieliby górale.
            Szukajmy dalej dobrego słowa, które nie tylko mogłoby oddać charakter tego procederu ale mogłoby być np. imieniem żeńskim. To musi być takie miękkie, ładne słowo.
            Po sukcesach piłkarzy spod znaku Górskiego ludzie nadawali dziewczynkom imię Gadocha. Może teraz też pojawią się np. Aferki. Choć Aferka brzmi trochę twardo...Dlatego mój apel o kontynuacje poszukiwań.
            • m-dyskretna Re: Akcja i reakcja 18.09.23, 09:22
              Ta afera ma też swoje inne oblicze. Pewnie już minęły 2 lata od emisji reportażu o firmie sprowadzającej pracowników do Polski. Firma miała główną siedzibę w zachodniej w Polsce i ściągała do nas ludzi z Meksyku, Filipin, Bangladeszu, itp. Ci ludzie płacili za wizę i obietnicę legalnej i dobrej pracy w Polsce. Na miejscu okazywało się, że praca owszem była, ale najczęściej na czarno lub pracodawca potrącał pracownikowi koszty zakwaterowania i wyżywienia w takiej wysokości, że pracownicy dostawali do ręki ok, 100 zł za miesiąc ciężkiej pracy. Przy czym to zakwaterowanie to były łożka piętrowe w niedogrzanej hali. Inspekcja pracy nie uważała za stosowne zająć się sprawą, inne służby państwowe też nie były zainteresowane.
              • smurfmadrala Re: Akcja i reakcja 18.09.23, 14:38
                Moim skromnym zdaniem, chałupniczo-internetowego "polityka", należy brać wzór gościnności ze Szwajcarii oraz uruchomić pokłady islamskiej dobroci z krajów naftowych Zatoki Perskiej. Panują tam warunki wymarzone dla uchodźców - szmal, ciepło, multi-kultura IDEALNIE ZGODNA. Japonia także uporządkowała kwestie gości chętnych na socjal.
                • smurfmadrala Re: Akcja i reakcja 18.09.23, 14:47
                  Czy jest w Afryce jakiś normalny kraj? Proszę o podawanie licznych przykładów, może być jeden.
                  • kiks4 Re: Akcja i reakcja 18.09.23, 17:39
                    A po co ci to? Chyba nie chcesz nas opuścić?
                    • smurfmadrala Re: Akcja i reakcja 19.09.23, 10:39
                      Gdybym został wygnańcem powędrowałbym na Alaskę lub do Chile. Do Afryki nigdy. Podoba mi się też Syberia w okolicach 100% etnicznych czyli zdala od władzy kremlowskiej. Jednak najbardziej lubię polskie "piekiełko". Polska tzw B, Podlasie, Lubelszczyzna, Podkarpacie i Bieszczady. Tam kiedyś trafię jako "banita" dobrowolny i entuzjasta. Lubię wschód chociaż zimno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka